طراحی آموزشی مبتنی بر مصداق یابی کارآفرینی در جغرافیا

مشخصات طرح (شناسه طرح) : کارآفرینی در جغرافیا ( احداث باغ انگور )

کلاس دوم ادبیات و علوم انسانی دبیرستان الماسی تازه شهر – شهرستان سلماس

تعداد دانش آموز : 21 نفر

مدت اجرای پروژه : 45 روز

کتاب جغرافیای 1 و استان

نام و نام خانوادگی دبیر : احد اسعدی کهنه شهری

 

هدف کلی

دانش آموزان در پایان کار ، اهمیت کارآفرینی را بدانند و بتوانند طرحی را ارائه بدهند که موجب اشتغال در جامعه بشود .

 

گام اول : تدوین شرح کار

      کارآفرینی مبحثی است که در دنیای امروز و مخصوصاً در کشورهای توسعه یافته جهان ، توجه مسئولین برنامه ریزی ، مجریان و طراحان گوناگون را به خود جلب کرده است ، این امر به علت نقش مهم کارآفرینی در ایجاد شغل و درآمد برای افراد جامعه می باشد . به این دلیل مبحث کارآفرینی دارای اهمیت ویژه در جوامع امروزی می باشد .

برای رسیدن به هدف های بزرگ ، باید منابع و استعدادهای مختلف با هم جمع شوند و در جهت هدف مشخص فعالیت نمایند . مطرح کردن ایده ها و طرح ها باعث می شود با اشکالات طرح و ایده خود آشنا شویم . اولین قدم در عملی کردن افکار ، نوشتن طرح است . همان گونه که نقشه برای ساختن هر خانه ضروری است ، نوشتن طرح برای هر کار جدید لازم است .

در هر طرحی باید به موارد زیر توجه داشت :

1- هدف داشته باشید ، هدف چیزی یا موقعیتی است که می خواهیم در آینده به آن برسیم ، برای رسیدن به هدف ، طرح و نقشه و تلاش لازم است ، هدف باید مهم بوده و بتوان آن را عملی کرد .

2- فرصت ها را بشناسید ، فرصتها ، موقعیتهای مناسبی است که برای شروع کار و بدست آوردن موفقیت آماده است . مهمترین کاری که باید انجام داد شناخت آن موقعیت هاست . چه چیزهایی در محیط اطراف ما وجود دارد که با تغییر و استفاده از آن ، اشتغال ایجاد کنیم .

3- خلاق و نوآور باشید ، آیا می توان برای استفاده از محیط اطراف خود ، درباره ی استفاده از زمین ها ی کشاورزی ، آب معدنی ، معادن سنگ ، ایجاد صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی در منطقه ، فکر جدیدی ارائه دهید .

4- جرأت داشته باشید ، هر کار تازه مشکلاتی دارد که افراد خلاق و بااعتماد ، با فکر خود راهی برای حل آنها پیدا خواهند کرد .

5- با گروه کار کنید و طرح خود را سروسامان بدهید .

دانش آموزان به چهار مورد زیر می اندیشند :

الف- راهی برای تولید محصول کشاورزی جدید در محیط جغرافیای محل سکونت خود ، یعنی تازه شهر در شهرستان سلماس . ( احداث باغ انگور )

ب- کاهش ضایعات تولیدات کشاورزی در محیط جغرافیایی شهرستان سلماس . ( ایجاد صنایع تبدیلی کشاورزی )

ج- یافتن منبع جدیدی برای رفع یکی از نیازهای زندگی از محیط جغرافیایی سلماس . (گردشگری ، استفاده بهینه از آبگرم دریک ، سلماس )

د- راهکارهای  عملی  جهت  صرفه جویی  در استفاده  از  یک  منبع  جغرافیایی  در  شهرستان سلماس .

( استخراج سنگ معدنی )

گام دوم : تولید یک فرصت کارآفرینی

     دانش آموزان کلاس با توجه به علاقه آنان به موضوعات مطرح شده در گام اول به چهار گروه پنج نفری تقسیم شدند . ( البته به دلیل تعداد دانش آموزان ، گروه چهارم 6 نفری خواهد بود ). به دلیل موقعیت شهر تازه شهر و شغل اولیای دانش آموزان ، دانش آموزان با محیط جغرافیایی این شهر آشنایی دارند و هرکدام به دلیل شناخت خود از مسایل مطرح شده ، در یک از گروه ها قرار گرفتند .

