تحقیقی در مورد یادهی یادگیری در مدارس

بسمه تعالی

کتاب حاضر مجموعه الگوهای یاد دهی یادگیری نیست بلکه کوشش برای غنی سازی آموزش معلمان و مدیران و کارشناسان و کلیه کسانی که درگیر مسائل یاد دهی یادگیری هستند.تاکید بر پرورش کل شخصیت تاکید بر یادگیری ارزش های فرهنگی اعتقادی اجتماعی، حفظ روحیه ی شادابی  و فعال بودن یادگیری رشد مهارت های زندگی و خلاقیت و بالا بردن ظرفیت مغزی خود اندیشی خود ارزیابی کانون توجه غنی سازی آموزشی است. نوار ویدئویی توسط معلمان کمک بزرگی به درک درست فرهنگ آموزشی ما در کلاس درس است . دقت در فرایند تدریس این امکان را فراهم می کند تا به غنی سازی آموزشی در کلاس دسترسی پیدا کنیم. فقط کافی است توانایی مدیران و معلمان را باور کنیم  تا فرایند فزاینده کارکنان مدارس و اولیا در جهت یاد د هی یادگیری شکل گیرد . با غنی سازی آسیب شناسی خلاقیت مشارکت موفقیت چهره و رنگ مایه مدرسه تغییر خواهد یافت . توانمندی معلمان و مدیران کمک بزرگی به غنی سازی  خواهد کرد چرا که معلم دارای تقش عمودی می باشد. تعامل چهره به چهره معلم با دانش آموز او را در موقعیت منحصر به فرد قرار می دهد اعضای مدرسه تجربیات عقاید خود را رد و بدل می کنند و همدیگر را ورد تشویق قرار می دهند رقابت در میان اولیاء مدرسه و دانش آموزان به رفاقت  تبدیل می شود . در طراحی و اجرای این طرح مشاهده ناظرین نوارهای ویدیویی اصلاح و تکمیل طرح ها و داشتن هدف و برنامه ریزی باعث رشد مدرسه خواهد شد و با انجام این عمل مدرسه متحول خواهد شد بهبود نظام آموزشی باعث بهبود زندگی خواهد شد و مدیریت و کارکنان از بودن در مدرسه لذت خواهند برد . مشکل ما این نیست که مسائل دشوارند مشکل بزرگ ما این است که بدانیم مسائل داریم و باید برای مسائل خود راه حل پیدا کنیم اگر ندانیم میخواهیم کجا برویم به مقصد نخواهیم رسید اگر ندانیم کجا می رویم گم می شویم باید فکر کنیم عوامل کمک کننده و بازدارنده غنی سازی چیست؟ برای موفقیت تحصیلی چه ملاک و معیاری داریم؟ شما چه فکر می کنید؟ ما دنبال پرورش علمی هستیم یا پرورش شخصیت ؟ از کجا باید شروع کنیم ؟ گام های مهم ان چیست؟ مقبولیت و مشروعیت مدرسه به چه عاملی بستگی دارد؟

وقتی مدرسه مقبولیت دارد به سوی بهبود خواهد رفت . تلاش  و سرمایه گذاری مشروعیت خواهد داشت . مهندسی ارزش ها در مدرسه ها موضوعیت پیدا خواهد کرد . معلمان حجم بالای کتاب را مشکل می دانند و جامعه عملکرد مناسب را در فارق التحصیلان مشاهده نمی کند. وقتی به آموزش و پرورش بها داده شود جامعه از نظر اقتصادی اجتماعی فرهنگی رشد چشمگیری خواهد داشت هدف را باید شناخت ، باور داشت و نسبت به عمل به آن متعهد بود . اصول غنی سازی آموزش را جدی بگیریم .

توانمندی معلمان و مدیران توسعه نگرش مثبت به شغل معلمی و ظرفیت خلاقیت ها و تولید فکر و برنامه درسی تکمیل کننده برمانه ملی از رویکرد مشارکتی کارکنان مدرسه می توان استفاده کرد در این رویکرد مشارکت کارکنان مدرسه بسیار سازنده می باشد . نقش نظام آموزش و پرورش به نظام عاملی مثل برنامه درسی کتاب درسی ساعات تدریس حرمت در روش درسی و ارزشیابی و باورها و توقعات دانش آموزان ، مدیران و معلمان بستگی دارد . این موارد عناصر تاثیر گذار آموزش و پرورش می باشند. در کشورهایی که  رفتارهای خلاقانه مورد اهمیت می باشد تاکید بر فهم و درک مسئله جستجوی راه حل های دیگر بیش از حل مسئله اهمیت دارد و دانش آموز را دعوت به خلق ابداع فکر و روش جدید می کند.

ما بر عکس بعضی از کشور ها به حفظ و انباشت مطالب در حافظه ی دانش آموز را ترغیب می کند. ساختار آموزش  مهارت حل مسئله در درک و فهم مسئله 2- راه حل مسئله 3- جست و جوی راه حل های دیگر برای حل مسئله در مدرسه شما چه مدلی دنبال می شود. در طرح درس خود فرصتی برای تفکر مشارکت و جست و جوی راه حل های دیگر برای مسئله و ارزش یابی فرایند حل مسئله را در نظر بگیرد در ژاپن دانش آموز حل مسئله فهم مسئله همان قدر مهم الست که به حل آن و درگیر کردن آن فهم و حل مسئله و ارائه راه حل های متنوع تاکید می شود . آنان تاکید بر مسئله نقش معلم پر رنگ تر از ژاپنی هاست از تسهیل کنندگی فراتر می رود.

