نکاتی مهم پیرامون پرورش طیور

مقدمه

پرورش طیور به دلیل مقرون به صرفه بودن آن در مقایسه با سایرمحصولات گوشتی از لحاظ قیمتی ارزانتر،هضمی آسانتر،چربی کمتروهمچنین کم بودن امراض مشترک بین انسان وطیور در بسیاری از کشورها از اهمیت خاصی برخورداربوده وبیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

 در این صنعت ارتقاء کیفیت وکمیت تولید تحت تاثیر فاکتورهای از قبیل نرخ جوجه دراوری کاهش نرخ مرگ ومیر ویاسالم بودن جوجه ها،بهبود میزان رشد وافزایش راندمان غذایی وکیفیت بدن (نظیر چربی وعظله )قرارمی گیرد.

از جمله مهمترین عوامل شناخته شده که می تواند از پتانسیل رشد جوجه ها جلوگیری کند اجرام عفونت زا است. عوارض ناشی از باکتریها،ویروس پارازیتها وترکیبات سمی لزوما بصورت بیماری بروز نکرده وممکن است روی سیستم ایمنی تاثیر گذاشته وموجب اختلال در رشد حیوان شود.

 در مورد بیماریها پیشگیری بهتر از درمان است زیرا درمان در جایگاهای بزرگ مشکل ومستلزم صرف هزینه زیاد بوده درحالی که پیشگیری آسانتر بوده وهزینه کمتری دارد .

 برای پیشگیری ازبیماریهاوبالابردن سیستم ایمنی روشهای متعددی وجود داردکه از جمله میتوان به واکسیناسیون، مصرف آنتی بیوتیک وغیره در طیوراشاره کرد .

کافی نبودن مواد مغذی در داخل تخم مرغ می تواند،عاملی دیگرباشد در کاهش کمیت وکیفیت جوجه درآوری که امروزه باپیشرفت های روزافزون در این زمینه، از فناوری تغذیه زود هنگام استفاده می شود که به وسیله وارد نمودن ترکیبات جیره ای مهم و یا مواد مغذی به داخل تخم پرندگان که به فناوری تغذیه از طریق تخم معروف است، میتوان این افت تولید را جبران کرد.

 

باید توجه داشت سایرترکیبات هورمونی،فاکتور های محرک رشدو بسیاری ازترکیبات موثر در تقویت سیستم دفاعی بدن جنین ومواد موثر در رشدآن نیز از طریق فناوری تزریق داخل تخم مرغ جهت افزایش تولید استفاده می شود.

 دراین زمینه دستگاههایی اختراع شده که از طریق تزریق در زمان جوجه کشی،می تواند در افزایش سلامتی طیور در دوران جنینی ومراحل پرورش،کاهش استرس،کاهش هزینه های ایجاد ایمنی در طیور در دوران رشد وپرورش و..موثر باشد.

 سیستم تزریقی در سطح وسیعی در بیش از 30 کشور دنیا درحال اجرا است وبیش از 70 میلیون تخم مرغ از سال 1992تا به امروز تزریق شده است.

 استفاده ازاین دستگاه ها جهت تزریق در تخم مرغ جنین دار، دارا ی مزایای قابل توجهی است که تحول بزرگی رادر توسعه صنعت پرورش طیور بوجود آورده است.

پیشرفت در این صنعت به کمک فناوری تزریق در داخل تخم مرغ نیازمند برنامه ریزی صحیح و مطالعات بیشتری در زمینه های رویان شناسی، تغذیه و ایمنی شناسی طیور جهت تعیین دقیق نیازمندیهای طیور است.


شکل و ساختمان تخم مرغ

 از نظر هندسی یک انتهای تخم مرغ پهن تر و مسطح تر از انتهای دیگر آن است و حداکثرقطر آن در نزدیکی انتهای عریض تر آن قرار دارد. شکل تخم مرغ را می توان یک بیضی بی قاعده توصیف کرد.


 

 

 

 

 

                                              تخم مرغ به ترتیب تشکیل شدن شامل قسمت های زیر است:

   1- نطفه یا بلاستودرم      2- زرده                 3- سفیده     4- غشاهای پوسته  5- پوسته

 

نطفه :

 از ترکیب سلول جنسی ماده (تخمک) با سلول جنسی نر (اسپرم) نطفه تولید می شود. بعد از ترکیب شدن، سلول حاصل تقسیم شده و رشد می کند. زمانی که تخم مرغ در ماشین جوجه کشی قرار می گیرد وتوده سلولی به صورت صفحه زاینده ای مشاهده شده و این توده سلولی در خلال جوجه کشی رشد و تقسیم بیشتری یافته و سلول ها برای تشکیل ندام های مختلف تمایز می یابند.

زرده :

توسط غشایی به نام ویتیلین احاطه شده که عمدتا از دو قسمت تشکیل شده است. زرده زرد و زرده سفید. وزن مخصوص زرده سفید نسبت به زرده زردکمتر است. زرده سفید داخل زرده زرد قرار داشته که در انتهای آن سلول جنسی ماده (بلاستودیسک) وجود دارد که همیشه در قسمت بالای زرده واقع است و اگر لقاح صورت گیرد،بلاستودیسک به اندازه ی 3-4 میلی لیتر بزرگتر خواهد شد.

سفیده یا آلبومین :

سفیده از 3لایه مجزا تشکیل شده که شامل سفیده رقیق خارجی، سفیده غلیظ و سفیده رقیق داخلی که زرده را احاطه کرده است. با طولانی شدن زمان نگهداری تخم مرغ سفیده غلیظ به سفیده نازک تبدیل می شود.

1-لایه سفید رقیق خارجی :

 این لایه بعد از تشکیل شدن غشاهای پوسته تشکیل می شود. در ابتدای ورود تخم مرغ به رحم آب و املاح از طریق غشاهای پوسته ای به وسیله خاصیت اسمزی به داخل تخم مرغ در حال تشکیل اضافه و غشاهای پوسته به طرف خارج کشیده شده و مقداری از آلبومین آبکی و رقیق شده باعث شکل گرفتن این لایه می شود. وظیفه لایه سفیده رقیق داخلی و خارجی این است که در مراحل اولیه تکامل جنین و قبل از توسعه یک سیستم خونی جهت انتقال مواد مغذی و اکسیژن عمل کرده و نیز مواد مغذی مورد نیاز جنین را تامین می کند.

 

2-لایه سفیده غلیظ :

در زیر سفیده رقیق قرار داشته و بزرگترین بخش آلبومین را درست می کند. محتوای موسین است. یک سوم محتوای تخم مرغ را در زمان خارج شدن از بدن مرغ تشکیل می دهد که بیش از نیمی از آلبومین تخم مرغ است. وظیفه تغذیه ای و نگهداری به عنوان یک رباط جنین از ضربات وارده به زرده را بر عهده دارد.

3-لایه سفیده رقیق داخلی :

در داخل مگنوم هنگام گذشتن تخم مرغ از مگنوم تنها یک نوع آلبومین ساخته می شود ولی با چرخش تخم مرغ لایه های مختلفی ساخته می شود که یکی از آن ها لایه سفیده رقیق داخلی است که توسط سفیده غلیظ در اطراف زرده نگهداری می شود.

