مدیریت عصبانیت برای خانواده ها
موضوع :مديريت عصبانيت براي خانواده ها
نام و نام خانوادگي :مينا ودائي
نام استاد : جناب آقاي رحيمي
نام درس :سمينار
شماره دانشجويي :851295679
چرا این قدر در خانواده عصبانیت هست ؟
عصبانیت یک هیجان جهانی است و تاثیر ات مختلفی بر زندگی انسان می گذارد ، افزایش عصبانیت در خانواده ها تا حدودی معلول تغییرات چشمگیر محیط زندگی ما انسانهاست در میان تحولات اجتماعی و اقتصادی مهمی که فشارهای روانی درون خانواده را افزونتر می کند به قرار زیر است :
1 ـ خانواده هادنبال شغل و مسکن بهتر هستند به همین دلیل از حمایت و امکانات خانواده گسترده محروم شده اند .
2 ـ تعداد خانواده های شهرنشین و حومه نشین از خانواده های روستایی بیشتر شده است .
3 ـ خانواده های تک واحدی و خانواده هایی که در آن زن و شوهر هر دو شاغل هستند زیاد شده است .
4 ـ برنامه بچه ها پر از فعالیت های فوق درسی شده است به همین دلیل وقت زیادی برای پرداختن به خانواده و استراحت ندارند . این فشارهای روانی وبسیاری فشارهای دیگر مشکلات خانواده را تشدید می کند .و به هیجانات درون خانواده از جمله عصبانیت دامن می زند .
تاثیر عصبانیت بر روابط :
عصبانیت معمولا مغز به جنگ قدرت می شود عصبانیت که هدف از آن تغییر رفتار دیگری است معمولا نتیجه معکوس می دهد . طرف مقابل مقاومت می کند و در برابر عصبانیت شما سرکش می شود . عصبانیت می تواند موجب ترس و واهمه بچه ها شود و روحیه تمدد و انتقام را در آنان تقویت کند و این پیام را به آنها بدهد که تا عصبانی نشوی کسی با تو همکاری نخواهد کرد .
پس مدیریت اثر بخش عصبانیت در خوانواده مستلزم برابری و احترام متقابل است .
شما برای قطع عصبانیت خود باید طرح و برنامه ای داشته باشید تا اسیر عصبانیت قرار نگیرید :
1 ـ در برابر اولین تکان مقاومت کنید ، کاری را که دیگران انتظار دارند انجام بدهید ، نکنید چون رفتار طرف مقابل خود را تقویت می کنید .
2 ـ در صورت امکان از موقعیت خارج شوید ، با اوقات تلخی از موقعیت خارج نشوید فقط خودتان را از آن مکان دور کنید .
3 ـ به خودتان حرفهای آرام بخش بزنید مثل آرام باش، سخت نگیر ، خونسردیت را حفظ کن ، بیخیال
4 ـ تا ده بشمرید .
5 ـ صحنه های آرامش بخش را تجسم کنیدمثل صحنه دریاچه
6 ـ بازنگری در وضعیت یعنی جور دیگری نگاه کردن یعنی سعی می کنیم ببینیم آیا رفتار شخص می تواند معنای دیگری داشته باشد .
طنزیابی کنید ، شوخی شما می تواند یکی از امتیازات شما باشد و با پیدا کردن جنبه های خنده دار می توانید در مورد وقایع تجدید نظر کنید .
8 ـ دلگیری ها و اشکالات گذشته را یکه مرور نکنید . 9 ـ موفقیت های قبلی را مرور کنید 10 ـ به حال و روز طرف مقابل هم فکر کنیم 11 ـ در مورد آن با نفر سومی حرف بزنید ، نگرانی خود را با آدم امینی در میان بگذارید گاهی یک دوست می تواند بینش های خوبی به شما بدهد 12 ـ کمک معنوی بگیرید 13 ـ تنفس عمیق ، آرمیدگی عضلانی و تجسم را تمرین کنید .
