چشم 3

پیوند قرنیه                                                Corneal transplantation (Keratoplasty)

در حال حاضرِ،سالانه حدود ۴۰۰۰۰مورد پیوند قرنیه در آمریکا انجام می شود.اولین پیوند قرنیه در ایران، در سال ۱۳۱۳ هجری شمسی توسط شادروان پروفسور محمد قلی شمس در بیمارستان فارابی تهران انجام شد. به تدریج هر سال بر آمار این عمل افزوده شد  و هم اکنون سالانه، حدود ۳۰۰۰ مورد پیوند در ایران انجام می گیرد. علاوه بر پیشرفت کمی در پیوند قرنیه؛ پیشرفت کیفی قابل توجهی نیز در این عمل مشاهده میشود ؛به طوری که انواع تکنیک های پیوند لایه ای ابداع شده که نه تنها باعث نتایج بهترشده ،بلکه احتمال رد پیوند نیز کمتر شده است.

نابينايي ناشي از بيماري قرنيه ، يكي از مشكلات عمده سلامت عمومي در كشورهاي در حال توسعه و با سطح بهداشتي پايين مي باشد. پيوند نفوذي قرنيه ، همچنان روش انتخابي در درمان بيماران مبتلا به نابينايي ناشي از بيماريهاي قرنيه است. اكثر پيوندهاي نفوذي قرنيه با اهداف اپتيكي انجام مي شوند تا ديد ضعيف ناشي از كدورت قرنيه ، بهبود يابد.

نتايج تحقيقات نشان مي دهد ، شيوع علل منجر شونده به پيوند نفوذي قرنيه در كشورهاي در حال توسعه با كشورهاي پيشرفته متفاوت است به طوري كه در كشورهاي پيشرفته، « كراتوپاتي تاولي سودوفاكي » ، نارسايي پيوند و يا قوز قرنيه از جمله علل اصلي پيوند نفوذي قرينه محسوب مي شوند. تحقيقات انجام شده نشان مي دهد : قوز قرينه ، شايعترين علت پيوند، در ايران است.

بررسي هاي آمار بانك چشم ایران،در مورد بيماراني كه بين سالهاي ۱۳۷۳تا ۱۳۸۳ در مراكز چشم پزشكي سراسر كشور تحت پيوند نفوذي قرينه قرار گرفتند؛ نشان داد كه تعداد ۱۹ هزار و ۶۶۸ مورد پيوند نفوذي قرينه ظی ۱۱ سال انجام شده است .

پیوند قرنیه چیست؟ 
 
قرنیه به لایه شفاف جلوی چشم گفته می شود که درست جلوی قسمت رنگی چشم (عنبیه) قرار دارد.  در واقع رنگ چشم وابسته به عنبیه است که از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشد و قرنیه کاملا شفاف است.قرنیه هم به نور اجازه ورود به چشم را می دهد و هم نور را طوری تغییر مسیر می دهد که تصاویر اشیاء دور و نزدیک روی پرده شبکیه متمرکز شوند.

پیوند قرنیه عملی است که طی آن قرنیه ای که دچار کدورت شده، با قرنیه شفاف تعویض می شود.این عمل "کراتوپلاستی" نیز نامیده می شود.

علل پیوند قرنیه

ضربه (شامل سوختگی های شیمیائی ) یکی از شایع ترین علل کدورت قرنیه است. سایر علل آن عبارتند از :إسکار (محل جوش خوردن زخم)ناشی از عفونت موضعی ( از قبیل ویروس تبخال)،تورم قرنیه و عملکرد ضعیف سلول های آن(دیستروفی های قرنیه) وتخریب و انهدام سلول های قرنیه توأم با اختلال شکل آن ( کراتوکونوس یا قوز قرنیه بارزترین فرم آن است) .علامت اصلی کدورت قرنیه،کاهش تدریجی بینائی است که پیوند قرنیه می تواند کمک به بهبود بینائی کند.

منبع تهیه قرنیه برای پیوند از کجاست؟

          تهیه قرنیه توسط بانک چشم از افرادی که خود و یا بستگان آنها اجازه اهدای چشم پس ازمرگ را داده اند؛ صورت می گیرد. بانک چشم معمولا بافت را در ساعات اولیه پس از مرگ؛ از بدن جدا ساخته  و آن را برای انتقال به بیمارستان و یا کلینیک محل جراحی آماده می کند. در بانک چشم قبل از فرستادن بافت برای پیوند؛ یکسری آزمایشات انجام می گیرد تا از انتقال بیماریهایی مانند ایدزو هپاتیت جلوگیری گردد و همچنین از کیفیت بافت پیوندی اطمینان حاصل شود.

عمل جراحی

عمل جراحی می تواند تحت بی حسی موضعی یا بی هوشی عمومی انجام شود.اگر عمل با بی حسی موضعی انجام شود، شما در طی عمل بیدار  هستید؛ اما احساس درد و نارحتی نخواهید داشت و شما پس از عمل مرخص خواهید شد

عمل به کمک میکروسکوپ جراحی انجام می شود و حدود یک ساعت به طول می انجامد. ابتدا جراح به کمک تیغ مدور مخصوصی به نام ترفاین قسمت مرکزی قرنیه بیمار را برمی دارد  و با استفاده از ترفاین دیگر (معمولا  با قطر۲۵/. میلی متر بزرگتر) قرنیه دهنده ( چشمی که پس از فوت فرد جدا شده و توسط بانک چشم آزمایشات لازم روی آن انجام شده) )را جدا و آماده پیوند می کند. قرنیه جدید ( قرنیه پیوندی)  روی چشم گیرنده درست در محل قرنیه برداشته شده، قرار گرفته  و با نخ بسیار ظریف  غیر قابل جذب بخیه می شود. از آنجایی که ترمیم زخم در ناحیه پیوند قرنیه نیاز به زمان طولانی دارد؛ باید تا زمان  جوش خوردن کامل زخم ( معمولا چند ماه)، بخیه ها در محل خود باقی بمانند. در پایان عمل چشم پانسمان می شود. اگر در هنگام عمل پيوند قرنيه، بيماري آب مرواريد وجود داشته باشد، همزمان عمل اب مرواريد انجام شده و لنز داخل چشمي نيز جايگذاري مي گردد.