شالاز :

در وسط تخم مرغ و در هر دو طرف زرده دو قسمت مارپیچی  شکل به نام شالاز قرار دارد که از قسمت سفیده غلیظ منشأ گرفته و تا لایه chalaniferous (لایه بسیار نازکی از سفیده که غشا زرده را احاطه کرده است) امتداد می یابد. باتوجه به اینکه زرده دارای وزن مخصوص کمتری نسبت به سفیده است شالاز زرده را درست در وسط تخم مرغ نگه میدارد.

غشای پوسته و اتاقک هوایی :

 بلافاصله پس از تخم گذاری تخم مرغ سرد و محتویات آن منقبض شده و بدین وسیله اتاقک هوایی شکل می گیرد. وجود اتاقک هوایی در انتهای پهن تخم مرغ امری طبیعی است که دارای منافذ زیادی است.اتاقک هوایی در دماهای پایین تر نسبت به دماهای بالاتر بزرگتر است و هرچه مدت نگهداری بیشتر تبخیر آب آن بیشتر و در نتیجه اتاقک هوایی آن بزگتر می شود.

 

پوسته :

 دارای مقدار زیادی کربنات کلسیم است. همچنین عناصر دیگری از قبیل منیزیم، فسفر، منگنز به مقدار کم در آن وجود دارد که غالبا با مقادیر ناچیز پروتئین که در پیوند اجزای دیگر آن نقش دارد همراه است، برای تشکیل پوسته تخم مرغ ویتامین D نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.

ضخامت پوسته تخم مرغ :

 ضخامت متوسط پوسته تخم مرغ35/0 میلی متر می باشد. پوسته در انتهای باریک تر تخم مرغ دارای بیشترین ضخامت و با افزایش درجه حرارت محیط ضخامت پوسته کاهش می یابد.

منافذ پوسته تخم مرغ :

 در پوسته تخم مرغ منافذ زیادی وجود دارد که به منافذ پوسته معروفند و تبادل رطوبت و گاز ها از طریق آن ها انجام می گیرد. هر تخم مرغ دارای تقریبا 7500 منفذ است که بیشترین آن ها در انتهای پهن تخم مرغ واقعند و مقدار اندک آن ها در طرف دیگر تخم مرغ واقع است.

کوتیکول :

لایه بسیار نازک روی پوسته که به گاز ها اجازه عبور داده و در مقابل باکتری ها مکانیسم دفاعی دارد و از ورود آن ها به داخل تخم مرغ جلوگیری می کند. کوتیکول شامل مایع چسبنده ای است که تخم مرغ را تازه نگه می دارد و با از بین رفتن آن ها فعالیت CO2 تشدید و حالت درخشندگی تخم مرغ از بین رفته و مکانیسم دفاعی از بین می رود.

 

 

 

 

 

ضمایم و پرده های جنینی

 

پرده هایی که برای رشد طبیعی جنین ضروری اند و عبارتند از آمنیون، کوریون،کیسه زرده و آلانتوئیس.

 

آمنیون :

 یک پرده شفاف بوده و از مایع بی رنگی پرشده است و جنین را از حرکات و ضربات مکانیکی محافظت می کند و به جنین اجازه می دهد که با رشد خود بتواند آزادانه حرکت کند.

کوریون :

 در پرندگان و خزندگان خارجی ترین لایه جنینی را تشکیل داده و از لایه مزودرم و اکتودرم جنین منشأ می گیرد.این لایه به تنهایی نقش مهمی را در اعمال فیزیولوژیک رویان نداشته و به کمک آلانتوئیس غشاء متراکم کوریوالانتوئیس را ایجاد می کند . این غشاء تنفس رویان را تا زمان خارج شدن جوجه از تخم به عهده دارد.

کیسه زرده :

سومین پرده خارجی کیسه زرده است که حاوی یک لایه از آندودرم و مزودرم بوده و روی سطح زرده رشد می کنند. دیواره های کیسه زرده از یک لایه غده ای مخصوص پوشیده شده که در جذب مواد زرده دخالت دارد.

 مواد زرده نمی توانند از زرده به جنین انتقال یابند. اگر چه یک روزنه باریک هنوز در انتهای مرحله انکوباسیون در زرده دیده می شود .

 

آلانتوئیس:

 تقریبا 16 ساعت پس از انکوباسیون برآمدگی حاصل از آندودرم از قسمت عقبی روده یک لایه از مزودرم را به سمت جلو به داخل حفره خارج جنین فشار داده و لایه آلانتوئیس را به وجود می آورد.این لایه رشد کرده و سرانجام کل فضای جنین را پر کرده و تمام فضای بین آمنیون و کوریون را اشغال می کند. این لایه دارای شبکه مویرگی بوده و با کوریون یکی شده و مویرگی را مستقیما در تماس با غشاء پوسته قرار می دهد.

وظایف الانتوئیس :

 عضو تنفسی جنین،دفع ترشحات از کیسه جنین و در جذب آلبومین جهت تغذیه و در جذب ca نقش دارد.

 

باتوجه به اینکه طیور در دوران پرورش نسبت به بیماریهاو آلودگی ها ی محیط حساس میباشند ونیزبه دلیل بالا بودن اهمیت پیشگیری در مقایسه بادرمان  واکسیناسیون در سطح فارم اهمیت بالایی پیدا میکند.

واکسن چیست؟

موجود زنده، به خودی خود نیروی مقاومت و غلبه یافتن بر میکروبها را دارد، این حالت را  مصونیت می نامند. اما در برخی از موارد باید بدن را از خارج کمک کرد، تا چنین مصونیتی را پیداکند واکسن زدن یعنی تزریق ویروس ضعیف یک بیماری به بدن.واکسن دارای میکرب بیماری است که البته آنرا ضعیف و بی آزار ساخته اند.

 

طرز ساختن واکسن چگونه است ؟
واکسن را اینگونه می سازند: نخست حیوانی را عمداً دچار بیماری مورد نظر می کنند، سپس ویروس آن بیماری را از بدن حیوان مزبور جدا می سازند .
مجدداً این ویروس را به حیوانی دیگر تزریق می کنند و پس از بیمار شدنش، باز ویروس را از بدنش جدا می سازند. آنقدر این عمل را تکرار می کنند تا به قدری ویروس ضعیف شودکه اگر آنرا به بدن موجودی سالم تزریق کنند نه تنها او را بیمار نکند، بلکه برایش مصونیت هم پدید آورد.
راه دیگر واکسن سازی این است که آن را از ویروسهای مرده یا بی فعالیت به دست می آورند .با تزریق این نوع واکسن بدن مشغول ساختن پادزهر می شود و خود را آماده دفاع در برابر میکروب اصلی می کندو بالاخره گاهی هم خود ویروس را بی آنکه ضعیفش گردانند از راه پوست به بدن تزریق می نمایند. آنگاه چون ویروس از راه غیر طبیعی وارد بدن شده  باز در آن ایجاد مصونیت میکند.

