اجرای پروژه قطار سریع السیر مشهد-تهران هنوز به مرحله واگذاری زمین نرسیده است

صفحه R02 اقتصاد (رضوي) ، شماره سريال 17444 ، تاريخ انتشار 880930

محمد جواد رنجبر

خراسان رضوي

نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس می گوید زمین مورد نیاز پروژه قطار سریع السیر مشهد-تهران هنوز تامین نشده است، معاون عمرانی استاندار خراسان رضوی و نیز مشاور استاندار اعتقاد دارند که اجرای پروژه هنوز به مرحله واگذاری زمین نرسیده است.

نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس در گفت وگو با خراسان در این باره اظهار داشت: مدت زیادی از امضای توافق نامه پروژه قطار سریع السیر مشهد-تهران می گذرد و مطالعات فاز صفر آن هم انجام شده است.

حجت الاسلام محمدعلی رضایی افزود: برای شروع مطالعات فاز اول پروژه باید زمین در اختیار مشاور قرار داده شود که تاکنون هنوز این امر محقق نشده است.

وی با بیان این که واگذاری زمین برای اجرای این پروژه باید هر چه سریع تر انجام شود، ادامه داد: مشاور می خواهد مسیر حرکت قطار را مطالعه و مشخص کند و برای این امر باید زمین تحویل شود.

مشاور امور عمومی استاندار خراسان رضوی که گفته می شود نماینده تام الاختیار استاندار در این پروژه است هم در این باره به خراسان گفت: هنوز به صورت رسمی این مسئولیت با من نیست، اما پی گیری هایی در این باره انجام داده ام.علی اصغر عنابستانی افزود: متاسفانه كار آن گونه که در خور پروژه است، تاکنون دنبال نشده است.

وی درباره وضعیت پروژه قطار سریع السیر مشهد-تهران گفت: مطالعات فاز صفر پروژه انجام شده، اما هنوز مطالعات فاز یک آن انجام نشده است تا عملیات اجرایی آن آغاز شود.

مشاور امور عمومی استاندار خراسان رضوی با بیان این که باید در ابتدا مطالعات فاز یک انجام شود، اضافه کرد: مطالعات فاز یک در واقع مسیربندی راه در روی زمین و تعیین ایستگاه های مشهد و تهران و شهرهای بین راه و برآورد تعداد پل ها و تونل های احتمالی است که هنوز این اتفاق نیفتاده است و تاکنون هیچ گروهی مطالعات فاز یک را انجام نداده است که بر اساس آن مطالعات، عملیات اجرایی پروژه آغاز شود.

وی با اشاره به کارهایی که در رابطه با پروژه انجام شده است ادامه داد: قرارداد اصلی ضمانت با سرمایه گذار منعقد شده، وزارت امور اقتصاد و دارایی تاییدیه داده و ضمانت های لازم را دولت به سرمایه گذار داده است و انجام این امور نشان دهنده قابل اجرا بودن پروژه و اراده مدیران برای اجرای آن است.

عنابستانی با تاکید بر این که کار اجرایی پروژه نباید بدون مطالعات شروع شود، گفت: تا وقتی محل ایستگاه ها مشخص نیست نمی توان زمین اختصاص داد.

وی در پاسخ به این سوال که مطالعات فاز یک پروژه چه زمانی باید تمام شود، افزود: مسئولیت رسمی کار برعهده بنده نیست؛ اجازه بدهید استاندار مسئولیت پی گیری پروژه را مشخص کند. آن وقت اگر قرار شد بنده دنبال کنم، حتما زمان بندی برای پروژه اعلام می کنم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی نیز دراین باره به خراسان گفت: با توجه به این که قرار است پروژه قطار سریع السیر مشهد-تهران به صورت BOT اجرا شود، بحث ها فعلا به صورت متمرکز در تهران در حال پی گیری است.

سعید حسین پور افزود: در مرحله طراحی و اجرا، موضوعات مربوط به تملک زمین و تحصیل حریم انجام خواهد شد و فعلا اقدامات کلی این پروژه در مرحله قراردادهای کلی، فاینانس ها و پشتیبانی های مالی، ضمانت های پروژه و اقداماتی که باید در جهت پادار شدن قرارداد BOTدر سطح کشور و وزارت راه انجام شود، در حال انجام است.

وی ادامه داد: وقتی پروژه به مرحله اجرا برسد، تکلیف موضوعات تملک زمین و تحصیل حریم روشن می شود و هنوز در این بخش ورود پیدا نکردیم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی گفت: مجوز لازم برای این پروژه از شورای عالی اقتصاد اخذ شده و گام هایی از پروژه در حال پیشروی است؛ اما هنوز پروژه در مراحل پی گیری های متمرکز و اصلی قرار دارد.

