بجنورد دوست‌داشتنی ما 1

 

در هرسفرم به بجنورد تغییراتی را در آن‌جا حس می‌کنم. این تغییرات بیش‌تر تخریب گذشته‌ها و خاطراتی است که از بجنورد داشتم و خیابان‌ها و ساختمان‌های جدیدی که جای آن‌ها ساخته شده و چهره بجنورد را روزبه‌روز برای من غریبه‌تر می‌کند.
در یک روز جمعه از خیابان‌های خلوت بجنورد عکس‌هایی به یادگار گرفتم. برای ثبت جاهایی که از گذشته باقی مانده و هنوز تخریب نشده‌اند و هم برای دوستانی که سال‌هاست از بجنورد دور هستند و دل‌تنگ خیابان‌های بجنورد.
گردش من از ورودی شهر از سمت غرب به طرف شمال و سپس شرق بجنورد است.
ره‌آورد من را از سفرم به بجنورد بپذیرید.

bj0103-s.jpg خیابان ورودی شهر از سمت غرب ( از سمت تهران به مشهد) که به "خیابان نیروگاه" معروف است. bj0102-s.jpg
مغازه‌هایی که در ورودی شهر قرار دارند اغلب سوقات بجنورد، یعنی آبنبات‌های( شکرپنیر) معروف و خوش‌مزه بجنورد را به مسافرین عرضه می‌کنند. bj0101-s.jpg این نی‌زار، تنها باقی‌مانده از خندق قدیمی بجنورد که در واقع سیل‌گیر بوده است که بزودی آن‌ها هم ازبین می‌روند چون خندق درحال بازسازی است. bj0100-s.jpg
خندق بجنورد که درحال بازسازی است. قسمتی از این خندق به‌صورت پارک در آمده به نام" پارک آفرینش" . شاید مسئولان شهرداری آن‌قدر اطمینان دارند که شرایط جوی بجنورد دیگر مانند گذشته نخواهد بود و سیلی نخواهد آمد که شهر نیاز به خندق یا سیل‌گیر داشته باشد. bj0099-s.jpg
ترکمن‌های منطقه جرگلان در خیابان‌های بجنورد به وفور دیده می‌شوند، بخصوص در خیابان چهارشنبه بازار و خیابان نیروگاه bj0098-s.jpg
میدان دولت اولین میدان ورودی شهر از غرب ( از سمت تهران به مشهد)
از سمت جنوب، این میدان به "پارک آفرینش" و "کمربندی قدیم" بجنورد متصل است و از سمت شمال به خیابان جدیدی به نام "خیابان دولت"
bj0097-s.jpg خیابان دولت bj0096-s.jpg میدان استانداری
این میدان از سمت غرب به فرودگاه منتهی می‌شود و از سمت شرق به خیابان طالقانی (ششم بهمن سابق)
bj0095-s.jpg خیابان نادر
این خیابان قدیمی از معدود خیابان‌هایی‌ست که هم نام قدیمی‌اش را حفظ کرده و هم بافت قدیم را.
زیرا این خیابان قدیمی تنها خیابان عریضی بود که در گذشته به صورت اصولی ساخته شده و نیاز به عقب‌نشینی و بهم خوردن ترکیب ظاهری خیابان نداشته است.
bj0094-s.jpg چهاراه ژاندارمری bj0093-s.jpg چهاراه امیریه
در گذشته به جای این بیلبورد ساختمان قدیمی شهربانی بجنورد قرارداشت که از ساختمان‌های قدیمی و نمادین شهر بود و متاسفانه تخریب شد.
bj0092-s.jpg خیابان امیریه جنوبی که به نام شهید رضا امامی نام‌گذاری شده bj0091-s.jpg
چهارراه چه‌کنم که امروزه به چهارراه مخابرات هم مشهور است.
