پاور آمپلیفایر ها - قسمت پنجم (پایانی) : راه اندازی پاورها

سلامی دوباره خدمت تمام دوست داران اهل بیت (علیهما سلام) ، امیدوارم که طاعات و عبادات همه مومنین در ماه مبارک رمضان مورد قبول حضرت حق واقع گردد..

 

به علت دسترسی نداشتن به یک کامپیوتر درست و حسابی ، وقفه نسبتا طولانی ایجاد شده بود. در قسمتهای قبل به آشنایی با پاورها و نحوه انتخواب آنها پرداختیم. در این قسمت در نظر داریم مراحل راه اندازی یک پاور رو بیان کنیم.

 



از آنجایی که هدف ما در این وبلاگ آموزش جهت کاربرهای مذهبی معمولی تا نیمه حرفه ای است ، آموزش کار با پاورها چندان پیچیده نمی باشد. می توان راه اندازی پاور ها را در چند مرحله توصیف نمود :

1- نصب و قرار دادن پاور در محل مناسب :

محلی که پاور در آنجا قرار می گیرد باید دارای تهویه مناسب باشد ، ترجیها پاور را در معرض نور خورشید قرار ندهید. اگر در فضای باز از پاور استفاده می کنید سعی کنید که حتما از دستگاه در مقابل بارش باران و برف محافظت کنید. در تمامی پاور ها فن هایی برای تهویه هوای داخل آن تعبیه شده است. باید توجه داشته باشید که نباید راه ورودی و خروجی هوای این فن ها را مصدود کنید. سعی کنید پاور را در جایی مطمئن قرار دهید ، یعنی به طوری که امکان افتادن و صدمه دیدن آن از بین برود. ترجیها از رک هایی که به این منظور در بازار وجود دارند برای نگه داری و جا به جایی پاور استفاده کنید.

به نقل از محمد رهبر ، اگر کارتان پرتابل نیست و همچنین از لحاظ قیمت نیز برایتان مهم است ، می توانید با کمی ابتکار رک را خودتان بسازید. انشالله در آینده آموزشی در این زمینه از طریق آقا محمد در وبلاگ قرار خواهیم داد.

 

"بهترین محل قرار گیری پاورها ، رک های محکم و درب دار هستند"

 

2- اتصال تجهیزات و کانکتورهای ورودی ، خروجی و برق اصلی :

بعد از اینکه پاور در محل مناسبی قرار گرفت ، نوبت آن است که پاور را به تجهیزاتی از قبیل میکسر و بلندگو ها متصل کنیم. در ابتدا کانکتور برق پاور را به طور کاملا محکم و مطمئن به پاور و سپس به یک پریز برق مناسب متصل کنید. به یاد داشته باشید که کانکتور نباید لق بزند ! باید کاملا محکم باشد. در غیر این صورت در محل اتصال مقاومت الکتریکی ایجاد شده و در جریان های بالا باعث گرم شدن بیش از حد کانکتور و از بین رفتن آن می شود. همچنین یکی از دلایل آسیب دیدن منبع تغذیه یک پاور همین مسئله اشاره شده است. همچنین اگر کانکتور نری برق روی دستگاه از نوع PowerCon بود ، باید کانکتور مخصوص آن را تهیه کنید که در کاربرد مورد بحث ما خیلی جای بررسی ندارد.

 

"نمونه ای از یک کانکتور برق که به درستی متصل شده است"

 

پس از آن نوبت به اتصال پاور به برق شهری است. توجه داشته باشید مسیری که برای انتقال برق از کنتور اصلی به پاور استفاده می کنید از نظر الکتریکی کاملا  مطمئن باشد. یعنی قطر سیم استفاده شده از 1.5 کمتر نباشد ، اگر در بین مسیر وصله شده یا از چند راهی ها استفاده شده باشد ، همگی قوی و ترجیها عدد 10-16 آمپر روی آنها ذکر شده باشد. سعی کنید از تجهیزات ، اتصالات و لوازم برقی مطمئن و قوی استفاده کنید. مثلا در بین چند راهی های ایرانی فردان الکتریک قوی و خوب ساخته شده. توجه داشته باشید که عدم تامیین برق مناسب = عدم جوابگویی صحیح پاور

بعد از اتصال برق پاور ، نوبت به اتصال بلندگو ها می رسد. باید توجه داشته باشید که امپدانس نهایی بلندگوهایی که قرار است به پاور متصل شوند ، از عدد ذکر شده در پشت پاور یا در کاتالوگ آن کمتر نباشد.