روابط دلگرم کننده :
سه مهارت اصلی دلگرمی دادن ، ارتباط و حل مسئله ، واحدهای سازنده هر رابطه ای هستند و نقش مهمی در پیشگیری ، مدیریت و کم کردن از شدت طوفان عصبانیت در خانواده بازی می کنند .
دلگرمی دادن چیست ؟
یعنی جرأت دادن وقتی به عزیزان خود دلگرمی می دهیم در واقع به آنهاجرأت می دهیم و به آنها کمک می کنیم خودشان و توانایی های خود را باور کنند ، دلگرمی دادن نوعی عزت نفس سازی برای خود و اعضای خانواده نیز هست زیرا جرأت یکی از بخش های اصلی عزت نفس است .
عزت نفس ، ترکیبی از احترام متقابل یا حفظ حرمت عزت نفس دیگران است از جمله اعضای خانواده و حفظ حرمت عزت نفس خودمان .
اگر بخواهید عزت نفس خود را با خراب کردن عزت دیگران بسازید یعنی خودتان را با تحقیر کردن دیگران بالا بکشید در واقع دارای عزت نفس خودخواهانه می شوید .
عصبانیت می تواند به عزت نفس شما و دیگران آسیب برساند اگر دائما از اعضای خانواده خود عصبانی نشوید با آنها جنگ قدرت راه خواهید انداخت ، جنگ قدرت روحیه همکاری را در خانواده تضعیف می کند زیرا هر کسی می خواهد طبق میل خودش عمل کند و اسیر عزت نفس خودخواهانه خودش خواهد شد .
دلگرمی دادن و سبک رابطه :
رفتار پدر و مادرها با یکدیگر در جریان پدر و مادری کردن تاثیر چشمگیری بر بچه ها می گذارد بچه ها با دیدن رابطه پدر و مادر خود راه و رسم کنار آمدن با یکدیگر را می فهمند طرز تعامل بچه ها با والدین ، خواهر و برادر ها و با همسالانشان عمدتا محصول رفتار و روابط پدر و مادرشان است نه حرفهای آ«ها ضرب المثل حرفم را انجا بده نه عملم را در دنیای دموکراتیک ، بی معناست . در دنیایی که بچه هاخودشان را با بزرگترها یکی می دانند و عمل بزرگترها را انجام خواهند داد نه حرف آنها را .
اگر چه حتی خانواده هایی که در آن ها زن و شوهر با هم برابر هستند نیز گاهی اوقات برای بچه ها حق برابر قایل نمی شوند اما در دنیای فعلی بچه هایی که برای خودشان حق برابری قایل هستند از عصبانیت برای اجرا نکردن فرمان والدین استفاده می کنند .
فرق تشویق و دلگرمی دادن :
در دلگرمی دادن آدم ها را همان طور که هستند می پذیریم و با تاکید بر جنبه های مثبت آ« ها عزت نفس خود و مردم را تقویت می کنیم . وقتی دلگرمی می دهیم که طرف مقابل موفق نشده باشد اما تشویق یک نوع پاداش است ، دلگرمی دادن هدیه و مجانی در حالی که تشویق بدست آوردنی است .
چون تشویق شدیدا پیشرفت مداراست عملا می تواند دلسرد کننده باشد اگر تلاش کنید ولی موفق نشوید نه تنها شکست می خورید بلکه شکست خورده هستید ، تشویق یعنی عمل و عامل را یکی دانستند یعنی ارزش انسان در این است که به جهان معیار رسیده باشد اگر چه باید پیشرفت را تصدیق کنیم ولی از تصدیق تلاش و بهبود نیز نباید غافل شویم ما همیشه موفق نمی شویم پس اگر تلاش ما را نادیده بگیرند تسلیم می شویم .
نگرش دلگرمی دادن :
دلگرمی دادن فقط لفظی نیست گاهی اوقات به جای نصیحت یا انتقاد با سکوت می توانید دلگرمی بدهید وانگهی این حق شماست که سکوت کنید به رمسیت شناختن این حق برای خودتان و عمل کردن با آن می تواند دلگرم کننده تر باشد از انتقاد .