پیوند قرنیه به دو فرم : ۱- پیوند تمام ضخامت (نفوذی) و ۲- پیوند لایه ای قابل انجام است. در تکنیک اول، قسمت مرکزی قرنیه بیمار به صورت ضخامت کامل تعویض می شود و در تکنیک دوم، فقط لایه ای از قرنیه که دچار بیماری است با قسمت مشابه از قرنیه دهنده تعویض می شود.تکنیک نفوذی، نتیجه اپتیکی بهتری دارد در حالیکه در تکنیک پیوند لایه ای عوارض و احتمال رد پیوند کمتر است؛گر چه تکنیک دوم از نظر انجام برای جراح وقت گیرتر و مشکل تر است.لذا علی رغم مشکل تر بودن تکنیک عمل، امروزه جراحان قرنیه تمایل بیشتری به انجام پیوند لایه ای دارند   

  

توصيه هاي قبل از عمل جراحي

۱- پس از تصمیم به انجام عمل و تائید پزشک معالج، با پرداخت هزینه چشم به حساب بانک چشم جمهوری اسلامی ایران در نوبت پیوند قرار می گیرید. این هزینه جهت تهیه و آماده سازی قرنیه دهنده و برای انجام آزمایشات لازم از قبیل ایدز، هپاتیت و .... بر روی چشم دهنده است و خود چشم اهدائی و رایگان است.

۲- فیش بانکی به انضمام فرم پیوند که توسط پزشک معالج پر شده به بانک چشم فاکس می شود. 

۳- در صورتیکه می خواهید از بیمه در مانی استفاده کنید؛ بهتر است که روز قبل از عمل با در دست داشتن معرفینامه پزشک معالج به اداره بیمه مربوطه مراجعه و معرفینامه برای کلینیک محل عمل دریافت کنید.

۴- در صورتیکه پزشک معالج لازم بداند، یکی دو روز قبل از عمل آزمایشات خون و ادرار را در یکی از درمانگاه ها و یا بیمارستانهای نزدیک محل سکونت خود انجام و جواب آن را روز عمل به کلینیک بیاورید.

۵- روز قبل از عمل استحمام کنید و بهتر است که آقایان صورت خود را اصلاح کنند.

۶-در روز عمل ، خانم ها از آرایش بخصوص آرایش چشم اجتناب نمایند.

۷- حتما در روز عمل، همه داروهائی را که به علت سایر بیماریها مثل قند، فشار خون،‌ناراحتی قلبی و ..... مصرف می کرده اید، مصرف کنید.

۸- در صورتی که عمل شما تحت بی هوشی عمومی انجام می گیرد، صبحانه نخورید و در صورتی که تحت بی حسی موضی انجام می گیرد ،با صلاحدید پزشک می توانید صبحانه بخورید.

۹- در روز عمل یک ساعت قبل از عمل به کلینیک مراجعه و پذیرش می شوید.

۱۰- پس از ورود به بخش لباس مخصوص اتاق عمل می پوشید و در صورت نیاز به عمل همزمان آب مروارید، پرستار چند بار قطره های گشاد کننده مردمک در چشم شما می ریزد.

۱۰- حدود نیم ساعت بعد به همراه پرستار به اتاق عمل می روید.

۱۱- پس از دراز کشیدن روی تخت اتاق عمل؛ بسته به وضع عمومی شما و صلاحدید پزشک معالج؛ بی هوش می شوید و یا با تزریق آمپول  بی حسی  ، ‌چشمتان كاملا بي‌حس و بی حرکت مي‌شود و شما در طول عمل احساس درد نخواهيد كرد.

عمل جراحی پیوند قرنیه

۱-با محلول ضد عفونی (بتادین) چشم شما شستشو می شود و لباس یک بار مصرف استریلی روی صورت شما داده می شود و جلوی بینی شما اکسیژن گذاشته مشود تا کاملا راحت باشید.

۲- ابتدا جراح به کمک تیغ مدور مخصوصی به نام ترفاین قرنیه دهنده ( چشمی که پس از فوت فرد جدا شده و توسط بانک چشم آزمایشات لازم روی آن انجام شده) را جدا و آماده پیوند می کند.

۳-  سپس جراح، با استفاده از ترفاین دیگر (معمولا  با قطر۲۵/.  تا ۵/۰میلی متر کوچکتر)قسمت مرکزی قرنیه بیمار را برمی دارد  و  قرنیه جدید ( قرنیه پیوندی)  روی چشم گیرنده درست در محل قرنیه برداشته شده، قرار گرفته  و با نخ بسیار ظریف  غیر قابل جذب بخیه می شود.

۴- در موارد پیویند لایه ای (لاملار) همان لایه از قرنیه بیمار که آسیب دیده با لایه معادل آن از قرنیه دهنده تعویض مشود. مزیت این روش کاهش احتمال رد پیوند و حصول نتیجه بهتر است. به همین دلیل علی رغم مشکل تر بودن تکنیک عمل، امروزه جراحان قرنیه تمایل بیشتری به انجام پیوند لایه ای دارند.

