مهمترین رویدادهای ایران وجهان در طول تاریخ دراین روز

ايران

نخستين توطئه آتني ها بر ضد ايران در مصر

سوم ژوئيه سال 460 پيش از ميلاد، آتني ها كه چشم طمع به ثروت مصر دوخته بودند ناوگاني را روانه اين كشور كردند تا مصريان را بر ضد ايرانيان بشورانند. ايران نيروي قابل ملاحظه اي در مصر مستقر كرده بود و همين نيروي عظيم مانع پيروز شدن توطئه آتني ها شد.

    آتني ها چهار سال بعد( 454 پيش از ميلاد ) و سپس در سال 425 پيش از ميلاد دو بار ديگر با همان هدف به مصر رخنه کردند و هر دوبار به دليل احضار برخي نيروهاي ايراني به خاک اصلي وطن تا حدي موفق به تحريک مصريان و شورش آنان شدند که هر دوبار اين شورش ها سرکوب شد و بار آخر آتني از سوي ايران به مصر ممنوع الورود شدند.

    در دوران هخامنشيان، مصر 120 سال وچند ماه يكي از استانهاي ايران بشمار مي رفت.

ناسيوناليسم ايراني عامل اقتدار ساسانيان

0703ardeshir.jpg
تصوير اردشير ساساني بر سكه او

سوم ژوئيه سال 324 ميلادي، كنستانتين امپراتور روم كه براي سركوبي رقيبان رومي خود به بيزانتيوم Byzantium لشكر كشيده بود تصميم گرفت در اينجا و نه چندان دور از محل شهر «تروا» شهري به نام خود بسازد تا به امپراتوري ايران نزديك باشد و اخبار مربوط به تحركات ساسانيان را سريعتر دريافت كند و تصميمات مربوط به خنثي كردن اين تحركات در شهر تازه ساز كه يكي از دو پايتخت روم [پايتخت شرقي] خواهد بود گرفته شود.

    وي پس از نابود ساختن «لي سينيوس Licinius» رقيب خود و هوادارانش، 25 ژوئيه سال بعد (325 ميلادي) دستور ساختن قسطنطنيه (شهر كنستانتين - استانبول امروز) را صادر كرد كه پس از تجزيه امپراتوري روم به صورت پايتخت روم شرقي باقي ماند. شهر قسطنطنيه (Constantinople) در 11 ماه مه سال 330 ميلادي آماده بهره برداري شد. اين شهر كه موقعيت منحصر به فردي دارد در نقطه مرزي دو قاره آسيا و اروپا واقع شده و ناظر بر تنگه بسفر (Bosforus، محل تلاقي درياي سياه و درياي اژه) و يكي از مراكز تصميم گيري هاي مهم جهاني بوده است.

    اقدام كنستانتين به ساختن اين شهر باعث تشديد معارضات دو ابرقدرت زمان - ايران و روم - شد كه تا سال 628 ميلادي ادامه يافت وسرانجام هر دو امپراتوري را تضعيف و به عمرشان پايان داد.

    «نورويچ» در تاليف خود «بيزانتيوم» در اين زمينه نوشته است: در طول هشت قرن( دوران اشکانيان و ساسانيان )، امپراتوري غول آساي ايران تهديد عمده براي امپراتوري روم بود. ايران از گرجستان تا غرب فرات و شرق رود سند تا فلات پامير (مرز شرقي تاجيكستان) وسعت داشت و اين دو امپراتوري بدون وقفه بر سر سوريه و فلسطين و شمال غربي آسياي صغير و گهگاه ارمنستان در حال جنگ و جدال بودند و در اين جنگها كه تا سال 628 ميلادي ادامه داشت پيروزي باايرانيان بود که ناسيوناليسم ايراني به دولت ساسانيان اقتدار ويژه داده بود. روميان در آغاز ظهور اين ناسيوناليسم، آن را دست كم گرفته بودند كه شكست هاي نظامي شان از اردشير پاپكان و پسرش شاپور آنان را متوجه «واقعيت امر» كرد. در سايه همين ناسيوناليسم توفنده بود که ايران چند بار ابر قدرت اول جهان شده بود.

قتل مازيار به دست خليفه عباسي

مورخان اروپايي كه در باره بپاخيزي ايرانيان برضد خلفاي اموي و عباسي تحقيق كرده اند وقوع قتل «مازيار» حكمران وقت مازندران (تبرستان ــ تپورستان) به دست المعتصم خليفه عباسي را سوم ژوئيه سال 839 ميلادي نوشته اند. مازيار از خاندان اسپهبدان مازندران پسر قارن و قارن پسر ونداد هرمز و ونداد نوه سوخرا بود. مازيار در آمل بر اثر خيانت برادرش «كوهيار» كه فريب عوامل خليفه را خورده بود دستگير و به سامرا (سامره) منتقل و به المعتصم تحويل داده شده بود كه پس از شكنجه بسيار كشته شد. جسد مازيار که زير شکنجه کشته شده بود در همان محلي که جسد بابک خرمدين بر دار شده بود به دار کشيده شد.

