گزارشی ازبحران کم آبی زنجان
طی چند سال گذشته بحران کم آبی در استان زنجان وجود داشته و با وجود هشدارها در خصوص مصرف بهینه هنوز این مشکل حل نشده است.
در طی سال های گذشته بازدیدهای مختلفی از سوی مسئولان از روستاهایی که بیشتر با بحران کم آبی مواجه هستند، صورت گرفته و در برخی موارد آب معدنی در بین روستاییان توزیع شده است.
امسال هم با وجود بارش های خوبی که در استان صورت گرفته است، مسئولان در خصوص بحران کم آبی به ویژه در فصل تابستان هشدار داده اند، چرا که افت آب های زیرزمینی معضلی است که با بارش نه چندان مطلوب باران حل نمی شود.
البته در سال های گذشته بارش برف نیز در استان زنجان کاهش یافته و این امر نیز مشکلاتی را به وجود آورده است.
البته مسئولان استان زنجان نیز بارها در این زمینه هشدار داده اند.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان در گفت و گو با خبرنگار موج رسا اظهار کرد: ذخایر آب زیر زمینی استان زنجان با توجه به فشار بیش از حد به سفره های آب زیر زمینی در حال کاهش است. امیر حمیدنیا افزود: طی 22 سال گذشته دو میلیارد و 200 میلیون متر مکعب معادل ،25 برابر سد منجیل، بیش از ظرفیت دشت های این استان از ذخایر آب زیر زمینی برداشت شده است. وی یادآورشد: میزان افت سطح آب های زیر زمینی در سطح دشت های این استان از7،5 تا 5، 24 متر متفاوت است. حمیدنیا اظهار کرد: این استان هم اکنون چهار سد بزرگ تهم، گلابر، کینه ورس و تالوار را دارد که در مجموع نزدیک به 150 میلیون متر مکعب آب پشت آنها ذخیره شده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان، گفت: بر اساس آخرین آمار گرفته شده تا 20 اردیبهشت امسال 57 میلیون و 710 هزار متر مکعب آب در پشت سد تهم، 58 میلیون و 110 هزار متر مکعب آب در سد گلابر، 15 میلیون و 960 هزار متر مکعب در کینه ورس و 17 میلیون و 790 هزار متر مکعب در سد تالوار ذخیره شده است. وی به مصرف آب در بخش های مختلف اشاره کرد و گفت: مصرف حوزه کشاورزی 89،5 درصد، صنعت 4 و شرب و بهداشت 6،5 درصد آب موجود در این استان است. حمیدنیا به کاهش منابع آب طی سالهای گذشته اشاره کرد و ادامه داد: طی این سال ها حتی شاهد خشک شدن رودخانه پر آب قزل اوزن بوده ایم. مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان، به افت شدید منابع آب زیر زمینی و وضعیت دشت های ممنوعه این استان اشاره کرد و گفت: با افت سالانه 144 سانتی متری از آبهای زیر زمینی دشت ابهر و خرمدره تاکنون 24 متر و 40 سانتی متر از ذخایر این دشت کاهش یافته است. وی افزود: در دشت سجاس و حلب نیز با افت سالانه 49 سانتی متری تاکنون هشت متر و 30 سانتی متر از ذخایر زیر زمینی این منطقه کاهش یافته است. حمیدنیا یادآورشد: این وضعیت در دشت قیدار نیز اسف بار بوده و با افت 62 سانتی متری سالانه، تا کنون 10 متر از عمق آبهای زیر زمینی این دشت کاهش یافته است. مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان، به کاهش 11 متری سطح آب های زیر زمینی دشت زنجان طی سالهای گذشته اشاره کرد و از افت 50 سانتی متری آن به صورت سالانه خبر داد. وی افزود: افت 65 سانتی متری سالانه از دشت گل تپه و زرین آباد موجب کاهش 7.48 متری سطح سفره های زیر زمینی این دشت شده است.
