شکلات وکنترل کیفیت در این صنعت

شکلات وکنترل کیفیت در این صنعت

تاریخچه شکلات و خواص آن

شکلات یکی از پر مصرف ترین مواد خوردنی جهان است. کافی است در نظر آوریم که در اروپا سالانه میلیاردها دلار شکلات مصرف می شود. اروپایی ها به طور متوسط سالانه 9 کیلو شکلات می خورند، این رقم در اروپا به بیش از 2 میلیون تن در سال می رسد. شکلات در واقع نوعی سیستم کلوئیدی است که در آن فاز مایع را کره کاکائو و فاز پراکنده را ذرات پودر کاکائو و شکر تشکیل می دهند. شکلات به دلیل داشتن سه ماده کافئین، تئو برومین ، وفیتل استیل آمین محرک ملایم بوده و موجب احساس شعف و ارامش بخشی می گردد. شکلات نه تنها یکی از اجزای اصلی مورد استفاده در قنادی است ، بلکه طعم لذت بخش آن باعث شده که در شیرینی سازی ، بستنی سازی و سایر فرآورده های غذائی مورد استفاده قرار گیرد. شکلات را به اشکال مختلف از قبیل آشامیدنی ، شربت ، طعم دهنده ، پوشش یا شیرینی مورد استفاده قرار می دهند.

شکلات به انواعی از خوراکی‌های منشق از کاکائو گفته می‌شود.این ماده غذایی پر طرفدار و انرژی زا،  بطور معمول از ترکیب شیر، شکر، کره کاکائو و پودر کاکائو با نسبت‌های متفاوت تولید می‌شود.

کاکائو بومی آمریکای جنوبی، آمریکای مرکزی و مکزیک است و حداقل به مدت سه هزار سال در این منطقه کشت می‌شده‌است. مدارک باستان‌شناسی حاکی از کشت و استفاده خوراکی از این ماده در هندوراس در حدود ۱۱۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است. شکلات در قسمت آمریکای مرکزی، نوعی کالای لوکس محسوب می‌شد و از دانه‌های کاکائو هم به عنوان پول استفاده می‌کردند. درگذشته شکلات بیشتر در نوشیدنی‌های شکلاتی کاربرد داشته‌است.

اولین بار، فاتحان اسپانیایی کاکائو را برای نشان دادن به پادشاه و ملکه اسپانیا از آمریکا به اروپا آوردند؛ و خیلی زود، این ماده جزو مواد غذایی قاره اروپا گردید. آن زمان از شکلات تنها در انواع نوشیدنی‌ها استفاده می‌شد که البته مقداری شکر به نوشیدنی اضافه می‌کردند تا تلخی آن گرفته شود. تا قرن ۱۷، شکلات در اروپا، ماده غذایی گران قیمتی محسوب می‌شد که تنها ثروتمندان از آن استفاده می‌کردند.

در سال ۱۸۲۸م، هلندی‌ها روشی اختراع کردند که طی آن، چربی دانه‌های کاکائو را می‌گرفتند و از آن، کره کاکائو تهیه می‌کردند. از باقی مانده دانه کاکائو هم پودر کاکائو تهیه نمودند. همچنین طی روشی دیگر، شکلات را قلیایی نموده و به این ترتیب، مزه تلخ آن را از بین می‌بردند. از آن زمان بود که شکلات‌ها به شکل امروزی تهیه شد. گفته شده که جوزف فرای، اولین کسی بود که در سال ۱۸۴۷م، شکلات‌های امروزی را عرضه نمود که به راحتی قابل خوردن باشند.

با وجود پیشرفت‌هایی که در صنعت شکلات انجام شد، شکلات محبوبیت فراگیر خود را مرهون جنگ جهانی اول است. در طول این جنگ، این ماده غذایی به عنوان جیره غذایی سربازان به کار گرفته شد و سربازان پس از بازگشت از جنگ، بهترین مبلغ آن بودند. به این ترتیب تا سال ۱۹۳۰ حدود ۴۰ هزار نوع شکلات گوناگون تولید شد.