آشنایی با روش های واکسیناسیون در طیور

 

 روش قطره چشمی (Eye drop ):

این روش برای واکسن های زنده مانند نیوکاسل، برونشیت و لارنگوتراکییت کاربرد دارد.در این روش هر 1000 دز واکسن را در 28-22 میلی لیتر آب مقطر حل کرده  و سپس یک قطره در چشم حیوان می چکانند. بهترین راه برای تست قطره چکان و میزان آب مورد نیاز برای رقیق کردن، چکاندن 1000 قطره آب و سپس اندازه گیری آب جمع شده می باشد که میزان آب مورد نیاز برای رقیق کردن 1000 دز واکسن را روشن می سازد.

روش تزریقی (Injection ):

این روش برای واکسن های کشته و روغنی و بعضی از واکسن های زنده مانند مارک و رﺋوویروس بکار می رود. این روش بصورت تزریق داخل عضلانی( سینه و ران) و یا زیر جلدی ( گردنی) صورت می گیرد. معمولا" این واکسن ها در بطری های 500 یا 1000 دزی در دسترس هستند که با استفاده از سرنگ های خودکار قابل تنظیم می توان جمعیت زیادی از پرندگان را در مدت زمان مشخص واکسینه کرد و ایمنی طولانی مدت ایجاد کرد. در این روش واکسیناسیون از سرسوزن های 18 یا 19 استفاده می شود و بعد از تزریق به هر 500 تا 1000 قطعه پرنده، سرسوزن باید عوض شود. طول سوزن بسته به جثه پرنده بین 6 تا 12 میلی متر است .

روش تلقیح در نسوج بال ( Wingweb ):

این روش برای تلقیح واکسن آبله بکار می رود ولی می توان برای واکسن های آنسفالومیلیت، پاستورلوز و ..... نیز استفاده کرد. سوزن ها دارای دو تیغه هستند که روی هر یک از تیغه ها یک شیار وجود دارد و باعث می شود که واکسن در دو نقطه تلقیح شود. برای رقیق کردن آن از آب به میزان 11 میلی لیتر و گلیسرین به میزان 1 میلی لیتربرای هر 1000 دز واکسن استفاده می شود.سوزن مربوطه باید به اندازه کافی در محلول واکسن فرو رود تا شیارهای آن کاملا" از محلول پر شود .

 

 

 

روش آشامیدنی ( Oral ):

اقتصادی ترین، ساده ترین ( با حداقل استرس ) و آسان ترین روش( از نظر امکانات و تجهیزات و نیروی کار مورد نیاز ) است. برای واکسن های زنده مثل گامبورو، آنسفالومیلیت که بافت هدف ویروس دستگاه گوارش است روش کاملا" مناسبی است.

در این روش احتمال خطا بالا بوده و تعداد پرندگان واکسن نخورده می تواند زیاد باشد.

نکاتی که در این روش باید مورد توجه قرار گیرد:

1-    بسته به شرایط آب و هوایی و سن طیور، آب را به مدت یک تا دو ساعت قطع می کنند.

2-  آب مورد استفاده برای واکسیناسیون نباید حاوی مواد دارویی، کلر و سایر مواد ضدعفونی کننده باشد.

3-  آب مورد استفاده برای هر 1000 دز واکسن بسته به سن پرنده و شرایط آب و هوایی از 15 تا 50 لیتر ممکن است متغیر باشد، هدف رسیدن تمام پرندگان به دز مناسبی از واکسن بر اساس آب مصرفی است.

4-  برای حفاظت از ویروس های واکسن و رفع بقایای احتمالی مواد پاک کننده و یون های فلزات سنگین، میزان 1 تا 3 درصد شیر خشک نیم ساعت قبل از حل کردن واکسن در آب اضافه می شود.

5-  شستن مسیر لوله های آبخوری، زنگوله های آبخوری و..... بسیار ضروری است و فیلتر فشار شکن در سیستم نیپل از مدار خارج می شود.

6-  محلول واکسن باید در فاصله زمانی مناسب مصرف شود که بستگی به نوع واکسن دارد.( بین یک تا دو ساعت در واکسن نیوکاسل و حداکثر 4 ساعت در گامبورو ) 

روش اسپری:

این روش در واکسن های زنده در جوجه های به سن یک یا چند روزه و پرندگان مسن تر استفاده می شود.

نکاتی که در این روش باید مورد توجه قرار گیرد:

1-  بهتر است در فصول گرم اسپری در ساعت اول صبح و یا شب که هوا خنک تر است انجام شود.

2-    توصیه می شود که مخزن واکسن دستگاه اسپری را از جنس پلاستیک انتخاب نماﺋید.

3-  تجهیزات بکار رفته در عملیات اسپری و آماده سازی محلول واکسن باید اختصاصی باشند و نباید برای انجام فعالیت های دیگر از آنها استفاده شود.

4-  در هنگام اسپری سیستم های هواده مثل هیترها و هواکش ها خاموش، پنجره ها بسته و نور سالن به حداقل می رسد.

5-  مقدار آب مورد نیاز برای هر 1000 دز واکسن به نوع و سن گله و دستگاه اسپری بستگی دارد. بطور کلی برای هر 1000 جوجه یکروزه 300 الی 500 میلی لیتر آب در نظر می گیرند. در مرغ های مسن آب مصرفی به 500 میلی لیتر می رسد.

6-  ذرات پراکنده شده در واکسن باید بین 80 تا 180 میکرون قطر داشته باشند،قطرات درشت تر سنگین شده و سقوط می کنند و قطرات ریزتر تبخیر خواهند شد.

7-  از روش اسپری برای تجویز واکسن ها بخصوص برونشیت H120 در داخل کارتن جوجه در سن یکروزگی استفاده می شود. انتقال واکسن در داخل کارتن به خاطرنزدیکی جوجه ها با تماس فیزیکی بهتر انجام می شود. اسپری از ارتفاع 30-20 سانتی متری انجام شده و جوجه ها 15-10 دقیقه بعد از واکسیناسیون در داخل کارتن می مانند.

8-  رطوبت توصیه شده در زمان اسپری75 % است. پایین بودن رطوبت نسبی در سالن می تواند سبب کاهش اندازه ذرات شده و فعالیت تبخیر ذرات را تشدید نماید.

9-    غبار حاصل از انجام عملیات اسپری باید به طور یکنواخت در سالن پخش شود.

 

روش In Ova:

در این روش واکسن در زمان انتقال تخم مرغ از ستر به هچر ( 18 روزگی) توسط دستگاه مخصوص به داخل کوریوآلانتوﺋیک تزریق می شود. این روش تاکنون برای واکسن های مارک، نیوکاسل و گامبورو در جهان به ثبت رسیده است. مثلا واکسن مارک در ۱۸ روزگي دوران جنيني (در زمان انتقال تخم مرغ نطفه دار از دستگاه ستر به هچر ) مورد استفاده قرار گرفته و با موفقيت همراه بوده است.

