اختلالات یادگیری در دانش آموزان متن کامل

کلیات:

این دسته از دانش آموزان به طور کلی در یکی از زمینه های درسی از نظر میزان پیشرفت و یادگیری به طور فاحشی با دیگر دروس دچار عقب ماندگی می باشند بدون این که از نظر ذهنی دچار عقب ماندگی هوشی باشند. در سال1968«کمیته ی مشورت ملی در مورد کودکان ناتوان» تعریف زیر را ارائه داد:

«کودکان ناتوان در یادگیری در یک یا چند فراگرد اساسی روانی در ارتباط با فهمیدن یا کاربرد زبان شفاهی یا کتبی ناتوانی نشان می دهند. تظاهرات این ناتوانی ممکن است به صورت اختلال در گوش دادن - فکر کردن - سخن گفتن- خواندن- نوشتن- هجی کردن یا حساب باشد. این اختلالات را نتیجه شرایطی دانسته اند که شامل نقائص ادراکی- ضایعه مغزی- اختلال جزئی در کارکرد مغز- نارسانا خوانی- اختلال گویایی و غیره است.ناتوانی یادگیری این کودکان از نوع مشکلاتی نیست که مربوط به بینایی شنوایی یا نقایص حرکتی عقب ماندگی ذهنی پریشانی عاطفی و یا کمبود امکانات محیطی باشد.»

میزان آماراین دانش آموزان در حدود بین  1تا 3 درصد و در بعضی از آمار ها تا 30%گزارش شده ولی به طور کلی این دسته از کودکان به علت مشکلات شناختی آمار دقیقی از آن ها در دست نیست.در این اختلال از اولین مراحل رشد یادگیری دچار مشکل می باشد.

یکی از مشکلات تشخیصی این مشکل تفاوت آن از دیگر اختلالات رشدی است و دیگر مشکل تشخیص این اختلال از بد آموزی و عدم تجربه کافی آموزشی می باشد این اختلال با مشکلات دیگری نظیر کمبود توجه و دیگر اختلال های رفتاری به خصوص زیاده فعالی همراه می گردد.

به طور کلی علت ناشناخته است ولی فرضیات متعددی در مورد علل آن وجود دارد که بعضی از آن ها تقدم عوامل زیستی است- که بر عوامل غیر زیستی(نظیر فرصت یادگیری وکیفیت تدریس) تاثیر می گذارند و در نتیجه باعث اختلال می گردد. این اختلال در سراسر دوران دبستان گاه تا دوران نوجوانی ادامه می یابد ولی بیشتر نشانه های خود را در دوران دبستان به شدت نشان می دهد.این دسته از دانش آموزان دارای یک ملاک های تشخیصی کلی به صورت های زیرمی باشند.

-1ملاک های رفتاری عبارتنداز :

اختلالادراکی:

به طور مثال وقتی از دانش آموز بخواهیم به یک تصویر نگاه کند او به جای دیدن کل تصویر اجزا را می بیند یا طرح را تحریف کرده و نقش و زمینه را به جای یکدیگر به حساب می آورد یا اگر به او گفته شود حرف(آ) را بنویسید کل صفحه را با حرف (آ) پر می کند.

اختلال مفهومی:

اگر از دانش آموز بخواهیم متنی را بخواند قادر به درک مطلب یا خلاصه کردن آن نیست.

اختلالات رفتاری:

معمولا اختلالات رفتاری نظیر زیاده فعالی تحریک پذیری و دیگر مشکلات هیجانی را از خود نشان می دهد.


- 2ملاکهای زیستی:

علائم خفیف عصبی:

نظیر ناشیگری در راه رفتن عدم قدرت کافی در انجام مهارت های ظریف حرکتی. در نوار مغزی ضایعات عصبی دیده می شود بدون اینکه دچار عقب ماندگی ذهنی خود یا افراد خانواده باشند.این اختلال به چهار دسته کلی تقسیم می شوند:

-1اختلال خواندن

2 -اختلال املا(بیان نوشتاری)

-3اختلال مربوط به رشد در حساب(ریاضیات)

-4اختلال آمیخته ناتوانایی های یادگیری


(ب-1)اختلال در خواندن:

تعریف:اختلال مربوط به رشد در خواندن با نقص قابل ملاحظه ای در پیدایش مهارت های شناخت کلمات وفهم مطالب هویدا می شود.

