برخی نکات لازم در نگارش پایان نامه و مقالات
نوشته شده توسط: حسین ضرغامی
لطفا این نکات را در انجام کار تحقیقی خود مد نظر داشته باشید:
1. آیین نگارش فارسی را به دقت رعایت کنید و شیوه نگارش مطابق با آخرین تغییرات نگارشی باشد. علایم نگارشی را در جای دقیق خود به کار گیرید مثلا علامت ویرگول (،) باید به کلمه اول چسبیده و از کلمه بعد فاصله داشته باشد در مورد بقیه علایم نیز تحقیق کنید.
2. شکل قرارگیری متن در صفحه پایان نامه به این صورت است که از سمت راست 2.5 سانتیمتر و از بقیه جهات 2 سانتی متر فاصله دارد. نیازی به حاشیه در صفحات پایان نامه نیست. فونت مورد استفاده استاندارد باشد مثلا lotus. اندازه آن 14. فونت تیترها نیز باید titr و با اندازه متناسب باشد. به هیچ عنوان اعداد داخل متن یا صفحه گذاری به صورت انگلیسی نباشد.
3. شیوه منبع نویسی بسیار مهم است. منابع مورد استفاده باید در داخل متن و از الگوی (نام خانوادگی نویسنده، سال انتشار اثر: صفحه) پیروی کند (شماره صفحه حتما باید باشد مگر در موارد نقل به موضوع). از منبع دهی در پایین صفحه خودداری شود. منابع انگلیسی به صورت لاتین و به همین شیوه از چپ به راست نوشته می شود.
4. معادل خارجی کلمات کلیدی و اسامی خاص خارجی به صورت زیرنویس در همان صفحه آورده شود.
5. خطوط اول هر پاراگراف باید کمی فاصله از سر خط داشته باشد.
6. تمام جداول و نمودارهای کار تحقیقی باید دارای شماره و عنوان و در صورت نیاز منبع آن ذکر شود. شماره گذاری این موارد و نیز تیترها باید به صورت (فصل- شماره عنوان- شماره عنوان فرعی- ....) باشد مثلا 3-2-4 یعنی در فصل سوم ، عنوان دوم و عنوان فرعی چهارم.
7. در هر کجای پایان نامه که از سال استفاده می شود به صورت کامل باشد مثلا 1387 و نه 87.
8. در عنوان تحقیق نیازی به کلماتی مثل بررسی، تحقیقی درباره و ... نیست. عنوان باید مختصر و در عین حال کامل باشد. در ابتدای هر قسمت و پاراگراف از به کار بردن عباراتی نظیر: از آنجاییکه، با توجه به اینکه، اگر چه، علی رغم اینکه و ... اجتناب نمایید.
9. صفحهی اول پایان نامه صفحه بسم الله، دوم عنوان، سوم تقدیم به (در صورت تمایل)، چهارم تقدیر و تشکر (اختیاری)، سپس فهرست مطالب و بعد چکیده و متن اصلی.
10. فصل اول در پایان نامه شامل کلیات تحقیق می شود (حدود 10 درصد تحقیق) و معمولا به این ترتیب است. 1- مقدمه 2. بیان مساله 3. اهمیت و ضرورت تحقیق 4. اهداف تحقیق شامل هدف کلی و اهداف جزیی 5. سوالات تحقیق 6. فرضیات تحقیق 7. تعریف مفاهیم (در صورت نیاز).
نکته بسیار مهم اینکه نباید در این قسمت و بلکه تمام پایان نامه فقط به کپی برداری صرف از منابع دیگر پرداخت و به فکر زیاد کردن مطالب بود. اصولا طولانی کردن بی مورد مطالب سودمند نیست. استفاده از منابع باید بجا و ضروری باشد و نقش نویسنده در جای جای مطالب دیده شود. نویسنده باید از تفکر خود برای نوشتن و ارتباط مطالب استفاده کند.
