مدیرعامل صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران: صنعت مس در طراز دولت احمدی نژاد رشد نکرده است(1)

گسترش آنلاین: عبدالرضا داوری، چهره‌ای شناخته شده در عالم صنعت بویژه صنعت مس است. فردی که خیلی‌ها درباره‌اش می‌گویند: «او به هر جایی می‌رود منشا تحولات زیادی می‌شود.» داوری که دانش‌آموخته دکترای مهندسی مکانیک از دانشگاه تهران بوده هم‌اکنون مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران است. این مدیر واقع‌بین در شرایطی در صنعت مس ایران فعالیت می‌کند که این صنعت در کشورهای تولیدکننده طی سال‌های اخیر از تحولات چشمگیری برخوردار بوده است. در واقع افزایش بی‌سابقه تقاضا و قیمت جهانی مس از یک‌سو و قابلیت‌های ایران در تولید مس از سوی دیگر تنها یک نکته را به ذهن متبادر می‌سازد. صنعت مس در صورت توجه به قابلیت‌ها می‌تواند یکی از بخش‌های پربازده و اشتغالزا باشد. آن هم در شرایط حساسی که ایران تحت شدیدترین تحریم‌ها قرار دارد و در عین حال دولت هم در سال جهاد اقتصادی قصد ایجاد ۵/۲ میلیون شغل را دارد. بنابراین حیف است که به راحتی از کنار مزیت‌های این صنعت مهم و پرتقاضا عبور کنیم.در این جا این پرسش مطرح می‌شود که آیا این صنعت در ایران متوازن با قابلیت‌ها و برنامه‌ریزی‌ها پیشرفت کرده است؟ برای پاسخ به این پرسش و پرسش‌های مشابه‌، داوری در گفت‌و‌گوی تفصیلی با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به زوایای حساس و با‌اهمیت این صنعت به‌طور مبسوط اشاره کرده است. پس در ادامه مشروح گفت‌و‌گوی ایرنا با عبدالرضا داوری را می‌خوانید.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران گفت: ایران با دارا بودن بیش از ۳ درصد ذخایر جهانی مس، تنها کمتر از ۲/۱درصد سهم تولید مس کاتدی دنیا را در اختیار دارد که این موضوع حکایت از آن دارد توسعه صنعت مس در ایران با رشد مناسبی همراه نبوده و در طراز دولت احمدی‌نژاد جهش و رشد نکرده است.
عبدالرضا داوری در گفت‌وگو با «ایرنا» بر ضرورت توجه ویژه وزارتخانه تازه تاسیس صنعت، معدن و تجارت به توسعه صنعت مس در دو سال پایانی دولت دهم اشاره کرد و افزود: جای تردید وجود ندارد که تولید از صنعت آغاز و به تجارت ختم می‌شود. در دنیای امروز مرزهای تجاری، مرزهای جغرافیایی را در نوردیده و آمال و اهداف بین‌المللی بازرگانی و تجاری یک کشور تعیین‌کننده و محور بسیاری از جهت‌گیری‌های صنعتی و کشاورزی داخلی قرار می‌گیرد.
وی افزود: به‌عنوان نمونه اگر امروز در بعد کشاورزی، صادرات پسته محور سیاست‌گذاری‌های ایران قرار نگیرد، به‌طور حتم اثرات آن در افت کمی ‌و کیفی تولید داخل مشهود خواهد بود.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران گفت: هم‌اکنون با داشتن نگاه بین‌المللی و صادراتی به پسته، بسیاری از استانداردهای اروپا در کارگاه‌های ایران حاکم و شیوه‌های سنتی فرآوری این محصول که منجر به افت کیفی محصول می‌شد، برچیده شده است و باغداران آموزش‌های مناسبی در این زمینه دیده‌اند.
داوری اظهار کرد: از همین زاویه با نگاهی به جهت‌گیری‌های صنعتی داخلی، ضعف ساختاری صنایع برای تطابق با شرایط بین‌المللی عیان خواهد شد.
وی افزود: گرایش شدید صنایع داخلی به بازار حمایت شده تعرفه‌ای سبب آسیب‌پذیری آنان می‌شود، به گونه‌ای که خسارات غیرقابل وصفی را نصیب آنان و مصرف‌کنندگان داخلی کرده است.افت کیفی، ناتوانی در ایجاد ظرفیت‌های تجاری و بازرگانی، عدم انتخاب سرمایه‌گذاری‌های کاملا اقتصادی و قرار دادن بار سنگین تحمیل سوءمدیریت بر مصرف‌کنندگان داخلی از جمله این خسارات است.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران گفت: با ادغام وزارتخانه‌های بازرگانی و صنایع معادن، حوزه صنعت مس ایران فرصت‌های مهمی‌را در برابر وزارتخانه جدید قرار خواهد داد که در این میان می‌توان به تنظیم بازار واردات و صادرات ضایعات مسی، ایجاد تعادل در بورس فلزات، فروش داخلی و صادرات محصولات مسی و آلیاژ مس و سیم و کابل و تثبیت معافیت مالیاتی فروش‌های صادراتی اشاره کرد.
