نیم نگاهی به وضعیت فرودگاه اردبیل
علیرغم بی مهری ها صورت می گیرد؛
فرودگاه بین المللی اردبیل در مسیر توسعه
نقشه هوایی فرودگاه بین المللی اردبیل از گوگل ارث
عکسی زیبا و بی نظیر از نمای هوایی فرودگاه بین المللی اردبیل - دو باند متقاطع فرودگاه
((:* ... اما با کمال تاسف دوران صدارت دکتر حقیقت پور به اتمام رسید و آقای صابری تشریف آوردند و طبق کارنامه ای که از عملکرد ایشان در رابطه با این فرودگاه سراغ داریم؛ به نظر می رسد که از مخالفین پروپا قرص توسعه فرودگاه اردبیل هستند و ... *:))
وبلاگ اخبار اردبیل: دنیای امروز دنیای توسعه ارتباطات نوین بوده و امر پیشرفت و توسعه در مناطق مختلف جهان نیز بی شک بر همین اساس استوار است و هر شهر و منطقه ای در هر نقطه از جهان به هر میزان که در توسعه زیرساخت ها و امکانات زیربنایی در حوزه ارتباطات زمینی، دریایی، هوایی و ریلی پیشقدم شده به همان میزان نیز در رقابت های اقتصادی و عمرانی و صنعتی و ... از رقبای دور و نزدیک خود پیشی گرفته و همین برتری نیز زمینه سرمایه گذاری های داخلی و خارجی و اجرای سایر طرح های استراتژیک در این منطقه را به سهولت فراهم می کند.
اردبیل استانی است که علیرغم داشتن بیشترین قابلیت توسعه در تمامی بخش ها در بین سایر استان های کشور، به دلیل عدم توسعه زیرساخت های ارتباطی مناسب در گذشته که عمدتا متأثر از بی توجهی و بی مهری های عمدی صورت گرفته در حق این استان در دهه های اخیر بود، با روند بسیار کند و آرام توسعه مواجه بوده تا اینکه در دو دهه اخیر بخصوص استان شدن اردبیل موجب شد تا گام های جدی تری برای رفع این نقیصه جهت از میان برداشتن اصلی ترین مانع توسعه فعالیت های اقتصادی و صنعتی در این استان مستعد برداشته شود.
توسعه، بهسازی و ارتقاء درجه راه ها، شروع عملیات اجرایی راه آهن اردبیل و احداث و توسعه فرودگاه اردبیل از جمله گام های بزرگ یاد شده برای خروج این استان از بن بست ارتباطی می باشد که در این میان نمی توان نقش و جایگاه فرودگاه را به عنوان اصلی ترین شاخص توسعه استان اردبیل در دو دهه گذشته نادیده گرفت.
فرودگاه بین المللی اردبیل - استقبال و فعالیت شرکت های هواپیمایی کشور
اما آنچه که از چگونگی احداث و مکان یابی احداث این فرودگاه مورد بحث و چالش برانگیز است، توجه به نکات مهمی است که در زمان ساخت فرودگاه اردبیل صرفا به خاطر حفظ منافع عده ای؛ لحاظ نگردیده است!
فرودگاه اردبیل که در سال 72 احداث آن شروع شد و متاسفانه در بدترین محل ممکن نیز احداث گردید؛ هنوز هم بدلیل وجود مه و باد کراس (باد پهلو) پروازها کنسل میشوند! البته همشهریان عزیز بهتر میدانند که چه دستهایی در کار بود که فرودگاه در این محل ساخته شود!!