شکلاتها معمولاً با شیر ترکیب شده و وارد بازار می‌گردند. هر قدر درصد شکلات استفاده شده بیشتر باشد شکلات سیاه تر و تلخ تر می‌شود. شکلاتها از ۱۰٪ (شکلات سفید) تا ۹۹٪ (دارک چاکلیت یا شکلات تلخ) درجه بندی می‌شوند. معمولاً اسانس نعنا، پرتقال، موز، توت فرنگی و… را برای طعم دادن به شکلات اضافه می‌کنند.در شکلات‌های تخته‌ای از مغز میوه جات مثل، گردو، فندق، بادام زمینی و… استفاده می‌شود. گاهی عسل، کارامل، مربا، کشمش یا شراب هم در تهیه شکلات به کار می‌رود. شکلات یکی از معروف‌ترین اسنک‌ها در همه جای دنیاست.یکی از افزودنی‌های نامطلوب که باعث کاهش قیمت شکلات می‌شود، موم پارافین است. شکلات‌های دارای این افزودنی در دمای بدن به سرعت ذوب نمی‌شوند و از این روش قابل شناسایی می‌باشند.تولید و مصرف شکلات در ایران نیز همچون بسیاری از کشورها سابقه‌ای چندان طولانی ندارد. اولین کارخانه شکلات سازی در ایران حدود ۶۰ سال پیش توسط دو برادر مهاجر روسی در تبریز راه اندازی شد. محصول این کارخانه تا مدتها فقط آب نبات و تافی برای بچه‌ها بود. این کارخانه و کارخانه‌های متعددی که بعد از آن بوجود آمدند، بتدریج دامنه فعالیت خود را گسترش دادند و انواع دیگری از محصولات را تولید کردند. در دهه‌های اخیر این شرکتها بطرف تولید شکلات‌های تخته‌ای و لقمه‌ای در قالب مجلسی حرکت کرده‌اند. بطوری که امروزه انواع تافی، کارامل، کرم کاکائو، کارولین و شکلات‌های مغزدار، فانتزی، تیره و روشن در اشکال مختلف با بسته بندی‌های مناسب تولید می‌کنند. از فن آوری پیشرفته در زمینه استفاده از دانه‌های روغنی کاکائو برخوردارند و برخی از آنها در سالهای اخیر بعنوان واحدهای تولید کننده یا صادر کنند نمونه انتخاب شده و جوایزی هم دریافت داشته‌اند.

مصرف شکلات ممکن است باعث آرامش و خواب آلودگی شود. نوع سیاه آن به دلیل وجود آنتی اکسیدان جلوی تولید رادیکال‌های آزاد را می‌گیرد و بنابراین مفیدتر است. ولی مصرف این ماده در پوکی استخوان تاثیر مخرب دارد. مصرف شکلات همچنین برای سگ‌ها، گربه‌ها و اسب‌ها مضر است و همچون سم در بدن آنها عمل می‌کند.

شکلات) (بصورت خام یا فرآوری شده)ماده غذایی می باشد که از دانه های درخت گرمسیری کاکائو به دست می آورند. اولین استفاده ثبت شده از شکلات به سال 1100 قبل از میلاد باز میگردد. در ابتدا اقوامی مانند مایا ها و آزتک ها از شکلات نوشیدنی می ساختند که به ان نامی به معنای "آب تلخ" داده بودند. دانه درخت کاکائو مزه بسیار تلخی دارد و حتما باید جوشانده شود تا طعمش تغییر کند.
اواخر قرن 18 این ایده مطرح شد که می توان از شکلات به عنوان شیرینی یا چاشنی دسرها استفاده نمود. اروپایی ها (بریتانیایی ها) اولین کسانی بودند که این کار را ابداع کردند.پس از آن شیرینی فروشی های سوییس و دانمارک و ایتالیا نیز از شکلات به عنوان شیرینی استفاده کردند.
شکلات بصورت شیرینی نخستین بار در سال 1847 در اولین بار (کافی شاپ) شکلات استفاده شد. شکلات در آن زمان تلخ و شیرین بود و ریچارد کدبری اولین کسی بود کهشکلات را بصورت جعبه آورد. شیر شکلات قیمت این محصول را پایین آورد چون کره کاکائو کمتری استفاده می کرد و به دلیل طعم کرم مانندش مشتریان آن را دوست داشتند و می خریدند.
در اوایل 1900 آمریکایی ها شروع به مخلوط نمودن مواد دیگر در شکلات کردند و در تنسی اولین نوع این مخلوط به نام گو گو کلاسترز مخلوطی از بادام زمینی و کارامل با رویه ای از میلک چاکلت به بازارعرضه شد.
در همان دوره ماشین آلات صنعتی برای تولید شکلات پیشرفت نمودند، ماشینها قادر بودن شکلات را بسیار سریعتر از کارگران درون کاغذ بپیچند و به همین دلیل قیمت شکلات بسیار ارزانتر شد و مردم معمولی توانایی خرید شکلات را پیدا کردن.
با اینهمه محبوبیت و فراوانی شکلات بعد از جنگ جهانی اول به دست آمد. زیرا شکلات جیره اصلی و میان وعده سربازها در میادین جنگ شده بود. وقتی سربازها به خانه برگشتند از شکلات تعریف می کردند و به این ترتیب در سال 1930 چهل هزار نوع شکلات تولید شد.