گروه اول :  موضوع کشاورزی ، احداث باغ انگور در دامنه جنوبی ارتفاعات انبت تازه شهر .

گروه دوم : موضوع صنعت ، احداث کارگاه تبدیل محصولات کشاورزی به خشکبار در تازه شهر .

گروه سوم : موضوع معدن ، استخراج سنگ معدنی تراورتن از کوه آغ داغ شهرستان سلماس .

گروه چهارم : موضوع گردشگری ، احداث استخر و تأسیسات اقامتی در کنار چشمه آبگرم دریک ، سلماس .

گام سوم : نقد فرصت کارآفرینی :

      دو جلسه کلاسی سی دقیقه ای در دیماه هشتادوهشت برای بررسی طرح های چهارگروه در نظر گرفته شد هر گروه کاری در مدت و وقت تعیین شده ، طرح خود را در کلاس مطرح نمودند و به دلیل اهمیت طرح احداث باغ انگور در دامنه جنوبی ارتفاعات انبت وایجاد شغل ، طرح گروه اول مورد تأیید دانش آموزان کلاس قرار گرفت .

گام چهارم : طراحی برای کارآفرینی :

     طرح گروه اول ، در قالب راهی برای تولید محصول کشاورزی در تازه شهر ، شهرستان سلماس در نظر گرفته شد .

موضوع طرح گروه اول در زمینه کشاورزی ، یعنی کاشتن درخت مو ( انگور ) در دامنه جنوبی  کوه انبت و

تبدیل محصول کشاورزی آن به کشمش  و ساندیس است . در این طرح پیش بینی شده که حدود چهارصد هکتار زمین های دیمی و مرتع درجه سه ، به باغ انگور تبدیل شود و در جوار این باغات کارگاه تبدیل میوه به خشکبار احداث گردد ، اجرای این طرح باعث ایجاد اشتغال برای حداقل چهارصد خانوار کشاورز می گردد ، این طرح علاوه بر ایجاد درآمد برای مردم ، مانع از مهاجرت کشاورزان نیز می شود .

 

گام پنجم : تدوین طرح کارآفرینی :

       دانش آموزان گروه اول در مورخه هفتم بهمن ماه هشتادوهشت طرح خود را با توجه به منابع آب و خاک و افراد علاقمند به کشاورزی ، در کلاس درس مطرح نمودند و استدلال کردند که با توجه به شرایط طبیعی و انسانی منطقه این طرح قابلیت اجرا را دارد و مدل تحلیلی دانش آموزان بصورت زیر ارایه گردید.

رابطه کارآفرینی با درآمد مردم و توسعه جامعه :

کار آفرینی ------ توسعه جامعه --------درآمد بیشتر و رفاه جامعه

 

نمودار فوق نشان می دهد که هرچقدر ایجاد کارآفرینی در جامعه گردد ، موجب درآمد برای افراد جامعه می شود و درآمد بیشتر برای خانوارها موجب توسعه فرهنگی و اجتماعی جامعه می گردد و این توسعه دوباره موجب کارآفرینی بیشتر می گردد و این چرخه به صورت دوطرفه در کشورهای کارآفرین ادامه می یابد .

 

طرح کارآفرینی در جغرافیا

 

طرح احداث باغ های انگور در دامنه ی جنوبی ارتفاعات انبت تازه شهر

 

 

دانش آموزان دوم ادبیات و علوم انسانی دبیرستان الماسی تازه شهر

1-                  سامی      علیخانی

2-                  فرشاد     حیـدری

3-                  حـامد     ایرجـی

4-                  رضـا       مناف زاده

5-                  حبیب     غفـاری

 

 

 

مقدمـه

      کارآفرینی ، یکی از مهمترین عامل های توانمند ساختن کشورها در حوزه داخلی و خارجی است . لذا لازم است که کشورها برای حضور موفق در عرصه جهانی ، کارآفرینی را تشویق و ترویج نمایند . همچنین لازم است حکومت ها ، بجای اینکه پول نقد مجانی در اختیار افراد جامعه قرار دهند ، با توسعه کارآفرینی و درنتیجه تولید کالا و خدمات ، هم درآمد مردم را افزایش می دهد و احتیاجات نیازهای مادی مردم را تأمین می کند و هم کشور را از وابستگی به کشورهای بیگانه فارغ می سازد . کارآفرینی یکی از ابزارهای مهم کنونی در جهت رفع عمده ی مشکلات کشورها و ایجاد توسعه است .

