جذب سرمايه گردشگري در سازمان منطقه ویژه اقتصادی و انرژی پارس
تعداد گردشگران از 250 ميليون در سال 1980 به يك ميليارد و 600 ميليون نفر در سال 2020 خواهد رسيد.
بر طبق آمار نشان می دهد که هم زمان با افزایش تعداد گردشگران در دوره زمانی 1980 تا 2020 . درآمد صنعت گردشگری نیز افزایش خواهد یافت.
از آنجا كه مسافران و گردشگران يك منبع مهم درآمد ارزي به حساب مي آيند، گردشگري در توليد محصول ناخالص ملي نقش مهمي ايفا مي كند. تراز پرداختها كه نشان دهنده معاملات بين المللي هر كشور است، منبعي براي داده ها در مورد اهميت گردشگري به حساب مي آيد.
توسعه گردشگري به ويژه در كشورهاي كمتر توسعه يافته عامل موثري در مقابله با فقر است و موجب افزايش درآمد قشرهاي مختلف، كاهش بيكاري و رونق اقتصادي و در نتيجه بهبود كيفيت زندگي مردم و افزايش رفاه اجتماعي مي شود. بررسيها نشان مي دهد كه ارزهاي به دست آمده از فعاليتهاي گردشگري، در تنظيم تراز پرداختهاي بسياري از كشورها، بويژه كشورهاي كمتر توسعه يافته كه معمولاَ وابسته به يك محصول مي باشند. موثر واقع شده است. شايد همين دليل است كه ادعا شود گردشگري بيشترين قابليت را براي جانشيني با ديگر صنايع درآمد زا دارد.
از جنبه ديني نيز بايد گفت كه در اسلام بر اهميت سير و سياحت تاكيد ويژه اي شده است، قرآن كريم در آيات متعدد از مردم خواسته است تا در زمين بگردند و در آثار برجاي مانده از گذشتگان تفكر كرده و از سرگذشت آنها پند بگيرند. علاوه بر قرآن از پيامبر(ص) و ائمه معصومين نيز احاديث بسياري راجع به سير و سفر روايت شده است.
صنعت جهانگردي در جهان
طبق آخرين داده ها (در سال 1999) فرانسه درصدر كشور هاي توريست پذير جهان قرار داشته و بعد از آن به ترتيب كشور هاي اسپانيا،آمريكا،ايتاليا،چين،انگليس،مكزيك،كانادا،لهستان و اتريش قرار داشته اند . در سال 99 ايالات متحده آمريكا بيشترين درآمد ارزي رااز صنعت جهانگردي جهاني با درآمدي بالغ بر 73 بيليون دلار به خود اختصاص داده است .همينطور بشترين هزينه پرداخت شده در صنعت جهانگردي نيز توسط ايلات متحده آمريكا برابر با 56.1 بيليون دلار در سال 1998 بوده است.
کشور ترکیه از طریق تدوین برنامه های متعدد برای توسعه صنعت گردشگری موفق شده است درآمد ارزی خود را از 9/16 میلیارد دلار در سال 2006 به 5/18 میلیارد دلار در سال 2007 و 22 میلیارد دلار در سال 2008 برساند و از لحاظ کسب درآمد در رتبه نهم قرار گیرد، در سال 2006 حدود 9/18 میلیون نفر جهانگرد از ترکیه دیدن کردند در حالی که این رقم در سال گذشته بالغ بر 25 میلیون نفر گزارش شده است. فرانسه از لحاظ تعداد گردشگرانی که موفق به جلب آنها شده است (3/79 میلیون نفر) رتبه اول را داراست اما از نظر کسب درآمد از توریستم، ایالات متحده (با کسب 110 میلیارد دلار درآمد) در سال 2008 مقام اول را دارا بوده است.
در بین کشورهای جهان سوم، چین نیز موفق شده است که در سال 2008 با جلب 53 میلیون نفر گردشگر به 8/40 میلیارد دلار درآمد ارزی دست یابد. ده کشور مهم توریست پذیر دنیا در سال 2008 (برحسب تعداد گردشگرانی که از آنها دیدن کرده اند) عبارتند از:
1- فرانسه (3/79 میلیون نفر)
2- ایالات متحده (58میلیون نفر)
3- اسپانیا (3/57میلیون نفر)
4- چین (53 میلیون نفر)
5- ایتالیا (7/42 میلیون نفر)
6- بریتانیا (2/30میلیون نفر)
7- اوکراین (4/25 میلیون نفر)
8- ترکیه (25میلیون نفر)
9- آلمان (9/24 میلیون نفر)
10- مکزیک (6/22 میلیون نفر)
چشم انداز گردشگری ایران
به نظر مي رسد كشورهاي صاحب نفت و يا كشورهاي ديگري كه تنها يك منبع درآمدي در اختيار دارند بايداز كنار صنعت گردشگري به راحتي عبور نكنند چون عامل بسيار مهمي براي تنوع درآمد آنهاست. مقايسه درآمد كسب شده توسط كشور تركيه و همچنين آثار گردشگري اين كشور از لحاظ جاذبه هاي تاريخي، فرهنگي و طبیعی با كشور ايران نشاندهنده آن است كه سالانه چه مقدار از ظرفيت اين صنعت را از دست مي دهيم.
طبق آخرين آمار موجود در سال 82، سه ميليون نفر ايراني به خارج از كشور سفر كرده اند كه انگيزه عمده آنان تفريح و گذران اوقات فراغت بوده است. و اين در حالی است كه در طی اين مدت تنها 700 هزار گردشگر به كشور وارد شده است. با اين رقم، ايران در حال حاضر تنها يك صدم درصد از سهم گردشگری جهان را در اختيار خود دارد.
كشور ايران علي رغم رشدهاي شتابان در اين صنعت ، كماكان با ساير رقباي خود اختلاف فاحشي دارد و فقط توانسته از كشورهايي مانند پاكستان و عمان پيشي بگیرد و سهم خود را از توريسم آسيا با كشور اردن در يك رديف قرار دهد .
موانع اصلی توسعه گردشگری در ايران
اگر چه توسعه و گسترش ايرانگردي و جهانگردي به منظور استفاده هرچه بيشتر از مزاياي متعدد آن اجتناب ناپذير است ولي مشكلات و تنگناهاي متعدد در راه رشد و توسعه اين صنعت نبايد از نظرها دور بماند برخي از اين مشكلات عبارتند از:
• فقدان يك برنامه جامع و استراتژيك و همچنين مشخص نبودن هدفها و سياستهاي ايرانگردي و جهانگردي در قالب يك برنامه اجرايي،
• فضاي نامساعد تبليغاتي براي مخدوش كردن چهره ايران و انزواي ايران در سطح بينالمللي،
• عدم تطبيق و هماهنگي فرهنگ جهانگردان برخي از كشورهاي خارجي با فرهنگ اسلامي،
• فقدان نيروي انساني كار آزموده و متخصص امور جهانگردي در دفاتر ايرانگردي و جهانگردي و بياطلاعي و بيتجربگي كادر شاغل در موسسات جهانگردي
• عدم تمايل بخش خصوصي به سرمايهگذاري در اين بخش به علت عدم سودآوري، حمايت ناكافي دولت در مورد امنيت جهانگردان
• نبود امكانات اوليه مثل اقامتگاههاي مناسب وسرويسهاي بهداشتي،
• تصوير غيرصحيح از ايران در مجامع جهاني، وجود نگاه امنيتي به مقوله گردشگري در كشور، قوانين و مقررات مزاحم و ضعف بنيه صنعت گردشگري و نيز عدم استقرار نظام جامع آماري و نظام حساب اقماري مهم ترين چالشهاي روياروي بخش گردشگري در ايران را تشكيل مي دهد.