دلگرمی دادن به خود :
وقتی می توانید عزت نفس وعزت مردم سازی کنید که ابتدا خودتان را بپذیرید شما می دانید که می توانید بهتر شوید ، همه می توانیم ولی این جریان ارزشمندی شما به عنوان یک انسان را نفی نمی کند . برای دلگرمی دادن به خودتان از حس شوخ طبعی خود کمک بگیرید .
جک لوگان : هر چه به خودتان آسان تر بگیرید و بیشتر به خودتان بخندید بیشتر احساس می کنید انسان هستید . و کمتر دلسرد می شوید به این ترتیب الگوی خوبی برای خانواده خود خواهید بود .
روی اعمال مثبت خودتان متمرکز شوید . ارزشمندی خودتان را با تلاش و پیشرفت تان گره نزنید.
به خودتان و توانایی های خود ایمان داشته باشید . با آدم هایی به جز اعضای خانوادهخود ارتباط داشته باشید .
با آدم هایی بجز اعضای خانواده خود ارتباط برقرار کنید اگر خودتان را فقط به عنوان والد یا همسر ارزشمند می دانید بیش از حد روی خانواده سرمایه گذاری کرده اید و فرصت خودپروری را از دست داده اید بخشی از وقتها را با دوستان بگذرانید یا به باشگاه و کارهای داوطلبانه اختصاص بدهید یا برای ماهرتر شدن در فرونشاندن طوفان خانوادگی در کلاس های پدر و مادری کردن شرکت کنید .
اگر می خواهید روابط مثبتی با اعضای خانواده خود داشته باشید و جو همکاری بر خانواده شما حاکم باشد باید در تمام امور به اعضای خانواده خود دلگرمی بدهید .
اگر می خواهید روابط مثبتی با اعضای خانواده خود داشته باشید و جو همکاری بر خانواده شما حاکم باشد باید در تمام امور به اعضای خانواده خود دلگرمی بدهید .
سوء تفاهم و عدم ارتباط خوب ، سوخت عصبانیت را تامین می کند ، گوش دادن یا گیرندگی یعنی واقعا گوش دادن به احساس طرف مقابل حداکثر تلاش خود را به خرج دادن برای آن که هیجانات مستتر در کلمات طرف مقابل را بفهمیم و توجه به لحن حرف زدن و زبان بدن وی .
مهارت گوش دادن :
گوش دادن یعنی شنیدن واقعی احساس طرف مقابل ، شنیدن واقعی وقتی رخ می دهد که تمام سعی خود را به خرج بدهید تا هیجانات ، کلمات و لحن صحبت و زبان بدن طرف مقابل را بفهمید .
آرایش صحنه برای گوش دادن با اتصال شروع می شود 1 ـ اتصال 2 ـ توجه کردن یعنی متمرکز شدن رو ی صحبتهای طرف مقابل بدون هیچ حواس پرتی 3 ـ بر رفتار غیر کلامی دقت کنید .
پس گوش دادن یعنی اتصال برقرار کردن با دیگری از طریق دعوت کردن او به حرف زدن درباره احساساتش ابراز کردن یا نکردن عصبانیت به این بستگی دارد که فکر می کنید تغییر مثبتی ایجاد خواهد کرد یا اوضاع را بدتر می کند عده ای به ابراز مستقیم عصبانیت به این بستگی دارد که فکر می کنید تغییر مثبتی ایجاد خواهد کرد یا اوضاع را بدتر می کند عده ای به ابراز مستقیم عصبانیت پاسخ مثبت می دهند و عده ای نمی دهند گاهی اوقات می توانید احساسات مرتبط با عصبانیت مثل ناکامی ـ ترس و آزردگی خود را بجای عصبانیت مطرح کنید .
هر چه احساسات مثبت خود را بیشتر در میان بگذارید به طرف مقابل خود دلگرمی خواهید داد و فرصت بیشتری برای جلب همکاری اطرافیانتان خواهید داشت .