در جنگ جهانی دوم شکلات برای نیروهای خارج از کشور فرستاده می شد تا به این ترتیب به جیره آنها کمکی شده باشد.
بعضی از مردم می پرسند آیا شکلات سفید واقعا شکلات است؟ تنها ترکیبی که از شکلات گرفته می شود و نبودش علت سفیدی شکلات است، لیکور میباشد (که الکل نیست) در نتیجه شکلات سفید طعم و رنگ شکلات را نخواهد داشت.
شکلات اکثرا در سه حالت تیره، شیری و سفید می آید و انواع دیگر آن مغزدار، جویدنی، ترش، خامه ای، میوه ای و ... است و میتوان شامل روکشی از شکلات تیره، سفید یا شیری باشد.
یکی دیگر از افزودنی هایی که امروزه به شکلات اضافه می شود و قیمت آن را پایین می آورد موم پارافین می باشد، شاید تشخیص آن به سادگی میسر نباشد اما یکی از نشانه های این افزودنی نامطلوب این است که شکلات به سرعت در دهان آب نمی شود.
شکلات شامل ترکیباتی است که بر فیزیک انسان اثر می گذارد و ممکن است باعث آرامش و خواب آلودگی شود. اما همین ترکیبات در بدن بعضی حیوانات مانند سگ و گربه تولید سم می کند و برای آنها مضر است. از میان شکلاتها، شکلات تیره برای سلامتی مفید تر می باشد زیرا به دلیل آنتی اکسیدان مانع تولید رادیکال های آزاد در بدن می شود. امروزه بعضی از بزرگترین تولید کنندگان شکلات یکصدمین سال تولید خود را جشن می گیرند. شکلات ماده ای است که در تهیه انواع شیرینی جات در سراسر دنیا به کار می رود اغلب واژه کاکائو و شکلات را به جای هم به کار می برند اما باید بدانیم که کاکائو ماده ای تلخ مزه است که از درخت گرمسیری کاکائو به دست می آید و اصلاً به تنهایی استفاده نمی شود. دانه کاکائو از یک بخش جامد تشکیل شده است و همچنین شامل چربی می باشد. مخلوط این بخش جامد با چربی کاکائو و مواد دیگر شکلات  را تشکیل می دهد .ترکیبات کاکائو شامل آب، پروتئین، چربی، هیدراتهای کربن،کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسم، تیامین، رایبوفلاوین، نیاسین،آلفاتیدیک هایدروکربن، استیگماسترول، تئوبرومین، کاکائورد،کافئین،آمیدون، تانن، سلولز، مواد ازته، مخلوطی از چند سینسترول، آراشیک اسید، اولئیک اسید، پالمتیک اسید، استه آریک اسید، ویتامین های A-C-D  می باشد . شکلات ازمغذی ترین و مفیدترین غذاهاست که البته در صورت افراط ممکن است مضر واقع شود و برای افرادی که کبد سالم ندارند و یا زیاد چاق هستند مناسب نیست. به علت داشتن ویتامین Dچربی شکلات برای کودکانی که دچار نرمی استخوان هستند مفید است. 

انواع مختلف شکلات به این قرار است: شکلات تیره، بدون شیر تهیه میشود. شکلات شیری، در تهیه آن شیر به کار رفته است. شکلات کم شیرین، مقدار شکر آن کم است. شکلات سفید، در تهیه آن فقط از چربی کاکائو استفاده می شود. شکلات هایی که در ترکیب آنها قهوه به کار رفته و انواع دیگر مثل شکلات هایی که به آن انواع مختلف اسانس برای طعم دادن اضافه می کنند، می باشد. در تهیه شکلات همچنین میتوان از مغز ها مثل گردو، فندق، بادام زمینی،..... و گاهی عسل،کارامل،کشمش، نارگیل ،.....) استفاده کرد. بهترین دما برای نگهداری شکلات در دمای 15تا18 درجه می باشد. همچنین در ظرف در بسته بدور از تابش مستقیم نور و جای خشک نگهداری شود و از قرار دادن مواد غذایی با بوی تند در مجاورت شکلات خودداری شود زیرا شکلات جاذب می باشد .