تحقیق حاضر می کوشد از رهگذر بررسی تولید انگور در تازه شهر ، مقوله ی کارآفرینی و تأثیر آن بر رفاه مردم و توسعه جامعه را برجسته سازد . کشاورزی از زمینه هایی است که کشورهای روبه توسعه جهان ، در آن دارای مزیت نسبی هستند و می توانند محصولات کشاورزی خود را به خارج از مرزهای خود صادر نمایند و با افزایش درآمدهای صادراتی خویش ، امکان رشد و توسعه اقتصادی و در نهایت کاهش فقر و بویژه فقر روستایی را در کشورهای خویش فراهم آورند .

روش تحقیق و فرضیه :

      این تحقیق با رویکردی توصیفی – تحلیلی به کارآفرینی پرداخته و این مسأله را در محدوده ی تازه شهر ، شهرستان سلماس در مورد تولید محصول کشاورزی انگور مورد بررسی قرار می دهد . به همین علت روش جمع آوری داده ها برای آزمون فرضیه ، تحقیق توصیفی – تحلیلی است .

برای رسیدن به این منظور ، فرضیه تحقیق عبارت است : آیا زمین های دامنه ی کوه انبت توان تولید انگور را دارد .

 

مدل تحقیق :

      براساس این مدل ، کارآفرینی با توسعه جامعه و رفاه مردم ، تأثیر متقابل بر همدیگر دارند و هر یک موجب تقویت دیگری می شوند . همچنین مدل بیان می کند که کارآفرینی و توسعه جوامع موجب ایجاد رفاه و درآمد بیشتر برای مردم می شود .

اگر در جوامع کارآفرینی صورت نگیرد ، موجب فقیر شدن بخشی از افراد جامعه می شود و تحمیل هر چه بیشتر فقر موجب عقب ماندگی جامعه از دنیای پیشرفته می گردد . لذا ، مدل بیان می کند برای اینکه از مشکلات و فقر جوامع دوری کرد ، باید فعالیتهای اقتصادی بر اساس ماهیتی کارآفرینانه پیش برود . از سوی دیگر «توسعه یافتگی» عامل اثرگذار بر کارآفرینی است . توسعه کشورها و جوامع ، موجب تقویت و افزایش توجه به کارآفرینی میشود و به همین دلیل کشورهای توسعه یافته ، برنامه های بیشتری برای تشویق و ترویج کارآفرینی دارند . بنابراین هر چه سطح توسعه بالاتر باشد زمینه ی توسعه بیشتر کارآفرینی را فراهم می نماید .

 

اهمیت تحقیق

      در گذشته ای نه چندان دور ، کشاورزی بخش مهم اقتصادی و تأمین کننده ی درآمد و ارزش افزوده برای کشورها بوده است . در سالهای اخیر نیز ، این بخش توانسته نقش پر اهمیتی را در تأمین و تولید ناخالص داخلی داشته باشد . در حال حاضر بعداز بخش خدمات ، کشاورزی بیشترین درآمد و تولید ناخالص داخلی را برای کشور فراهم می آورد .

 

 

 

 

 

 

اهمیت کارآفرینی :

 

      امروزه نظر بر این است که انقلابی در راه است که ، همچون انقلاب صنعتی ، جهان را دگرگون خواهد ساخت . انقلابی که ساختار بازارها را تغییر می دهد و اقتصاد را از انحصار شرکت های بزرگ درآورده و از فرصت ها ، با شرایط توزیع یکسان بین افراد مختلف ، بهره برداری کند . این انقلاب ، انقلاب کارآفرینی است .

کارآفرینان ، نقش مهمی در زندگی جوامع بازی می کنند ، آنها وظایف اقتصادی را انجام می دهند که اشتغال را افزایش می دهد ، سازمان های تازه ایجاد می کنند ، روش ها و فرآیندهای جدید تولید ، کشف می کنند و دیگر فعالیتهای کسب و کار را که موجب ارتقای رفاه جامعه می گردد ، انجام می دهند .