     خليفه قبلا از راه ريا و نيرنگ حكومت مازيار بر مازندران را تاييد كرده بود. المعتصم دو استقلال طلب معروف ديگر ايران - بابک و افشين - را به همين ترتيب نابود کرد. تاريخ بپاخيزي ايرانيان از جالبترين و قهرمانانه ترین فصول تاريخ عمومي است كه بپاخيزي ويتنامي ها در قرن 20 را مي توان در رديف آن قرار داد.

تيرماه 1325 (ژوئيه 1946) ـ ماه اوج فعاليت هاي حزبي در ايران

تيرماه 1325 (ژوئيه 1946) را مورخان، ماه احزاب و فعاليت هاي حزبي در ايران خوانده اند. در اين ماه (پس از جنگ حهاني دوم) فعاليت احزاب در ايران بي سابقه بود .در پي اعلام تاسيس چند حزب و به ويژه «حزب دمكرات ايران» از سوي قوام السلطنه نخست وزير وقت در نهم تيرماه اين سال كه مقر آن درساختماني بود كه سه دهه بعد درجاي آن پارك دانشجو ساخته شده است (چهار راه انقلاب)، روزنامه هاي احزاب انتشار خود را آغاز كردند و دوره ائتلافهاي حزبي آغاز شد. يازدهم تيرماه، دو روز پس از تاسيس حزب دمكرات ايران، هيات مركزي حزب قوام را به سمت دبيركل (رئيس) اين حزب انتخاب كرد و دو حزب بزرگ ديگر، توده و ايران كه چنين ديدند در صدد مقابله برآمدند و به ابتكار ايرج اسكندري و الهيار صالح باهم ائتلاف كردند و با اين اقدام، قوام مجبور شد كه يك كابينه ائتلافي تشكيل دهد و نيمي از پستهاي كابينه را به اين دو حزب واگذار کند كه از حزب توده دكتر مرتضي يزدي وزير بهداري ، فريدون كشاورز وزير فرهنگ (وزارتخانه هاي آموزش و پرورش، علوم و ارشاد امروز ) و ايرج اسكندري وزير بازرگاني و پيشه و هنر (كار و صنايع و بازرگاني امروز) شدند.

    مروري بر روزنامه هاي احزاب وقت، نشان مي دهد كه اين روزنامه ها تلاش خود را در تيرماه 1325 متمركز بر تفهيم حزب (تشكل سياسي) و هدف از تاسيس آن و اهميت وجود حزب در يك كشور و روشن ساختن ايرانيان از اين جهات متمركز ساخته بودند و با ارائه مثالهاي متعدد ثابت كرده بودند در كشوري كه حزب وجود داشته باشد و يك يا چند حزب دولت را در دست داشته باشند؛ كودتا و شورش صورت نمي گيرد و انتقال قدرت در صورت لزوم، آرام و قانوني خواهد بود و چون احزاب باعث ايجاد تعادل و امنيت عمومي مي شوند از نارضايي ها كاسته مي شود و اقتصاد و سرمايه گذاري رونق مي گيرد و پيشرفت حاصل مي آيد. اين روزنامه ها در عين حال با تشريح و تفسير عقيده دكارت، اندرز داده بودند كه مردم توجه كنند كه حزب كارخانه مقام سازي و بنگاه كاريابي و ابزار كارچاق كني (ساخت و پاخت) نيست، جاي همفكراني است كه براي تحقق انديشه و آرمان خود به يكديگر كمك كنند. بنابراين، هدف يك حزب پيشبرد كل جامعه است بر پايه انديشه و برنامه هاي خود (ايدئولوژي اش)، بنابراين هدف همه احزاب يكي است ولي راههايشان متفاوت است.

   

0703saleh.jpg

عكسي از الهيار صالح مربوط به همان زمان

 

 

   

   

0703komonist.jpgسه وزير كمونيست : ايرج اسكندري ــــ فريدون كشاورز ــــ دكتر مرتضي يزدي

 

آمادگي ملي ايرانيان براي دفاع از ميهن در تير ماه 1330 - زماني كه ايران يكپارچه شور و هيجان بود