شکلات حاوی 300 ماده شیمیایی است. شکلات تیره حاوی فلاونوئید و ترکیبات پایه گیاهی آنتی اکسیدان های حفاظتی نظیر آنچه در چای سبز موجود است می باشد و می تواند به کاهش فشار خون، بهبود گردش خون،کنترل سنتز نیتریک اسید و در نتیجه تنظیم جریان فشار خون و پیشگیری از مسدود شدن شریان ها کمک نماید و در نتیجه این عوامل سلامت قلب و عروق حاصل می گردد  تئوبروماین ترکیبی است که به مقدار جزئی در شکلات موجود است و ترکیب آن با کافئین و احتمالاً دیگر مواد موجود در شکلات به ایجاد احساس نشاط در مصرف کنندگان شکلات منجر می شود .

 فلاوانول یک ترکیب بسیار مفید در شکلات است که مزه تلخ شکلات هم ناشی از این ماده است هر چه مقدار این ماده در شکلات کمتر باشد مزه شکلات شیرین تر می شود این ماده همانند فلاونوئید یک آنتی اکسیدان است که خطر بروز بیماری های قلبی و سرطان را کاهش می دهد و می تواند از بروز دیابت و فشار خون و از زوال عقل جلوگیری کند.

اپی کاتچین، می تواند از ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی عروقی پیشگیری کند و میزان آن از اپی کاتچین موجود در چای چهار برابر بیشتر است.

بسیاری از خانم ها پیش از عادت ماهیانه میل عجیبی به خوردن شکلات دارند این مساله می تواند به دلیل وجود منیزیم در شکلات باشد.کمبود منیزیم باعث بروز ناراحتی هایی در دوران پیش از قاعگی می شود.

علاقه برخی از خانم ها به خوردن شکلات در دوران بارداری می تواند به دلیل کم خونی آنها باشد. شکلات حاوی آهن می باشد و برای کم خونی مفید است.فنیل اتیل آمید، سبب ترشح دوپامین در بدن می شود و ضد افسردگی است. تریپتوفان یک نوع اسید آمینه می باشد. مصرف آن موجب ترشح سروتونین در مغز می گردد و ایجاد سرخوشی، لذت و وجد می کند.کاکائو محتوی مقدار زیادی از یک نوع ماده معدنی زیبایی دهنده به نام گوگرد می باشد. گوگرد به ساخته شدن مو و ناخن های سالم تر و داشتن پوست زیبا کمک می کند و همچنین در سم زدایی کبد موثر است. سالم کارکردن لوزالمعده را حمایت می کند

