معرفی چندبنای تاریخی
محل فعلي ميراث فرهنگي
آدرس :محله شهشهان
از بناهاي دوران ناصرالدين شاه قاجار است. اين خانه كه تا اوائل دهه ۱۳۵۰ در مالكيت افراد بوده و بصورت خانه مسكوني مورداستفاده قرار مي گرفت به نام (خانه قزويني ها) معروف بود.
ورودي فعلي خانه در انتهاي بن بستي به شكل دالان قرار گرفته كه ابتدا و انتهاي آن سرپوشيده است. در طول اين دالان طويل ديوار خانه كهكشاني قرار دارد كه به صورت مشبك آجري بازسازي شده است. اگر چه قدمت خانه كهكشاني با خانه قزويني ها يكي است، اما معماري اين خانه و تزئينات آن به ظرافت خانه قزويني ها نمي رسد. خانه كهكشاني داراي دو ورودي است كه يكي در ميدان شهشهان و ديگري در انتهاي راهرو ورودي خانه قزويني ها قرار گرفته است.
از مقابل همين ورودي به خانه قزويني ها وارد و از طريق راهروي دهليز مانند به زيرزمين و حياط خانه مرتبط مي شويم. زيرزمين اين خانه در سه جانب شمالي، شرقي و غربي حياط اندروني قرار گرفته است. اين زيرزمين وسعت بسياري دارد، مخصوصاً در جبهه شمالي كه محوطه وسيعي به صورت يك فضا با سقف تخت وجود دارد.
خانه قزويني ها داراي يك ورودي اصلي است كه در كوچه امام جمعه قرار دارد و دالاني طويل با فضاهاي مختلف خانه ارتباط برقرار مي شود.
پس از عبور از اين دالان طويل در سمت راست به حياط خلوت مي رسيم. اين حياط خلوت با راهروئي كه داراي ۲ خم است، حياط خلوت را به حياط خانه مربوط مي كند. در انتهاي اين راهرو هشتي بسيار زيبا و ساده اي خودنمائي مي كند كه از سمت راست به حياط اندروني مربوط مي شود. قسمت اصلي اين خانه اندروني است كه با حياط بزرگ و ساختمان هائي كه در چهار طرف آن قرار دارند بيشترين فضاي اين مجموعه را اشغال كرده اند.
سالن اصلي خانه يا شاه نشين داراي پنجره ارسي و سه در بسيار نفيس است كه شيشه هاي رنگي و مشبك ريز نقش از عناصر اصلي و زيباي آن محسوب مي شوند. طاق اين سالن با مقرنس هاي گچبري شده پوشش داده شده است. در طرفين سالن درهائي است كه به اتاق هاي بزرگ مجاور راه دارند. اين درها نيز داراي شيشه هاي رنگي هستند. اتاق هاي سالن به صورت طاق و تويزه ساده و فاقد تزئينات هستند.
در غرب خانه يك سالن پنج دري ارسي است كه داراي تزئينات آئينه كاري و گچبري است و طرفين آن با دو ايوان كوچك و دو اتاق سه دري فضاي جبهه غربي را كامل مي كنند. در مقابل جبهه غرب و در سمت شرق فضاهاي قرينه با جبهه غرب ساخته شده است. تنها تفاوت اين جبهه در تزئينات اتاق است كه فاقد آيينه كاري و نقاشي است. اما درب ارسي آن كامل و زيباست.
در جنوب حياط سه ايوان كوچك براساس اصل قرينه سازي ساخته شده است. اين خانه در سال ۱۳۵۳ از طرف دولت وقت خريداري شده و در اختيار وزارت فرهنگ و هنر آن روز قرار گرفت. كه از همان زمان تعمير و بازسازي و مرمت آن شروع شد و به عنوان محل سازمان ملي حفاظت آثار باستاني مورد استفاده قرار گرفت در حال حاضر اين خانه زيبا و خانه كهكشاني محل اداره كل ميراث فرهنگي استان است.
مطالب مشابه :
ضوابط واستانداردهای ساختمان های مسکونی
در طبقه اي که کف حياط خلوت در آن است جزء زيربنا محسوب ضوابط و مقررات تراکم و بلندمرتبه سازي
ضوابط نورگیری و پاسیو یا حیاط خلوت
ضوابط نورگیری و پاسیو یا حیاط خلوت معماري ، هنر شکل دادن به فضا Architecture and art base
ضوابط و استاندارد های ساختمان های مسکونی
حداقل مساحت حياط خلوت هاي ضوابط و مقررات تراکم و بلندمرتبه سازي این فضا قسمتی
خانه كلبادي
و نيز حياط خلوت مخصوص ميهمان اين فضا علاوه بر ايجاد و سبك سازي جرزها و نيز
معرفی چندبنای تاریخی
بسياري دارد، مخصوصاً در جبهه شمالي كه محوطه وسيعي به صورت يك فضا حياط خلوت سازي
خانه طباطبايي ها كاشان
مساحت خانه 4730 متر مربع است که شامل 40 اتاق، 4 حياط، 2 حياط خلوت و 4 سازي ، مقرنس ايجاد فضا و
برخی لغات مفید مهم و ضروری زبان تخصصی معماری
(حياط خلوت) فضا. space. مكان. place پش سازي.
برچسب :
فضا سازي حياط خلوت