 

 

 

 

 فناوری تزریق در تخم مرغ

 

 در سال 1985 اولین دستگاه تزریق به داخل تخم مرغ که برای تزریق واکسن ساخته شده بود در سازمان ثبت اختراعات امریکا به ثبت رسید. در سال 1992 این دستگاه از مرحله تحقیقاتی خارج شد و با نام تجاری INOVOJECTâوارد بازار شد. اجزای اصلی دستگاه شامل: مخزن نگهداری واکسن، مته و یک سوزن است. مشکلات جوجه­کشی سالانه خسارت های زیادی به صنعت طیور دنیا وارد می­کند. به عنوان مثال در سال 2005 بیش از 500 میلیون دلار به صنعت طیور آمریکا خسارت وارد کرد. مرگ رویان در اواخر دوره جوجه کشی که ناشی از کمبود مواد مغذی تخم است . از عوامل مهم کاهش جوجه در آوری به شمار می­رود. لذا دانشمندان با توجه به نتایج حاصل از واکسیناسیون قبل از تولد، و برای کاهش اثرات سوء تغذیه گله مادر بر جوجه درآوری به فکر استفاده از روش IN OVO افتادند. تحقیقات در این زمینه همچنان در حال پیشرفت است. اما به دلیل مطالعات محدود هنوز به نتایج قطعی که بتوان به طورتجاری از آن استفاده کرد دست نیافته اند. به هر حال نتایج اغلب این آزمایش­ها بسیار امیدوار کننده بود. فویه در سال 2006 گزارش کرد تزریق مواد مغذی به داخل تخم می­تواند برای کاهش اثر سوء تغذیه گله مادر و تولد جوجه های ضعیف و مرده موثر باشد. تزریق مواد مغذی و هورمون ها که باعث افزایش وزن جوجه تولید شده و یا افزایش ایمنی آن ها شود حائز اهمیت است علاوه براین جوجه هایی که از تخم مرغ های  ضعیف تولید می­شوند پس از خارج شدن از تخم به دلیل کمبود مواد مغذی و ضعف سیستم ایمنی از بین می­روند و در صورت زنده ماندن، در ابتدای رشد نیز ضعیف هستند و دوره پرورش طولانی تری خواهند داشت.

 

 از کاربردهای این فناوری می توان به موارد زیراشاره کرد:

-1واکسیناسیون طیور

 

2-تغذیه قبل از خروج از تخم

 

3-تولید طیور ترانسژنیک

 

4- پزشکی

در اکثر آزمایش­های صورت گرفته تزریق مواد مغذی به تخم مرغ سبب بهبود عوامل کمی و کیفی جوجه درآوری شده است؛ علاوه بر این همه آزمایش های صورت گرفته حاکی از عدم تاثیر منفی تزریق بر روی جوجه درآوری هستند. لذا از این روش می­توان به عنوان راهکار موثری برای تولید جوجه های سالم تر استفاده کرد. اما برای رسیدن به این هدف می بایست عواملی که باعث افزایش رشد، ایمنی و جوجه درآوری می شوند شناسایی ومورد آزمایش قرار گیرند. دور از انتظار نیست که در آینده ای نزدیک شاهد تهیه محلولی باشیم که با تزریق آن تمام نیازهای دوره رویانی را تامین کرده و درصد جوجه درآوری را به طور چشم گیری افزایش دهد. تا کنون مطالعات پراکنده ای در این زمینه صورت گرفته است. لذا پیشنهاد می شود برای رسیدن به این هدف باید برنامه ریزی صحیح،و مطالعات بیشتری در زمینه های رویان شناسی، تغذیه و ایمنی شناسی طیورجهت تعیین دقیق نیازها انجام گیرد.

 

 

 

 مکان تزریق

 

بیشترین قسمت تزریق در کیسه آلانتوئیک است که یا به صورت قائم و یا به صورت زاویه دارو با زاویه 10تا 45 درجه در تخم مرغ تزریق می شود.تزریق ممکن است در کیسه هوا به صورت زاویه دار یا کمی پایین تر از کیسه هوا نیز صورت گیرد. عمق کیسه هوا در روز 18 جوجه کشی 5/1سانتی متر است.

تزریق با استفاده از دستگاه های خودکار در سطح صنعتی و یا در سطح ازمایشگاهی با استفاده از سرنگ نسولین با سر سوزن شماره 22 درجه می تواند استفاده شود. باید دقت شود در تزریق دستی محل تزریق به پوسته تخم مرغ یک محل کاملا استریل باشد. که برای این منظور از ترکیباتی مثل بتادین 10% و الکل اتیلیک 96 درصد استفاده می شود. که سر سوزن را به عمق 1 سانتی متری وارد تخم مرغ کرده و ماده مورد نظر تزریق می شود، وپس از انجام تزریق سوراخ به وسیله پارافین مذاب مسدود شده و تخم مرغ ها مجددا به دستگاه جوجه کشی منتقل شدند.در یک تزریق می توان یک یا چند واکسن را به همراه آنتی بیوتیک در تخم وارد نمود اما در برخی موارد باید به اثرات متقابل منفی آن توجه نمود.

 

 

 

 

 

 

Inovoject

 

این دستگاه شامل یک بخش تزریق سیستم شستشو و ضدعفونی در بخش انتقال تخم مرغ های تزریق شده است.

نحوه عملکرد دستگاه :     

 بدین صورت است که ابتدا یک کارگر تخم مرغ های خارج شده از ستر را روی نوار نقاله دستگاه قرار می دهد. سپس تخم مرغ ها زیر سوزن تزریق قرار گرفته و پانچ دستگاه سوراخ کوچکی روی تخم مرغ ایجاد می کند. سوزن تزریق از اتاقک هوایی عبور کرده و 05/0 میلی لیتر از محلول واکسن (دارو) را به درون تخم مرغ تزریق می کند. در آخرین مرحله تخم مرغ های تزریق شده توسط کار گر دیگری به داخل سبد های هچری منتقل  شده و تا 3روز آخر دوره ی جنینی را در هچری طی می نمایند.

بسته به نوع دستگاه های جوجه کشی  و ظرفیت سبد های تخم مرغ inovoject قادر است 2000 تا 50000 تخم مرغ را در هر ساعت تزریق کند.

95% تزریقات در مایع آمنیون و 5/5 موارد زیرجلد یا عضلات جنین انجام می شود.

مزایای استفاده از Invoject

 

1-دقت عملکرد و اطمینان از تزریق داخل تخم مرغ

2- اطمینان از دریافت یک دوز کامل ترکیبات بیولوژیکی و دارویی توسط تمام جوجه ها

3- امکان تجویز هم زمان یک یا چند واکسن و آنتی بیوتیک فقط با یک تزریق

4-ضد عفونی کلیه دوزهای تزریق کننده پس از تزریق در هر تخم مرغ

5-عدم دخالت نیروی انسانی در عملیات تزریق با سرعت بالا

کمپانی Embrex در ادامه فعالیت های خود در زمینه فن آوری تزریق داخل تخم مرغ دستگاهایی دیگری به نام Egg Remover  و Vaccine Saver  را طراحی و تولید کرده که قابلیت اتصال بهInovoject  را دارند.

مزیت دستگاههای مذ کور اینکه تخم مرغ های فاقد جنین را قبل از قرار گرفتن در زیر سوزن های تزریق تشخیص داده و از سبد حاوی تخم مرغ حذف می کنند،لذا از پرت محلول واکسن جلوگیری می شود.

 

راه های تزریق به تخم مرغ جنین دار

 

 روش های مختلفی برای تزریق ویروس به تخم مرغ جنین دار وجود دارد. مهم ترین روشهایی که در آزمایشگاه مورد استفاده قرار می گیرد، عبارتند از تزریق روی پرده کوریوآلانتوئیک (CAM)، تزریق داخل حفره آلانتوئیک، تزریق داخل کیسه آمنیوتیک و کیسه زرده.

