مـوجریـن و مستـاجـرین مغـازه هـا بدانیـد کـه:
1 - باید لیست تمام متعلّقات و منضماتی که در مغازه نصب شده است در اجاره نامه بطور دقیق نوشته شود.
2 -قبل از اجارۀ مغازه در ارتباط با سوابق کاری مستاجر تحقیق کنید مغازه را به کسی اجاره دهید که توانایی مالی داشته باشد و اهل کار باشد و برای سرگرمی مغازه ای باز نکرده باشد همچنین نوع کسب آن را مورد توجه قرار دهید.
3 - اجاره نامه باید کاملاً شفاف نوشته شود. معمولاً اجاره نامه ها یکساله نوشته می شود. چنانچه بین موجر و مستاجر اجاره نامه ای نباشد موجر و یا مستاجر جهت احقاق حق خود دچار مشکل خواهند شد.
4 - مغازه را به شخصی اجاره دهید که خوش حساب باشد از مستاجر بابت اجارۀ مغازه چک بگیرید. چنانچه مستاجر تقاضای عدم تحویل چک به موجر را بنماید و اعلام نماید که مبلغ اجاره را ماهیانه به موجر تحویل می دهد و از آنجایی که این عمل باعث ایجاد مشکلاتی در زمان پرداخت و مبلغ پرداخت ها می شود بهترین راه اینست که از مستاجر چک گرفته شود.
5 - در اجاره نامه قید شود که مستاجر حق واگذاری مورد اجاره را به شخص دیگری را ندارد و دلیل آن هم این است که شاید طرف دیگر از هر لحاظ مورد تایید موجر نباشد. اگر زمان اجاره نامه به پایان نرسیده باشد و مستاجر بخواهد مغازه را به شخص دیگری واگذار نماید در این حالت باید اجاره نامۀ قبلی فسخ شود و ضمن تسویه حساب کامل و در صورت رضایت موجر اجاره نامه ای جدید با مستاجر بعدی نوشته شود.
6 - مالیاتی که بر یک مغازۀ فعّال تعلّق می گیرد شامل دو قسمت است یک قسمت آن مالیات بر مستغلات نامیده می شود که توسط موجر پرداخت می شود و قسمت دیگر آن مالیات بر مشاغل است که باید توسط مستاجر پرداخت شود. هر کدام از طرفین باید حداکثر تا پایان تیرماه هر سال اظهارنامه مالیاتی را تکمیل و به ادارۀ دارایی محل تحویل نمایند. در غیر اینصورت مشمول جریمه خواهند شد.
7 - برای تسویه حسابهای پس از زمان تخلیه بهتر است مبلغی نقدی عادلانه از مستاجر اخذ شود که پس از تسویه حساب کامل تمام و یا الباقی آن به مستاجر مسترد خواهد شد.
8 - یک فقره چک مبلغ دار از مستاجر جهت تخلیه و تسویه حساب های آینده در وجه مالک اخذ شود که زمان استرداد آن پس از تسویه حساب کامل و تخلیۀ مورد اجاره به مستاجر است. چک تخلیه در وجه موجر و نزد مدیر بنگاه می باشد و در صورتی که مستاجر به مورد اجاره خسارت وارد نماید و یا مورد اجاره را در پایان مدت آن تخلیه نکند مدیر بنگاه پس از بررسی آن را در اختیار موجر قرار خواهد داد. دلیل آنکه چک نزد مدیر بنگاه باشد این است که موجر به هر بهانه ای اقدامی بر روی چک انجام ندهد.
9 - در صورتی که مستاجر پس از اتمام زمان اجاره نامه و یا عدم تمدید آن مورد اجاره را تخلیه ننماید موجر می توانند از چک تخلیه استفاده نماید و یا از طریق قانونی تقاضای تخلیه مغازه و جبران خسارات وارده را بنماید.
10 - از آنجایی که شرایط هر اجاره نامه ممکن است متفاوت باشد بهتر است اجاره نامه در جاهای قانونی تنظیم شود.
11 - حتی الامکان از تنظیم اجاره نامه بنام دو نفر و یا بیشتر خودداری کنید اما در شرایطی که ناگزیز از این کار می باشید در اجاره نامه قید کنید که یکی از آن دو نفر و یا مشترکاً باید پاسخگوی شما باشند تا در صورت بروز هرگونه اختلاف هر کدام مشکل را به گردن دیگری نیندازد.
12 - هرگاه مستاجر بخواهد مورد اجاره را تخلیه و آن را به موجر تحویل نماید باید از شهرداری، دارایی و بیمه تامین اجتماعی جوابیۀ کتبی تسویه حساب را بیاورد. استعلام ها را مدیر بنگاه جهت ادارات فوق صادر می نماید.