شکلات یک غذای سالم برای قلب و مغز می باشد و کاکائو یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان های گیاهی می باشد.  پژوهش های جدید نشان می دهد بین کاکائو و سلامت رگ های قلب به دلیل کم کردن خطر لخته شدن خون و حمله های قلبی رابطه وجود دارد. شکلات می تواند خطر دیابت را در زنان کاهش دهد و این امر به دلیل وجود فلاونوئید در ترکیب آن می باشد. پژوهشگران آمریکایی در پژوهشی روی زنان بارداری که شش ماه مرتب شکلات تیره مصرف کردند دریافتند نوزادان این مادران نسبت به نوزادان مادرانی که از ترس چاقی شکلات مصرف نمی کردند کودکان خندان و با نشاط تری هستند. این پژوهشگران توصیه می کنند مادران بارداری که دچار افسردگی و تنش هستند بهتر است شکلات بخورند. نتایج پژوهشگران مرکز پزشکی دانشگاه جون تاون نشان داد نوعی ترکیب موجود در دانه های کاکائو موسوم بهGECGC  می تواند سرعت رشد تومورهای سرطانی را در انسان کاهش داده و سرعت تخریب این تومور را شدت بخشد. بیشترین واکنش مربوط به دو نوع مختلف سرطان روده بزرگ بوده است. به طور کلی رشد تومورها تا 50درصد کاهش یافته و بیشتر سلولهای سرطانی تخریب شدند. در نتایج تحقیقاتی که به وسیله دانشمندان دانشکده پزشکی پنسیلوانیا به انجام رسیده است ثابت شده است که خوردن شکلات یا نخوردن آن تاثیر مهمی در ایجاد آکنه و جوش ندارد. محققان در اسکاتلند و ایتالیا با انتشار مقاله ای در نشریه نیچر اظهار داشتند افزودن شیر به شکلات ممکن است خواص مفید آن را خنثی نماید. احتمالاً پروتئین شیر ضد اکسید های شکلات را به دام می اندازد و در نتیجه این مواد مثل زمانی که شکلات سیاه تنها مصرف می شد جذب بدن نمی شود و تاثیر محافظتی آن از دست می رود. کاکائو می تواند جایگزین مناسبی برای افرادی که به آسپرین حساسیت دارند باشد. شکلات های شیری از ابتلا به افسردگی جلوگیری می کند چرا که روغن کاکائو و ویتامین Eموجود در آن به مغز جهت نو کردن و تجدید خود کمک می کند. مطالعه جدیدی در دانشگاه جان هاپکینز نشان داده است فقط خوردن چند قطعه کوچک از شکلات تیره احتمال حمله قلبی را کاهش می دهد چنین کاهشی نتیجه کاسته شدن تمایل پلاکت به تشکیل لخته است. شکلات هایی که در ترکیبات خود حاوی قهوه می باشند به دلیل وجود کافئین بالا در قهوه باعث می شوند قدرت و توانایی مغز افزایش یابد.  کافئین باعث بهبود بخشیدن تنفس می شود و لوله های هوایی ریه ها گشاد و باز شده و باعث می شود تنفس بیماران مبتلا به آسم آسان گردد. همچنین با کاهش خستگی عضلات تنفسی باعث راحت شدن تنفس می شود. قهوه همچنین محرک و باز کننده کرفتگی عضلات است و عمل هضم را آسان می کند سردرد ها را تسکین می دهد و برای کسانی که خواب زیادتر از حالت طبیعی دارند مفید است و خواب آنها را متعادل می کند.قهوه سلسله اعصاب سمپاتیک و دستگاه گوارش را تحریک می نماید و محرک است. اغلب دانشمندان و نویسندگان با استفاده از قهوه کار خود را آماده می کنند. اشخاص مبتلا به بیماری های قلبی و اشخاص عصبانی وآنهایی که فشار خون دارند با احتیاط مصرف نمایند. کاکائو و قهوه مفید و بر ضد فساد دندان اند. تحقیقات انجام شده در یکی از مراکز دندانپزشکی معلوم شده است به علت داشتن تانن می تواند در فعالیت میکروبی که منتهی به پوسیدگی و فساد دندان می شوند مداخله نموده و مانع از این ناراحتی گردد. استفاده از کاکائو و قهوه به علت تانن هایی که دارند می توانند از فعالیت پلاک های میکروبی که ایجاد پوسیدگی و حفره در دندان می کند جلوگیری کنند. باید به خاطر داشت شکلات همانند هر ماده غذایی دیگر مضراتی دارد و می تواند باعث افزایش کلسترول خون شود. هرگاه بخواهیم شکلات را در برنامه غذایی خود وارد کنیم باید به همان میزان از مصرف چربی و قند در غذاهای دیگر کاسته شود تا شاهد عوارض منفی به خصوص در بیماران کلیوی و مبتلایان به فشار خون نباشیم. اگرچه شکلات قسمتی از راه حل بیماری قلبی است اما با افزایش موج چاقی توضیح عیوب قابل ملاحظه در رابطه با افراط در مصرف شکلات لازم به نظر می رسد اغلب شکلات های موجود در بازار حاوی کالری بالا و به طور میانگین شامل 30درصد چربی است. بنابراین نیاز است که تحقیقات در زمینه چگونگی رفتارهای مردم در مورد ارزش گذاری تغذیه ای نسبت به شکلات انجام گیرد. با توجه به مطالب اشاره شده در مورد ترکیبات حاوی شکلات، ضروری است تا مراکز استاندارد کنترل کیفیت غذایی در این زمینه بیشتر توجه نمایند.