آمریکا تعامل دانش آموز با معلم تاکید می شود. فهم و درک مسئله به اندازه ژاپن اهمیت ندارد . فهم مسئله و درک عمیق مفاهیم روش نو در تحلیل مسائل ریاضی است. منطق و استدلال نسبت به ژاپن و آلمان کمتر الست . تاثیر رسانه های دیداری و شنیداری مثل تخته سیاه و پرژکتور در آمریکا و ژاپن زیاد است. ژاپنی ها تخته سیاه را برای نوشتن خلاصه درس بطور یکجا مناسب می دانند این متاثر از باور آنها می باشد.

تلاش کردن و مرتکب اشتباه شدن و پی بردن به اشتباه بخش های ضروری آموزش ژاپن می باشد. درحالیکه در آمریکا یادگیری مهارت با تمرین متعدد که رفته رفته دشوارتر می شود اتفاق می افتد. تمرین تا حدودی بدون اشتباه و هر بار از سطح بالاتر برخوردار می باشد. جلب مشارکت دانش آموزان و مشارکت آنها مهم است از طریق تشویق رفتار و فعالیت دانش آموز بین مطالب به همراه شوخی و بزله گویی برقراری ارتباط میان زندگی واقعی دانش آموز و توجه به مسائل مورد علاقه ی آنها و ایجاد آرامشس و توجه و انگیزه دانش آموز را افزایش می دهد.

معلمان ژاپن معتقدند مسئولیت جوانب مختلف و فعالیت کلاس درس را به عهده دارد درس را با مسئله چالش بر انگیز شروع می کنند و دانش آموز را یاری می دهند تا مسئله را توضیح دهند تا راه حل برای حل مسئله پیدا کنند . دانش آموز کار می کند و معلم راه حل های او را کنترل می کند تشویق می کنند تا با مشکلات مواجه شوند .

آمریکایی ها معتقدند تفاوت فردی مانع یادگیری است تفاوت بیشتر مشکلات یادگیری بیشتر حجم کلاس را کاهش داده با آموزش انفرادی می توان موقعیت یادگیری دانش اموز را فراهم کرد. در حالی که ژاپن معتقد است تفاوت فردی را ویژگی طبیعی گروه فرض می کنند . تفاوت موجود در کلاس منبعی برای دانش آموزان  و معلمان است زیرا مجموعه ای از عقاید و راه حل ها را موجب می شود زمینه بحث و گفت و گو فراهم می شود دانش امکان مقایسه راه حل ها را پیدا کرده و بین آنها رابطه بر قرار می کند . با چه روشی به توسعه ظرفیت انسانی اقدام کنیم؟

در آموزش و پرورش کارایی تشویق می شود ولی نوآوری با ترس و بیم نگریسته می شود . دانش آموز بیش از هر چیز دیگری خصوصیات کیفیات و شایستگی علمی و فرهنگی اجتماعی اقتصادی اخلاقی و معنوی معلمان می باشد . تعامل مستمر و چهره به چهره معلم با دانش آموز نقش ویژه ای توام با مسئولیت سنگین به عهده دارد .

تاکید نظام آموزش و پرورش در سطح ملی

1- تمرکز زدایی و اعطای مسئولیت بیش تر به سطوح ملی

2- ایجاد انعطاف در طراحی برنامه درسی کشور اعطای فرصت به برنامه درسی به سطوح پایین تر

3- تقویت مولفه های پرورش اخلاقی و ارزش های دینی انسانی در تعلیم و تربیت

4- تقویت ظرفیت خلاقیت دانش آموز ، حس کنجکاوی و پرسشگری آنها

5- ایجاد  تغییرات لازم متناسب با تحولات تکنولوژی و در عرضه ی اطلاعات و ارتباطات

حرفه ی معلم  توانمند ساختن معلم و پرورش معلم پژوهنده اصول زیر باید مورد توجه قرار گیرد.

1- بدون در نظر گرفتن توانمندی معلمان و تغییر در میزان کیفیت و توانمندی تغییری ایجاد نخواهد شد.

2- انجام رسالت معلمی نیازمند نگرش مثبت به حرفه ی معلمی و شکوفایی ظرفیت ها ی خلاق معلمان است.

3- مدرسه و معلمان باید از اختیارات و آزادی عمل برای بکار بردن نوآوری و خلاقیت در حرفه خود باشند. آنان باید به فکر تولید باشند از حالت مصرف کنندگی برنامه درسی ملی به سوی تولید برنامه درسی محلی گام بر دارند.

4- رویکرد پژوهش مشارکتی کارکنان مدرسه فرصتی برای رشد و بالندگی معلمان درون مدرسه خواهد بود . ساز و کار جدید برای توسعه تونامندی معلم لازم است ( تشویق و ارزش گذاری با کار آنها)

5- در رشد و توسعه توانمندی معلم بر توانایی آنها تاکید شود انگیزه پیدا خواهند کرد . نوآوری در تقدیر از آنها شکوفا می شود.معلمان در تربیت نسل آینده و با مسئولیت در طرز تفکر آینده مثبت یا منفی نقش بسزایی دارند . استقلال و حس کنجکاوی دقت فکری ایجاد شرایط موفقیت برای دانش آموزان.

