ايراني‌ها و سهم‌شان از گردشگري

 

 رؤيا ملكي:
براساس آمار منتشره از سوي سازمان ملل متحد در سال 2006 تعداد 842 ميليون جهانگرد در دنيا سفر كرده‌اند.

از3 سال قبل صنعت توريسم جهاني كه مي‌تواند نقش كليدي در مبارزه با فقر ايفا كند و ابزار اصلي توسعه باشد، مرحله جديدي از رشد را آغاز كرد و از مرز 800 ميليون جهانگرد گذشت و رشد معادل 20درصد را به ثبت رساند.طي سال 2006، آفريقا8.1  درصد رشد در جذب گردشگر داشته است.

اين رقم براي آسيا و اقيانوسيه 7.6 درصد، اروپا 4 درصد و آمريكا 2 درصد به ثبت رسيده است.پيش‌بيني درازمدت سازمان جهاني گردشگري (سازمان ملل) اين است كه تعداد گردشگران تا سال 2020 به 1.6 ميليارد نفر برسد و در يك نسل دو برابر‌‌شود.اما چه كسي مي‌داند كه سهم ايران با يك ميليون و ۲۰۰هزار مورد جاذبه گردشگري از اين گردش مالي چيست؟

آمار‌ها حكايت از آن دارد كه سهم ايران از درآمد حاصل از گردشگران خارجي كمتر از 500 ميليون دلار است و به اين ترتيب سهم ايران از گردشگري خارجي، 3 درصد كمتر از سهم جهاني است.

اين در حالي است كه دولت ايران در آرزويي دراز مدت براي جذب سالانه ۲۰ ميليون گردشگر خارجي برنامه‌اي ۲۰ ساله تدارك ديده و پيش‌بيني كرده است تعداد گردشگران خارجي از اين كشور را در سال ۱۳۸۸ به چهار ميليون نفر خواهد رساند.

آمارهاي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري كه فاصله‌اي دور از واقعيت دارد ورود گردشگر به كشور را در سال گذشته دو ميليون و 186 هزار نفر اعلام كرد.

اين در حالي است كه آماري ديگر بيانگر آن است كه سال گذشته سه ميليون ايراني به خارج ازكشور سفر كرده‌اند و در مقابل تنها ۷۰۰هزار نفر خارجي به‌عنوان گردشگر كوله بار سفر خود را در ايران به زمين گذاشته‌اند.

بنا بر آمار، مناطق گردشگري خاورميانه با رشد 9 درصدي بيشترين رشد گردشگري را ازسال2000 تا 2006 از خود نشان داده‌اند و در سال 2007 با رشد 6.6 درصدي عملكرد مثبتي را ثبت كرده‌اند . گر چه ايران بين دو منطقه پويا در گردشگري خاورميانه قرار گرفته است ولي تنها به‌عنوان كشوري توريست فرست در بين كشور‌هاي منطقه شناخته شده و مورد احترام است.اين در حالي است كه بنا بر آمار، كشور دوست و همسايه- افغانستان- بيشترين كشور توريست فرست به ايران محسوب مي‌شود.

ايراني‌هاي دوست داشتني 

تعداد گردشگران ايراني ورودي به كشور مالزي از ژانويه تا سپتامبر ‌2008، با 98.2 درصد رشد، به ‌44هزار و ‌177 نفر رسيده است.

داتو سري سليمان عبدل الرحمان، قائم‌مقام گردشگري مالزي با بيان اين مطلب گفت: مالزي در مجموع، از ژانويه تا سپتامبر ‌2008، ‌16 ميليون و ‌329 هزار و ‌855 توريست داشته كه اين رقم در مقايسه با ‌15 ميليون و ‌648هزار و ‌292 نفر در همين تاريخ در سال ‌2007، رشدي 4.4 درصدي را نشان مي‌دهد.

به گفته وي، ايران پس از عربستان سعودي و امارات متحده‌ عربي در مقام سومين كشور توريست‌فرست به مالزي قرار دارد.

قائم‌مقام گردشگري مالزي ادامه داد: در سال ‌2007، در مجموع‌ ‌27هزار و ‌215 نفر گردشگر ايراني از مالزي ديدن كرده‌اند.