وی درباره زمان آغاز مرحله طراحی و اجرای پروژه نیز اظهار داشت: این زمان بستگی به این دارد که قرارداد نهایی پادار و پروژه به صورت BOT در سطح کشور عملیاتی شود.

حسین پور درباره ۵میلیارد تومان اعتباری که قرار بود برای مطالعه پروژه به طرف آلمانی پرداخت شود هم بیان کرد: در قرارداد اولیه پروژه قرار بر این بود که تسهیلات اولیه ای در حد ۵میلیارد تومان در اختیار سرمایه گذار قرار داده شود؛ اما در توافق نامه نهایی که خردادماه امسال در مشهد به امضا رسید، آن بند اصلاح و موضوع تسهیلات حذف شده است.

وی ادامه داد: ما دیگر تعهدی در قرارداد نداریم و سرمایه گذار باید کل اعتبار را به صورت BOT تامین کند و بعد در مرحله بهره برداری، سرمایه خود را مستهلک کند.


مطالب مشابه :


راه آهن: رقابت قطار با هواپیما در مسیر تهران- مشهد

مدیر عامل شرکت راه آهن جمهورى اسلامى مدعى شد راه اندازى قطار سریع السیر در مسیر تهران-مشهد با سرعت بالاى ۴۰۰ کیلومتر در ساعت، با هواپیما قابل رقابت خواهد بود. حسن زیارى در گفت وگو با مهر در این باره گفت: راه اندازى قطار سریع السیر در مسیر ...




قرارداد نهایی پروژه قطار سریع السیر مشهد - تهران با آلمان امضا شد

محمد جواد رنجبر - قرارداد نهایی پروژه قطار سریع السیر مشهد - تهران عصر دیروز با حضور وزیر راه و ترابری میان «محمدجواد محمدی زاده» استاندار خراسان رضوی و رئیس کنسرسیوم سرمایه گذار آلمانی امضا شد. قرارداد اولیه فروردین ۸۶ به امضا رسیده بود که در ...




اجرای پروژه قطار سریع السیر مشهد-تهران هنوز به مرحله واگذاری زمین نرسیده است

خراسان رضوي. نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس می گوید زمین مورد نیاز پروژه قطار سریع السیر مشهد-تهران هنوز تامین نشده است، معاون عمرانی استاندار خراسان رضوی و نیز مشاور استاندار اعتقاد دارند که اجرای پروژه هنوز به مرحله واگذاری زمین نرسیده است.




رقابت قطار با هواپیما در مسیر تهران- مشهد

حسن زیاری در گفتگو با مهر در این باره گفت: راه اندازی قطار سریع السیر در مسیر تهران-مشهد با سرعت بالای 400 کیلومتر در ساعت، با هواپیما قابل رقابت است اما هر یک از این وسایل نقلیه مشتریان خود را دارد و باعث تداخل در بازار یکدیگر نمی شود.




مخالفت مرکل با ساخت قطار ترنس رپید تهران - مشهد

آنگلا مركل صدراعظم آلمان با ساخت طولانيترين خط آهن قطار سريع السير جهان در ايران بشدت مخالفت كرد. به گزارش الف، مركل در مخالفت با صدور و انتقال تکنولوژی قطار سريع السير به ايران اظهار داشت: كمك آلمان براي ساخت اين قطار در ايران غيرقابل ...




حق نیشابور و فیروزه در تقسیمات کشوری تضییع شده است

البته ایشان نمی فرمایند اگر عرضه اش را داشتند چرا مانع لغو قطارهای اختصاصی نیشابور نشدند؟؟؟؟؟؟؟؟؟جهت اطلاع آغای دکتر بدانند تا فکر نکنند ما نمی دانیم قطار سریع السیر تهران مشهد نتیجه پیگیری های نمایندگان مشهد و تهران است و هیچ ربطی به ...




مشهد سه شنبه آینده میزبان دور سوم سفرهای استانی هیئت دولت خواهد بود

قابل توجه است بسیاری از مصوبات سفر هیئت دولت در دور اول و دوم در خصوص حاشیه شهر مشهد، بافت فرسوده این شهر ، بزرگراه تهران مشهد ، برقی کردن قطار تهران -مشهد، قطار سریع السیر تهران- مشهد، محور مشهد وفریمان و ... هنوز جنبه اجرایی به خود نگرفته ...




برچسب :