 

نحوه تزریق به داخل تخم مرغ جنین دار در روش آزمایشگاهی :

 

تزریق داخل کیسه زرده :

1- تخم مرغ را کنترل نموده و در روی تخم مرغ، محلی که رگ های اصلی وجود ندارد علامت زده و دورکیسه هوایی را نیز مشخص می کنند.

2- پوسته تخم مرغ را در منطقه حفره هوایی استریل می کنند.

3- سوراخی در وسط پوسته روی حفره هوایی ایجاد می کنند.

4- با استفاده از سرنگ حاوی سوزن شماره 26 و طول 15 اینچ مقدار ماده آزمایش مورد نظر را به طور مستقیم به داخل کیسه زرده تزریق می کنند برای این کار تخم مرغ را به طور مستقبم نگه داشته و سوزن را بطور عمودی و با طول کامل وارد تخم مرغ می کنند باید مواظب بود که نوک سوزن تزریق با پرده کوریوآلانتوئیک تماس حاصل نکند.

5- سوراخ را با پارافین مذاب مسدود نموده و در هچری یا گرمخانه گذاشته می شود.

 

تزریق به داخل حفره آلانتوئیک:

1. تخم مرغ را کنترل نموده و اطراف حفره هوایی را علامت می زنند،یک علامت هم روی بدنه تخم مرغ و در محلی که دور از رگ های اصلی است می زنند.

2. پوسته تخم مرغ را در محل علامت زده استریل می کنند.

3. با استفاده از یک سوزن نوک تیز ته گرد،یک سوراخ در مرکز پوسته روی حفره هوایی و یک سوراخ نیز در محل علامت بدنه تخم تعبیه می کنند.

4. با استفاده از سرنگ ،مایع مورد آزمایش را داخل حفره آلانتوئیک تزریق می کنند0 که این کار با مستقیم نگه داشتن سرنگ انجام داده و سوزن را از وسط سوراخ موجود در روی بدنه تخم مرغ عبور می دهند، اگر مقدار یک سانتی متر از سوزن وارد تخم مرغ شود می توان اطمینان داشت که عمل تزریق به طور مستقیم در داخل حفره آلانتوئیک انجام شده است

5. سوراخ را مسدود کرده تخم مرغ را وارد گرمخانه می کنند.

توجه: برای انجام روش فوق باید دقت شود که جنین کشته نشود و یا آلودگی تولید نشود.

 

 

پیشینه تزریق مواد به تخم پرندگان:

در ابتدا هدف از تزریق در تخم پرندگان تهیه واکسن های ویروسی مورد نیاز انسان بود ، به دلیل اینکه ازتخم پرندگان به عنوان یک محیط رشد مناسب برای تهیه واکسن استفاده می کردند . و متعاقب آن اهداف دیگری نیز شناسایی گردید که واکسیناسیون بر علیه بیماری ها از جمله آن است . تزریق درون تخم مرغ اولین بار توسط دکتر شارما در سال ۱۹۸۰ انجام گرفت.

اولین واکسیناسیون انجام شده در تخم مرغ برای مبارزه با بیماری مارک بود که در سال ۱۹۸۲ شارما و همکاران برای جلوگیری از سروتیپ نوع ۳ بیماری مارک در بوقلمون واکسیناسیون را در جنین انجام دادند و مشاهده کردند که در جوجه ها مقاومت بهتری ایجاد شد.

 

تزریق مواد مختلف به درون تخم پرندگان:

 سود حاصل از جوجه های پرورش یافته به علت افت نوسان قیمت گوشت سفید و افزایش هزینه های پرورش به طور مداوم کاهش می یابد . بنابراین کوتاه کردن طول مدت پرورش و افزایش وزن بیشتر در آخر دوره در این وضعیت می تواند تا حدی رهگشای مشکل فوق می شود .نتایج نشان می دهد که استفاده از روش تزریق مکمل های غذایی ویژه به درون تخم مرغ جوجه ها به ویژه در جوجه های گوشتی در این امر موثر می باشد.

اهمیت تزریق در درون تخم پرندگان:

1-تزریق واکسن به تخم پرندگان

2-تزریق مواد مغذی به داخل تخم پرندگان 

3-تزریق هورمون ها به تخم پرندگان  

4-تزریق سایر مواد به درون تخم پرندگان

1-  تزریق واکسن به تخم پرندگان:

 تجارت به دست آمده نشان داده که تزریق دستی واکسن می تواند منجر به عدم دریافت واکسن به وسیله برخی از جوجه هاشود در حالیکه با مایع کوبی درون تخم اطمینان 100 درصدی را کسب و در عین حال می توان از استرس ناشی از واکسیناسیون جوجه ها (پس از خروج تخم) اجتناب کرد، برای کنترل بیماری مارک بیش از 80% طیور در صنعت پرورش طیور گوشتی آمریکا از طریق واکسیناسیون داخل تخم مرغ ایمن می شوند.

واکسیناسیون در داخل تخم پرندگان اعمال دوز صحیح واکسن برای بالا بردن حساسیت پرندگان در برابر بیماری را مسیر می کند.

 

 مزایای واکسیناسیون داخل جنینی جوجه های گوشتی :

ü     اطمینان ازدریافت یک دوز کامل واکسن توسط تمام جوجه ها.

ü    عدم نیاز به برنامه ریزی وتخمین سن صحیح واکسیناسیون، درطی دوره پرورش.

ü     عدم نیاز به نیروی انسانی ، جهت واکسیناسیون درفارم.

ü     حذف استرس ناشی ازواکسیناسیون وتکرارآن درطی دوره پرورش وعواقب ناشی ازآن.

ü      کاهش آلودگی در زمان واکسیناسیون.

ü     کاهش هزینه های کارگری.

v    رعایت نکات دقیق بهداشتی وضدعفونی ،دراین روش الزامی است و در موفقیت واکسیناسیون، اهمیت دارد.

 

استفاده از واکسن های ویروسی بر علیه نیو کاسل، برونشیت، گامبورو با روش تزریق در داخل تخم پرندگان در حال گسترش است.

در مورد واکسن گامبرو  چون این بیماری  به عنوان سرکوب گر ایمنی بدن محسوب شده و فعال شدن سیستم ایمنی جوجه در روز 6 از دوره جوجه کشی است، پس تزریق گامبرو در این زمان سبب تقویت سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی می شود اما تزریق اکثر واکسن های دیگرنیز در روز 18 جوجه کشی صورت می گیرد.

واکسیناسیون بر علیه بیماری مارک در کیسه هوا به مقدار 1/0 میلی لیتر در عمق 1 اینچ و تزریق واکسن های نیوکاسل و آنفولانزا در نژاد لکهورن سفید در عمق 5/1اینچ و درسن18 روزگی جوجه کشی انجام می شود . استفاده همزمان از واکسن مارک، گامبرو، نیوکاسل به میزان 26 -23 %جوجه در آوری را کاهش می دهد.

و اکسيناسيون تخم مرغ‌هاي جوجه كشي عليه بيماري گامبورو به روش  داخل تخم مرغ نتايج اميدوار کننده اي را نشان مي دهد.

