اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی
تعریف کلی اسکیزوفرنی
روانگسیختگی،یا اسکیزوفرنی (شیزوفزنی Schizophrenia)، یک بیماری روانی است. علائم آن شامل آشفتگی شخصیتی، توهم و از دستدادن شعور میباشد. این بیماری اکثراًً در سنین حدود ۱۹ تا ۲۱ سالگی رخ میدهد. بیماران تصاویری را میبینند و صداها، بوها و مزههایی را احساس میکنند که واقعی نیستند. به نظر میرسد که این بیماری یک بیماری چندعاملی یا پلیژنیک باشد. با استفاده از داروهایی که برای درمان این بیماران به کار میرود، مشخص شده که ازدیاد فعالیت دوپامین (که یکی از نوروترانسمتیرها است) در ایجاد این بیماری نقش دارد. در حال حاضر حدود ۲۴ میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند. الیگو دندروسیتها مهمترین سلولهای عامل روانگسیختگی هستند. درالیگو دندروسیتهای افراد مبتلا به روانگسیختگی، حداقل ۱۵ ژن درست عمل نمیکند. مشخص شدهاست که ژن رسپتورهای دوپامین D۲ وD۳ (یعنی DRD۲ وDRD۳)و همچنین ژن تیروزین هیدروکسیلاز با روانگسیختگی ارتباط دارد. آنزیم تیروزین هیدروکسیلاز، تیروزین را به دی هیدروکسی فنیل آلانین که پیش ساز دوپامین است تبدیل میکند. همچنین ژن رسپتورهیستامین H۲، (HRH۲) بهعنوان یکی از کاندیدهای این بیماری محسوب شدهاست. یکی دیگر از ژنهایی که در رابطه با این بیماری شناسایی شدهاست ژن CHRNA۷ است که زیرواحد آلفا یکی از رسپتورهای اسید نیکوتینیک، را کد میکند.ژن کد کننده یکی از رسپتورهای سروتونین(HTR۲A) نیز از دیگر ژنهایی است که با روانگسیختگی پیوستگی دارد. بانگاهی به انبوه ژنهای کاندید برای بیماری روانگسیختگی، درمی یابیم که اغلب این ژنها، در ارتباط با نوروتراتنسمیترها میباشند. برخی ار این ژنها رسپتورهای نوروترانسمیترها را کد میکنند و برخی دیگر در سنتز آنها نقش دارند. اسکیزوزیفرنی ساده: اسکیزوفرنی های ساده دارای هذیان یا توهم اندکی هستند. نشانه ی عمده ی روان پریشی آنان کنار کشیدن مختصر از روابط اجتماعی و شخصی است.آنان علاقه ای به دیگران ندارند و نسبت به ملاک های اجتماعی بی اعتنا هستند. اسکیزوفرنی های ساده ممکن است ولگرد یا بزهکار خفیف شوندسرگردان و ویلان باشند وکارهای عجیب غریبی مانند دزدی انجام دهند.این افراد ظاهرا" نسبت به درد ناراحتی گرسنگی کثیفی خطر و رسوایی بی اعتنا هستند.
علائم هشدار دهنده اسكیزوفرنی توهم و هذیان از عمدهترین علائم اسكیزوفرنی است و هر نوع كنارهگیری اجتماعی و علاقه به تنهایی، میتواند یك علامت هشداری باشد. یك روانپزشك توهم و هذیان را از عمدهترین علائم بیماری روانی "اسكیزوفرنی" دانست و گفت: هر نوع كنارهگیری اجتماعی، افسردگی و علاقه به تنهایی، می تواند یك علامت هشداری باشد.
جعفر عطاری مقدم در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا - منطقه زنجان، اسكیزوفرنی یا شیزوفرنی را نوعی اختلال روانپریشی معرفی و اظهار كرد: فرد دچار توهم در این بیماری، معمولاً صداهایی را میشنود، صحنههایی را میبیند، چیزیهایی را لمس و یا بوهایی را استشمام میكند كه سایرین قادر به درك آن نمیباشند.