۵- در صورت نیاز به عمل همزمان آب مروارید؛ پس از برداشتن قرنیه بیمار عدسی بیمار نیزکه دچار آب مروارید است، خارج شده و لنز داخل چشمی مصنوعی جایگزین آن می شود و سپس  قرنیه جدید ( قرنیه پیوندی)  روی چشم گیرنده درست در محل قرنیه برداشته شده، قرار گرفته  و با نخ بسیار ظریف  غیر قابل جذب بخیه می شود.

۶- در پایان عمل  چشم پانسمان می شود.

۷- پس از به هوش آمدن کامل مرخص شده و به منزل برمی گردید.

 

دستورات و مراقبت های بعد از عمل پیوند قرنیه 


۱- چند ساعت بعد از عمل جراحي  مرخص خواهيد شد.هنگام مرخص شدن نسخه داروئي خود را تهيه كنيد و قطره هاي چشمي را به طوري كه آموزش مي بينيد استفاده كنيد. در مراجعات بعدي داروهايتان را همراه خود بیاوريد.
 ۲– پس از عمل جراحي به پشت بخوابيد و از خوابيدن به سمت چشمي كه عمل شده و يا به طرف شكم خودداري كنيد.

۳ – آرام باشيد و از سرفه و عطسه كردن و زورزدن خودداري كنيد.

۴-  پس به هوش آمدن کامل ابتدا کمی مایعات و سپس در صورت تحمل می توانید غذا بخورید. پرهیز غذائی خاصی ندارید و رژیم غذائی بخصوصی توصیه نمی شود.

۵- به طور معمول ازقطره چشمی کورتون (بتامتازون یا پردنیزولون) هر ۴ساعت و از قطره چشمی کلرامفنیکل  نیز هر ۴ساعت استفاده کنید.

۶- در صورت تجویز از قرص استازولامید (برای پایین آوردن فشار چشم) هر ۶ تا ۸ ساعت استفاده کنید.

۷- در صورت احساس درد و ناراحتی، از قرص استامینوفن استفاده کنید.

۸- شب‌ها كه به بستر مي‌رويد نياز به ريختن قطره نيست .

۹- بين دو قطره حداقل ۵ الی ۱۰ دقيقه فاصله بگذاريد.

۱۰ - در موقع خوابیدن؛ روي چشم  يك محافظ (شیلد) گذاشته  شود و به وسيله چسب ضد حساسيت چسبانده شود .
۱۱ – محافظ تا 3 الی ۴ هفته پس از عمل جراحي هنگام خواب روي چشم شما باشد و در طول روز از عينك آفتابي استفاده كنيد تا چشم شما كمتر اذيت شود  زیرا چشم عمل شده نسبت به نور خورشيد حساس است .

۱۲– افزايش اشك ریزش بعداز عمل طبيعي است. همينطور مقادير كم ترشحات در هنگام بيدار شدن از خواب که باعث می شود مژه ها به هم بچسبد. اين ترشحات را مي توانيد با  دستمال تمیز پاک کنید. 

۱۳- درد بعد از عمل را مي توان با مصرف استامينوفن كاهش داد. در صورت از بين نرفتن درد به پزشك اطلاع دهيد زيرا ممكن است به دليل افزايش فشار داخل چشم باشد.

۱۴ – كاهش ناگهاني بينائي را بايد به پزشك اطلاع دهيد.

۱۵ –  روز بعد از عمل جراحي باید برای معاینه به مطب مراجعه کنید و تا بهبود كامل لازم است كه چندين بار معاينه شوید.

۱۶-ديد شما بلافاصله بعد ازعمل كامل نیست ولي به‌تدريج بهتر خواهد‌شد و بعد از جند‌ماه اگر لازم باشد، شماره عينكي براي كارهاي دقيق  تجويز خواهد شد.

۱۷-توجه داشته باشيد كه كيفيت بینائی بعد از عمل بستگي به وضعيت شبكيه ، سلامت عصب بینائی و سلامت سایر قسمت های چشم دارد که تدریجا  كامل مي‌شود.

۱۸- از ماه سوم به بعد که تدریجا زخم ترمیم می شود، بصورت انتخابی بعضی از بخیه ها برداشته می شوند تا آستیگماتیسم کمتر شده و بینائی بهتر شود. و اگر لازم باشد، شماره عينكي براي كارهاي دقيق  تجويز خواهد شد. 

توصيه هاي بعد از عمل جراحي:

پس از عمل جراحي آب مروارید نكات زیر بايد رعایت شود و تا ویزیت بعدی از انجام كارهاي زير خودداري نماييد.


۱ – استفاده از مواد آرايشي براي چشم و اطراف آن 
۲ – شستشو و استحمام چشمها
۳ – ورزش و فعاليتهاي سنگين و بلندكردن اجسام سنگين 
۴– مالش و دست زدن به چشمها

۵ – سرفه كردن و عطسه كردن
۶ – زورزدن در هنگام اجابت مزاج 
۷ – تغيير ناگهاني وضعيت سر

۸- خم شدن سر تا زير كمر و سجده نمودن. به مدت 3 تا ۴ هفته  در هنگام نمازخواندن به سجده نرويد بلكه مهر را به پيشاني خود بگذاريد.
۹ – خوابيدن به طرف شكم و يا چشم عمل شده
۱۰ – شستن سر و صورت با شامپو بعد از هفته اول پس از عمل جراحي و با صلاح پزشك بلامانع است . 
۱۱ – بعلت نداشتن بینائی کافی رانندگي ممنوع است.
۱۲ – بعد از آنكه به شما اجازه استحمام داده شد از ورود آب به داخل چشم به مدت ۳ تا۴هفته خودداري كنيد. در موقع استحمام از مالش چشم ها جداُ بپرهیزید.

در صورت بروز علائم زير با پزشك تماس بگیرید  (هشدار!)