بهبود کیفیت آموزش 1- بستگی به بهبود وضعیت معلمان خواهد داشت ایجاد انگیزه برآوردن انتظارات آنها . معلمان خوب چه کسانی هستند؟باید امکان مرخصی مطالعاتی یا تحقیقی پژوهشی مشارکتی برای معلمان فراهم شود. باید بین معلم و موسسات علمی دیگر تبادل اطلاعات صورت بگیرد. آموزش آینده باید مبتنی بر توانایی دانایی تفکر و خلاقیت باشد. مدارس با فناوری جدید مجهز می شوند ولی موفقیت آمیز نخواهد بود زیرا به عنصر کیفیت توجه نمی شود . آنچه در کلاس درس اتفاق می افتد باید بهبود یابد . جروم برونده ماهیت آموزش یادگیری به سرعت گسترش یافته شگفت آور و مایوس کننده است . در این روش عموما چگونگی آموزش معلمان و یادگیری دانش آموزان نادیده گرفته می شود در حالی که آموزش و پرورش بیشتری سهم را در یادگیری دانش آموز بر عهده دارد . دست آورد دانش آموزان تغییر خواهد کرد که غنی سازی فرهنگی آموز اتفاق بیافتد در مدرسه با مشارکت یاد دهی یاد گیری و روحیه تعاون و همکاری رشد همه جانبه ی شخصیت دانش آموز اتفاق خواهد افتاد .

دانش آموزی که معلم خود را مشارکتی نبیند خود در برنامه ریزی مدرسه مشارکت نخواهد داشت . چگونه روحیه ی مشارکت را خواهد آموخت؟ بدانیم دانش آموز چه چیزی یاد می گیرد معلم در کلاس درس چطور آموزش می دهد، در این صورت فعالیت معلم و دانش آموز رشد خواهد کرد . دانش آموز در کلاس چقدر فرصت فکر کردن دارد؟ دانش آموز چه دانش و بینشی کسب می کند؟ معلم چه روش هایی استفاده می کند؟ ما باید راه بالا بردن تواتن حرفه ای کارکنان آموزش را افزایش بدهیم . تغییرات فعالیت فرهنگی به تدریج ایجاد می شود . با حمایت مدیران و معلمان برنامه درسی مشترک بهبود بلا توانمندی معلمان اتفاق خواهد افتاد . با هم کار کردن با هم اندیشیدن پژوهش مشارکت برای درک و فهم هدف ها و برنامه درسی و توسعه توانایی برای غنی سازی درسی مدرسه لازم است.

ریشه بسیاری از عدم موفقیت ها در بد فهمی است. در رسیدن به ادبیات و فهم مشترک نزد  کارکنان و مشتریان یک اق5دام ضروری است .

 قدم اول طراحی و اجرای ساختار فرهنگی مدرسه تنظیم نقش هر یک از کارکنان و گروه کارکنان وقت آزاد برای تفکر و اندیشیدن است.

قدم دوم موثر ترین شیوه ی تشکیل گروه عضو گیری حلقه بهبود کیفیت باید از میان معلمان هر پایه دعوت از معلم پایه قبل و بعد حداقل با5 نفر باشند مدرسه های مجاور همکاری کنند.

 قدم سوم  ایجاد شرایط مناسب برای  دست یابی به کارکرد بالا 1- موفقیت کمی به وجود آید 2- سود فردی داشته باشد 3- عملکرد یا پیشرفت مشهود باشد. 4- به تلاش معلم پاداش بدهید 5- از پذیرفتن شکست خود داری کنید.

قدم چهارم  تعیین لیاقت و شایستگی کارکنان مدرسه و تشویق آنها به همکاری

قدم پنجم  بازخورد برای گروه های ذی نفع برای نتایج تلاش وهمکاری آنها تلاش معلم مورد تقدیر منطقه مدرسه و استان قرار گیرد . با این توجه احساس مالکیت بیش تری نسبت به مدرسه خواهند داشت.

1- طراحی اجرا و ارزیابی پژوهش مشارکتی کارکنان

2- اعطای بورس آموزش به کارکنان مدرسه

3- فضای مناسب جهت خلاقیت کارکنان مدارس

4- بر گزاری گردش علمی و کاربردی از مدارس و کلاس های مشابه و موفق

5- برگزاری کارگاه

6- برگزاری نمایشگاه از دست آورد غنی سازی

6- نگاهی نو به تجربه های موفق معلمان

پنج اصل مهم برای بهبود کیفیت غنی سازی

اصل اول  بهبود مستمر و تدریجی و رو به رشد باشد. ( کار های جزیی در مدرسه مورد تشویق قرار گیرد (کسی که کوه را برداشت ابتدا از سنگ ریزه شروع کرد )

اصل دوم تمرکز مداوم به هدف های یاد گیری تمرکز بر هدف ها و ارزش یابی از تغییرات مرتبط با هدف ها می باشد

اصل سوم تمرکز بر آموزش نه آموزگاران معلم و سناریو های قدیمی را کنار گذاشته و در پی بهبود سناریو های آموزشی باشند وگگرنه هیچ اتفاقی نمی افتد.

