مدرسه فلسفی قزوين و سيد جمالالدين اسدآبادی
از نويسنده و محقق معاصر، استاد ارجمند، عبدالحسين صالحي شهيدي، اخيراً مقالهاي زير عنوان؛ مدرسه فلسفی قزوين و سيد جمالالدين اسدآبادی منتشر گرديده كه ميتواند براي خوانندگان علاقهمند در شناخت بخشي از شخصيت پرابهام سيدجمالالدين اسدآبادي و همچنين وضعيت علمي فلسفي قزوين در قرن سيزدهم هجري بسيار موثر باشد.
استاد صالحي شهيدي در فرازي از مقاله تحقيقي خود آوردهاند؛ از عظيم ترين مدارس فلسفي شيعه در قرن سيزدهم هجرى، مدرسه فلسفي قزوين است. هنگامي كه شيخ محمد صالح برغانى(م1271 ه. ق. ) مدرسه عظيم خويش را بنا نمود و ماهرترين و زبده ترين اساتيد را جهت تدريس علوم گوناگون در آن گردآورد، كرسي تدريس فلسفه را به آخوند ملاآقا حكمي قزويني (م1285 ه. ق. ) واگذارد. ملا اقا، از شاگردان طبقه اول آخوند ملاعلي نوري (م 1246 ه. ق. )، مهارت عجيب در تدريس فلسفه متعاليه و علوم عقلي داشت. از اين روى، عشاق فضيلت و طلاب علوم عقلانيه، از اطراف و اكناف، به قزوين مي آمدند و در مدرسه صالحيه، از محضر وي بهره مي بردند...
سيدجمالالدين به محض ورود به قزوين، با شهيد ثالث، و شيخ محمد صالح برغاني(م1271ه. ق) ملاقات مي كند كه مورد اعجاب آنان قرار مي گيرد و در مدرسه وسيط صالحيه، كه اختصاص به خواص و مدرسه صغير، كه اختصاص به اعضاء خانواده آل برغاني داشته، به او و پدرش حجره مي دهند. حجره سيّد، تا عصر حاضر به حجره سيد جمال الدين اسدآبادي شهرت دارد. محقق معروف شيعه، سيد حسن امين عاملى، هنگام ديدار از قزوين، از اين مدرسه و حجره سيد جمال، ديدن كرده است. در اين باره مي نويسد:
سيد جمال الدين، در دو مرحله، بيش از هشت سال در حوزه فلسفي قزوين كسب فيض نمود: نخست بيش از سه سال در آن جا به تحصيل مي پردازد و به عتبات مقدسه عراق هجرت كرد و دگربار به قزوين بازگشت. در مرتبه دوم، بيش از پنج سال در مدرسه صالحيه به تحصيل علوم اسلامي پرداخت. سيد جمال الدين، بر اثر هوش سرشار و استعداد فطري و نبوغ مبكر و ذكاء مفرط و فراست غريب و نظرات عميق خدادادي كه در او وجود داشت، توانست در اندك زماني مقدمات و سطوح خويش را نزد پدرش و ساير افاضل علماي مدرسه صالحيه به پايان برساند و به حوزه هاي فلسفي راه يابد و مباني فلسفه ملاصدرا را از آخوند ملاآقاحكمي قزويني فرا گيرد و فلسفه مشائي را از آخوند ملاصفرعلي لاهيجي قزوينى(م1275ه. ق. ). از حوزه آخوند ملايوسف حكمي قزويني و سايرين نيز استفاده كرد. فقه و اصول و عرفان را از حوزه درس شيخ ميرزا عبدالوهاب برغاني قزوينى(م1294ه. ق. ) فرا گرفت و در اكثر علوم و فنون اسلامي به اوج عالي و درجه اجتهاد نائل گرديد. سيّد از مدرسه فلسفي قزوين بهره بسياري برد. فلسفه مشائي و حكمت اشراق را توأم به خود اختصاص داد. از اين روى، از سيد ابوالحسن جلوه و حكيم قمشه، فراتر بود. بدين جهت بود كه زلزال عظيم در مصر به راه انداخت و آثار وي هنوز در مصر و ساير بلاد اسلامي تا عصر حاضر مشاهده مي گردد.
براي كسب اطلاع بيشتر در خصوص اين موضوع، شما را به اصل مقاله كه در سايت باشگاه انديشه منتشر گرديده، ارجاع ميدهم.
مطالب مشابه :
كسب رتبههای برتر در دومین جشنواره درون دانشگاهي حركت توسط مركز آموزش علمي كاربردي علوم و فنون قزوين
در دومین جشنواره درون دانشگاهي حركت توسط مركز آموزش علمي كاربردي علوم و فنون قزوين
تبریک
انجمن علمی مرکز علوم » حضور دانشجويان، اساتید و کارکنان مركز آموزش علمی کاربردی
آغاز ثبت نام کارشناسی ناپیوسته پودمانی ومدارک لازم ثبت نام
نزد بانک رفاه شعبه مرکزی قزوین بنام مرکز آموزش علمی _ کاربردی علوم و فنون قزوین قابل
بازدید دانشجویان رشته حسابداری از فرودگاه آبیک
کاربردي علوم وفنون قزوين روز يكشنبه 08/10 انجمن فناوری اطلاعات و ارتباطات علوم و فنون
سمینار بازسازی وبهسازی بافتهای فرسوده
انجمن علمی مرکز علوم اشتغال و توسعه کاربردي علوم وفنون قزوين
کسب عنوان انجمن علمی- دانشجویی برگزیده در بخش اختراع ، توسط انجمن علمی دانشجویی برق در هفتمین جشنوار
برق علوم و فنون قزوین بخش فعالیتهای آموزشی ردیف دانشگاه انجمن علمی دانشجویی
برگزاري سمينار طراحي بنايي پايدار دربافتهاي فرسوده
مقطع كارشناسي رشته معماري مرکزآموزش علمي کاربردي علوم وفنون قزوين علوم و فنون قزوين;
مدرسه فلسفی قزوين و سيد جمالالدين اسدآبادی
عنوان؛ مدرسه فلسفی قزوين و سيد جمالالدين و در اكثر علوم و فنون اسلامي به اوج
معرفي برگزيدگان چهارمين جشنواره ملي علمي - كاربردي
در گروه صنعت ، دكتر حسن ركني در گروه كشاورزي ، وحيد رومي در گروه علوم فنون قزوين و
برچسب :
علوم و فنون قزوين