اولین کارخانه شکلات سازی در ایران

 حدود 60 سال پیش توسط دو برادر مهاجر روسی در تبریز راه اندازی شد. این کارخانه و کارخانه های متعددی که بعد از آن بوجود آمدند، بتدریج دامنه فعالیت خود را گسترش دادند و انواع دیگری از محصولات را تولید کردند. در دهه های اخیر این شرکتها بطرف تولید شکلات های تخته ای و لقمه ای در قالب مجلسی حرکت کرده اند. بطوری که امروزه انواع تافی، کارامل، کرم کاکائو، کارولین و شکلات های مغزدار، فانتزی، تیره و روشن در اشکال مختلف با بسته بندی های مناسب تولید می کنند و برخی از آنها در سالهای اخیر بعنوان واحدهای تولیدکننده یا صادرکننده نمونه انتخاب شده و جوایزی هم دریافت داشته اند. صنعت شیرینی و شکلات بعد از پیروزی انقلاب و بویژه پس از سال ۱۳۷۶ شاهد تغییرات بسیاری بود. ۳۰ سال پیش تعداد کارخانه های شیرینی و شکلات از انگشتان دست تجاوز نمی کرد اما در دهه ۷۰ و سپس در دهه ۸۰ با تحولات شگرف در صنعت شیرینی و شکلات مواجه بودیم. سرمایه گذاری های صورت گرفته در این صنعت، مهر تائیدی است بر این تحولات. سرمایه گذاری های صورت گرفته سبب شد که زمینه توسعه برای این صنعت فراهم شود و کم کم با ظهور تنوع در تولیدات، بسته بندی های جذاب و توجه به سلیقه مشتری صنعت شیرینی و شکلات هر روز بیشتر اوج گرفت. در ادامه به بررسی وضعیت زنجیره تامین شیرینی و شکلات در ایران و عوامل موثر بر آن می پردازیم:

در حال حاضر جمعاً 453 کارخانه تولید کننده آرد به ظرفیت 27.8 میلیون تن گندم معادل 22.2 میلیون تن آرد در کشور دارای پروانه بهره برداری صنعتی می باشند. که ظرفیت تولید آنها، دو برابر ظرفیت مورد نیاز کشور است.بعد از هدفمندی یارانه ها خرید و فروش آرد آزاد گردید البته براساس قانون خرید تضمینی در سال جاری دولت حدود 5.4 میلیون تن گندم به قیمت 3600 ریال به ازای هرکیلو گرم را از کشاورزان خریداری نموده است که به همان قیمت به واحدهای تولیدی آرد تحویل داده میشود،قیمت آرد نیز حدود 4300 ریال میباشد.

در حال حاضر حدود 8.5 میلیون تن آرد با قیمت های 7، 45 و 400 تومانی در کشور توزیع می شود. با اینکه اجرای استاندارد تولید آرد در کارخانجات تولید آرد اجباری می باشد (شماره 103 استاندارد ایران) و این استاندارد اجرا می شود، با این وصف نوع آرد تولیدی علاوه بر نوع تکنولوژی و استفاده مناسب از تکنولوژی جهت رعایت استانداردهای لازم برای تولید آرد محصول با کیفیت مناسب، مستقیما به نوع گندم تولیدی بستگی دارد که متاسفانه اجرای آن در خصوص گندم تحویلی که قسمت اعظم آن گندم یارانه ای می باشد اجباری نگردیده است و مسلماً چنانچه گندم استانداردی از لحاظ کیفی و میزان ضایعات به کارخانجات تحویل داده نشود، نمی توان انتظار تولید آرد استاندارد را داشت.

پیش از سال 85 تامین آرد توسط دولت صورت می پذیرفت. تا قبل از سال 85 شرکت بازرگانی دو لتی موظف به تامین آرد کلیه واحد های صنف، صنعت و خبازی ها بود. در سال 85 هیات دولت با مصوبه ای تامین آرد واحد های صنف و صنعت را به بخش خصوصی واگذار کرد و در حال حاضر تعهد دولت و شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران تعهد دولت و شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران برای تامین آرد مورد نیاز خبازی ها است و بخش خصوصی باید تامین کننده آرد صنف و صنعت باشد.