kamal.jpgGen. Kamal

در پي تمركز نيروهاي انگلستان در بصره، سليمانيه، كركوك و اربيل (عراق) براي حمله به ايران كه نفت خود را ملي كرده بود و ورود ناو انگليسي موريشس (موريس) با قدرت آتش زياد به شط العرب (اروندرود)، 12 و 13 تيرماه1330 يگانهاي ارتش ايران در خيابانهاي شهرهاي مختلف به منظور تقويت روحيه هموطنان رژه رفتند و مردم را به تماشاي مانورهاي نظامي خود دعوت كردند. مردم كه به هيجان آمده بودند داوطلبانه در خوزستان و مناطق مورد تهديد، به كمك سربازان شتافته و به حفر سنگر توپ پرداخته بودند. فرماندهي دفاع از آبادان به «ژنرال كمال» سپرده شده بود و نيروي كمكي از شيراز و قزوين و همه واحدهاي لشكر هفتم پياده كرمان روانه خوزستان شده بودند. همچنين چند خلبان نيروي هوايي داوطلب عمليات كاميكازي و كوبيدن هواپيماهاي پر از مواد منفجره به كشتي انگليسي شده و مردم به تمجيد و قدرداني از آنان پرداخته و روزنامه ها به چاپ عكسهايشان دست زده بودند. نيروي دريايي باوجود ضعف و نداشتن ناو سنگين به حالت آماده باش درآمده بود. در اينجا بود كه ملت متوجه شد بايد نيروي دريايي اش را تقويت كند و تقويت آن را در اولويت قرار دهد. در خوزستان حمل سوخت به دو كشتي لاروب قطع شده بود تا شط العرب با گل و لاي بسته شود و به ناو انگليسي موريشس اخطار شده بود كه ظرف ده روز يا بايد از شط العرب خارج شود و يا در جايي كه هست به گل خواهد نشست. در اين ميان دهها هزار تن از سربازان منقضي خدمت و ديگران داوطلبانه به پادگانهاي مربوط مراجعه و خود را معرفي مي كردند. با اين آمادگي ملي براي دفاع، كشور يكپارچه شور و هيجان شده بود و راديو تهران پي در پي گزارشهاي مربوط را همراه با سرود «اي ايران ...» پخش مي كرد و اصحاب نظر با مصاحبه و تفسير به مردم ثابت مي كردند كه اشغال نظامي ايران در شهريور 1320 نتيجه خيانت چند مقام بود، نه ضعف نيروهاي مسلح و وطندوستي مردم. راديو تهران انعكاس گزارش هاي آمادگي ملي ايرانيان در رسانه هاي ساير كشورها بدون وقفه پخش مي كرد. مفسران خارجي نوشته بودند كه پيروزي در حمله زميني به ايران اگر محال نباشد، آسان نخواهد بود. در اين ميان مردم دسته دسته آمادگي خود را براي دادن كمك مالي به دولت اعلام مي كردند كه آخر وقت 13 تيرماه دكتر مصدق رئيس دولت در يك پيام راديويي به هموطنان اطمينان داد كه خزانه دولت خالي نيست. وي در اين پيام توصيه كرد كه مردم ضمن تحكيم وحدت ملي و حفظ همبستگي و آمادگي بكوشند ضمن رعايت صرفه جويي در مصرف، نياز خود را تنها با استفاده از محصولات و توليدات وطن رفع كنند تا دولت مجبور به واردات نشود و ضعف نشان ندهد. وي در اين پيام گفت كه تا يك كشور خودكفا نشود نخواهد توانست در برابر زورگويي هاي خارجي ايستادگي كند.

2 سال زندان براي دکتر بقايي

0703baghaee.jpg
دکتر بقايي كرماني

 

در اين روز در تيرماه 1340 حكم محكمه نظامي تهران درباره دكتر مظفر بقايي كرماني انتشار يافت كه ضمن آن به اتهام متزلزل ساختن صميميت مردم نسبت به ماموران شهرباني (پليس) از طريق ايراد نطق عمومي، به دوسال زندان محكوم شده بود.

    يكي از مواردي كه دكتر بقايي به آن اشاره كرده بود شكنجه شدن يك روزنامه نگار كرماني (مولف اين سايت) به دستور و باحضور سپهبد نصيري رئيس كل وقت شهرباني كشور در آذر ماه 1339 هجري خورشيدي بود.

روزي كه يك موشك آمريكايي هواپيماي مسافربر «ارباس» ايران را با 290 سرنشين سرنگون ساخت

captrojers2.jpgکاپيتان ويل راجرز

سوم ژوئيه ۱۹۸۸ و در جريان جنگ عراق و ايران، يك جت مسافربر ايرانى از نوع ارباس ـ 300 (پرواز 655) در آسمان خليج فارس بر اثر سوم ژوئيه ۱۹۸۸ (12 تیرماه) و در جريان جنگ عراق و ايران، يك جت مسافربر ايرانى از نوع ارباس ـ 300 (پرواز 655) بر فراز آبهای ایران در آسمان خليج فارس بر اثر اصابت موشك سرنگون شد و همه ۲۹۰ تن سرنشينان آن جان باختند. موشكى كه اين هواپيما را سرنگون ساخت از رزمناو آمريكايى « وينسنس» مستقر در خليج فارس كه نفتكش هاي كويتي را بدرقه مي كرد پرتاب شده بود. اين ناو كه كاپيتان «ويل راجرز» بر آن فرماندهي مي كرد دو موشك به سوي هواپيماي ارباس شركت هواپيمايي ملي ايران (هما) پرتاب كه يكي از آنها به هواپيما اصابت كرده بود. ارباس «ايران اير» پرواز 655 كه از تهران و از طریق بندرعباس عازم امارات بود در ده كيلومتري ناو آمريكايي و در آبهاي ايران، به خليج فارس افتاد. اجساد بسياري از سرنشينان هواپيما در سطح آب به دست آمد و اين، نشانه آن بود كه هواپيماي مسافربر ايران پس از اصابت موشك، در آسمان منفجر و چند قطعه شده بود. رونالد ريگان رئيس جمهوري وقت آمريكا اقدام ناو «وينسنس» را يك عمل دفاعي و قابل درك اعلام كرده بود و در عين حال گفته بود كه از تلفات غير نظاميان متاسف شده است. 36 تن از مسافران هواپیما خارجی بودند: 13 اماراتی، ده هندی، شش پاکستانی، شش یوگوسلاویایی و یک ایتالیایی. در میان مسافران 66 خردسال وجود داشت.