در حقیقت ، رشد یا فقر یک کشور ، بستگی به کارآفرینی مردم دارد . مردم کارآفرین ، شم اقتصادی دارند و از موقعیت های کارآفرینی ، بهترین استفاده را می کنند . زمانی که کارآفرینی بعنوان یک شغل توسط بسیاری از اعضای جامعه پذیرفته شود ، توسعه در آن جامعه تسریع      می یابد . کارآفرینی ، بیکاری را در جامعه کاهش می دهد ، ایجاد ارزش می کند و جامعه را از جامعه یی مصرفی به سمت جامعه یی فعال و تولیدی سوق می دهد .

 

 

 

 

موقعیت تازه شهر –  شهرستان سلماس

 

       استان آذربایجان غربی بعنوان یکی از استان های محروم کشور ، افراد بیکاری دارد که عده ای برای یافتن کار ، به استان های دیگر مهاجرت می نمایند . اگر به توان های طبیعی این استان (آ.غ) دقت شود ، می بینیم که زمینه های زیادی برای ایجاد کار و اشتغال وجود دارد که با تلاش و کوشش مردم این مرز و بوم برای افراد زیادی اشتغال فراهم می شود .

یکی از مناطق دارای توان و پتانسیل بالا ، شهر تازه شهر در شش کیلومتری غرب شهر سلماس در استان آذربایجان غربی است . این شهر در ارتفاع 1450 متری از سطح دریا واقع گردیده است . طول جغرافیایی تازه شهر 44 درجه و 38 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی 38 درجه و 10 دقیقه شمالی می باشد . این شهر در سرشماری سال 1365 تعداد 6546 نفر ، در سرشماری سال 1375 تعداد 7466 نفر و در سرشماری سال 1385 تعداد 9500 نفر جمعیت داشت.

شغل اصلی مردم این شهر باغداری و زراعت ، و در رتبه دوم دامداری می باشد . وسعت زمین های آبی این شهر ،  2800 هکتار زمین آبی و حدود 2000 هکتار نیز زمین دیمی دارد . آب کشاورزی این منطقه از رود دریک تأمین می شود که از کوه های حراویل ، بلندترین نقطه شهرستان سلماس با ارتفاع 3500 متر ، سرچشمه می گیرد . به همین علت جریان آب در بستر این رود دایمی است ، در تمام فصول سال آب در بستر این رود جاری است و نیاز آبی این منطقه را تأمین می نماید . از سال 1383 شمسی ، سدی بنام ، سد شهدای تازه شهر بر روی این رود در چهار کیلومتری غرب این شهر احداث شده است و از اول سال 1388 بهره برداری از آن آغاز شده است .

 

 

در چهار کیلومتری شمال و شمال غربی تازه شهر ارتفاعاتی بنام انبت واقع شده است که صخره سنگی بوده و فاقد پوشش گیاهی قابل توجه می باشد ولی بعلت رسوبی بودن سنگ ها در طی ادوار کهن بر اثر عوامل فرسایش لایه هایی از ارتفاعات در طی زمان فرسایش یافته و در دامنه های آن روی هم انباشته شده است پایین تر از  دو کیلومتری و در بعضی جاها تا سه کیلومتری دامنه کوه را زمین های کشاورزی دیمی و مراتع از نوع درجه سه تشکیل می دهد بعلت ارتفاع کمی که از نهرهای جاری از رودخانه دریک را دارد ، از قدیم الایام آب جاری به این زمین ها       نمی رسید ، امروزه به برکت احداث سد شهدای تازه شهر بر روی رودخانه دریک ، در چهارکیلومتری غرب تازه شهر ، این مشکل مرتفع گردیده است . امروز می توان در مسافتی به طول چهارکیلومتر و به عرض یک کیلومتر زمین های دامنه جنوبی کوه انبت را تبدیل به زمین آبی نمود. باتوجه به نوع و جنس خاک ، بهترین درخت برای کاشت در این زمین ها انگور می باشد ، که دارای میوه دهی بسیاربالا در این منطقه است . متأسفانه کشاورزان از دهه ی پنجاه شمسی به بعد در این منطقه باغ های انگور را تخریب و بجای آن سیب لبنانی کاشته اند که در بعضی موارد به علت مناسب نبودن خاک برای تولید آن ، محصول ناچیزی برداشت می کنند . در حالی که همین زمین ها بهترین شرایط را برای کاشت مو ( انگور ) داراست . تجربیات نیاکان گذشته ما در صدها سال تجربه نیز همین مسأله را تأیید می نماید .