۱- کاهش بینائی نسبت به روز های قبل

۲– درد چشم و اطراف آن كه با مسكن تجويز شده برطرف نشود 
۳ –افزايش قرمزي ،تورم و ترشح چشمها

۴-شروع ناگهاني درد بالاي كاسه چشم «ناحيه ابروها» و سردرد مداوم

۵- مشاهده هاله رنگي اطراف چراغها 

۶- احساس ترس و ناراحتی از نور ( فوتوفوبی)

۷- احساس جسم خارجی در چشم ( که ممکن است بعلت شل شدن یا باز شدن بخیه باشد و در صورت عدم برداشت بخیه احتمال رد پیوند افزایش می یابد.) .

 

 

تبخال چشمی    Ocular Herpes

تبخال چشمی یک عفونت عود کننده ویروسی است که ناشی از آلودگی با ویروس تبخال ساده است. این بیماری شایع ترین علت کوری ناشی از بیماری های قرنیه ای در آمریکاست در حالیکه در کشورهای جهان سوم و از جمله ایران شایع ترین علت کوری قرنیه ای، بیماری تراخم است؛ گرچه تبخال چشمی در ایران نیز شایع است. بر اساس مطالعات موجود، اگر فردی یکبار دچار تبخال چشمی شود، به احتمال ۵۰% شانس عود دارد. این گرفتاری مجدد ممکن است هفته ها یا حتی سالها پس از گرفتاری اولیه بروز کند.

تبخال چشمی می تواند تولید یک زخم دردناک روی پلک و یا سطح چشم کند و باعث التهاب و ورم قرنیه شود. درمان سریع با داروهای ضد ویروس از تکثیر ویروس و تخریب سلولهای اپیتلیال قرنیه ( لایه سلولهای سطح قرنیه ) جلوگیری می کند. بهر حال عفونت می تواند به لایه های عمقی تر قرنیه منتشر شده و باعث گرفتاری شدید تر یعنی گرفتاری استرومای قرنیه (بستر قرنیه ) یا در اصطلاح کراتیت استرومایی شود که منجر به فعال شدن سیستم ایمنی بدن و تهاجم آن به قرنیه و انهدام سلول های استرومای قرنیه می شود. درمان کراتیت استرومایی (عفونت بستر قرنیه )  نسبت به گرفتاری سطحی قرنیه مشکل تر است. حملات عود کراتیت استرومایی می تواند منجر به اسکار (نسج جوشگاه) قرنیه شود که باعث کدورت قرنیه، کاهش بینائی و حتی کوری می شود.

تبخال چشمی مثل سایر عفونت های تبخالی (هرپسی) قابل کنترل است. حدودا ۴۰۰۰۰۰ نفر از مردم آمریکا سابقه گرفتاری با تبخال چشمی را دارند و سالانه ۵۰۰۰۰ مورد جدید دیده می شود که ۲۵% موارد آن از نوع کراتیت استرومایی است. در ایرا ن نیز عفونت های تبخالی چشم شایع است ولی متأ سفانه در ایران آمار دقیقی از این بیماری در دست نیست. در یک مطالعه وسیع، محققان دریافتند که میزان عود تبخال چشمی طی یک سال ۱۰%، طی دو سال %۲۳ طی ۲۰ سال ۶۳% درصد است.معتقدند که بعضی از فاکتورها نظیر: تب، استرس، نور خورشید و ضربات  باعث عود تبخال می شود.

این عفونت ناشی از" ویروس واریسلا- زوستر"  یعنی همان ویروس عامل آبله مرغان  است. پس از شیوع اولیه آبله مرغان( که اغلب در کودکی رخ می دهد )، ویروس بصورت غیرفعال درسلولهای عصبی سیستم عصبی مرکزی نهفته باقی می ماند. اما در بعضی افراد، ویروس واریسلا – زوستر مجددا در زمان دیگری از حیات فرد فعال می شود. زمانیکه ویروس فعال می شود، از طریق رشته های اعصاب به پایین طی طریق می کند و بعضی از قسمت های بدن را آلوده می کند و باعث ایجاد ضایعات تاولی ( زونا ) ، تب، ورم دردناک رشته های عصبی آلوده و احساس ناخوشی و بیحالی عمومی می شود.

 ویروس واریسلا – زوستر ممکن است به ناحیه سر و گردن مهاجرت کرده و چشم، قسمت هایی از بینی، گونه و پیشانی را درگیر کند که آن را اصطلاحا" زونای چشمی" می گویند. شایع ترین نوع گرفتاری زونا نیز زونای چشمی است. در این شرایط حدودا در ۴۰% موارد، ویروس قرنیه را نیز آلوده می کند. در این مورد اغلب پزشک برای کاهش خطر آلودگی سلولهای نسوج عمقی که می تواند منجر به التهاب و اسکار ( ایجاد بافت جوشگاه) قرنیه شود،  داروی ضد ویروس خوراکی ( مثل قرص آسیکلوویر) تجویز می کند. این بیماری همچنین می تواند باعث کاهش حس قرنیه شود؛  بدین معنی که اجسام خارجی مثلا اگر مژه ای در چشم بیفتد، احساس نخواهند شد. در بسیاری از موارد این کاهش حس دائمی است.

اگرچه زونا می تواند در هرفردی که با ویروس "واریسلا – زوستر" تماس داشته باشد، ایجاد شود اما بر اساس تحقیقات دو فاکتور خطر عمومی برای بروز این بیماری اثبات شده است: ۱- سن بالا و ۲- ضعف سیستم ایمنی. مطالعات نشان داده که درافراد بالای ۸۰ سال نسبت به افراد ۲۰ تا ۴۰ ساله ۵ برابر شانس گرفتاری بیشتر است. برخلاف تبخال ساده نوع  یک، ویروس واریسلا – زوستر در افراد  با سیستم ایمنی نرمال معمولا بیش از یک بار بروز نمی کند.

