طالقان
برایتان هدیه و پیشنهاد ویژه ای داریم ! از طریق این لینک دقیق ترین نقشه ی کرج را که توسط غول اینترنتی دنیا Google تهیه شده ببینید - نقشه دارای امکانات زیادی از جمله توانایی بزرگنمایی تبدیل به نقشه ماهواره ای تبدیل به نقشه پستی و ناهمواری ها می باشد . لطفاً اینجا کلیک کنید >>> www.karaj.tk |
این مقاله با اقتباس از مرجع دیگری با رعایت کامل قانون کپی رایت تهیه شده |
از karaj.co - تارنمای اطلاعات شهری کرج برروی شبکه جهانی اینترنت .
قسمت نارنجی طالقان
شهرستان طالقان، به مرکزیت شهر طالقان، یکی از شهرستانهای استان البرز ایران است.
نقشه عوارض طبیعی استان البرز - نقطه زرد طالقان
ناحیه طالقان زیستگاه حیات وحش وگونههای متنوع گیاهی است که واجد ارزشهای تفرجگاهی هستند ناحیه طالقان به غیر از آثار ارزشمند طبیعی که درخود جای دادهاست، اماکن زیارتی و تاریخی ارزشمندی نیز داردکه بر جاذبههای آن میافزایند.
تقسیمات کشوری
نقشه ماهواره ای طالقان
شهرستان طالقان از سه بخش پایین طالقان، میان طالقان و بالا طالقان تشکیل شدهاست و دارای دهها روستا است که نامهای آن در پی میآید.
روستاها
نقشه طالقان، ترسیم غفاری،۱۳۴۰بخش بالا طالقان به مرکزیت روستای جوستان دارای روستاهای گوران، آسکان، جوستان، دیزان، محسن آباد، مهران، ناریان، امامزاده محمدحنفیه، عباسک، اوصار - ابصار، اورازان، پراچان، خچیره، خیکان، دهدر، گته ده، گراب، کرود، نساعلیا، نویزعلیا، آئین کلایه، تکیه جوستان، حصیران، خودکاوند، دراپی، سفج خانی، کرکبود، کویین علیا، کیامحله، گلیرد، منگلان، هشان، مرجان
بخش مرکزی شهرستان طالقان به مرکزیت شهر طالقان دارای روستاهای شهرک، حسنجون، زیدشت، آردکان،وشته، گلینک، پس قلعه، جارودشت، بزج، گزن، جزن، گزینان، جزینان، خسبان، سید آباد، کولج، میناوند، ورکش، هرنج، آرتون، اوانک، باریکان، پرده سر، سگرانچال، سگران، میراش، نویزک
بخش پایین طالقان دارای روستاهای آرموت، پرگه، دنبلید، سنگ بن، سوهان، عالی سر، فشندک، کش، لات مجنون، اسفاران، امیرنان، انگه، اوچان، اهوارک، تکیه ارموت، تکیه ناوه، خوران، خورانک، روشنابدر، شهراسر، کجیران، کلارود، کلانک، کشرود، لهران، موچان، میر، نسا سفلی
روستاهای منتسب به پایین طالقان: سیف بنه، شریف کلایه، صالح آباد، صمغ آباد، عالی ده، قاضی کلایه، نوده، کن، ابراهیم آباد
عوارض طبیعی
طالقان - شاهرود
شاهرود (رودخانه)
شاهرود رگ حیاتی این سرزمین دیر زمان است که از کوهپایههای شرقی آغاز و با طولی نزدیک به ۱۰۵ کیلومتر به غرب میرود این شریان آبی بیش از ۱۵ رودخانه کوچک و بزرگ منطقه را که از چشمه سارها و برفابها سرچشمه میگیرند، همراه خود تا سپید رود میبرد تا با آبهای قزل اوزن آمیخته و راهی دریای خزر شود. دو آبشار در روستاهای اوچان و جوستان و همچنین در هرکدام از روستاهای اورازان، کرکبود، آسکان، عسلک آبشارهایی جریان دارند، دوچشمه آب معدنی در روستاهای عسلک و لمبران (بنام سه کوچ) و یک چشمه آب معدنی شرب در جوستان قرار دارد که دوچشمه معدنی ذکرشده یکی از نقاط تفرجی طالقان محسوب میشود.