قدیمی‌ترین چهارراه است که در مرکز بجنورد قرار دارد و چندین نسل از این چهارراه خاطرات زیادی دارند. به‌خصوص آقایان. زیرا درگذشته این چهارراه پاتوق جوان‌ها بود
bj0090-s.jpg پیاده‌روهای چهارطرف چهارراه هم‌راه با سرعت‌گیرهای این چهارراه از بتن منقش است که پروژه این کار را پسرم بهبود و شرکایش در اولین پروژه خود از "شرکت کارستون" به هم‌راه شرکای یونانی در بجنورد انجام دادند.
کار بسیار زیبا و بادوامی‌ست که خوش‌بختانه هنوز باقی مانده و شهرداری تخریب نکرده است.
bj0089-s.jpg
پژوهش‌کده معلم
بعد از تخریب سینما شهرزاد در خیابان شریعتی جنوبی(شاه سابق) در محل سینما ساخته شده است.
این بنا متعلق به آموزش و پرورش است که کتاب‌خانه‌ای در داخل آن فعال است .
bj0088-s.jpg
مجتمع دوچنار
نام این مجتمع از دوچناری که در خیابان شریعتی(شاه سابق) قرار داشت گرفته شده. یکی از چنارهای قدیمی خشک شد و از بین رفت ولی تک چنار باقی‌مانده حفاظت شده است و به ثبت رسیده.
امیدوارم بچه‌هایی که در این مجتمع رشد می‌کنند درمورد این دوچنار و علت نام‌گذاری مجتمع‌شان را جویا باشند.
bj0087-s.jpg خیابان شریعتی جنوبی(شاه سابق) bj0086-s.jpg میدان کارگر یا دروازه قبله ( میدان کورش کبیر سابق) bj0085-s.jpg
از میدان کارگر به طرف بلوار در نبش خیابان امام خمینی ( پهلوی سابق) روبروی کوچه معصوم‌زاده، خانه‌ی قدیمی قراردارد که در محل، به خانه "مرحوم حاجی همتی" معروف است.
این‌جا قبلن خانه پدربزرگ پدریم بوده. همیشه دوست داشتم داخل این خانه را قبل از تخریب ببینم و بارها رفتم و موفق نشدم. این‌بار خوشبختانه موفق شدم و با اجازه ساکنین آن عکس‌هایی گرفتم.
bj0084-s.jpg پدرم دوران کودکی و نوجوانیش را در این خانه گذرانده bj0083-s.jpg در این قسمت ساختمان، آب انبار و زیرزمین قرار داشته bj0082-s.jpg نمایی دیگر از خانه کودکی‌های پدرم bj0081-s.jpg   این کوچه بن‌بست هم کوچه خاطرات کودکی من است. این کوچه که بن‌بست گوهر نام دارد در خیابان شریعتی شمالی (شاه سابق) قرار دارد.
در این کوچه فقط دو خانه قدیمی از گذشته باقی‌مانده است و بقیه تخریب شده‌اند و خانه‌های نوساز جای‌گزین آن‌ها شده‌اند. خانه‌ای که در انتهای بن‌بست قراردارد، خانه عموی پدرم است .
عمو و زن عموی پدرم که ما آن‌ها را از قول پدرم، آق عمو (آقا عمو) و خان‌جان(خانم‌جان) صدا می‌زدیم، حکم پدربزرگ و مادربزرگ را برامون داشتند و دارند.
آق عمو حدود سی ساله که فوت کرده ولی خان‌جان هنوز زنده هستند و دوست داشتنی.
خانه باصفای آن‌ها ،خانه خاطرات کودکی‌های من بود.
برای خان‌جان سلامتی و طول‌عمر آرزو دارم و آق عموی عزیز هم روحش شاد.