وی در خصوص علامت هذیان در اسكیزوفرنیها، گفت: در این حالت فرد به یكسری باورهای غیرمنطقی دست مییابد كه به زعم خود آنها را درست میپندارد، در حالی كه دیگران آن را نمیپذیرند. نظیر احساس سوء قصد به جان وی از جانب دیگران.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی زنجان، علائم بیماری اسكیزوفرنی را مزمن و طولانی دانست و تصریح كرد: این علائم بر عملكرد فرد در زندگی روزمرهاش تاثیر گذاشته و میتواند اعمال وی را در هر حوزه از زندگیاش مختل كند.
عطاری مقدم اسكیزوفرنی یا شیزوفرنی را همانند اكثر اختلالات روانپریشی چند عاملی عنوان كرد و گفت: ژنتیك و وراثت، فاكتورهای مهمی در ابتلا به این بیماری میباشند.
وی وجود عوامل محیطی نظیر محرومیتهای اجتماعی و اقتصادی را در كنار استعداد ژنتیكی در بروز اسكیزوفرنی موثر ارزیابی و اظهار كرد: عواملی نظیر ضربهها و ترومای زمان زایمان، عفونتهای دوران بارداری، عفونتها و مشكلات ایمنی دوران كودكی میتواند استعداد ژنتیكی فرد را در راستای ابتلا به این بیماری تقویت نماید.
این متخصص اعصاب و روان، شایعترین سنین ابتلا به شیزوفرنی را اواخر نوجوانی و شروع جوانی دانست و ابراز كرد: این بیماری در تمام طبقات اجتماعی و اقتصادی جامعه دیده میشود. اما گاهی در سطوح پایینتر به دلیل برخی محرومیتها شیوع بیشتری دارد.
عطاری مقدم طول دوره درمان در اسكیزوفرنیها را بسته به زمان مراجعه در هر مرحله از بیماری، متفاوت عنوان كرد و افزود: در صورت تشخیص این بیماری، درمان دارویی آغاز و در طول درمان دارویی از رفتار درمانی، شناخت درمانی و كار درمانی نیز بهره گرفته میشود.
وی با تاكید بر اینكه فرد اسكیزوفرنی محكوم به اختلال كاركرد تا پایان عمر نمیباشد، گفت: پزشك با آغاز درمان به مرور ضمن بهبود فرد، میزان داروها را كاهش داده و در مواردی حذف مینماید.
این پزشك متخصص با اشاره به اینكه این بیماری مزمن بوده و مراجعه دیرهنگام به روانپزشك احتمال بهبودی را كاهش میدهد، توصیه كرد: به محض مشاهده هر گونه اختلال روانی غیرمعمول در رفتارهای نوجوانان، وی را نزد روانپزشك ببرید.
این روانپزشك با یادآوری اینكه این گونه اختلالات مزمن روانپریشانه، حدود كمتر از یك درصد كل اختلالات روانپزشكی را دربرمیگیرد، ابراز كرد: گاهی در صورت وجود این گونه اختلالات در یك فرد، به دلیل انگ اجتماعی موجود در خصوص چنین بیماریهایی، خود فرد یا خانواده وی آن را مورد توجه قرار داده و از مراجعه به پزشك خودداری میكنند.
عطاری مقدم با اشاره به فعالیت انجمن احبا (انجمن حمایت از بیماران اسكیزوفرنی) در تهران، گفت: خانوادههای بیماران از طریق برقراری ارتباط با این انجمن و مراجعه كنندگان به آن، از تجربیات سایر خانوادهها بهره بگیرند.
وی افزود: از آنجایی كه بیماران اسكیزوفرنی، بار اقتصادی و اجتماعی سنگینی بر دوش فرد، خانواده و جامعه تحمیل مینمایند، با حمایت از این بیماران میتوان به بهبودی و بازگشت آنها به دامن خانواده و جامعه كمك نمود.
این پزشك متخصص خاطرنشان ساخت: مستندات علمی نشان میدهد پرخاشگری در اسكیزوفرنیها بسیار نادر بوده و بیشتر از افراد عادی نیست.