شاه البرز
شاه البرز، نام رشتهکوه و قلهای است در البرز به ارتفاع حدود ۴۲۰۰ متر. این رشتهکوه، مرز طبیعی استانهای البرز و قزوین را تشکیل میدهد. دامنهٔ جنوبی آن به طالقان و دامنهٔ شمالی آن به درهٔ الموت از استان قزوین مشرف است.
تصویر ماهواره ای سد طالقان
از دیگر آثار طبیعی ارزشمندی که درطالقان مشاهد میشود میتوان به کوههای بلند و صخرهای و یخچالهای طبیعی درعلم کوه نزدیک روستای پراچان اشاره کرد که هرساله کوهنوردان بسیاری برای صعود به ارتفاعات آن به آن نواحی رهسپار میشوند.
علم کوه
علمکوه -واقع در در منطقهٔ تخت سلیمان در استان مازندران-، نام کوهی با ارتفاع قله ۴۸۵۰ متر بوده و از جبهه جنوبی مشرف به شهرستان طالقان است. قلّهٔ علم کوه پس از دماوند دوّمین قلهٔ مرتفع ایران به شمار میرود. بیشتر شهرت این قله به خاطر دیوارهایست که در دامنهٔ شمالی آن واقع است و دارای فنّیترین و سختترین مسیرهای سنگنوردی و دیوارهنوردی در ایران است. این دیواره در ایران، جایگاهی مانند کی۲ در جهان را داراست. روستای پراچان در طالقان نزدیکترین شهر طالقان به علمکوه است.
کوههای پایین طالقان گسل طالقان
طبیعت طالقان
گسل طالقان با درازایی نزدیک به ۷۰ کیلومتر در دامنه جنوبی دره طالقان و دره آزاد بر، در فاصله ۵۰ کیلومتری تهران قرار دارد. زمين لرزه ويرانگر ۷/۷ ریشتری سال ۹۵۸ میلادی که منجر به ویرانی گسترده نواحی ری و طالقان شد به گسل طالقان نسبت داده شده است. همچنین زلزلههای سالهای ۱۴۲۸، ۱۶۰۸، ۱۸۰۸ و ۱۹۶۶ میلادی نیز به گسل طالقان نسبت داده شدهاند.
مردم
جمعیت
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان طالقان در سال ۱۳۸۵ برابر با ۲۵٬۷۸۱ نفر بودهاست.
طالقان از حدود ۸۰ روستا تشکیل شدهاست. مساحت منطقه طالقان حدود ۱۲۰۰ کیلومتر مربع است ودر ۳۶ درجه و ۱۲ دقیقه عرض شمالی و ۵۰ درجه و ۴۷ دقیقه طول شرقی، در شمال غرب شهر تهران قرار دارد.
دین
حسینیه
آیین مردم طالقان تا قرن سوم هجری، دین زرتشتی بود. پس از آن پیرو زید بن علی بن حسین بن علی بن ابیطالب یا زیدیه شدند. با رویکارآمدن صفویه از نفوذ آیین زیدیه کاسته شد و بیشتر مردم طالقان شیعه دوازدهامامی شدند.
زبان
ریشه لغوی طالقان
دهخدا ریشه طالقان را تالکان دانسته، وی می نویسد: صاحب انجمن آرا و به تبعیت او مؤلف آنندراج، طالقان را معرب این کلمه دانسته اند: «تالکان و تلکان، نام دو ولایت است یکی در خراسان و دیگری در حوالی شهر قزوین که نخست تلک، که سنگی است سفید و براق و معرب آن طلق، در آنجا یافته شد، بنابراین، این نام یافت و طالقان معرب آن است کذا فی القاموس ».