در این اختلال علت ضعف بینایی یا سن عقلی یا نامناسب بودن محیط آموزشی نیست این دسته از دانش آموزان در قدرت درک مطلب خواندن و بازشناسی کلمه خوانده شده و مهارت بلند خوانی و انجام تکالیفی که بر خواندن مبتنی باشد. ضعف نشان می دهند و در سابقه این افراد اختلال رشدی گفتاری نیز دیده می شود دارای شکست تحصیلی بی علاقگی به مدرسه و سازگاری اجتماعی به خصوص در سال های آخر دبستان و دوران دبیرستان می باشند.

انواع آن شامل عقب ماندگی- اختصاصی خواندن- وارونه خوانی و دیسلکسی رشدی می باشد. حدود 2 تا 8 درصد کودکان در سنین مدرسه به این اختلال دچار هستند و در پسرها 2 تا 4 برابر بیشتر از دخترها می باشد.

سبب شناسی:

ماهیت اصلی این اختلال در نظریه های مختلف متفاوت است یکی از فرضیات- عامل ژنتیکی است ولی مطالعات روی دو قلوها چنین فرضی را تائید نمی کند.فرضیه دوم رابطه ی بین این اختلال و چپ دستی است ولی این فرضیه نیز تائید نمی شود- البته در این دسته از دانش آموزان در صد بالایی دچار چپ دستی هستند و همچنین در کودکان مصروع و یا کودکانی که دچار ضربه ی مغزی ثانوی بوده اند دچار کوری خواندن گشته اند و بعضی نیز سوء تغذیه مادر در دوران بارداری را عامل مهم می دانند.


(ب-2)اختلال در املاء(بیاننوشتاری)

تعریف: توانایی املاءشفاهی و هم کتبی مختل می باشد بدون آنکه بهره ی هوشی یا مشکلات دیداری و شنیداری علت آن باشد.این دسته از دانش آموزان قادر به تبدیل افکار به کلمات و جملات به هنگام نوشتن نمی باشند.

این دسته از دانش آموزان در اوایل ورود به مدرسه به صورت اشکال عمده در عملکرد املاء از خود نشان می دهند و گاه تاثیر خود را تا سال های بعدی تحصیلی نشان می دهد.این دسته از دانش آموزان دارای مشکل دست خط در نوشتن نیز هستند بر خلاف اختلال خواندن در این اختلال خطاهای املایی به گونه ای است که عمدتا از حیث نظام صوتی دچار اشکال نمی باشند (یعنی کودک مطابق آنچه که می شنود می نویسد(

در صورتی که سنجش هوشی از کودک گرفته شود بیشتر از70بهره هوشی دارد باید در تشخیص این مشکل مطمئن باشیم که به علت بدی آموزش این مشکل به وجود نیامده باشدو همچنین به علت مشکلات عصبی- روانی و یا سایر اختلالات به وجود نیامده باشد.

تفاوتی در ارقام آماری بین دختران و پسران دیده نمی شود و میزان درصد آن کاملا مشخص نیست چون گاه اختلال خواندن سبب آن میگردد.

سبب شناسی:

علت آن کاملا مشخص نیست ولی چند فرضیه در مورد آن وجود دارد که یکی از آنها در ارتباط با اختلال خواندن است و نیز استعداد ارثی برای ابتلاء و همچنین میزان کوتاهی توجه و پریشانی حواس را احتمالا علت آن می دانند.

///////////////////////

ویژگی های اختلال یادگیری

-1ضعف شدید در یکی از دروس املاء یا قرائت و یا ریاضی دیده می شود.

-2در زمینه های رشدی-حرکتی در تاریخچه زندگی او تاخیر شدید یا تاخیری دیده نمی شود

 -3بهره ی هوشی عادی دارد.