شبكههاي عصبي در اسكيزوفرني - جنون جواني
با پيشرفت و توسعه روشهاي با كيفيت MRI ، شناخت ما نسبت به تغييرات ساختار مغز در بيماران مبتلا به نارسايهاي رواني بهبود يافته است. در بيماران مبتلا به شيزوفرني (اسكيزوفرني يا جنون جواني)، كاهش حجم ماده خاكستري بخشهاي غشائي و غشاي فرعي مغز بطور مكرر مشاهده شده است. در اين شماره مجله، دو مقاله در اين مبحث به تقويت اين نظريه ميپردازند كه شيزوفرني در بردارنده يكسري موارد غير عادي در شبكههاي غشايي و غشاي فرعي است. اليسون رايت فرا تحليلي را در زمينه مطالعات MRI ارائه ميكند كه نشانگر الگوهاي مختلف در تغييرات ساختاري در شيزوفرني ابتدايي و مزمن است. با پذيرش تكنيكي كه به منظور گردآوري اطلاعات از مطالعات MRI عملي ايجاد شده، مولفان به ارزيابي تفاوتهاي گروهي در مناطق خاص مغز در رابطه با يك سيستم مختصات سه بعدي پرداختند. نتيجه اين پذيرش كه تحت عنوان تخمين احتمال آناتوميك شناخته ميشود به شكلگيري رويكردهاي احتمالي در محاسبات آناتومي عصبي كمك ميكند. به گفته اليسون رايت، در بيماراني كه در مرحله نخست بيماري شيزوفرني قرار دارند حجم ماده خاكستري هپپوكامپوس، هسته دم دار، تالاموس (هسته نيمه خلفي)، انسولا، شكنج كمربندي قدامي مغز، شكنج پيشين تحتاني و مخچه كاهش يافته هستند. تغييرات غشاء فرعي در بيماراني كه به شيزوفرني مزمن دچار بودند، يكسان بود، اما تغييرات غشايي بسيار وسيعتر مشاهده گرديد.
نتايج مطالعات فرايدمن كه وسيعترين مطالعات انجام شده در خصوص بررسي FA در بيماران شيزوفرني مرحله نخست و مزمن بوده است، نشان ميدهد كه يكسري تفاسير چالشزا وجود دارند. بر اين مبنا، امكان اختلالات ماده سفيد پاتولوژيك وجود دارد اما با استفاده از روشهاي تصويربرداري موجود، يافتن آنها بسيار دشوار است. در ضمن تغييرات ماده سفيد با پيشرفت روند بيماري شيزوفرني ممكن است افزايش يابد.
با در كنار گذاشتن اين دو نتايج ميتوان به قطعيت اين فرضيه نزديكتر شد كه شيزوفرني در برگيرنده نارساييهايي در شكبههاي ناحيههاي مختلف مغز است. همچنين ميتوان به اين نتيجه رسيد كه چنين نارساييهايي ميتوانند در برخي بيماران روند صعودي داشته باشند. چنانچه فرضيه پيشرفت در مطالعات آينده مورد تاييد قرار گيرد ما ميبايست تلاشهاي خود را بر روي اين نارسايي بالقوه ناتوان كننده دو چندان كنيم.
اسکیزوفرنی و اقدام به خودکشی
خودکشی یکی از خطرات جدی در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی است. برای افرادی که اقدام به خودکشی می کنند یا دیگران را به آن عمل تهدید می کنند، حتماً باید به دنبال مشاورات تخصصی بود. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی نسبت به کل اجتماع به میزان بسیار بیشتری ارتکاب به خودکشی می نمایند. به طور تقریبی، 10 درصد از افراد اسکیزوفرنی (به ویژه مردان جوان) دست به خودکشی می زنند. متاسفانه، پیشبینی این عمل در این بیماران بسیار دشوار است.
هورمون استروژن و مقابله با بیماری اسکیزوفرنی |
دنياي اسكيزوفرنها چه دنيايي است؟
بيمار اسكيزوفرنيك در آن واحد در دو جهان زندگي ميكند، يكي جهان تخيلي و تصوري خويش كه بر مبناي توهمها و هذيانها و نيازهاي روانشناختي او شكل گرفته است و ديگري جهان راستين بيروني است كه براي رفع نيازهاي فيزيولوژيك خويش به آن احتياج دارد و ارتباط بين اين دو جهان به وسيله سازوكارهاي دفاعي رواني انكار، واكنشسازي و فرافكني برقرار ميشود.