ذکر این نکته ضروری است که مشکلات قرنیه ای ممکن است ماهها بعد از بروز زونا ایجاد شود. به این دلیل، لازم است افرادیکه زونای ناحیه صورت ( زونای چشمی) داشته اند، بر طبق برنامه زمان بندی منظم پی گیری و معاینه چشم پزشکی شوند.

 

زونا یا هرپس زوستر                 Herpes Zoster : Shingles

       link        ۱۳۸٥/۸/۸ - دکتر علیرضا نادری جراح و فوق تخصص چشم

 


آيين نامه جديد معاينه و معافيت پزشكي خدمت سربازي

شرایط معافیت از سربازی :

مشمولان مبتلا به بيماريهاي چشم و يا عوارض بينايي با توجه به نوع بيماري كه به آن مبتلا مي باشند از معافيت هاي مندرج در هر بند به شرح زير استفاده خواهند نمود:

توضيح:

  • هيپرمتروپي = هيپرمتري = دوربيني
  • ميوپي = نزديك بيني
  • سيكلوپلژي كامل = معاينه چشم با قطره

بند 1ـ هيپرمتروپي با سايكلوپلژي كامل براي مشمولان عادي و ديپلم: (هيپرومتروپي با سيكلوپلژي كامل كه در صورت همراه بودن با آستيگماتيسم، با علامت منفي منظور شود ولي محاسبه نگردد).

  • الف) هيپرمتروپي از 5/2 تا 4 ديوپتر داخل هر يك از چشمها خدمات غير رزمي.
  • ب) مجموع ديوپتر هيپرمتروپي دو چشم از پنج تا هشت ديوپتر داخل خدمات غير رزمي.
  • ج) هيپرمتروپي بيش از چهار ديوپتري يك چشم تا پنج ديوپتر داخل خدمات غير رزمي.
  • د) هيپرمتروپي بيش از پنج ديوپتري يك چشم معاف دائم.
  • هـ) مجموع ديوپتر هيپرمتروپي هر دو چشم بيش از هشت ديوپتري معاف دائم.

بند 2ـ هيپرمتروپي با سايكلويلژي كامل در مشمولان بالاتر از ديپلم: (هيپرمتروپي با سيكلوپلژي كامل كه در صورت همراه بودن با آستيگماتيسم با علامت منفي منظور شود ولي محاسبه نگردد).

  • الف) هيپرمتروپي از 3 تا 5 ديوپتر داخل هر يك از چشمها خدمات غير رزمي.
  • ب) مجموع هيپرمتروپي دو چشم از شش تا 10 ديوپتر داخل خدمات غير رزمي.
  • ج) هيپرمتروپي بيش از ديوپتري يك چشم تا شش ديوپتر داخل خدمات غير رزمي.
  • د) هيپرمتروپي بيش از شش ديوپتري يك چشم معاف دائم.
  • هـ) مجموع ديوپتر هيپرمتروپي هر دو چشم بيش از 10 ديوپتر معاف دائم.

بند 3ـ ميوپي با سايكلوپلژي در مشمولان عادي و ديپلم: (ميوپي با سيكلوپلژي كامل كه در صورت همراه بودن با آستيگماتيسم با علامت مثبت منظور شود ولي محاسبه نگردد).

  • الف) ميوپي از 5/2 تا 4 ديوپتري داخل هر يك از چشمها خدمات غير رزمي.
  • ب) مجموع ديوپترميوپي از 5 تا 8 ديوپتر داخل هر دو چشم خدمات غير رزمي.
  • ج) ميوپي بيش از پنج ديوپتري يك چشم تا شش ديوپتر داخل خدمات غير رزمي.
  • د) ميوپي بيش از شش ديوپتري يك چشم معاف دائم.
  • هـ) مجموع ديوپترميوپي بيش از هشت ديوپتري هر دو چشم معاف دائم.

بند 4ـ ميوپي با سايكلوپلژي در مشمولان بالاتر از ديپلم: (ميوپي با سيكلوپلژي كامل كه در صورت همراه بودن با آستيگماتيسم با علامت مثبت منظور شود ولي محاسبه نگردد؟).

  • الف) ميوپي از 3 تا 5 ديوپتر داخل هر يك از چشمها خدمات غير رزمي.
  • ب) مجموع ديوپترميوپي بين 6 تا 10 ديوپتر داخل هر دو چشم خدمات غير رزمي.
  • ج) ميوپي بيش از 6 ديوپتري يك چشم تا 7 ديوپتر داخل خدمات غير رزمي.
  • د) ميوپي بيش از 7 ديوپتري يك چشم معاف دائم.
  • هـ) مجموع ديپوپترميوپي بيش از 10 ديوپتري هر دو چشم معاف دائم.

بند 5ـ آستيگماتيسم ساده، مركب يا مخلوط  با سایلکوپلژی کامل در مشمولان عادي و ديپلم: (در آستيگماتيسم ساده، يا مركب يا مخلوط ميزان آستيگماتيسم بايستي بيش تر از اسفر باشد).

  • الف) آستيگماتيسم ساده، مركب يا مخلوط از 2/5 تا 4 ديوپتري داخل هر يك از چشمها خدمات غير رزمي.
  • ب) مجموع ديوپتر آستيگمات ساده، مركب يا مخلوط از 5 تا 8 ديوپتر داخل خدمات غير رزمي.
  • ج) آستيگماتيسم ساده، يا مركب بيش از 5 ديوپتري تا 6 ديوپتري يك چشم خدمات غير رزمي.
  • د) آستیگماتیسم ساده، مرکب یا مخلوط بیش از شش دیوپتری یک چشم معاف دائم.
  • ه) چنانچه آستيگماتيسم ساده، مركب يا مخلوط هر دو چشم در مجموع بيش از هشت ديوپتر باشد معاف دائم.