اين در حالي است كه هنوز آماري از ورود گردشگران مالزي به ايران در دست نيست.

ايران شما را به آرزوهايتان مي‌رساند

سازمان گردشگري سنگاپور توانست با برنامه‌ريزي‌هاي خاص جهت جلب هر چه بيشتر گردشگران در سال 2007 ، به رشد 52 درصدي ورود گردشگران ايراني به اين جزيره دست يابد. تا جايي كه به گفته جيسون اونگ، مدير بخش گردشگري سنگاپور در خاورميانه «برخلاف كاهش رشد گردشگري جهاني، سنگاپور به لطف حضور گردشگران حوزه خاورميانه به‌خصوص بازار خوب گردشگران ايراني در اين كشور با روند روبه رشد مواجه است.»

با رشد فزاينده سفر توريست‌هاي مسلمان از كشورهاي خاورميانه به سنگاپور، اين كشور در رديف پرطرفدارترين مناطق توريستي جهان براي مسافران ايراني و خاورميانه قرار گرفته است.

به گزارش دفتر توريسم سنگاپور، تعداد مسافران خاورميانه به اين كشور طي نيمه اول سال 2008 بيش از 18 درصد رشد داشته و اين كشور طي مدت موردنظر مجموعا پذيراي بيش از 5.1 ميليون مسافر خارجي بوده است.

ورود 14 ميليون گردشگر در سال 2007 درآمدي 9 ميليارد دلاري عايد سنگاپور كرده كه در كنار سرمايه‌گذاري‌هاي چند ميلياردي سال‌هاي گذشته، نقش مهمي در اقتصاد اين كشور داشته است.

بنابر همين گزارش، اين ارقام نشان مي‌دهد كه تعداد گردشگران خاورميانه در مقايسه با دوره زماني مشابه در نيمه اول سال 2007 حدود 2.9 درصد افزايش داشته است. اما مجموعا 18 درصد از سال گذشته بيشتر بوده است كه اين الگوي رشد دو رقمي همچنان ادامه دارد.

كشورهاي امارات، قطر و ايران به‌ترتيب بالاترين رقم از بازار توريسم خاورميانه در سنگاپور طي
 شش ماه اول سال‌جاري (2008) را دارا بوده‌اند كه هريك به‌ترتيب بيشترين تعداد مسافران را به سنگاپور فرستاده‌اند.

ترك‌ها به ايران نمي‌آيند

براساس آمار وزارت فرهنگ و گردشگري تركيه، ايران ششمين منبع توريسم تركيه و بزرگترين منبع توريسم اين كشور در خارج از اتحاديه اروپا و روسيه است.

در 7 ماهه اول سال 2008 بيش از 640 هزار ايراني از تركيه ديدن كرده‌اند كه 4 درصد گردشگران خارجي تركيه را تشكيل داده‌اند.

به گزارش خبرگزاري شينهوا از آنكارا، مركز آمار تركيه در تازه‌ترين گزارش خود درآمد حاصل از گردشگري را در سه ماهه دوم امسال در اين كشور بالغ بر چهار ميليارد و 700 ميليون دلار برآورد كرده كه سه ميليارد و 95 ميليون دلار آن از گردشگران خارجي به دست آمده و بقيه آن مربوط به گردشگران داخلي است.

براساس اين گزارش در سه ماهه دوم امسال نيز در ماه ژوئن با يك ميليارد و 95 ميليون دلار، بيشترين ميزان درآمد حاصل از گردشگري را به‌خود اختصاص داده است.

ميانگين هزينه گردشگري در سه ماهه دوم امسال براي هر گردشگر خارجي 579 دلار و براي هر گردشگر داخلي 927 دلار بوده است.

اين در حالي است كه هزينه‌اي كه گردشگران ترك در سه ماهه دوم امسال خارج از كشورشان صرف كرده‌اند با 11.4 درصد افزايش به يك ميليارد دلار رسيد.

در يازده ماه اول‌ سال‌جاري ميلادي، 22.5 ميليون توريست خارجي از كشور تركيه بازديد كردند كه نسبت به‌مدت مشابه سال قبل 18درصد افزايش را نشان مي‌دهد! آلماني‌ها با 17.82 درصد توريست‌هاي وارد شده به تركيه در رديف نخست جاي گرفتند.

