توضیحاتی در باره ی فعّا لیّت های بخوانیم

توضیحاتی در باره ی فعّا لیّت های بخوانیم

1-درک و دریافت

      فعّالیّت درک و دریافت معمولا اوّلین فعّالیّت کتاب بخوانیم پس از هر درس است که در پایه های چهارم و پنجم دبستان مورد توجه قرار می گیرد.و اهداف زیر را دنبال می نماید.

    -ایجاد تعامل میان معلّم و دانش آموز

   -ارزشیابی از میزان درک دانش آموز از مطالب درسی(محتوا و پیام درس)مطرح نماید.در صورت نیاز دانش آموزان

 -   دست یابی دانش آموز به خود ارزشیابی و جبران خلا اطّلاعات توسط همکلاسی ها یش .که بیان می کنند

توصیه ها:

   برای پاسخ به دانش آموزان فرصت فکر کردن و مشورت بدهید.

   تشویق دانش آموزان به بیان پاسخ های مبسوط و پرهیز از پاسخ های یک واژه ای مانند(بله-خیر)تمرین برای عادت خوب گوش دادن با جلو گیری از پاسخ های شتاب زده قبل از اتمام سوال.

   عادت دادن ا نان به تفکر و انسجام فکری برای بیان پاسخ های دقیق  از دانش آموزان علاوه بر پاسخ ها یی را که از متن درس بیان میکند نظر خود را نیز در مورد آن سوال مطرح نماید.در صورت نیاز دانش آموزان

را راهنمائی کنید تا پاسخ را از متن درس بیاید و یا -یادآوری شفاهی آن بخش از درس توسط معلّم صورت پذیرد.

 

2-واژه آموزی و گسترش واژگان

    قلب هر زبان،واژه های آن زبان است.از سال سوم دبستان کودکان می توانند در هر سال 3000واژه را به گنجینه ی واژگان خواندنی خود اضافه نمایند

   کودکان در هنگام ورود به دبستان واژه های زیادی را از طریق شناخت پدیده های اطراف به دست آورده ا ند، در ذهن دارند  بعضی از وا ز ه های اندوخته در ذهن را در گفتار روزمره به کار می برند  وا نهائی را که بکار نمی برند مفهوم آنها رامی دانند و در دبستان شکل نوشتاری واژه ها را از طریق خواندن و همراه با معنی ان ها به ذهن می سپارند.

    یکی از راه های واژه آموزی،کشف روابط مفهومی وا ژگا نی به صورت های گوناگون است که برخی از این راه ها عبارتند از :1-هم مفهومی2-هم معنایی3-تضادمعنایی4-کلمه های متشابه

1-هم مفهومی :خواندن یک طبقه از واژگان که با یک دیگر ارتباط معنایی دارند،مانند واژه های زیر که همه از نظر مفهومی با واژه ی ((سفر ))در یک فضا قرار می گیرند.سفر ،چمدان ،بلیت،اتوبوس،...........

2-هم معنایی : اگرچه هم معنایی کاملی بین کلمات وجود ندارد ،بین برخی از واژه ها شباهت معنایی برقرار است.-

 مانند واژه های تیره و سیاه که در همه جا و در همه ی جمله ها کاملا هم معنا نیستند .خواندن دو کلمه ی تقریبا هم معنا به گسترش گنجینه ی و ا گا نی  دانش آموزان کمک می کند.

3-تضاد معنایی : خواندن دو کلمه ،که از نظر معنای مفهومی مخالف یک دیگر ند نیز ،راهی برای واژه آموزی است،مانند-

( شب،روز –سرد،گرم-سیاه،سفید)

 کلمه های متشابه : کلمه های متشابه آن دسته از کلماتی هستند که صورت املایی و گفتاری یکسانی دارند ،ما نند شیر (شیر-

 جنگل ،شیر خوردنی،شیر آب)یا مانند هم نوشته نمی شوند،ولی از نظر گفتاری هم آوا هستند ،مانند خوار،خار ،خواست،-خاست ،ثواب ،صواب)

 بهتر است برای آموزش واژه آموزی و گسترش واژگا نی دانش آموزان به نکات زیر توجّه شود:

 1-درباره ی گروه واژه های بخش واژه آموزی ،دانش آموزان را به صحبت و گفت و گو تشویق کنید .با استفاده از تجارب زبانی-دانش ا مو زان ونیز با هدایت و راهنمایی خود،فضای مفهومی واژه ها  و ارتباط معنایی آ ن ها را با یک دیگر روشن سازید.