بند 6ـ آستیگماتيسم ساده، مركب يا مخلوط با سايكلوپلژي كامل در مشمولان بالاتر از ديپلم: (در آستيگماتيسم ساده يا مركب ميزان آستيگماتيسم بايستي بيشتر از اسفر باشد).

  • الف) آستيگماتيسم ساده، مركب يا مخلوط از 3 تا 5 ديوپتري داخل هر يك از دو چشم خدمات غير رزمي.
  • ب) مجموع ديوپتر آستيگماتيسم ساده، مركب يا مخلوط هر دو چشم از 6 تا 10 ديوپتر داخل خدمات غير رزمي.
  • ج) آستيگماتيسم ساده، مركب يا مخلوط بيش از 6 ديوپتري تا 7 ديوپتر داخل يك چشم خدمات غير رزمي.
  • د) آستيگماتيسم ساده، مركب يا مخلوط بيش از هفت ديوپتري يك چشم معاف دائم.
  • هـ) مجموع ديوپتر آستيگماتیک ساده، مركب يا مخلوط هر دو چشم بيش از 10 ديوپتر معاف دائم.

بند 7ـ فقدان يك چشم يا آنكه يك چشم عملاً و يا در اثر بيماريهاي غير قابل علاج فاقد بينايي (عدم درك نور) باشد معاف دائم.

بند 8ـ اورام ملتحمه فصلي شديد توام با عوارض قرنيه:

  • الف) در مشمولان عادي معاف دائم.
  • ب) در مشمولان ديپلم و بالاتر خدمات غير رزمي.

بند 9ـ عوارض تراخمي ملتحمه و پلك از قبيل سيمبلفارون گزروزيس، آنتروپيون و اكتروپيون:

  • الف) در يك چشم خدمات غير رزمي.
  • ب) در دو چشم معاف دائم.

بند 10ـ ناخنك پيشرفته كه تا مركز قرنيه پيشرفت نموده باشد و با چشم غير مسلح ديده شود معاف دائم.

بند 11- لك مركزي قرنيه:

  • الف) در صورتيكه وسيع باشد و مركز قرنيه را اشغال نموده باشد (لك وسيع در مواقعي كه بيش از 3 ميليمتر مربع سطح قرنيه را پوشانيده باشد) معاف دائم.
  • ب) در موارد خفيف تر خدمات غير رزمي.

بند 12ـ كراتيت هاي آنترستيسيل و ديستروفيهاي قرنيه يك يا دو چشم معاف دائم.

بند 13ـ كلوبوم مادرزادي مردمك:

  • الف) همراه با گرفتاري شبكيه (رتين) معاف دائم.
  • ب) بدون گرفتاري شبكيه (رتين) خدمات غير رزمي.

بند 14ـ ايريدوسيكليتهاي شديد و مزمن يك يا دو چشم كه توليد چسبندگيهاي وسيع نموده باشد معاف دائم.

بند 15ـ اكلوزيون و سيكلوزيون كامل مردمك معاف دائم.

بند 16ـ ايريدكتومي يا اريدودياليز وسيع حاصل از حوادث يا اعمال جراحي.

  • الف) در صورتيكه با كاهش ديد و عوارض قرنيه و عدسي توام باشد معاف دائم.
  • ب) در صورتيكه با كاهش ديد و عوارض توام نباشد خدمات غير رزمي.

بند 17ـ كاتاراكت مادرزادي، ضربه اي متابوليك و كاتاراكت عمل شده معاف دائم.

  • تبصره: كدورتهاي عدسي كه ايجاد اختلال ديد در ریتنوسكوپي نمي نمايد خدمات غير رزمي.

بند 18ـ كدورت وسيع زجاجيه به هر علت معاف دائم.

بند 19ـ كوريوتينيت مركزي و يا منتشر مزمن يك يا دو چشم معاف دائم.

بند 20ـ رتينيت پيگمانترور تينيتهاي غير پيگمانتر به شرط اثبات توسط ERG (كه در آن افت ولتاژ حداقل نصف ميزان طبيعي باشد) معاف دائم.

بند 21ـ لوكساسيون كامل يا ناقص عدسي يا لنتيكيونوس و يا فقدان عدسي يك چشم معاف دائم.

بند 22ـ انفصال شبكيه عمل شده و يا عمل نشده به هر علت معاف دائم.

بند 23ـ آمبولي شريان شاخه اي يا مركزي و يا ترومبوز وريد شاخه اي يا مركزي و يا هر نوع واسكوليت مزمن يك يا دو چشم معاف دائم.

بند 24ـ بيماريهاي ناحيه ماكولات و عصب باصره از قبيل آتروفي، هيپوپلازي، سوختگي، سوراخ ماكولا و يا خونريزيهاي ناحيه ماكولا و آتروفي عصب باصره معاف دائم.

بند 25ـ ميكروفتالمي هاي و بوفتالمي يك يا دو چشم معاف دائم.

بند 26ـ اگزوفتالمي تومورال يا پولساتيويك يا دو چشم معاف دائم.

بند 27ـ فلج كامل يك يا چند عضله چشم در صورتيكه استقرار يافته و دائمي باشد معاف دائم.

بند 28ـ لاكوفتالمي هاي مربوط به فلج عضلات پلكي معاف دائم.

بند 29ـ افتادگي دائمي پلك (درهر يك از چشمها) در صورتيكه بيش از نصف مردمك چشم را پوشانيده باشد معاف دائم.

بند 30ـ استرابيسم آمبليوپيك يك چشم و استرابيسم متناوب معاف دائم.

بند 31ـ نيستاگموس دائمي و مشهود معاف دائم.