هذيان، توهم، اختلال جريان فكر، رفتارهاي نابههنجار و حالات بدني عجيب و گاهي نشانههاي منفي از جمله فقدان احساس لذت، فقدان اراده، سكوت و گوشهگيري علايم اين بيماري را تشكيل ميدهد. گاهي بيمار خود را مورد تعقيب و آزار افراد يا سازمانهايي ميپندارد (هذيانگزند) و يا ممكن است خود را يك فرد بسيار مهم، رجل سياسي، مخترع و هنرمند بينگارد (هذيان بزرگمنشي). گاهي صداهاي توهمي به او دستورهايي ميدهند (كه خيلي اوقات مجبور است اطاعت كند و در نتيجه با دستگاه قضايي كيفري درگير ميشود) و گاهي صداهاي چند نفر را ميشنود كه در مورد او حرف ميزنند. گفتار بيمار خيلي اوقات نامفهوم ميشود. خودكشي از عوارض ناخوشايند اين بيماري است. پنجاه درصد بيماران (در صورت عدم درمان مناسب) اقدام به خودكشي ميكنند و 10 درصد آنان سرانجام در اثر خودكشي از دنيا ميروند.
اسكيزوفرني در چه سني بروز ميكند؟
اسكيزوفرنيا اغلب از دوران نوجواني و ابتداي جواني شروع ميشود و فرد را در بارورترين سالهاي زندگي مبتلا ميكند و نيز مانع از تحصيل، ازدواج، اشتغال و آموزش مهارتهاي اجتماعي ميشود. ميزان بروز سالانه اسكيزوفرنيا سه در ده هزار و ميزان شيوع نقطهاي آن در حدود چهار در هزار ميباشد. يعني در ايران سالانه بيست هزار نوجوان و جوان به اين بيماري مبتلا ميشوند و هماكنون بيش از 250هزار نفر از جمعيت ايران مبتلا به اسكيزوفرنيا هستند. حدود يكپنجم بيماران در هر لحظه نياز به بستري در بيمارستان دارند. با اين تفاصيل تصديق خواهيد كرد كه اسكيزوفرنيا يكي از عمدهترين معضلات سيستم بهداشتي كشور است.
چه نكات اميدبخشي درباره اين بيماري ميتوانيد بفرماييد؟
تا حدود 70 سال پيش هيچ درمان موثري براي بيماري موجود نبود. كرپلين روانپزشك برجسته آلماني حدود يك قرن پيش در بررسي طولانيمدت و دقيق بيش از هزار بيمار اسكيزوفرنيك، 4 درصد سرانجام خوب، 13 درصد سرانجام متوسط و 83 درصد سرانجام بد را مشاهده كرد. به اين معني كه 83 درصد بيماران او سرانجام دچار زوال شخصيت شدند. امروز با توجه به وجود داروهاي موثر ضد روانپريشي، 25 درصد بيماران سرانجام خوب، 50 درصد سرانجام متوسط و فقط 25 درصد سرانجام نامناسب دارند. بخشي از اين پيشرفت نيز به امكانات تشخيصي بهتر و سريعتر ارتباط دارد.
درمان اسكيزوفرني را از چه زماني آغاز كنيم؟
برحسب پژوهشهاي متعدد، هرچه درمان بيماران روانپريشي سريعتر آغاز شود، امكان بهبود كامل آنان بيشتر ميشود و درمان زودهنگام با سرانجام مناسبتر براي بيماران مرتبط است. در اين مورد به كتاب كلاسيك «آيچين»، «ميهمان» و «موري» تحت عنوان «روانپريشي نوبت اول» در سال 1999 اشاره ميكنم. ضمن آنكه پژوهشهايي هم كه در ايران انجام شده است اين امر را تاييد ميكند. از جمله پاياننامه دكتر فرشيد فخاريان، از دستياران روانپزشكي كه در سال 1379 عوامل موثر بر طول مدت بستري بيماران رواني در مركز روانپزشكي رازي را بررسي كرده است. تشخيص و درمان سريع از عوارضي نظير انزواي اجتماعي و خودكشي و سوءمصرف و وابستگي به مواد و رفتارهاي كيفري نيز ميكاهد. اگر حمله حاد اسكيزوفرنيا سريع تشخيص داده شود و به فوريت درمان گردد از مرگ ياختههاي مغزي جلوگيري ميگردد. هرچه تشخيص و درمان به تعويق بيفتد، مرگ ياختههاي مغزي موجب بيتاثير شدن درمان دارويي خواهد شد. اين موضوعات را به صورت دقيق و با ذكر منابع و پژوهشهاي داخلي و بينالمللي از سال 1369 تاكنون در چند مقاله در مجلات پزشكي آوردهام كه علاقهمندان ميتوانند به مقالهاي تحت عنوان «توانبخشي اسكيزوفرنيا در انتها يا از آغاز» كه در شماره 23 زمستان 1384 فصلنامه عملي پژوهشي توانبخشي چاپ شده است، مراجعه فرمايند.
