صنعت خوراک دام و طیور
مقدمه
در صنعت دامپروری ، تهیه خوراک متعادل و سالم که حاوی کلیه مواد مورد نیاز دام و طیور باشد از اهمیت خاصی برخوردار است به طوری که هر نوع کمبود از نظر در صد پروتئین ، املاح ، ویتامین ها و انرژی مورد نیاز ، باعث عدم بازدهی مطلوب و ز مینه ساز بروز بیماریها در دام وطیور خواهد شد . با توجه به حساسیت امر و نیز با در نظر گرفتن توسعه و گسترش رشته های مختلف آمدن تخصص های گوناگون شده است ، تولید خوراک دام و طیور بصورت یک صنعت جداگانه درآمده و تعدادی از افراد با صرف هزینه های سنگین ، اقدام به ایجاد این گونه تاسیسات کرده اند . بر اساس برآورد و آمارهای جهانی ، برای تولید یک کیلو گرم گوشت مرغ و تخم مرغ حدودا 6/1تا حداکثر2کیلو گرم خوراک به شرط استفاده از کارخانجات دارای تکنولوژی مدرن مورد نیاز است درصورتی که با روش موجود در کشور ، استفاده مستقیم مواد اولیه در مرغداریها و گاوداریها و عدم استفاده از امکانات کارخانجات تولید کننده خوراک دام و طیور ، عملا ضریب تبدیل دان به یک کیلو گرم گوشت 3 کیلو گرم می باشد که در نهایت موجب ، اتلاف مواد اولیه و افزا یش قیمت محصولات دامی می گردد .
در صورت استفاده از تکنولوژی کارخانجات موجود ضریب تبدیل خوراک دام و طیور به محصولات دامی افزایش یافته و بمیزان استاندارد نزدیک شده ، ضمن کاهش و مصرف بهینه منابع مواد اولیه ،محصول بیشتری تولید خواهد گردید .
یکی از وظایف مهم سازمانهای مسئول و مرتبط با امر دامداری و صنعت خوراک دام و طیور ، هدایت واحدهای مرغداری و گاوداری به مصرف خوراک تهیه شده در کارخانجات تولید کننده خوراک دام وطیور و جلو گیری از تولید آن در مزارع دامپروری می باشد تا با این اقدام ضمن رسیدن به استانداردهای جهانی ، محصولات دامی نیز با کیفیت بهتر و ارزانتر تولید شوند .
تاریخچهصنعت
تاریخ صنعت خوراک دام و طیور کشور با تاریخ صنعت پرورش طیور ایران هم خوانی و سابقه مشترکی دارد و رشد این صنعت با رشد صنعت مرغداری هماهنگ بوده است . در ایجاد و رشد صنعت پرورش طیور ایران و در نتیجه ایجاد و رشد کارخانجات خوراک دام و طیور ، موسسات ، سازمانها و نهادهای متعددی دخالت داشته اند که موسسه تحقیقات حیدر آباد از مهمترین آنهاست .
در اثر توسعه و تحولی که در صنعت مرغداری و گاوداری های کشور بوجود آمده بود و نیاز صنایع مذکور به غذا برای دامپروری و مرغداری و رفع نیاز این صنایع اولین کارخانه غذای دام و طیور در سال 1332در سعید آباد کرج تاسیس گردید .
در سال 1337 اولین کارخانه خوراک دام و طیور ( پارس ) در تهران شروع بکار کرد . دومین کارخانه سعیدآباد در سال 1341 توسط وزارت کشاورزی تاس یس گردید . در آن سال حدود 1000 تن مواد کنسانتره در روز توسط کارخانجات موجود تولید می شد. در اثر توسعه صنایع مرغداری و دامپروری و خوراک دام و طیور ، مصرف سرانه گوشت مرغ ، تخم مرغ ، افزایش پیدا کرد . بر اساس گزارش دیماه 1361 معاونت طرح و برنامه وزارت صنایع ، تا سال 1345 تعداد 6 کارخانه و تا اردیبهشت سال 1351 تعداد 10 واحد تولید کننده خوراک دام و طیور به ظرفیت 339 هزار تن در کشور فعال بودند . تا سال 1356 هم تعداد 9 واحد صنعتی دیگر احداث شدند
وضعیتموجود
صنعت خوراک دام و طیور با سابقه ای 54 ساله و حضور 556 واحد فرآوری و تولید انواع خوراک دام، طیور ، کنسانتره های طیور و دام در سطح کشور علاوه بر جذب و اشتغال بخش قابل توجهی از نیروی کار در بخشهای کشاورزی، دامپروری ، صنعتی، بازرگانی و خدماتی ، از جنبه تولید نیز به عنوان یکی ازکالاهای استراتژیک جایگاه خاصی را در مباحث اقتصادی، اجتماعی دارد.