مدل ارتباط دل به دل ، ارتباط عمودی را کم و ارتباط افقی را بیشتر می کند این مدل از طریق اتصال و درک متقابل ـ صمیمیت را بیشتر می کند .
پدر و مادرهایی که ارتباط دل به دل با فرزندانشان برقرار می کنند به آنها نزدیک تر می شوند پدر و مادرها معمولا وقتی با فرزندان خود سر صحبت را باز می کنند که بچه مشکل پیدا کرده باشند و بخواهند تحقیق و تفحص کرده یا برای بچه ها سخنرانی کنند س÷س تعجبی ندارد که بچه ها از هر گونه گفتگو با والدین پرهیز کنند . اما بچه هایی که پدر و مادر آنها ارتباط دل به دل با آنها برخورد می کنند از معاشرت با والدین لذت می برند از همه مهمتر وقتی برای ارتباط با فرزندان وقت می گذاریم این پیام را به او میدهیم که برای تو ارزش قایل هستیم و تو برای من مهم هستی .
نشستهای منظم خانوادگی فرصتی برای اعضای خانواده فراهم می آورد تا مشکلات خود را مطرح کرده و برنامه ریزی کنند موضوعات قابل طرح در نشستهای خانوادگی عبارتند از :
حل مشکل ـ برنامه ریزی ـ بحث درباره ی تقسیم وظایف و فراهم آوردن اوقات خوش خانوادگی.
البته بچه ها نباید در جریان تمام مشکلات قرار گیرند ولی اگر به نظرات و احساسات آنها گوش بدهیم احساس با ارزش بودن خواهند کرد:
اعضای در فاصله بین جلسات ، مشکلات خود را روی برگه دستور کار جلسه بعد می نویسند
در نشست ها ، سه نقش رهبر ، وقت نگهدار و منشی یا یادداشت بردار بین اعضای خانواده می چرخند
تصمیمات گرفته شده برای چند هفته ارزیابی میشوند در صورت عدم کارایی جرح و تعدیل یا کنار گذاشته می شوند.
تداوم روابط در گرو احترام متقابل است ، دوازده اصل رابطه زناشویی اثر بخش عبارتند از 1ـ رابطه خود را در اولویت قرار دهید 2ـ مسولیت خود در رابطه را بپذیرید 3ـ احترام متقابل و برابری اجتماعی را رعایت کنید 4ـ از فردیت خود و همسرتان حمایت کنید 5ـ با هم خوش بگذرانید 6ـ کارها را عادلانه و با توافق یکدیگر تقسیم کنید 7ـ به یکدیگر دلگرمی بدهید 8ـ ارتباط اثر بخش برقرار کنید 9ـ مشکلات را با هم حل کنید 10ـ نظام باورهایتان را بشناسید واصلاح کنید 11ـ نظام باورهای همسرتان را بفهمید و با آن همدلی کنید و به آن پاسخ بدهید 12ـ محبت و صمیمت خود را محترمانه ابراز کنید .
تجارب و باورهای گذشته یا نقاط داغ شما بر زندگی حال حاضرتان تاثیر می گذارند ببینید آیا بی دلیل عصبانی می شوید اگر بی دلیل عصبانی می شوید ببینید کدام نقطه داغ شما تحریک شده است.
با شناختن نقاط داغ خود می توانید جلوی عصبانیت تان را گرفته و انتخابهای بهتری کنید .
تربیت : چه هست و چه نیست
تربیت به معنای مراقبت و مواظبت است در روابط والد کودک ، کودک از والد که الگوی زندگی اجتماعی احترام آمیز و توأم با همکاری است پیروی میکند. تربیت ، حرفه و رشته تحصیلی هم هست پس در واقع فرزندتان شاگرد شماست . شما به عنوان معلم با تربیت فرزند خود دانش و مهارتهای او را می افزایید . از همه مهمتر اینکه فرزندتان در حال آموختن راه و رسم زندگی اثر بخش با دیگران است کاری که تمام انسانها از جمله خود ما به عنوان موجوداتی اجتماعی باید آن را انجام بدهیم کودکان از شما داد وستد زندگی یا همکاری را یاد میگیرند . تربیت با تنبیه فرق دارد تنبیه شکلی از تربیت است شکلی از تربیت که در دنیای امروز بی تاثیر است .