عبدالرضا داوری در توضیح این مطلب افزود: یکی از مهم‌ترین اقلام وارداتی صادراتی در حوزه مس ضایعات مس است که براساس آمارهای موجود حدود ۱۰ تا ۳۰هزار تن شمش و ضایعات مسی به ایران وارد و تقریبا ۶۰ تا ۱۰۰ هزار تن از ایران خارج می‌شود.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران با تاکید بر اینکه شمش مسی نیز که فقط از ذوب و ریخته‌گری قراضه تهیه می‌شود با ضایعات مسی تفاوتی ندارد و نباید از لحاظ سیاست‌های تعرفه‌ای تفاوتی بین آنها قائل شد، افزود: تغییرات تعرفه‌ای در چند سال اخیر نشان می‌دهد که تقریبا هیچ سیاست مشخصی در زمینه هماهنگی حوزه‌های صنعتی و بازرگانی برای اثربخشی وجود ضایعات مس به‌عنوان طلای خاموش در مثبت کردن تراز تولید و بازرگانی کشور وجود ندارد.
وی اظهار کرد: حتی در موقعیت‌هایی، حذف عوارض صادرات و ایجاد تعرفه واردات سبب زمین‌گیر شدن صنعت بازیافت قراضه مس شده است که به‌طور قطع با ادغام حوزه صنعت و تجارت شاهد تصمیم‌گیری‌های منطقی در این حوزه مهم صنعت مس خواهیم بود.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران با تاکید بر اینکه بهبود سازوکارهای مدیریتی در بورس نیز یکی از فرصت‌های ایجادشده برای صنعت مس در فرآیند تشکیل وزارت صنعت، معدن و تجارت است، افزود: بورس فلزات به‌عنوان یکی از ابزارهای دنیای مدرن برای تلاقی عرضه و تقاضا و محیط کشف قیمت واقعی است.
وی افزود: وجود این سازمان در کشورهای مختلف توام با زیرساخت‌های بسیار مهمی‌مانند ابزار پوشش ریسک
(hedging) و همچنین امکان معاملات آتی برای خریداران و فروشندگان که این معاملات خود به نوعی می‌تواند ابزار پوشش ریسک‌کنندگان قرار گیرد، است.
داوری با اشاره به این نکته که متاسفانه بورس فلزات ایران تنها محل وساطت و این دست و آن دست کردن کالاست، اضافه کرد: نبود ابزارهای لازم یک بورس کامل و تمام‌عیار، صنایع پایین‌دستی زیادی را تا ورطه ورشکستگی پیش برده است، چون عرضه‌کنندگان مواد اولیه و شمش و محصولات در بورس فلزات، تقریبا هر زمان که اراده کنند خریدار را می‌توانند تحت فشار قرار و با ایجاد کمبود تصنعی با عرضه نکردن محصول، قیمت را افزایش دهند که با ادغام وزارتخانه‌های صنایع و معادن و بازرگانی، منافع تولیدی و بازرگانی بورس برای خریداران و فروشندگان در کفه کنترل شده و متعادل‌تری قرار خواهد گرفت.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران با اشاره به عرضه داخلی محصولات نیمه‌ساخته و سیم و کابل که در برخی زمینه‌ها با قیمتی به مراتب بالاتر از مشابه خارجی به مصرف‌کننده داخلی عرضه می‌شود، افزود: یکی از دلایل این گرانی همان گونه که پیش‌تر نیز اشاره شد، خرید گران مواد اولیه و دلیل دیگر استفاده از حمایت‌های تعرفه‌ای و همچنین استفاده از نیاز خریدار است.
وی افزود: البته صادرات محصولات نیمه‌ساخته مسی و برنجی و سیم و کابل هم با چالش مواجه است، چراکه خرید گرانتر مواد اولیه داخلی سبب می‌شود که کالا، قیمت تمام شده بالاتری برای صادرات پیدا کند و توان رقابت در بازار صادراتی از تولیدکننده محصولات صادراتی گرفته می‌شود.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران اظهار کرد: از دیگر چالش‌های پیش روی وزارتخانه جدید، معافیت مالیاتی صادرکنندگان است.