 

 

انگور

       عده ای از محققین ، موطن اصلی تاک (انگور) را در اروپای غربی نام بره اند که از آنجا به خاورمیانه و آسیا انتقال پیدا کرده است . در ایران ، نخست ، آذربایجان پرورشگاه اصلی انگور گردید و سپس به سایر مناطق راه یافت .

تاک بیش از هر نوع محصول دیگر ، با خشکی فلات ایران سازگار است . از نظر شرایط جغرافیایی انگور آب و هوای معتدل با تابستان های خشک و زمستان دارای بارندگی کافی به خوبی محصول می دهد . سازش انواع مو (انگور) با جنس خاک زیاد است . غیر از دامنه های آهکی و خشک کوهستان های جنوب کشور ، در همه ی نقاط اعم از فلات های مرتفع تا جلگه های مسطح کشت می شود . غرس آن تا ارتفاع دوهزار متری صورت پذیر است . در بعضی نواحی بصورت دیم و پاره ای نواحی محتاج به آبیاری است . مقداری بارندگی مورد نیاز برای کشت دیمی آن از چهل سانتی متر به بالا در طول سال می باشد . ( مطیعی ، 1374 : 215 )

تاکستان های مهم کشور به استان های آذربایجان غربی و شرقی ، فارس ، اصفهان ، همدان و قزوین تعلق دارد . در بین مناطق یاد شده ، اراضی و اقلیم آذربایجان مساعدترین منطقه برای پرورش و تربیت تاک (انگور) به حساب می آید . آذربایجان اولین زادگاه مو ( تاک-انگور ) در ایران به قطع ، بهترین مکان برای تولید این محصول است . هم اکنون وسیع ترین تاکستان ها و مهمترین باغداران انگور را می توان در آذربایجان غربی پیدا نمود . در این استان بیش از سی نوع انگور بدست می آید که مشهورترین آنها : کشمشی ، یاقوتی ، عسگری ، خلیلی ، صاحبی ، دسته چین ، لعل بیدانه ، قره شیره می باشد . ( حریریان ، 1349 : 109 )

تازه شهر از نظر آب و هوایی و خاک بهترین محل برای کشت محصول انگور می باشد . بطوری که تا دهه ی پنجاه خورشیدی ، باغات تازه شهر بصورت ترکیبی از انواع درختان میوه بود که قسمت اصلی هر باغ را درخت انگور و سپس زردآلو تشکیل می داد . از آن زمان تا به امروز ، درخت سیب لبنانی جایگزین بقیه درختان میوه گردیده است . بطوری که از باغات انگور تازه شهر ، امروزه فقط نامی باقی نمانده است .

این محصول اغلب بر روی زمین های شنی – رسی که قابلیت نفوذ آب خوب و دارای مقداری مواد آلی و هوموس باشد . می تواند ریشه بدواند و تاعمق نسبتاً زیادی نفوذ کرده و در آن عمق مواد غذایی را در اختیار داشته باشد . اهمیت فیزیکی خاک زیادتر از حاصلخیزی آن می باشد . زیرا با ساختمان فیزیکی مناسب ، یعنی در زمین های سبک ، نمو عمقی ریشه زیاد بوده و بنابران مقدار جذب مواد غذایی بوسیله ریشه ی درخت مو زیادتر می باشد .

در گذشته ، بطور کلی زمین هایی که در دامنه کوه ها قرار گرفته اند به زیر کشت مو قرار داشت و بهترین و بیشترین محصول نیز از این مناطق بدست می آید . زمینی که برای کشت بوته مو در نظر گرفته می شود اگر پستی و بلندی داشته باشد ، باید تسطیح گردد و یک شخم عمیق با تراکتور ایجاد نمود و کلیه سنگ های درشت را از زمین جمع آوری نمود ، در صورتی که زمین مورد نظر برای احداث تاکستان شیب زیاد داشته باشد از اصول تراس بندی استفاده می نمایند .

