نگاهی جامع به رایانش ابری

پردازش ابری چیست؟

بنا به تعریف موسسه‌ی ملی فناوری و استاندارد(NIST)، رایانش ابری یا Cloud Computing به صورت زیر تعریف می‌شود:

« رایانش ابری مدلی ست برای داشتن دسترسی فراگیر، آسان و بنا به سفارش شبکه به مجموعه‌ای از منابع رایانشی پیکره‌بندی پذیر ( مثل: شبکه‌ها، سرورها، فضای ذخیره‌سازی، برنامه‌های کاربردی و سرویس‌ها) که بتوانند با کمترین کار و زحمت یا نیاز به دخالت فراهم کننده‌ی سرویس به سرعت فراهم شود.»

تعریف فوق که کمی سنگین به نظر می‌رسد، مفهومی خیلی ساده دارد. به بیان عامیانه، استفاده از برنامه‌های تحت وب که توسط یک سرویس دهنده ارائه می‌شود رایانش ابری نامیده می‌شود. به عنوان مثال وقتی که شما با استفاده از Google Docs یک سند در قالب  Word, Excel, Power Point و … تنظیم می‌کنید؛ در حقیقت از رایانش ابری استفاده کرده‌اید که سرویس دهنده‌ی آن شرکت Google می‌باشد.

تاریخچه‌ی رایانش ابری

مفاهیم ابتدایی رایانش ابری به دهه‌ی ۱۹۶۰ میلادی برمی‌گردد. این مفهوم که توسط John McCarthy از بنیان‌گذاران هوش مصنوعی ارائه شد؛ بعدها مورد بررسی بیشتری قرار گرفت. اما رایانش ابری به صورتی که در حال حاضر آن را می‌شناسیم و در اختیار همگان قرار گرفته از سال ۲۰۰۶ توسط سایت آمازون انجام شده است. این سایت در سال ۲۰۰۶ امکان دسترسی به سیستم خود را از طریق وب سرویس‌های آمازون بر پایه‌ی رایانش ابری ارائه کرد. وب سرویس‌های آمازون زیرساخت‌های فن‌آوری اطلاعات را به صورت سرویس‌های انعطاف پذیر به مشتریان  ارائه می‌دهد که شامل سرویس‌های رایانشی، ذخیره‌سازی، تحویل محتوا، پایگاه داده، تجارت الکترونیک، پرداخت و صورت‌حساب و … می‌باشد.

یک سال بعد یعنی سال ۲۰۰۷، گوگل و IBM  پروژه‌ای در مقیاس بزرگ در زمینه‌ی رایانش ابری آغاز کردند.

 

مهمترین سرویس دهندگان رایانش ابری

از جمله مهمترین و مشهورترین شرکت‌هایی که این فن‌آوری را برای کاربران در اختیار می‌گذارند، می‌توان به Google, Yahoo, Amazon, Microsoft, Salesforc اشاره کرد.

 

 

 

مزایای فن‌آوری رایانش ابری

استفاده از فن‌آوری رایانش ابری دارای مزایای زیادی ست که در ادامه به بیان کلی آن‌ها پرداخته می‌شود.

  • به لحاظ اقتصادی

اگر از دیدگاه اقتصادی به رایانش ابری بنگریم، این فن‌اوری باعث کاهش هزینه‌ها خواهد شد. کاهش هزینه‌ها شامل موارد زیر است:

۱-      کاربران تنها بهای استفاده از خدمات را می‌پردازند و نیازی به پرداخت هزینه‌های سرمایه‌ای ( برای خرید سخت‌افزار و نرم‌افزار) وجود ندارد.

۲-      به دلیل ارتباط مستقیم کاربر و شرکت سرویس دهنده، هزینه‌های مربوط به واسطه و نماینده‌ی فروش حذف می‌شود.

۳-      هزینه‌های عملیاتی پایین برای سرویس دهنده ( به نسبت موارد مشابه)، باعث کاهش قیمت خدمات برای مشتری می‌شود.

