معرفی کتاب
عنوان کتاب: دایره المعارف گیاه در مانی ایران
نویسنده: احمد حاجی شریفی ( عطار اصفهانی
ناشر: تهران ، حافظ نوین ، 1388
شماره دیویی: د 171 ح 321/ 615 م
توضیحات:
از آن زمان که بشر به بلاغت فکری و شعور باطنی رسیده همواره در فکر سلامتی و فرار از رنجوری و مرض بوده است. باید بدانیم که طب قبل از اسلام مخلوطی از طب یونان و ایران و هند بوده ، منتهی طب یونانی بیش از طب هند و ایران اثر داشته است. با ظهور اسلام و تاکید فراوان پیشوایان دینی (ع) در جهت رعایت بهداشت فردی و جمعی و توصیه به فراگیری دانش، زمینه و انگیزه های قوی و جدیدی برای گسترش آموزه های بهداشتی _ درمانی بوجود آمد. و طب و طبابت در تمدن اسلامی بیش از سایر علوم پیشرفت حاصل کرده است وخوشبختانه نمایندگان بزرگ طب اسلامی بیشتر ایرانی بوده اند. تا اواخر قرن چهارم هجری طب اسلامی شاهد ظهور سه تن از بزرگترین پزشکان و پدید آورندگان کتب طبی بود. این افراد که هر سه ایرانی بودند ابن ربن طبری، رازی و اهوازی نام داشتند. در این شرایط پزشک ایرانی ابومنصور هروی با نگارش کتاب " الابنیه عن الحقایق الادویه " به عنوان نخستین کتاب داروشناسی به زبان فارسی و نیز با فاصله ای اندک ، ابو بکر اخوینی با نگارش کتاب " هدایه المتعلمین فی الطب " به عنوان اولین کتاب طب به زبان فارسی پایه گذار تحولی مهم در طب این مرز و بوم شدند، تحولی که بعدها توسط، فردوس الحکمه ابن ربن طبری، الحاوی و طب المنصوری رازی قانون ابن سینا،التصریف زهراوی ، کامل الصناعه الطبیه اهوازی، الصیدنه بیرونی، ذخیره خوارزمشاهی جرجانی، به اوج رسید.
در دوران صفویان کتابهای تحفه حکیم مومن، مخزن الادویه سید حسین خان شیرازی، خلاصه التجارب محمد حسین نوربخش و طب شفایی قابل ذکر است
کتاب دایره المعارف گیاه درمانی بصورت جامع، اکثر بیماریهای شایع انسان و راههای درمان آن را آورده است. شیوه تنظیم کتاب به صورت موضوعی است. بطور مثال در مورد چشم و بیماریهای مربوط به آن و راههای درمان آن از طریق تجویز گیاهی موارد لازم آمده است و پس از آن موضوع دیگر و بیماریهای مربوطه مطرح می شود و راههای درمان گیاهی داده شده است.
خوشبختانه آثار و عوارض داروهای گیاهی مثل داروهای شیمیایی خطرناک و مشکل ساز نیست و در صورت عدم جواب شیوه های متعدد درمان برای بیماریها آمده است که می توان از روشهای دیگر استفاده کرد.
کتاب بیش از هزار صفحه دارد که در صفحات پایانی فهرست منابع کتاب آمده است (410 منبع ) و همچنین نمایه جامعی در انتهای کتاب آمده است. همچنین در بخشی از انتهای کتاب تصاویری چند از گیاهان گوناگون بصورن رنگی ضمیمه کتاب قرار گرفته است که سبب آشنایی بیشتر خوانندگان با گیاهان می شود.
نویسنده در این کتاب برای درمان هر بیماری چندین نسخه تجویز نموده است که با علامت دایره سیاه کوچک مشخص شده اند . بهتر است از یکی از آنها استفاده شود و در صورتیکه نتیجه ی مطلوب به دست نیامد از نسخه ی دیگر استفاده شود. برای دسترسی آسانتر به هر بیماری و نسخه های آن فهرست الفبایی در انتهای کتاب آورده شده است. در این فهرست بیماریها را به دو صورت می توان پیدا کرد یکی بر اساس ا سم مصطلح و رایج و یکی بر اساس اسم تخصصی آن، مثلا بیماری سکته قلبی هم در حرف "ق" و هم در حرف " س" درج شده است.
مولف احمد حاج شریفی ( عطار اصفهانی) پیش از تالیف این کتاب، کتابهای " یک درد و صد درمان " ، " شناخت بیماری ها و" کتاب اسرار گیاهان دارویی" را نگاشته است. نگارنده چهل و پنج سال در زمینه طب گیاهی تحقیق و تلاش نموده است و یکی از بهترین کتابها را در این مورد تالیف نموده است.
این کتاب در بخش مرجع کتابخانه عمومی خلیج فارس موجود میباشد و مراجعین میتوانند در محل کتابخانه از آن نگهداری کنند.
مطالب مشابه :
کتب طب سنتی
هدایه المتعلمین فی الطب
زندگینامه ابوالمنصور هروی
"هدایه المتعلمین" اثر ارزشمند نام کتاب "هدایه المتعلمین فی الطب" و "کتاب هدایه"، در بعضی
نمونه سؤالات تستی تاریخ ادبیات ایران و جهان 1 با «پاسخنامه کلیدی تستها»
به زبان فارسی است: 1) هدایةالمتعلمین فیالطب 2) الابنیه عن حقایق الادویه 3) تاریخ طبری 4)
سوالات چهارگزینه ای تاریخ ادبیات 1
هدایةالمتعلمین فی هدایةالمتعلمین فی الطب
سوالات متن تاریخ ادبیات1+ پاسخ
9- مؤلـّف کتاب «هدایة المتعلـّمین فی الطـّب 10-موضوع کتاب «هدایة المتعلـّمین فی الطـّب
نمونه سؤالات تستی تاریخ ادبیات ایران و جهان 1
هدایةالمتعلمین فی الطب 2) الابنیه عن حقایق الادویه 3) هدایةالمتعلمین فی الطب
کتب طب سنتی
هدایه المتعلمین فی الطب:
نمونه سؤالات تستی تاریخ ادبیات ایران و جهان 1
هدایةالمتعلمین فی الطب 2) الابنیه عن حقایق الادویه 3) هدایةالمتعلمین فی الطب
معرفی کتاب
ابو بکر اخوینی با نگارش کتاب " هدایه المتعلمین فی الطب " به عنوان اولین کتاب طب به زبان
طب الرضا
هدایة المتعلمین فی الطب، نوشته ربیع بن احمد الأخوینی النجاری (م:313ه.ق.)، آثار ابوریحان
برچسب :
هدایه المتعلمین فی الطب