 2-از دانش آموزان بخواهید و از ه  ی جدیدی را که یاد می گیرند،به سایر بخش های زندگی روزانه ی خود تعمیم دهند.

 3-در برخورد با وا ز گان ،از آن ها بخواهید به یاد آورند که چندبار،در کجا و چگونه با این وا ژه تماس داشته ا ند.

 4-با استفاده از تجارب  زبانی دانش آموزان و هدایت و راهنمایی آن ها ،فضایی در کلاس ایجاد کنید تا هر یک از وا زه های جدیدی که یاد می گیرند ،تعریف شود.

 5-فرصت ها یی فراهم آورید تا دانش آموزان واژه های جدید را در گفتار و نوشتار خود به کار ببرند.

 

 3-نکته

      برای به کارگیری درست زبان و توفیق در برقراری ارتباط گفتاری و نوشتاری ونیز سازمان دهی بهتر فکر و ذهن ،دانش آموز باید الگوهای دستوری صحیحی را در زبان فارسی معیار بداند و عا د ت کند آن ها را در گفته ها و نوشته های خود به کار بندد.

     در روند زبان آموزی در دوره ی دبستان ،علاوه بر تلاش برای رشد و تقویت مهارت های زبان آ موزی نقش فرا زبانی و تقویت آن در ذهن و زبان نیز در برنامه ی درسی زبان آموزی مدّ نظر قرار گرفته است تا دانش آموز  بتواند از زبان فارسی -معیار برای تعبیر و تفسیر زبان استفاده کند.به این ترتیب، باید واژه را تعریف و تفسیر کند؛به تشریح و تبیین عناصر زبانی بپردازد و سازمان درونی کلمه را بشناسد و بتواند جمله های صحیح دستوری را در گفته ها ،نو.شته های خود به کار گیرد.

   در کتاب بخوانیم ، فعّالیّتی به نام ((نکته)) آمده است تا دانش آموزان از طریق آن ساخت- نحوی زبان را بشناسد .یکی از انتظارات ما در این فعّالیّت ،این است که دانش آموزان بتوانند بین عناصر گوناگون یک جمله رابطه ی هم نشینی برقرار کنند تا منظور پیام را برسانند.

مثلا در جمله ای که در ان ،یک کلمه (با هر نقش دستوری )حذف- شده است،آن را در جا ی مناسب خود در جمله قرار دهند .علاوه بر هم نشینی ،مهارت به کار گیری درست محورجایگزینی نیز ضروری است و د ا نش آموز باید بتواند به جای یکی از کلمه های مندرج در آن جمله ،کلمه ی مناسب دیگری جایگزین کند. این امر در زبان آموزی نقش موثری ایفا می کند. اگر استفاده از محور جایگزینی نبود ،ذهن نمی توانست هزاران هزار جمله را بر حسب موقعیّت های متفاوت ،عینا در حافظه انبار کندو مسلّما در کار- رفع نیازهای ارتباطی فرو می ماند و از عهده ی بیان موقعیّت های تازه و نا آشنا بر نمی آمد. استفاده ازمحور- جایگزینی زبان را پویا ،زایا و خلّاق  کرده است. 

تنوع این تمرین ها در کتاب به صورت زیر است:

    تطبیق دادن فعل  با فاعل ،به کار گیری  ساختار جمله ها ی صحیح با الگو های دستوری منطبق بر زبان فارسی معیار، به کار گیری ساختار جمله های صحیح با توجّه به ز ما ن های متفاوت(حال ،آینده،گذشته) ،به کار گیریصفت ها (ساده، تفصیلی،عالی)و اضافه کردن صفا تی به اسم ها برای زیباتر شدن جمله ها ونیز به کار گیری مناسب نقش نماها در جمله .منظور از نقش نما تشخیص نقش کلمات در جمله مانند نقش نمای مفعول که تک وازه ی ((را)) و نقش  نمای اضافه  و صفت ،نقش نمای ندا (مانند  ای و .....است.

 از انواع دیگر تمرین ها ی مربوط به((نکته))به کارگیری مثل ها ست.چند مهارت نگارشی نیزدرآموزش نکته ها موجود است.

