ناکامی نظام های بهبود مستمر در سازمانهاي ما

ناکامی نظام های بهبود مستمر در سازمانهاي ما

 

متاسفانه در بسیاری از سازمانهای ایرانی موضوعاتی مثل مدیریت کیفیت، مدیریت مشارکتی، سیستم های ارزیابی و ... به یک امر لوکس، تشریفاتی و مد روز تبدیل شده است به این صورت که هر از چند گاهی برخی از برنامه ها بواسطه الزامات مقامات فراسازمانی، یا اجرا توسط سایر سازمانهای داخلی یا خارجی مورد توجه قرار می گیرد و چند صباحی عده ای در سازمان مشغول به فعالیت در آن حوزه می شوند، مبالغی هزینه می شود، آمار و ارقامی تولید شده و احتمالاً گواهینامه هایی به دیوار اتاق مدیران نصب می گردد.

پس از مدتی با تغییر مدیریت یا با عدم پیگیری فرادستان و یا سرخوردگی به علت عدم دستیابی به نتایج مورد نظر، فعالیت ها متوقف می شود.

در سالهای گذشته، همزمان با موج توجه بسیاری از سازمانها نسبت به موضوع مدیریت کیفیت و اخذ گواهینامه ایزو، در سازمان هاي دولتي نیز شاهد توجه به این مقوله بودیم.

در برخي از سازمانهاي دولتي، از نزدیک شاهد فعالیت های انجام گرفته در این زمینه و آسیب ها و کاستیهای موجود بودم. بعنوان مثال می توان گفت در هنگام ممیزی برای کسب گواهینامه ایزو، تب و تاب فعالیت در واحدهای درگیر اوج می گرفت، در و دیوارها تمیز شده، تابلوها، اتیکت ها و کلاسورها شکیل تر و فرم ها بازنگری می شد و ... و بالاخره گواهینامه مورد نظر اخذ می گردید. سپس تا زمان بازدید بعدی  فعالیت ها به حالت نیمه تعطیل در می آمد. در واقع، عملکرد واحدهای ایزو دار با واحدهای فاقد این گواهینامه تفاوت محسوسی نداشت.

براستی علت این امر چیست؟ آیا مدیریت کیفیت واقعاً موضوع بی ربط و غیر لازمی است؟ اگر مقوله کیفیت و بهبود مستمر ضرورت لاینفک سازمانهای امروزی است پس چرا در سازمان هاي ما به نتایج دلخواه منجر نشد؟

واقعیت این است که موضوعاتی مثل کیفیت، مدیریت مشارکتی، ارزیابی عملکرد، مشتری گرایی و ... لازمه رشد و توسعه و مهمتر از همه بقای سازمانها در دنیای امروز است. شرکت های عظیم تولیدی و خدماتی که در سطح جهان به فعالیت و رقابت پرداخته و عرصه را بر سازمانهای ناکارآمد و کند محلی تنگ نموده اند، همگی از این مباحث و روشهای ارتقای کیفیت و بهبود عملکرد استفاده نموده و اصولاً روشهای مورد نظر در بطن این گونه شرکتها متولد شده و به سایر حوزه ها توسعه می یابد.

غرض اینکه اشکال از روشها نیست. این روشها و سایر روشهای ارتقای عملکرد، امتحان خود را پس داده اند. مشکل اصلی به روش اجرا و یا در حقیقت به اجراکنندگان این تکنیک ها بر می گردد.