سالن اصلی ترمینال فرودگاه بین المللی اردبیل
وقتی باند اول فرودگاه ساخته شد تازه متوجه شدند که این منطقه مه گیر است و همچنین وزش باد پهلو باعث ایجاد خطر برای هواپیما میشود لذا با هزینه بسیار زیاد (حدود یک میلیارد) استانداری وقت اقدام به خرید دستگاه آی ال اس (ILS ) نمود که این دستگاه به فرود هواپیما در هوای مه آلود کمک میکند اما مشکل وزش باد کراس هنوز وجود داشت که با هزینه چند میلیارد تومانی باند دوم فرودگاه را ایجاد نمودند ولی این همه هزینه هم کمک چندانی نکرد و اخیرا باز هم قرار است دستگاه آی ال اس کت دو خریداری و نصب شود که خرید و نصب این دستگاه هزینه چند میلیاردی در پی دارد که اگر در هنگام مکان یابی فرودگاه بر اساس منافع و مصالح برخی افراد عمل نمیشد و فرودگاه در محل مناسب احداث میگردید الان شاهد اینگونه هزینه های اضافی از بیت المال نبودیم ....
فرودگاه بین المللی اردبیل - انتقال مسافر به داخل هواپیما از طریق Air Bridge :
به هرحال فرودگاه اردبیل حدودا از سال1383 با برقراری پروازهای حج عمره تبدیل به بین المللی شد(و یا در اصل مرز و کریدور بین المللی هوایی شد) و پس از آن هم پروازهای حج تمتع و سپس سوریه و کربلا هم اضافه شد و از سال 1386 تبدیل به اداره کل گردید ..
فرودگاه اردبیل تنها فرودگاهی در کشور است که دو باند متقاطع دارد چون اکثر فرودگاههای بزرگ مثل مهرآباد و مشهد و .. دارای دو باند موازی هستند اما فرودگاه اردبیل تنها فرودگاهی است که دو باند متقاطع دارد البته فرودگاه قلعه مرغی در تهران نیز دو باند متقاطع داشت اما از سال قبل این فرودگاه به شهرداری تهران واگذار شده و تبدیل به بوستان گردید.
فرودگاه بین المللی اردبیل - فرود و پهلوگیری هواپیما
در زمان استانداری دکتر منصور حقیقت پور و با پیگیریهای مستمر ایشان بحث ایجاد ترمینال پروازهای خارجی و ترمینال مستقبلین حجاج مطرح و قرار شد که از محل اعتبارات استانی این دو پروژه مهم و حیاتی اجرایی شود که خوشبختانه در کمترین زمان ممکن این پروژه کلنگ خورده و عملیات اجرایی آن شروع شد اما با کمال تاسف دوران صدارت دکتر حقیقت پور به اتمام رسید و آقای صابری تشریف آوردند و طبق کارنامه ای که از عملکرد ایشان در رابطه با این فرودگاه سراغ داریم؛ به نظر می رسد که از مخالفین پروپا قرص توسعه فرودگاه اردبیل هستند و همان اول کار این دو پروژه مهم را تعطیل کردند و گفتند به سالن خارجی و سالن حجاج نیازی احساس نمیشود!!
طرح اولیه ارائه شده برای ترمینال پروازهای خارجی فرودگاه بین المللی اردبیل
گویا ایشان شب های زمستان که برف میبارید و زمین یخ بسته بود و درجه هوا تا 30 درجه زیر صفر میرسید و خانواده ها به همراه افراد سالمند و کودکان در فضای باز فرودگاه منتظر زائرانشان بودند را به چشم ندیده بودند یا اینکه دیده اند و ترجیح می دهند فراموش کنند!! و گویا ایشان اعتقاد ندارند که بیش از نیمی از مسافران ترکیه و باکو که از فرودگاه تبریز و رشت مسافرت میکنند شهروندان استان اردبیل هستند و اکثر تجار و بازاریهای اردبیل که برای داد و ستد به کشورهای همسایه عزیمت میکنند ناچارند به فرودگاههای همجوار بروند. گویا ایشان چشم به همه این نیازهای اساسی بسته بودند و به هر صورت اگر تلاش و پیگیری فراوان مسئولان فرودگاه نبود بطور حتم اکنون هر دو پروژه تعطیل شده بودند اما در فرصتی که پیش آمد و طبق گفت و گوهایی که با مسئولان فرودگاههای استان داشتم؛ دریافتم که این مسئولان خود با تلاش زیاد جلوی تعطیلی این پروژه را گرفته اند. هر چند که زیر بنای سالن ترمینال خارجی بدلیل عدم واریز اعتبار کافی مقداری کوچک شد ولی خوشبختانه در حال انجام است و امیدواریم که تا اواخر امسال به سرانجام برسد.
