موزش داروسازي بايد داورخانه‌محور شود منبع:خبرگزاري ايسنا

دكتر عباس شفيعي استاد دانشگاه و رييس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران است.

وي با سابقه اي كه در حوزه داروسازي كشور دارد بي شك يكي از بنيانگذاران علوم نوين داروسازي كشور و از موسسان دوره‌هاي تخصصي و PHD داروسازي در دانشگاههاي علوم پزشكي است.

استاد پيشكسوت و چهره ماندگار علوم پزشكي كشور كه به نوعي تاريخ معاصر علم داروسازي كشور به شمار مي آيد، در گفت‌وگويي تفصيلي با ايسنا به ضرورت تغيير و تحول در آموزش داروسازي اشاره مي كند و آموزش داروسازي بر اساس نيازهاي داروخانه ها را مورد تاكيد قرار مي دهد.

عضو هيات امناي دانشگاه علوم پزشكي تهران اميدوار است در آينده نزديك زمينه پذيرش دانشجوي داروسازي از مقطع ليسانس فراهم شود تا از اين طريق كمبود داروساز در داروخانه ها كه مورد تاكيد وزارت بهداشت است ، جبران شود.

وي با بيان اينكه صنعت داروسازي كشور در حال حاضر توان ساخت هرنوع دارويي را دارد ، نبود فضاي رقابتي و فقر شديد كشور در توليد مواد و تركيبات واسطه داروسازي و نگاه غلط به ارتباط صنايع با شركتهاي خارجي در بدو انقلاب اسلامي را از جمله دلايل مهم عقب ماندگي صنعت داروسازي كشور عنوان مي كند.

مدير گروه داروسازي فرهنگستان علوم پزشكي كشور در ادامه 95 درصد توليدات دارويي كشور را باكيفيت ارزيابي مي كند و بر تعيين سياستهاي دارويي كشور از سوي وزارت بهداشت و بدون دخالت نهادهاي ديگر تاكيد مي‌كند.

دكتر شفيعي ارايه مشاوره دارويي توسط داروسازان به بيماران را در داروخانه ضروري و حياتي مي داند كه نيازمند توجه و پيگيري است.

متن كامل گفت‌وگوي تفصيلي ايسنا با دكتر شفيعي رييس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران در پي مي‌آيد:

امكانات و تجهيزات لازم براي تحقيق و پژوهش در تمامي رشته‌هاي داروسازي در كشور وجود دارد

دكتر عباس شفيعي رييس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفت‌وگو با خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران، درخصوص وضعيت آموزشي داروسازي كشور، اظهار داشت: وضعيت آموزشي داروسازي در كشور تفاوت فاحشي با سالهاي اول انقلاب اسلامي دارد. قبل از پيروزي انقلاب اسلامي 71 عضو هيات علمي در دانشكده داروسازي مشغول به فعاليت بودند كه اين تعداد پس از انقلاب اسلامي به دليل مهاجرت و يا بازنشستگي به 23 نفر رسيد، كاهش تعداد اعضاي هيات علمي و عدم برنامه ريزي منسجم آموزشي در آن زمان، باعث افت شديد آموزش داروسازي كشور شد.

وي افزود: پس از انقلاب فرهنگي در دانشگاه‌ها و در زماني كه من دبير شوراي آموزش تخصصي داروسازي بودم، با كمك اساتيد تمامي دانشكده‌هاي مرتبط با داروسازي، دوره‌هاي تخصصي داروسازي كه در حال حاضر دوره‌هاي phd تخصصي هستند را راه‌اندازي كرديم. در حال حاضر فارغ التحصيلان آن دوره‌ها در تمامي دانشكده‌هاي داروسازي كشور به عنوان عضو هيات علمي مشغول آموزش دانشجو هستند.