اصل چهارم به همه عناصر مدرسه توجه شود معلم دانش آموز مندرسه برنامه درسی فضا و تجهیزات و مدیریت چیزی که9 در یک کلاس کارایی دارد ممکن است در کلاس دیگر کارایی نداشته باشد . برای اجرای هدف های بالا هدف برنامه ریزی طراحی اجرا و ارزیابی لازم است .

اصل پنجم مستند سازی تجربیات بهبود کیفیات معلمان باید درگیر غنی سازی آموزشی باشند تجربیات غنی آنها مستند سازی شود با بازنشسته شدن کارکنان با تجربه شیوه های گرانقدر آنها کنار زده شود. هر نسل باید از ابتدا شروع کند باید از تجربه ها استفاده کند مرتبا سطح کلاس مدرسه ارزیابی و از تجربیات مستند سازی شود.

باید به معلمان آزادی عمل بیشتری در سازمان دهی برنامه های مربوط به حرفه ی خود و بهبود توانایی به آنها داد خلاقیت در مدرسه عبارتند از فرایند مستمر چاره جوی حل مسائل مدرسیه داری و کلاس داری ایجاد تغییرات سازنده و مطلوب و کلاس درس می باشند ابتکارات فردی و گروهی معلمان به خوبی ابراز نشده و هدایت شوند.

و مورد تشویق قرار گیرند . از سوی دیگر غنی سازی ساختاری است برای رسیدگی و چاره اندیشی گروهی برای مسائل محیط کلاس و مدرسه معلم به همهخ جای مدرسه سر بزند و نظر بدهد. دست به انجام مطالعات آسیب شناسی بزند پیشنهاد بدهند هر ماه یک بار و یا هر سال یک بار از سوی شورای  کارکنان و مدیریت مدرسه بر اساس نظام پیشنهادی کارکنان مدرسه در تحول پذیری مدرسه موثر خواهند بوئد و موجب کارایی و اثر بخشی آن می شود.

عمده فعالیت کارکنان مدرسه

1- بازدید حد اقل یک بار در سال از مدرسه و گفتگو با همکاران دیکری در مورد موضوع های مختلف تدریس گزارش از مشاهده خود معلم از دیگران می آموزد و شایستگی حرفه ای خود را بالا می برد.

2- راهنمایانی مجرب معلمان را در یافتن راه های جدید بهسازی فعالیت آموزشی یاری دهند.

3- سر گروه های آموزشی در کلاس های سایر معلمان شرکت می کند و ضمن مشاهده فعالیت آنان و ارتباط با دانش آموزان به ارزیابی فعالیت انجام شده می پردازدو معلمان را در تردیس بهتر تهیه مواد آموزشی و رفع مشکلات یاری دهند.

4- معلمان مدرسه برنامه غیر درسی داشته باشند مثل دیدار از شرکت ها موزه ها و گروه های هنری گردش علمی گروه های ورزشی با دانش آموزان و والدین از تجربیا تدیگر همکاران استفاده و ارتباط خود را با دانش آموزان و والدین محکم کنند.

5- از والدین دانش آموزان دعوت شود هر سال دست کم دو بار در کلاس حضور داشته باشند در جلسه گفتگو و تبادل نظر شرکت کنند نظر خود را در مورد کل کلاس و مدرسه و فرزندان خود بنویسند.

6- تشکیل کلاس آموزشی و آشنایی با سواد کامپیوتری

7- تعاملات علمی و فرهنگی بین مدارس در سطوح منطقه استانی و ملی

8- پژوهش مشارمتی معلمان در کلاس درس

به طراحی موضوعی مشخص می پردازند پژوهش می کنند و کلاس درصس اجرا کرده و به ارزیابی پرداخته و نتایج آن را تجزیه و تحلیل نمایند. مشارکتی بودن خیلی اهمیت دارد.

طراحی

طراحی در موضوع هایی که به عنوان برنامه پژوهشی معلمان به بحث می پردازند راه کارهای عملی آن را در نظر گرفته و مو.ضوع های مشخصی را طراحی می کنند مانند توافق نعلمان پژوهنده در درس ریاضی ( حل مسئله ) کتاب پنجم را به خوبی مطالعه کرده در مورد شیوه های مختلف بحث می کنند سپس تصمیم می گیرند طرح درس مشترکی با توجه به محتوای کتاب درسی طراحی کنند . طرح درس بیشتر به روش حل مسئله استوار باشد به فهم و تفکر دانش آموز کمک کند .

از بین طرح درس های ارائه شده یک طرح درس انتخاب می شود و اصلاح و تکمیل می گردد و برای اجرا تصویب می شود تاکید بر فهم  و حل مسئله در ریاضی باشد به طوری کگه دانش آموز به فهم درست و درک عمیق تفکر در راه حل سوق می دهد یکی از معلمان به عنوان اجرا کننده خود را برای این مرحله آماده می کند.

اجرا

معلم مذکور طرح درسی را در کلاس تدریس می کند بقیه به مشاهده فعال و هدف دار می پردازند هر آنچه اتفاق می افتد زیر نظر دارند و هر یک نقش مشخصی دارند . یکی تصویر برداری می کند .دیگری بر فرایند یاد دهی یاد  گیری توجه دارد . یکی تعامل میان معلم و دانش آموز را زیر نطر دارد و دیگری ارتباط دانش آموزان با یکدیگر را مورد توجه قرار می دهد و ررفتار آموزشی دانش آموزان کند و کم علاقه را مشاهده و گزارش می کند  دیگری رفتارهای دانش آموزان علاقه مند را به مسائل ریاضی و فعالیت آنها در گروه های کوچک مشاهده می کند .