اشکلات تنبیه : امروز تنبیه در تمام صورت هایش اعم از محروم کردن و حبس کردن و محدود کردن محکوم به شکست است بچه های تنبیه شده معمولاً دیگران را تنبیه می کنند یا آب زیره کار و فریبکار می شوند معمولاً پدر ومادرهای ناکام وعصبانی فرزند خود را تنبیه می کنند ، عصبانیت در بچه ها رعب و وحشت ایجاد می کند نافرمانی و انتقام جویی آنان را تشدید می کند و به آنها یاد می دهد تا از دست آنها عصبانی نشده اند همکاری نکنند ، همکاری ناشی از تنبیه عمر کوتاهی دارد برخی از والدین همه به پاداش ها متکی هستند ولی پاداش هم اشکالاتی دارد پدر و مادرهایی که به پاداش ها متکی هستند این پیام را به فرزندشان می دهند بابت رفتار خوبت باید مزد بگیری . پاداش همیشه نتیجه مطلوب نمی دهد امروزه بچه ها که هویت خود را با هویت دیگران برابر می دانند خود را مستحق پاداش می دانند از این گذشته با بزرگتر شدن بچه ها ارزش پاداشهایی که بابت همکاری یا نمرات خوب خود طلب می کنند باید بیشتر باشد بعضی از بچه ها هم بر اثر رشوه گرفتن نافرمان تر می شوند و به جای اخذ نتیجه مطلوب دنبال پاداش گرفتن باشند.
وقتی بچه ها با همکاری به احساس تعلق خاطر نمی رسند به رفتار نادرست رو می آورند.
بچه ها با رفتار نادرست می خواهند به چهار هدف برسند : 1ـ جلب توجه 2ـ قدرت 3ـ انتقام و عاجز جلوه کردن
با بررسی باور ، هدف ورفتار خود می توانید هدف و رفتار نادرست فرزندتان را در مسیر درست بیندازید افکار داغ خود را به افکار سرد تبدیل کنید و هدف مثبتی برای خود تدارک ببینید .
انتخاب های کودکان و پیامدهای آنها :
هر چه به بچه ها بیشتر حق انتخاب بدهید مجال بیشتری برای آموختن راه و رسم اخذ تصمیمات خود خواهند داشت به بچه ها حق انتخاب بدهید . البته متناسب با توانایی و سن آنها و اجازه بدهید پیامدهای مثبت و منفی انتخابشان را تجربه کنند ، پیامد ها دو نوع هستند طبیعی و منطقی .
پیامدهای طبیعی همان قوانین طبیعت هستند و به جریان وقایع بر می گردند .... بدون آنکه شما در وقوع آنها دخالتی داشته باشید.
پیامدهای منطقی را پدر ومادر ها می سازند چون گاهی اوقات پیامدهای طبیعی خطر دارند یا اصولاً رفتار نادرست کودک پیامد طبیعی ندارد .
پیامد وقتی اثر بخش است که با رفتار نادرست جور باشد کودک ممکن است پیامد را دوست نداشته باشد ولی آن را نپذیرد. پیامدهای منطقی همکاری مدار هستند که به رفتار نادرست کودک ربط منطقی دارند. عمل را از عامل جدا می کنند بر زمان حال متمرکز می باشند احترام کودک را نگه می دارند و حق انتخاب می دهند .
وقتی بچه ها عصبانی می شوند:
وقتی بچه ها عصبانی می شوند طبق انتظار او عمل نکنید ، صبر کنید ، فکر کنید و عمل کنید هدف او را در نظر بگیرید به چیز دیگری فکر کنید ـ رفتار او را نادیده بگیرید از گوش دادن انعکاس و حل مسئله استفاده کنید از فرزندتان فاصله بگیرید و مدتی از او دور شوید فرزندتان را به محل ویژه محرومیت بفرستید .