در آموزش این فعّالیّت ،باید به توصیه های زیر توجه شود:

  1-در برخی ا فعّالیّت ها آموزش دستور زبان که مطرح شده به شکل غیر مستقیم صورت می گیرد .سعی شود در تدریس از نقش دستوری کلمه ها نامی نبرید

  2-در نحوه ی آموزش ،سعی کنید با طرح مثال ها ی گوناگون در زمینه ی تمرین های در نظر گرفته شده ،نکته ی معیّن شده را در ذهن دانش آموزان تثبیت کنید.در آموزش قائده ها ،روش از جزء به کل با روش

 استقرایی را بیشتربه کار ببندید و تلاش کنید دانش آموزان از طریق ارائه ی مثال ها ،مصداق ها و -

 شواهد،به کشف قائده نا یل شوند.

  3- نکته را با درس یا درس های قبل یا با مثال ها یی از کتاب های درسی و غیر درسی پیوند دهید.

  4-دانش آ مو زان را هدایت کنید تا مثال ها و مصداق ها را خود به زبان آورند و سپس روی تخته بنویسند.

  5-در فعّالیّت های جمله سازی ،چه در مورد آن دسته از تمرین ها یی که مربوط به فعّالیّت نکته است و چه در-سایر فعّالیّت ها کتاب بنویسیم ،شرایط را به گونه ای فراهم آورید تا دانش آموزان جمله های

 بیشتر و متفاوت تری بگویند یا بنویسند .زیا هرچه در این زمینه تلاش بیشتری صورت گیرد ،دانش آموزان

جمله های بیشتری از یک –دیگر یاد می گیرند و خلّاقیّت آن ها شکوفا تر می شود.

   4-گفت و شنود             

   این فعّالیّت مندرج در کتاب بخوانیم ،علاوه بر مهارت های مربوط به گفت و شنود و گسترش درون دادها وبرونداد ها ی شفاهی کودکان ،برای این است که دانش آ مو زان بتوانند دریک فضای امن و صمیمانه و بدون هیچ –اضطراب و تشو یشی ،نظرها ،عقاید و احساسات و عواطف خود را ،چه در گروه و چه در جلوی جمع ،بیان دارند.

   برخی از پرسش های مندرج در این فعّالیّت به منظور پیوند دادن مضمون متن درس به زندگی واقعی و وا داشتندانش آموزان به حل یک مسئله ی اجتمایی است.برخی دیگر مکمّل معنایی درس و بسیاری

دیگر از آن ها به طور مستقیم به بیان احساسات و عقاید دانش آموزان معطوف است،بنابراین توصیه می شود:

  الف)دانش اموزان ابتدا در باره ی سوال مورد نظر در گروه گفت و گو ودر باره ی نظرهای یک دیگر بحث می کنند .بعد از اتمام بحث در یک گروه ،اعضای آن گروه می توانند با گروه مجاور خود نیز به گفت و گو بپردازند.

  ب)فضایی فراهم آورید تا دانش آموزان هنگام تفکّر در باره ی پاسخ سوال ،آن چه را که مشا به آن است و قبلابه گونه ای با ان بر خورد داشته اند ،بیان دارند.                  

    5- فعّالیّت های ویژه(ا لف – نمایش ب-بازی پ –کتاب خوانی و قصّه  ت-باهم بخوانیم)

      الف)نمایش  نمایش بروز افکار،احساسات ،عواطف و تظاهر ان ها به نحوی بر چهره و دیگر اعضا و اندام های بدن است .در کتاب فارسی چهارم ،فعّالیّت های نمایشی بازی های نمایشی است که به دو  شکل صامت و گویا اجرا می شود.در نمایش صامت ،که پانتو میم نامیده می شود، تصویر عواطف روی صورت و اندام های  بدن به ویژه دست ها تجلّی می یابد.

      نوع دیگر نمایش با گفت و گو ها همراه است که در آن روندی داستانی دنبال می شود،بازیگران با حرکات نمایشی و گفت و گو ها حوادث و شخصیّت های داستان را به گونه ای مجسّم می کنند تا هم داستان را اجرا کنند وهم در بیننده تاثیر لازم را بگذارند.

     در هر یک از گونه های نمایشی و در صورت زیاد بودن عدّه ی دانش آموزان ،چند نفر بازیگر انتخاب و در مکانی معیّن ،نقش ها به آن ها واگذار می شود تا نمایش را اجرا کنند.