-1-1 مواداولیه
مهمترین گام در تولید خوراک دام و طیور تامین مواد اولیه آن یعنی غلات ذرت ،گندم ، جو،کنجاله ها و سایر محصولات و ضایعات صنایع تبدیلی کشاورزی و دامی می باشد . از این جهت صنعت خوراک دام و طیور وابستگی شدیدی به بخش کشاورزی داشته و تغییرات عوامل موثر در کشاورزی به این صنعت و سایر بخشها وابسته مثل گاوداری ها و مرغداری ها منعکس شده و آنها را متاثر می سازد.
-2-1 توانتولید
تعداد 556 واحد با ظرفیت اسمی 8287 هزار تن در زمینه تولید انواع خوراک دام ،طیور ، مکمل خوراک دام ، طیور و آبزیان ، پرونئین دامی و دی کلسیم فسفات فعالیت می کنند .تعداد و ظرفیت واحدهای تولید کننده هر یک از محصولات مذکور در جدول شماره 1 آمده است .تعداد و ظرفیت صنایع تولید کننده خوراک دام و طیور به تفکیک استان بشرح جدول شماره 2 ، تعداد و ظرفیت صنایع تولید کننده دی کلسیم فسفات به تفکیک استان بشرح جدول شماره 3 و تعداد وظرفیت صنایع تولید کننده مکمل غذای دام ، طیور و آبزیان به تفکیک استان بشرح جدول شماره 4 می باشند. .
میزان تولید عملی انواع خوراک دام ، طیور ، مکمل های دامی و دی کلسیم فسفات طی سال 1385حدود 72 میلیون تن آن خوراک دام و طیور ،64 هزار تن مکمل های دامی و 2/9 میلیون تن بوده است که حدود 55 هزار تن دی کلسیم فسفات بوده است.
.
میزاننیاز
میزان نیاز کشور به خوراک دام و طیور12 /5 میلیون تن شامل 7 میلیون تن خوراک دام و 5 / در سال 5
میلیون تن خوراک طیور می باشد . بدیهی است که با افزایش تعداد دام و طیور ، مقدار خوراک مورد نیاز آنها نیزتغییر خواهد کرد .
2 میلیون تن توسط واحدهای دارای پروانه صنعتی و بقیه آن در مزارع پرورش دام و طیوری که مجهز به سیستم تولید خوراک می باشند تامین و تولید می گردد . بطوریکه تعدادی از تولید کنندگان فاقد پروا نه علاوه بر تامین نیاز واحد خود اقدام به فروش خوراک به سایر مزارع پرورشی نیز می نمایند .
از مقدار فوق 7
-5-1 تولیدجهانی
مقدار تولید سالانه خوراک دام و طیور در جهان حدود 600 میلیون تن می باشد ( بشرح جداول و نمودارهای
مطالب مشابه :
صنعت گاوداری، وضعیت اضطراری
گزارش زیر به تازگی پیرامون وضعیت صنعت گاوداری کشور با کمک بزرگواران صنعت گاوداری
ورود تلیسه های خارجی ضربه مهلکی به صنعت دامداری است
ورود هر تلیسه خارجی به کشور ضربه مهلکی به صنعت گاوداری دو هزار واحد گاوداری صنعتی به
صنعت خوراک دام و طیور
تاریخ صنعت خوراک دام و طیور کشور با تاریخ صنعت پرورش در صنعت مرغداری و گاوداری های
وضعیت خاص صنعت گاوداری ایران با رویکرد اقتصادی
وضعیت خاص صنعت گاوداری ایران کوش ترین مردمان تاریخ کشور، آن هم در فرصت طلایی سالهای
تفاوت گاوداری ها در هلند با ایران
در حالی که در واحد گاوداری تحت در این کشور دامی که متولد صنعت دامداری ما یک
روش نگهداری، استفاده و حمل و نقل اسپرم منجمد در گاوداری های صنعتی
دامپزشکی - روش نگهداری، استفاده و حمل و نقل اسپرم منجمد در گاوداری های صنعتی - جایگاه
امکان سنجی بازار و موانع آن درایران
وجود نداشتن رقابت در ساختار اغلب فعالیتهای اقتصادی کشور متولی صنعت در کشور است
تنش گرمایی به عنوان یکی از عوامل موثر در کاهش بازده تولیدمثل گاوهای شیری
گاوهای اصیل نژاد هلشتاین که دام عمده گاوداری های صنعتی شیری کشور گاوداری کشت و صنعت
برچسب :
صنعت گاوداری کشور