     در واشنگتن، مقامات نيروي دريايي آمريكا در زمينه اين رويداد گفته بودند: خدمه ناو «وينسنس» كه همان روز با سه ناوچه ايراني درگير شده بودند كه به سوي يك هلي كوپتر آمريكايي آتش گشوده بودند، ارباس را به جاي جنگنده هاي اف ـ 14 ايران گرفته بودند. چهار سال بعد مقامات نظامي آمريكا پذيرفتند كه ناو وينسنس هنگام پرتاب موشك به سوي ارباس ايراني در آبهاي ايران بود. ايران عليه دولت آمريكا به مراجع بين المللي شكايت كرد. دولت آمريكا بعدا و درجریان رسیدگی دادگاه بین المللی لاهه پذيرفت كه خونبها بدهد ولي به مراتب كمتر از مبلغ استاندارد. کل خونبهایی که دولت آمریکا حاضر شد بدهد 61 میلیون و هشتصد هزار دلار بود. حال آنکه این دولت به بازماندگان 36 مسافر خارجی هواپیما چهل میلیون دلار پرداخت کرد. دولت آمریکا پرداخت هزینه دادگاه بین المللی و بهای هواپیمارا جداگانه متعهد شده بود. اصحاب نظر شلیک موشک به هواپیمای مسافربر ایران را دومین عامل خشم ایرانیان از دولت واشنگتن پس از رویداد براندازی 28 امرداد 1332 بشمار آورده اند.

    جنگ عراق و ایران 48 روز بعد (20 آگوست 1988) پایان یافت.

     25 ژوئن 2005 و يك هفته مانده به سالگرد ساقط شدن ارباس ايران، نيروي دريايي آمريكا ناو «وينسنس» را كه ۲۰ ساله شده بود از رده خارج و بازنشسته كرد. اين بازنشستگي زود هنگام، در محافل نظامي ايجاد تعجب كرده و گفته شده بود كه اين ناو پس از رويداد 1988 در سايه ترس از انتقامگيري ايرانيان بسر مي برد. پایگاه این ناو هنگام شلیک موشک به سوی هواپیمای ایرانی، کشور ژاپن بود.

     «وينسنس» در سن دياگو (كاليفرنيا) بازنشسته و با يدك كش به ايالت واشنگتن و محل نگهداري ناوهاي از رده خارج شده و اوراقي منتقل شده است. کاپیتان ویل راجرز پس از انجام ماموریت خلیج فارس، نشان «لژیون مریت» دریافت کرد!.

     «وينسنس» در سن دياگو (كاليفرنيا) بازنشسته و با يدك كش به ايالت واشنگتن و محل نگهداري ناوهاي از رده خارج شده و اوراقي منتقل شده است.

uss-vincennes.jpgVincennes و فرمانده وقت آن

 

سينما

مارلون براندو درگذشت

73mar.jpg
برندو در يکي از فيلمهايش

 

دوم ژوئيه 2004 مارلون براندو بازيگر معروف فيلمهاي سينمايي امريکا در بيمارستان دانشگاه کاليفرنيا در لس انجلس درگذشت. وي 80 ساله بود. از معروفترين فيلمهايي که براندو در آنها بازي کرد " گاد فادر " و اتوبوسي به نام هوس را مي توان نام برد.

در قلمرو رسانه‌ها

صدور پروانه 67 نشريه در يك جلسه! - نقائص آخرين قانون مطبوعات وطن - مسئله کمک مالي دولت به نشريات!

دهم تيرماه 1384 اعلام شد كه هيات نظارت بر مطبوعات در بيست و پنجمين جلسه از دهمين دوره فعاليت خود با انتشار 67 نشريه از جمله 4 روزنامه، 21 هفته نامه، 2 دوهفته نامه، 14 ماهنامه، 24 فصلنامه، يك دوفصلنامه و يك سالنامه موافقت كرده است!. در ميان اسامي ناشران تازه، نامي از روزنامه نگاران حرفه اي آشنا به چشم نخورد. موافقت با صدور 67 پروانه در يك جلسه (از نظر زماني؛ محدود)، همان روزها مورد انتقاد برخي از روزنامه هاي تهران قرار گرفته بود زيرا كه در آخرين ماههاي عمر دولت سابق (بزعم خودشان و رسانه هاي غرب؛ اصلاح طلبان) انجام شده بود. در طول دو سال پس از آن (ازتيرماه 1384 تا تيرماه 1386) انتظار بود که دادستاني کل و مقامات مربوط با مطالعه دقيق پرونده هاي اين نشريات 67گانه و ملاحظه تاريخ تسليم تقاضاي نشريه به وزارت ارشاد و اطلاع از اشتغال قبلي متقاضيان و کشف انگيزه آنان به داشتن نشريه ببينند که جريان کار مسير و روال عادي را طي کرده باشد؟، زيرا که اسلام و قانون اساسي جمهوري اسلامي هرگونه تبعيض را رد کرده است.

