پرسش ها و پاسخ ها از کتاب روشنفکران ایرانی

1

- مفهوم شرق شناسی از دیدگاه ادوارد سعید را بنویسید.

   شرق به مفهوم (دیگر بود)از نظرادوارد سعید واز جنبه غربی هماند دیوانگان، منحرفان وتبهکاران مد نظر فوکو هستند که مورد شناسایی وتحلیل وکنترل از سوی خودی ها یا همان غربیها قرار گرفته اند.ونتیجه اینکه شرقیها در دسته خودیها قرار نمی گیرند.به عقیده او هر جامعه ای هویت خویش را در مقام مقایسه با سایر جوامع کسب می کند که این دیدگاه تعریف ما وآنها را در ذهن سیاستمداران جامعه ایجاد می کند که مردم هر جامعه ای به دودسته یار ورقیب ،دوست ودشمن تقسیم می شود . به عبارت دیگرشرق شناسی یک رشته فوق العاده منسجم علمی که فرهنگ اروپایی در خلال دوران پس از عصر روشنگری توانست بوسیله آن شرق را از حیث سیاسی، نظامی، ایدئولوژی، علمی وتخیلی اداره کرده وحتی بوجود آورد.

 2- مفهوم تعطیلات تاریخی چیست؟ وشایگان در تعطیلات تاریخی بدنبال چه هدفی بوده است؟

   منظوراز تعطیلات تاریخی اینست که تمدن ایران وتمدنهای آسیایی دیگر در چند قرن اخیر از تاریخ مرخصی گرفته اند واینک دچار نوعی روان پاکی (اسکیزوفرنی) فرهنگی شده اند. شایگان بدنبال این بوده است که ایران وکشورهای آسیایی دیگر به جای اینکه درباره آموزه های خود اندیشه کند بایستی دچار تحول فرهنگی وفکری شود.

 3- تفکر بومی گرایی در ایران چرا مطرح شده ومی شود؟

   بومی گرایی در گسترده ترین معنا یعنی بازگشت به باورهاوارزش های فرهنگی بومی وادامه رسوم وباورهای قدیمی می باشدکه ریشه در باورهای عمیقی همچون مقاومت در مقابل فرهنگ غرب –ارج نهادن به هویت اصیل قومی –آرزوی بازگشت به سنت فرهنگی آلوده نشده بومی دارد.به این دلیل مطرح شدکه تکنولوژی ودانش فنی غرب اگر قرار باشد وارد کشورما شود بایستی بینش فرهنگی وتمدنی خود راحفظ کنیم وبا تزریق مقداری از ارزشهای جامعه غیرغربی خود را از بیگانگی وفقر فرهنگی ومعنوی مصون ودورنگه داریم.

 4- آیا ایرانیان همچنان که با اعراب با پدیده عربی برخورد کردند با تجدد ومدرنیته برخورد می کنند؟

شاید چنین باشد ایرانیان در طوول تاریخ دوحالت تمدن غرب را تجربه کرده اند:

الف-استعمار وامپریالیسم   ب-اندیشه مدرن ؛ علم وفناوری

ایرانیان از طرفی با استعمار به حق وبجا انتقاد کردند اما مخالفتشان با تجدد بیشتر جنبه گزافه گویانه وریا کارانه داشته ومهمتر ازهمه بی ثمر بوده است.طبق گفته مقدم (پاورقی) آنچه برتری می یابد اصالت است وآنچه باز جسته می شود،هویت است.....

5- سه مورد تشابه واختلاف میان دکتر داوری وسروش را بنویسید.

   آنچه مسلم است اختلاف نظر میان این دو اندیشمند حول چند محور است شامل:غرب ومدرنیته-غرب واومانیسم-تعقل کردن در مورد آن دو .

   دراینجا به اختصار می توان توضیح داد که دکتر داوری عقیده دارد که اومانیسم یا مذهب اصالت بشر جدیدوتجدد یک فلسفه یا یک نظریه در میان فرهنگ غرب است که اساساَبا نگاه دینی ما متفاوت است ومطرح می کند که غرب وفرهنگ غرب شامل موارد اشاره شده در بالا یک کل یکپارچه است وما نمی توانیم بخشی از آن را که خوبست انتخاب کنیم وبقیه آنرا کنار بگذاریم وهمینطوربه عقل بوسیله اصل ولایت ونبوت پایبند است ومعتقد است که تمدن غرب به پایان راه خود رسیده است ودر مقابل سروش با موارد بالا مخالف است ومی گوید که لاجرم نمی توان از تجدد دوری کرد وبایستی تمامی موارد فقهی نیز مورد استدلال،بررسی وبه روز رسانی قرار گیردومی گوید شما می توانید قسمتهای خوب فرهنگ غرب را انتخاب کرده وبپذیرید.معتقد است می توان مبادله فرهنگی نمود.ایشان ایرانیان را حامل و وارث سه فرهنگ ملی- دینی- غربی میداند.

6- نصر چگونه سنت گرایی را تئوریزه می کند.