گردشگر هزاره سوم به مفهوم حقيقي گردشگر است و قواعد و قوانين كشوري همچون ايران را ميپذيرد. جهانگرد امروز براي جهانگردي خود يك خط سير مشخص دارد و شرطي همچون حفظ حجاب نميتواند دليلي براي حذف ايران از فهرست كشورهاي مورد نظر جهانگرد باشد.
عمده مشكل ايران در حوزه گردشگري، مربوط به مسائل اجرايي و مديريتي است كه اگر ديدگاه جهان بيني خود را گسترش دهيم مبحث اقتصادي اين صنعت نيز حل خواهد شد.
گردشگری در خدمت توسعه اقتصاد کشور
صنعت گردشگری با ویژگیهای خاص خود، صنعتی پویا با آیندهای روشن تلقی میشود. سرمایهگذاری در این صنعت در تمام کشورهای دارای جاذبههای جهانگردی روبه افزایش است. امروزه جذب گردشگران خارجی به رقابتی فزاینده در بین نهادهای درگیر در صنعت گردشگری تبدیل شده است. زیرا این صنعت نهتنها در پیشبرد اقتصاد ملی و درآمدهای ارزی نقش دارد بلکه صنعتی است پاکیزه و عاری از آلودگی و در عین حال ایجادکننده مشاغل جدید. گردشگری برای کشورهای دارای جاذبههای جهانگردی نظیر ایران میتواند به مهمترین منبع کسب درآمد ارزی تبدیل شود. مشروط بر اینکه برنامهریزی صحیح و همهجانبه توأم با آیندهنگری برای آن تنظیم و اجرا شود. سرمایهگذاری جهانی در صنعت گردشگری حاکی از آن است که گردشگری صنعتی از زمره صنایع توزیعکننده درآمد است و هنگامی که جهانگرد وارد کشور میشود، در مقابل خدماتی که به وی ارائه میشود، باید هزینه پرداخت کند و این پرداخت ارزی خواهد بود. لذا این صنعت میتواند جایگزین اقتصاد تکمحصولی یعنی درآمد نفتی گردد.
جذب توریست ،رویکردی به توسعه
توسعه صنعت جهانگردی به عنوان یکی از ابعاد توسعه اجتماعی ـ فرهنگی هر کشور (با توجه به درآمدزایی، اشتغال زایی و مقوله اقتصاد فرهنگ) بسیار حایز اهمیت است و پژوهشگران متعددی را در این زمینه متوجه خود ساخته است.
از طرفی وجود مسایل و مشکلات و موانع اجتماعی ـ فرهنگی، سیاسی، اقتصادی در سطوح ساختاری و غیرساختاری (سخت افزاری و نرم افزاری) در یک رابطه متقابل و در کنش و واکنش، طیف بندی و انتساب آنها بر هر یک از ارکان، عناصر و مولفههای توسعه را پیچیدهتر کرده است.
از آغاز دهه 1950، نه تنها جهانگردی توسعه یافت بلکه تغییرات قابل توجهی را در زمینه مقاصد بازدیدشده ، نشان داده است، سال های بسیاری جهانگردی بیشتر متمرکز بر تمرکز جغرافیایی(شامل15کشورعمده اروپای غربی و آمریکای شمالی)، گشت های فصلی و سفرهای تفریحی بود، اما امروزه شاهد تنوع چشمگیری در صنعت جهانگردی هستیم ، سفرها به تمام مدت سال گسترده شده و از نظر هدف سفر ، مدت اقامت و تجهیزات اقامتی متنوع و گوناگون گردیده است.
در دهه های اخیر صنعت جهانگردی در کشورهای مختلف جهان از جایگاه ویژه ای برخوردار شده و سهم قابل توجهی از درآمد ملی را به خود اختصاص داده است. از طرفی حرکت شتاب آلود جهان به سوی قرن فناوری و گذر از دوران سنتی به مدرنیته ، شیوه های سنتی توسعه اقتصادی و اتکاء به درآمدهای محدود ناشی از سرمایه های فسیلی را مطرود دانسته و ضرورت ایجاد حرکت های نوین و دستیابی به مکانیزمهای کارآمد در بهره گیری افزون تر از شرایط طبیعی موجود را به ویژه در کشورهایی که از فرهنگ غنی، تاریخ کهن و آثار باستانی بسیاری برخوردار هستند، ایجاب مینماید.
باید به این نکته توجه داشت که توریسم علاوه بر اشتغالزایی و ارتباطات فرهنگی، وسیلهای برای کسب درآمد و افزایش سرمایه ملی یک کشور خواهد بود. در جهان کنونی نیز صنعت جهانگردی در همه کشورهای جهان چه به لحاظ کارکردهای اقتصادی و چه به لحاظ آثار مثبت فرهنگی آن مورد توجه جدی برنامهریزان ودولتها قرار گرفته است و بسیاری از کشورهای جهان به تجربیات با ارزشی در این زمینه و بهرهگیری مناسبتر از این صنعت دست یافتهاند.
بنابر گزارشات موجود ،در آمد کشور فرانسه از صنعت توریسم سالانه بیش ازیکصد میلیارد دلار بوده و درآمد توریستی سالانه اسپانیا بیش از درآمد نفتی کشورهای حوزه خلیج فارس است. در همین رابطه گفتنی است طبق بررسی سازمان جهانی جهانگردی (W.T.O) درآمد ارزی اندونزی از صنعت جهانگردی در سال 1992 میلادی حدود 3/3 میلیارد دلار بوده است . از این رو میتوان این سخن آقای «آنتونیو سادگلیناک» دبیر کل سازمان جهانی توریسم (W.T.O) را با اعتماد بیشتری پذیرفت که گفته است: «صنعت توریسم با تولید 660 میلیون توریست، در سال 2000 به عظیمترین صنعت آغاز قرن 21 تبدیل خواهد شد.» به گفته وی در سال 1992 تعداد 476 میلیون توریست به کشورهای مختلف سفر کردهاند که این رقم 8 درصد از کل جمعیت جهان بوده است.
این صنعت در کشورایران هنوز مراحل اولیه رشدخود را طی میکند و صنعتی نوپاست و با وجود سابقه طولانی و درخشان ایرانیان در ارتباطات بازرگانی و فرهنگی باملل غرب وشرق، فاقد جایگاه مناسب در بین کشورهاست. توسعه این صنعت که خواه ناخواه متأثر از توسعه یافتگی کشورها است همواره بامشکلات و موانعی روبرو بوده است.
کمااینکه به دلیل توسعه یافتگی برخی از کشورها، این صنعت از رشد و توسعه یکسانی برخودار نمی باشد و کمبودها و موانع سبب کاهش توانمندی در به حداکثر رساندن سهم بازار جهانگردی سطوح داخلی و بینالمللی در بلند مدت گردیده و سوالات بسیاری رادر خصوص توسعه و تداوم بخش جهانگردی درآن کشورها ومناطق مطرح مینماید.