اما آنچه مايه تاسف است اينكه هنوز حتي در بهترين شرايط در كشورهاي پيشرفته صنعتي هم به طور متوسط زماني كه بيمار اسكيزوفرنيك براي اولين بار به روانپزشك مراجعه ميكند دو سال از بيماري او گذشته است!
دلايل اين امر متعدد است. از جمله ناآشنايي عموم مردم با اسكيزوفرنيا و نشانههاي آغازين آن، آگاهي اندك پزشكان غير روانپزشك از اسكيزوفرنيا و درمان آن، كافي نبودن تعداد روانپزشك و امكانات درماني سرپايي و بستري براي بيماران روانپريش. اما گاهي ديده ميشود بيماري سريع تشخيص داده شده است و درمان مناسب هم تجويز شده است ليكن بيمار و خانواده از مصرف دارو اجتناب ميكنند و بيماري را كه ميتوانست به احتمال زياد با مصرف دارو بهبود كامل يابد با دستان خود به سراشيبي زوال شخصيت سوق ميدهند و زماني به ضرورت درمان پي ميبرند كه ديگر داروها تاثير چنداني ندارد.
خيليها نيز از داروهاي اعصاب و روان ميترسند و آنها را مصرف نميكنند!
تبليغات غيرموجهي كه در مورد عدم مصرف دارو در كشور ما صورت گرفته است و ميگيرد باعث محروم ماندن صدها هزار بيمار از درمان مناسب و عوارضي از قبيل زوال شخصيت، فقدان كاركرد تحصيلي و خانوادگي، اجتماعي و شغلي،اعتياد (به صورت خوددرماني) ،خودكشي و ديگركشي ميشود. گاهي هم ناآگاهي خانواده بيمار اسكيزوفرنيك از ضرورت و فايده درمان دارويي با تخطي از قوانين از سوي برخي افراد همراه ميشود و فاجعه به بار ميآورد كه نمونه آن «شش ماه مشاوره و رواندرماني» براي بيمار اسكيزوفرنيك حاد توسط «فرد غيرپزشك» بوده است كه سرانجام به علت وخامت حال بيمار، اين درمانگر محترم رضايت داده بود كه بيمار بخت برگشته را نزد روانپزشك ببرند. اينكه چه فرصت طلايي از دست رفت و چه عوارض و عواقبي براي بيمار و خانواده او به بار آمد، بماند. با توجه به اين دلايل است كه ما روانپزشكان به آموزش عموم مردم از طريق رسانههاي گروهي اهتمام ميكنيم و تاكيد داريم كه به آموزش روانپزشكي در دوره باليني پزشكي بهاي بيشتر داده شود و امكانات آموزش تخصصي روانپزشكي افزايش يابد، به نحوي كه تعداد روانپزشكان اگر هم به حد آرماني يازده هزار نفر براي جمعيت كنوني ايران نرسد، دست كم به ميزان چشمگير از عدد هزار و دويست نفر فعلي با شتاب بيشتري بالا برود تا به گروه عظيم پزشكاني كه مشتاق ورود به تخصص روانپزشكي هستند نيز پاسخ مثبتي داده شود.
چربی امگا- 3 باعث بهبود افسردگی و اسکیزوفرنی می شود
طی بررسی انجام شده در شهر لندن، محققین دریافتند که نسبت اسیدهای چرب در غشاهای سلول در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی1 ( نوعی اختلال روانی ) غیر طبیعی است که در اثر دریافت اسیدهای چرب امگا 3 این حالت بهبود بخشید. مطالعات دیگر حاکی از آن است که افسردگی ممکن است در اثر کمبود اسیدهای چرب امگا 3 به وجود آید. این اسیدهای چرب در آجیل، دانه ها، غلات سبوس دار، حبوبات و انواع ماهی های چرب مثل ساردین ، قزل آلا، شاه ماهی و قباد یافت می شوند.