همچنين توريست‌ها در 11 ماه گذشته بيشتر به منطقه درياي مرمره تركيه سفر كردند. تركيه در طول يازده ماه در مجموع پذيراي 22 ميليون و 322 هزار و 736 گردشگر خارجي بود. اين عدد نسبت به‌مدت مشابه سال گذشته 18.15درصد افزايش را نشان مي‌دهد.

کشورهاي آلمان، روسيه و انگلستان سه كشور اول توريست فرست به تركيه محسوب مي‌شوند.طبق بررسي‌ها در كشور تركيه، سالانه در قبال هر ۱۰۰۰نفر ترك، ۲۹۱ توريست خارجي روانه تركيه مي‌شوند كه درآمد سرانه‌اي بالغ بر ۲۶۱ دلار نصيب اين كشور مي‌شود.

ما را در خوشحالي خود شريك بدانيد

37 سال پيش در دوم دسامبر 1971 شش اميرنشين حاشيه خليج فارس و درياي عمان با تشكيل اتحاديه‌اي، كشور امارات متحده عربي را به جمع كشورهاي جهان افزودند و حالا يكي از شهر‌هاي اين همسايه ديوار به ديوار ما بازار  توريسم جهاني 2008 را از آن خود كرد.چرا كه از هر ۵ نفري كه در خيابان‌‏هاي دبي قدم مي‌زنند ۴ نفر گردشگراني هستند كه دولت شيخ‌‏نشين دبي بيش از ۴۲۰ هتل براي اقامت آنها در نظر گرفته است.

علاوه بر دبي، مقاصد گردشگري ديگري نيز در منطقه خليج فارس نظير ابوظبي، كويت، قطر و بحرين شايسته ستايش و تقدير از سوي سازمان جهاني گردشگري معرفي شده‌اند.

براساس آمار موجود، سالانه بيش از يك ميليون و  ۲۰۰هزار ايراني به شهرهاي مختلف امارات متحده عربي به‌خصوص شهر د‌بي سفر مي‌كنند. اين در حالي است كه سفر شهروندان اماراتي به ايران سالانه كمتر از  ۵۰هزار نفر است.

اكنون هشت شركت هواپيمايي ايران اير، ماهان، آسمان، كيش اير، ايران تور، العربيه، الاتحاد و الامارات هر هفته با  ۲۹۴پرواز در مسير تهران به دبي، ابوظبي و شارجه و بالعكس اقدام به جابه‌جايي مسافر مي‌كنند.نمايندگي فروش بليت همه خطوط جذب توريست از كشورهاي مهم صنعتي جهان به د‌بي طي 4 سال گذشته رشد انفجاري داشته است.

«خالدبن سليمان» مديركل دپارتمان توريسم و بازاريابي اعلام كرد: گزارش فعاليت‌هاي تجاري و توريستي 5 بازار بزرگ بين‌المللي نشان داده كه تعداد توريست‌هاي د‌بي از سال 2003 تا 2007 به ميزان عظيمي افزايش داشته است.

وي اظهار داشت:« طبق اين گزارش‌ها روشن شده است كه طي مدت يادشده بيشترين توريست‌ها از ژاپن با 74.093 توريست به د‌بي آمده‌اند.»

بنابر همين گزارش‌ها، ايتاليا با 93.258 توريست، استراليا با 119.202 و آلمان با ارسال 657.235 نفر توريست به‌ترتيب بيشترين تعداد مسافران را در مدت زمان يادشده به دبي فرستاده‌اند كه وضعيت روابط تجاري و توان بالقوه جذب توريست و فعاليت‌هاي توريستي د‌بي را در روابط متقابل با ديگر كشورهاي بزرگ صنعتي جهان به خوبي نشان مي‌دهد.

به گفته خالدبن سليمان، انگلستان نيز تنها در سال 2007 به ميزان 752.381 توريست به د‌بي فرستاده است.مقامات د‌بي ظرف مدت يادشده اقدامات گسترده‌اي براي پاسخگويي و پذيرش تعداد فزاينده توريست‌ها به اين شهر داشته‌اند.