دكتر شفيعي در ادامه با تاكيد بر ضرورت انجام پژوهش در كنار فعاليتهاي آموزشي، اعزام دانشجويان دوره‌هاي تخصصي داروسازي به خارج از كشور در اوايل انقلاب اسلامي را اشتباه خواند و گفت: اين افراد در طول تحصيل در كشورهاي خارجي با مشاركت در طرح‌هاي تحقيقاتي آنها به رشد علمي آن كشورها كمك زيادي مي‌كردند اما پس از فارغ التحصيلي و ورود به كشور به علت اختلاف سطح علمي امكان ادامه تحقيقات خود را در كشور نداشتند بنابراين سرخورده شده و به نيروهاي صرفا آموزشي تبديل مي‌شدند.

وي تصريح كرد: اعتقاد ما اين است كه آموزشي پويا خواهد بود كه در كنار پژوهش باشد.

استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران تصويب قانون اختصاص بودجه پژوهشي براي دانشجويان دوره‌هاي تخصصي داروسازي در مجلس را گام مهمي در توسعه پژوهش و تحقيق در كشور دانست و افزود: در حال حاضر در رشته‌هاي مختلف داروسازي امكانات و تجهيزات لازم براي تحقيق و پژوهش وجود دارد و دانشجويان مي‌توانند در هر زمينه‌اي كه علاقمند هستند تحقيقات خود را انجام دهند.

استاد پيشكسوت و چهره ماندگار علوم پزشكي كشور در ادامه در خصوص وضعيت فعلي آموزش و پژوهش دانشكده داروسازي تهران، آن را مطلوب ارزيابي كرد و همچنين از انجام مطالعات و پژوهشهايي در خصوص نانوتكنولوژي جهت دارو رساني با تكنولوژي نانو و توسعه بيوتكنولوژي به عنوان اولين توليد كننده تركيبات و محصولات بيوتكنولوژي كشور، در اين دانشكده خبر داد.

به گفته رييس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران، در حال حاضر 64 عضو هيات علمي در دانشكده مشغول به كار هستند و با توجه به اينكه بر خلاف ساير دانشكده‌هاي علوم پزشكي، دغدغه مسووليتهاي باليني ندارند، صرفا در جهت امور آموزشي و پژوهشي فعاليت مي‌كنند، بنابراين دانشكده داروسازي در مقايسه با ساير دانشكده‌هاي دانشگاه جايگاه مناسبي در امر پژوهشي دارد.

دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران از نظر تجهيزات و انجام امور آموزشي و پژوهشي نيز در سطح بين المللي است.

آموزش داروسازي عمومي برپايه فعاليت در داروخانه ارايه شود

استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران در ادامه، با اشاره به ضرورت بازنگري و ايجاد تغيير و تحول در برنامه آموزشي داروسازي كشور، اظهار داشت: با توجه با اينكه 85 درصد فارغ‌التحصيلان دوره داروسازي عمومي وارد داروخانه‌ها مي‌شوند، بنابراين دوره آموزشي داروسازي عمومي و واحدهاي ارايه شده در آن بايد با محوريت كار در داروخانه باشد و همچنين توجه بيشتري به مباحث فارماكولوژي و كارآموزي صورت گيرد.

ضمن اينكه افراد علاقمند به فعاليت در صنايع داروسازي نيز بايد بتوانند براي آمادگي در دوره‌هاي تخصصي MS و PHD شركت كنند.

رييس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران در اين خصوص خبر داد كه آموزش بر پايه فعاليت در داروخانه در حال بررسي است و اميدواريم در دانشكده داروسازي شعبه بين المللي كيش به طور آزمايشي به دانشجويان ارايه ‌شود.

بررسي طرح پذيرش دانشجوي داروسازي از مقطع ليسانس

دكتر شفيعي از بررسي طرح پذيرش دانشجوي داروسازي از مقطع ليسانس با همكاري فرهنگستان علوم پزشكي كشور جهت آموزش داروسازي با توجه به داروخانه‌ها خبر داد و گفت: ‌در اين طرح كه با تصويب وزارت بهداشت اجرايي خواهد شد، دانشجويان ليسانس پس از ورود به رشته داروسازي فقط آموزشهاي مربوط به داروخانه را دريافت مي‌كنند.

استاد پيشكسوت و چهره ماندگار علوم پزشكي كشور افزود: مزيت اين روش طول دوره كوتاه آموزشي و فارغ التحصيلي سريع دانشجويان جهت تامين نياز به داروسازان در داروخانه‌ها است.