-4 با روش های آموزشی ویژه معمولا تا سنین بالا تا حدودی رفع می گردد.

-5میزان هماهنگی با محیط معمولا دچار اختلال فاحش نمی گردد.

ویژگی های عقب ماندگیذهنی

-1 در کلیه دروس به طور یکسان ضعف شدید دارد.

-2 در کلیه زمینه های رشدی-حرکتی مثل نشستن خزیدن و راه رفتن و غیره تاخیر محسوس دارد.

 -3در تست های هوشی عقب ماندگی ذهنی نشان می دهد.

 -4تا آخر عمر تفاوت یادگیری با دیگر هم سن های خود نشان می دهد.

-5 در ارتباط اجتماعی و هماهنگی محیط دچار اختلال است.

در جدول زیر تفاوت اختلال یادگیری(خواندن) و عقب ماندگی ذهنی اشاره می شود.

- اختلال یادگیری خواندن عقب ماندگی ذهنی

- ضعف املاء وجود دارد. ضعف املاء بیشتراست.

- اشتباه راست وچپ کمتراست. اشتباه راست وچپ بیشتر است.

- پیشرفت در قرائت نسبت به سایر دروس کمتر است. پیشرفت دروس فرقی یا یکدیگر ندارد.

- پیشرفت در ریاضی نسبت به سایردروس بهتر است. پیشرفت دروس فرقی با یکدیگر ندارد

- پیش آگهی در قرائت دتر است. پیش آگهی در قرائت بهتراست.

- بهره ی هوشی درحد عادی یا بالاتر از عادی است. بهره ی هوشی کمتر از متوسط است.

)ب-4)افت تحصیلی:

تعریف افت تحصیلی یعنی دانش آموزان در هنگام تحصیل بعد از یک دوره موفقیت تحصیلی یا متوسط به تدریج ظریف یادگیری او کاهش یافته و یا یادگیری او کاهش یافته و یا تکرار پایه تحصیلی داشته باشد و به طور کلی نمرات او نسبت به ماه قبل یا سال های قبل سیر نزولی محسوسی از خود نشان بدهد این گروه از دانش آموزان دچار کاهش کیفیت تحصیلی می گردند یعنی نسبت به وضعیت قبلی خود یا سطح کلاس از حد مطلوب یا معمولی درآموزش نزول می کنند.مثلا در چندین درس تجدید می شوند یا معدل آن ها از میزان قبلی پایین تر می شود و در واقع از نظر تحصیلی با شکست روبرو می گردند و در افت شدید مجبور به تکرار پایه می شوند. توجه شود منظور اصلی از افت تحصیلی فقط دانش آموزان مردودی نمی باشند بلکه تغیرات ناگهانی که در عملکرد تحصیلی دانش آموز پیش می آید نیز افت تحصیلی خوانده می شود.

سبب شناسی

علل متعددی از نظر محیطی و وضیت جسمانی می تواند به عنوان عامل در این امر نقش داشته باشد. نظیر وضعیت خانوادگی از نظر تغیرات ناگهانی اقتصادی و روانی- حوادث ناگهانی در تشکل خانواده- مرگ یا جدایی یا اختلالت خانوادگی- تولد کودک جدید و یا مهاجرت از شهری به شهر دیگر- جابجایی مدرسه و حتی گاه جابجایی مقاطع تحصیلی مثلا دبستان به دوره ی راهنمایی یا دبیرستان و یا حتی تغییر معلم و یامشکلات روانی دانش آموزان در دوره ی نوجوانی و یا بیماری جسمانی کودک در یک دوره ی خاص و در دبیرستان عدم انتخاب رشته تحصیلی مناسب با استعداد دانش آموز.

میزان درصد دقیق و یا تفاوت بین پسران و دختران در افت تحصیلی به علت تعاریف متعددی که در تحقیقات در نظر گرفته شده مشخص نمی باشد.