وقتی از خانه کودکی پدرم خارج شدم به‌طور تصادفی با آقای حصاری‌مقدم (وبلاگ بجنوردان) برخورد کردم. ایشان وقتی متوجه شدند من در حال عکس گرفتن از بجنورد برای سایت هستم من را به دیدن ساختمان قدیمی "دبستان سنایی" واقع در "کوچه بهار" که در همان خیابان بود، دعوت کردند.
توضیحاتی که در زیر در باره دبستان سنایی نوشته شده، آقای حصاری‌مقدم قبول زحمت کردند و برای من فرستادند.
با تشکر از راهنمایی‌ها و توضیحات خوبشان




bj0080-s.jpg    
دبستان سنایی
از اولین سال تاسیس این مدرسه اطلاع دقیقی در دست نیست. اما دردهه‌ی 30 درحیاطی قدیمی واقع در انتهای کوچه‌ی سعدی ( پایین‌تراز دروازه قبله یا همان میدان کارگر) با تعداد نه چندان زیادی از دانش آموزان شروع به کار کرد. پس از مدتی ، به ابتدای کوچه‌ی برق یا فخران نقل مکان کرد که این حیاط هم اجاره‌ای بود . پس از چند سال ، به کوچه‌ی اخوان که فاصله چندانی با هم نداشتند ، نقل مکان کرد .
درسال 47 دبستان سنایی از کوچه‌ی اخوان به کوچه‌ی بهار کوچ کرد و حدود شش سال درآن جا ساکن شد. این مدرسه به دلیل واقع شدن در کنار باغی بزرگ ، از هوای خوبی برخوردار بود.
این ساختمان قدیمی نمایی آجری دارد ، پوشش سقف آن از جنس فلزی شیروانی است و از دو قسمت شمالی و جنوبی درست شده است که یکی -دو کلاس هم به دلیل قرار گرفتن در ضلع جنوبی ، برای آموزش استفاده می‌شد.
در کنار این کلاس‌ها ، اتاقک کوچکی به نام فروشگاه وجود داشت که در زمان زنگ تفریح ، به بچه‌ها خوراکی می‌فروخت که فروش آن به عهده‌ی خدمت‌گزار دبستان بود.
قسمت شرقی مدرسه در زمستان‌های سرد آن روزها ، به دلیل آفتاب‌گیر نبودن ، و یخ زدن برف‌ها ، برای سرسره بازی بچه‌ها، بسیارمورد توجه واقع می شد.
داخل ساختمان از چند اتاق کوچک تشکیل شده است که قسمتی هم به انباری اختصاص داده شده بود .
تقریبا هر روز ، دانش‌آموزانی را برای تنبیه به این محل تاریک می‌فرستادند و یقیه هم به وسیله چوب‌های نازک درخت آلبالو تنبیه می‌شدند. این چوب‌ها توسط آموزگار مردی تهیه می‌شد که مسیر آمدنش به مدرسه از بلوار فعلی می ‌گذشت و هرصبح عده‌ای به دلایل مختلف باید چوب می‌خوردند.
اسامی تعدای از مدیران و کارکنان این آموزشگاه به شرح ذیل می‌باشد: مدیر: آقای حاج محمود فرزندیان وبعدها ، آقای محمود وحدت و دردهه‌ی 50 ،آقای علی اکبر اصفهانی بودند.
معاونین به ترتیب،آقای حامی و رضا قلی زاده
آموزگاران:
کلاس اول، زنده یاد مهین اخلیان
دوم، زهرا نبی‌زاده
سوم ؛
چهارم ،آقای مشهدی
پنجم، خانم مودی و بقیه افرادی بودند که در دونوبت صبح و بعدازظهر به تدریس مشغول بودند.
خانم ها، موشیخیان ، عضدالملکی، قزوینی ، علوی ،قنادزاده،
آقایان ، سلطانی، ذوقی ، موحد
  bj0079-s.jpg
این اتاق در گذشته محل کلاس اول آقای حصاری‌مقدم بوده است. با توضیحاتی که صاحب‌خانه، آقای غلامی دادند، این ساختمان راسرهنگ وحدت ساخته و معماری این ساختمان به‌صورتی است که در آن هیچ ستونی به عنوان پایه ساختمان بکار نرفته است.   bj0078-s.jpg آن ساختمان مسکونی با در و پنجره‌هایی از جنس چوب، شکل زیبایی به خود گرفته بود.
و ایوانی از جنس سنگ‌ریزه‌های رنگی که به زیبایی آن افزوده بود. پله های این ایوان با رویه ای از جنس سخت؛ شکل قشنگی به آن بخشیده بود .
bj0077-s.jpg
درخت بزرگ پر از توت در وسط حیاط خودنمایی می‌کرد . این درخت در زمانی که این محل مدرسه ابتدایی بوده، وجود نداشته است

بعد از دبستان سنایی، هم‌راه آقای حصاری‌مقدم به کوچه سعدی و خانه پدری ایشان رفتیم.