گویش مردم طالقان
گویش های زبان تاتی از دستهٔ زبانهای ایرانی شاخه شمالباختری و بازماندهی یکی از گویشهای مادی هستند. گویشهای این زبان روزگاری از قفقاز تا شمال خراسان گسترده بود ولی امروزه با ترکزبان و فارسیزبان شدن بخشی از شمالباختری ایران تنها جزیرههایی از گویشهای تاتی در منطقه به جا ماندهاست. بزرگترین این جزیرهها در شهر اشتهارد استان البرز، تاکستان، بوئینزهرا، استان قزوین، شهرستان دماوند و شهرستان طالقان دیده میشوند.
نمونه فعلهای تاتی
رساندنarasendon
رسیدن arasesan
افتادن ikatan
انداختن ijayntan
نشستن neshtan
خرد کردن - ریز کردن benjaton
بریدن berian
ریسیدن reshtan
دیدن vintan badian
رفتن shian bashian
اجازه دادن - امکان دادن ashtan
آمدن omian biomian
آوردن aydan biordan
شیر خوردن از مادر (حیوانات) shet akhardan
شیر دادن به بچه حیوانات bochobAndon
نگه داشتنن - متوقف کردن nia dashtan
خواباندن bokhosondan (خوابید bakhot)
خوابیدن khotan
مردن mardan
دوشیدن doshesan
دوختن dotan
گفتن vaatan bagoten
زیر دندان خرد کردن bookooroojoston
کشتن - ذبح کردن bakooshten
ساییده شدن basoestan
شکستن beshkeston
شکاندن shekastan
ریختن - به زمین ریختن ikardan
با دست فشردن boshghAloston
شستن shoordan
قطع کردن bosAndon (فطع شد bowset)
قطع شدن - جدا شدن bososton
ساییدن - آسیاب کردن bossovoston
جا انداختن - در جای خود قرار دادن der antay
واژگون کردن agardenesan
خاموش کردن ikoshtan
پاشیدن opAtan (پاشید bapat)
گرفتن igatan
نهادن (بر جایی نهادن) nayan
گذاشتن به زمین همراه با رها کردن hArengaton (انداخت darengat)
گم شدن (غیر قابل پیدا شدن)avir abian
پرتاب کردن ijayntan
عقب افتادن peykaton
جلو افتادن pish ikatan
در جلوی خود نگهداشتن pishgatan
رها کردن sarAdAyan
از بین بردن - بر انداختن varengatan
برگرداندن - بازگرداندن vegardAndon
برگشتن vegardoston
لیسیدن velishton
برداشتن veiten
برگشتن vagar desan
باد دادن خرمن - افشاندن خرمن voshAndon
با دست زیر و رو کردن voshkaloston
دریدن - پاره کردن vozarAndon (پاره vazeres)
حیات وحش طالقان
سبزقبا در طالقانگونههای جانوری در منطقه طالقان از جمله کل و بز وحشی، گربه وحشی، خرس، گراز و گرگ و انواع پرندگان است. همچنین محیطبانان موفق به مشاهده و عکسبرداری و فیلمبرداری از دو پلنگ ایرانی نر و ماده در کوههای طالقان شدهاند.
طرحهای توسعه
سد مخزنی
سد مخزنی طالقان که به تازگی افتتاح شدهاست با ظرفیت ۴۲۰ میلیون متر مکعب که بر روی شاهرود ساخته شده، نقطه عطف مهمی در تاریخ، جغرافیا و محیط زیست منطقه محسوب میشود و تحولات و آثار عظیمی را از خود بر جای خواهد گذاشت.
اما استفاده از آب سد طالقان برای آب شرب شهر طالقان هنوز محقق نشده است.
جادهها
طالقان از طریق دو جاده به آزادراه تهران کرج متصل میشود:
جاده اول از نیروگاه شهید رجایی بعد از آبیک منشعب می شود.
جاده دوم بین آبیک و قزوین از آزادراه منشعب شده از طریق روستاهای پایین طالقان به میان طالقان می رسد.
چند سالی است که احداث مسیر کردان-طالقان که جمعاً ۳۰ کیلومتر طول دارد، آغاز شده است. احداث ۲۵ کیلومتر راه اصلی از سیبستان کردان تا ورکش طالقان به عهده وزارت راه و احداث ۶ کیلومتر بعدی از روستای ورکش تا شهر طالقان بر عهده شهرداری است. این جاده دارای تونلی به طول ۹۶۰ متر است.