وی افزود: هم اکنون با توجه به معافیت فروش کالاهای صادراتی از مالیات، صادرکننده مواد اولیه مسی مانند کاتد و شمس مس به میزان حدود ۲۵ درصد سود بیشتری نسبت به فروش در بازار داخل کسب می‌کند. همین امر سبب شده است تا بسیاری از تولیدکنندگان مواد اولیه داخل کشور عملا خریداران داخلی را با ترفندهای مختلف در شرایط عرضه با قیمت‌های بالاتر قرار دهند.
داوری اظهار کرد: بسیاری از تولیدکنندگان واسطه داخلی از این مشکل رنج می‌برند. این تولیدکنندگان در تهیه مواد اولیه آلومینیومی، فولادی، مس، مولیبدن و... به دلیل تفاوت سود حاصل از معافیت مالیاتی صادرات و فروش در داخل کشور دچار مشکلاتی هستند که با ادغام دو وزارتخانه بی‌شک به این موضوع توجه خاص خواهد شد.
صعود دوباره قیمت مس
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران با اشاره به کاهش قیمت‌های جهانی مس طی هفته‌های اخیر گفت: با وجود این که طی ۱۸۲ روز گذشته کاهش ۱۵ درصدی قیمت مس در بازارهای جهانی را شاهد بودیم، محاسبات ما نشان می‌دهد که قیمت جهانی مس دوباره صعود و از مرز
۱۰ هزار دلار عبور خواهد کرد.
داوری افزود: از تاریخ ۱۴ فوریه ۲۰۱۱ تاکنون، یعنی در یک دوره ۱۸۲ روزه، قیمت جهانی مس از ۱۰ هزار و ۱۴۸ دلار به ۸۸۰۳ دلار در هر تن کاهش یافته که این کاهش قیمت به دلیل بحران اقتصاد جهانی روی داده است.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران تاکید کرد: در عین حال ذخیره یک میلیون تنی مس در چین که از آن به عنوان پشتوانه یوان هم یاد می‌شود نیز باعث کاهش تقاضای مس از سوی صنایع چینی شده که این موضوع نیز در افت قیمت جهانی مس تاثیرگذار بوده است.
داوری افزود: البته از آنجا که پارسال در برابر تقاضای جهانی ۱۹ میلیون تنی مس، حدود۱/۵ درصد کاهش عرضه وجود داشت و از سوی دیگر افزایش رشد اقتصادی اروپا که بالاتر از حد انتظار تحلیلگران بود و امیدها را برای روند یکنواخت رشد تقاضا برای مواد خام احیا کرد، می‌توان جهش قیمت مس را از ماه آینده و عبور از مرز ۱۰ هزار دلار پیش‌بینی کرد.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران در ادامه این گفت‌وگو به بررسی جایگاه صنعت مس ایران در جهان پرداخت و افزود: برای تشریح وضعیت تولید مس در بخش‌های سه‌گانه تولیدات معدنی، تولیدات ذوب و تولیدات مس تصفیه شده و همچنین ذخایر جهانی مس و جایگاه ایران در رتبه‌بندی جهانی باید گفت در سال ۲۰۱۰ کل ذخایر جهانی مس
۴۷۰ میلیون تن بود که از این میان ۱۴میلیون و۴۲۱ هزار تن متعلق به ذخایر مس ایران است که این بدان مفهوم است که ایران ۳ درصد از ذخایر جهانی مس را به خود اختصاص داده و در رتبه دهم جهانی در سال ۲۰۱۰ ایستاده است.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران گفت: در سال ۲۰۱۰ کل تولید معدنی مس در جهان ۱۶ میلیون و ۳۶ هزارتن است که از این میان ۲۵۷ هزار تن متعلق به تولید معدنی مس ایران است که به این مفهوم است که ایران
۶/۱ درصد از تولید معدنی مس جهان را به خود اختصاص داده و در رتبه سیزدهم جهانی در سال ۲۰۱۰ ایستاده است.
داوری افزود: در سال ۲۰۱۰ کل تولید ذوب مس در جهان ۱۳ میلیون و ۴۴۰ هزارتن است که از این میان ۲۷۹ هزار تن متعلق به تولید ذوب مس ایران است که به این مفهوم است که ایران ۰۷/۲ درصد از تولید معدنی مس جهان را به خود اختصاص داده و در رتبه پانزدهم جهانی در سال ۲۰۱۰ ایستاده است.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران افزود: در سال ۲۰۱۰ کل تولید مس تصفیه شده در جهان ۱۸ میلیون و ۸۲۱ هزارتن است که از این میان ۲۲۰ هزار تن متعلق به تولید مس تصفیه شده ایران است به این مفهوم که ایران ۱۷/۱ درصد از کل تولید مس تصفیه شده جهان را به خود اختصاص داده و در رتبه ۲۲ جهانی در سال ۲۰۱۰ ایستاده است.