جمعآوری اطلاعات آماری مربوط به ورود گردشگران به ایران براساس آمار واصله از اداره اتباع بیگانه (ناجا) صورت میپذیرد، بر این اساس و با مدنظر قرار دادن تعریف سازمان جهانی جهانگردی (W.T.O) تعداد گردشگرانی که به ایران سفر کردهاند بدین شرح است:
توزیع فراوانی ورودگردشگران تفکیک به سال (از سال 1377 تا ششماهه اول سال 1382)
سال فراوانی (تعداد ورودگردشگر)
1377 597/007/1
1378 905/320/1
1379 762/341/1
1380 160/402/1
1381 922/584/1
ششماهه اول 82 188/672
آمار و ارقام نیزنشان میدهد که ایران از نظر درآمد حاصل از ورود جهانگرد در مقایسه با :
ـ جهان،مقام 89 را بین 200 کشور
ـ جنوب آسیا، مقام 3 را بین 9 کشور
ـ کشورهای عضو کنفرانس اسلامی (OIC) ، رتبه 11 را بین 55 کشور.
ـ کشورهای راه ابریشم، مقام 9 ر بین 19 کشور دارا میباشد.
و از نظر ورود جهانگرد درمقایسه با :
ـ کل جهان، مقام 79 را بین 200 کشور
ـجنوب آسیا، مقام 3 را بین 9 کشور
ـ کشورهای عضو کنفرانس اسلامی (OIC) مقام 13 را بین 55 کشور
ـکشورهای راه ابریشم مقام 8 را بین 9 کشور داراست.
براین اساس مشاهد میگردد که ایران علیرغم جاذبههای غنی فرهنگی و طبیعی دارای سهم قابل توجهی در مقایسه با منطق جنوب آسیا و جهان نبوده و در عین حال دارای تراز منفی میباشد.
بنابراین شایسته است با توجه به پتانسیل بالای جهانگردی در ایران، توجه ویژهای به این صنعت نوپا گردد، تا با بهرهگیری بهینه از این صنعت، علاوه بر اشتغال زایی و کسب درآمد، راه دشوار توسعه کشور هموار شود.
- آشنايي با برخي مفاهيم گردشگري:
- گردشگري (TOURISM)
واژه گردشگري از دو بخش تركيب يافته است: تور(TOUR) به معناي سفر و ايسم(ISM) پسوندي كه اشاره به مكتب يا انديشه اي فلسفي دارد. بنابراين توريسم يا گردشگري يعني مكتبي كه پايه فكري آن سياحت و گردشگري مي باشد.
گردشگر:
شخص يا گروهي كه براي سير و سياحت يا مقاصد تجاري و غيره سفري كوتاه و موقت به منطقه اي خارج از محل سكونت و كار خود داشته باشند.
انواع گردشگري بر مبناي نوع هدف گردشگران:
- گردشگري فرهنگي Cultural Tourism
- گردشگري تجاري Business Tourism
- گردشگري مذهبي Religious Tourism
- گردشگري طبيعت گرا Ecotourism
- گردشگري صنعتي Industrial Tourism
تقسيم بندي سازمان جهاني گردشگري بر اساس محل سكونت افراد گردشگر:
گردشگري درون مرزي (ساكنان يك كشور كه فقط داخل همان كشور مسافرت مي كنند)
گردشگري برون مرزي(ساكنان يك كشور كه به ساير كشورها مسافرت مي كنند)
گردشگري خارجي ها( افرادي كه ساكن يك كشور نيستند و به آن كشور مسافرت مي كنند)
گردشگري به مثابه يك سيستم پويا
اگر سيستم را مجموعه اي از عناصر مرتبط و پيوسته به هم بدانيم كه يك واحد كل را تشكيل مي دهند و هدفي خاص را دنبال مي كنند، آنگاه درك گردشگري به مثابه يك سيستم، رويكرد جامعي براي شناخت اين پديده خواهد بود. پديده اي كه متشكل از اجزاي مختلف از جمله موسسات تجاري، گردشگران، جامعه و محيط است.
داده هاي اين سيستم(In Puts)شامل منابع انساني، منابع طبيعي، سياست دولت، مخارج گردشگران وسرمايه گذاري مي باشند. در بخش پردازش (Processing) جاذبه هاي فرهنگي و طبيعي بعنوان عنصر اصلي جذب گردشگر مطرح مي باشند.
بازده اين سيستم (Out Puts) مي تواند تغييرات اقتصادي، افزايش درآمد، كاهش بيكاري و غيره باشند.توجه به نياز ها و نظرات سرمايه گذاران و گردشگران بعنوان بازخورد(Feed back) در اين سيستم مي تواند دستيابي به اهداف پيش بيني شده را برآورده نمايد.
Out Puts: Processing: In Puts:
- تغييرات اقتصادي - جاذبه هاي فرهنگي و طبيعي - منابع انساني
- افزايش درآمد - موسسات اسكان و هتل ها - منابع طبيعي
- كاهش بيكاري - زيرساختها(راهها و فرودگاهها) - سرمايه گذاري
- حمل و نقل
Feed back
نيازها و نظرات سرمايه گذاران و گردشگران
استان بوشهر در يك نگاه:
استان بوشهر با وسعت 167/23 كيلومتر مربع در جنوب ايران و حاشيه خليج فارس و در موقعيت جفرافيايي 27 درجع و 14 دقيقه تا 30 درجه و 16 دقيقه عرض شمالي و 50 درجه و 60 دقيقه تا 52 درجه و 58 دقيقه طول شرقي قرار دارد. اين استان از شمال به استان خوزستان و استان كهگيلويه و بوير احمد، از مشرق به استان فارس از جنوب شرقي به استان هرمزگان و از جنوب و مغرب با طولي در حدود 625 كيلومتر به خليج فارس محدوداست. آب و هواي اين استان به طور كلي گرم (در نواحي ساحلي گرم و مرطوب و در قسمت هاي داخلي گرم و خشك است). متوسط دماي ساليانه 24 درجه مي باشد. ميزان بارندگي ساليانه 217 ميليمتر و رودخانه هاي آن، رود مند، دالكي، شاپور، حله و اهرم است.
استان بوشهر داراي 9 شهرستان به نام هاي بوشهر، دشتستان، دشتي، دير، تنگستان، گناوه، ديلم،جم، كنگان و 22 بخش و 30 شهر و 43 دهستان مي باشد و طبق آخرين سرشماري جمعيت آن بالغ بر 067/362/8 نفر مي باشد.