بهره گيري از واکسيناسيون عليه بيماريهاي خاص، در زمان تكامل جوجه در تخم مرغ، پيشرفت چشمگيري را در زمينۀ پيشگيري از بيماريهاي طيور نشان مي دهد، بطوريکه سرعت انجام واکسيناسيون به چهل هزار تخم در ساعت، ضريب اطمينان صددرصد و صرفه جويي در هزينه ها به ميزان يکصد هزار دلار در سال(درهر سيستم هچري) ارتقاء  مي يابد. محققانAAESدرحال بررسي استفاده از سيستم واکسيناسيون تخم مرغ‌ها با استفاده ازدستگاه هاي اتوماتيک به منظورحفاظت جوجه ها از بيماري عفوني بورس IBD(گامبورو) مي باشند.

اولين بار استفاده از دستگاه‌هاي اتوماتيک که داراي سرعت بالايي در تزريق واکسن به جنين جوجه ها مي باشد، توسط يك موسسۀ واکسن سازي انساني صورت گرفت که از جنين جوجه ها بعنوان يکي از احتياجات ضروري در فرايند توليد واکسن استفاده کرد.

 اين طرح توانايي اين را داشت که بتواند در صنعت طيور بکار گرفته شود و اولين بار استفاده از دستگاه واکسيناسيون  IN OVOبراي استفاده در تخم مرغ توسط شرکت EMBREX,Inc  در اواخر دهه 1980 صورت گرفت.

در حال حاضرآخرين نمونه از دستگاهIN OVO  در بيش از 80 درصد ازسيستم هاي جوجه کشي در ايالات متحده عليه بيماري مارک(MD) مورد استفاده قرار مي گيرد.
اين دستگاه ربات-شکل، با استفاده از مکنده هاي متعددي که در آن تعبيه شده،تخم مرغ هاي بارور شدۀ 18روزه را از روي سيني هاي دستگاه سِتر بر مي دارد.

دستگاه تزريق را با سوزن 1 اينچي وبه مقدار 1/0 ميلي ليتراز ترکيب واکسن به انتهاي بزرگتر تخم و به قسمت اطاقک هوايي تخم انجام مي دهد (قابل ذکراست که سيستم ايمني جوجۀ 18 روزه رشد کافي را جهت پاسخ دادن به واکسيناسيون انجام داده است).

تخم مرغ ها سپس به دستگاه هچري منتقل شده و تا پايان 21روزگي در آنجا باقي مي مانند. محبوبيت اين دستگاه، که اطمينان و اثر بالايي در واکسيناسيون عليه بيماري مارک دارد، در سراسر دنيا در حال افزايش است .همچنين استفاده از اين دستگاه در پيشگيري از بيماري گامبورو(IBD) در حال افزايش است. با اين حال هنوز ايمني و اثربخشي اين روش در مورد واکسيناسيون زندۀ گامبورو(live IBD) که توسط دستگاه IN OVO  انجام مي شود، بطور قطعي نشان داده نشده است.

گامبورو يک بيماري شايع در جوجه هاي جوان است که از لحاظ اقتصادي اهميت زيادي در سراسر دنيا دارد

 و ايمني جوجه هاي آلوده شده را کاهش مي دهد و موجب ابتلا به بيماري و تلفات جوجه ها مي شود. به دليل مشکل بودن ريشه کني اين ويروس در مزارع پرورش طيور، واکسيناسيون جوجه هاي جوان از بهترين روشهاي پيشگيري بشمار مي رود.
دو مطالعه  در دانشگاه Aurburn به منظور بررسي ايمني و سلامت روش   IN OVO با استفاده از 4نوع واکسن ) IBDکه از لحاظ نام تجاري با هم متفاوت بودند)صورت گرفت. براي هر روش تخم مرغ هاي جوجه كشي  SPF (Specific Pathogen Free) به 5 گروه تقسيم شدند (پرنده هايSPF به پرنده هايي گفته مي شوند که هرگز در مقابل عوامل بيماريزا قرار نگرفته اند).

هر يک از اين  4گروه بوسيلۀ يک نوع متفاوت(از لحاظ تجاري)از واکسنIBD واکسينه شدند و گروه پنجم نيز واکسني دريافت نکرد که گروه کنترل تلقي مي شدند.تخم هاي SPF از مرغهاي مادر SPF که در محيط ايزوله نگهداري ميشدند بدست آمده بود.

اين جنين ها ايمني اکتسابي مادري نداشتند ودر مقابل IBD ايمني نشده بودند. ايمني اکتسابي به ايمني گفته مي شود که ازوالدين( مرغهاي مادر) به ارث برده مي شوند. هر گروه در محيط ايزولۀ مجزا نگهداري مي شدند.
ايمني واکسيناسيون بوسيلۀ تأثير هر واکسن بر ميزان قابليت جوجه درآوري (Hatchability) تخم مرغ ها، ماندگاري(Livability) جوجه ها تا هفتۀ سوم و همچنين نشانه هاي ظاهري و علايم(يا تغييرات) ميکروسکپي که بوسيلۀ گامبورو مي تواند ايجاد شود مورد بررسي قرار گرفتند.

 در سن 7و21 روزگي، پنج جوجه از هر گروه مورد بررسي قرار گرفتند. بافتِ بورس فابريسيوس Bursa Fabricius که اندام هدف براي IBD  است، مورد آزمايش بي طرف(که باعث شک و شُبهه اي در نتايج ازمايش نشود)،توسط ازمايشگاهي در دانشگاه Georgia، قرار گرفت و بافت ميکروسکپي از عدد 1 تا 4 امتياز بندي شد، عدد 1 نشان دهندۀ حالت طبیعی و عدد 4 حالت حاد و شديد بود. بافت ميکروسکپي بورس شاخص حساس و مناسبي براي تشخيص بيماري گامبورو است.


در هر دوي مطالعات انجام گرفته نشان داده شد که واکسيناسيون انجام گرفته در هر 4 گروه،اثر سويي بر ميزان هچ در تخم ها وماندگاري جوجه ها تا سن 21 روزگي در بر نداشت. هر چند بررسي ميکروسکپي در رابطه با IBD در سن 7 روزگي نشان دهندۀ وجودIBD در بافتهاي حساس به IBD بود،اما در 21 روزگي اثري از آن باقي نمانده بود.

اين نتايج نشان دهندۀ اين است که تمام 4 گروه واکسيناسيوني که به روش IN OVO بر روي جوجه هاي SPF انجام گرفت ايمن، سالم و قابل اطمينان هستند.

طبعاً ازمايشاتي که در آينده انجام مي شوند ميزان تاًثير اين 4 نوع واکسن که با نام هاي مختلف تجاري عرضه مي شوند مورد بررسي قرار خواهد داد و توانايي هر يک از آنها را در حفاظت از جوجه ها در مقابل عامل بيماري گامبرو نشان خواهد داد.

 

2-  تزریق مواد مغذی به داخل تخم پرندگان:

 

مقدار مواد مغذی مورد نیاز در کیسه زرده برای رشد جنین تا زمان خروج آن محدود بوده و در عین حال اگر چه جوجه های گوشتی و پولت امکان استفاده از مواد مغذی مورد نیاز در کیسه زرده را دارند اما طی چند هفته اول بعد از خروج از تخم به دلیل نا کافی بودن مواد مورد نیاز و نیز نا کامل نشدن سیستم ایمنی تلفات بالای جوجه های یک روزه رشد پایین در هفته اول و کاهش مقاومت در برابر بیماری ها رخ می دهد .