صنعت داروسازي كشور در سطح بين المللي نيست

دكتر شفيعي با اشاره به عقب ماندگي صنعت داروسازي كشور، تحريم صنايع و نبود ارتباط بين صنايع دارويي كشور با صنايع خارجي را يكي از دلايل اين عقب ماندگي توصيف كرد و اظهار داشت: صنعت داروسازي ما آن طور كه بايد رشد نكرده و در سطح بين المللي نيست. صنايع داروسازي ما نتوانسته‌اند با صنايع كشورهاي خارجي ارتباط و رقابت داشته باشند و همراه آنها رشد كنند.

وي افزود: قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، داروها تحت ليسانس يك كشور پيشرفته توليد مي‌شدند كه باعث رشد كيفي داروها و بهره مندي از علم و دانش آن كشورها مي‌شد، اما متاسفانه پس از پيروزي انقلاب، وجود برخي تفكرات اشتباه در اين بخش باعث شد صنايع دارويي رشد نكنند.

رييس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران در ادامه رشد صنايع دارويي كشورهايي نظير كره، مالزي و هند را ناشي از همكاري‌هاي بين المللي و ورود سرمايه و دانش از كشورها ديگر به صنايع دارويي آنها عنوان كرد.

وي در ادامه لزوم ارتباط و همكاري بيشتر دانشگاه‌ها و صنايع دارويي كشور را مورد تاكيد قرار داد و افزود: تحقيقات و پژوهشهاي دانشگاهها بايد در جهت رفع مشكلات صنايع باشد. اگرچه دانشگاه در حال حاضر با صنايع داروسازي ارتباط دارد اما به علت اختلاف سطح علمي بين دانشگاه و صنعت، صنايع داروسازي قادر به استفاده از علوم مطرح شده در دانشگاه نيستند.

استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران عدم وجود فضاي رقابتي در صنعت دارويي كشور را يكي ديگر از دلايل ضعف صنعت داروسازي عنوان كرد و افزود: توليد دارو و قيمت گذاري بر اساس سيستم ژنريك يكي ديگر از دلايل عدم وجود رقابت در صنايع داروسازي است. بعنوان مثال زمانيكه تمام توليدات قرص استامينوفن كارخانه‌هاي مختلف يك قيمت داشته باشد، انگيزه‌اي براي صنايع وجود ندارد كه با صرف وقت و هزينه پژوهش، قرص‌هاي با كيفيت بالاتر توليد كنند.

استاد پيشكسوت و چهره ماندگار علوم پزشكي كشور در ادامه توليد داروهاي با كيفيت و جديد و افزايش همكاري صنايع دارويي با دانشگاه‌ها را از جمله نتايج ورود داروهاي خارجي و ايجاد فضاي رقابتي در كشور عنوان كرد.

دكتر شفيعي 95 درصد داروهاي داخلي را با كيفيت ارزيابي كرد و در خصوص استفاده از داروهاي خارجي قاچاق كه برخي از آنها هيچ دارو و ماده موثري ندارند نيز هشدار داد و گفت: ‌در حال حاضر به دليل قاچاق دارو، برخي از داروها با قيمت بالا به مردم فروخته مي‌شود كه پس از آناليز و آزمايش مشخص مي‌شود هيچ ماده موثر و دارويي ندارد، توجه به اين موضوع در خصوص بيماران خاص ، فوق العاده مهم و حياتي است.

رييس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران در ادامه بررسي كيفي داروهاي موجود در بازار، تحقيق در جهت رفع مشكلات صنايع داروسازي جديد، سنتز داروهاي جديد داراي توجيه اقتصادي و پژوهشهاي علمي و توليد مقاله را از جمله فعاليت‌هاي پژوهشي اين دانشكده اعلام كرد و اظهار داشت: سنتز و فرموله كردن داروي «آويشن شيرازي» كه در حال حاضر با نام تجاري «برونكوتيدي» توليد مي‌شود و داروي «كدئين فسفات» در قالب پايان نامه و پژوهش انجام شده و در اختيار صنايع قرار گرفته است.