آقای حصاری‌مقدم در گذشته در مورد کوچه سعدی مفصل نوشته‌اند که لینک مطلب ایشان را در این‌جا می‌گذارم

http://www.bojnourdan.blogfa.com/post-60.aspx

http://www.bojnourdan.blogfa.com/post-63.aspx

bj0076-s.jpg
کوچه سعدی از یک سمت به خیابان شهید (شاه‌رضای سابق) و از سمت دیگر به خیابان هفده شهریور( 25 شهریور سابق) وصل است. bj0075-s.jpg
خانه کودکی‌های آقای حصاری‌مقدم. خانه‌ای پراز خاطره در کوچه خاطره‌های ایشان. bj0074-s.jpg
هروقت پیرزنی می‌بینم ناخودآگاه به سمتش کشیده می‌شوم و سلام و احوال‌پرسی می‌کنم. شاید چون آن‌ها من را به یاد مادربزرگم که خیلی دوستش داشتم، می‌اندازند.
این خانم، "خانم شادمانی "نام داشت و اصلیت‌شان سبزواری بود. از ایشان اجازه گرفتم برای عکس انداختن . با مهربانی تمام اجازه دادند و جلوی دوربین ژست گرفتند .
امیدوارم سال‌های زیادی سلامت و شادمان مانند فامیلی قشنگ‌شان زندگی کنند.
bj0073-s.jpg
خانه قدیمی در کوچه سعدی که هنوز از کلنگ مجتمع سازان در امان مانده است. bj0072-s.jpg
آپارتمان نوساز درکنار خانه قدیمی در کوچه سعدی
این نمایی از بسیاری کوچه‌های قدیمی بجنورد است. ساختمان‌های جدید در کنار خانه‌های قدیمی.
ساختمان‌های نوساز با عقب ‌نشینی باعث عریض شدن کوچه شده‌اند و خانه‌های قدیمی که هنوز باقی مانده‌اند و طرح عقب‌نشینی را انجام نداده‌اند و باعث شده‌اند که کوچه‌ها چهره زشتی پیدا کنند.
bj0071-s.jpg
باغ قدیمی که در انتهای کوچه سعدی قرار دارد و متعلق به خانواده آقای مین‌باشی است. این باغ زیبا، نمای باصفایی به این کوچه قدیمی بخشیده است


در انتها دو عکس از جاده بدرانلو که محل پیک‌نیک هم‌شهری‌های عزیز است می‌گذارم.

تاکستان‌های بدرانلو از زیباترین باغ‌های اطراف بجنورد است و انگورهای پاییزه آن که به انگور کلاه‌داری معروف است جزو خوشمزه‌ترین انگورها در ایران.

bj0070-s.jpg
bj0070-0-s.jpg

پ.ن: یک توضیح: به دلیل اینکه هایپرلینک موییل تایپ سایت حذف شده من نمی‌توانم به مطالب لینک مستقیم بدهم. به همین دلیل آدرس لینک را گذاشته‌ام. پوزش من را بپذیرید.


مطالب مشابه :


درهمایش کارگری حامیان موسوی عنوان شد:حرکت دولت نهم به سوی استبداد

دبیر خانه کارگر خراسان شمالی که در جمع اعضای بجنورد نیوز برای تسهیل اطلاع رسانی به




بجنورد دوست‌داشتنی ما 1

بجنورد دوست‌داشتنی ما 1 از میدان کارگر به طرف بلوار در نبش خانه باصفای آن‌ها ،خانه




اسامی دارندگان آرا شورای اسلامی بجنورد (دورسوم)

اسامی دارندگان آرا مردم در دوره سوم شورای اسلامی بجنورد به ترتیب آراء و ( رئیس خانه کارگر )




ره‌آورد سفر به بجنورد

ره‌آورد سفر به بجنورد در خانه‌ها قرارداشت که بین میدان فردوسی ومیدان کارگر واقع




صعود به قله 4000 متری توچال در یک هوای آفتابی ولی سرررددد

خانه بدوش - صعود عکسهای من از بجنورد Shia answers حریم وفائی٬مهدی مودی٬هادی جمشیدی کارگر




شهرداری که خوب فکر کند در یاد همشهریانش خواهد ماند

آینه خانه و عمارت مفخم بین کارگر و شهید بجنورد از بازسازی و




حسین کمالی چهارشنبه میهمان بجنوردی هاست

به گزارش ایلنا دبیر خانه کارگر خراسان شمالی اهل بجنورد مرکز استان خراسان شمالی ام و در




توزیع10هزاراصله نهال رایگان در بجنورد

توزیع10هزاراصله نهال رایگان در بجنورد. مدیرعامل سازمان پارک ها وفضای سبز شهرداری بجنورد از




برچسب :