     در وطن ما، رسيدگي به پرونده هاي صدور پروانه نشريه بدون حضور متقاضي و شنيدن دفاعيات او صورت مي گيرد (يكطرفه)، و تجربه روزنامه نگاري، اشتغال در اين حرفه، نداشتن پيشه و سمت ديگر و اثبات داشتن سرمايه كافي؛ شرط تسليم تقاضا نيست و برخلاف قانون قديم، كارمندان دولت هم مي توانند درخواست صدور پروانه نشريه عمومي (غير حزبي و غير تخصصي) كنند!. به علاوه، در قانون مطبوعات مصوب سال 1364 (زمان نخست وزيري ميرحسين موسوي و وزارت محمد خاتمي)، چگونگي انواع نشريات، شرايط سردبير و دبيران اطاق خبر كاملا تعريف نشده است (مثلا فرق روزنامه حزبي و غير حزبي با هم). اين قانون طوري انشاء شده است كه دولت و موسسات عمومي (ذاتا دولتي مثلا شهرداري ها) مي توانند روزنامه حرفه اي (داشتن تکفروشي و دريافت اعلان تجاري) منتشر سازند، حال آن كه طبق اصول دمكراسي، ژورناليسم منفك از سه شاخه قواي تشكيل دهنده يك دولت اعلام شده است. نبودن شرط تمکن مالي سبب شده است که برخي از دارندگان پروانه، (به قول روزنامه کيهان) روزنامه (درحقيقت پروانه) خودرا اجاره دهند که عملي خلاف همين قانون مطبوعات مصوب سال 1364 است. اين وضعيت (وجود پروانه در دست کساني که پيشه آنان روزنامه نگاري نبوده و در اين کار مهم تجربه نداشته اند) سبب شده است که گفته شود که پروانه انتشار روزنامه عمدتا به "خودي" ها داده مي شود که سوژه براي تاريخنگاران خواهد بود.

     بزرگترين ضعف در قانون مطبوعات ايران - مصوب سال 1364، اشاره اين قانون به قطعي بودن آراء هيات نظارت است که در هيچ نقطه اي در دنيا سابقه ندارد و ....

    در ايران كمك مالي دولت به روزنامه هاي غير حزبي و غير تخصصي (حرفه اي و مستقل) هم يک مسئله ديگر است كه اين عمل مي تواند مورد انتقاد اصحاب اين حرفه باشد. اصحاب نظر بر اين باورند كه كمك مالي دولت مانع از بهبود كيفيت نشريات عمومي مي شود. منطق اين کمک هنوز اعلام و تبيين نشده است. برخي از روزنامه هايي از کمک مالي دولت برخوردار مي شوند، به نسبت جمعيت تيراژي بسيار کم دارند و به نظر مي رسيد که تا اين کمک ادامه داشته باشد تلاش حرفه اي براي افزايش تيراژ خود صورت ندهند. مسائل ژورناليسم وطن ما يکي - دوتا نيست ولي بايد گفته و تکرار شود تا رفع شوند که بيان مشکلات و ارائه راه حل، تکليف هر شهروند است.

اخبار متفاوت جلسه «هيرينگ» اتهامات صدام ثابت کرد که جهان، امروز بيش از هر زمان ديگر نياز به يک خبرگزاري غير متعهد دارد

يکم ژوئيه 2004 شبكه هاي تلويزيوني و روز بعد ( 2 ژوئيه 2004 ) روزنامه ها، تفهيم اتهامات هفت گانه به صدام حسين و 11 دستيارش در يك جلسه مقدماتي 27 دقيقه اي را در صدر اخبار خود قرار داده بودند، ولي جز رسانه هايي كه خبرنگارانشان به جلسه راه داده شده بودند ساير گزارشها ناکامل و متفاوت از هم بود و تصوير روشني را از پرسش و پاسخ جلسه قضايي به دست نمي داد. دليل آن اين بود كه هر دسته از روزنامه ها از يك خبرگزاري استفاده كرده بودند و با اين که خبرنگاران هر سه خبرگزاري اصطلاحا بين المللي ولي متعلق به سه کشور غربي در جلسه حضور داشتند گزارش هاي آنها از مذاكرات كه از تلويزيونهاي عربي هم پخش شده بود و رئيس جمهوري آمريكا نيز اختصاصا آنها را ( احتمالا از يك تلويزيون مدار بسته) ديده و شنيده بود كاملا متفاوت بود. هنوز شايد اين سه خبرگزاري باقيمانده از « بيگ فور+ تاس » نمي خواهند قبول كنند كه مردم اينك در اينترنت به فايلهاي آنها دسترسي دارند و مي توانند از گزارش «مربوط به يک رويداد» هر سه پرينت بگيرند و متون آنها را باهم مقايسه كنند و بر ضعف انسان قرن 21 با داشتن چنين آژانسهايي تاسف بخورند - انساني که پس از 40 سال تكاپو هنوز موفق نشده است يك خبرگزاري بين المللي بي طرف (غير متعهد) جهاني داشته باشد. چرا شرح جلسه 27 دقيقه اي يك «هيرينك» كه تنها پرسش هويت و تفهيم (ذكر موارد) اتهام است تا فرد و يا افراد مخاطب در جلسه بدانند كه در مظان اتهام هستند و تحقيقات تا قرار مجرميت و صدور كيفر خواست و سپس محاكمه ادامه خواهد داشت تا اين حد بايد متفاوت باشد؛ به درستي روشن نيست.