مدیریت کیفیت، تنها موضوعی نیست که در سازمان هاي ما بطور کامل به اهداف خود نرسیده است. برنامه استراتژیک نيز سرنوشتی مشابه داشته است. در سالهای گذشته بارها در خصوص تهیه برنامه استراتژیک در سازمان هاي دولتي اقدام شده است. اما تنها چیزی که در برخی از سازمانها، از این برنامه ها باقی مانده مقداری پوستر و کتابچه و فرم های تکمیل شده است که هیچ وقت مبنای عمل و تصمیم نبوده اند. آیا براستی این سازمان هاي بزرگ نیازی به یک برنامه جامع و بلند مدت ندارند؟ آیا نیازی به یک چشم انداز برای این سازمانها نیست؟ آیا عقب ماندگی سازمانها در بسیاری از حوزه ها و علی الخصوص در حوزه IT و ارائه خدمات الکترونیک بخاطر فقدان دیدگاه و برنامه استراتژیک در این خصوص نیست؟ سازمان هاي ما می خواهند در 10 سال آینده خود را در چه وضعیتی ببینند، چه تفاوتهایی را می خواهند در طی این ده سال بوجود آورند؟  و ...

آیا سازمان های مشابه و موفق در عرصه جهان، فاقد استراتژی و برنامه منسجم می باشند؟ اگر این سازمانهای پیشرو، استراتژی دارند و مطابق با آن عمل می کنند. چرا در سازمان هاي ما این ضرورت احساس نمی شود؟ چرا برنامه استراتژیک در برخي از سازمان هاي ما به "برنامه تکمیل فرم" تبدیل شده است؟

"نظام پیشنهادات" نیز در سازمان هاي دولتي وضعیت و سرنوشت مشابهی داشته است. این سازمانها اغلب با یک تاخیر زمانی زیاد نسبت به سایر سازمانهای تولیدی و خدماتی داخلی اقدام به اجرای این طرح نمودند. در طول مدتی که این برنامه در برخي از اين سازمانها اجرا شد، پیشنهادهایی از طرف همکاران واحدهای اجرایی ارائه شد. علی ایحال کمیت و کیفیت پیشنهادات ارائه شده مطلوب نبوده و نحوه اجرای این طرح نقصان هایی داشته است. در سالهای گذشته در برخي از سازمانهاي دولتي این طرح نوپا نیز به تعطیلی کامل انجامید. چرایی امر و بررسی علل ناکامی و سطحی نگری در طرح های بهبود سازمانی موجود، نیاز به تحقیق آسیب شناسانه و جامع در این خصوص دارد.


مطالب مشابه :


ارائه فعالیتهای آموزش راهنمایی در سال تحصیلی90-89

نظام پیشنهادات آموزش و پرورش خرامه - ارائه فعالیتهای آموزش راهنمایی در سال تحصیلی90-89 - شورای




ناکامی نظام های بهبود مستمر در سازمانهاي ما

وبلاگ شخصي حسين رضازاده - ناکامی نظام های بهبود مستمر در سازمانهاي ما - مدرس دوره های آموزشی




بررسي وضعيت نظام پيشنهادات و بهبود مستمر در صندوق تامين اجتماعي

از اجرای نظام پیشنهادات می اما تنها چیزی که از این برنامه باقی مانده مقداری پوستر و




طراحی پوستر در فرانسه

وبلاگ تخصصی گرافیک ، هنر و تبلیغات - طراحی پوستر در فرانسه - گرافيك چيست گرافیک شهری تبلیغات




نمایشگاه عکس و پوستر بصیرت به مناسبت نهم دی ماه 88 در شهرستان رستم برپا شد

لطفا برای هرچه بهتر شدن مطالب این وبلاگ ، ما را از نظرات و پیشنهادات و پوستر بصیرت نظام




پذيرش مقاله در اولين همايش ملي تنش هاي محيطي در علوم كشاورزي

سازمان نظام مهندسي پوستر (canola امیدوارم با نظرات و پیشنهادات خود ما را در بهبود سطح کیفی




پوستر هفته بهداشت روان

گروه آموزشی مشاوران ناحیه دو بهارستان - پوستر هفته بهداشت روان - مراقــب ســکوت آدمــها




اطلاعیه مهم در خصوص تهیه و نصب پوستر سومین جشنواره دانشجو و تحقیق دانشگاه بقیه الله(عج)

پایگاه پرستاران دانشگاه بقیه الله(عج) - اطلاعیه مهم در خصوص تهیه و نصب پوستر سومین جشنواره




برچسب :