پيشينه تاريخي بوشهر:
با تكيه بر تحقيقات انجام شده در سال 1913 ميلادي (1332 هـ.ق) از طرف هيات باستان شناسي فرانسوي، سنگ بناي تمدن در بوشهر به زمان ايلامي ها بر مي گردد. بوشهر در زمان ايلامي ها يكي از مراكز مهم تجاري- فرهنگي به شمار مي رفته است. در دوران حكمراني هخامنشيان پادشاهان اين سلسله كاخ ها و بناي باشكوهي در اين منطقه بنا نمودند كه از جمله مي توان به كاخ هخامنشي بروك سياه در 12 كيلومتري شمال برازجان، كاخ كورش در جنوب غرب برازجان و كاخ تل مر و گور دختر در منطقه پشت پير اشاره كرد. در زمان سلوكيان و ساسانيان نيز در بوشهر همچنان مورد توجه بوده است. با سقوط سلسله ساساني به دست اعراب مسلمان در فاصله سال هاي 19 تا 22 هجري قمري اين شهر به دست عثمان اين ابي العاص فتح شد. از سقوط اين شهر به دست مسلمين تا زمان نادرشاه افشار اطلاعات اندكي در دست است. نادرشاه افشار اين شهر را به عنوان پايگاه دريايي خود در خليج فارس برگزيد و نامش را به بندر نادريه تغيير داد. با مرگ نادر در سال 1160 هـ.ق بوشهر توسط خاندان آل مذكور تصرف شد. پس از اين خاندان بوشهر در زمان كريم خان زند بندر بازرگاني اصلي ايران بود. در دوران قاجاريه بوشهر به صورت بندر مهم تجاري – فرهنگي و سياسي ايران درآمده. در اين دوران بوشهر معتبرترين بندري تجاري ايران بودو اكثر دول خارجي مانند انگليس، روسيه ، آلمان، ايتاليا، فرانسه، هلند، نروژ، و عثماني در اين شهر دفتر نمايندگي سياسي و تجاري داشتند.
پس از پايان جنگ جهاني اول و ظهور رضاخان پهلوي، با احداث راه آهن سراسري و انتقال حجم عمده داد و ستدهاي تجاري ايران به بصره از طريق راه آهن، اهميت بوشهر رو به افول گذاشت و پس از پايان جنگ جهاني دوم با تعطيل شدن كنسولگري انگليس در آن سرانجام اين شهر بندري عظمت و شكوه ديرين خود را از دست داد.
آثار تاریخی استان بوشهر
• بافت قدیم شهر
• ریشهر
• جزیره خارگ
• کاخ کورش در برازجان
• دژ برازجان
• گور دختر
• غار تاریخی چهل خانه
• کوشک اردشیر
• برج قلعه خورموج
• خانه و موزه رییس علی دلواری
• امام زاده عبدالمهین
• گنبد سلیمان بن علی
• غارتودیو
• کلات موند
• عمارت ملک
• آب انبار قوام
• بندر سی نیز
• مسجد بردستان
• قلعه کلات
• کلیسای مسیح مقدس
* تاريخچه نفت در يك نگاه:
فوران نفت از اولين چاه حفر شده در منطقه مسجد سليمان در سال 1287، احداث پالايشگاه آبادان در سال 1292، تجديد نظر نافرجام در امتياز نامه نفت دارسي در سال 1312، پيروزي نهضت ملي شدن نفت در سال 1329، رويكرد نمادين به صنايع پتروشيمي و گاز در دهه 1340 و بهره برداري بي رويه از نفت كشور از رويدادهاي تامل انگيزي هستند كه هر يك با نكته هاي درس آموز در متن و حاشيه خود همراه است.
در سال 1293 دولت انگلستان به لحاظ اهميت روز افزون نفت براي تامين سوخت نيروي دريايي خود در حدود 56 درصد سهام شركت را خريد و دو نفر نماينده با حق وتو نسبت به تصميم هاي عاليه شركت به عنان هيات مديره منصوب نمود و به اين ترتيب مهار شركت را به دست آورد و در حقيقت امتياز نفت به دولت انگلستان منتقل گرديد.
قرارداد الحاق «گس-گلشائيان»:
دولت ايران خود نيز بعد از جنگ جهاني دوم به اين نتيجه رسيده بود كه تجديد نظر در قرارداد 1933 به علت تحولات اوضاع سياسي- اقتصادي جهان و تغيير قراردادهاي نفتي در كشور هاي نفت خيز خاورميانه، امري الزامي و حياتي است. بنابراين دولت ايران اعتراض ها و پيشنهادهاي خود را براي تبديل شرايط قرارداد 1933 طي 25 ماده به كمپاني نفت جنوب تسليم كرد. از طرف كمپاني نفت جنوب نويل گس (N.A.GASS) با گلشائيان وزير دارايي وقت گفتگوهايي انجام دادند و سر انجام در 26 تير ماه 1328، الاحاقيه اي را به قرارداد 1933 اضافه كردند كه به قرارداد گس- گلشائيان معروف گرديد. و در نهايت در تاريخ 29 اسفند شركت سابق نفت ايران و انگليس خلع و صنعت نفت ايران ملي اعلام شد.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران، كليه قراردادهاي نفتي در دست انجام كان لم يكن تلقي شد و با همت كاركنان صنعت نفت، توليد نفت خام از ميدان هاي نفتي دوباره آغاز و اولين محموله نفت خام ايران طبق شرائط جديد در 14 اسفند ماه 1357 بارگيري گرديد. شماره چاه هاي نفت در مناطق نفت خيز جنوب در سال 1350، 754 حلقه بود كه در سال 1357به 1397 حلقه رسيد. با آغاز جنگ تحميلي، مراكز تاسيسات و مجتمع هاي صنايع نفت، گاز و پتروشيمي مورد بمباران هاي پياپي دشمن قرار گرفت، امام با همه فشارهايي كه با هدف به زانو در آوردن صنعت نفت و اقتصاد كشور انجام مي شد، صادرات نفت حتي براي يك روز هم قطع نشد.
با خاتمه جنگ، عمليات بازسازي و نوسازي صنايع نفت باشتاب و جديت پي گيري شد و در زمان كوتاهي ظرفيت پالايش، توان توليد و ميزان صادرات از اندازه پيش از آغاز جنگ تحميلي فراتر رفت. در اين دوره وزارت نفت علي رغم محدوديت هاي ناشي از اعمال تحريم توانست با آينده نگري و برنامه ريزي بهينه، گسترش صنعت را در دستور كار خود قرار دهد. به جرات مي توان گفت كه صنعت نفت ايران، طي سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي و بويژه در سال هاي اخير علي رغم تحريم هاي اقتصادي و فتنه افروزي دشمنان داخلي و خارجي، عنلكردي درخشان و كارنامه اي ممتاز علي الخصوص در منطقه ويژه اقتصادي داشته است.
چشم انداز جاذبه هاي طبیعی،تاریخی و صنعتی منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس:
اگر چه نام منطقه ويژه انرژي پارس براي هر شنونده اي كه قبلا به اين منطقه سفر كرده باشد تداعي هواي شرجي و بوي تند گاز (بويژه در روزهايي كه وزش باد شديد است) را به همراه دارد ولي با توسعه گردشگري و به تبع آن جذب سرمايه گذار اين منطقه را از قالب صرف صنعتي، خشن و بي روح خود خارج كرده و رنگ و بويي از نشاط، تازگي و تفريح به آن خواهد بخشيد. علاوه بر آن با توجه به تنوع جاذبه هاي طبيعي و آثار تاريخي موجود در اين منطقه، توسعه گردشگري با هدف جذب سرمايه گذار، عامل موثري در محروميت زدايي از منطقه از طريق ايجاد فرصت هاي شغلي و افزايش امكانات آموزشي و رفاهي خواهد بود.
الف) جاذبه های طبیعی
منطقه حفاظت شده نايبند
منطقه حفاظت شده نايبند بصورت دماغه اي در آبهاي خليج فارس با ارتفاع صفر تا حداكثر 46 متر از سطح دريا واقع شده است .