تلهکابین
طی طرحی قرار است تلهکابینی با سه ایستگاه به طول ۱۲ کیلومتر در حاشیه دریاچه سد طالقان ساخته شود. مدت اجرای این طرح ۱۳ ماه در نظر گرفته شده است. تلهکابین از نظر زیستمحیطی ممکن است طالقان را دچار مشکلاتی کند که ارزیابی این امر در حال بررسی است.
دانشگاهها
دانشگاه پیام نور استان البرز واحد طالقان در حال حاضر فعالیت میکند
دانشگاه آزاد اسلامی در مقطع کاردانی و در دو رشته در واحد طالقان از سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد
ساخت دانشگاه غیرانتفاعی شهید عراقی طالقان چندین سال است که آغاز شده است ولی فعلا ساخت آن متوقف شده است.
نیروگاه فتوولتائیک طالقان
نیروگاه فتوولتائیک طالقان در سال ۱۳۸۱ با ظرفیت ۳۰ کیلووات و قابلیت افزایش تا ۱۰۰ کیلووات به بهره برداری رسید و عمر مفید آن ۲۵ سال تخمین زده میشود. متوسط تعداد ساعات آفتابی سالیانه نیروگاه حدود ۲۷۰۰ ساعت است. هدف از اجرای این پروژه تولید انرژی الکتریکی و تزریق آن به شبکه سراسری و تأمین بخشی از نیاز کشور میباشد.
لولهکشی گاز
عملیات اجرای خط انتقال گاز به شهرستان طالقان با هزینهای بالغ بر دو میلیارد تومان و اجرای ۲۵ هزار متر خط انتقال گاز در تاریخ ۲۷ مهر ۱۳۹۰ آغاز شد. اما پس از گذشت یک سال هنوز این طرح اجرایی نشده است.
طرحهای استانی
محمود احمدینژاد طی سفری به شهرستان طالقان برای تاسیس بخشداری پایین طالقان قول مساعد داد. وی برای تسریع در اجرای پروژه گازرسانی شهرستان طالقان در ۲ فاز که در فاز اول آن در شهر طالقان و در فاز دوم در دو بخش مرکزی و بالای طالقان، دستور ویژهای صادر کرد. دستور پیگیری ویژه احداث و تکمیل پروژه جاده جدید هشتگرد - طالقان و تنکابن، احداث دو استخر آب شرب برای روستاهای سوهان و کش و آسفالت تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار شهرستان طالقان تا پایان دولت دهم از جمله تصمیمهای رئیس جمهور در روستای سوهان شهرستان طالقان در ۲۲ شهریور ۱۳۹۱ بود.
چهرهها
سید محمود علایی طالقانی نخستین امام جمعه پس از انقلاب و اعظم طالقانی فرزند وی
عزیز و نگار
میرابوالفضل عنقای طالقانی
درویش عبدالمجید طالقانی از ده مهران ابداع کننده نستعلیق خط
جلال آل احمد از ده اورازان و نویسنده معاصر و شمس آلاحمد برادر وی
احسان حدادی دارنده مدال نقره بازیهای المپیک تابستانی ۲۰۱۲ لندن و دارنده اولین مدال المپیکی تاریخ ایران در رشته دو و میدانی
درویشخان (غلامحسین درویش) استاد موسیقی ایرانی در اواخر دوره قاجار
شیخ مرتضی طالقانی دیزانی، استاد آیت الله مرعشی نجفی و علامه محمدتقی جعفری
مولی نظر علی بن سلطان محمد سوهانی طالقانی (۱۲۴۰-۱۳۰۶ ه.ق) صاحب کتابهای (کاشف الاسرار، مناط الاحکام، اجتماع الامر و النهی، رساله فی الغناء، کلمات القرآن، طراز المصائب، اشتراط الحس فی قبول الشهادة، حاشیه رسائل شیخ مرتضی، حجیة الخیر الواحد، تحقیق العناوین)
صاحب بن عباد، وزیر در سلسله آل بویه