بسیاری از روان پزشکان برای درمان افسردگی از داروهایی استفاده می کنند که سطح سروتونین2 مغز را افزایش می دهند. در حال حاضر مشخص شده که کمبود اسید چرب امگا 3 در رژیم غذایی ممکن است میزان سروتونین مغز را کاهش دهد که می تواند منجر به افسردگی شود.
مطالعات نشان می دهد که بروز افسردگی با سطح پایین اسیدهای چرب امگا 3 موجود در غشای گلبول های قرمز خون و دریافت کم اسیدهای چرب امگا 3 ارتباط دارد ، زیرا در اثر کاهش سطح اسیدهای چرب امگا 3، نسبت اسیدهای چرب امگا 6 به اسیدهای چرب امگا 3 بالا می رود که این خود منجر به افسردگی شدید می شود.
بروز افسردگی در میان مردم کشور نیوزلند 6 برابر مردم ژاپنی است که این ممکن است به دریافت اسیدهای چرب امگا 3 موجود در رژیم غذایی برگردد، چون مردم ژاپن ماهی های حاوی اسیدهای چرب امگا 3 را زیاد مصرف می کنند. افسردگی بعد از زایمان امری طبیعی در میان زنان می باشد. بنابراین در طول دوران حاملگی بایستی منابع غذایی اسیدهای چرب امگا 3 به میزان زیادی مصرف شوند. در زنانی که میزان اسیدهای چرب امگا 3 خون آنها بسیار پایین است، احتمال ابتلا به افسردگی حاملگی بیشتر است.
افسردگی امکان حمله قلبی را در افراد بیشتر می کند. بنابراین ارتباط بین افسردگی و اسکیزوفرنی با حملات قلبی ممکن است به دلیل پایین بودن مقدار اسیدهای چرب امگا 3 در این افراد باشد.
اگر این یافته ها توسط بررسی های بیشتر تایید شوند، شاید از طریق مصرف مقادیر زیاد آجیل، دانه ها، حبوبات، غلات سبوس دار و انواع ماهی بتوان از بروز برخی موارد افسردگی جلوگیری کرد و یا حتی برخی از آنها را درمان کرد.
پی نوشت :
1- اسکیزوفرنی ( schizophrenia ) : نوعی اختلال روانی که فرد قابلیت تمیز دادن بین افکار، ایده ها و تصورات خودش و واقعیت را ندارد. اسکیزوفرنی اختلال فکر و خُلق ناآرام است. این اختلال به صورت دشواری در حفظ و تمرکز و تشکیل مفاهیم آشکار می گردد. این اختلال می تواند به برداشت ها و عقاید غلط ، به مشکلات عظیم در درک واقعیت و به مشکلاب مشابه در زبان و ابراز هیجانی بینجامد. از جمله عوارض این بیماری این است که فرد ممکن است صداهایی را بشنود یا ممکن است فکرکند که افراد دیگر می توانند فکر او را خوانده و یا افکار او را کنترل کنند.
2- سروتونین ( serotonin ) : یک ماده شیمیایی موجود در مغز ( ناقل عصبی ) که اعمال مختلفی را در بدن انجام می دهد؛ از جمله افزایش خواب ، تنگ شدن رگ ها و کاهش اشتها.
ظاهر و رفتار:
بعضی از آنها روابط اجتماعی خوبی ندارند ؛ اشتغال فکری دارند ؛ کنره گیری می کنند یا رفتارهای عجیب از خود نشان می دهند ، و برخی بدون هیچ دلیل خاصی می خندند یا در برابر آنچه رخ داده ، گنگ و بی تفاوت به نظر میرسند. برخی دیگر ناآرام و شلوغ هستند و تغییراتت ناگهانی در خلق و خو و رفتارشان مشاهده می شود. بعضی دیگر از این بیماران ؛ خود را از جمع دیگران کنار می کشند ؛ بیشتر وقت خود را به تنهایی در اتاق می گذرانند ، بی حرکت روی تخت دراز می کشند و به فکر فرو می روند.
ناهنجاری های خلقی :ناهنجاری های خلقی رایج در این افراد سه نوع اصلی است :»»» تغییر خلق ، مانند افسردگی ، اضطراب ، تحریک پذیری ، و سرخوشی.