 ارزیابی

همه معلمان پس از اتمام کلاس در جلسه مشترکی گرد هم آمده و مشاه9دات خود را تجزیه و تحلیل می کنند طرح درس برنامه تهیه شده و نحوه اجرا مورد ارزیابی قرار گیرد . از جوانب مختلف بررسی شود روش تدریس شیوه اداره کلاس میزان یادگیری دانش آموز نحوه بر انگیختن دانش آموز در نوار ویدیویی ضبط شده به دقت مطالعه می شود و در مورد نحوه تدریس و یا طرح درس راه بردهای گوناگون تهیه درس موثر و کارآمد و نحوه اجرای سازنده بحث می کنند .

نتیجه گیری

معلمان فرصت هایی پیدا می کنند و می توانند روش های جدید تدریس را جستجو کنند برنامه هایی برای بهره گیری از فناوری نوین طراحی کنند در مهارت های ویژه ای متمرکز شوند و روش های اداره کلاس را بهبود بخشند.

سوال هایی برای بحث و تفکر در گروه

1- مدرسه برای رشد مهارت ارتباطی چه کار می کند؟

2- دوستی ها و پیوستگی ها دلیل رد یا قبول روابط خانوادگی و شغلی به گوش دادن شما بستگی دارد را تحلیل کنید.

3- تفاوت شنیدن و گوش دادن را بگویید.

4- ارتباط کلامی با غیر کلامی چه تفاوتی با هم دارند؟

5- ( مهارت غیر کلامی زمان من ) مهارت کلامی ناشی از لغات است).

6- همدلی از هم زبانی بهتز است یعنی چه محیطی همدلی و چه محیطی هم زبانی است.

ارتباط تدافعی و پرخاشگرانه رابطه را ضعیف می کند مهارت ارتباطی را کاهش می دهد و راه بر قراری ارتباط ساده نیست برخی گرایش ها سال ها طول می کشد تا به وجود آید . هر روش جدید ابتدا با تفاوت روبه رو می شود.

مهارت گوش دادن توجه کردن پی گیری مهارت انعکاسی سخن گفتن پیام های غیر کلامی مثل اعتماد کردن و همدلی سخن می گوییم. 70 درصد بیداری صرف ارتباط خواندن و نوشتن و حرف زدن و گوش کردن است نبودن ارتباط اثر بخش سهم عمده در عدم موفقیت می باشد. یک عقیده یا نظریه اگر منتقل نشود هیچ فایده ای ندارد .

موانع ارتباط از نظر توماس گوردون

1- انتقاد

2-  نام گذاری توام با تحقیر

3- تشخحیص گذاری

4- ستایش همراه با ارزشیابی

5- دستور

6- تهدید

7- اخلاقی ساختن

8- پرسش زیاد و نامناسب

9- نصیحت کردن

10-                    منحرف سازی

11-                    بحث منطقی

12-                    اطمینان آفرینی

مهارت های برقرار ارتباط موثر

1- گوش دادن

2- سخن گفتن (کلامی)

3- پیام غیر کلامی

4- اعتماد کردن

5- همدلی و گفتگو

1- کیفیت ارتباط خانوادگی شغلی تا حدود زیادی به خوب گوش دادن بستگی دارد . دانش آموز تغلب به جای تعلیم دیدن در زمینه خوب گوش کردن آموزش ضد گوش کردن دریافت می کند بسیاری از معلمان شنوندگان خوبی نیستند ، بی توجهی ها و قطع مکرر صحبت دیگران ودانش آموزان و همچنین تکراری بودن ماتهیت صحبت های معلم در تضعیف گوش دادن دانش آموز موثر است.  بسیاری از مردم تفاوت شنیدن و گوش دادن را نمی دانند. در شنیدن فقط گرفتن ارتعاش صوتی است در حالی که گوش دادن توجه به صدا و تفسیر آن می باشد و به یاد آوردن محرک صدا شنیدن تحریک شنیداری توسط گوش است که به مغز منتقل می شو داما گوش دادن فعالیت پیچیده تری است که درک و تعبیر تجربه ی حسی را شامل می شود . در هردقیقه انسان  125 تا 200  کلمه حرف می زند و 400 کلمه گوش بدهد در هنگام گوش دادن مغز مدتی بیکار است و شنونده دچار افکار نا به هنجار می شود (( اگر نمی دانید به چه کاری علاقه دارید شاید با این علت است که سال هاست گوش کردن به خویشتن را  از یاد برده اید.))

مهارت گوش دادن

1- مهارت توجه درگیر بودن تماس چشمی و محیط غیر مزاحم

2- مهارت پی گیر تشویق ، سوال کم و سکوت توجه آمیز مهرات انعکاسی( پیوند زدن احساسات با محتوا)

مهارت

اختصاص تمام بدن به فرد دیگر است در گوش دادن مناسب بدن مایل به جلو فاصله مناسب رو در روی طرف مقابل گرم و پذیرا همراه با هوشیاری و آرامش . مردم ترجیح می دهند برای افرادی که بدنی خشک و بی حرکت  و بی احساس دارندصحبت نکنند فرد گوش دهنده حرکاتی که هواس طرف مقابل را پرت می کند انجام ندهد. تکان دست، جابجا شدن، زدذن روی میز ، رفتارهای عصبی و غیره .