   

72sh.jpgصدام حسين در پايان "هيرينگ" اول ژوئيهسال 2004، با دستبند و پابند به زندان بازگردانده مي شود

 

ساير ملل

بناي شهر كوبك Quebec در كانادا (فرانسه نو)

champ.jpg
Samuel de Champlain

 

سوم ژوئيه سال ۱۶۰۸، ساموئل دو شامپلين Samuel de Champlain جغرافيدان فرانسوى در چهل و يكمين زادروز خود بناى شهر «كبكQuebec» را در كانادا آغاز كرد كه اين منطقه بعداً به «فرانسه نو» معروف شد. اين شهر اينک مرکز ايالت فرانسوي زبان کوبک کنفدراسيون کانادا است. ساکنان اين ايالت از زماني که شارل دوگل خطاب به آنان فرياد کشيد «زنده باد کوبک مستقل» تاکنون دو بار به طريق دمکراتيک (راي گيري) تلاش کرده اند تا از کنفدراسيون کانادا جدا شوند.

    يك سال پيش از آغاز ايجاد شهر كبك (كوبك)، انگليسى ها وارد آمريكاى شمالى (ايالات متحده امروز) شده و ايجاد «جيمز تاون» را در ويرجينيا آغاز كرده بودند.

    با اينكه بعداً، دولت انگلستان مهاجرنشين فرانسوى «كبك» را متصرف شد و كانادا را يك دومينيون انگلستان اعلام داشت؛ هنوز فرانسوى زبانان «كبك» زبان و فرهنگ فرانسوي خود را حفظ كرده و در آرزوى كسب استقلال هستند. دو شامپلين سه بار به كانادا سفر كرده بود و بناي شهر كوبك در سومين سفر او آغاز شده بود. پيش از شامپلين، ژاك كارتيه فرانسوي در سال 1534 در سفر به قاره غربي به كانادا رسيده بود (67 سال زودتر از انگليسي ها). فرانسويان برخلاف انگليسي ها بوميان (سرخپوستان) را نابود نكرده و با آنان به همزيستي پرداخته بودند.

فرانسه دو بار در دو «سوم ژوئيه» پاپ را نجات داد

دولت فرانسه در سوم ژوئيه 1527 و بار ديگر در سوم ژوئيه سال 1849 (در دو سوم ژوئيه و به فاصله 322 سال از هم ) با لشكركشي به ايتاليا پاپ را نجات داد. فرانسه يك كشور كاتوليك است. بار دوم گاريبالدي شهر رم را محاصره کرده بود تا آن را از دست پاپ ها خارج سازد و پايتخت ايتالياي متحد کند.

    گاريبالدي که يک ميهندوست بنام ايتاليايي است در راه تامين وحدت ايتاليا تلاش بسيار کرد.

اختراع تفنگ ته پر (فشنگدار) پروسPrussia را در صدر ژرمن ها قرار داد

سوم ژوئيه سال 1866 در جريان جنگ بر سر رهبري ژرمن ها، در نبرد كونيگراس Koniggratz در نزديكي «سادوا» ارتش پروسPrussia (آلمان شمالي- برلين) كه به تفنگ «ته پر» و استفاده از فشنگ مجهز شده بود ارتش اتريش Austria را كه هنوز از تفنگ «سرپر و سنبه اي» استفاده مي كرد شكست داد و برتري خود در ميان آلماني نژادها را مسلم ساخت.

    در اين نبرد، فرماندهي نيروهاي آلمان را مارشال مولتکه برعهده داشت. تفنگ فشنگي، توسط مهندش «يوهان نيكلاس فون دريسهDreyse» اختراع و براي ارتش آلمان (پروس) ساخته شده بود.

ترديد قانوني به محاکمه صدام در زمان اشغال نظامي عراق

اندکي پس از تشكيل جلسه مقدماتي تفهيم اتهام به صدام حسين و برخي دستيارانش در بغداد، در شهر امان پايتخت اردن هم «زياد الخسوونه» وكيلي كه بانو ساجده همسر صدام براي او تعيين كرده بود در مصاحبه با مطبوعات جلسه تفهيم اتهامات را يك نمايش ظالمانه و نتيجه ديكتاتوري مطلق خواند و گفت كه اشغالگران عراق و منصوبانشان حتي اجازه ندادند كه وكيل صدام در هيرينگ حضور داشته باشد كه حق اساسي هر انسان است.

     زياد الخسوونه گفت جلسه رسيدگي مقدماتي در بغداد وجاهت قانوني نداشته ؛ زيرا كه بوسيله كساني ترتيب يافته كه مخلوق نيروهاي اشغال كننده عراق هستند.

     صدام که در آخرين روز سال 2006 اعدام شد در پايان كار جلسه هيرينگ (تفهيم اتهام)، اوراق حاوي اتهامات را امضاء نكرده بود گفته بود كه تا وكيل و مشاور قضايي اش حضور نداشته باشد و به او نگويد، چيزي را امضاء نخواهد كرد.

    درپي انتشار گزارش جلسه تفهيم اتهام، صدها حقوقدان از سراسر جهان و به ويژه دنياي عرب داوطلبانه آمادگي خود را براي دفاع از صدام حسين در جريان محاكمه اعلام داشتند كه در ميان آنان «عايشه معمر قذافي» دختر رهبر ليبي كه يك پروفسور درس حقوق است ديده مي شد. بيشتر اين حقوقدانان اين رسيدگي قضايي را غير قانوني و غير مشروع اعلام کرده بودند زيرا كه عراق در اشغال نظامي دولت خارجي بود.