»»» کاهش در تغییرات عادی خلق که افت هیجانی یا بی تفاوتی نامیده می شود ، یعنی بیمار مبتلا به این اختلال ممکن است به دلیل عدم تغییر خلق، متفاوت از دیگران به نظر برسد.
»»» هیجانی که با شرایط همخوان نیست، یعنی ناهمخوانی عاطفه. برای مثال فرد اسکیزوفرنی ممکن است با حرف زدن از فوت مادرش ؛ بخندد ...!تکلم :اختلال در تکلم ممکن است بازتاب اختلال فکر باشد. در مراحل اولیه ؛ بیمار آنقدر مبهم حرف می زند که مشکل می توان منظور و معنی حرف او را فهمید. عده ای دیگر ، خود را با افکار مبهم و مرموز و شبه علمی مشغول می کنند و بعضی دچار فقدان پیوند میان افکار هستند.
ارتباط بین افکار ممکن است غیرمنطقی باشد یا آنکه افکار ؛ محتوای عجیبی داشته باشد.
ممکن است در جریان تفکر ؛ اختلال وجود داشته باشد ، مانند فشار افکار یا انسداد فکری
توهمات :افراد
مبتلا به اسکیزوفرنی هاد دچار توهمات شنوایی ، بویایی و بینایی می شوند.
رایج ترین توهم ، توهم شنوایی است که در آن بیمار صداهایی می شنود که
دیگران قادر به شنیدن آنها نیستند. این صر و صداها بیشتر به صورت صداهای
شلوغ و یا موسیقی شنیده می شود. در بعضی افراد صداها ممکن است با بیمار
مکالمه داشته باشند ( صداهای صحبت کردن ) و به او دستور دهد ، یا در مورد
اعمال و رفتار بیمار ؛ به او نظر دهد. و حتی د برخی مواقع بیمار به این
دستورها عمل می کند. و این ؛ خطرناک ترین مسئله است.هذیان ها :در اسکیزوفرنی ، هذیان ها بسیار رایج هستند. بعضی از این هذیان ها که بسیار رایج هستند عبارتند از :
»»» هذیانهای گزند وآسیب : مختص بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی هاد نیست.
»»» هذیانهای انتساب : در بیماران اسکیزوفرنی زیاد رایج نیست اما ارزش تشخیصی بالایی دارند.
»»» هذیان کنترل : احساس کنترل شدن توسط یک رادار ، فرستند ، ******* جاسوسی و ...
»»»
هذیان کاشته شدن فکر : اعتقاد بیمار به اینکه افکار خاصی در سرش گذاشته
اند یا افکارش را از ذهنش خارج کرده اند یا افکارش منتشر شده است.
جهت یابی :
در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی ، جهت یابی عادی است.توجه و تمرکز :در این بیماران ، توجه و تمرکز معمولا آسیب می بیند و ممکن است در حافظه نیز مشکل داشته باشند.
علل علت واقعی آن مشخص نشده است. بهنظر میرسد عوامل ارثی در آن نقش داشته باشند؛ عوامل محیطی نیز ممکن است در ایجاد آن دخیل باشند.
اسکیزوفرنی و اقدام به خودکشی
خودکشی یکی از خطرات جدی در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی است. برای افرادی که اقدام به خودکشی می کنند یا دیگران را به آن عمل تهدید می کنند، حتماً باید به دنبال مشاورات تخصصی بود. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی نسبت به کل اجتماع به میزان بسیار بیشتری ارتکاب به خودکشی می نمایند. به طور تقریبی، 10 درصد از افراد اسکیزوفرنی (به ویژه مردان جوان) دست به خودکشی می زنند. متاسفانه، پیشبینی این عمل در این بیماران بسیار دشوار استمبتلايان به بيماري اسکيزوفرني به علت ويژگي هاي خاص ژني کمتر به سرطان مبتلا مي شوند.
به
نوشته پايگاه اينترنتي يورک الرت بررسي هاي جديد محققان نشان مي دهد ريشه
اين پديده را بايد در ماده وراثتي افراد مبتلا به اسکيزوفرني جستجو کرد
زيرا اين افراد داراي انواعي از ژن ها هستند که آنها را در برابر ابتلا به
سرطان محافظت مي کند. البته عدم ابتلا به سرطان در همه بيماران مبتلا به
اسکيزوفرني به يک اندازه نيست و تنوع زيادي از نظر شدت ابتلا به سرطان در
بيماران مختلف اسکيزوفرني ديده مي شود.