  • به لحاظ امنیت و به‌روزرسانی

از آن‌جایی که محل نصب نرم‌افزارها در سرور می‌باشد؛ از این رو به‌روزرسانی  نرم‌افزارها توسط شرکت سرویس دهنده و بر روی سرور انجام می‌گیرد که از این لحاظ به سود کاربر است. همچنین به دلیل این که به‌روزرسانی توسط سرویس‌ دهنده و بر روی سرور صورت می‌گیرد، بدافزارها امکان نصب بر روی سیستم کاربر را نخواهند داشت.

  • راحتی در استفاده

استفاده از فن‌آوری رایانش ابری برای کاربران بسیار آسان است. نیازی به نصب نرم‌افزار بر روی سیستم وجود ندارد و همه می‌توانند به راحتی با آن کار کنند. برای استفاده از این فن‌آوری کاربر تنها به یک وسیله که قابلیت اتصال به اینترنت را داشته باشد و همچنین یک مرورگر اینترنتی نیاز دارد.

  • عدم محدودیت مکانی، زمانی

در این فن‌آوری محدودیت‌های زمانی و مکانی از میان رفته‌اند. کاربر می‌تواند در هر مکان و در هر زمان به سرویس مورد نظر دسترسی داشته باشد. همچنین با هر وسیله‌ای، همچون: نت‌بوک، نوت‌بوک، تبلت و یا حتی تلفن همراه از سرویس خود استفاده کند.

  • راحتی در به اشتراک گذاری منابع

چون محل ذخیره‌ی اطلاعات بر روی سرور می‌باشد، کاربر به راحتی می‌تواند اطلاعات و یا سرویس خود را برای هر کسی و در تمامی نقاط به اشتراک گذارد.

  • نگهداری ایمن و راحت

همان‌طور که بیان شد به علت ذخیره‌ی اطلاعات بر روی سرور، نیازی به داشتن منابع ذخیره سازی اطلاعات همچون هارد دیسک وجود ندارد. همچنین به علت این‌که سرورها دارای فایل‌های پشتیبان می‌باشند نگرانی در زمینه‌ی از دست دادن اطلاعات وجود ندارد.

معایب فن‌آوری رایانش ابری

هر فن‌آوری در کنار مزایای خود، معایبی نیز خواهد داشت. در ادامه معایب رایانش ابری را به صورت کلی بررسی خواهیم کرد. بدیهی ست بعضی از این معایب در آینده حل خواهد شد.

  • حفظ حریم خصوصی

شاید مهمترین دغدغه‌ی کاربران در فن‌‌آوری رایانش ابری، حفظ حریم خصوصی آن‌ها باشد. طرفداران حفظ حریم خصوصی بیشترین انتقاد را به این فن‌آوری وارد می‌کنند. زیرا شرکت‌های سرویس دهنده به راحتی می‌توانند به صورت قانونی و یا غیرقانونی بر اطلاعات کاربر نظارت داشته باشند. نمونه‌های زیادی در نقض حریم خصوصی کاربران توسط شرکت‌هایی همچون: Google, AT&T, Verizon انجام شده است.

  • امنیت

این مورد در حقیقت برگرفته از حریم خصوصی می‌باشد. عده‌ای بر این باورند که امنیت در رایانش ابری حالتی نسبی دارد.

  • آسیب پذیری در شرایط بحران اقتصادی

به دلیل این که این فن‌آوری توسط شرکت‌های بزرگ ارائه می‌شود، بحران‌های اقتصادی تاثیر مستقیمی بر روی رایانش ابری می‌گذارد. به عبارت دیگر این امکان وجود دارد که به خاطر بحران اقتصادی که هر از گاهی در میان جوامع طرفدار نظام سرمایه رخ می‌دهد، برای پایین آمدن هزینه‌ها و ادامه فعالیت، شرکت‌های سرویس دهنده از خدمات خود چه به صورت کمی و چه کیفی بکاهند.

  • نوظهور بودن

به این دلیل که این فن‌آوری یک نگرش جدید در دنیای مجازی به حساب می‌آید؛ اولا هنوز به صورت جامع و کامل مورد پذیرش قرار نگرفته است، همچنین توسعه دهندگان به صورت محتاطانه با آن برخورد می‌کنند.