منطقه نايبند شامل :
1 – خليج نايبند
2 – منطقه حفاظت شده نايبند
3 – جنگلهاي
4 –بساتين و هاله
اين منطقه در 320 كيلومتري جنوب شرقي بندر بوشهر واقع شده است . بدون ترديد يكي از زيبا ترين منطقه ساحلي در طول سواحل خليج فارس بشمار مي رود . آثار بجا مانده از بندر تاريخي نايبند و در دماغه نايبند ، حاكي از پيشينه تاريخي طولاني منطقه است . با بررسي آثار، نشان مي دهد اين بندر در عصر آل بويه يكي از بنادر مهم و از مراكز عمده صيد و تجارت مرواريد خليج فارس بوده است .
منطقه حفاظت شده نايبند با وسعت 22500 هكتار كه بصورت دماغه مرتفعي در ساحل جنوبي خليج نايبند قرار گرفته ، بدليل دارا بودن اكو يستم كم نظير ارزشهاي زيستگاهيبراي گونه هاي متنوع حيات وحش از جمله : كل وبز ، قوچ وميش و حضور گونه هاي نادري از قبيل جييروجيرفتي مي توان مشاهده كرد .
منطقه نايبند در سال 1375 بعنوان منطقه حفاظت شده شناخته شده و از آن تاريخ تحت كنترل و نظارت اداره كل حفاظت محيط زيست استان بوشهر در آمد .
پوشش گياهي
پوشش گياهي پارك ملي ناي بند شامل اجتماعات حرا و ساير گياهان آبزي نظير علف هاي دريايي و جلبك ها در اكوسيبستم هاي ساحلي و گياهان مقاوم شور پسند نظير گز ، علف شور ، شصت عروسان و خار شتر در مناطق به دور از ساحل و000000 است .
از ساير گونه هاي گياهي در ارتفاعا ت و دشت ها ي مرتفع مي توا ن ،كنار ، كهور ايرا ني ، انجير معابد ، انار شيطا ن ، استبرق ، قيچ ، دافني و صبرزرد و …. را نام برد . درختان حرا در حوزه هاي نايبند مهم ترين جامعه گياهي منطقه را تشكيل مي دهد . اين جامعه در سواحل گلي داراي جريان جزر و مدي آرام مي رويد .
لازم به ياد آوري است درختاني نظير انجير معابد با تنه هاي تنومند ودر ختان حرا (( مانگروها و چندل ))با داشتن ريشه هاي آويز در آ ب شناور ند .
حيات وحش
مجموعه خليج نايبند و منطقه حفاظت ناي بند محيط مناسبي را براي زيست و تغذيه انواع بي مهرگان ، ماهي ها ، خزندگان ، پرندگان و پستانداران فراهم آورده است . كه بسياري از آنها گونه هاي نادر و يا در حال انقراض محسوب مي شوند .
از جانوران مهم مي توان به جبير اشاره كرد كه جز گونه هاي نادر و حمايت شده كشور است . ساير پستانداران خشك زي موجود در پارك شامل گرگ . شغال ، خرگوش ، روباه وانواع جوندگان مي توان نام برد .
علاوه بر آن نايبند داراي ارزشهاي زيستي منحصر به فردي جهت زاد و ولد پستانداراني نظير قوچ و ميش ، كل و بز ، مي باشد . از پستانداران دريايي كه در بخش آبهاي آزاد موجود در پارك يافت مي شود ، مي توان انواع دلفين و نهنگ را نام برد كه عمق زياد آب در اين بخش دلفين ها را متوجه خود ساخته و شيرجه زدن دلفين ها و شناي دسته جمعي كوسه ماهي ها از صحنه هاي بسيار زيباي طبيعي اين قسمت از پارك مي باشد .
از ديگر آبزيان اين منطقه مي توا ن به دو نوع لاك پشت عقابي و لاك پشت سبز اشاره كرد . خرچنگ هم در اين مناطق بسيار زياد ديده مي شوند . ماهي گل خورك نيز در اين منطقه مشاهد ه مي شود اين ماهي داراي چشم ها ي برجسته و حالت جهند ه دارد و كانالهايي رادر كنار در يا مي سازد .
پرندگان مهاجر در اين مناطق بسيار زياد است كه بعضي از آنها عبارتند از :
فلامينگو ، گيلانشاه ، پليكا ن سفيد ، سليم ، آبچليك ،كاكايي ، پرستوها ي دريايي ، اگرت پا خاكستري و 000000
قابليت توريستي
خليج نايبند در سا حل شمالي منطقه نايبند با وسعت 4130 هكتار يكي ا ز ارزشمند ترين زيستگاههاي در يايي خليج فارس است . حوزه هاي متعد د ، جنگل هاي حرا ، سواحل ماسه اي درخشان در بخشهاي شمالي و شرقي وسواحل صخرهاي داراي حاشيه باريك ماسه ا ي جنوبي خليج و بخش غربي منطقه حفاظت شده نايبند ، در ختان كهنسال انجير معابد در دماغه نايبند ، دشت هموار بخش شمالي ، دشتهاي مشجر و دره هاي عميق و صخرهاي در بخش جنوبي بديع ترين چشم انداز هاي طبيعي سواحل خليج فارس را يكجا گرد آورده است . وجود اين چنين مناظري ، وجود تپه هاي مرجاني جهت تفريح غواصا ن و حتي فرايند تخمگذاري و جوجه آوري لاك پشتاندريايي كميا ب كه كمتر نقطه اي از سواحل صورت مي گيرد مي تواند سبب جلب گردشگران شود .
قابليت اكولوژيكي
اين منطقه از نظر سيماي فيزيوگرافيك و نيز از حيث اجتماعات بيولوژيك يك سيستم معرف محسوب مي شود . خليج هاي كوچك ساحلي ، از مناطق با توليد بالقوه مي باشد و از سويي از نظر آسيب پذيري جزو مناطق بحراني محسوب مي گرددند . چنين ويژگيها يي براي خليج نايبند نيز بعنوان يك خليج كوچك ساحلي صادق است .
وجود آرامش نسبي و شفافيت آب در اين محدوده ا ز آبها ي ساحلي باعث گسترش مجتمع مرجاني و علف هاي درياي در بستر خليج و آبهاي مجاور آن شده است .
كله هاي آبسنگ مرجاني در دهانه خليج نايبند از نادر اجتماعات مرجاني در نزديكي سواحل سرزمين اصلي در ايران محسوب مي گردند . اين منطقه واحد اهميت زيسگاهي فراواني براي گونه هاي حمايت شده اي مانند درختان حرا ،لاك پشت سبز ، لاك پشت منقار عقابي و پليكان پا خاكستري است .
از سایر جاذبه های طبیعی در منطقه می توان به " بنو " منطقه ای زیبا با درختان بسیار ، چشمه آب و رود خانه ای با آب جاری در پشت پمپ بنزین بندر سیراف، چهار کیلو متر ساحل ماسه ای،سنگی و صخره ای، باغ شیخ ،پارک ساحلی ( بنگسار،غدیر و نگارستان) و چاه مجنون، در بندر سیراف اشاره نمود.