این محدودیت را می توان از طریق تغذیه در هچری بلافاصله بعد از تولد که فناوری تغذیه زود هنگام نامیده می شود و یا به وسیله وارد نمودن ترکیبات جیره ای مهم و یا مواد مغذی به داخل تخم پرندگان که به فناوری تغذیه از طریق تخم معروف است جبران کرد.

پس هدف از تزریق مواد به درون تخم پرنده افزایش نرخ جوجه در آوری و کاهش نرخ مرگ و میر و سالم ماندن جوجه ها،افزایش راندمان غذایی و بهبود میزان رشد کیفیت بدن و نیز مقابله بر علیه بیماری است . تحقیقات نشان داده است که تزریق مکمل های غذایی به درون تخم پرندگان باعث افزایش طول مدت پرورش و افزایش سرعت رشد و افزایش وزن در پایان دوره رشد می شود به طوریکه جوجه گوشتی در 40 روزگی نسبت به 42 روزگی وزن مطلوب برای فروش را کسب کرده و اغلب دارای وزن 2 کیلوگرم بوده و در نتیجه باعث کاهش هزینه ها و کسب سود بیشتر می شود.

 اثرتزریق اسید آمینه درتخم مرغ های مادر گوشتی برروی رشد رویان و جوجه درآوری

 

تخم مرغ هاي بزرگتر جنين هاي بزرگتري نسبت به تخم مرغ هاي کوچک دارند يک گرم تفاوت وزن تخم مرغ منجر به ايجاد 10 گرم اختلاف وزن در 56 روزگي مي شود.

 همبستگي بين وزن تخم مرغ و جوجه وجود دارد تخم مرغهاي حاصله از مادران گوشتي به دليل وزن کم تخم مرغ درابتداي توليد جوجه هايي با وزن پايين توليد مي کنند. همچنين نتايج ازمايشات مختلف نشان مي دهد که تخم مرغ هاي حاصله از گله هاي مادر مسن تر سنگين تر هستند و لذا داراي در صد بيشتري زرده هستند، مشابه با آن نسبت بيشتري آلبومين و پوسته درمقايسه با تخم مرغ هاي حاصله از گله هاي مادر جوان داشتند.  جوجه هايي که از تخم مرغ هاي بزرگتر حاصل مي شوند بزرگتر بوده و ذخاير غذايي بيشتري به همراه دارد . ثابت شده است که وزن تخم مرغ و وزن جوجه د رهنگام درآمدن ازتخم رابطه نزديکي با يکديگر دارند البته اندازه جنين قبل و طي جوجه درآوري ممکن است تحت تاثير وزن تخم مرغ وشرايط انکوباسيون تغيير کند.

 نسبت بين وزن جوجه هاي از تخم در آمده و اندازه تخم مرغ ها از 615/0 تا 760/0 تغيير پيدا مي کند اين نسبت به دو علت درتخم مرغهايي باوزن بيشتر بزرگتر است :
الف – در طول مدت انکوباسيون ميزان از دست دادن آب کاهش مي يابد.

ب- دومين علت مربوط به اثر پوسته است زيرا نسبت سطح پوسته به حجم تخم مرغ هاي بزرگ کاهش مي يابد.

 با اين حال تاثير وزن تخم مرغ تا زمان عرضه به بازار نيز همچنان باقي مي ماند به طوري که هر گرم اضافه وزن جوجه ها در هنگام خروج از تخم باعث مي شود که وزن جوجه در سن 6 هفتگي 2 تا 13 گرم سنگين تر باشد از آن جا که رشد مرغ ها کمتر از رشد خروس ها است تاثيروزن تخم مرغ بر وزن مرغ ها نيز به اندازه خروس ها نيست به طور متوسط هر تخم مرغ از 5/58 درصد سفيده و 31 درصد زرده و 5/10 درصد پوسته تشکيل شده است.

 البته اين نسبت ها ثابت نبوده بلکه بسته به سن مرغ و زمينه ژنتيکي قابل تغيير است وزن تخم مرغ با افزايش سن مرغ زياد شده و اين مورد باعث افزايش نسبت زرده به سفيده می شود.

همچنين تفاوت هاي ژنتيکي در مرغ ها مي تواند در نسبت بين زرده ، سفيده و پوسته تغييراتي ايجاد کند.  آب بيشترين در صد محتويات تخم مرغ را تشکيل ميدهد سفيده حاوي بيشترين ميزان آب 8/88 درصد ،زرده  5/47  درصد وپوسته  دارای 1 درصداست .

بيشترين ميزان پروتئين تخم مرغ درسفيده قرار گرفته در حاليکه چربي ها تقريبا به طور کامل در زرده يافت مي شوند.

 حداکثر ميزان کربنات کليسم در پوسته يافت مي شود . سفيده شامل چند پروتئين است وبيش از 90% ماده خشک آن را تشکيل مي دهد که شامل پروتئين هاي ساده هستندو اووگلوبولين ها و ليزوزيم ها که در ساختمان خود هيدارت کربن نيز دارند به ترتيب 8 و 5/3 درصد باقي مانده را تشکيل مي دهند .

ماده خشک زرده شامل پروتئين و چربي تقريبا به نسبت 2 به 1 است و عمده ماده خشک شامل يک ليپوپروتئين با چگالي بسيار کم است که باعث آبکي شدن زرده مي شود اين ليپوپروتئين عمدتا ً درکبد توليد شده و مقدار کمي ازآن منشا روده اي دارد.

 فسفوويتلين دومين ليپوپروتئين اصلي زرده است که در حدود 11 درصد وزنش را فسفر تشکيل مي دهد چربي هاي زرده شامل 5/72 درصد تري گليسريد ، 4/24 درصد فسفوليپيد و 95/3 درصد کلسترول است .

 اکسيداسيون اين اسيدهاي چرب منبع بزرگي براي تامين انرژي مورد نياز جنين محسوب مي شود اما اغلب فسفوليپيد به خصوص لیستين ممکن است در طول رشد و تکامل جنين بدون تغيير باقي بماند.

در آزمايشاتي که صورت گرفته گزارش شده است که تفاوت هاي حاصله از سن گله مادر به دليل تاثيري که روي ميزان مواد مغذي موجود در زرده مي گذارد مي تواند مهم باشد چون جوجه هاي حاصله از گله هاي خيلي جوان داراي مرگ ومير بيشتر و عملکرد حياتي کمتري بدليل کمبود مواد مغذي زرده هستند.

 دليل مرگ و مير زياد جنيني در جوجه هاي حاصل از مرغ هاي جوان با کاهش متابوليسم چربي هاي زرده در سن 19 روزگي جنيني همبستگي نشان داده است،اين امر تکامل جنين را طي هفته آخر انکوباسيون کاهش مي دهد، ثابت شده است که زرده تخم مرغ هاي حاصل از مرغ هايي با سن 41 هفته فسفوليپيد و کلسترول کمتري نسبت به تخم مرغ هاي حاصله از گله مادر با سن 25 هفتگي دارد زيرا در سن بالا چربي ها بيشتر به صورت تري گلسيريد است.