داوری در جمع‌بندی این بخش از آمارها و اطلاعات مقایسه‌ای تولید مس در ایران و جهان اظهار کرد: همان‌گونه که از آمارها و اطلاعات پیداست، در حالی که ایران دارای بیش از ۳درصد ذخایر جهانی مس است، ولی تنها کمتر از ۲/۱درصد از سهم تولید مس تصفیه شده جهانی را در اختیار دارد.
وی افزود: سهم ایران از تولیدات معدنی مس در آسیا نیز کمتر از ۸درصد بوده که این عدد در بخش ذوب به کمتر از ۴درصد و در بخش تولید مس تصفیه شده به کمتر از ۶/۲درصد کاهش یافته است که این امر نیز نشان دهنده وجود قابلیت‌های زیادی در جهت ایجاد طرح‌های توسعه صنعت مس و افزایش اشتغال است و در نهایت کمک شایان توجهی به رشد، توسعه و شکوفایی اقتصادی کشور خواهد کرد.
داوری تاکید کرد: با نگاهی به تاریخچه بیش از ۱۰۰ ساله اکتشافات مس در استان کرمان و عملکرد بیش از ۳۰ ساله صنعت مس در استان‌های کرمان و آذربایجان شرقی، به وضوح قابل مشاهده است که با وجود شایستگی‌های فراوان این صنعت، توسعه صنعت مس با رشد مناسبی همراه نبوده و لزوم توجه شایسته‌تر، بسیار جدی به نظر می‌رسد، به‌طوری که افزایش سه تا پنج برابری میزان تولید مس در کشور طی برنامه پنجم و چشم‌انداز ۲۰ ساله، دور از دسترس نخواهد بود.
۶۰ هزارتن ظرفیت همچنان معطل است
مدیرعامل صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران در ادامه این گفت‌وگوی مفصل به وضعیت تولید مس در برنامه‌های سوم و چهارم توسعه کشور پرداخت و گفت: میانگین تولید مس کاتدی در برنامه پنج ساله سوم توسعه کشور حدود ۱۵۰ هزارتن بود که این عدد در پایان برنامه چهارم توسعه با وجود بهره‌برداری از چهار طرح عظیم توسعه، تنها به حدود ۲۰۰ هزارتن افزایش یافت.
داوری تاکید کرد: شرکت ملی صنایع مس ایران تنها با بهره‌برداری از مجموعه تولیدی مجتمع مس سرچشمه تا سال ۸۳ سالانه حدود ۱۵۲ هزار تن تولید داشته است که از سال ۸۴ به بعد با راه‌اندازی چهار طرح عظیم کارخانه تغلیظ میدوک به ظرفیت ۱۵۰ هزار تن کنسانتره مس، کارخانه تغلیظ سونگون به ظرفیت ۱۵۰ هزار تن کنسانتره مس، فاز دوم تغلیظ سرچشمه به ظرفیت ۱۶۰ هزار تن کنسانتره مس و کارخانه ذوب خاتون‌آباد به ظرفیت ۸۰ هزار تن مس آندی، باید حدود ۱۲۸ هزار تن به تولید شرکت اضافه می‌شد و تولید کنونی به ۲۸۰ هزار تن افزایش می‌رسید، اما در حال حاضر، تولید شرکت ملی صنایع مس ایران، تنها حدود ۲۲۰ هزارتن است، یعنی
۶۰ هزارتن ظرفیت موجود همچنان معطل است. در این راستا توجه شایسته‌تر به مقوله طرح‌های توسعه و همچنین سایر پروژه‌های بازسازی و نوسازی شرکت ملی صنایع مس ایران ضروری به نظر می‌رسد.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران سپس به بررسی میزان فروش و درآمد شرکت ملی صنایع مس ایران در سال‌های اخیر پرداخت و اظهار کرد: با وجود بحران اقتصاد جهانی که در سال ۸۷ به وقوع پیوست، شرکت ملی صنایع مس ایران در چهار سال گذشته به‌طور متوسط سالانه از محل فروش محصولات تولیدی حدود ۲میلیارد دلار درآمد کسب کرده است. چنانچه طی این مدت تنها حدود ۲۵ درصد از درآمد سالانه شرکت صرف انجام طرح‌های توسعه می‌شد، امروز باید حداقل برای تولید ۶۰۰ هزار تن مس تصفیه شده ظرفیت ایجاد می‌شد نه آنکه در ظرفیت ۲۰۰ هزارتنی در جا بزنیم.