*وجود 7369 حلقه چاه غیر مجاز در زنجان حمیدنیا تعداد چاه های غیر مجاز موجود در سطح این استان را هفت هزار و 369 حلقه در هفت دشت برشمرد و از وجود 10 هزار و 626 حلقه چاه مجاز در زنجان خبر داد. مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان، با بیان اینکه از هفت دشت این استان پنج منطقه آن ممنوعه هستند، تصریح کرد: دشت های زنجان، سجاس، ابهر و خرمدره، گل تپه و زرین آباد و قیدار ممنوعه معرفی شده اند. وی به برنامه این شرکت برای نصب کنتورهای هوشمند بر چاه های آب اشاره کرد و از نصب یک هزار و 45 دستگاه کنتور هوشمند بر روی چاه های برقدار خبر داد. حمیدنیا یادآورشد: در سال جاری نیز با آغاز فصل شروع به کار این چاه های آب، بر اساس هماهنگی با شرکت توزیع نیروی برق، فرایند نصب کنتور هوشمند به مرحله اجرا گذاشته شده و با توجه به توان کنتور سازان در نظر است تا حد امکان، تعداد کنتورهای نصب شده به چهار و 800 فقره برسد. مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان، گفت: مسوولان برای مبارزه با خشکسالی طی سالهای گذشته اقدام به مطالعه باروری ابرها، نصب کنتور حجمی بر روی چاه ها، مکانیزاسیون آبیاری، استفاده چند منظوره از آب، حفاظت کیفی و کمی آب، توسعه کشت گلخانه ای، استفاده از پساب های مجدد برای صنایع و ذخیره سازی آب در سدها کرده اند.
*کاهش 17 درصدی نزولات آسمانی در زنجان مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان نیز در گفت و گو با موج رسا اظهار کرد: با توجه به بارش های موجود، بارش در زنجان نسبت به سنوات قبل شاهد کاهش 17 درصدی نزولات آسمانی است. مسلم پور نصرت افزود: با این وجود در شرایط کنونی با برداشت از منابع آب زیر زمینی و سطحی، مشکلی از نظر کمی وجود ندارد. وی یادآورشد: اما با ادامه روند مصرف کنونی در زمان اوج صرف آب احتمال مواجهه با مشکل در این بخش بالا است و باید با مدیریت مناسب از مواجهه با کمبود آب جلوگیری کرد. پور نصرت اظهار کرد: این مشکل در شهر زنجان کمتر ولی در شهرهایی همچون ابهر به علت کمبود منابع آب شرب ذخیره شده، در پیک مصرف با افت فشار با مشکل مواجه خواهند شد. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان، گفت: هم اکنون این شرکت برنامه انتقال آب از سد کنیه ورس به شهر ابهر را در دستور کار دارد. وی خاطر نشان کرد: این پروژه به علت کمبود اعتبار با سرعت پایینی پیش می رود.