در گذشته روش کاشت مو در این منطقه به شیوه سنتی بوده که در سالهای اخیر شیوه های جدید، مخصوصاً احداث باغ ایستاده انگور مورد توجه قرار گرفته است . کود دادن به مقدار کافی و هر ساله به تاکستان (باغ انگور) مرسوم نیست . برای آنکه قریب نودوپنج درصد از مواد خشک مورد نیاز بوته مو برای رشد و تولید میوه از گاز کربنیک هوا تأمین می شود .

در باغ های سنتی از هر هکتار هشت تا ده تن و در باغ های ایستاده بیست تن محصول بدست می آید . امروزه اجرای طرح تاکستان های ایستاده از سوی اداره کشاورزی ، میان باغداران به مورد اجرا گذاشته شده است . در باغات ایستاده ، کیفیت انگور به دلیل برخورداری آن از نور و تهویه بیشتر، بسیار خوب و مطلوب است . بازده محصول بیشتر است و همچنین مشکل تماس انگور با خاک و نیز از بین رفتن محصول آن در موسم بارندگی ، با سیستم ایستاده برطرف شده است . و در تاکستان های ایستاده می توان محصول انگور را مدت بیشتری روی بوته حفاظت نمود ، تا به صورت تازه به بازار عرضه کرد .

جمع آوری محصول انگور :

       چیدن انگور معمولاً از اواسط شهریور تا اواخر مهر ماه صورت می گیرد . با ایجاد و احداث سردخانه و نگهداری محصول در سردخانه ، مدت زمان ارایه به بازار ، مصرف طولانی تر می شود و کشاورزان از فشار واسطه ها و تبانی های آنان و نوسان قیمت ها فارغ شده و از درآمد عادلانه ای برخوردار می شوند و موجبات تشویق و دلگرمی کشاورزان در کار و توجه بیشتر آنان به باغ و در نتیجه توسعه باغ های انگور و بهبود کیفیت محصول فراهم می گردد .

انگور علاوه بر مصرف تر و تازه ، پس از خشک شدن بصورت کشمش و مویز در می آید و بعنوان یک محصول صادراتی مطرح است . بهترین کشمش از آذربایجان ، خراسان و قزوین بدست می آید . در حال حاضر ترکیه و یونان در تولید کشمش از رقبای ایران محسوب می شوند . در سال های گذشته ، ایران از نظر صادرات کشمش در دنیا مقام پنجم را در جهان دارا بود . یعنی بعداز آمریکا ، استرالیا ، ترکیه ، یونان ، ایران قرار داشت . ( بدیعی ، 1347 : 37 )

مزیت های باغ انگور ( تاکستان ) :

       درخت مو (انگور) فقط با سه نوبت آبیاری در طول سال ، محصول فراهم می نماید ، در حالی که درختان میوه دیگر ، اکثراً اینگونه نیستند و مخصوصاً سیب که باید هر ده روز یکبار آبیاری گردد . درخت مو نسبت به درختان میوه دیگر آفات محدودتری دارد و نیاز به سمپاشی این محصول بسیار کمتر است که این خود عامل مهمترین دلیل برای انتخاب این محصول برای کشت در این منطقه می باشد .

مزیت دیگر باغ انگور این است که محصول آن را می توان به خشکبار ( کشمش) تبدیل نمود و به خارج از کشور صادر نمود . تبدیل انگور به کشمش می تواند تعدادی از افراد بیکار را در کارگاههای تولید  خشکبار و بسته بندی مشغول به کار نماید .

مازاد انگور تولید شده بصورت آب انگور (ساندیس) تبدیل گردد و مورد مصرف قرار بگیرد یا به کشورهای دیگر صادر گردد.