اهمیت درختان حرا در محیط زیست منطقه
درخت حرا که در زبان لاتین به بو علی سینا معروف شده است،در آب هایی به عمق 1 تا 1.5 متر رشد می کند و به هنگام مد دریا بیش از نیمی از تنه اش در آب فرو می رود و جذابیت خود را دو چندان می
کند. درخت حرا در واقع یک کارخانه آب شیرین کن طبیعی و خدادادی است.خاصیت تصفیه کنندگی که در پوست این درختان وجود دارد،بخش شیرین آب دریا را جذب و نمک آن را دفع می کند.
• پیشنهاد
امکان ایجاد گردشگری دریایی
این منطقه با دارا بودن انواع جاذبه هاي گردشگري كه دارد اگر شرايط و سازوكارهاي لازم براي توسعه بخشهاي آن فراهم شود مي تواند مي تواند به بهشت گردشگري ايران در فصول سرد سال تبديل شود.
با توجه به ویژگی های طبیعی ذکر شده ، در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به دلیل پیوستگی نزدیک میان صنعت و زمینه های تاریخی و طبیعی جذب گردشگر و با برخورداری از پتانسیل بالا این خلیج بی نظیر می تواند به عنوان قطب گردشگری دریایی مطرح شود.گردشگری دریایی طیف کاملی از ورزشهای دریایی شامل: اسکی روی آب، جت اسکی، شنا، موج سواری و... را در بر می گیرد.بر این اساس عرضه گردشگری با تاکید بر جاذبه های تاریخی و فرهنگی ، علاوه بر توسعه گردشگری در کنار احداث پالایشگاه ها می تواند در شناساندن تاریخ و فرهنگ و آداب بومی در بین سکنه رو به رشد و همچنین هویت سازی بیشتر و کسب وجهه تاریخی برای منطقه ای که در اذهان به عنوان یک منطقه صرفا صنعتی مطرح است موثر واقع گردد.
ب )جاذبه هاي فرهنگي و تاريخي
*سیراف (بندر طاهری)
امواج زیبا ، همراه با نسیم ملایم وزش باد که قطرات ریز آب دریا را به صورت ساحل نشینان و مرز داران رشید خطه خلیج همیشه فارس می تراود، طراوت و شادابی خاصی به این چهره های زیبا و نیم سوخته داده است . اینجا سیراف است ، سیرافی که روزگاری ابهت تاریخ را در نوردیده بود، بندری که نقش مهمی در تجارت ، دریانوردی، صدور فرهنگ و هنر ایرانی و اسلام به جنوب شرق آسیا ، شرق آفریقا و کشورهای شرق دور داشته است.
این بندر کهن که در بین چهار مرکز صنعتی و گازی عسلویه، پارسیان ، جم و کنگان قرار گرفته می رود تا با احیا مجدد خود پس از یک هزاره فریاد بزند باز هم سیراف.
این بندر در فاصله 245 کیلو متری جنوب شرقی بوشهر ، 40 کیلومتری کنگان، 34 کیلو متری عسلویه(پارس جنوبی) و در کنار خلیج فارس واقع شده است.
مهمترین آثار تاریخی سیراف
بقاياي بندر تاريخي سيراف كه روزگاري نگين تابناك تجارت و تمدن در حوزه خليج فارس بوده، يكي از آثار شاخص تمدن دوره ساساني تا اواخر دوره سلجوقي مي باشد كه آثار متعدد و بي نظيري را در خود جاي داده است. اين بندر كه آثار متعدد آن اكنون در كنار بندر طاهري قرار گرفته شامل:
• قبور سنگی سیراف
• چاه های آب
• گور دخمه ها
• بقایای مسجد امام حسن بصری
• گور سیبویه فاضل و عالم علم نحو
• آرامگاه قطب الدین سیرافی از علمای اهل تشیع
• سنگ قبرهای دوره اسلامی
• آتشکده
• امام زاده سید ابراهیم
• موزه مردم شناسی
قلعه نصوري: (قلعه شيخ):
اين قلعه كه در بندر طاهري در كرانه خليج فارس قرار دارد، متعلق به اويل دوره قاجاريه است. ساخت قلعه به دستور شيخ جبار نصوري در حدود 180 سال پيش انجام گرفته است. مصالح بكار رفته شامل، سنگ هاي بزرگ، ملاط، گل و گچ مي باشد. ورودي قلعه داراي درب بزرگ چوبي با گل ميخ و كنده كاري است. بعد از ورودي اصلي يك هشتي بزرگ وجود دارد كه داراي هشت طاقچه ساده است، در ضلع شمالي قلعه يك رديف پلاكان به طبقه دوم منتهي مي شود و يك درب چوبي ساده آن را به اندروني وصل مي كند. در طبقه دوم يك ايوان با ستون هاي سنگي و گچ بري هاي جالب وجود دارد.
دیگر آثار حفاری شده توسط هیات مشترک باستانشناسی ایران و انگلیس به سرپرستی دکتر وایت هوس بین سال های 1966 تا 1973 میلادی شامل: بقایای مسجد جامع سیراف،بازار،حمام و گمرک (بنگسار) می باشد.
مشاهیر و مفاخر سیراف
*ابوسعید سیرافی از عالمان از عالمان علم نجوم
*ابو محمد یوسف سیرافی از عالمان علم نحو و استاد سید رضی گرد آورنده نهج البلاغه
*قطب الدین محمد سیرافی از عرفا و علمای بزرگ قرن هفتم هجری
*سیبویه عالم بزرگ علم نحو
پیشنهاد
تهیه و تدوین برنامه جامع" مدیریت حفاظت و مرمت آثار تاریخی"
با توجه به اثرات مخربی که عملکرد توسعه صنعتی در منطقه بر آثار ارزشمند مورد اشاره داشته است(آلودگی های جوی ناشی از فعالیتهای استخراج مخازن گازی و سوزاندن پسامدهای گازی توسط فلرها)، تدوین برنامه جامع مدیریت حفاظت و مرمت آثار تاریخی منطقه ویزه اقتصادی انرژی پارس در راستای دستیابی به توسعه گردشگری جهت جذب سرمایه ضروری مینماید.از طرفی باید متذکر شد که نابودی تدریجی این آثار به دلیل فعالیتهای صنعتی فاز های پالایشگاهی و پتروشیمی مغایر با اهداف توسعه گردشگری می باشد.بنابر این در برنامه ریزی حفاظتی و مرمتی برای آثار تاریخی منطقه بایستی مواردی لحاظ گردند که با گذشت زمان و اتمام منابع و مخازن گازی با منطقه ای بی هویت و فارغ از هر گونه جاذبه توریستی و گردشگری مواجه نگردیم. لذا باید توانایی و پتانسیل منطقه را هم ازجهت صنعتی و هم از نظر گردشگری بالا ببریم که این مهم فقط از طریق حفاظت و مرمت آثار تاریخی امکانپذیر است.