به طور مثال ما می خواهیم 4 عدد بلندگو EV ZX5 را به پاور متصل کنیم. 

2 حالت انتخواب پاور وجود دارد :

1- انتخواب بر اساس توان متوسط : که برابر 1200 وات در هر کانال روی 4 اهم می شود. می توانیم پاور EV CP3000S یا Crown XTi 4002 را انتخواب نماییم که هر دو تقریبا 1200 وات روی 4 اهم در هر کانال خورجی دارند. 

2- انتخواب بر اساس توان پروگرم : که برابر 2400 وات در هر کانال روی 4 اهم است. از انجایی همچین توانی در پاورهای گران قیمت Crown یا QSC پیدا می شود ، می توان از 2 پاور استفاده نمود ، ولی باید هر پاور رو به صورت پل یا Bridge به 1 جفت بلندگو اتصال داد. در این حالت نیاز به 2 پاور Crown XTi 2002 داریم.

 

قسمت اتصالات بلندگو ، برای یک پاور کروان

 

همانطور که در عکس بالا مشاهده می کنید ، هر کانال که با CH1 و CH2 مشخص شده توسط 2 مدل کانکتور در دسترس است که معمولا ما از کانکتور Speakon استفاده می کنیم. این کانکتور که مادگی آن روی دستگاه قرار دارد ، به طور مخصوص برای بلندگو توسط کمپانی Neutrik طراحی شده و ترجیها بهتر است از همین برند تهیه کنید. همانطور که می بینید ، در زیر کانکتور هر کانال ، جدولی قرار دارد که راهنمای اتصال بلندگو است. در واقع اتصالات شما باید به صورتی باشد که +1 و -1 هر کانکتور توسط یک کابل 2 سیمه مخصوص بلندگو به کانکتور دیگر وصل شده باشد. اما اگر بخواهید به صورت Bridge وصل کنید ، باید سیم + بلندگو ها را +1 CH1 وصل کنیم و سیم - بلندگو ها را به +2 CH1 وصل کنیم. (البته اتصال بین بلندگو ها به صورت معمولی است و فقط پشت پاور فرق می کند). معمولا موارد بالا به صورت تصویری در دفترچه راهنمای پاورها آورده شده است.

توجه داشته باشید که آموزش بالا معمولا در پاورهای Crown سری Xti و XLS Drivecore کاربرد دارد و پاورهای دیگر ممکن است متفاووت باشد ، بنابرین الویت شما آموزشهای تصویری داخل دفترچه دستگاه باشد. به طور مثال شکل های زیر مربوط به دفترچه Dynacord SL است.

"اتصال معمولی 2 بلندگو به یک پاور"

 

"اتصال یک یا تعدادی بیشتری بلندگو به صورت Bridge"

"همانطور که مشاهده می کنید در این نوع اتصال با برند Crown تفاووتهای وجود دارد"

 

در انتخواب سیم و جک اسپیکون دقت لازم رو به عمل بیاورید. اتصالات و سیم ها در صدا بسیار تاثیر گذارند. سیمی که استفاده می کنید بهتر است از نوع مخصوص بلندگو باشد. مشخصه اصلی این نوع سیم ها تعداد زیاد رشته های مسی داخل آنها است. توجه داشته باشید که در بازار سیم هایی وجود دارد که دارای روکشی بسیار زخیم و هادی نازکی هستند که کاملا تقلبی بوده و صرفا برای کلاه برداری ساخته شده است ، چون ظاهری شبیه به سیم های خوب دارد. بنابرین قطر سیم و تعداد آنها مهم است.