13 - هرگاه مستاجر بخواهد مورد اجاره را تخلیه نماید یا باید پروانۀ کسب خود را از آن مغازه به مکان دیگری منتقل نماید معنی این کار این نیست که پروانۀ کسب خود را از یک مغازه بردارد و در مغازه ای دیگری بگذارد بلکه اینکار باید از طریق تقاضای مستاجر از شهرداری و هماهنگی با مجمع امور صنفی و تغییرآدرس مغازه انجام شود و جوابیۀ این انتقال را به موجر تحویل نماید و یا باید مستاجر پروانۀ کسب خود را باطل کند که آن هم باید از طریق شهرداری و مجمع امور صنفی انجام شود در غیر این صورت هیچ شخص دیگری نمی تواند برای آن مغازه پروانۀ کسب اخذ نماید.
14 - پروانه کسب بنام شخصی است که در آن مغازه کار می کند و مسئولیت های ناشی از استفاده از آن نیز با همان شخص است لذا اگر شخص دیگری بجز شخصی که پروانۀ کسب بنام اوست می خواهد در آن مغازه فعالیت کسبی داشته باشد باید کارت مباشرت اخذ نماید.
15 - هیچ شخصی نمی تواند پروانۀ کسب خود را به فروش برساند دلیل آن هم واضح است چون که شاید شخص بعدی صلاحیت اخذ پروانه کسب را نداشته باشد لذا چنانچه شخصی پروانۀ کسب خود را در اختیار شخص دیگری قرار دهد مسئولیت های ناشی از استفاده از آن متوجه همان شخصی است که پروانه کسب بنام اوست.
16 -اگر اتباع بیگانه بخواهند مغازه ای را اجاره نمایند باید مجوز قانونی آن را داشته باشند.
17 - اگر در مغازه خط تلفن دائر است باید حتماً شمارۀ آن در اجاره نامه قید شود تا چنان چه در این مورد مشکلی به وجود آید مسئولیتی متوجه موجر و یا شخصی که سند خط تلفن مذکور به نام اوست نشود.
18 - اگر شخصی بخواهد مغازۀ شخص دیگری را اجاره دهد باید از طرف مالک وکالتنامه داشته باشد.
19 - مستاجر از دادن چک سفید امضاء به موجر خودداری کند تا اولاً موجر این اجازه را نداشته باشد تا هر مبلغی که بخواهد را در آن درج نماید و ثانیاً در صورت مفقود شدن چک مشکلات کمتری برای صاحب چک ایجاد شود. در چک تخلیه درج شود که بابت عدم تخلیه و تسویه حساب فی مابین موجر و مستاجر است آن را در وجه موجر بنویسید و روی آن را نوار چسب بزنید همچنین از دادن چک مبلغ زیاد بابت تخلیه و تسویه حساب خودداری نمایید. ور صورت تقاضای موجر مدیر بنگاه این نکته را به موجر یادآوری نماید که مستاجر مغازه را نمی خرد بلکه آن را اجاره می نماید و اخذ چک مبلغ بالا از مستاجر مشکل گشای اختلافات نخواهد بود.
20 - در صورتی که شخص دیگری به جای آن شخصی که مغازه را اجاره می نماید به موجر چک می دهدباید از وی تعهّدنامه ای گرفته شود که این چک ها را بابت اجارۀ مغازه توسط مستاجر به موجر داده است تا هیچ کدام از طرفین در صورت بروز هر گونه اشکالی در وصول چک ها و یا تخلیۀ مغازه از خود سلب مسئولیت ننمایند.
21 - مستاجر باید هنگام شروع اجاره نامه و تحویل مغازه رسیدهای تسویه آب و برق و تلفن و... مستاجر قبلی را رویت نماید.
22 -اگر مستاجر بخواهد برای زمانی معین پس از پایان اجاره نامه در مغازه فعالیت نماید برای آن مدت نیز اجاره نامه تنظیم کنید تا در صورت بروز هر مشکلی مسئولیت های آن به عهدۀ موجر نباشد. همچنین چنانچه مستاجر بخواهد اجاره نامه را فسخ کند باید ضمن تسویه حساب کامل مغازه را بر اساس مفاد اجاره نامه به موجر مسترد نماید در هر صورت شیوۀ فسخ اجاره نامه از طرف موجر و یا مستاجر باید در اجاره نامه درج شود.
23 -اگر موجر هستید و صاحب چند مغازه می باشید در یک مجتمع می باشید برای آنها یک مدیر انتخاب کنید.
24 - اگر کاسبی که خود مالک مغازه است بخواهد فعالیت کسبی خود را برای مدتی متوقف نماید باید به ادارات دارایی و شهرداری کتباً اطلاع دهد.
25 -مستاجر باید ضمن نصب پروانه کسب خود در جایی که قابل رویت باشد بر روی کالاها اتکیت قیمت بزند و فاکتورهای خرید و فروش را نزد خود نگهداری نماید.
26 - وظیفۀ یک مدیر بنگاه املاک راهنمایی و مشاوره دادن به موجر و مستاجر و تنظیم اجاره نامه فی مابین آنهاست در صورتی که نیاز به راهنمایی دارید با او مشورت کنید.
27 - در اجاره نامه قید کنید که مسئولیت هرگونه اتفاق و کشف فساد به عهدۀ مستاجراست.