بند 32ـ داگريوسيستيت مزمن چركي معاف دائم.

بند 33ـ کلوكوم مزمن و مطلق و گلوكوم حاد زاويه بسته با عارضه و گلوكوم هاي عمل شده يك چشم معاف دائم.

بند 34ـ اجسام خارجي داخل كره چشم معاف دائم.

بند 35ـ پيوند قرنيه معاف دائم.

بند 36ـ كراتوكونوس با گزارش توپوگرافي بيمارستانهاي نظامي و دانشگاهي معاف دائم.

بند 37ـ تومورهاي خوش خيم به هر صورت خدمات غير رزمي (در صورت ايجاد عارضه طبق بند مربوطه رفتار شود).

بند 38ـ تومور كاذب اوربيت در صورتيكه عود كننده و مقاوم به درمان باشد معاف دائم.

بند 39ـ آمبليوپي يك چشم يا دو چشم خدمات غير رزمي.

منبع: بخش معاونت وظيفه عمومي سايت پليس ايران

روز جهانی بینایی یک رویداد سالیانه است که در دومین پنج شنبه اکتبر هر سال با هدف توجه به مشکل نابینایی در سطح جهان برگزار می شود بزرگداشت این روز در واقع اقدام جهانی مشترکی است از طرف آژانس بین المللی پیشگیری از نابینایی ،سازمان بهداشت جهانی و بعضی سازمانهای غیر دولتی بین المللی که هدف آن از بین بردن نابینایی قابل پیشگیری تا سال 2020 می باشد
اجرای این طرح مستلزم مشارکت فعال آژانسهای سازمان ملل متحد ، دولتها ، سازمانهای مسئول مراقبت از چشم و بینایی ، دست اندرکاران بهداشت و سلامتی ،موسسات بشر دوستانه و کلیه افرادیست که مایلند در این اقدام مشترک برای حذف علل نابینایی تا سال 2020 همکاری نمایند . روز جهانی بینایی تلاش می کند تا توجه عمومی را به این نکته جلب نماید که 80% موارد نابینایی قابل پیشگیری یا قابل درمان می باشند و دولتها و موسسات و سایر منابع سرمایه گذار را باید تشویق نمود تا در پیشگیری جهانی از نابینایی سرمایه گذاری نمایند( هزینه اقتصادی سالانه پیشگیری از نابینایی در جهان حدود 28 بیلیون دلار تخمین زده می شود)

لازم به ذکر است که از 45 میلیون نابینای مطلق و 135 میلیون نیمه نابینای فعلی در جهان بیش از نود درصد آنها در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند و در هر پنج ثانیه یک نفر به تعداد نابینایان افزوده می گردد و
در هر دقیقه یک کودک نابینا می گردد و در صورت عدم انجام اقدامات پیشگیرانه تا سال 2020 یکصد میلیون نفر دیگر به دلایل نه چندان مهم دچار نابینایی یا کم بینایی خواهند شد که عمده ترین این علل کاتاراکت (آب مروارید) می باشد
طراحان این برنامه امیدوارند تا از طرق زیر بتوانند به هدف پیشگیری از نابینایی دست یابند :
افزایش آگاهی عمومی از نابینایی به عنوان یک مشکل عمده جوامع انسانی
کنترل چهار علت عمده نابینایی : کاتاراکت ،تراخم ،انکوسرکیازیس و نابینایی کودکان
در دسترس قرار دادن خدمات توانبخشی افراد کم بینا از جمله عینک و سایر وسایل مورد نیاز آنها با قیمت مناسب
ارائه آموزش های لازم به عرضه کنندگان خدمات مراقبتی چشم برای خدمت رسانی به جوامع فقیر و دور افتاده
ایجاد زیر ساختهای مورد نیاز برای ارائه خدمات مراقبتی چشمی با کیفیت بالا در همه کشورها
پیشگیری و درمان اختلالات بینایی ، انجام جراحی کاتاراکت و توزیع ویتامین آ از جمله اقداماتی است که اجرای آنها آغاز شده است
تلاش برای جلب منابع بیشتر در جهت حمایت از این طرح ادامه دارد.

       link        ۱۳۸٥/۸/۱ - دکتر علیرضا نادری جراح و فوق تخصص چشم

 


عارضه خشکی چشم بعد از عمل ليزيک

عارضه خشکی چشم بعد از عمل ليزيک

سطح قرنيه چشم ما دائما توسط يک لايه بسيار نازک از اشک پوشيده شده است. اين لايه نه تنها سبب حفظ سلامتی قرنيه چشم می گردد بلکه بعلت ايجاد يک سطح صاف کمک به شفافيت بينايی نيز می کند. اين قسمت از اشک چشم بدون اينکه ما متوجه آن باشيم، دائما و بطور آرام در چشم ترشح می گرددو پس از گردش در سطح چشم و مرطوب نگاه داشتن سطح قرنيه، از دو مجرای خروجی که در لبه های پلک در گوشه داخلی چشم قرار دارند خارج می گردد. وجود اين لايه نازک اشک در چشم بقدری اهميت دارد که نبود آن با سلامت چشم منافات دارد و کم شدن ميزان آن يا اختلال در کيفيت آن سبب مشکلات عديده در چشم می گردد. بايد بدانيم اين قسمت از اشک با اشکی که در اثر تحريک و يا گريه کردن در چشم ترشح می گردد، از لحاظ کاری که در چشم انجام می دهد متفاوت است.