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران افزود:شرکت ملی صنایع مس ایران با صادرات بیش از یک میلیارد دلار در سال ۸۵ برای نخستین‌بار به باشگاه صادرکنندگان میلیارد دلاری جهان پیوست که این میزان در سال ۸۹ به بیش از یک میلیارد و ۳۱۵ میلیون دلار افزایش یافته که رکورد صادرات غیرنفتی طول تاریخ کشور جمهوری اسلامی ایران تلقی می‌شود. با این شرایط که شرکت مشکلی از نظر ارز خارجی نیز نداشته است، طرح‌های توسعه باید با شدت و قدرت بیشتری پیشرفت می‌کرد. در این مقوله نمی‌توان از تسهیل قوانین مرتبط در کشور در چند سال گذشته پس از ابلاغ سیاست‌های کلی نظام توسط رهبر معظم انقلاب و همچنین هرگونه همکاری و تسهیل شرایط توسط دولت عدالت محور، چشم‌پوشی کرد.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران سپس به مقایسه وضعیت هزینه‌های انجام شده در ارتباط با طرح‌های توسعه در صنعت مس و سایر صنایع مشابه در سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) در برنامه‌های پنج ساله سوم و چهارم توسعه اقتصادی کشور پرداخت و اظهار کرد: با وجود این که به دلیل واقع شدن ایران روی کمربند جهانی مس و وجود اندیس‌های معدنی فراوان و قابلیت‌های غیرقابل انکار کشور و این واقعیت که به گواه عمده کارشناسان، صنعتگران و اندیشمندان صنعتی، مس بین فلزات پایه از بیشترین مزیت جهت سرمایه‌گذاری در کشور برخوردار است، ولی متاسفانه مطابق گزارش عملکرد بخش صنعت و معدن وزارت صنایع و معادن، صنعت مس تنها صنعتی است که در برنامه چهارم توسعه از رشد منفی سرمایه‌گذاری برخوردار بوده است.
داوری در تشریح این موضوع اظهار کرد: با میانگین قیمت جهانی مس بالغ بر ۶۰۰۰ دلار در پنج سال گذشته حجم سرمایه‌گذاری از شهریور ۸۴ تا اسفند ۸۷ حدود ۳۵۳ میلیارد تومان بوده که در مدت مشابه قبلی با میانگین قیمت مس پایین‌تر از ۱۹۸۴ دلار، حجم هزینه‌های طرح‌های توسعه حدود ۱۱۹۵ میلیارد تومان بوده است که با وجود افزایش قیمت‌های جهانی مس، کاهشی حدود ۹۰درصد را در شرایط قیمتی مشابه نشان می‌دهد و حاکی از این است که صنعت مس کشور به هیچ وجه در طراز سایر فعالیت‌های صنعتی دولت احمدی‌نژاد که رکوردهای تاریخی را ثبت کرده، رشد نکرده است.
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: با وجود توجه ویژه دولت احمدی‌نژاد به توسعه صنعتی کشور و شایستگی‌های فراوان موجود بین کارکنان و کارشناسان صنعت مس، اما به دلیل نبود مطالعه و آگاهی از شرایط روز دنیا و بررسی شرایط سایر رقبا در دنیا و همچنین نبود توجه شایسته به مقوله طرح‌های توسعه برای بهینه‌سازی فرآیندهای موجود و نیز جایگزین نشدن سیستم‌های قدیمی ‌با فناوری‌های نوین در راستای نهضت کاهش قیمت تمام شده محصول، توجه نکردن به کاهش مصرف انرژی و بهبود شرایط زیست محیطی و در نهایت افزایش سرانه ظرفیت تولید به نحوی که باعث کاهش قیمت تمام شده محصول و افزایش امکان رقابت با رقبا شود، عدم افزایش تولید در سال‌های گذشته به وجود آمده است و اکنون با توجه به اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها از سوی دولت خدمتگزار، توجه شایسته‌تر به دو مقوله مهم نهضت کاهش قیمت تمام شده و بهبود شرایط زیست محیطی جدی به نظر می‌رسد.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران اظهار کرد: در دولت‌های نهم و دهم اقدامات بسیار ارزشمندی در حوزه‌های مختلف معادن و صنایع معدنی بویژه در بخش‌های آلومینیوم (افزایش قابل توجه ظرفیت از حدود ۲۱۸ هزارتن به ۴۵۷ هزارتن با راه‌اندازی طرح هرمزال) و سیمان (افزایش ظرفیت تولید سیمان از ۳۴ میلیون تن در پایان برنامه سوم توسعه به حدود ۷۰ میلیون تن در پایان برنامه چهارم توسعه و افزایش ظرفیت به حدود ۱۱۰ میلیون تن در برنامه پنجم توسعه) صورت گرفته است که این روند باید از این پس در ارتباط با توسعه صنعت مس نیز با عنایت به قابلیت‌های معدنی مثبت این صنعت، مورد توجه شایسته‌تر قرار گیرد و آغاز برنامه ظرفیت‌سازی حداقل یک میلیون تنی تولید مس کاتدی از آغاز برنامه پنجم توسعه کشور در راستای چشم‌انداز ۲۰ ساله، در اولویت برنامه‌های شرکت ملی صنایع مس ایران قرار گیرد.