تماس کامل چشم شنونده به گوینده و گاهی هم تغییر چشم به دیگر اعضای بدن دست در حال حرکت و گرداندن مجدد نگاه اتفاق می افتد تماس چشمی گویندنه ما را در بیان پیامش یاری می دهد رالف والد و امرسون می گئید چشم هم به اندازه ی زبان حرف می زند با این تفاوت که زبان چشم این مزیت را دارد که بدون نیاز به فرهنگ لغت در سراسر جهان قابل درک است . بیشترین انتضار از یک شنونده حضور روانی همراه با حضور فیزیکی می باشد . با علاقه صحبت های طرف مقابل را شنید صحبت گوینده در صورت و بدنش منعکس می شود کسی که آنجا نیست حضور فیزیکی به تنهایی او را لو می دهد. مهارت های پی گیری دربازکن ها

روش ارائه در باز کن : چند روز صحبت نمی کنی؟ نگرانی ؟ می حواهی با هم صحبت کنیم؟

در بازکن دع8وتی است بدون زورگویی برای صحبت کردن که چهار جزء دارند:

1- توصیف بدن شخصی دیگر: امروز خیلی سر حال نیستی؟

2- دعوت به صحبت: آیا ایلی باهم صحبت کنیم؟

3- فرصت دادن به دیگیری برای صحبت و سکوت کردن

4- توجه کردن با علاقه توجه شما را به او نشان بدهد بدون اتفاق به طرف مقابل در باز کردن اتفاق نمی افتد.

سکوت شندونده به گوینده فرصت فکر کردن می دهد.

رهنمودهای خواندن یا تفسیر زبان تن 1- بر سودمندترین نشانه ها متمرکز شوید 2- رفتارهای غیر کلامی را تفسیر کنید 3- به نا هماهنگی ها توجه کنید 4- از احساسات خود آگ

اه باشید.

مهارت گوش دادن فعال

1- تماس چشمی 2- تایید با سر 3- از حرکات و کارهای انحرافی بپرهیزید 4- پرسش هایی را مطرح کنید5- تعبیر و تفسیر گفتن ها ( برداشت من از صحبت های شما این است ...)6- سعی کنید حرف گوینده را قطع نکنید 7- در صحبت کردن زیاده روی نکنید 8- جای نقش گوینده و شنونده را به آرامی تغییر دهید. ( در کلاس درس عدم ارتباط موثر بین  معلم و دانش آموز یا دانشجو می تواند فاجعه به بار بیاورد.

پیام های غیر کلامی مثل حرکات اعضای بدن تغییر صدا و آهنگ و قیافه و فاصله پیام دهنده و پیام گیرنده می شود. اعتماد کردن هنگامی که رفتار معلم با گقتار او در کلاس مغایر باشد موجب سلب اعتماد دانش آموز می شود اگر معلم می خواهد دانش آموز به اواعتماد  کند درصدد کشف و بیان نقاط ضعف آنها برای دیگران نباشد.

5- همدلی 1- صداقت . به معنای باز و  صریح بودن در ابراز احساسات می باشد 2- عشق غیر انحصار طلبانه مثل پذیرش احترام و حمایت از دیگری 3- همدلی توانایی دیدن و شنیدن فرد دیگر و درک او از دیدگاه خودش می باشد.

تاکید بر توانایی ها و نقاط مثبت دیگران و احترام و تفاوت های آنان کلید طلایی اعتماد و همدلی می باشد. اجزای همدلی درک دقیق فرد دیگر 2- همدلی یعنی درک موقعیتی که که به پذیرا شدن احساسات کمک می کند. 3- فرد همدل طوری ارتباط برقرار می کند که طرف احساسا کند از طرف او پذیرش شده است . یکی از بهترین نشانه های بلوغ روانشناسی همدلی می باشد.

درک معلم از دانش آموز بیشتر باشد محیط همدلی و اعتماد و گفت و گو را فراهم کرده است . گفتگو دو نوع است : 1- یک سویه فرستنده    گیرنده

2- دو سویه: فرستنده به گوینده ، گوینده به فرستنده

همانطور که گیاهان سبز با بودن نور به سرعت رشد می کنند دانش آموزالن هم با پیدا کردن موقعیت مشارکت دز کلاس درس پیشرفغت می کنند . اطاعت بی چون و چرا از مراجع قدرت ، احترام قائل نشدن به افکار دیگران ، بر خورداری از منش تحکمی، انقیاد و تسلیم در برابر شرایط ، اعتفاد به کسب توفیق به قیمت حذف دیگران ، عدم رقبت به مشارکت و همکاری دیگران در حل مسائل اجتماعی.

معلمان چه آگاه باشند چه نباشند چه اراده اش تعلق بگیرد و چه نگیرد علاوه بر انتقال اطلاعات مستقیما در تربیت فرهنگی دانش آموز نیز دخیل است. در مدرسه باید الگوی مشارکت باشد مواجه شدن با دیگران از طریق گفتگو و مذاکره یکی از راه هایی است که آموزش و پرورش به آن نیاز دارد. استعداد انسان نبایید نادیده گرفته شود. مثل قدرت استعداد خلافیت تخیل توانایی جسمانی حس زیبایی شناسی تعاامل و ایجاد روابط با دیگران.