  • سختی در تغییر سرویس دهنده

چون اطلاعات در سرورهای یک شرکت ذخیره می‌شوند، در صورت تغییر سرویس دهنده، انتقال اطلاعات به صورت جامع کار سختی خواهد بود. البته این مورد شاید در آینده مرتفع گردد.

  • هزینه‌های پهنای باند

شرکت‌های ارائه دهنده‌ی سرویس در حالی که با رایانش ابری در هزینه‌های تجهیزات و نرم‌افزار صرفه‌جویی  می‌کنند، اما باید متحمل شارژ برای تامین پهنای باند شوند.

  • میزان دسترسی به سرویس دهنده

میزان دسترسی دائم و جامع به سرویس دهنده در این فن‌آوری امری مهم به نظر می‌رسد. از این منظر نکات زیر قابل تامل است.

۱-      به جهت مناقشات سیاسی ممکن است بعضی از سرویس دهندگان میزان خدمات خود را به کشورهایی، محدود و یا کاملا مسدود کنند. هرچند که سرویس به صورت مجانی نباشد. مثال بارز این موضوع در مورد تحریم‌هایی ست که به کاربران ایرانی در استفاده از خدمات یک شرکت اعمال می‌شود.

۲-      همان‌طور که می‌دانید با تصویب قانون Internet Kill Switch در سنای آمریکا، به رئیس جمهور آمریکا این اختیار داده شده است که در شرایط بحرانی به صورت کلی اینترنت را در ایالات متحده قطع کند. با توجه به این که بسیاری از شرکت‌های بزرگ ارائه دهنده‌ی خدمات رایانش ابری در این کشور قرار دارند، دسترسی به این خدمات در هر شرایطی با عدم قطعیت همراه است.

۳-      به دلائل فنی گاهی ممکن است ارائه خدمات به صورت مقطعی قطع شود. برای مثال در ۱/۱۲/۲۰۰۸ به مدت ۶ ساعت، مشتریان Salesforce.com قادر به دریافت خدمات نبودند. مورد مشابهی در سرویس‌های آمازون اتفاق افتاده است.

آینده‌ی پردازش ابری

عوامل اصلی فن‌آوری رایانش ابری شامل: فراگیری شبکه‌ها به صورت بی‌سیم و پهنای باند، کاهش هزینه‌ها برای مشتری و سرویس دهنده، بهبود رو به رشد نرم‌افزارهای اینترنتی خصوصا مرورگرها و همچنین تمامی موارد  ذکر شده در مزیت‌های این فن‌آوری، نشان دهنده‌ی پتانسیل بالای رشد رایانش ابری در آینده‌ی نزدیک است. این فن‌آوری که هنوز دوران طفولیت خود را می‌گذراند در آینده نزدیک به یکی از فن‌آوری‌های رایج در زندگی بشر تبدیل خواهد شد.

نمونه‌هایی از سرویس‌های مبتنی بر پردازش ابری

Evernote

یکی از سرویس‌های بسیار خوب در زمینه‌ی یادداشت نویسی، سرویس Evernote است. در این سرویس به راحتی می‌توانید در هر زمان و در هر مکان و با هر وسیله‌ای یادداشت کنید. در حالت حساب کاربری رایگان، می‌توانید ماهانه تا ۶۰ مگابایت از فضای موجود استفاده کنید. برای ارتقای فضای حسابتان کافی ست ماهانه فقط ۵ دلار سرویس خود را شارژ کنید.

 

 

 

Dropbox

یکی از سروس‌های بسیار عالی در زمینه‌ی ذخیره‌ی اطلاعات بر روی شبکه است. البته پیرامون این سرویس مطالب زیادی در مجله پریانا منتشر شده است. 

Panda Cloud Antivirus

از نمونه‌ نرم‌افزارهای مجانی شرکت امنیتی پاندا، Panda Cloud Antivirus می‌باشد که بر پایه‌ی رایانش ابری، سیستم کاربر را برای شناسایی بدافزارها جستجو می‌کند. این نرم‌افزار با نصب بر روی سیستم کاربر که در حقیقت نقش رابط را بازی می‌کند؛ با استفاده از سرورهای این شرکت اقدام به اسکن فایل‌ها می‌کند. البته از این آنتی‌ ویروس می‌توان در حالت آفلاین هم استفاده کرد.