)ب-5)ترکتحصیل:

تعریف:یعنی دانش آموزی در مدرسه مشغول به تحصیل بوده و بدون آنکه دلیل واضحی داشته باشد و یا بادلیل خاصی برای مدتی یا برای همیشه مدرسه را ترک می کند و در فرایند آموزش و پرورش رسمی ادامه مشارکت ندارد. این گونه شاگردان حتی گاه بدون گرفتن پرونده دیگر به مدرسه باز نمی گردند.


سبب شناسی:

علت آن در ایران نیاز به بررسی تحقیق دارد.به خصوص که در مدارس ایران هنگامی که شاگردی مدرسه را ترک می کند به علت عدم وجود مددکار یا مشاور پی گیری علت صورت نمی گیرد و گاه به صورت پراکنده معلمین یا کادر مدرسه از علت آن مطلع می گردند. و میزان درصدان نیز به طور دقیق بررسی نشده است و طبق آمار گزارش شده به دفتر مشاوره در سال تحصیلی71-70 حدود 15935نفر مدرسه را ترک کرده اند و در تحقیقی که در کرمان به عمل آمده است در سـال تحصیلی68-67 حدود 25%در سه مقطع بوده است.

)ب-6)عدم انجامتکالیف:

هنگامی که با معلمین مدرسه در ارتباط با مشکلات دانش آموزان صحبت می شود یکی از مشکلاتی که غالبا به آن در مرحله اول اشاره می کنند عدم انجام تکالیف است و یا به اصطلاح خود آن ها - تنبل بودن شاگردان در انجام تکالیف شب است.این مسئله در اکثریت تحقیقات آموزشی به عنوان یک عامل با فراوانی بالا در مشکل آموزشی قلمداد گردیده است.

سبب شناسی:

همانگونه که در بالا اشاره شد در تحقیقات علل متعددی را برای آن محسوب می کنند یکی عدم میزان تکالیف با توانایی های دانش آموزان دوم یکنواخت بودن تکالیف با توجه به عصر حاضر که می توان از وسایل آموزشی جنبی به عنوان تکلیف استفاده نمود نظیر جراید- نوارهای ویدئویی و کاست و استفاده از روش های متنوع دیگر در انجام تکالیف نظیر روش واحد کار و مسئله نگری جان دیویی و غیره می باشد و نامشخص بودن هدف با نوع کیفیت.

به طور کلی اگر تکلیف را به سه دستی اصلی تمرینی- آمادگی- و امتداد و خلاقیت تقسیم کنیم. و هر کدام را چنین توضیح دهیم که(هدف تکلیف تمرینی- تمرین روی همان محتوا در کلاس درس یا حفظ کردن آن محتوا درخانه.در جهت تقویت یادگیری است) متوجه می گردیم که در واقع اکثریت معلمین به این نوع تکلیف تنها اکتفاء می کنند و این روش به عنوان یک روش قدیمی که به سرعت شاگردان را خسته می کند شناخته شده است.

دومین روش تکلیف- آمادگی است که معلم- درس جلسه بعد را از شاگردان می خواهد که مطالعه کنند تا زمینه ای برای بحث داشته باشند که معمولا در کلاس های بالاتر مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش اگر معلم دقت کافی در چگونگی هدایت بحث و به کارگیری اطلاعات زمینه را نداشته باشد این امر می تواند امری بیهوده باشد که به جز اتلاف وقت چیزی دیگری در بر ندارد.

نوع سوم تکلیف شب امتداد و خلاقیت است در این روش شاگردان را به انجام واحد کار و روش های مسئله نگری ترغیب کرده و باعث بالا بردن قدرت ابتکار و خلاقیت شاگردان می شوند که به علت عدم آشنایی معلمان با این روش معمولا مورد استفاده واقع نمی گردد و در ثانی نیاز به طراحی آموزش طولانی و مستمردارد که متاسفانه معلمین کمتر روی آن وقت صرف می کنند.با توجه به انواع فوق و عدم کاربرد روش های به کارگیری تکلیف در مدرسه دانست.