داوری با اشاره به حضور رقبای جدید ایران در بازار آتی مس تاکید کرد: نگاهی به وضعیت تولید و پروژه‌های در دست مطالعه و اقدام کشورهای حوزه خلیج‌فارس در زمینه صنایع فلزات غیرآهنی، گواه بارزی از نبود توجه شایسته به این مقوله در ایران که کشوری غنی به لحاظ فرهنگی و همچنین به لحاظ ذخایر معدنی که یکی از ۱۵ کشور برتر دنیا از نظر داشتن حجم بالای منابع معدنی است، تلقی می‌شود.
وی افزود: به تازگی عربستان با این که هیچگونه پیشینه و سابقه قابل توجهی در زمینه صنعت مس نداشته است، در حال مطالعه و اجرای پروژه ذوب ۴۰۰ هزارتنی مس است که البته روی مواد اولیه ایران نیز حساب ویژه‌ای باز کرده است.
قابلیت‌های صنعت مس را جدی بگیریم
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران گفت: قابل قبول نیست که صنعت مس ایران با داشتن منابع و ذخایر عظیم مواد اولیه و با قدمت حداقل ۳۸ ساله، تنها حدود ۲۰۰ هزار تن تولید مس کاتدی داشته باشد و کشوری مانند عربستان که نه تنها ذخایر قابل توجهی نیز ندارد، بلکه از پیشینه‌ای نیز در این ارتباط برخوردار نیست، در یک مرحله بتواند ۴۰۰ هزار تن تولید کند. نگاهی به سایر صنایع مشابه در چند سال گذشته مانند ظرفیت‌سازی چند میلیون تنی کشورهای بحرین، امارات، قطر و عربستان در صنعت آلومینیوم، می‌تواند جدی بودن خطر مذکور را
گوشزد کند.
داوری افزود: ایران در حال حاضر بزرگ‌ترین تولیدکننده مس خاورمیانه است و به لحاظ سوق‌الجیشی در منطقه‌ای استراتژیک قرار گرفته است که نزدیکی به بازارهای منطقه اعم از بازارهای موجود مانند بازارهای ترکیه با نیاز سالانه حداقل ۲۰۰ هزارتن واردات کاتد مسی، بازار کشورهای عربستان، امارات و همچنین سایر بازارهای جدید مانند بازارهای عراق، پاکستان و در آینده نزدیک حتی بازار افغانستان از جمله مزیت‌های منحصربه‌فرد صنعت مس ایران جهت توسعه این صنعت تلقی می‌شود.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران سپس به ضرورت بهینه‌سازی ظرفیت طرح‌های توسعه در چارچوب برنامه‌های توسعه و سند چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور اشاره کرد و افزود: به دلیل اهمیت ویژه طرح‌های توسعه در مقوله تولید پایدار و افزایش ظرفیت تولید برای کاهش قیمت تمام شده محصول با هدف امکان رقابت با رقبا در بازار و همچنین ایجاد اشتغال در کشور، این بخش، باید مورد کالبد شکاف دقیق‌تری قرار گیرد تا براساس نتایج حاصله، برنامه‌ریزی شایسته در ارتباط با توسعه بهینه و اقتصادی صنعت مس کشور صورت گیرد.  داوری افزود: یکی از مهم‌ترین موضوعات در این حوزه، لزوم بازتعریف صحیح اهداف و برنامه‌های توسعه در صنعت مس کشور در مسیر چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور است. نگرش بلندمدت برای ایجاد ظرفیت حدود یک میلیون تنی مس کاتدی در مسیر چشم‌انداز ۲۰ ساله توسعه صنعت مس کشور و تولید پایدار به میزان حداقل یک میلیون تن در سال از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که باید برنامه‌ریزی صحیح و منطقی در اجرای برنامه‌های جاری توسعه مدنظر قرار گیرد.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران تاکید کرد: برای بهره‌برداری از حداکثر مزایای فرآیند ذوب تشعشعی (Flash Smelting) که برترین فناوری روز دنیا در صنعت مس محسوب می‌شود به لحاظ اقتصادی شایسته است از هم‌اکنون ظرفیت‌های مدنظر طرح‌های توسعه صنعت مس در ذوب سرچشمه، ذوب سونگون و ذوب خاتون‌آباد براساس ظرفیت‌های چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور لحاظ شود تا با حداقل هزینه سرمایه‌گذاری، حداکثر ظرفیت را به‌دست آورد. این موضوع در ارتباط با طرح‌های Green Field از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