رشد مغزی درکودکان
کودکان مبتلا به اسکیزوفرنی رشد مغزی کندتری دارندکودکان مکودکان مبتلا به اسکيزوفرني رشد مغزي کندتري نسبت به ديگر کودکان دارند.
به
گزارش پايگاه اينترنتي بلومبرگ ، محققان دريافتند ، رشد بخش سفيد مغز
کودکان مبتلا به اسکيزوفرني سالانه يک و سه دهم درصد است و اين در حالي است
که رشد اين بخش مغز در کودکان سالم و طبيعي سالانه دو و شش دهم درصد است.
سلولهاي عصبي بخش سفيد مغز مسئول ارسال پيام در مغز هستند.
دانشمندان
پيشتر گفته بودند رشد بخش خاکستري مغز که مسئول پردازش علائم و اطلاعات است
در کودکان مبتلا به اسکيزوفرني رشد کندتري نسبت به کودکان سالم و طبيعي
دارد.
دانشمندان با اسکن مغز دوازده کودک مبتلا به اسکيزوفرني و بررسي
انها با اسکن مغز کودکان سالم طي مدت پنج سال دريافتند ، رشد نيمه راست مغز
که اطلاعات بصري و حسي را کنترل مي کند در کودکان مبتلا به اسکيزوفرني
همچنين کندتر از ديگر کودکان است.
به گفته محققان ، با وجود انکه بيماري
اسکيزوفرني در کودکان تقريبا نادر است اما در صورت بروز اين بيماري در
کودکان زير سيزده سال ، بيماري به صورت جدي تر بروز خواهد کرد.
مطالب مشابه :
آدرس وتلفن کلینیک یا مطب دکتر روانشناس مرکزمشاوره قبل ازازدواج و مشاوره خانواده و هیپنوتیزم در تهران
ولی هیچ نتیجه ای نداشت.برای هیپنوتراپی به یک روانپزشک در تهران دکتر خوب در تهران
روان شناسی چیست روانپزشکی چیست ؟
و روانکاو خوب در تهران-دکتر روانشناس بهترین دکتر روانپزشک-بهترین دکتر روانشناس
در مورد خانم دکتر نهضت فرنودی روانشناس بالینی ایرانی مقیم امریکا(لس آنجلس).
درمانی بسیار خوب خوب شدم.هم از از نظر دکتر فرنودی در تهران-روانشناسان
معرفی مرکز مشاوره خوب در اصفهان
معرفی مرکز مشاوره خوب در اصفهان - تهران روانپزشک. سرکار خانم دکتر مریم
نمونه های درمان با هیپنوتیزم و هیپنوتیزم درمانی توسط دکتر دارابی روانشناس بالینی و متخصص در هیپنوترا
ولی هیچ نتیجه ای نداشت.برای هیپنوتراپی به یک روانپزشک خوب در تهران در تهران دکتر
و این منم ، تارزانی فرسوده و سرگردان در جنگل آسفالت و سیمان تهران !
[یک روانپزشک روی خط داغ] و این منم ، تارزانی فرسوده و سرگردان در جنگل آسفالت و سیمان تهران !
اسکیزوفرنی
دکتر محمدرضا شمس روانپزشک، روان درمانگر، مشاوره، ترک اعتیاد در تهران، گفت:
استخدام روانشناس و مشاور
سطح آگاهی مردم خوب کشورمان دکتر نیما در تهران در نظر دارد جهت شیفت
ویژگی ...انسان مقاوم-مرکز مشاوره و رواندرمانی دکتر دارابی.
-کلینیک رواندرمانی و مشاوره دکتر «دانیال سیگال» روانپزشک و پژوهشگر تهران:نشر آییژ -در
سخنرانی دکتر مجد در مورد رابطه ج.ن.س.ی نرمال
انستيتو روان پزشكي تهران و سخنرانی دکتر مجد در مورد اصلا خوب نيست كه آدم براي
برچسب :
دکتر روانپزشک خوب در تهران