   

صدام با دستبند و پابند (به روش انتقال زندانيان درآمريکا)

 

نظر برخي عراقي ها كه با خبرنگاران خارجي مصاحبه كرده اند درباره محاكمه صدام و ...

مذاكرات جلسه تفهيم اتهامات به صدام حسين و دستيارانش كه از تلويزيون عراق و تلويزيونهاي عربي پخش شده بود، دوم ژوئيه 2004 هم در صدر اخبار رسانه هاي قرارداشت و برخي خبرنگاران كه در عراق بودند نظر پاره اي از عوام الناس عراقي را در اين زمينه پرسيده و مخابره كرده بودند.

     براي مثال:

     يكي از مصاحبه شدگان به نام محمدكاظم گفته بود: تا آنجا كه من مي دانم صدام كساني را اذيت مي كرد كه به عراق آسيب مي زدند و قصد خيانت به ملت را داشتند.

    محمد مهدي كارمند هتل اظهار نظر كرده بود كه اين محاكمه مسائل عراق را حل نمي كند. مسائل ما هر روز ابعاد بيشتري پيدا مي كند.

     دو نفر ديگر گفته بودند كه آمريكاييان دست کم در آخرين لحظه عاقلانه عمل کردند که لباس خوب بر تن صدام پوشاندند و باعث گسترش خشم هواداران او نشدند. اگر آمريكاييان آن طور که مدعي هستند بيم ندارند، چرا اعلام نمي كنند كه صدام را در كجا زنداني كرده اند. تلفات آمريكا در عراق به افسانه شكست ناپذيري اش پايان داد و متوجه شد كه با مردم عادي نمي تواند بجنگد. خودش را اينجا گرفتار كرد، كشورهاي ديگر با خاطري آسوده دارند جلو مي افتند.

     يك روحاني سني در اظهار نظر خود گفته بود كه گناه بزرگ صدام اين بود كه به حرف آمريكا گوش كرد و با ايران به جنگ پرداخت و همه مشكلات از همين جنگ شروع شد. صدام در آن زمان با آمريكا خوب بود. اسرائيل عراق را بيش از هر كشور عربي ديگر مخالف خود مي دانست و آمريكا را تحريك مي كرد. البته نفت هم در اشغال نظامي عراق كه خدا داند به كجا بيانجامد دخيل بود.

     محمد عايش الخميصي چنين ابراز نظر كرده بود: ما تا زماني كه سرباز آمريكايي در اينجا باشد هيچ دادگاهي را نمي پذيريم. محمد البكر اظهارداشته بود: چرا سران آمريكا كه در ويتنام بمب شيميايي «ايجنت آرنج» فرو ريختند و هنوز ويتنامي ها از اين بابت قرباني مي دهند محاكمه نشده اند. در اين مدتي كه آمريكائيان در اينجا هستند (تا زمان جمع آوري اين اظهار نظرها؛ 15 ماه) ده برابر زمان صدام آدم كشته شده است. چرا به محل جشن عروسي بمب انداختند، به همين دليل هم صدام براي برقراي نظم و امنيت سخت گيري مي كرد. خشونت صدام در زندان ابوغريب بدتر از شكنجه هاي آمريكاييان در همين زندان نبود.

    عودي فالح در پاسخ به پرسش خبرنگاران گفته بود که اظهار نظر کردن درباره محاکمه صدام براي او کاري آسان نيست.

     سليمان الزيد، عراقي ديگر گفته بود: آيا جرم صدام بيشتر است يا جرم آمريكا كه بدون جهت به يك كشور دوردست كه امنيت و منافع آن را هم به خطر نيانداخته بود تجاوز كرد و همه دستاوردهايش را برباد داد و به نام دمكراسي، رئيس جمهوري و ساير مقاماتش را به بند كشيد و اسم خودش را هم آزاديبخش گذاشت. اگر آزاديبخش است چرا سربازانش جرات نمي كنند در خيابان آزادانه راه بروند و از مغازه ها خريد كنند و در رستورانها غذا بخورند. چرا دنيا خفقان گرفته و اعتراض نمي كند. از لندن براي ما نخست وزير وارد مي كنند و حرف از دمكراسي مي زنند!. چرا زير نظر دولت بي طرف هند يك انتخابات منصفانه برگذار نمي كنند تا در آن از عراقي ها بپرسند كه چه دولتي و چه فردي را مي خواهند؟. اتهاماتي كه به دولت صدام وارد كرده اند به هر دولتي در سراسر جهان مي شود وارد ساخت. اصلا به ديگران چه مربوط است دخالت كنند آن هم با سرباز و تانك .اين آدمهايي را كه آمريكا آورده يك عده فراري بودند. در اينجا پرونده دارند و محال است كه عراقي ها آنها را از ته قلب قبول كنند. عراق كشوري است كه بي سواد ندارد و مردمش از زمان عبدالكريم قاسم توي سياست بودندو فريب نمي خورند.