میزان تولید آرد در سال 90 در حدود ده میلیون تن پیش بینی میگردد و مواد اولیه این صنعت گندم می باشد که مصرف آن جهت تولید آرد مورد نیاز در حدود دوازده میلیون تن میباشد. کشورهای عمده تولیدکننده گندم استرالیا،کانادا، قزاقستان، آرژانتین، اروپای شرقی، آلمان و فرانسه می باشند. میزان تولید جهانی گندم در سال 2011 حدود 676 میلیون تن برآورد میگردد. انواع آرد تولیدی کارخانجات آردنول، ستاره، سبوس گرفته و آرد کامل است. در حال حاضر واردات آرد در حد قابل ملاحظه نمی باشد. صادرات آرد در سال 89 به میزان وزنی 138 هزار تن و به میزان ارزشی 30.6میلیون دلار بوده که نسبت به سال گذشته بیش از 15 برابر میباشد و با توجه به کل میزان تولید داخلی، سهم صادرات حدود 1.4% تولید است. صادرات4 ماهه سال 90 نیز به میزان وزنی 13.5 هزار تن و به ارزش 3.1میلیون دلار می باشد.

سالانه این صنعت به میزان 350 تا 400 هزار تن گندم نیاز دارد.

در حال حاضر، 35 واحد چغندری و 8 واحد نیشکری، مجموعاً به ظرفیت سالانه حدود 1.77 میلیون تن موجود می باشند که با توجه به تولید چغندر و نیشکر، تاکنون بیشترین تولید آنها به حدود 1.3 میلیون تن رسیده است.

بر اساس دقیق ترین آماری که از میزان تولید انواع محصولات صنعتی (شیرینی و شکلات و …) موجود است (مربوط به سالهای 76، 77، 1378 و 1379 – بشرح جدول زیر) میزان شکر با لحاظ نمودن میزان مصرف شکر صنایع نوشابه سازی کشور که ظرفیت تولید آنها در سال 1380 بالغ بر 2.7 میلیارد لیتر بوده است، حدود 430 هزار تن برآورد می گردد، البته مصارف( قنادی ها، بستنی و 000 ) نیز که رقمی حـدود 400 الی 450 هزار تن تخمین زده می شود را نیز باید به این رقم افزود. با عنایت به اعلام سازمان گسترش خدمات بازرگانی کشور مصرف مستقیم خانوار 25 /15 و مصرف صنعتی و متفرقه 4 /14 کیلوگرم بوده است، فلــذا دستیابی به الگوی مصرف متعادل در سبد غذائی خانوار با توجه به رشد مصرف صنایع غذائی،000 حمایت دولت از اقشار مختلف جامعه در جهت تامین انرژی مورد نیاز، عادات غذائی، فرهنگ مصرف و اوضاع اقتصادی، اجتماعی کشور در یک برنامه زمانی کوتاه مدت عملی نخواهد بود.

روغن

در سال 1389 حدود 1.45 میلیون تن روغن نباتی تصفیه، بسته بندی و تولید شده است که نسبت به سال قبل به لحاظ میزان تولید 4 درصد کاهش تولید داشته در حالیکه طبق آمار میزان کل تولید سال 88 نسبت به سال ٨7 حدود ٤ درصد افزایش داشته است. (در سال 1388 حدود 1.5 میلون تن بوده است و از این مقدار 804 هزار تن به صورت جامد و 701 هزار تن به صورت مایع تولید می شود) و از این مقدار 784 هزار تن به صورت جامد و 665 هزار تن به صورت مایع تولید می شود لازم به ذکر است که سهم روغن مایع نسبت به سال قبل 1 درصد کاهش داشته است.

مصرف سرانه انواع روغن نباتی در ایران ( بر اساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و اموزش پزشکی) حدود 19 کیلوگرم براورد می شود که از دو بخش مصرف مستقیم (پخت و پز) 14-12 کیلوگرم و مابقی مصرف روغن نباتی بصورت غیرمستقیم از طریق مصرف در محصولات صنایع غذایی (کیک و بیسکویت و شیرینی و شکلات و کنسرو و...)

- کاکائو

تولید جهانی

درخت کاکائو نوعى گیاه همیشه سبز گرمسیرى است که همواره شکوفه مى دهد و تقریباً تا ارتفاع 20 تا 30 فوت تقریباً 6 تا 9 متر رشد مى کند. فردى به نام کارولاس لینائوس به این گیاه نام علمى Theobroma را داد. معنى این نام غذاى رب النوع ها مى باشد. یعنى در زمان هاى قدیم، کاکائو را غذاى خدایان به شمار مى آوردند.