اگر قرار باشد واسطه‌هاي دارويي را از خارج خريداري كنيم، هيچ وقت داروسازي توجيه اقتصادي نخواهد داشت وي در ادامه تصريح كرد: براي صنايع دارويي ما مقرون به صرفه نيست مبلغ بسيار زيادي براي تحقيق و پژوهش صرف كنند بنابراين از نتايج تحقيقات كشورهاي ديگر استفاده و داروهاي خارجي را مشابه سازي مي‌كنند.

دكتر شفيعي در توضيح اين مطلب اظهار داشت: در كشورهاي پيشرفته ميليون‌ها دلار صرف تحقيق و پژوهش براي ساخت يك تركيب و داروي جديد مي‌شود در حاليكه اين كار در كشور ما با بودجه‌هاي تحقيقاتي 6 تا 10 ميليوني غير ممكن است. در اين كشورها تحقيقات و پژوهشها نه در دانشگاه‌ها بلكه در صنايع صورت مي‌گيرد. در كشور ما تبديل كارهاي پژوهشي به توليدات دارويي مستلزم حمايت و پشتيباني دولت است.

وي افزود: واسطه‌ها و مواد اوليه توليد دارو در كشور ما توليد نمي‌شوند. اگر قرار باشد واسطه‌هاي دارويي را از خارج خريداري كنيم، هيچ وقت داروسازي توجيه اقتصادي نخواهد داشت. كشورهايي مانند هند و چين كه در توليد دارو موفق هستند، تمام واسطه‌ها و مواد اوليه شيميايي مورد نياز را خودشان توليد مي‌كنند.

دولت با حمايت از فارغ التحصيلان و سرمايه گذاران زمينه رشد صنعت داروسازي كشور را فراهم كند

وي تصريح كرد: در كشور ما از فارغ‌التحصيلان رشته‌هاي شيمي و علوم مرتبط با مواد اوليه دارويي حمايت نمي‌شود تا صنايع واسطه داروسازي شكل بگيرند. اين موضوع، مشكلي فراوزارتي و در حيطه اختيارات دولت است كه با حمايت از فارغ التحصيلان و سرمايه گذاران زمينه توليد مواد شيميايي واسطه و رشد صنعت داروسازي كشور را فراهم كند.

مدير گروه علوم دارويي فرهنگستان علوم پزشكي كشور تاكيد كرد: ما توانايي و امكانات لازم براي توليد هر دارويي را در كشور داريم ولي توليد بسياري از آنها اقتصادي نيست. اگر قرار باشد براي توليد يك داروي جديد 10 تركيب را از خارج وارد كنيم، اقتصادي تر اين است كه داروي توليد شده را با قيمت كمتر از خارج وارد كنيم. توليد اين دارو زماني مقرون به صرفه خواهد بود كه 8 مورد از اين 10 تركيب مورد نياز در كشور توليد مي‌شود.

‌عضو هيات مميزه وزارت بهداشت، وظيفه سياستگذاري نظام دارويي كشور را بر عهده معاونت دارويي وزارت بهداشت دانست و گفت: ‌پايين نگه داشتن قيمت داروها با شعار پشتيباني از مردم جامعه كه توسط برخي از افراد و گروه‌ها عنوان مي‌شود غلط است. اگر داروي با كيفيت اما گران تر به مردم بدهيم اقتصادي تر از اين است كه بيماران پس از مصرف طولاني مدت داروهاي ارزان و بي كيفيت از تاثير آن نا اميد شوند. نمي‌توان دارويي را كه با قيمت 100 هزار تومان وارد كشور مي‌شود را در صنايع داروسازي داخلي با قيمت 2000 تومان بسازيم.

وي تصريح كرد: براي با كيفيت بودن داروها، بايد رقابت وجود داشته باشد و اين دو فقط با انجام تحقيق و پژوهش كه هزينه‌هاي زيادي دارد امكان پذير است. محاسبه قيمت تمام شده داروها و سفارش توليد آنها به صنايع وظيفه وزارت بهداشت است و هيچ نهاد ديگري نبايد در آن دخالت كند.