 امامزاده شما بيشتر شفا مي‌دهد

صنعت گردشگري سوريه درعين حال كه از روابط و جايگاه قدرتمند سنتي خود در بازار كشورهاي عربي بهره‌مند است، هم‌اكنون با رشد فزاينده توريست خارجي به‌ويژه از ايران و سپس اروپا برخوردار شده است كه كمك شاياني به اقتصاد و رشد سود ناخالص ملي اين كشور مي‌كند.

بنابر اين گزارش ۷۴ درصد از كل گردشگران خارجي كه از سوريه بازديد مي‌كنند به‌ترتيب از كشورهاي عربي، سپس ايران و تركيه است.

 بنابراين گردشگران ايراني خوان پربركتي براي سوريه بوده‌اند كه سالانه سود سرشاري را نصيب اقتصاد اين كشور مي‌كنند اگرچه خود هيچ نصيبي از گردشگران سوريه و بسياري ديگر از كشورهاي مشابه نداشته‌اند.

تعداد كل بازديدكنندگان از كشور سوريه تنها در سال گذشته(۲۰۰۷) نزديك به ۴ ميليون گردشگر بوده است. هم‌اكنون تعداد گردشگران عرب حدود ۳۶ درصد است اما كشور سوريه درصدد افزايش تعداد گردشگران عرب به ميزان ۵۰ درصد است.

سوريه در چشم‌انداز كلي كشورهاي منطقه ازنظر تعداد توريست‌هاي خارجي در مقام پايين‌تر از تركيه و بالاتر از ايران قرار دارد.

در اين ميان ۱۴ درصد از توريست‌هاي بازديدكننده از سوريه نيز از ساير كشورها هستند، بنابراين در مقايسه با تعداد توريست‌هاي خارجي از برخي كشورهاي توريست محور منطقه  نظير مصر، تركيه و اردن از ميانگين رشد سالانه خوبي برخوردار بوده است زيرا درست در همين فاصله زماني مصر۱۱ درصد، اردن كمتر از ۱۱ درصد و تركيه نيز ۱۱ درصد رشد داشته است.

كشور سوريه باوجود نرخ بالاي هتل‌ها در اين كشور  و به‌دليل افزايش توريست خارجي با مشكل كمبود هتل و امكانات ميهمان پذيري، به‌ويژه كمبود هتل‌هاي ۵ و ۴ ستاره روبه‌رو است. اما درآمدهاي سرشار سالانه، اين شانس را به اين كشور داده است كه كاستي‌هاي موجود را به سرعت جبران كند.

اردن گمنام ولي خوش نام

كشور اردن نيز كه كشوري بسيار كوچك  است و موفقيت بسياري در جذب توريست داشته، تعداد سرانه آن ۵۱۶ توريست خارجي در برابر هر ۱۰۰۰ نفر اردني است و درآمد سرانه‌اي بالغ بر ۲۵۰ دلار نصيب اين كشور كرده است


مطالب مشابه :


اولين مقصد گردشگري جهان

اتحادیه هتلداران اصفهان. نشريه سياحت و




« سوابق اجرائی ، علمی ، آموزشی وتشویقی مدیر وبلاگ »

سازمان گردشگري استان اصفهان. سايت رسمي رؤساي اتحاديه هاي هتلداران، هتل




تجزيه و تحليل نقاط قوت و ضعف داخلي در ارائه محصولات مختلف گردشگري و فرصت‌ها و تهديدهاي ايران

اتحادیه هتلداران اصفهان. سايت رسمي قانون كار، قانون اتحاديه‌ها و تشكل‌هاي




وضعيت گردشگري و جغرافيايي كشور ژاپن

اتحادیه هتلداران اصفهان. سايت رسمي است ، به وجود آمدن اتحاديه اروپا كه مشكل رفت




ايراني‌ها و سهم‌شان از گردشگري

اتحادیه هتلداران اصفهان. سايت رسمي منازل توريسم اين كشور در خارج از اتحاديه اروپا و




درباره گردشگري

اتحادیه هتلداران اصفهان. سايت رسمي منازل بار در سال 1937 توسط اتحاديه ملل مورد




برچسب :