شیخ محمد صادق صدرالشریعه فرزند شیخ عـبـدالـعـلـى صـدر الـعـلـمـا مرجانی صاحب آثاری چون «تفسیر منظوم فارسی صدرالشریعه» ، «دیوان شعر»، ترجمۀ «شرح منظومه حدیث قدسی»، ترجمه شرح منظوم «مناجات الهیات»، موسوم به «افاضات النجیفه و مناجاه العلویه»؛ «مولوی نامه»، رسالهٔ منظوم در «جبر و تفویض»، کتاب «مراثی»، «صدرالوقایع»
ابراهیم حشمت ده شهراسر همرزم میرزا کوچک جنگلی
مسیح کرودی طالقانی
ابوالحسن رفیعی طالقانی
عنایت بخشی متولد ۱۳۲۴ و هنرمند معاصر سینما و تلویزیون متولد روستای حسنجون و سیدآباد
میرزا ابراهیم بوذری خوشنویس
برادران امیدوار اولین جهانگردان ایرانی
غلامحسین امیرخانی از روستای تکیه ناوه رئیس انجمن خوشنویسان
فرخ تمیمی شاعر
علی آقاحسینی خوشنویس
هوشنگ پورکریم مردمشناس
ولیالله فلاحی فرمانده نیروی زمینی ارتش
حکمتالله ملاصالحی فیلسوف
حسن هنرمندی شاعر و مترجم
علیاکبر فرهنگی چهره ماندگار جمهوری اسلامی ایران در رشته مدیریت
حجت الاسلام میرزاهادی آقااحمدی عالم وارسته و برجسته معاصر از روستای دیزان
شیخ حسین غفاری از ده حسنجون و سیدآباد و نویسنده کتاب طالقان تاریخ
محمد حسن طالقانی (مرحوم ملا عبداله) جی ده کرود جی طالقان از علمای برجسته
حبیب الله برنگی شاعر، نویسنده
عزیزالله فرید بزجی رئیس دفتر و منشی مرحوم دکتر حشمت
محمد داودی نویسنده
صنیع همایون مرجانی استاد هنرهای دستی در عصر قاجار
میرزا مهدی مرجانی خطاط، نقاش و پزشک
مهندس خلیل طالقانی
مسیح پارسا
میرزامحمدعلی مکلای طالقانی
امیر الادبء
سعیدخان رفیعی بزجی
علی آقااحمدی دیزانی ادیب و نویسنده
زین العابدین دیزانی خوشنویس
ابراهیم آقااحمدی
محمود سلطانیان اولین معلم روستای دیزان
فاضلی از روحانیون برجسته روستای دیزان
مولا سلطانیان از روستای دیزان
جمشید فیاض ( امیرخانی )، شاعر کتاب مثنوی «مناظره جوز و بادام»، از روستای تکیه ناوه
مجتبی امیرخانی ( فیاض زاده )، شاعر مراثی اهل بیت و ۱۲۱ بیت شعر بی نقطه در مدح علی بن ابیطالب از روستای تکیه ناوه
آثار ملی و دیدنیها
آرامگاه امامزاده هارون در شهرستان طالقان
تکیه روستای جوستانسنگنوشته گردنه عسلک
تکیه روستای جوستان
محوطههای باستانی
محوطه ۱ شکار چر
محوطه آردکان تپه
محوطه لمبران
محوطه مرجان
محوطه واگین سو
محوطه زرده گهره و پنجعلی تپه
محوطه مرغ استل
محوطه سنقر کلایه
محوطه تکیدر
محوطه روناسر
محوطه خرماله کول
محوطه کوشک سر
محوطه قزوین دشت
محوطه ارچیلان
محوطه جیر ارژنگ
محوطه هورسی بند شهرک
محوطه خانه مالان
تپهها
تپه قلعه فالیس
تپه دره میر آش
تپه شاه کوه
تپه قلعه سر
تپه قلعه دیو
تپه قلعه قلدوش (قله دوش)
حمامها
حمام شهرک طالقان
حمام روستای نویزک
حمام روستای بزج
حمام روستای فشندک
حمام روستای میر
حمام روستای کلانک
حمام روستای سنگ بن طالقان
غارها
غار پنجعلی
غار وی یا
غار زالن گاه
غار بادامستان
قلعهها
ارژنگ قلعه در میناوند، قلعه منصور و قلعه کیقباد در شمال هرنج، قلعه دختر در گته ده، قلعه پراچان و قلعه فالیس قلعههای موجود در طالقان هستند.