پور نصرت ادامه داد: از سوی دیگر این شرکت در تلاش برای تجهیز چاه های آب شرب است تا به این طریق آب مورد نیاز این شهر را تا زمان تکمیل و بهره برداری از مدار انتقال آب از کینه ورس به ابهر تامین کند. مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان مصرف کنونی منابع آب در این استان را بیش از حد نرمال عنوان و بر لزوم کاهش 20 تا 30 درصدی مصرف آب توسط مردم تاکید کرد. وی تاکید کرد: در صورتی که شهروندان در مصرف کنونی آب خود صرف نظر کرده و صرفه جویی 20 درصدی را در پیش گیرند می توان آب مورد نیاز 100 تا 120 هزار نفر را بدون راه اندازی تجهیزاتی خاص و صرف اعتبار تامین کرد. پور نصرت صرفه جویی مردم در استفاده بهینه از منابع آبی را بسیار مهم ارزیابی کرد و قیمت پایین آب را مهمترین عامل در مصرف بی رویه این سرمایه عظیم برشمرد. مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان صرفه جویی در مصرف آب را بهترین روش برای جلوگیری از هدر رفتن این سرمایه عظیم عنوان کرد. وی به روند استفاده مجدد از آب تصفیه شده صنایع اشاره کرد و از غیر قابل مصرف بودن آن برای شرب و صنایع خبر داد. پور نصرف افزود: در صورتی که بتوان پساب صنایع را به گونه ای تصفیه و وارد طبیعت کرد که دوباره مورد بهره برداری قرار گیرد، بخشی از مصرف آب در صنایع و یا کشاورزی کاهش خواهد یافت. مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان گفت: هم اکنون پساب صنایع در شهر زنجان پس از تصفیه اولیه وارد رودخانه رنجانرود و به این طریق راهی طبیعت می شود. وی تاکید کرد: با توجه به کمبودهای موجود در آب شرب زنجان و افت منابع زیر زمینی، باید با تجدید نظر در واگذاری آب به صنایع و بهره گیری از تجهیزات مناسب، زمینه تصفیه پساب ها را به گونه ای فراهم کرد که بتوان آن را به جریان منابع زیر زمینی افزود. پور نصرت با بیان این اینکه 90 تا 92 درصد آب این استان در بخش کشاورزی و با کمترین راندمان مصرف می شود، هدر رفت آب در این بخش را بیش از 60 درصد عنوان کرد. مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان گفت: مصرف آب شهری کمتر از دو درصد منابع موجود است که 25 درصد آن به هدر می رود. وی بر لزوم کاهش مصرف آب شرب و جلوگیری از اسراف تاکید کرد و به برنامه ریزی های انجام شده برای اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها و کاهش 15 درصدی مصرف مردم تا پایان برنامه پنجم اشاره کرد. پور نصرت مصرف آب شرب در کشورهای پیشرفته را کمتر از هشت درصد خواند و تعویض کنتورها، اصلاح شبکه های توزیع و برخورد با انشعابات غیر قانونی را برای کاهش مصرف آب شرب شهری ضروری برشمرد. مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان به کشف دو هزار انشعاب غیر قانونی طی سال 92 از شهر زنجان اشاره کرد و بر لزوم آموزش مردم در زمینه مصرف صحیح منابع آبی تاکید کرد.
گفتنی است، به نظر می رسد بحران کم آبی در زنجان تنها با صرفه جویی و رعایت موازین استفاده از سفره های آب های زیرزمینی محقق می شود که باید در این زمینه اطلاع رسانی مناسب به مردم صورت گیرد.
امید است این گزارش تلنگری به مردم ومسئولان زنجانی در خصوص بحران کم آبی و نیاز به صرفه جویی را بیان کرده باشد.
منبع:گزارش موج رسا
مطالب مشابه :
آخرین نامه ام به شایسته
دریـــگ آبـــی - آخرین نامه ام به شایسته - طنین موج های
اولین سالگرد تاسیس مجموعه موج های آبی باران رضوانشهر يزد
رضوان نیوز (مجومرد) صدوق - اولین سالگرد تاسیس مجموعه موج های آبی باران رضوانشهر يزد - نام
میلاد امام رضا مبارک......
طنین حیات - میلاد چشمههای خروشان تو را میشناسند/ موجهای پرسش تشنگی را تو آبی، جوابی
گزارشی ازبحران کم آبی زنجان
طنین آب گفت و گو با خبرنگار موج رسا رسد بحران کم آبی در زنجان تنها با صرفه جویی و
متن برنامه معرفت - مراد از دریا در نگاه عرفا
این کوهی که صدای بانگ مشتاقی درش طنین افکن نیست باید با ماست موج آبی محو و سکر است
نمونه سوالات درس روانشناسی عمومی( کتاب مبانی روانشناسی عمومی دکترگنجی)
دیدن رنگ نارنجی پس ازدیدن رنگ آبی. طنین د) اشباع 9-معنی طول موج و دامنه به ترتیب
پاییز
تا آهنگ ترانه هایم را با طنین شعر نگاهت تنظیم افق در موج اشک و خون آسمان ها آبی.
برچسب :
طنین موج آبی