گرایش و رشته های جدید تربیت بدنی
با توجه به رویکرد وزارت علوم جهت تخصصی سازی رشته ها و توسعه تحصیلات تکمیلی و برآورد کردن نیاز بازار کار، رشتۀ تربیت بدنی که دارای شش گرایش بوده است تبدیل به 6 رشته خواهد شد. به این شکل که گرایش تربیت بدنی عمومی منسوخ شده خواهد شد.
در کارشناسی ارشد، گرایشهای رشته کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزش عبارتند از: الف-فیزیولوژی فعالیت بدنی و تندرستی ب- فیزیولوژی ورزشی کاربردی ج- فیزیولوژی فعالیت بدنی محض د- فیزیولوژی فعالیت بدنی بالینی ه-تغذیه ورزشی.
رشته دوم در کارشناسی ارشد عبارت است از: کارشناسی ارشد مدیریت ورزش که گرایشهای این رشته در کارشناسی ارشد عبارت است از: الف-مدیریت بازاریابی در ورزش ب-مدیریت اماکن و تاسیسات ورزشی ج-مدیریت اوقات فراغت و ورزشهای تفریحی د-مدیریت راهبردی در سازمانهای ورزشی ه-مدیریت رسانههای ورزشی ح-مدیریت رویدادهای ورزشی.
سومین رشتۀ در کارشناسی ارشد رشته کارشناسی ارشد رفتار حرکتی که سه گرایش این رشته عبارت است از: الف-رشد حرکتی ب-یادگیری وکنترل حرکتی ج-آموزش تربیت بدنی.
رشته چهارم از کارشناسی ارشد به نام رشته کارشناسی ارشد آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی است که سه گرایش زیر مجموعه این رشته عبارت است از: الف-حرکات اصلاحی ب-امدادگر ورزشی ج-تربیت بدنی ویژه.
رشته پنجم در کارشناسی ارشد رشتۀ کارشناسی ارشد روانشناسی ورزشی که این رشته فقط یک گرایش دارد که آن شامل روانشناسی ورزشی است.
و اما رشته ششم از کارشناسی ارشد به نام کارشناسی ارشد بیومکانیک ورزشی که گرایشهای این زیرمجموعه عبارت است از: الف- بیومکانیک پایه ورزشی ب- بیومکانیک عملکرد ورزشی ج- بیومکانیک بازتوانی ورزشی د- بیومکانیک و مهندسی ورزشی.
تعداد واحدها در کارشناسی ارشد 32 واحد پیش بینی شده که توزیع این 32 واحد بدین شرح است:
دروس پایه شش واحد، دروس تخصصی 14 واحد، دروس انتخابی شش واحد و پایان نامه شش واحد.
اما در رابطه با تعداد واحدهای کارشناسیها 132 واحد است که این تعداد بدین تربیت توزیع شده است:
دروس عمومی 20 واحد،دروس پایه نظری 14 واحد، دروس پایه عملی 30 واحد، دروس اصلی نظری 20 واحد، دروس اصلی عمومی 16 واحد، دروس تخصصی نظری هر گرایش 20 واحد، دروس انتخابی عملی شش واحد و دروس انتخابی نظری شش واحد.
شایان ذکر است برنامه دوره دکترا که شامل شش رشته است که عبارت است از:
رشته دکترا فیزیولوژی ورزش که مدیریت این برنامه با دکتر حجت الله نیکبخت است. رشته دوم رشته دکترا مدیریت ورزش که مدیریت آن با دکتر سیدنصرالله سجادی است. رشته سوم رشته دکترای رفتار حرکتی که مدیریت برنامه آن دکتر عباس بهرام است و رشته چهارم رشته دکترای آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی با مدیریت دکتر محمدحسین علیزاده . رشته پنجم رشته دکترای روانشناسی ورزش با مدیریت برنامه محمدکاظم واعظ موسوی و رشته ششم با عنوان رشته دکترای بیومکانیک ورزشی با مدیریت برنامه دکتر حیدر صادقی است.
گرایشهای هر رشته دکترا؛ در رشته دکترای فیزیولوژی ورزش که شامل سه گرایش است. الف- فیزیولوژی ورزش عصبی و عضلانی ب- فیزیولوژی ورزش قلب، عروق و تنفسی ج-بیوشیمی و متابولیسم ورزشی.
رشته دوم در دکترا، رشته دکترای آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی که خود سه گرایش دارد. عبارتند از: الف-حرکات اصلاحی ب-امدادگر ورزشی ج-تربیت بدنی ویژه.
رشته سوم از برنامههای دکترا، به نام رشته دکترای رفتارهای حرکتی است که در این رشته سه گرایش تصویب شده که شامل الف-گرایش رشد حرکتی ب-گرایش یادگیری حرکتی ج-گرایش کنترل حرکتی.