به اختلافات فرزندان خود واکنش افراطی نشان ندهید گاهی اوقات آنها برای جلب توجه شما به اختلافات و دعواهای خود ادامه می دهند.
اختلاف فرزندان برخی از نقاط داغ پدر ومادرها را تحریک می کنند این نقاط داغ عبارتند از : اتحادیه های خانوادگی اتحادیه های زیست شناختی همانند سازی با تربیت تولد ، همانند سازی جنسیتی ، بی پناه بودن در دوران کودکی اجازه بدهید بچه ها تا حد امکان خودشان اختلافاتشان را حل کنند فقط در مواقعی که خطری بچه ها یا وسایل آنها را تهدید می کند دخالت کنید و پس از دخالت کردن از کسی جانبداری نکنید .
مدیریت عصبانیت برای بچه ها :
پدر و مادر در متنفذترین آدمها در زندگی بچه ها هستند و دایماً راه و رسم تعامل و حل مسئله را به بچه ها یاد می دهند . کودکان از نحوه عصبانی شدن پدر ومادرشان الگوبرداری می کنند ، بچه های عصبانی به محک نیاز دارند آنها باید با یک نفر که واقعاً به حرف آنها گوش میدهد آنان را راهنمایی می کند و قضاوت و سرزنش نمی کند رابطه داشته باشد تا در قالب این رابطه احساسات خود را درک کنند و با احساسات خود کنار بیایند ، بچه ها را با عصبانیت آشنا کرده وآنها را در این مورد تربیت کنید برای مثال به آنها بفهمانید عصبانیت یکی از هیجانات طبیعی انسان است و اگر به شکل مخربی بروز کند مشکلاتی برای روابط آنها ایجاد خواهد شد.
مدیریت اثر بخش عصبانیت برای بچه ها روشهای مختلفی دارد ، استفاده از تلویزیون به عنوان ابزار آموزشی ـ نقش بازی کردن ـ عروسک بازی نشست های خانوادگی . پس رفتار ما بزرگترها موثرترین راه برای آموزش مدیریت عصبانیت به بچه ها می باشد.
منابع :از مجموعه كتابهاي خودياري
مولف : گري مكي واستيون ميبل
مترجم :مهرداد فيروز بخت
كتاب :مديريت عصبانيت براي خانواده ها
مطالب مشابه :
كلاس درس سمينار رشته روانشناسي
برنامهريزى و مدیریت کلاسها - كلاس درس سمينار رشته روانشناسي - دانشگاه پیام نور اندیمشک
مدیریت عصبانیت برای خانواده ها
روانشناسي - مدیریت عصبانیت برای خانواده ها - شادی روح شهیدان صادق رحیمی و نام درس :سمينار
روان شناسی
متاسفانه هنوز در کشور ما بسياري از مردم، روانشناسي را با درس هاي اين رشته سمينار در
آشنایی با رشته روانشناسی
درسهاي اين رشته در طول تحصيل : دروس مشترك در گرايشهاي مختلف روانشناسي :
مثبت درماني
روانشناسي - مثبت درماني - شادی روح شهیدان صادق رحیمی و مظاهر رحیمی(پدر و فرزند) صلوات
مشخصات كلي دوره كارشناسي روانشناسي
روانشناسي يكي از شاخه هاي علوم انساني است ودوره نام درس. سمينار مسائل روان شناسي
معرفي رشته های دانشگاهی : رشته روان شناسي
رشته روانشناسي درس هاي اين و اصلاح رفتار کودکان، سمينار مسائل کودکان استثنايي در
سرفصل دروس
زمان ارائه درس. پيش نيازهاي درس. تعداد واحد. نام درس. رديف. عملي. نظري 2. روانشناسي رشد پيشرفته
دکتر مرتضی منطقی
روانشناسي - دکتر 26- كلاسهاي درس ديني: سمينار بين المللي پزشكي تهران. مهر 1371. 4
برچسب :
درس سمينار روانشناسي