کمبود ویتامین D3 را (بویژه در کودکان) جدی بگیرید!!
علائم کمبود ویتامین دی در بسیاری اوقات مبهم و غیر اختصاصی است و به همین علت در بسیاری اوقات دیر تشخیص داده میشود. علائم کمبود در بچه ها و بزرگسالان قدری متفاوت است. مهمترین این علائم در کودکان عبارتند از
- ریکتز یا راشیتیسم بیماری است که به علت کمبود ویتامین دی در بچه ها ایجاد شده و خود را معمولا بصورت زانوهای پرانتزی و مچ دست کلفت نشان میدهد
- دیر راه افتادن بچه و کوتاه قدی وی میتواند از علائم کمبود ویتامین دی باشد
- بچه مبتلا به کمبود ویتامین دی دیر دندان درمیاورد
- تحریک پذیری بچه ها میتواند نشانه ای از کمبود ویتامین دی باشد
- کمبود ویتامین دی موجب افزایش استعداد بچه به عفونت میشود
- در کمبود شدید ویتامین دی بچه دچار کرامپ یا اسپاسم عضلانی، تشنج و مشکل تنفسی میشود. این علائم به علت کمبود کلسیم ایجاد میشود
- بندرت در کمبود شدید ویتامین دی ضعف عضله قلب (کاردیومیوپاتی) ایجاد میشود
علائم کمبود ویتامین دی در بزرگسالان عبارتند از
- درد مبهم و پراکنده در تمام بدن
- ضعف کلی بدن و ضعف در ایستادن و بالا رفتن از پله و در مراحل پیشرفته تر لنگیدن
- درد استخوان بخصوص در دنده، مفصل ران، کف پا و ران
تشخیص کمبود ویتامین دی معمولا با بررسی سطح این هورمون در خون صورت میگیرد.
درمان کمبود ویتامین دی
درمان کمبود این هورمون مصرف آن است. ویتامین دی را میتوان بصورت خوراکی و یا تزریقی مصرف کرد. ویتامین دی در بدن ذخیره میشود. تزریق یک آمپول آن میتواند نیاز بدن را تقریبا تا شش ماه تامین کند.
در مصرف ویتامین دی توجه به موارد زیر ضروری است
- اگر از دیگوکسین و یا داروهای ادرار آور تیازیدی استفاده میکنید مراقب باشید ویتامین دی را بیش از اندازه مصرف نکنید
- اگر سنگ کلیه و یا دیگر بیماری های کلیوی و یا بیماری کبدی و یا هورمونی دارید قبل از مصرف ویتامین دی آن را به پزشک خود اطلاع دهید
- کسانی که کلسیم خون بالایی دارند و یا افراد سرطانی نباید ویتامین دی مصرف کنند
- اگر کربامازپین، پریمیدون، باربیتورات و یا بعضی داروهای ضد ایدز مصرف میکنید نیاز شما به ویتامین دی بیشتر از افراد دیگر است
اگر ویتامین دی زیاد مصرف شود ممکن است علائم مسمومیت با آن ایجاد گردد که مهمترین آن افزایش سطح کلسیم خون و بروز علائمی مانند تشنگی، ادرار زیاد، تهوع و استفراغ، گیجی و سردرد است.
با تشکر از دکتر مهرداد منصوری "متخصص ارتوپدی"
همانطور که جناب دکتر مهرداد منصوری تاکید داشتند ویتامین D ویتامینی است که برای حفظ سلامتی بسیار ضروری است. بر خلاف ویتامینهای دیگر، ویتامین D را نمی توان ازطریق غذاها بدست آورد. بلکه بخش عمدهی از ویتامین D بوسیله بدن ساخته میشود.
در واقع این ویتامین در اثر تابش نور آفتاب در پوست بدن تولید میشود. که صدالبته بسیار خوب است چرا که بسیاری از غذاها بطور طبیعی مقدار کمی ویتامین D دارند.
اشعهی ماوراء بنفش خورشید، کلسترول را در پوست به ویتامینD تبدیل میکند. در افرادی با پوست روشن، تابش نور آفتاب بر پوست صورت، 2 تا 3 بار در هفته به مدت 20 تا 30 دقیقه، ویتامین D مورد نیازشان را تامین میکند. برای افرادی با پوست تیرهتر و سالمندان مدت بیشتری لازم است. توجه داشته باشید که تابش نورخورشید باید مستقیم باشد و تابش آفتاب از پشت شیشهی پنجره کافی نیست.