قدر شناسی، بخشش، بردباری، همدردی ، تفاهم بصیرت ، خوش خلقی، عزت نفس، همکاری تعاونی انعطاف پذیری، تمرکز و تلاش و تفغکر خلاق ظرفیت انسان را بالا می برد در مقابل رقابت سردر گمی ترحم بی صبری شتاب زدگی . خستگی حالت تدافعی تعارض و سرزنش خود خواهی عصبانیت  مرگ اندیشه ها و مانع تفکر است در بعضی از نظام هاارزش به رفتارها نیست بلکه ارزش ها به امتحان و قبولی می باشد اگر آموزش و پرورش از این شیوه پیروی  کند نقش چندانی در اصلاح ناهنجاری و بهبود روش ها نخواهد داشت. مدارس منفعل و بی برنامه می شود.  اگر مشکلی بر روی مشکلات نگذارد نقشی در کاستی ها نخواهد داشت و مدرسه باید تاثیر گزار باشد .

یک بار بخوانیم و بشنویم صد بار فکر کنیم  هزار بار عمل کنیم.

 اگر جو همدلی و اعتماد و صمیمیت و گفتگو در مدرسه حاکم نشود خلاقیت و فضای اخلاقی رشد نخواهد کرد. کوتاهی یک بازیکن باعث باخت می شود یک بازیکن هر قدر عالی بازی کند تلاش وی به تنهایی ثمر نخواهد داشت اگر مغزها با هم کار کنند مثل باطری نیرو تولید می کنند و نیروی تولید شده در اختیار دیگران قرار میگیرد و اشخاص از توانمندی فکر برخوردار می شوند.کلاس همیار مدرسه همیار تعامل بین افراد اساسی ترین رمز یادگیری می باشد. مدارس از حالت رقابتی بودن بر همیاری تیمی تبدیل شود. در یادگیری مشارکتی به جای پرخاشگری ستیزه جویی و رقابت و حذف دیگران دانش آموزان با هم بودن با هم فکر کردن و از هم آموختن و با هم زندگی کردن را می آموزند.

فواید یادگیری مشارکتی 1- ارزش مشارکت را می آموزد 2- کلاس جامعه نسبتا واقعی خواهد بود 3- مهارت زندگی آموزش داده می شود 4- پیشرفت تحصیلی عزت نفس گرایش مثبت به مدرسه ارتقا می یابد. 5- یادگیری مشارکتی جنبه منفی رقابت را از بین می برد.

طراحی و اجرای رویکرد یادگیری مشارکتی تیم زمانی موفق است که همه اعضا موفق باشند همه باید وظیفه داشته باشند .

سه موضوع را برای موفقیت تیم باید رعایت کرد.

1- رفتار دانش آموزان باید زیر نظر باشد. 2- نتایج حاصل مهارت اجتماعی را که به کار می برند به آنها داده شود. تا از این مهارت ها استفاده کنند 3- در مواقع مناسب برای آموزش مهارت ضروری مداخله کنید با هر کارکردن را به دانش اموز نشان دهیم یاد می گیرد در کلاس و خارج از کلاس به راحتی کار یابازی کند خوب گوش دادن صحبت کردن رعای تنوبت ابراز عقیده بیان افکار خود تشویق دیگران انتقاد از عقاید نه افراد در زندگی و شغل دانشس آموز مهم است افراد نمی توانند به راحتی با یکدیگر کنار بیایند زندگی و شغل خود را از دست می دهند .

با هم بودن و با هم کار کردن و با هم اندیشیدن در آموزش ما جای خالی دارد . بعضی معلمان می گویند وقت کلاس برای بازگویی مهارت اجتماعی کافی نیست 1- صرف زمان برای این کارها بهره فراوان دارد زیرا دانش آموزی  که ما داند چگونه کار کند توانایی خیلی بیشتری نسبت به کسی دارد که اینم توانایی را ندارد .

1- یادگیری از طریق همیاری موفقیت بیشتری به دنبال دارد افزایش مهارت مباحثه عقاید را وارسی و در صورت نیاز اصلاح نماید. تعامل دانش آموزان با یکدیگر و با معلم خود باعث شکوفایی توانایی بالقوه آنان خواهد شد. رشد مهارت اجتماعی  موفقیت تحصیلی بیشتر را باور دارم  پس شروع می کنم.

1- گوه چند نفر باشند 2- کدام دانش آوزان با هم باشند 3- آرامش گروه به چه ورت باشد 4- به چه وسایلی نیاز داریم 5- گروه و فرد هر کدام چه وظیفه ای  دارند 6- کدام قوانین مشارکتی به رشد مهارت آنان کمک می کند 7- نظارت بر رفتار و عملکرذد آنها چگونه باشد 8- مهارت اجتماعی کدام است.

تعداد سه تا پنج نفر باشد و هر گروه یک تند یک متوسط و یک ضعیف باشد. دانش آموز پر حرف خشن و کناره گیر را در نظر بگیریم .

