امام زاده های تبریز

محمد رضا نوتاش

امام زاده خواجه سيد محمد كججاني (تبريز)

از امامزاده‌هاي معتبر و مشهور تبريز، امامزاده خواجه سيد محمد كججاني است كه در روستاي كرجان، 15 كيلومتري جنوب شرقي تبريز واقع شده است. نسب ايشان با 14 واسطه به چهارمين امام شيعيان جهان حضرت امام زين‌العابدين(ع) مي‌رسد.

طبق نوشته كتب انساب مانند «سراج الانساب» نوشته علامه نسابه سيداحمد محمدبن عبدالرحمن كيا گيلاني،‌نسب شريف ايشان چنين است:

«خواجه محمدبن صديق بن حاج محمدبن حاج سليمان بن حاج ابيل بن حاج محمدبن خواجه صديق الاصفر بن خواجه صديق الاكبر بن حسن بن ابوالقاسم محمدبن جعفربن عيسي بن علي بن حسين الاصفر بن الامام زين العابدين(ع)»

امام زاده خواجه سيد محمد كججاني در سال 614 هجري قمري متولد شده و در سن شصت و سه سالگي در دوران حكومت آباقاخان از ايلخانان مغول سال 677 هجري قمري دارفاني را وداع گفت و به عالم بقا انتقال يافت.

در كتاب ارزشمند «روضات الجنان و جنات الجنان» تأليف مرحوم حافظ حسين كربلايي دقيقاً نسب شريفش نوشته شده است:

«حضرت خواجه محمد را چون كمال متابعت نسبت به سنت نبوي(ص) حاصل بود، مشرف گشته به موافقت چند چيز باحضرت رسالت(ص). اولاً تولد و نشو و نما در وادغير ذي زرع كه كنايه از مكه است و قريه كججان نيز آن طور واقع شده. ثانياً در ماده اسم كه محمد است.

ثالثاً يتيم ماندن و جد وي را پرروش دادن و تربيت كردن. رابعاً امي بودن. خامساً اينكه از پسر وي را فرزند نمانده و از دختر مانده. سادساً سن شريف، كه در شصت و سه سالگي از دنيا رحلت نموده. سابعاً اينكه هاشمي النسب بوده و نسب آن حضرت را در ادامه بيان مي‌كند».

نقل است كه خواجه يوسبف حيراني دهخوارقاني قدس سره از دهخوارقانت (آذرشهر) عازم تبريز بودند. چون به محاذي كججان رسيدند در راه روي به جانب كججان آورد. فرمودند كه: بوي عزيزي از اينجا مي‌آيد. درويشي همراه ايشان بود به وي امر كردند كه: برو و خبري بياور. چون آن درويش به دره كججان (كرجان) درآمد حضرت خواجه سيد محمد كججاني را ديد كه به خار كندن مشغول است. ولي به طرز عجيبي و قاعده غريبي و آن اين بود كه بوته خاري مي‌كند و دورتر مي‌رفت و بوته ديگري مي‌كند با آنكه در آن نزديكي بوته‌هاي ديگري بود. درويش چون به خدمتش مشرف شد، بعد از سلام و تواضع، كندن خار را به آن طور از وي سؤال كرد. حضرت امام‌زاده سيد محمد كججاني فرمودند كه: مشاهده مي‌كنم هر بوته كه به ذكر مشغول نيست آنرا مي‌كنم، درويش دانست كه احوال وي بر خواجه يوسف ظاهر گشته بود. تواضع بسيار كرد و بازگشت چون به خدمت حضرت خواجه يوسف رسيد آنچه ديده بود معروض داشت. خواجه فرمود كه: عنقريب است كه نور ولايت وي آفاق را منور گرداند و مردم از دور و نزديك از فيض وي مستفيض گردند.

خاجه سيد محمد كججاني فاقد اولاد پسر بود ولي دختراني داشت. ايشان برادري بنام خواجه ابراهيم داشت كه مشايخ كججان همه از اولاد او هستند. و او سه پسر داشت به نام‌هاي خواجه احمد شاه، خواجه حاجي و خواجه صديق. از خواجه احمد شاه را پسري بود به نام ابراهيم كه قبر وي در گورستان كججان جنب مرقد پدرش خواجه احمدشاه واقع شده و اين خواجه ابراهيم كه قبر وي در گورستان كججان جنب مرقد پدرش خواجه احمدشاه واقع شده و اين خواجه ابراهيم دو پسر داشتند يكي خواجه شيخ الاسلام و ديگري خواجه شيخ محمد مشهور به خواجه شيخ، هر دو شيخ الاسلام بوده‌اند ولي شهرت خواجه شيخ عالمگير بود. و آثار زيادي چون مسجد و مدرسه و خانقاه در تبريز، بغداد و شام و ساير بلاد ساخته است.و

مولانا شيخ محمود شبستري (متوفي 720 ه. ق) از مشاهير و عرفاي آذربايجان در عهد سلطان محمد خدابنده در كتاب سعادتنامه در مدح خواجه سيد محمد كججاني شعر سروده است. مقبره اين سيد عاليمقام در مزار كججان دفن شده كه اين گورستان قدمت تاريخي زيادي دارد و قدمت آن به قرن ششم و هفتم هجري قمري مي‌رسد. و عده كثيري از مشايخ و علما و رجال علم و سياست و عرفان در اين گورستان آرميده‌اند.

 


مطالب مشابه :


امام زاده های تبریز

طبق نوشته كتب انساب مانند «سراج و آثار زيادي چون مسجد و مدرسه و خانقاه در تبريز




ثبت‌نام دوره کاردانی فنی و حرفه‌ای خود را در تبريز به كافي نت سهنديه04114431814 بسپاريد

کافی نت سهنديه تبريز 04134431814 - ثبت‌نام دوره کاردانی فنی و حرفه‌ای خود را در تبريز به كافي نت




تبريز شهر اولين ها

تبريز شهر زيبايي ها - تبريز شهر اولين ها - (ستارگان فریب خورده- حکایت یوسف شاه سراج))




لیست دانشگاه های ایران که در آن ها عمران تدریس میشود

تربيت معلم آذربايجان- تبريز. 43. مؤسسه غيرانتفاعي سراج- تبريز. 29. مؤسسه غيرانتفاعي شمس-




آیت الله العظمی وحیدخراسانی مد ظله العالی خطاب به امت اسلام و مردم ایران

8ـ مدرس دانشگاه غير دولتی سراج تبريز از سال 1392 تا ادامه




نام و کد موسسات غیر دولتی - غير انتفاعي سراسر کشور

موسسه غيرانتفاعي ارس -تبريز: 2035: موسسه غيرانتفاعي ارشاد- موسسه غيرانتفاعي سراج -تبريز: 2137:




اسامي دانشگاه‌هاي دولتي، وابسته و موسسات آموزش عالي

6- دانشگاه تبريز 7- دانشگاه تربيت 141- موسسه آموزش عالي غيرانتفاعي- غيردولتي سراج- شهر تبريز




نامه ای تذکر آمیز به مجریان سالنامه ی تئاتر ایران

به نظر می رسد که ارامنه در پيدايش نمايش به شکل غربی در ايران و تبريز نقش شاه سراج




برچسب :