رشته چهارم از برنامه دکترا به نام رشته دکترای روانشناسی ورزشی که دو گرایش زیر مجموعه آن است. الف-گرایش روانشناسی بالینی ورزش ب-گرایش روانشناسی تربیتی ورزش
برنامه پنجم دکترا به نام رشته دکترای بیومکانیک ورزشی است که سه گرایش آن عبارت است از:الف-گرایش بیومکانیک پایه ورزش ب- بیومکانیک عملکرد ورزشی ج- بیومکانیک بازتوانی ورزشی
برنامه ششم دکترا رشته دکترای مدیریت ورزشی است که سه زیر مجموعه دارد؛ الف-گرایش مدیریت اوقات فراغت و ورزشهای تفریحی ب-گرایش مدیریت راهبردی در سازمانهای ورزشی ج-گرایش مدیریت رویدادها و اماکن ورزشی. نکته مهم و قابل توجه این است که در هر برنامه دکترا 36 واحد منظور شده که شامل الف-دروس پایه شش واحد ب-دروس تخصصی 10 واحدج-دروس انتخابی دو واحد د- رسانه 18 واحد.
*45 گرایش در ساختار جدید علوم ورزشی طراحی شده است
تقریبا 15 رشته و دست کم 45 گرایش در ساختار جدید علوم ورزشی برای گسترش دانش آن در کشور طراحی شده است. که نکته مهم در طراحی این برنامه این است که در بسیاری از این گرایشها دانش جنبه کاربردی پیدا میکند. برای نمونه در تغذیه ورزشی فرد آماده میشود تا کارشناس زبده در طراحی برنامههای تغذیه ورزشی برای عموم و نیازهای رشتههای ورزشی باشد که این امر 100 درصد جنبه کاربردی خواهد داشت. اما برای گرایش فیزیولوژی ورزش محض فرد برای پیشرفت بهتر در این علم تحول پیدا میکند. بنابراین جای امیدواری است این برنامهها هر چه سریعتر در سطح کشور اجرا شود تا فارغ التحصیلان بتوانند خدمات خود را در سطح ورزش عمومی و کاربردی به سازمانهای مورد نیاز ارائه خدمات دهند.
*برای باشگاه خصوصی بدون متخصص نباید مجوز فعالیت صادر شود
آنچه مهم است سازمانهای حرفهای در ورزش کشور باید در استفاده از فارغ التحصیلان رشتههای فوق جدی باشند. برای نمونه باشگاههای خصوصی ورزشی که امروزه در حال توسعه هستند بدون داشتن متخصص مربوطه نباید برای آن ها مجوز فعالیت صادر شود. مشکل این جاست که بین برنامه ریزان علوم ورزشی در سطح کلان و به ویژه در وزارت علوم و مصرف کنندگان این دانشگاهها به طور خاص وزارت ورزش، وزارت آموزش و پرورش و همه باشگاههای حرفهای و غیر حرفهای، باشگاههای تندرستی و تمام سازمانهایی که بخش رفاه ورزش را به عهده دارند باید از متخصصین این رشتهها برخوردار باشند تا بتوانند کار خود را به نحو احسن پیش ببرند.
دکتر گائینی در پایان این گفتوگو مجددا تاکید کرد: دراین خصوص مشکل شکافی است که بین برنامهریزان علوم ورزشی در سطح کلان با سازمانهای مصرف کننده این علوم وجود دارد. معتقدم بسیاری از مدیران ورزشی در سطح کلان در سازمانهای حرفهای و باشگاهی اولا نسبت به این دانشها شناخت کافی ندارند ، دوم این که با کاربرد این دانشها در سازمانهای خود بیگانه هستند و سوم فرصتهای شغلی در اختیار افراد متخصص قرار نمیدهند. طبیعی است با این سه مشکل بومی سازی علوم ورزشی در میادین کاربردی با مشکل زیادی مواجه خواهد بود.
منبع: وب سایت دکتر ولی الله کاشانی
مطالب مشابه :
فقط دانشجو می دونه!
دانشجویان میکروبیولوژی آزاد کرج. انجمن علمی زیست شناسی خوارزمی. اتوماسیون تغذیه :
گرایش و رشته های جدید تربیت بدنی
برای نمونه در تغذیه ورزشی فرد آماده می سامانه اتوماسیون آموزش دانشگاه خوارزمی
کلیماتولوژی شهری
همين جزيره بر روي شهر کرج در غرب اين جزيره تشکيل اتوماسیون تغذیه خوارزمی
اخبار ورزشی خبرگزاری ایسنا
سامانه اتوماسیون دانشکده تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج دانشگاه خوارزمی
برچسب :
اتوماسیون تغذیه خوارزمی کرج