البته تنها علت روش های غلط تکلیف نیست که عامل عدم انجام تکالیف می گردد بلکه علل دیگری نیز از جمله عوامل زیر را می توان نام برد:

-1 عدم کنترل والدین از وضعیت تحصیلی فرزندانشان

 2- بی ارتباط بودن تکالیف با نیازهای روزمره

 3- حجم زیاد تکالیف

 4- مشکلات خانوادگی نظیر محول نمودن کارهای منزل به فرزندان از طرف والدین

5- و یا انجام کاری برای دریافت حقوق در ساعات غیر مدرسه برای کمک به وضعیت اقتصادی خانواده 6- تشویق نشدن برای تکالیف منزل

7- افسردگی های خفیف

 8- سهل انگاری والدین در برخورد با مسائل و مشکلات فرزند خود و در سال های اخیر تماشا کردن برنامه های تلویزیونی تا دیر وقت و در نتبجه کمبود خواب و استراحت از علل متنوع این مشکل به شمار می روند که خود نیاز به یک تحقیق وسیع دارد.

(ب-7)تقلب در امتحانات و تکالیف مدرسه:

یکی از مشکلات که در مدرسه در زمان برگزاری امتحانات رخ میدهد و نیروی بسیار زیادی از کادر مدرسه را اشغال می کند مراقبت از جلسه امتحان برای تقلب دانش آموز است که با تمام کنترل ها باز تعدادی از دانش آموزان از کوچکترین فرصت استفاده نموده و به تقلب در جلسه امتحان می پردازند. البته تنها تقلب در امتحانات به وسیله این شاگردان اعمال نمی شود بلکه معمولا اعمال دیگری که نشانه ی نوعی تقلب است در آن مشاهده می شود نظیر دروغ گویی در مورد تکالیف برداشتن اشیاء یا تکالیف دیگران جا انداختن مشق شب و غیره.

سبب شناسی:

البته در علت اصلی این امر نیاز به تحقیق زیاد می باشد ولی به احتمال زیاد می توان علل زیر را در این امر موثر دانست:

-1 ضعف درسی دانش آموزان نسبت به محتوا.

-2 احساس عدم امنیت نسبت به نمره هایی که دریافت می کند از طرف والدین.

-3 بی اعتمادی به خود و دانسته هایش.

-4 نیاز به جلب توجه و خود نمایی و یا قدرت نمایی.

-5 نادرست و متقلب بودن اعضاء خانواده که زمینه تقلب در بچه را فراهم نموده است.

-6 عدم آگاهی از دلایل برگزاری امتحان و انجام تکالیف در هدف آموزشی.

میزان آمار دقیق آن کاملا مشخص نیست ولی طبق گزارش ارسالی از استان ها به دفتر مشاوره و تحقیق در سال 71-70حدود 9502 مورد در مدارس تقلب دیده شده است.

 

 


مطالب مشابه :


اختلالات یادگیری در دانش آموزان

گروه آموزش ابتدایی - اختلالات یادگیری در دانش آموزان - آموزش ابتدایی در پایه دوم وسوم




اختلالات یادگیری در دانش آموزان متن کامل

تحقیقات آموزشی EDUCATIONAL RESEARCH - اختلالات یادگیری در دانش آموزان متن کامل - Educational Research تحقیقات




دانلود رایگان نمونه سوالات نیمسال اول ۹۲-۹۱ رشته علوم تربیتی

طراحی و مطالعه مسائل یادگیری و اختالات یادگیری




دانلود رایگان نمونه سوالات رشته علوم تربیتی نیمسال دوم 93-92 همراه با پاسخنامه

روان شناسی یادگیری – روان شناسی یادگیری (نظریه ها و مفاهیم) _1211299_1 اختالات یادگیری




اختلالات یادگیری

آموزگار(مهدی فیض آبادی) - اختلالات یادگیری اختالات یادگیری [ شنبه بیست و چهارم دی ۱۳۹۰ ]




دانلود نمونه سوالات نیمسال دوم ۹۱-۹۰ دانشگاه پیام نور

روان شناسی یادگیری – روان شناسی یادگیری (نظریه ها و مفاهیم) 112.7k. اختالات یادگیری




برچسب :