ارایه روشهای صحیح مدیریت و حفاظت از آثار تاریخی منطقه:
• چشم انداز و استراتژی حفاظت و بهسازی آثار تاریخی منطقه با نظارت و همکاری سازمان میراث فرهنگی منطقه
• پیش بینی بودجه مناسب جهت طرحهای حفاظت و بازسازی
• برنامه نگهداری، حفاظت واقدامات ترمیمی قابل اجرا در منطقه با نظارت و همکاری سازمان میراث فرهنگی منطقه
• آگاهی دادن در مورد نحوه بازدید به مراجعین در جهت حفظ و حراست از این آثار
عسلویه فرصت ها و چالشها
جغرافیای طبیعی و سیاسی عسلویه
این شهر بین 51 درجه طول شرقی و 27 درجه عرض شمالی و در حاشیه شمالی خلیج فارس در استان بوشهر قرار دارد.این شهر از طرف شمال شرقی و مشرق به بخش گله دار شهرستان مهر و از طرف شمال و شمال غربی به شهر نخل تقی و از طرف جنوب به خلیج نایبند واز طرف مغرب به خلیج فارس محدود می شود.شکل هندسی شهر طولی است و با محدوده دریایی در حدود 135 کیلومتر مربع وسعت دارد. در قسمت شرقی این شهر ارتفاعات شیبکوه با پوشش گیاهی خودرو و کنار، کهور و بادام کوهی وجود دارد.نژاد مردم در قسمت ساحلی از نوع سفید و بعضا سیاه می باشد.نوع دین اسلام و مذهب مردم شیعه و سنی است.
از نظر اقتصادی مردم این شهر از طریق زراعت، تجارت، ملوانی و ماهیگیری و دامداری و فعالیت در شرکتهای مستقر در منطقه امرار معاش می کنند.تور بافی و گر گور بافی از صنایع دستی رایج می باشد.محصولات کشاورزی شامل گوجه فرنگی، سبزیجات وصیفی جات، مز، لیمو شیرین، توت و کنار می باشد.
نخل تقی
نخل تقی بین 51 درجه طول شرقی و 27 درجه عرض شمالی و در حاشیه شمالی خلیج فارس و در بخش عسلویه شهرستان کنگان در استان بوشهر قرار دارد.این شهر از طرف شمال شرقی و شرق به بخش گله دار شهرستان مهر و از طرف شمال و شمال غربی به روستای چاه کوتاه و شیرینو و دهستان طاهری و از طرف جنوب به شهر عسلویه و از مغرب به خلج فارس محدود می شود. شکل هندسی شهر طولی است و با محدوده دریایی در حدود 135 کیلومتر مربع وسعت دارد. در قسمت شرقی این شهر ارتفاعات شیبکوه با پوشش گیاهی خودرو و کنار، کهور و بادام کوهی وجود دارد.نژاد مردم در قسمت ساحلی از نوع سفید و بعضا سیاه می باشد.نوع دین اسلام و مذهب مردم شیعه و سنی است.
از نظر اقتصادی مردم این شهر از طریق زراعت، تجارت، ملوانی و ماهیگیری و دامداری و فعالیت در شرکتهای مستقر در منطقه امرار معاش می کنند.تور بافی و گر گور بافی از صنایع دستی رایج می باشد.محصولات کشاورزی شامل گوجه فرنگی، سبزیجات وصیفی جات، مز، لیمو شیرین، توت و کنار می باشد.
در بندر نخل تقی 70 فروند شناور صیادی، 84 فروند شناور باری و 92 فروند قایق وجود دارد. استقرار تاسیسات پارس جنوبی در قسمت شمال شرقی و شرق بندر نخل تقی و حوزه میدان پارس جنوبی در قسمت غربی خلیج فارس به فاصله 105 کیلو متری شهر واحداث پالایشگاه گاز در قسمت شمال شرقی ، این شهر را نسبت به بقیه منطقه متمایز کرده است.
بندر طاهری
این بندر در بین 20 و 52 طول شرقی و 38 و 27 عرض شمالی و در دهستان طاهری و بخش مرکزی شهرستان کنگان و در حاشیه شمالی خلیج فارس قرار دارد. فاصله این بندر تا عسلویه 30 کیلو متر است این بندر به صورت نوار باریکی در طول خلیج فارس کشیده شده است و در حدود 250 کیلو متر وسعت دارد.نوع دین مردم اسلام و نوع مذهب شیعه و سنی است. مردم این بندر از طریق کشاورزی، ماهیگیری، دامداری و کارگری و فعالیت در شرکتهای وابسته به صنایع گاز و ملوانی امرار معاش می کنند.مرکز تاسیسات و بارگیری مایعات گازی در این بندر مستقر می باشد.برخی معادن موجود در این بندر عبارتند از:سنگ گچ، سنگ لاشه، معادن شن و ماسه، خاک رس و خاک سرخ.
محصولات عمده این بندر عبارتند از :گوجه فرنگی، پیاز، سبزی و تنباکو.
آب شرب و شیرین این بندر از دو حلقه چاه واقع در قسمت شرقی و در قسمت شمالی تنگ لیر تامین می شود.
آداب و رسوم
فرهنگ غنی و اسلامی و بومی در مردم منطقه ریشه دوانیده و هنوز هم پا برجاست، بطور مثال روز عید سعید فطر در واقع بزرگترین جشن مردم منطقه است. یا از جمله احساسات عاطفی که در زنگی فردی و اجتماعی مردم مشاهده می شود می توان به دوستی و برادری، احترام و فروتنی به والدین، صله رحم و حمایت از افراد بی بضاعت اشاره کرد.این منطقه محل تلاقی افکار مختلفی بوده که گاه از دریا به ساحل رسیده و گاه از سواحل به سایر نقاط دور دست منتقل شده است.
برخی از آداب و رسم
• نماز استسقاء : در صورتیکه در فصل زمستان باران نبارد،اهالی شهرستان و روستا های تابعه نماز استسقاء را به جای می آورند. یک روز قبل از آن روزه میگیرند ودر روز سوم همراه با زن و فرزند خود و احشام به صحرا رفته و این فریضه را به جای می آورند.قبل از عزیمت باید افراد بدهی و زکات خود را پرداخت کرده باشند و با نیت پاک به صحرا بروند.شرکت کنندگان در موقع ذکر دعا دست به دعا بر می دارند و از خداوند طلب آب می کنند.
• عقیقه
این مراسم برای نوزادان تازه بدنیا آمده گرفته می شود.برگزاری این مراسم با ذبح گوسفند همراه است.و گوشت های قربانی را بین همسایه ها و خویشان توزیع می کنند.
باورهای خاص مردم منطقه
صدای بلبل: نشانه مسافر یا مهمانی است که در راه است.
لگد کردن نان: موجب از بین رفتن نعمت و برکت می شود.
عطسه کردن(صبر):مردم برای صبر اهمیت فوقالعاده ای قایلند و تقریبا هیچ کاری را بلافاصله بعد از صبر انجام نمی دهند.
صنایع دستی
صنایع دستی منطقه عبارتند از:قالی بافی، گلیم، گبه، زنبیل بافی، گلدوزی و سوزن دوزی، ساخت انواع گلهای سبدی با پارچه و سفالگری.