در قسمت مقدمه تا حد امکان مطالب خود نویسنده باشد و از منابع استفاده نشود. مقدمه از اساس نظر نویسنده است. در مقدمه به کلیت موضوع اشاره می شود و محقق به صورت مقدماتی به معرفی موضوع خود (از کل به جزء) می پردازد.
در قسمت بیان مساله شما باید نشان دهید که موضوع تحقیق شما یک مساله اجتماعی است. اگر از منابع استفاده می کنید حتما باید این منابع در جهت توضیح مساله تحقیق باشد. در پایان این قسمت شما باید دقیقا مشخص کنید مساله مورد نظر شما چیست.
در قسمت اهمیت و ضرورت تحقیق شما باید به همین موضوع اشاره کنید و نه اینکه صرفا دنباله مطالب قبل را در این عنوان جای دهید. شما باید به اهمیت علمی، کاربردی، احتمالا سیاسی و اقتصادی اشاره کنید و به این نتیجه گیری برسید که انجام تحقیق می تواند به حل موضوع یا نشان دادن یک مشکل و نظایر آن کمک کند و از آنجا به ضرورت انجام تحقیق (حداقل به صورت نظری) برسید. در حقیقت باید انجام تحقیق توجیه شود.
در قسمت اهداف شما به هدف اصلی یا کلی تحقیق اشاره می کنید و سپس چند هدف جزیی تحقیق را نام می برید. به یاد داشته باشید که اهداف جزیی زیر مجموعه هدف کلی تحقیق می باشند که به صورت مستقیم در هدف کلی به آن اشاره نشده است.
برای قسمت سوالات تحقیق بهتر است ابتدا کمی در مورد سوالات توضیح داده شود و سپس به خود سوالات اشاره شود. سوالات باید کاملا واضح باشند. تعداد آنها را زیاد نکنید و فقط به سوالات مربوط به تحقیق اشاره کنید. سوالات زیاد در هنگام اجرای تحقیق شما را با مشکل مواجه خواهد ساخت. در پاسخ به این سوالات فرضیه های تحقیق ارایه می شوند.
تعریف مفاهیم را زیاد طولانی نکنید و فقط به تعریف مفهومی مفاهیم بپردازید. مفاهیم مهم و کلیدی تحقیق را تعریف کنید نه تمام مفاهیم مورد استفاده در تحقیق.
11. در فصل دوم معمولا به پیشینه تحقیق و مبانی یا چارچوب نظری تحقیق اشاره می شود. تمام مطالب باید دارای نوعی ارتباط با موضوع تحقیق باشند. به چند مورد از تحقیقات پیشین به ویژه روش تحقیق و نتایج آن اشاره ای کلی شود. چارچوب نظری باید به گونه ای باشد که دارای دلایلی برای استفاده بعدی باشد. سپس می توانید مدل نظری (در صورت وجود) ارایه دهید. در این قسمت از نظریات مرتبط با موضوع تحقیق به ویژه دانشمندان اجتماعی استفاده و به آنها اشاره میشود. این نظریات باید بعدا راهنمای شما در تهیه پرسشنامه باشد.
12. در نوشتن مطالب فقط به نقش محقق بودن خود بپردازید و از جانبداری و تعصب در مورد مطالب مختلف تا حد امکان بپرهیزید. شکل نوشتاری تحقیق باید صورت علمی باشد نه یک خطابه سیاسی یا سخنرانی عمومی. نتایج تحقیق باید واقع بینانه و بر اساس نتایج و یافته های تحقیق باشد نه اینکه تحت تاثیر برخی ملاحظات قرار گیرد.
13. جای خالی بی جهت در صفحات پایان نامه نگه ندارید و سعی کنید مطالب پشت سر هم و با فاصله منطقی قرار داشته باشند. در ضمن نباید تیتر یا عنوان جدول در یک صفحه باشد و بقیه مطالب در صفحه ای دیگر.