منظور از خشکی چشم کاهش ميزان اشک و يا بهم خوردن کيفيت اين لايه اشکی و يا هر دو  می باشد. شدت اين خشکی می تواند کم، متوسط، و يا زياد باشد. درجات خفيف آن مخصوصا در جوانها معمولا بی علامت می باشد. انواع شديدتر آن با علائمی از قبيل تاری متغير بينايی، سوزش، قرمزی و احساس جسم خارجی در چشم، و حساسيت بيش از حد چشم در مقابل تحريکات خفيف از قبيل باد و گرد و خاک همراه می گردد. در انواع بسيار شديد آن ممکن است قرنيه چشم  زخم گردد و منجر به کاهش دائمی بينايی گردد.

خشکی چشم علل متفاوتی دارد که از مهمترين آنها می شود از بيماريهای روماتيسمی نام برد. سوختگی های شيميايی چشم و بعضی از بيماريهای نادر چشمی نيز از علل ديگر خشکی چشم محسوب می گردند. بعضی از افراد هم بدون هيچ دليل شناخته شده ای بتدريج دچار اين ناراحتی می گردند که عمدتا در سنين بالا تر علائم خود را نشان می دهد.

عمل جراحی ليزيک هم که در سالهای اخير بشدت عموميت پيدا کرده، از علتهای  ديگر خشکی گذرای چشم محسوب می گردد. البته بايد دانست که خشکی چشم ناشی از عمل ليزيک غالبا خفيف و همچنين گذرا می باشد و معمولا در عرض سه تا شش ماه از بين می رود.

علت خشکی چشم پس از  ليزيک، عمدتا ناشی از ايجاد لايه در قرنيه (Flap) در هنگام انجام عمل می باشد که سبب قطع عصب های حسی قرنيه، و در نتيجه کاهش حس قرنيه و متعاقب آن خشکی قرنيه می گردد.

در مطالعات انجام شده، حدود يک سوم افرادی که تحت عمل ليزيک قرار گرفته اند درجاتی از خشکی قرنيه را بصورت علائمی مانند تاری ديد، سوزش و احساس جسم خارجی داشته اند که عمدتا بدون ايجاد عارضه دائمی، در مدت يک تا سه ماه  پس از عمل  بهبود يافته است. اما در اين بين، افراد معدودی قرار دارند که عارضه خشکی قرنيه با شدت بيشتری در آنها بروز يافته که  سبب علائم شديدتر گشته و برای بهبودی نيز زمان طولانيتری را  نياز داشته اند. بايد بدانيم که اينگونه  افراد که گرفتار خشکی شديدتر  چشم بعد از عمل ليزيک می شوند، قبل از عمل جراحی درجات خفيفی از خشکی را  در چشم خود داشته اند ولی بعلت نداشتن علامت در چشم، مخفی مانده  و در هنگام معاينه قبل از عمل هم به آن توجهی نشده است.

برای درمان عارضه خشکی خفيف چشم پس از عمل ليزيک، قطره های اشک چشم کفايت می کند. در انواع شديد تر آن، بستن موقت مجرای خروجی اشک کمک کننده است که با گذاشتن يک وسيله بسيار کوچک وظريف به اسم PLUG در مدخل مجرا اشک به سادگی قابل انجام است.

برای پيشگيری از انواع شديد اين عارضه، همه افرادی که کانديد عمل جراحی ليزيکتست اندازه گیری میزان اشک چشم قبل از عمل لیزیک با استفاده از نوار کاغذی مخصوص هستند علاوه بر معاينات ديگر، بايد بدقت از نظر لايه اشکی معاينه گردند. يکی از تستهايی که کمک کننده است تست اندازه گيری ميزان اشک چشم است که با گذاشتن نوارهای کاغذی مخصوص در چشم، بسادگی قابل انجام است. اگر در معاينات قبل از عمل ليزيک درجاتی از خشکی چشم مشاهده گرديد، قبل از عمل فرد بايد تحت درمان خشکی چشم قرار گيرد. در اين افراد بستن موقت مجرای اشک را قبل از عمل ليزيک  بايد مد نظر داشت. اگر خشکی چشم قبل از عمل ليزيک قابل توجه باشد بايد از انجام عمل صرف نظر کرد و يا از روشهای ديگری که عارضه خشکی کمتری را ايجاد می کنند مانند PRK (ليزر و لازک)، حلقه های قرنيه ای، CK ( برای درمان دوربينی)، و يا لنزهای داخل چشمی استفاده نمود


مطالب مشابه :


عمل ليزيك چشم ( جراحی چشم با لیزر )-شرایط و دستورات پس از عمل لیزیک چشم-بخش سوم

عمل ليزيك چشم ( جراحی چشم با این روزها عمل لیزیک چشم در جامعه و در بین افرادی که از عینک




عمل ليزيك چشم ( جراحی چشم با لیزر )-پرسش و پاسخ-بخش چهارم

Geology Science - عمل ليزيك چشم ( جراحی چشم با لیزر )-پرسش و پاسخ-بخش چهارم عمل لیزیک چشم




لیزیک.خداحافظی با عینک به چه قیمتی؟

از این عمل جراحی با عمل هر چشم، بسته درصد از هزینه عمل لیزیک




همه چیز درباره جراحی لیزیک (باید ها و نبایدها)

همه چیز درباره جراحی لیزیک هزینه عمل به افراد می‌گویند باید نمره چشم آن‌ها برای عمل




عمل لیزیک چشم (LASIK) چیست؟

عمل لیزیک چشم (lasik) داشتن توقعات واقعی از قابلیت و توانایی‏های عمل جراحی لیزر (prk)




عوارض لیزیک

این روزها عمل لیزیک چشم در نوع از جراحی چشم به کنونی هزینه‌های چشم‌پزشکی




چشم 3

عمل جراحی می تواند تحت بی در پایان عمل چشم با پرداخت هزینه چشم به حساب بانک چشم




عمل جراحی بینی

درمان دیسک کمر - کمر درد - عمل جراحی بینی - عمل بسته دیسک کمر- جراحی لیزری دیسک




برچسب :