 

سیم های مخصوص بلندگو از نوع مرغوب

 

در مورد جک اسپیکون نیز باید دقت کنید. زیرا مدلهای چینی بی کیفیت بسیار زیاد است. پیشنهاد من به شما برند Neutrik است. البته قیمتها مانند کیفیت تفاووت زیادی دارند ، به طور مثال شما یک نمونه چینی را می توانید زیر 2000 تومان خریداری کنید ، در صورتی که مشابه Neutrik آن قیمتی برابر 10000 تومان دارد. همچنین برند Neutrik دارای بسته بندی مشخصی است و همچنین کانکتورهای آن شکل و شمایل خاصی دارند. البته بحث در این زمینه ادامه دارد و باید در جای خود بررسی گردد. علاوه بر این اگر قصد اتصال بلندگو به صورت Bridge را دارید ، باید جک اسپیکون شما  4 قطب باشد. برای اتصال معمولی نوع 2 قطب کافی است. همچنین توان و جریان مدلهای زیر با هم تفاووت دارد و بعضی از انها توانایی بیشتری در عبور جریان دارند که حائظ اهمیت است.


"جک های اسپیکون متعلق به برند نوتریک"

 

بعد از نصب بلندگو ها ، نوبت به اتصال ورودی های صدا به پاور است. این نوع اتصال بستگی به امکانات موجود روی میکسر و پاور دارد. به طور مثال بعضی از پاورها قابلیت اتصال به سه صورت RCA ،  کنونی یا XLR و 1/4 اینچ یا بنونی را دارا می باشند و بعضی از آنها فقط از نوع XLR هستند. همچنین روی اکثر میکسر ها از اتصال XLR برای خروجی های اصلی استفاده شده است. البته نوع 1/4 اینچ نیز دیده شده است.

 

اتصالات موجود روی پاورهای Crown سری XLS Drivecore

 

اتصالات موجود روی یکی از پاورهای QSC سری RMX

 

اتصالات مربوط به پاورهای QSC سری GX

 

بعد از تشخیص اتصال مناسب با توجه به نوع پاور و میکسرتان  ، با استفاده از سیمهای مناسب ضد نویز و دارای شیلد مسی مناسب و همچنین اتصالات مناسب (ترجیها نوتریک) ، میکسر را به پاور اتصال دهید. می توانید با رعایت سیگنال چپ و راستی ، کنترل بهتری روی صدای سمت راست و چپ هیئت داشته باشید.

 

3- روشن نمودن پاور ، تنظیم و کنترل شرایط کاری :

بعد از تامیین برق مناسب ، اتصال بلندگوها و ورودی ها نوبت به روشن نمودن پاور و تنظیم آن می رسد. با گفتن یک "بسم الله" پاور را روشن کنید. بعد از روشن کردن یک پاور ، باید چراغ (های) مربوطه روشن شوند. در غیر این صورت ممکن است برق ورودی یا سیستمهای حفاظتی پاور (مثلا فیوز اصلی پاور) دچار مشکل باشند. بعد از روشن کردن پاور ، اطمینان حاصل کنید که خروجی های میکسر در حالت بی صدا باشند. سپس ولوم های روی پاور را به میزان لازم افزایش دهید. این میزان بستگی به توان بلندگو و سطح صدای مورد نیاز شما دارد. بعضی از افراد ولوم پاور را 90 درصد به بالا تنظیم کرده و سپس با استفاده از فیدر های اصلی میکسر ، صدا را کنترل می کنند. می توانید از چراغ Clip یا Limit روی پاور و یا چراغهای ماقبل آن ، سطح حدودی صدا را تشخیص دهید.