داوری افزود: اطلاعات موجود نشان می‌دهد که به لحاظ درآمدی، شرکت ملی صنایع مس ایران در چند سال گذشته بیشترین درآمد و سود را از افزایش چند صددرصدی قیمت‌های جهانی مس و سایر محصولات جانبی برده است و به نظر نمی‌رسد مشکلی در ارتباط با تامین مالی پروژه‌ها وجود داشته باشد لذا با توجه به این مزیت مهم شرکت و سایر روش‌های متداول تامین مالی پروژه‌ها، به نظر می‌رسد با توجه به پیش‌بینی‌های موسسات معتبر بین‌المللی مبنی بر تداوم روند صعودی قیمت‌های جهانی مس، تامین مالی پروژه‌های شرکت با مشکلات قابل توجهی روبه‌رو نخواهد شد.
وی افزود: امروزه شرکت‌های طراز اول دنیا ظرفیت یک پروژه ذوب تشعشعی مس را کمتر از ۴۰۰ هزار تن لحاظ نمی‌کنند، بنابراین لازم است برای کاهش قیمت تمام شده، بازنگری کارشناسانه در ارتباط با ظرفیت‌های طرح‌های مرتبط صورت گیرد، چون هزینه سرمایه‌گذاری اولیه یک کوره ذوب و تصفیه (Tc/Rc) طی دو سال گذشته در بازار نقدی حدود $/T۳۰ و Cent/P ۳ بوده است بنابراین به نظر می‌رسد حداقل ظرفیت اقتصادی پروژه‌های توسعه ذوب مس کشور نباید از ۳۰۰ هزار تن کمتر در نظر گرفته شود که در صورت توجه نکردن به این مهم، کارخانه‌های مذکور غیراقتصادی خواهد بود و مشکلات آتی را در بر خواهد داشت یا حاشیه سود این طرح‌ها در مقیاس بین‌المللی به حداقل خواهد رسید.
مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران تاکید کرد: شرکت ملی صنایع مس ایران با صادرات بیش از یک میلیارد و ۳۱۵ میلیون دلار در سال ۸۹ به‌عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده غیرنفتی (نفت و گاز و پتروشیمی) طول تاریخ کشور قلمداد می‌شود که در حدود ۱۰درصد از کل صادرات غیرنفتی کشور را شامل می‌شود. با عنایت به اهمیت مقوله صادرات و توجه ویژه به شرکت‌های صادرات‌محور که در راستای ابلاغیه مقام معظم رهبری در ارتباط با شرکت‌های صدر اصل ۴۴ قانون اساسی و همچنین قوانین پنج ساله توسعه کشور که مطابق آن بر افزایش صادرات غیرنفتی تاکید شده است، به نظر می‌رسد صنعت مس می‌تواند نقش مهم‌ترین در افزایش صادرات غیرنفتی کشور ایفا کند.
داوری در پایان این گفت‌وگوی تفصیلی با اشاره به نقش صنعت مس در توسعه اشتغال و رفع محرومیت بویژه در مناطق محروم استان کرمان و آذربایجان شرقی اظهار کرد: کمربند مس ایران که از شمال غرب کشور آغاز و به جنوب شرق کشور ختم می‌شود به‌طور عمده از مناطق محروم ایران عبور می‌کند و بر همین اساس قابلیت شرکت ملی صنایع مس ایران در مقوله اشتغالزایی و محرومیت‌زدایی نیز باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. وی افزود: در حال حاضر تعداد شاغلان مستقیم در شرکت مس در حدود ۵۰۰۰ نفر است که به‌طور غیرمستقیم نیز تا سه برابر شاغلان مستقیم، اشتغال ایجاد کرده است. همچنین تعداد پیمانکاران شاغل در شرکت ملی صنایع مس ایران نیز در حدود ۵۰۰۰ نفر است. پیش‌بینی می‌شود که با ساخت و راه‌اندازی طرح‌های توسعه صنعت مس بیش از ۱۰۰۰ نفر به شاغلان مستقیم افزوده شده و شرکت مس نیز نقش خود را در این عزم ملی ایفا کند که در شرایط بحران اقتصاد جهانی کمک شایان توجهی به کاهش نرخ بیکاری و رفع محرومیت بویژه در استان‌های کرمان و آذربایجان شرقی خواهد کرد.