نقش ویتامین D در بدن :
ویتامین D به جذب کلسیم و فسفر مواد غذایی در دیوراهی روده کمک میکند. کلسیم و فسفر برای سلامتی و استحکام استخوانها ضروری هستند. همچنین شواهدی وجود دارد که ویتامین D خطر ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.کودکان در حال رشد، زنان باردار و زنان شیرده به ویتامین D بیشتری نیاز دارند.
نشانههای کمبود ویتامین D
در بسیاری از افرادی که کمبود ویتامین D دارند، نشانهای دیده نمیشود یا نشانههای مبهمی از خستگی یا درد عمومی وجود دارد. چون نشانههای کمبود این ویتامین، نامحسوس یا جزئی است معمولاً تشخیص داده نمیشود. اما در مواقعی که کمبود شدید است به آسانی در تغییر شکل استخوانها قابل مشاهده است.
نشانههای کمبود در اطفال و کودکان
1.اسپاسم عضلانی، سیروز و مشکلات تنفسی در اطفال. البته این نشانهها مربوط به کمبود کلسیم است که در نتیجهی کمبود ویتامین D ایجاد میشود.
2.نرمی استخوان ، پرانتزی شدن پاها ، درد استخوان به ویژه در ناحیهی پاها، درد ماهیچه و ضعف عضلانی در کودکان، که با نام راشیتیسم شناخته میشود.
3.رشد بدنی کم. قد بیشتر از وزن تحت تاثیر کمبود ویتامینD است. در این حالت ممکن است کودک برای شروع به راه رفتن تمایلی نداشته باشد.
4.تأخیر در دندان درآوردن اطفال
5.آمادگی ابتلا به عفونت
6.کج خلقی
7.در راشیتسیم شدید، کلسیم خون بسیار پایین میآید که سبب اسپاسم ماهیچهای و مشکلات تنفسی می شود. مشکلات تنفسی ممکن است به دلیل ضعف عضلات تنفسی و نرمی استخوانهای قفسه سینه باشد.
8.در موارد نادر سبب ضعف ماهیچههای قلب میشود.
نشانههای کمبود ویتامین D در بزرگسالان
1.خستگی عمومی بدن، دردهای مبهم و کلی که البته نشانهی خاص این مورد نیست.
2.ضعف ماهیچهای
3.درد استخوانی در اثر فشار ناچیز (بیشتر در ساق پا و دندهها)
چگونگی تشخیص کمبود ویتامین D
با توجه به سابقهی پزشکی فرد، نشانهها و سبک زندگی قابل تشخیص است. البته با یک آزمایش خون ساده نیز امکانپذیر است. آزمایش خون مربوط به سطح کلسیم و فسفات خون و عملکرد کبد نیز ممکن است تغییراتی رانشان دهد که مربوط به کمبود ویتامین D باشد. گاهی از عکسبردای بوسیله اشعه ایکس از استخوان دست برای اطفال استفاده میشود. در این روش با توجه به شکل استخوان به میزان کمبود ویتامین پی میبرند.
درمان کمبود ویتامین D
درمان بوسیله مکملهای ویتامین D انجام میشود که ممکن است به صورت تزریقی یا خوراکی (قرص و شربت) باشد. پزشک با توجه به شرایط بیمار، سن و میزان کمبود، روش مناسب را توصیه میکند.
مطالب مشابه :
ویتامینD
ويتامينهاي d2 و d3 بر اثر تابش نور در نوزادان به صورت قطرهاي يا نصف آمپول هر 6 ماه يك بار
بررسی تاثیر مکمل ویتامین D3 در بیماری آرتریت روماتوئید
دکتر بیژن فروغ - بررسی تاثیر مکمل ویتامین d3 در بیماری آرتریت روماتوئید - درمان دیسک کمر دیسک
مرکز جراحی شهریور- روبان صورتی -اصول صحیح نسخه نویسی2
تجویز بدون منطق آمپول d3 عضلانی به صورت هفتگی ( اثر یک آمپول معمولاً برای 1-3 ماه کافی است ) .
درمان لقي جوجه لاري
و پيشگيري براي بالاي 3 ماهه ها است و هر 10 روز 1 بار نيم سي سي از اين امپول را a و d3 ساخته شده
دارو درمانی
4 – ترامادول : مسکن و ضد درد ، مخدر ( با نیمی از آمپول پرومتازین تزریق شود ) 5 ویتامین d3 :
هوش ذاتی بدن
نسخه خانم دکتر را که گرفتم دیدم چند تا آمپول ویتامین d3 توی داروهایم هست. به همراه ب 1 و .
کمبود ویتامین D3 را (بویژه در کودکان) جدی بگیرید!!
آموزش و پرورش ایران وجهان - کمبود ویتامین d3 را (بویژه در کودکان) جدی بگیرید!! - آموزشی،فرهنگی
برچسب :
آمپول d3