اگر توان خروجی یک پاور را 1000 وات در نظر بگیریم ، روشن شدن چراغ کلیپ به معنای تجاوز توان خروجی به مقدار کمی از 1000 وات است. البته این یکی معنی این چراغ است. در بعضی مواقع ممکن است به علت عدم تامیین برق مناسب ، این چراغ زودتر از حد معمول روشن شود. همچین چراغهای که با عبارتهای -10 یا -20 نشان داده می شوند ، بیانگر این هستند که توان حال حاظر خروجی به مقدار 10 یا 20 دسیبل پایین تر از حد کلیپ است. علاوه بر این ممکن است اعدادی به صورت لگاریتمی (بر حسب دسیبل) در کنار ولوم ها درج شده باشند که نسبت توان را تعیین می کنند.

 

جدول راهنمایی تشخیص نسبت توان با توجه به عدد دسیبل ، با توجه به جدول

عدد -20db یعنی 0.01 ضربدر حداکثر توان خروجی قبل از کلیپ

 

چراغهای نمایش دهنده وضعیت پاور Dynacord سری SL

 

- اگر چراغهای  Thermal ، Protect و امثال این موارد روشن شدند ، پاور دچار گرمای بیش از حد یا اتصالی خروجی (Protect) شده است. باید به دفترچه رجوع کنید و علت را جویا شوید. اگر محل قرار گیری پاور دارای تهویه مناسب باشد و همچنین بلندگوها با رعایت امپدانس حداقل با اتصالات مطمئن وصل شده باشند ، احتمال روشن شدن این چراغها به صفر نزدیک است.

در مورد پاورهای دیجیتال ، از انجایی که معمولا حالت Default آنها برای ما کاربرد دارد ، جای بحث چندانی ندارد. البته اگر دوستان درخواست داشته باشند ، می توان یک پست اختصاصی در آن زمینه ایجاد نمود.

علاوه بر این ، در پشت بعضی از پاورها کلید هایی برای تنظیم مدارات فیلتر و... قرار دارد. در پاورهای Crown جدید نیز این اقدام کاملا دیجیتالی است. به طور مثال در پشت پاور QSC GX که عکس آن در بالا آمده است ، کلیدی برای انتخواب Fullrange و HF-LF وجود دارد. که در کاربرد مورد بحث ما باید روی Fullrange قرار گیرد.

در پاورهای Dynacord نیز کلید هایی برای Ground نمودن بدنه ، فیلتر LPN و کلیدهای انتخواب حالت خروجی قرار دارد. اگر پاور به همراه تجهیزاتی از قبیل میکسر در یک رک قرار دارد ، بهتر است کلید Ground روی حالت Grounded قرار گیرد. اگر از بلندگوهای  Fullrange استفاده می کنید (مثلا ZX5) ، روشن بودن LPN به پرقدرت شدن و افزایش بمی صدا کمک می کند. کلیدهای انتخواب خروجی نیز باید در حالت Dual یا Bridge قرار گیرند.

تنظیمات پاور Dynacord سری SL

 

امید است که دوستان عزیز مشکلی در زمینه کار با پاورهای نداشته باشند و بتوانند از مطالب بالا حداکثر استفاده را ببرند.

التماس دعا


مطالب مشابه :


ضبط صدای جمعیت با میکسر دایناکورد

صدابرداری هیئتی - ضبط صدای جمعیت با میکسر دایناکورد, آموزش صدابرداری هیئتی, مدت‌هاست با




افکت و افکتور و طریقه نصب

تنظیمات مستر : تنظیمات مربوط به نوع افکتها باهم متفاوت است . 1- افکت میکسر دایناکورد .




شروع کار با میکسر ها ؟

در تمامی میکسر ها ما یک چیز را در تنظیمات خط می بینیم فقط ( در میکسر های دایناکورد در




پاور آمپلیفایر ها - قسمت پنجم (پایانی) : راه اندازی پاورها

تنظیمات پاور Dynacord سری SL




افكت پينگ پنگي

حالا رسیدیم تنظیمات دیجیتالی اما در مورد دایناکورد های قدیمی سری 2 دقیقا مثل بالا عمل




برچسب :