در ابتدای گروه بندی از روش تصادفی استفاده نکنید بعدها که مهارت پیدا کردند این کار را انجام دهید. نحوه ارتباط در گروه باعث علاقه می شود معلم با تشویق می تواند استعداد دانش آموزان را در گروه شکوفا نماید. اعتماد به نفس بالا می رود . ترکیب گروه ایستا نباشد  در گروه های مختلف فعالیت کنند روابط و تجربیات آنها زیاد می شود دانش آموزانی که با گروه همسان سازی ندارند را مورد توجه قرار داده و تشویق به همکاری می شوند . مهمترین مسئله : آیا فعالیت گروهی به رشد دانش آموز کمک می کند؟ یا زیان آور است؟ آرایش گروهی طوری باشد که مدیر یادگیری امکان کنترل بر تمام گروه ها را داشته باشد . امکان دیدن تابلو ووسائل و لوازم آزمایشی فراهم باشد. به چه وسایل و موادی نیاز داریم؟ یک برگ کاغذ یک مداد و وسایل کار دستی ، قیچی چسب خطکش و مواد و وسالیل آزمایشگاهی را دداشته باشد .

شرح وظایف

دانش آموز بداند شما برای مهارت اجتماعی همان ارزش را قائل هستید که برای درس قائل هستید در غیر این صورت مهارت اجتماعی کم رنگ خواهد شد یادآور شوید هر دو مهم است.

قوانین یادگیری مشارکتی

1- سخن تحقیر امیز ممنوع 2- آهسته صحبت کنید 3- کارها را تا انتها چیش ببرید 4- نوبت را ذرعایت کنید 5- رقابت ممنوع . رقابت با خود رفاقت با دیگری بهتر است( مقایسه ممنوع). 6- اول از خودت و بعد از تیمت  و بعد از تیم مجاورت و بعد از معلمنت ببرس 7- برای موفقیت گروهت برنامه داشته باشتا همه موفق باشند. یا همه با هم نجات یابند یا هعمه با هم غرق شوند.

2- نظارت بر رفتار و عملکرد و مناسبات دانش آموزان در تکلیف گروه خود . معلم به بهترین وجه گروه ها را اداره نماید .ارزیابی گروه 1- چگونگی مشارکت دانش آموزان در تکلیف گروه خود 2- میزان درگیر شدن هر یک از اعضا در تکلیف 3- چه نوع مشارکتی به پیشرفت می انجامد 4- چه نوع گفتگوهایی صورت گیرد 5- چه مقدار زمان صرف انجام گرفتن تمرین شود؟ 6- معلم چگونه مشاهده می کند؟ 7- همواره مهارت های آموخته ی قبلی را در درس های جدید مد نظر داشته باشید .

مهارت های اجتماعی سه دسته اند 1- مهارت پایه 2- مهارت نقش خود در گروه 3- مهارت پیچیده تفکر

روش یاد گیری مشارکتی.

1- طراحی کارایی تیم 2- طرح درس 3- قضاوت عملکرد 4- طرح روشن سازی طرز ترقی

در طرح کارایی مدیر یادگیری دانش آموزان را دبه مطالعه دقیق موضوع هدایت می کند . سوال طرح بدون مراجعه با کتاب پاسخ سپس پاسخ درست در اختیار آنها قرارگیرد سپس برنامه ای برای طرح در مرحله بعد بهتر باشد. مسئولیت یادگیری بر عهده خود دانش اموز است . خود ارزیابی هم سال ارزیابی و معلم ارزیابی مورد تاکید است مدیر یادگیری نسهیل کننده است.

سوال  : با این طرح دانش آموز چه مهارت هایی کسب می کند؟

ارزیابی کارایی تیم 1- آیا آمادگی فردی کافی بود ؟ 2- آیا عقاید یک فرد بر بحث حاکم بود؟ 3- آیا تمامی اعضا در بررسی نکات اساسی سعی خود را کردند؟ 4- آیا پاسخی بوده که ایت پاسخ صحیح داده ولی اعضاء جواب غلط داشته باشند؟ 5- اعضاء چگونه می توانند برای افزایش کارایی تیم آمادگی پیدا کنند؟

تمرین و مشارکت را باید با آموختن از دیگران شروع کنیم


مطالب مشابه :


مستند سازی تجربه مدیریت

مستند سازی برای اینکه تجربه مدیریتی خود را بهتر انتقال چگونه مطالعه کنیم




مستند سازی تجارب مدیریتی و سازماني

مستند سازی ضرورت هایی را بیان کنیم که منشا شکل تجربه عملی خود را ارایه کرده




مستندسازی تجربیات مدیران

مستند سازی تجربه و ضرورت هایی را بیان کنیم که منشا شکل خود را بهتر انتقال




تحقیقی در مورد یادهی یادگیری در مدارس

را باور کنیم تا مدرسه تجربیات عقاید خود را رد و و از تجربیات مستند سازی




شبیه‌سازی در تصمیم‌گیری‌های مدیریتی

تصمیم گیری خود را پیش‌بینی و پیش بینی کنیم. شبیه سازی در حقیقت و مستند سازی




سهیم سازی تجربه، پرهیز از آزمون و خطا

آنچه که از بیرون وارد می شود چگونه خود را برای مستند سازی تجربیات




چگونه یک کسب و کار موفق راه اندازی کنیم؟

کرد که ما با تمام وجود آنها را احساس کنیم. خود را بشناسید و مستند سازی




سئوالات کنکور 93 و گزینه های مشکوک (مستند سازی پاسخ های کنکور مشاوره)

(مستند سازی پاسخ این سوال چگونه سئوالی تا احساسات و تجربیات خود را بدون اینکه




رجیو امیلیاچیست؟

سمینار " کودکان با صد زبان ، مستند سازی را در کلاس خود مستند تجربیات خود را




برچسب :