     نوع دیگر نمایش ،نمایش خلّاق است .نمایش خلّاق یک فعّالیّت نمایشی سازمان یافته است که بیشترین تاکید آن بر مراحل انجام دادن کار است تا بر حاصل کار . این فعّالیّت باید با ید به خودی خود و خلّاق باشد و عمق بیشتر شخصیّت ها و نکته های نهفته در نمایش را نشان بدهد.نمایش خلّاق از هر گونه رسمیّت رها ست و هدف ان بیشتر ایجاد رضایت خاطر در افرادی است که خود را در آن درگیر کرده اند .این فعّا لیّت بخشی از طبیعت کودک است و آموزگاران محترم می توانند آن را به کار گیرند.

      آموزگار پیش از آن که وارد مرحله ی فعّالیّت نمایش خلّاق  شود،باید فضای مناسبی به وجود آورد تا دانش آموزان احساس امنیّت کنند.برای دست یابی مطلوب تربه به ارزش های نمایش خلّاق بهتر است فعّلیّت ها یی برای آماده سازی دانش آموزان صورت گیرد ،بازی هایی مانند چیستان ،حدس زدن،چه احساسی دارم و.... به اماده سازی دانش آموزان برای موفّقیّت در نمایش خلّاق کمک می کند.

    نمایش ،یکی از فعّالیّت های مورد تاکید در برنامه درس زبان آموزی است که در پایه های متفاوت دوره ی - دبستان مورد توجّه قرار می گیرد و اجرای مطلوب آن به تحقیق بسیاری از اهداف زبان آموزی منجر می شود.به طور کلی ،نمایش بر رفتار دانش آ مو زان تاثیرات مثبت آموزشی و پرورشی دارد که اثار آن ها در رشد و پرورش کلیه ی ابعاد شخصیّتی مشهود است.برخی از این تاثیرات آموزشی و تربیتی را می توان به صورت زیر بر شمرد.

   ☺ از مهم ترین تاثیرات نمایش ،کمک به دانش آ موز برای بیان فکر ،احساس ،عواطف و به طور کلی کمک به ابراز وجود خود در میان جمع است که از اهداف اساسی زبان آموزی به شمار می رود. در خلال این اهداف ،انسجام و نظم فکری و بالا رفتن درک شنوایی نیز اتّفاق می افتد.

   ☺ در نمایش شرایطی فراهم می آید که مفاهیم نا ملموس و انتزاعی ،هم برای بازیگر وهم تماشاگر محسوس و آشنا شود.بنا بر این مفهوم آموزشی نیز نیز از اتّفاقات مورد توجّه در نمایش و از اهداف زبان آموزی  است.              

   ☺ نمایش امکانی فراهم می آورد تا خلّاقیّت و ابتکار دانش اموزان ،که در قالب ذهن و اندیشه است ،به عمل و حرکت درآید و عینی شود .بنابراین ،شکوفایی،خلّاقیّت و پرورش تخیّل ازجمله ی دست آوردها ی دیگر نمایش است.

   ☺ با نمایش ،طول تمرکز ،توجه و دقّت تماشاگر و بازیگر افزایش می یابد ،تشخیص و بازشناسی به  ویژه در- تماشا چی-از طریق درک مفهومی به مفهوم دیگر با انتقال مقدّمه به نتیجه یا از طریق صحنه ای به صحنه ی –دیگر رشد می یابد . این امر به رشد شناختی در دانش آموزان کمک زیادی می کند.    

    ☺ از ان جا که اجرای نمایش با تحرّک بدنی همراه است ،بین اندام ها و عضلات کوچک و بزرگ دانش آموزان هماهنگی ایجاد نموده و به طور کلی به رشد جسمانی آن ها کمک می شود

   ☺ از دیگر ثمره های بازی های نمایشی،آشنا شدن دانش آموزان با ارزش ها و هنجار های جامعه است.زیرا الگوهای مقبول جامعه برای بازیگر و تماشاچی شناسایی می شود و دانش آموزان

فرصتی می یابند با ان الگو ها همانند سازی کنند و شخصیّت خود را شکل بدهند .به علاوه ،آثار مترتّب بر رفتارها ی نامناسب و نیز عواقب نا مطلوب ان رفتارها بر بازیگر و بیننده آشکار می شود.

