سوسک قهوه ای غلات (Anisoplia.sp)

سوسک های قهوه ای گندم اولین بار در سال 1340در ایران گزارش شده است و مناطق انتشار آن شامل استانهای کردستان، مرکزی، آذربایجان، کرمانشاه، مازندران، چهارمحال و بختیاری و گرگان می باشد.لارو آن از ریشه گیاهان خانواده گندمیان و همچنین از بقایای گیاهی موجود در خاک تغذیه می نماید.

لارو در دومین سال دوره زندگی خود ممکن است به دانه های غلات که تازه می رویند حمله می کند و با تغذیه از جوانه های گیاهچه ها از این راه نیزخسارت وارد سازد.

حشره کامل آفت هم روی خوشه به دانه های نارس گندم حمله نموده ودر نتیجه تغذیه خوشه ها را پوک و موجب کاهش شدید محصول می گردد.

دو گونه مهم از سوسک های قهوه ای شاملAnisoplia austtriaca که در قسمت جلو بال پوش ها لکه مستطیلی سیاه رنگ وجود دارد و در گونه ی A.leucaspisبال پوش ها بدون لکه مستطیلی سیاه رنگ است. گونه های مختلف این حشره به مزارع گندم و جو خسارت می زند. لاروها از ریشه غلات و همچنین از جوانه های تازه سبز شده آنها تغذیه می نماید. حشره کامل A.leucaspis به رنگ قهوه ای مایل به سیاه و به طول 10-14 mmبوده و تمام بدن پوشیده از کرک های به رنگ زرد می باشد لارو حشره از نوع خمیده و دارای سه جفت پا در سینه می باشد حشره کامل A.austriaca  بزرگتر از سایر گونه های  Anisoplia بوده و طول آن به 15 mmمی رسد. رنگ عمومی بدن قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره و روی بال پوش های آن اغلب یک لکه مربع مستطیلی شکل و به رنگ سیاه وجود دارد. در ناحیه شکم و پاها پوشیده از کرک هایی می باشد. لارو این حشره کرمی رنگ،خمیده و به طول 20-25mm است.آخرین قطعه بدن آن بزرگتر از سایر قطعات بوده و به رنگ سیاه می باشد. سرو پاهای لاروها قهوه ای رنگ هستند.

سوسک های قهوه ای زمستان را به صورت لارو یک ساله یا دو ساله زیر خاک به سر می برند بدین ترتیب که لاروهای یک ساله اغلب عمیق تر و در عمق 25-30cm و لاروهای دو ساله در عمق 5-8cm زمستان گذرانی می نمایند. در بهار لاروهای دو ساله تبدیل به شفیره شده و حشره کامل از اوایل خرداد ظاهر شده و خروج آنها تا مدتی ادامه دارد.

طول عمر حشره کامل 40-45روز می باشد.تعداد تخم های که بوسیله هر حشره ماده گذاشته می شود بین 20-50عدد می باشد. حشره ماده تخم های خود را بسته به میزان رطوبت خاک در عمق 8-20cm قرار می دهد.بدین ترتیب که هر قدر رطوبت خاک کم باشد تخم ها عمیق تر گذاشته می شود.

سوسک های قهوه ای غلات در هر دو سال یک نسل دارند.

مبارزه :

1-کاشت ارقام زود رس گندم و جواز شدت خسارت آفت جلوگیری به عمل می آورد.

2-چون لاروهای این آفت در خاک به سر می برند بنابراین شخم عمیق بلافاصله پس از برداشت محصول مخصوصاٌ همراه با پا شیدن حشره کش مناسب موجب مرگ لاروها خواهد شد.

3-در مناطقی که سوسک قهوه ای همراه با سن گندم شیوع  دارد مبارزه شیمیایی که علیه پوره سن انجام می شود می تواند علیه سوسک های قهوه ای نیز موثر واقع شود.

4-در مبارزه با حشره کامل می توان از ترکیباتی مانند سوین(یک کیلو گرم خالص در هکتار)و دورسبان(یک کیلو گرم خالص در هکتار)استفاده کرد.

5-جهت مبارزه با لارو سوسک قهوه ای از سم دیازینون گرانوله به میزان 20-30 کیلوگرم در هکتار استفاده می شود


مطالب مشابه :


افات مهم برنج

گالری عکس افات - افات مهم برنج حشره بالغ سوسک کوچک با بدني کشيده به طور 5/2 الي 5/3 ميليمتر.




دستیابی محققان ایرانی به روش جدید مبارزه با آفت برنج

زراعت 87 - دستیابی محققان ایرانی به روش جدید مبارزه با آفت برنج - پایگاه اطلاع رسانی




آفات انباری مهم برنج

شپشه برنج Oryzae sitophilus. حشره کامل سرخرطومي کوچکي به نگ قهوه اي است و روي پيش گرده از فرورفتگي




انبارداری برنج

سوسک دانه برنج دارای بالهای زیر است و از این رو حشره کامل قادر به پرواز است.




شپشه برنج Sitophilus oryzae L

فروشگاه سموم گیاهی کوهدشت طرقبه - شپشه برنج Sitophilus oryzae L - کشاورزی ، گیاهپزشکی و (IPM) - فروشگاه




سوسک قهوه ای غلات (Anisoplia.sp)

ترویج - سوسک قهوه ای غلات کاشت داشت برداشت برنج. کرم خراط ( پروانه فری ) Zeuzera pyrina.




کرم ساقه خوار برنج

گیاهپزشکی 87 - کرم ساقه خوار برنج - گروه گیاه پزشکی دانشگاه تربیت معلم آذربایجان




کرم ساقه خوار نواری برنج

کرم ساقه خوار نواری برنج Chilo suppressalis Walker. سوسک های خانواده Staphylinidae شکارگر تخم پروانه ها




سوسک شاخدار خرما و یا سوسک کرگدنی خرما Oryctes elegans

گیاهپزشکی - سوسک شاخدار خرما و یا سوسک کرگدنی خرما Oryctes elegans - - • بیماری های برنج




سوسک سیاه گندم: Zabrus tenebrioides

کلینیک گیاه پزشکی کشاورز - سوسک سیاه گندم: Zabrus tenebrioides شپشه دندانه دار برنج Oryzaephilus surinamensis.




برچسب :