14. اصل اینست که شما باید به فکر تهیه مقاله ای از پایان نامه خود باشید. در صورت تایید نهایی پایان نامه این مقاله تهیه می شود و سپس نمره شما بر این اساس معین می گردد. در پایان کار شما باید حداقل سه نسخه از پایان نامه خود تهیه کنید و به گروه، کتابخانه و استاد راهنما تحویل دهید.
15. به فکر زیاد کردن حجم تحقیق خود با اضافه کردن مطالب و عناوین غیر مرتبط با عنوان تحقیق خود نباشید. به یاد داشته باشید که آنچه مهم است محتوا و شیوه ی کار شماست نه حجم کار. اساسا ارزیابی از کار شما نیز بر همین مبنا صورت خواهد گرفت. حجم کار تحقیق بیش از 100 صفحه برای دانشجویان دوره لیسانس مجاز نیست و باید مد نظر قرار گیرد. شما باید در تمام قسمتهای کار حضور داشته باشید و نقش شما دیده شود.
16. در بخش تجزیه و تحلیل داده ها از آماره ها و جداول مناسب استفاده شود. تحلیل فقط بر اساس یک متغیر مثلا جنسیت انجام نشود. رابطه بین متغیرهایی که سنجیده می شود باید در راستای فرضیات و اهداف تحقیق باشد. فقط به استفاده از آماره های توصیفی ساده اکتفا نشود. در حین تحلیل باید نکات متناسب و در جهت ساده کردن مطلب استفاده شود در واقع جداول و نتایج آن باید تفسیر و توضیح داده شود.
17. شما باید تمام مراحل پایان نامه خود را با استاد هماهنگ نمایید و سپس به مراحل بعد با نظر استاد راهنما بپردازید. بدون هماهنگی با استاد راهنمای خود هرگز به ادامه کار نپردازید. متاسفانه دیده می شود که دانشجویانی تمام پایان نامه را در یک بار نزد استاد آورده و هیچگونه هماهنگی انجام نداده اند و مجبور به انجام کار از ابتدا شده اند.
مطالب مشابه :
برخی نکات لازم در نگارش پایان نامه و مقالات
برخی نکات لازم در نگارش پایان نامه و متن در صفحه پایان نامه به این صورت تقدیر و تشکر
روش پایانامه نویسی
روش پایانامه 14 و متن جورچین Word مسلط اند نیز کمک بگیرید و در تقدیر و تشکر اسمشان
دانلود فایل Word با فرمت آماده (خام) برای پایاننامه
- صفحات بعدی شامل تقدیم، تقدیر و - متن فصل اول که با شماره 3 فایل پایان نامه با
شیوه نامه تدوین پایان نامه
شده در بخش اصول نگارشي جزوهي«راهنماي تدوين پاياننامه»، متن پاياننامهي خويش را
چگونه پایان نامه بنویسیم واز آن دفاع كنيم؟
• برای منبع نویسی و ارجاع دادن در متن به نامه تحصیلی همراه صفحه را به تقدیر و
چند نکته در باب پایان نامه های امروزی ترجمه
چند نکته در باب پایانامه به نظر بنده ترجمه کتاب برای پایان نامه خیلی ضمن عرض تقدیر و
آموزش کامل نگارش و تدوین پایان نامه
صفحه تقدیر و الکترونیکی شامل متن کامل پایان نامه و عینا منطبق با پایانامه همه چیز
دوازده کلمه طلایی برای جستجوی مقالات مختلف در اینترنت .
تقدیر و تشکر از نمونه هایی از پا یان نامه های
-77. نکات کاربردی و ترفندهای مهم در ورد - Microsoft Word -حتما بايد بدانيد- آموزش ورد Word
تاریخ آخرین بروزرسانی در متن یا رساله پایان نامه ام و دریافت لوح تقدیر از
نامه ی سرگشاده ی جمعی از معلمین به رئیس جمهور
علوم تربیتی - نامه ی سرگشاده ی جمعی از معلمین به رئیس جمهور جستجوی کتاب و پایانامه.
برچسب :
متن تقدیر نامه پایانامه