به طور کلی ،اجرای رفتارهای مطلوب بر صحنه ی- نمایش ،تشخیص و تمیز خوب از بد را در دانش آموزان افزایش می دهد. 

   ☺ از دست آ ورد های دیگر بازی های نمایشی ،ایجاد روح جمعی ،همکاری و تعاون در دانش آموزان است و طریقه ی ارتباط  با دیگران را ،که یکی از مهارت های اساسی در زندگی اجتمایی است،یاد می گیرند. (ارتباط با دیگران)

  ☺ در بازی ها ی نمایشی ،دانش آموزان نظم و ترتیب و بسیاری از قوانین و مقرّرات مربوط به زندگی واقعی را یاد می گیرد و به راه حل های مناسبی برای مسائل زندگی می ا ندیشند.(تعلیم و تربیّت)

  ☺ از آن جا که نمایش با هنر آمیخته است و هنر با زیبایی شنا سی  را در درون خود دارد ،این فعّالیّت به پرورش روحیّه ی زیبایی شنا سی در دانش آموزان می انجامد.

 ☺ نمایش موجبات شادی ،نشاط و انبساط خاطر را در دانش آموزان فراهم می آورد و از خشک و خستگی زا شدنبر نامه های کلاس می کاهد.(ایجاد شادی و نشاط)

 ☺ نمایش درمان خوبی برای دانش آموزان کمرو و منزوی ونیز آنانی است که مدّت زمانی در رویا فرو می روند و از دنیای بیرون فاصله می گیرند.هم چنین وسیله ای برای بالا بردن اعتماد به نفس ،خود باوری و آگاه کردن دانش آموزان از توانایی خویش است.

 ☺ در نمایش دانش آموزان یاد می گیرند تا در محیط های خارج از کلاس و مدرسه ،اوقات فراغت خود را با این بازی ها به شکل نظام دار تری بارور سازند.

 

 برای اجرای مطلوب تر نمایش و برای این که تاثیرات پرورشی و آموزشی بیشتری بر رفتار دانش آموزان داشته باشد ،پیشنهاد می شود به توصیه ها و نکات زیر توجّه کنند.

 ♦ مدّت نمایش بیش از حد طولانی نشود تا دانش آموزان خسته نشوند.

 ♦ هدف از اجرای نمایش تربیت بازیگر و بازیگری نیست ،بلکه تحقق پاره ای از اهداف زبان آموزی ،رشد خلّاقیّت و انتقال ارزش های تربیتی در برنامه است .بنا بر این ،به هیچ وجه در حین بازی به دانش آموزان امر و نهی نکنید. به آن ها دستورهای مستقیم ندهید.آنان را تحت فشار نگذارید ..هدایت و راهنمایی شما باید بیشتر جنبه ی غیر مستقیم داشته باشد.زیرا در اجرای نمایش های دبستانی ،شکوفایی

خلّاقیّت در بازی مورد توجّه است.تذکّر های متوالی و فشار بیش از حد بر دانش آموزان سبب بی علاقه شدن ،گرفتن ابتکار  و استقلال و از بین رفتن اعتماد به نفس در آنان می شود. .

 ♦ چون اجرای نمایش به طرز مناسب به انعطاف پذیری بدن نیازمند است ،توصیه می شود از بازی ها یی که با تحرّک بدنی همراه است ،به ویژه بازی های ورزشی ،استفاده کنند بهره گیری از بازی ها یی که موجب استفاده از فکر و دست می شود ،هماهنگی لازم بین ماهیچه ها و اعضای بدن را فراهم می آورد و مهارت آن ها را در اجرای نمایش بیشتر می کند.   

 ♦ در هنگام نمایش ،از دانش آموزان بخواهید بازی های مشابه نمایش فعلی را ،که در گذشته انجام داده و یا دیده اند ،به یاد بیاورند و برای هم کلا سان یا افراد گروه خود بیان کنند.

در برخی نمایش ها می توانید دانش آموزان را قبل از اجرای نمایش گروه بندی کنید و از آن ها بخواهید رای اجرای بهتر آن ،با یک دیگر به گفت و گو بپردازند ،مراحل متفاوت نمایش را طرّاحی کنند و پس از تعیین نقش ها آن را اجرا کنند.

 ♦ از دانش آموزان –(اجرا کننده و تماشاگر)بخواهید به دنبال راه ها یی  جالب تر و هیجانی تر کردن نمایش باشند.

 ♦ از دانش آموزان بخواهید درصورت لزوم ،صدا و لحن خود را تغییر بدهند تا نمایش شیرین تر و جذّاب تر- شود. 

 ♦ در نمایش ،برای کودکان ،بازیگری از هر چیز مهم تر است .بنا بر این در صورت فراهم نبودن امکانات ،اجرای نمایش را متوقّف نکنید .زیرا کودکان امکانات مورد نظر خود را فراهم می آورند . مثلا به جای موسیقی و صدا از استعداد خود بهره می گیرند و صداها را با دهان تولید می کنند یا برای لباس و آرایش صحنه ،از چیزی که در دسترس داشته باشند ،استفاده می کنند.      سعی کنید برای آرایش صحنه ،چهره آرایی(گریم)،لباس ،موسیقی صحنه و دیگر عناصر نمایش ،از فکر و ابتکار دانش آموزان بهره بگیرید.  

 ♦ دانش آموزان بیشتر دوست دارند بازیگر باشند تا تماشاگر ؛بنابر این به گونه ای برنامه ریزی کنید تا نوبت بازیگری به همه ی آن ها برسد و به تناوب ،در نقش های گو نا گون ظاهر شوند .در موضوع نمایش ،عدّه ای از دانش آموزان می توانند بازی کنند وعدّه ای تماشا چی باشند و در نوبت بعد ،جای خود را با هم عوض کند.  

 ♦ از انگیزه ها یی که دانش آموزان را به تخیّل وا می دارد استفاده کنید.

 ♦ پس از اتمام  پا نتو میم یا اجرا نمایش صامت، از دانش آموزان تماشاچی  بخواهید موضوع را حدس بزنند و در باره ی آن گفت و گو کنند.

♦ از دانش آموزان تماشاگر بخواهید پس از پایان نمایش ،در باره ی آن صحبت کنند و برای بهتر شدن نمایش ،پیشنهاد ها یی ارائه دهند .

 ♦ ابتدا به بازی های نمایشی بپردازید و سپس نمایش خلّاق را در کلاس اجرا کمید.

 ♦ از تما شا گران بخواهید احساس خود را در باره ی آن چه که در نمایش دیده اند ،بیان کنند.

  ب) بازی: کودک بسیاری از اوقات خود را به بازی می گذراند و بسیاری از تجارب و دانش خود را در باره ی دنیای پیرامون ،از طریق بازی به دست می آورد .بازی برای کودک ارزش های متعدّ دی دارد و به رشد و

تکامل همه ی جنبه ها ی شخصیّتی او کمک می کند.

    کودک از طریق بازی نخستین گام ها را برای اجتمایی شدن بر می دارد .از طریق بازی گروهی ،همکاری و تشریک مسا عی در وی ظاهر می شود و یاد می گیرد چگونه مورد پذیرش اعضای گروه قرار گیرد و به رعایت نکات اجتماعی و قواعد بازی بپردازد.در خلال بازی گروهی ،کودک به بسیاری از مفاهیم و مهارت های اجتماعیشنیدن  نظرهای مخالف واز قبیل رعایت نوبت ،داشتن صبرو حوصله در برابر دیگران

 وشکیبایی در برابر  احتربه حقوق دیگران دست می یابد و یاد می گیرد با افرادی به جز افراد خانواده خودام،ارتباط بر قرار کند.او مفهوم پیروزی و شکست و راه رسیدن به موفّقیّت را نیز در بازی های گروهی

  فرا می گیرد.کودک در بازی های گروهی با ارزش های اخلاقی آشنا می شودُِِِرفتارهای خوب از بد راتشخیص می دهد ودر می یابدکه اگر بخواهد در گروه فرد قابل قبولی به حساب آید ،باید درست کار

  ،حقیقت جو ،مسلّط به خود و با انصاف باشد.

   در بازی های گروهی کودک تونایی های خود را با دیگران مقایسه می کند .به میزان توانایی خود و نیز چگونگیاستفاده از توانایی ها برای رسیدن به موفّقیّت آگاه  می شود.ذر بازی های گروهی ،نه تنها بر قراری ارتباط موثّر و رشد اجتماعی وپی بردن به ارزش ها ی اخلاقی محقّق می شود ،بلکه دانش آموزان

 به بسیاری از آگاهی های شناختی هم می رسند و مفاهیم زیادی را در بازی فرا می  گیرند .کودک در بازی پی می برد که چگونه با مشارکت دیگران یاد بگیرد ؛چگونه مشکلات درسی خود را بر طرف و به رفع مسائل و مشکلات درسی دیگران کمک کند.

   بازی از جمله فعّالیّت ها یی است که در برنامه ی درسی زبان آموزی بر آن تاکید شده است و از طریق آن و به ویژه بازی های گروهی ،انتظار می رود پاره ای از اهداف زبان آموزی محقّق شود .زیرا دانش آموزان با بازی در گروه ،نه تنها به ارتقای درک شنوایی و رشد و پرورش قوّه ی بیان و به طور کلّی به تقویت چهار مهارت زبان -دست می یابند .بلکه یاد می گیرند که با یک دیگر فکر کنند و به افکار خود سامان بدهند ،با مشارکت یک دیگر به حلّ مسائل زبانی بپردازند و از این طریق ،با ساخت و بافت زبان فارسی بیشتر آشنا شوند.

     برای بهره گیری مطلوب تر از فعّالیّت بازی در کتاب فارسی به توصیه های زیر توجّه کنید.

    1-بازی های در نظر گرفته شده در کتاب فارسی  دبستان ،بیشتر به بازی های زبانی اختصاص دارد.

در این بازی ها از قوّه ی فکر و زبان از طریق بر قراری ارتباط بین دانش آموزان استفاده می شود . توصیه می –

گردد همراه تکمیل آن ها ،از بازی ها یی که با تحرّک و نشاط همراه هستند ،استفاده کنید .

   2-بازی ها در جاهای  گونا گون کشور ،تفاوت هایی دارند .نه تنها نوع بازی در شهر و روستا متفاوت است ،بلکه ممکن است در محلّه های یک شهر با یک دیگر فرق می کند .بنا بر این ،توصیه می شود

برای جذّاب کردن برنامه ی زبان آموزی از بازی های منطقه ای و محلّی نیز استفاده کنید.

    3- مدّت بازی را زیاد نکنید تا موجب خستگی دانش آموزان نشود.

    4-در بازی ها زبانی مندرج در کتاب ،به دانش آموزان فرصت تفکّر و مشورت با اعضای گروه بدهید.

    5-از دانش آموزان بخواهید فرصت های مشابه بازی های در نظر گرفته شده ،طرّاحی کنند.

    6- از قالب بازی در همه ی عرصه های زبان آموزی ،اعم از تدریس متن درس ها یا فعّالیّت های مندرج در کتاب بخوانیم و بنویسیم ،می توان استفاده کرد.

  پ) کتاب خوانی و قصّه خوانی:کتاب مناسب ،بهترین وسیله برای غنی تر کردن اوقات فراغت و لذّت –بردن از لحظات فراغت است .خواند ن کتاب ،عادت به مطالعه و انس با آن را در دانش آموز ایجاد می کند و باعث رشد کلامی ،پرورش قدرت تفکّر و اخذ اطّلاعات و غنی کردن اندوخته ی ذهنی می شود. از طریق کتاب خوانی،گنجینه ی واژ گانی  و افق درک مفاهیم در دانش آموزان گسترش می یابد.زیرا شکل صحیح کلمات را به کرّات می بینند و این شکل در ذهنشان نقش می بندد و آموزش املا نیز محقّق میشود. به علاوه با ساختار دستوری صحیح جملات و ترکیب بندی درست در یک متن نیز آشنا می شوند  و  به بسیاری از مهارت ها ی مندرج در برنامه ی زبان آموزی دست می یابند.