وی رویکرد خویش را در قالب برنامه چهاربخشی بیان می کند:

الف-احیای سنت های اصیل فکری ایران از راه جان بخشی دوباره به فلسفه وعرفان اسلامی

ب- هشدار به ایرانیان در مورد سرشت علم، فلسفه وفن آوری غربی وخطراتی که اخذ آنها برای فرهنگ ایران به بار می آورد وبدین وسیله تواناساختن ایرانیان به اینکه به غرب از دیدگاهی انتقادی ونه ازروی عقده حقارت بنگرد.

ج- آگاه ساختن ایرانیان از فرهنگ وتمدنهای آسیا،به عنوان وزنه ای متعادل کنده در برابر نفوذ فرهنگ غرب.

د-کوشش در ایجاد راهی که از طریق آن حفظ اصالت فرهنگ، فن آوری وعلوم غربی امکانپذیر شود.

 7- راه حل های جلال آل احمد– شادمان- شریعتی- فداییان خلق –صمد بهرنگی در مورد برخورد با غرب چیست؟

 - جلال آل احمد سبکی از نگارش را پیشه می کند که خوانندگان را بر ضد خود غربزده برانگیزاند.

ایشان روحانیت را با صلاحیت ترین پزشکان جامعه تلقی می کرد که می تواند واکسن نجات دهنده هویت را فراهم سازند.

- شادمان پیشنهاد داد رشته ای در برابر شرقشناسی غربی به نام فرهنگشناسی یا غرب شناسی بوجود آید.واعتقاد داشت که برای گریز ورهایی از چیرگی تمدن غربی، باید از روی میل ورضایت هوشمندانه ،آن تمدن را از آن خود سازد اماتنها وسیله برای اینکار زبان فارسی استکه سرمایه مشترک ایرانیان ونشانگر خرد قدیمی نیاکان آنهاست.

-  شریعتی بازگشت به خوشتن را معرفی می کند.وی معتقد بوداسلام ونهاد رهبری نیازمندیک بازسازی اساسی می باشدوانجام این بازسازی را لازمه مبارزه با غرب می داند.معتقد بود که مشعل رهبری از دستگاه روحانیت به روشنفکران انتقال یابد ومعتقد بود روشنفکران از جهتی واقع بینانه تر به موضوع های حساسی چون تاویل متن ها ،اسطوره زدایی گذشته ،پذیرش دگرگونیهای تازه ورها کردن باور های اشتباه آمیز می نگرد واین گروه می تواند به هموطنان خود در مورد سرنوشت تاریخی واجتماعی شومشان هشدار دهند.

- فداییان خلق در باور های خویش به وجود خداوند ،وحی، روح،مهدویت ورستگاری اعتقاد داشتند وتفسیری انقلابی از اسلام را قبول داشتند.سعی به جمع آئری گفته های پراکنده روشنفکران مذهبی تاریخی ایران نمودند وآنرا به صورت یک باور جمعی درآوردند.در این راه از طبقه سنتی وبازاری عضوگیری می کردند.راه حل این گروه :رشد ایدئولوژیک ومبارزه مسلحانه درمواجهه با غرب و وابستگان آن بود.

- صمد بهرنگی نویسنده اهل تبریز در برخورد با غرب ومظاهر آن ادبیات سیاسی را برگزید به شکلی که در برابر دو گروه مدرنیست وسنت گرایان،هنر وادبیات متعهد وهواداری سیاسی ضد دستگاه حاکمه را سرلوحه خود قرار داد.به ادبیات کودکان رو آورد.واز ادبیات خلق گرا وجهت گیر در داستانهایش استفاده کرد.

  8- در میان روحانیون آیت ا...بروجردی،مطهری،مقام معظم رهبری،آیت ا...مفتح ؛نگرش آنهاراجع به رابطه حوزه ودانشگاه چه بود؟

- آیت ا... بروجردی به نزدیکی حوزه ودانشگاه کمک کرد واجازه داد تا حوزویها .به دانشگاه رفته که هم دانش نوین بیاموزند وهم اسلام را گسترش دهند


مطالب مشابه :


خریدو فروش گازوئیل صادراتی d2

آگهی نامه اینترنتی بازاریار سایت صنعت اطلاعات و




رزومه کاری

آگهی نامه اینترنتی بازاریار سایت صنعت اطلاعات و




آنالیز گازوئیل عراق

آگهی نامه اینترنتی بازاریار سایت صنعت اطلاعات و




آنالیز مازوت عراق

آگهی نامه اینترنتی بازاریار سایت صنعت اطلاعات و




آنالیز مازوت ایران M380

آگهی نامه اینترنتی بازاریار سایت صنعت اطلاعات و




آنالیز d2یران

آگهی نامه اینترنتی بازاریار سایت صنعت اطلاعات و




اهمیت برنامه ریزی فرهنگی

بازاریار:: آگهی های




رمضان و باران

بازاریار:: آگهی های




پرسش ها و پاسخ ها از کتاب روشنفکران ایرانی

تدبیر فرهنگی - پرسش ها و پاسخ ها از کتاب روشنفکران ایرانی - - تدبیر فرهنگی




برچسب :