 

 

Mindmeister

گاهی اوقات فکرهای جالبی به ذهن‌مان می‌رسد. اما به دلیل این که شرایط مهیا نیست مجبوریم تفکر خود را به وقت دیگری موکول کنیم که متاسفانه در اکثر موارد جرقه‌های اولیه‌ی فکرمان فراموش می‌شوند. سرویس Mindmeister به کاربران این اجازه را می‌دهد تا در هر زمان و یا مکانی و با هر وسیله‌ای حتی تلفن همراه، تفکرات خود را ثبت کنند، آن‌ها را با دیگران به اشتراک بگذارند و یا از دیگران درباره‌ی فکرشان نظرخواهی کنند. این تفکرات در قالب نقشه در این سرویس ذخیره می‌شوند.

 Google Docs

تمام کاربرانی که در گوگل حساب کاربری دارند، کماکان با این سرویس آشنا هستند. سرویسی رایگان که به کاربر اجازه‌ی تهیه‌ی اسناد، ویرایش فایل‌های آفیس و همچنین تهیه و ویرایش عکس‌ها را می‌دهد.

 

 

 

HiTask

نمونه‌ی دیگر از سرویس‌های مبتنی بر رایانش ابری، HiTask می‌باشد. این سروس در حقیقت برای برنامه‌ریزی و مدیریت زمان طراحی شده است. خدمات ابتدایی توسط این سرویس به صورت رایگان است. اما برای استفاده از خدمات بیشتر باید اندکی خرج کرد.

 

Buxfer

Buxfer یک سرویس ابری ست که کارش مدیریت بر دخل و خرج کاربر می‌باشد. این سرویس مجانی کلیه‌ی امور مربوط به مخارج و هزینه‌های شما را مدیریت خواهد کرد.

 

 

سیستم عامل مجازی پارس پک

این سرویس که برای اولین بار توسط یک شرکت ایرانی ارائه شده است، به کاربران این امکان را می‌دهد تا بتوانند از امکانات یک سیستم عامل اختصاصی از طریق اینترنت بهره ببرند. سیستم عامل‌های در نظر گرفته شده: ویندوز سرور ۲۰۰۳ و همچنین توزیع های CentOS ، اوبونتو و دبیان لینوکس می‌باشد. برای هر کدام از سرویس‌ها کاربرمی‌تواند بسته به نیاز ، بدون صرف وقت سخت‌افزار خود را ارتقا  دهد و از بهترین عملکرد برای نرم افزار ها و سایت های خود بهره مند شود.

 

 


مطالب مشابه :


نگاهی جامع به رایانش ابری

کتاب مدار منطقی تالیف دکتر شاه چون اطلاعات در سرورهای یک شرکت ذخیره می‌شوند، در صورت




ذخیره 150 میلیون تنی مس در معدن درآلو

" مجله خبری سیرجان " - ذخیره 150 میلیون تنی مس در معدن درآلو - "آخرین اخبار و اتفاقات استان سیرجان "




خب دیگه بریم سراغ تاریخ آذربایجان شرقی!

شرکت گردشگری (شاه گلی) در تاریخ به بعد، فقط استخر شاه برای ذخیره کردن آب جهت آبیاری




قیمت جدید بنزین در دولت تعیین شد

زیارتگاه شاه چراغ شهر انارک (پیرمردان). - قیمت جدید بنزین در دولت تعیین شد - با برترین ها با




آرشیو کامل ، زیبا از تصاویر قدیمی دیده نشده

احمد شاه قاجار ، هفتمین و آخرین پادشاه قاجار در شرکت ذخیره




پروژه تصفیه خانه آب شرب شهرستان تکاب

شرکت راه و ساختمانی صاف و از آنجا به حوضچه ذخیره آب و رساندن آب و هوای مورد دیدگاه شاه




آلبوم قدیمی و فوق العاده زیبای نوش آفرین به نام دختر شاه پریون ...

دانلودآهنگ های ایرانی وخارجی - آلبوم قدیمی و فوق العاده زیبای نوش آفرین به نام دختر شاه




برچسب :