     بانو زبيده كه حاضر نشده بود نام خانوادگيش را بگويد به خبرنگاران گفته بود كه لشكركشي آمريكا زير سر دولت كويت و دولت سعودي است. آمريکا نفت ما را مي خواهد، و مي توانست بدون لشکرکشي و جنگ، ضمن سازش با صدام به اين هدف خود برسد و حتي در عراق پايگاه نظامي به دست آورد. «خالد موفق» اظهار داشته بود: فقط صدام مي دانست كه چگونه مي توان عراق را اداره و امن كرد. در زمان او ما امن بوديم. او مجازات مي كرد فقط آنهايي را كه مملكت را مي چاپيدند، خيانت مي كردند، قصد تجزيه داشتند و يا با «سيا» تماس مي گرفتند. صدام فقط حاضر به دست برداشتن از مخالفت با اسرائيل نبود و ريشه اشغال نظامي ما در همينجا بود و انحصار نفت.

    البته عده اي نظرات ديگري ابراز داشته بودند كه عمدتا از ساكنان مناطق كردنشين بودند.

نوسازي موشكهاي قديمي روسيه

روسيه 30 ژوئن 2004 سه آزمايش موشكي تازه انجام داد به اين شرح:

    از زير دريايي يكاترين بورگ يك موشك « آر اس ام ـ 54 »، از يك توپولف ـ 95 يك موشك ديگر و از پايگاه قزاقستان يك موشك 10 كلاهكي آر. اس ـ 20 (اس اس ـ 18 ) پرتاب كرد.

    مفسران نظامي به اين مناسبت نوشته بودند كه هدف روسها از اين آزمايشهاي اين بوده است بدانند كه آيا عمر موشكهاي قديمي را مي شود با هزينه كم تمديد كرد؟.

    عمر يك موشك 7 تا 20 سال است كه بعضي را مي شود نوسازي و مرمت كرد و عمر تازه بخشيد ولي اين كار نياز به هزينه دارد. كوشش روسها اينك اين است كه با حد اقل هزينه موشكهاي قديمي خود را كه در دوران شوروي به بهاي تضعيف اقتصاد كشور ساخته شده اند نوسازي و تمديد عمر دهند. موشكي كه از يكاترين بورگ پرتاب شد 7 هزار كيلومتر مسافت را دركمتر از 35 دقيقه پيمود و به هدف اصابت كرد.

برخي ديگر از رويدادهاي 3 جولای

1250:   لوئي نهم پادشاه وقت فرانسه كه در لشكركشي هفتم صليبيون به خاورميانه شركت كرده بود در مصر به اسارت حكمران اين كشور درآمد كه بعدا با پرداخت خونبها خود را آزاد ساخت.

1962:   الجزاير پس از 132 سال به طور كامل از استعمار فرانسه خلاص شد.

1583:   ايوان « مخوف » تزار وقت روسيه پسر خود را كشت.

1896:   عثماني به جزيره « كرت Crete» در مديترانه كه اينك جزيي از خاك يونان است خود مختاري داخلي داد.

1935:   آندره سيتروئن (يك مهندس يهودي فرانسوي) و مخترع و سازنده اتومبيلهاي سيتروئن در 57 سالگي از بيماري سرطان درگذشت.

1944:   ارتش سرخ « مينسك » را از ارتش آلمان پس گرفت و بيش از يكصد هزار نظامي آلماني را اسير كرد.

1964:   با قانون شدن لايحه تعميم حقوق مدني در آمريكا، جداكردن سياهان از سفيدها در اماكن عمومي اين كشور ممنوع شد.

http://www.iranianshistoryonthisday.com


مطالب مشابه :


سفرنامه سلیمانیه

اگر قصد سفر به کردستان عراق دارید و مانند ما شب به مریوان رسیدید بهتر است در شهر اقامت




بارزاني و دستور محاصره نظاميان آمريكا براي آزادي سريع ديپلمات‌هاي ايران

ديگر آمريكا به عراق در اربيل عراق از راه مرزهاي زميني و حدود 150 نفر




تبريز سفر مسافرت مكانهاي د يدني

تبريزسفرآذربايجان راهنماي سفر به تبريز و آنچه كه در سفر به اربيل عراق زميني به




استفاده گسترده عراق از سلاحهاي شيميايي در جنگ هشت ساله

دوره نخست، از آغاز تهاجم برق آساي ارتش عراق به زميني و هوايي عراق اربيل عراق و مهران به




با حضور مقامات ومسئولان دو كشور ايران وعراق صورت گرفت :

دستاورد ۳ سفر به شده با كشور عراق به عنوان مرز زميني مجاز بين اربيل عراق نيز




اخبار سقز

كشاورزي به كشور عراق اي در زميني به مساحت 2 هزار به سفر مقام معظم




جامع ترین و کاملترین روز شمار جنگ تحمیلی(در صورت کپی برداری منبع ذکر شود)

جامع ترین و کاملترین روز شمار جنگ تحمیلی(در صورت کپی برداری منبع ذکر شود) پنجشنبه چهارم آبان




شناسنامه شهرستان پیرانشهر

اسلامی با عراق واقع شده و به دلیل ترين مرز زميني كشور به لحاظ اربيل در




روزشمار جنگ

29/ فروردین/60 روزارتش جمهوري اسلامي ايران ونيروي زميني اربيل عراق عراق به عنوان




مهمترین رویدادهای ایران وجهان در طول تاریخ دراین روز

كركوك و اربيل (عراق) براي حمله به ايران حمله زميني به ايران به كانادا سفر كرده




برچسب :