از برگ های درخت انگور برای تغذیه دام ها استفاده می نمایند و چوب اضافی (هرس شده ) آن را بعنوان تخته فشرده و یا حتی بعنوان سوخت بکار می برند . در کارخانه های آب آنگور ، از تفاله آن ارگول بعمل می آید و برای پخت و پز مصرف می کنند و همچنین در صیقل شیشه ، پاک کردن ، خمیرمایه و رنگ بکار می برند . ( لستر کلیم ، 1338 : 164 )

  

نتیجه گیری :

 

       در دنیای امروز حکومت ها برای ایجاد رفاه مردم و توسعه جامعه ، چاره ای جز کارآفرین بودن ندارند . امروزه جوامع بشری دایماً در حال بازسازی خویش بوده و برای بقا و پیشرفت در ساختار ، روش های فعالیت و تولید ، کیفیت کالا و خدمات شان تغییراتی ایجاد می کنند . بر این اساس ، لازم است سیاستگذاران کشور ، سعی نمایند که با روشهای مناسب ، راه را برای توسعه کارآفرینی هموار سازند و به تشویق و ترغیب آن بپردازند . توسعه کارآفرینی ، جامعه را از مزایای حاصل از آن برخوردار می سازد و منجر به رفاه افراد جامعه می شود . از سوی دیگر حکومت ها باید با حذف قوانین دست و پاگیر ، به سوی توسعه کارآفرینی کمک کنند . نمونه کوچکی از کارآفرینی احداث باغ های انگور در دامنه ی جنوبی ارتفاعات انبت تازه شهر است که می تواند اشتغال چهارصدخانوار را فراهم نماید . با توجه به بررسی شرایط رشد انگور در منطقه فرضیه تحقیق تأیید می شود و امکان کاشت مو (انگور) در منطقه یادشده با کیفیت بالا امکان پذیر است .

 

 

منـابـع

 

1- بدیعی ، دکتر ربیع ، منابع طبیعی و ثروتی ایران ، انتشارات دهخدا ،تهران 1347

2- حریریان ، دکتر محمود ، جغرافیای اقتصادی ایران ، انتشارات دانشسرای عالی ، تهران 1349

3- زاهدی ، دکتر حبیب ، بررسی و تحقیق درباره سلماس آذربایجان ، تبریز 1350

4- مطیعی لنگرودی ، دکتر حسن ، جغرافیای اقتصادی ایران ، مشهد جهاد دانشگاهی 1374

5- لستر کلیم ، جغرافیای اقتصادی جهان ، ترجمه فتح اله حکیمی ، امیرکبیر تهران 1338

6- فرمانداری سلماس ، بررسی عملکرد 25 ساله دولت در شهرستان سلماس 1383

7- مرکز آمار ایران ، سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1385 – 1375 – 1365

 

 


مطالب مشابه :


تحقیق در مورد مسجد جمکران

طرح توجیهی کارافرینی جدید تحقیق در خداوند در قرآن کریم درباره ی تعمیر مسجد و حضور




انواع کسب و کار

درباره ایده کسب و کارتان تحقیق کنید. 2) درباره محصول یا با پدیده‌ی کارآفرینی سرو




آشنایی با چند کارآفرین نمونه

درباره ی کارآفرینی . درباره کارآفرینی جوان تنها چیزی که می توان گفت این است که جوان تجربه




مقاله های روش تحقیق

انجمن مدیریت کارآفرینی مقاله های روش تحقیق » دست پخت بچه های کارافرینی در جشنواره غذا ی




مقاله شناسایی عوامل محیطی وفردی موثر برشناسایی وبهره برداری از فرصتهای کارآفرینی

فرصت‌ها ی کارآفرینی ای دربارهی منابع را که برای تحقیق در کارآفرینی




مدرسه کار آفرینی خورشید

درباره ی کارآفرینی . تا جایی که من در این چند سال تحقیق در مورد کار آفرینی متوجه شدم عده




دانلود جزوه ی خلاصه مباحث و نکات تحقیق در عملیاتی۱

انجمن مدیریت کارآفرینی و نکات ویژه ی کنکوری تحقیق در عملیات ۱ به درباره ی




طراحی آموزشی مبتنی بر مصداق یابی کارآفرینی در جغرافیا

اطراف خود ، درباره ی استفاده زمینه ی توسعه بیشتر کارآفرینی را و تحقیق درباره




منافع اقتصادی کارآفرینی دانشگاهی

جـــدیدترین مقالات کارآفرینی و است دربارهی فرآیند ی، تحقیق و توسعه، کسب




برچسب :