*گونه های مختلف گیاهی( منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس)
با توجه به حجم عظیم فعالیت های صنعتی و ساختمانی و در نتیجه افزایش روز افزون آلودگی های ناشی از این فعالیت ها و به منظور کاهش اثرات آلاینده ها و بهبود محیط زیست، تلاشهای زیادی جهت ایجاد پوشش گیاهی و فضای سبز توسط سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس صورت گرفته است.در این منطقه گونه های گیاهی را به سه دسته می توان تقسیم نمد:
الف) گیاهان پوششی شامل:
چمن افریقایی و گل های فصلی که به دو دسته تقسیم می شوند:
گونه های گیاهی زمستانه که عبارتند از: گل میمون، گل اطلسی، بنفشه ، جعفری و همیشه بهار
گونه های گیاهی تابستانه شامل: پریوش، خرفه و گل ناز
ب) درختچه های زینتی شامل:
گل کاغذی، ختمی چمنی، درختچه شیشه شور، درختچه تکاما، درختچه خرزهره، ناترک و بنجامین
ج) درختان
ابریشم برهان، سزبانیا، درخت مشعل جنگل، اکالیپتوس، کنوکارپوس، نخل زینتی و گارم زنگی
اهمیت انرژی در هزاره سوم
آمار و برآوردها بیانگر آن هستند که تا سال 2030 افزایش چشمگیری در تقاضای انرژی جهان به وجود خواهد آمد، و در حدود 88% این انرژی با سوخت های فسیلی تامین خواهد شد. در این میان سهم نفت 34% و سهم گاز و ذغال سنگ هر کدام به 28% خواهد رسید.
بر طبق این برآوردها ، مصرف گاز طبیعی تا سال 2030 با افزایش صد در صدی روبروست و در این سال یک چهارم انرژی جهان را گاز تامین خواهد نمود.انرژی های تجدید پذیر تنها 4% از سبد انرژی جهان را ازآن خود خواهند نمود و باقی سهم انرژی هسته ای خواهد بود.از این رو گسترش صنعت گاز روند پرشتابی را در سالهای اخیر آغاز کرده است و گاز یکی از منابع اصلی تامین کننده انرژی خصوصا در هزاره سوم خواهد بود. از اینرو منطقه ویژه انرژی پارس بعنوان بزرگترین منطقه مستقل گازی جهان توجه دنیا را در هزاره سوم بسوی خود جلب خواهد نمود.
عسلویه پایتخت اقتصادی ایران
اینکه عسلویه را پایتخت اقتصادی ایران بنامند سخن گزافی نیست.وجود سه صنعت مهم گاز، پتروشیمی و مختلط در این منطقه که تا قبل از سال 76 ، منطقه ای ناشناخته بود و اکنون در ابتدایی ترین رقم حداقل 16 میلیارد دلار را در خود جای داده است، نشان از عظمت کاری دارد که قطعا بدون داشتن هدف مشخص نمی توانست صورت بگیرد.
موقعیت ممتاز جغرافیایی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
* کمترین فاصله ممکن با میدان گازی پارس جنوبی در دریا
* دسترسی مستقیم به آب دریا
* دارا بودن ژرفای مناسب برای سواحل بندری
*برخورداری از فرودگاه بین المللی خلیج فارس
*برخورداری از امکانات مجتمع بندری
*منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
این منطقه بزرگترین منطقه ویژه اقتصادی تخصصی نفت،گاز و پتروشیمی در جهان است و با مساحتی حدود 30،000 هکتار در جنوب شرقی استان بوشهر و یکصدکیلومتری مخزن گازی پارس جنوبی واقع شده است.منطقه ویژه را می توان به سه حوزه تقسیم نمود:
1-منطقه پارس 1 (پارس جنوبی) با مساحت 14000 هکتار شامل 14 فاز پالایشگاهی گاز، 15 طرح پتروشیمی، صنایع پایین دست، صنایع سنگین و نیمه سنگین.
2-پارس 2 (کنگان)با مساحت 16000 هکتار، شامل 14 فاز پالایشگاهی و3 طرح ال ان جی.
3-پارس 3(پارس شمالی)با مساحت 16000 هکتار جهت استقرار صنایع مختلف پالایشگاهی، پتروشیمی، میان دستی و پایین دستی .
*پالایشگاه های گازی
از مجموع 24 فاز پالایشگاهی در منطقه ویژه انرژی پارس در حال حاضر 10 فاز به بهره برداری رسیده است. طبق استانداردهای موجود بطور میانگین به ازای هر فاز یک سکو و 10 حلقه چاه فعال در دریا وجود داردکه گاز و میعانات گازی را به همراه آب شور از طریق خطوط لوله 36 اینچی به منطقه وارد می کند. روزانه در حدود 28.5 میلیون متر مکعب گاز وارد هر فاز شده و بطور متوسط 25 میلیون متر مکعب گاز شیرین بدست می آید.همچنین هر فاز معادل 40000 بشکه میعانات گازی و 200 تن گوگرد تولید می کند.
*صنایع پایین دست
با توجه به فراهم بودن مواد اولیه تولید شده توسط صنایع پتروشیمی در منطقه و تامین خوراک مورد نظر صنایع پایین دست پتروشیمی، سایتی به وسعت هزار هکتار جهت استقرار و توسعه صنایع پایین دست از قبیل پلیمرها، لاستیک، الیاف، رنگ ها و دیگر صنایع پتروشیمی در نظر گرفته شده است.
• صنایع پتروشیمی
با بهره برداری از طرح های پتروشیمی در منطقه می توان امیدوار بود که اقتصاد منطقه متحول شده و کشور به جای صدور فراورده های خام پتروشیمی به صادرات این فراورده ها روی آورد.
مراحل اول توسعه پتروشیمی در منطقه شامل: الفین نهم ، الفین دهم، آروماتیک چهارم، متانول چهارم، اوره/آمونیاک و یوتیلیتی متمرکز می باشد.
مراحل بعدی توسعه شامل:الفین یازدهم / دوازدهم/سیزدهم، آروماتیک پنجم/ششم، اوره/آمونیاک دوم/سوم، اسید استیک و جی تی آی می باشد.
• صنایع مختلط و نیمه سنگین
با توجه به سطح نسبتا
مطالب مشابه :
یوسفی چگونه مدیرعامل منطقه ویژه پارس شد؟
کنگان نیوز: پس از حدود 30 ماه مدیرعاملی مسعود نصوری در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
طرح اقماری یک - یک در پارس جنوبی کلید خورد
پالایشگاه منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس کنم سازمان منطقه ویژه پارس با جدیت به
مانور مشترک آتش نشانی پارس جنوبی با هلال احمر در عسلویه
به همت hse سازمان منطقه ویژه: منطقه ویژه اقتصادی انرژی ویژه اقتصادی انرژی پارس
ثبت نام کارجویان (سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
همه جای ايران سراي من است - ثبت نام کارجویان (سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس - بررسی و
اشتغال 25 هزار نیروی بومی در پارس جنوبی!!
رئیس اداره اشتغال سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از اشتغال 25 هزار نیروی بومی در پارس
24 میلیارد تومان مصوبات سفر مقام معظم رهبری به عسلویه اجرایی می شود
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی با اشاره به سفر مقام معظم رهبری به
جذب سرمايه گردشگري در سازمان منطقه ویژه اقتصادی و انرژی پارس
یادداشتهای یک ماکلوانی - جذب سرمايه گردشگري در سازمان منطقه ویژه اقتصادی و انرژی پارس -
راه جدید منطقه «اختر» پارس کنگان به بهره برداری می رسد
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از بهره برداری پروژه احداث راه جدید منطقه
مسعود نصوری مدیرعامل پارس جنوبی شد
منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با حضور مدیرعامل سازمان منطقه اقتصادی انرژی
سند توسعه شهرستان کنگان با اعتبار 110 میلیارد تومان اجرایی می شود
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از طراحی و تهیه سند توسعه شهرستان کنگان با
برچسب :
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس