نوازندگی در جاده خاکی
شبی در کنار هنرمندان جهرمی
نوازندگی در جاده خاکی
با پشتوانه دوست هنرمند جهرمی، ابراهیم حسنپور که خود در نواختن تار و سهتار دستی دارد، توفیق دیدار با یکی از گوهرهای ناب موسیقی بومی در جهرم را داشتم. استاد اصغر پورزاد متولد 1305 خورشیدی (1926 میلادی) هنرمندی بسیار متفاوت از هنرمندان پایتختنشین است. از حدود 14 سالگی به صورت خودآموز به نواختن تار رو آورده و پس از مدتی به قول خودش تارنوازی شغل وی شده است. نزدیک به چهل سال در عروسیهای جهرم و لار، مضراب و پنجه بر سیمهای تار کشیده تا موج انقلاب از راه رسیده و او برای بیست سال دست از کار نوازندگی کشیده است. حکایت وی خیلی به استاد حاج قربان سلیمانی میماند.
ساز تار در شهر جهرم با بیشینه جمعیت پارسیزبان و کمینه جمعیت عربزبان، یک ساز بومی به شمار میرود. یعنی حسابش با دیگر سازها جداست، چنان که اداره اماکن عمومی این شهر، در تالارهای عروسی، تنها به تار و تنبک و سینتی سایزر اجازه هنرنمایی میدهد! دیگر سازهای موسیقی، مجاز به استفاده در تالار عروسی نیستند. همین هم غنیمت است که تار چنین شانسی برای خودنمایی دارد.
بخشی از تارنوازی استاد اصغر پورزاد در سالهای میانسالی را بشنوید
در جهرم همانند همه جاهای دیگر ایران، توده مردم و حتی خانواده هنرمندان بومی، شناخت درست و دقیقی از روحیات این گوهرهای ناب ندارند. اگر نیک بنگریم، متوجه خواهیم شد، درون ایشان، دنیایی دگر است. شادزیستی و شاداندیشی که در سنت ایرانیان عهد باستان جاری بود و امروزه از میان تودهها رخت بر بسته است، در وجود هنرمندانی چون اصغر پورزاد همچنان موج میزند. او خود را درگیر مقولاتی نمیکند که قادر به تغییرش نیست و تنها نصیبش از این درگیری ممکن است درد و رنج باشد. در نشست چند ساعته ما، هیچ سخنی از گرانی و سوریه و نفت و احمدی نژاد و تحریم و غیره و غیره نشد که اگر هم میشد، کاری بیهوده بود و تنها اعصاب خردکنی به همراه داشت. نقل یک خاطره از زندگی خصوصی وی شاید کُنهِ اندیشه او را بنمایاند. به نقل از دامادش، روزی برای دیدن دخترش به خانه آنها میرود و میبیند یکی از نوهها بیمار است. بیدرنگ راه بازگشت پیش میگیرد و چون دلیلش را میپرسند، پاسخ میدهد «من که نمیتوانم برای او کاری بکنم، این جا بایستم، اعصابم خرد میشود».
ابراهیم حسنپور و استاد اصغر پورزاد
دَک و پُز در زندگی هنری او جایی ندارد. نیازی نیست التماس بکنی تا زخمه بر ساز بزند ولی در تهران، التماس که چه عرض کنم، کلی پاچه خواری لازم است تا اگر استاد سرما نخورده باشد، شاید مرحمتی بکند! میگفت: «ما نوازندگان محلی روی جاده خاکی میرویم، اگر بخواهیم، روی آسفالت هم بلدیم برویم ولی هنرمندان شهری فقط روی آسفالت میروند و روی خاکی نمیتوانند بیایند!» به گمانم همین تعبیر برای نشان دادن دیدگاه هنرمندان بومی با هنرمندان شهری کافی باشد.
شهر جهرم بر خلاف بسیاری از شهرهای پارسی زبان که تنها موسیقی دستگاهی را میشناسند، صاحب یک موسیقی ویژه و انحصاری است که امروزه ما آن را با عنوان «جهرمی» میشناسیم ولی خود مردم بومی به آن «ترک» میگویند و منظورشان همان بیات ترک است. البته ملودی بیشتر به سوی دستگاه شور میرود ولی با بیات ترک هم خیلی بیگانه نیست. این موسیقی در سالهای اخیر به صورت دستمالی شده در زاگرس میانی از شهرکرد گرفته تا شیراز بارها اجرا و منتشر شده است ولی طعم و رنگ اجرای خود جهرمیها، چیز دیگری است که یک نمونه از آن را که متأسفانه نام خواننده اش را فراموش کردم، در این جا خواهید شنید. زنده یاد عطا جنگوک که زاده لار بود، با اصغر پورزاد دوستی دیرینه داشت و اگر چه شاگرد وی به شمار نمیرفت ولی هنرش بیتأثیر از همنشینی با استاد پورزاد نبود.
ساز و آواز جهرمی با نوازندگی استاد اصغر پورزاد در کهنسالی را بشنوید
مطالب مرتبط:
پیر کمانچه نوازی بختیاری-دهکردی
علی آبچوری، نینواز دیگری از خراسان رفت
به بهانه درگذشت غمبار غلامعلی نینواز
در باره زنده یاد علی اکبر مهدی پور دهکردی
به یاد خنیاگر روزهای آتش و خون
خداحافظی با ساز و سخن استاد پایور
چکامه ای برای نابغه نیشابوری موسیقی ایران پرویز مشکاتیان
آخرین راوی همایون قدیم - در باره استاد علی تجویدی
دیداری با سوز کمانچه استاد بهاری
توپولوف روسی دامن موسیقی ایران را گرفت
یادی از زنده یاد ولی رحیمی، کمانچه نواز نامی کرمانج
یادی از زنده یاد عطا جنگوک، آهنگساز و نوازنده تار و سه تار
سرنا، یگانه ساز شادمانی ایرانیان
طنین کرنای هخامنشی در زاگرس جنوبی
یادی از خنیاگر نامی خطه خراسان زنده یاد حاج قربان سلیمانی
یادی از شامیرزا مرادی، مروارید اقیانوس ها
در باره غلامعلی نی نواز، سلطان سرنای خراسان
آرام بخواب ای بره آرام کوهستان
یادی از زنده یاد محمد حسین کیانی، خواننده بزرگ قشقایی
مطالب مشابه :
دکوراسیون تالار عروسی
سیب ترش سام - دکوراسیون تالار عروسی دکوراسیون تالار عروسی . هفته چهارم آذر 1393.
عکس های حنابندان و عروسی
عکس های حنابندان و عروسی آذر ۱۳۹۲; مهر فرانك جون مامان امير سام ;
اجرا بسیار زیبا و شنیدنی از استاد علی موسی زاده . معین علی نصب و سعید سر سام در مجلس عروسی
معین علی نصب و سعید سر سام در مجلس عروسی تالار; تيرو; تهم; تيك آذر ۱۳۹۳; آبان
نوازندگی در جاده خاکی
دیگر سازهای موسیقی، مجاز به استفاده در تالار عروسی نیستند. آذر ۱۳۹۱ آبان (امیر حسین سام)
ترانه لری سیت بیارم برای دووات یا عروسی
ترانه لری سیت بیارم برای دووات یا عروسی در تالار گل گل تازارا ، نیشتییه و سام
تعلّم الفارسية ٤۲
تست های کنکوری/مظفر سام. مدونة. عروسی تالار چه آذر ۱۳۹۳. آبان
برچسب :
تالار عروسی اذر سام