 

قطعا ایشان بزودی اگر نتواند اثبات کند با شکایت و پیگیریگسرده پرسنل و مدیران مس روبرو خواهد شد


مطالب مشابه :


مدیرعامل صندوق بازنشستگی صنایع مس ایران: صنعت مس در طراز دولت احمدی نژاد رشد نکرده است(1)

مدیرعامل موسسه صندوق بازنشستگی صنایع مس توسعه صنعت مس در ذوب سرچشمه، ذوب سونگون




مابه‌التفاوت مستمری بازنشستگان صنایع مس پرداخت می‌شود.

طی مذاکراتی که با مراجع ذی‌ربط صورت دادیم، صندوق بازنشستگی مس به سرچشمه و




گناه سقوط به گردن کیست؟

شهر مس سرچشمه با 2300 واحد مسکونی یا دکتر داوری مدیر صندوق بازنشستگی کارکنان شرکت ملی




باشگاه فرهنگی ورزشی صنعت مس رفسنجان

باشگاه فرهنگی ورزشی صنعت مس وابسته به صندوق بازنشستگی است و زیر نظر مس سرچشمه




طرح تحقیق و تفحص از شزکت مس به تصویب مجلس رسید

‌متاسفانه بعد از انحلال itc صندوق بازنشستگی شرکت مس وجوه مجتمع مس سرچشمه در 50




سخنگوی مجمع نمایندگان استان :معدن مس عنبرآباد بزودی بازگشایی می شود.

شركت های مس سرچشمه همچنین صندوق بازنشستگی مس با وجود 95 درصد بازنشستگان این صندوق




تحلیل بنیادی «فملی»

موسسه صندوق بازنشستگی مصرفی از 4 معدن مس سرچشمه،مس میدوک و مس سونگون و




استان رفسنگان

که از نظر سیاسی و اقتصادی شانس استان شدن را دارد مثل معدن مس سرچشمه صندوق بازنشستگی




برچسب :