دكتر شفيعي در ادامه عقب نگه داشتن صنعت داروسازي به بهانه پشتيباني از مردم و جلوگيري از گران شدن دارو و افزايش تورم را تاسف بار خواند و خواستار ايجاد صنايع واسطه، بيمه‌هاي مناسب تر با هزينه دولت به جاي كاهش قيمت داروها شد.

ارايه مشاوره دارويي به بيماران جزو وظايف داروسازان است

استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به نقش داروساز در جلوگيري از اشتباهات دارويي اظهار داشت: در تمام دنيا داروخانه‌ها توسط داروسازان اداره مي‌شوند، داروسازها با كنترل نسخه پزشكي از اشتباهات دارويي جلوگيري مي‌كنند كه اينكار از عهده افراد غير متخصص بر نمي‌آيد.

به گفته وي، ارايه مشاوره دارويي به بيماران جزو وظايف داروسازان است كه آموزشهاي لازم در اين خصوص به آنان در دانشگاه داده مي‌شود. شرايط اقتصادي داروسازها در داروخانه‌ها بايد طوري باشد كه آنها با علاقه و داوطلبانه اين كار را انجام بدهند و نگران تامين هزينه‌هاي داروخانه نباشند.

دكتر شفيعي در ادامه با اشاره به ممنوعيت تاسيس داروخانه توسط افراد غير داروساز به ايسنا گفت: ‌در حال حاضر افراد غير داروساز اجازه تاسيس داروخانه‌ را ندارند اما گاهي از طريق ديوان عدالت اداري و با استناد به برخي مفاد قانوني مجوزهايي توسط آنان دريافت مي‌شود.

رييس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران در پايان افزود: افراد غير داروساز از نظر قانوني مي‌توانند سرمايه گذار تاسيس داروخانه باشند. اشكال اين موضوع اين است كه اگر يك نفر غير داروساز سرمايه گذار باشد قصد دارد از داروخانه سود دريافت كند در نتيجه داروساز نمي‌تواند به عنوان مسوول و متخصص در داروخانه نقش موثري ايفا كند.


مطالب مشابه :


جزئيات كامل شهريه واحدهاي بين الملل علوم پزشكي/ تربيت پزشك 80 ميليوني!

داروسازی پردیس بین الملل کرمان - جزئيات كامل شهريه واحدهاي بين الملل علوم پزشكي/ تربيت پزشك




آزمایشگاه آنالیز و تجزیه

داروسازی پردیس بین الملل کرمان مي نامند.تفاوت حجم بين نقطه هم ارزي و نقطه پاياني




داروهاي ضدافسردگي

داروسازی پردیس بین الملل کرمان ترشح مي‌كنند كه از اين فضاي كوچك بين سلولي (سيناپس)




آشنایی با رشته داروسازی

داروسازی پردیس بین الملل کرمان طول اين دوره‌ها معمولاً بين 1 تا 2 سال مي‌باشد كه به هيچ




انتخاب رشته دانشگاه سراسری

داروسازی پردیس بین الملل کرمان و جالب اين است كه در بين اين افراد معمولا اشخاصي ديده مي




ابداع روش نوين در درمان اعتياد به شيشه

داروسازی پردیس بین الملل کرمان ذهن حمله مي‌شود و اشتهاي فرد به مصرف مواد از بين مي




داروي آنتي بيوتيك " سفالوسپورين خوراكي نسل دوم" در ايران ساخته شد

داروسازی پردیس بین الملل کرمان - داروي آنتي بيوتيك " سفالوسپورين خوراكي نسل دوم" در ايران




موزش داروسازي بايد داورخانه‌محور شود منبع:خبرگزاري ايسنا

داروسازی پردیس بین الملل کرمان - موزش داروسازي بايد داورخانه‌محور شود منبع:خبرگزاري ايسنا




همه چيز در باره استروئيد‌ها

داروسازی پردیس بین الملل کرمان مصرف استروئيد توسط كميته بين المللي المپيك و بسياري




آنتي بيوتيك

داروسازی پردیس بین الملل کرمان از بين باكتريها استرپتوميسس ها و باسيلوس ها و از ميان




برچسب :