   خواندن کتاب های داستانی ،ابزار مناسبی برای تربیت کودک و شکل گیری  شخصّیِت  وی در جهتی است که - جامعه از او انتظار دارد.کتاب خوانی فرصتی فراهم می آورد تا بسیاری از ارزش ها ی اخلاقی و خصلت های –پسندیده در کودک درونی شود.کودک دبستانی میل به همانند سازی دارد -و وقتی داستانی می خواند و یا می شنود ،دوست دارد خود را در متن آن بیابد وبا شخصیّت داستان همانند سازی کنددر نتیجه ، الگوی  شخصیِِّتی موجود درن و کودک شکل می گیرد واو رفتارهای خود

را با رفتارهای مطلوب شخصیّت داستان ،منطبق و همانند می -سازد و از رفتارهای نا شایست شخصیّت ها ی منفی داستان ،به خطا و اشکالات رفتاری خود پی می برد.بر این –اساس سعی میکند به اصلا ح وتغییر رفتار ناپسند خود بپردازد .تخیِل موجود در کتاب های داستان ( تخیِّلی )موجب تعدیل فشار های ناشی از مشکلات زندگی و رفع نا کامی های کودک می شود.

   بنابر این ،رشد و پرورش همه ی جنبه های شخصیّت را می توان در استمرار خواندن کتاب های داستانی یافت.

کودک نه تنها با شخصیّت دردمند داستان احساس هم دردی یا از شادی و موفّقیِت آن ،احساس خوش حالی وهم دلی رادر خود نهادینه می کند ،زیبایی های موجود در کتاب نیز ،حسّ ،زیبایی های موجود در کتاب نیز ،حسّ زیبا یی شنا سی او را تحریک می کند و موجبات رشد عاطفی و نگرشی را فراهم می آورد.او با مطالعه ی داستان ،بسیاری از رفتارهای اجتماعی و راه بر قراری ارتباط  موثّر را یاد می گیرد و تجارب ارزشمندی از دنیای اطراف خود کسب می کند و به طور مستقیم یا یا غیر- مستقیم ،مطالب زیادی در باره ی علوم گوناگونی مانند تاریخ،جغرافیا ،علوم تجربی  و ریاضی فرا می گیرد.

    بر این اساس ،در برنامه ی درسی زبان آموزی ،تاکید زیادی بر فعّالیّت کتاب خوانی دانش آموزان شده است و توصیه می شود که در هفته ،دانش آموزان حدّ اقل یک کتاب بخوانند و در کلاس در باره ی عناصر داستانی آن از   قبیل شخصیّت ها ،روی داد ها و...صحبت کنند ،به تصاویر آن توجّه کنند ،خلاصه ای از داستان را بیان دارند و بهطور کلّی در باره ی چرایی و چگونگی روی داد به وقوع پیوسته اظهار نظر و احساسات خود را نسبت به داستان بیان کنند.توصیه می شود بر اساس پرسش های کتاب ،توجّه دانش آموزان به نام نویسنده ،مترجم ،ناشر و تاریخ نشر اثر جلب کنید.

    فضایی در کلاس فراهم آورید تا دانش آموزان در گروه های 2-یا 3 نفره ،کتاب را برای یک دیگر بخوانند –و دیگران پس از گوش دادن ،در باره ی آن با هم گفت و گو کنند .ان ها می توانند در گروه های خود به پرسش و پاسخ در باره ی کتاب های خوانده شده بپردازند.


مطالب مشابه :


زبان و لباس یختیاری ( 2 )

( لباس محلی روی وبلاگ من داده بودند، توضیحاتی درباره ی چوقا لویسی و وجه های ملكی (به




فرهنگ پوشش و لباس مردم هرمزگان3

سرریز اضافه ی بی لباسهای محلی ایران در با توجه به توضیحاتی که در مورد لباس زنان




اداب ورسوم مردم استان مرکزی

مثلاً در مالمیر و قائیدان که مردمی با چهره های گویش لری و محلی دربارة لهجه های لباس به




توضیحاتی در باره ی فعّا لیّت های بخوانیم

توضیحاتی در باره ی فعّا کنند یا برای لباس و آرایش از بازی های منطقه ای و محلّی نیز




توضیحاتی درباره استان لرستان و مرکز آن

توضیحاتی درباره استان میشه بنابراین اگه نظر یا ایده ی خاصی دارید لباس محلی




پژوهشی در ادبیات‌ شفاهی

است‌ كه‌ توضیحاتیدرباره ی نام هایمحلی درباره ی‌ این




توضیحاتی درباره لالایی

توضیحاتی درباره و نيايش های معصومانه ی سبب گويش محلی خود نگهدارنده ی زبان




تحقیق درباره ورزش تحقیق اینترنتی آماده پرینت (یاهو)

با بومی‌های محلی بوده و ی زیادی دارد . ورزش های وسائل و لباس های ورزشی




برچسب :