فرودگاه بین المللی اردبیل - آمادگی هواپیما برای تیک آف
لازم به ذکر است پروژه احداث ترمينال خارجي (حج) فرودگاه اردبيل در سال 89 در زميني به مساحت 7000 مترمربع با هزينه 60 ميليارد ريال کلید خورد و قرار شد هزينه آن با مشاركت 50% شركت فردگاههاي كشور و استانداري اردبيل در مدت سه سال اجرا شود..
فرودگاه بین المللی اردبیل، حضور شرکت های مختلف هواپیمایی
فرودگاه اردبیل در مقایسه با فرودگاههای هم طراز خود بسیار مجهز تر و حساس تر است و خوشبختانه هر چقدر که در آن سرمایه گزاری شود باز هم جا دارد بطور مثال فرودگاه زنجان بدلیل نزدیکی به تهران و تبریز و در مسیر راه آهن بودن و ... خیلی مورد توجه مردم قرار نگرفت و چون مردم از سفرهای هوایی چندان استقبالی نکردند لذا سرمایه گزاری هم در این فرودگاه مقرون به صرفه نیست مگر اینکه معدود پرواز برای حج و عتبات عالیات برقرار گردد.
نمایی از فرودگاه بین المللی اردبیل در فصل زمستان
گزارش از : فرزاد تقی زاده
عکس از وبسایت http://www.jetphotos.net
مطالب مشابه :
معماری اردبیل
معماری اردبیل (جهت جلوگيري از نور شديد و ايجاد محرميت بيشتر در داخل (استان اردبیل)
اخبار فرودگاه بین المللی اردبیل/ برقراری پرواز اردبیل-نجف و تسریع در ساخت ترمینال خارجی
بنا بر اعلام اداره کل فرودگاه های استان اردبیل، متخصصين هواپيما در خلاف جهت باد را
تفسیر گلباد(windrose) توسط کارشناس پیش بینی هواشناسی استان اردبیل
توسط کارشناس پیش بینی هواشناسی استان اردبیل جهت و تواتر در جهت باد
کمی از شدت سرمای شهرهاي استان اردبیل کاسته شد.
کمی از شدت سرمای شهرهاي استان اردبیل تسلیت باد. پیام استاندار اردبیل بمناسبت
تحلیلی بر فضای سیاسی حاکم بر شهر :باد به کدام سو می وزد؟
تحلیلی انتخابات اردبیل استان اردبیل. با تشخیص جهت وزش باد در تکاپوی
مکان یابی دفع زباله اردبیل
این مقاله با هدف تعیین مکان های مناسب جهت دفن زباله استان اردبیل با و جهت باد
نیم نگاهی به وضعیت فرودگاه اردبیل
و فرهنگی کشور و استان اردبیل این وبلاگ جهت رسیدن به نقطه وجود مه و باد
روستای قره شیران:
استان اردبیل در کل از سه جهت در معرض وزش باد قرار دارد.
اقلیم اردبیل
اقلیم اردبیل باد: جريان جهت وزش بادغالب درشهرستان اردبيل طي ماههاي دي وبهمن جنوب
طرح زمستانی امداد ونجات در جاده های استان اردبیل آغاز شد
» فراررسیدن ماه مبارک رمضان برکلیه مسلمان جهان مبارک باد استان اردبیل جهت ارسال
برچسب :
جهت باد استان اردبیل