قلعه منصور طالقان
قلعه کیقباد
ارژنگ قلعه
قلعه کیقباد هرنج
قلعه پراچان
قلعه سگران
قلعه نوده (قلعه کیان خاتون)
قلعه ارژنگ
امامزادهها و آرامگاهها
امامزاده هارون
امامزاده موسی و سلیم
امامزادگان سیدعلاءالدین وشرف الدین
امامزاده قاضی - امامزاده قاضی میر سعید
امامزاده زید و ابراهیم
امامزاده حمزه و عبدا...
امامزاده سید ضیاء الدین
آرامگاه شیخ (پیر) حسین الهی
آرامگاه پیر وشته (پیر نمیر)
آرامگاه پیر کشی
آرامگاه پیر جمشید
گورستانها
گورستان روستای گته ده
گورستان گبری
استانداردهای رعایت شده:
رعایت کپیرایت مصرف کمانرژی کاربری ساده |
محیط زیست هدیهای هست که برای ادامهی حیات باید از آن نگهداری کرد
با طبیعت مهربانتر باشیم
مطالب مشابه :
بزرگداشت عالم ربانی حضرت آیت ا... طالقانی
طالقانی - فرهنگی؛اجتماعی؛خبری - فرهنـــــــگـــستان طـــــــالـــــقــان. ... طالقاني، زماني در زندان گفته بود: «هميشه مرا در بهمنماه ميگيرند و در آبان ماه آزاد ميكنند. ..... نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه آزاد کرج دقایقی به بیان ویژگیهای بارز علمی و مذهبی آیت ا.
طالقان
گسل طالقان با درازایی نزدیک به ۷۰ کیلومتر در دامنه جنوبی دره طالقان و دره آزاد بر، در ... دانشگاه آزاد اسلامی در مقطع کاردانی و در دو رشته در واحد طالقان از سال ۱۳۹۰ آغاز به
صعود گروه کوهنوردی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک مشترک بادانشکده سمابه قله 4250 متری شاه البرز
معرفی منطقه : طالقان منطقه ييلاقي در ميان كوه هاي برفگير البرز، از غرب كندوان، تا 40 كيلومتري شرق قزوين گسترده شده است. يکی از بخشهای شهرستان ساوجبلاغ از
بانک اطلاعات مشاغل تکیه ناوه ایها
فرهنـــــــگـــستان طـــــــالـــــقــان - بانک اطلاعات مشاغل تکیه ناوه ایها ... دکتر ژیلا امیرخانی استاديار دانشگاه آزاد اسلامي واحد پزشكي تهران وجراح و متخصص زنان و زایمان .
از طالقان تا شهسوار اما کلاردشت (قسمت کامل و مصور)
ادراه کل تربیت بدنی دانشگاه آزاد ... قرار شد از طالقان بریم شهسوار یا تنکابن و به بچه های کوهنورد و کوهپیما اطلاع دادیم که همچین برنامه ای هست و حدود 5/6 نفری اعلام
يادداشت دكتر يوسف فضايي بر کتاب «روستاي ايستا»
28 مارس 2011 ... اشاره: دكتر يوسف فضايي - متولد 1314 خورشیدی - دارای درجه دکتری در رشته ادیان و عرفان از دانشگاه تهران است. ايشان عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد
تازه ترين ديدگاه انتقادي درباره روستاي ايستاي طالقان
15 مه 2011 ... اشاره: آقاي حسن اسدي تبريزي - سردبیر مجله اشراق: فصلنامه فلسفي، عرفاني و ادبي دانشگاه آزاد اسلامي واحد تبريز - در يادداشت زير، نامه حجت الاسلام
برچسب :
دانشگاه آزاد طالقان