28 - از تنظیم اجاره نامه های طولانی مدت خودداری کنید چون ممکن است بین موجر و مستاجر اختلافی بوجود بیاید و یا مستاجر شئونات مستاجری را رعایت نکند که وی با استناد به اعتبار مدت اجاره نامه باعث تشدید اختلافات شود.
29 - هنگام تخلیه مورد اجاره از مستاجر بخواهید تا دکورهای منصوبه را جمع آوری کند و یا آن را خریداری نمایید گاهی مستاجر از موجر می خواهد تا دکور در مغازه باقی بماند تا آن را به فروش برساند در این صورت اگر موجر آن را خریداری نکرد و زمان اجاره نامه نیز به پایان رسیده باشد در صورت تمایل موجر به او فرصت مشخصی دهید تا آنها را بفروشد و یا جابجا نماید در هر صورت اینکار باید نوشته و از مستاجر امضاء گرفته شود.
30 - در صورتی که مستاجر مغازه ای را اجاره نماید به آن حق کسب و پیشه تعلّق می گیرد مگر آنکه در اجاره نامه مستثنی شده باشد. همچنین اگر وجهی بابت سر قفلی به موجر پرداخت نشده است باید در اجاره نامه قید شود.
31 - پس از تخلیۀ مورد اجاره از مستاجر رسید کتبی بگیرید که مورد اجاره را تخلیه و آن را به موجر مسترد نموده است.
32 - چنانچه مستاجر تقاضای فسخ اجاره نامه در خلال مدت اجاره را دارد پس از اخذ تسویه حساب های لازم از وی به شهرداری و دارایی کتباً زمان تخلیه و اجارۀ مجدد را اطلاع دهید.
مهران زمانی کارشناس املاک
مطالب مشابه :
مـوجریـن و مستـاجـرین مغـازه هـا بدانیـد کـه:
1 - باید لیست تمام متعلّقات و منضماتی که در مغازه نصب شده است در اجاره نامه بطور دقیق نوشته شود. 2 -قبل از اجارۀ مغازه در ارتباط با سوابق کاری مستاجر تحقیق کنید
دانستنیهای سرقفلی
بیشتر مغازه داران ، سرقفلی را امر پسندیده ای نمی دانند و احساس می کنند که همیشه ... ب- شغل: شغل در اسناد سرقفلی یا به عبارت دیگر (اجاره نامه مبنای سرقفلی) از اهمیت
بانک سوالات حقوقی با موضوعات تجاری
۲- آیا با در دست داشتن اجاره نامه تنظیمی در بنگاه املاک می. توان با سپری شدن مدت اجاره ... ثالث واگذار کرده به طور کلی برای بازپس گیری مغازه همسرش. چه باید کرد؟
نمونه دادخواست تخليه اماكن تجاري
قسمتي از ملك مذكور كه به صورت يك (دستگاه آپارتمان / باب مغازه) است به موجب سند ... نظر به اينكه در اجارهنامه حق انتقال به غير از مستأجر سلب شده است (يا : مسأله حق
سرقفلی مغازه ها
دادرس پارسی - سرقفلی مغازه ها - ارائه خدمات حقوقی و وکالت -دلنوشته ها. ... البته همان طور که اشاره کردیم در اجاره نامه های عادی که بعد از سال 1376 تنظیم می شود و در آن دو
سرقفلی
اگر در اجاره نامه تصریح شده باشد که محل غیر تجاری، برای کسب و تجارت اجاره داده .... مالك آقای الف میتواند با پرداخت نصف سرقفلی مغازه به س محل مزبور را تخلیه كند.
نحوه نوشتن قرارداد اجاره
دانستنی های قانون - نحوه نوشتن قرارداد اجاره - ... از بنگاه هاي معاملات املاک قرار گرفت در آنجا دست کم جانب انصاف را نگه دارند و همان گونه که در سوگند نامه ايشان نوشته شده
آشنايي با مسائل حقوقي سرقفلي اماكن تجاري مطابق قانون روابط موجر و مستاجر
سرقفلي معمولا به مبلغي كه مالك علاوه بر اجاره بها از مستاجر دريافت مي كند گفته ... در آورند بايد نكاتي را در اجاره نامه رعايت كنند براي مثال: اگر قرارداد اجاره به صورت عادي ... اگر مالك هنگام اجاره سرقفلي نگرفته باشد ولي مستاجر مغازه را با سرقفلي به
انتقال عین مستاجره مطابق قانون سال ۱۳۵۶
پاسخ: در صورتی که مستاجر محل کسب به موجب اجاره نامه حق انتقال به غیر داشته باشد ... برای مثال اگر الف مالک مغازه شیشه فروشی آن را به ک اجاره داده باشد و در اجاره نامه
پرسش و پاسخ های حقوقی
پاسخ : بهتر است ابتدا اظهار نامه بدهید در صورت عدم اقدام از سوی متعهد الزام وی را از دادگاه .... سوال 16-- : در سال 71يكباب مغازه را به موجب اجاره نامه عادي اجاره نمودم كه تا اين
برچسب :
اجاره نامه مغازه