تزريق اسيد آمينه به تخم مرغ :
در سال (2oo2)Al-Murranاعلام کرد که تزريق مخلوطي از اسيدهاي آمينه به جنين هاي در حال رشد باعث افزايش وزن بيشتر جوجه ها در هنگام خروج از تخم و همچنين در 56 روزگي مي شود .

صنعت طيور ايالت متحده آمريکا تزريق واکسن به داخل تخم مرغ را تاييد کرده است و اين موضوع که آيا مي توان ساير مواد مغذي را به داخل تخم مرغ تزريق کرد نياز به تحقيقات و بررسي هاي بيشتري دارد . Ohta در سال 1999 آزمايشي روي تخم مرغ هاي حاصله از نژاد Cobb انجام داد.

 جنين تخم مرغ هايي که طي 24 ساعت جمع آوري شده بودند در درجه حرارت8/37 و رطوبت نسبي 60% نگهداري شدند .درآزمايش اول :به بررسي انتقال مواد مغذي از تخم مرغ به جنين ،درروزهاي مختلف جوجه کشي پرداخت . 100 تخم مرغ به طور تصادفي انتخاب و به 4 گروه 25 تايي تقسيم شدند .

ميانگين وزن هر تخم مرغ 3/0 گرم بود و در روزهاي صفرو 7و14و19 جوجه کشي ،20 تخم مرغ از هر گروه وزن شدند و محتويات تخم مرغ و جنين جمع آوري شد.

 جنين ها از مايع آمنيوتيک جمع آوري و کيسه زرده آنها جدا شد. سپس محتويات 5 جنين با هم ترکيب و نمونه ها فريز شد وبراي پروتئين خام و چربي خام ورطوبت و اسيد آمينه اناليز شدند . پروتئين خام تخم مرغ و جنين توسط روش ميکروکلدال اندازه گيري و چربي خام توسط روش عصاره گيري تعيين شد.

  رطوبت نيز توسط روش A0Ac که مواد در 105 سانتي گراد به مدت 24 ساعت خشک وتعيين شد. تمامي اسيدهاي آمينه به جز متيونين و سيستين اندازه گيري شد متيونين و سيستئين قبل از تعيين توسط اسيد پرفرميک هيدروليز شدند.

در آزمايش دوم : محلول 5/0 ميلي ليتر اسيد آمينه که کاملا منطبق با الگوي اسيدهاي آمينه تخم مرغ بود به 9 کيسه زرده يا اتاقک هوايي 15 تخم مرغي که ميانگين وزني آنها 8/3 گرم بود در روز صفر و 7 جوجه کشي تزريق شد Al-Murrani گفته بود که تفاوت در محتواي پروتئين تخم مرغ ها در روز هفتم جوجه کشي بر رشد جنين موثر است .

Elaouss و همکاران پيش ساز ويتامين D را در روز اول جوجه کشي به تخم مرغ بلدرچين ژاپني تزريق کردند.

 اگر امکان تزريق اسيد آمينه به تخم مرغ قبل از قرار دادن تخم مرغ در ماشين جوجه کشي ممکن باشد اين کار بهتر و مطمئن تر خواهد بود .در تمامي اين آزمايشها : اسيدهاي آمينه در روزهاي صفر و 7 جوجه کشي از از انتهاي بزرگ تخم مرغ به داخل تخم مرغ تزريق شدند.

 تخم مرغ ها قبل از تزريق با اتانل 70% استرليزه شده بودند محلول تزريقي شامل     ml  5/0 از اسيد آمينه و ml 5/0آب استريل بود . ميزان تريپتوفان نيز از نسبت تريپتوفان به ليزين تخم مرغ محاسبه شد.

تزريق ml 5/0 از محلول فوق به مدت 5 بار در طي 24 ساعت صورت گرفت و هر بار ml1/0 محلول به اتاقک هوايي تزريق شد، چون اتاقک هوايي کوچکتر از آن است که تمامي ml 5/0محلول مورد نظر به داخل آن تزريق شود .

در روز صفر انکوباسيون محل تزريق در پوسته بلافاصله توسط پارافين پوشانده شد و سپس تخم مرغ ها در ماشين جوجه کشي قرارگرفتند .

کاهش وزن پوسته بعد از روز هفتم جوجه کشي بيشتر نمايانگر است.  مجموع وزن جنين تخم مرغ و پوسته تا 88 درصد وزن اوليه در روز 19 جوجه کشي کاهش مي يابد. با افزايش زمان جوجه کشي ميزان پروتئين خام وچربي خام ورطوبت تخم مرغ کاهش وبه همان نسبت ميزان پروتئين خام وچربي خام و رطوبت جنين افزايش مي يابد.

 تغييرات پروتئين با افزايش زمان جوجه کشي رطوبت تا 90 درصد کاهش مي يابد و چربي خام نيز کاهشي برابر با 60 درصد در تخم مرغ را نشان مي دهد.

ميزان انتقال پروتئين خام و چربي خام ورطوبت به جنين در روز 19 انکوباسيون به ترتيب 58 و 29 و 64 درصد تخم مرغ بود که کمترين انتقال براي چربي خام است به اين دليل که چربي خام به عنوان منبع انرژي توسط جنين مورد استفاده قرار مي گيرد .

 الگوي اسيدهاي آمينه تخم مرغ در طول مدت انکوباسيون ثابت است اسيدهاي آمينه آلبومين تخم مرغ با يک نسبت مشابه به جنين منتقل مي شوند.  آلبومين جذب کيسه زرده مي شود و اسيدهاي آمينه آلبومين و ز


مطالب مشابه :


دانلود طرح توجیهی پرورش بوقلمون

داراي توجيه اقتصادي جوجهكشي نشانگرهاي دستگاه جوجهكشي باشد




پرورش بلدرچین

شرح مختصری درباره گیلوان‘دانلود نرم افزارإدانلود رایگان‘دانلود کلیپ‘دانلود نرم افزار و تم




بلدرچین

لذا در مورد توجيه اقتصادي اگر دستگاه جوجه کشي ترکيبي انواع كنترلر هاي جوجه كشي




نحوه آغاز يک پروژه گاوداری

دستگاه جوجه دام منطقه و توجيه اقتصادي آن با كارخانجات جوجه كشي و ميادين




اثر برخي‌ آنتي‌بيوتيك‌ها بر ميزان‌بازدهي‌ جوجه‌هاي‌ گــوشتي‌

اثر برخي‌ آنتي‌بيوتيك‌ها بر ميزان‌بازدهي‌ جوجه كشي‌ها به‌ جوجه اقتصادي ‌ اهميت




ضوابط و دستورالعمل صدور پروانه داروخانه و مجوز توزيع دارو 1

در استانها در صورت نداشتن توجيه اقتصادي نقص طبيعي تخم مرغهاي جوجه كشي دستگاه گوارش




نکاتی مهم پیرامون پرورش طیور

ها مجددا به دستگاه جوجه کشی منتقل که از لحاظ اقتصادي اهميت هاي جوجه كشي




مصرف آنتي بيوتيك ها در طيور و ايجاد مقاومت (بخش دوم)

حرکت و پيشرفت آب مصرفي در دستگاه گوارش كشي يك آنتي رايج در جوجه ها را توجيه




برچسب :