این گیاه باید در سایه قرار گیرد، از وزش باد باید آن را محافظت نمود و همچنین به خاکى که خلل و فرج کافى داشته و پر منفذ باشد نیاز دارد. البته درخت کاکائو در زمین هاى پست مرطوب رشد نمى کند. گل هاى این گیاه صورتى رنگ بوده و میوه آن به طرز نامعمولى، مستقیماً از قسمت تنه ى درخت یا شاخه هاى اصلى رشد مى کند. میوه کاکائو غلاف دار است و شکل بلوطى است که اندازه ى آن درازتر شده، به رنگ زرد مایل به قرمز یا زرد مایل به بنفش مى باشد و وقتى کاملاً مى رسد، تقریباً یک پوند) نیم کیلو گرم( وزن دارد. این گیاه 4 تا 5 سال پس از کاشت، شروع به میوه دهى مى کند. زمانى که گیاه کاکائو به سن محصول دهى رسید، سالانه 6000 شکوفه مى دهد، اما تنها 20 غلاف تولید مى نماید.

گیاه کاکائو در هفت میلیون هکتار از اراضى کره زمین کشت مى شود. تقریباً 40 درصد از کاکائوى تولید شده در سراسر جهان را سه ناحیه ى ساحل عاج، غنا و اندونزى تولید مى کنند، هر کدام تقریباً 15 درصد کاکائو تولید مى کنند. کشورهاى دیگر از جمله برزیل، نیجریه و کامرون به میزان کمتر کاکائو تولید مى نمایند. سالانه سه میلیون تن کاکائو تولید مى شود. کشورهاى هلند و ایالات متحده آمریکا بیشترین تولید فرآورده هاى کاکائو را بر سنگ آسیاب مى کنند تا خمیر غلیظ و خامه مانندى حاصل شود. پودر کاکائو را از این خمیر و با حذف مقدارى از روغن نباتى و دیگر بخش هاى دانه تهیه مى کنند. از این روغن که به چربى دانه کاکائو معروف است، در صنعت شیرینى سازى و همچنین تهیه ى صابون استفاده مى کنند. به خمیر به دست آمده از دانه ى کاکائو نشاسته و شکر اضافه مى کنند و مدام مخلوط را داخل دستگاه کانگس هم مى زنند تا شکلات شیرین حاصل شود. با اضافه نمودن قلیا، پودرکاکائوى تهیه شده به روش هلندى به دست مى آید. این نوع پودر کاکائو pH پایین ترى دارد.

هر غلاف کاکائو داراى پوسته زبر و چرم مانندى است که تقریباً 1/5 اینچ ضخامت دارد. داخل غلاف، گوشت باریک صورتى رنگى وجود دارد که شیرین مزه است، اما قابل خوردن نیست. داخل این گوشت، 30 تا 50 دانه که ظاهر آنها شبیه دانه بادام است وجود دارند. این دانه ها نرم بوده و به رنگ صورتى یا بنفش هستند. به محض این که دانه ها مى رسند، غلاف ها را با استفاده از چاقوى منحنى که روى تیرک بلندى قرار گرفته جدا مى کنند. سپس غلاف را باز مى کنند و اجازه مى دهند تا محتویات آن خشک شود و براى مرحله ى بعدى که تخمیر دانه است آماده شود. بعد از خشک شدن، دانه ها را در مى آورند و روى هم داخل کوزه یا روى شبکه اى انبار مى کنند. حال مى گذارند تا دانه ها عرق نموده و تخمیر شوند. کیفیت دانه که در ابتدا طعم بسیار تلخى داشت، به همین فرآیند تعریق دانه کاکائو بستگى دارد. اگر دانه را بیش از حد تخمیر کنیم، خراب مى شود. اگر هم کمتر از حد لازم تخمیر نماییم، طعمى همچون سیب زمینى خام پیدا مى کند که هر لحظه ممکن است گرفتار آفت زنگ شود. سپس دانه هاى کاکائو را پخش مى کنند و مدام آنها را زیر و رو مى کنند تا دانه ها خشک شوند. هنگامى که کشت گیاه در مقادیر زیاد صورت مى گیرد، این عمل را به وسیله ى سینى هاى بسیار بزرگ انجام مى دهند. این سینى ها را یا زیر نور آفتاب قرار مى دهند یا در سایه و تحت حرارت مصنوعى مى گذارند تا دانه ها خشک شوند. در نهایت، دانه ها را با کمک پاى برهنه بهم آمیخته، لگدمال و له مى کنند و گاهى، در طول انجام این فرایند، خاک رس قرمز را با آب مخلوط نموده و روى دانه ها مى پاشند تا دانه ها خوشرنگ تر شوند. با انجام این عمل، دانه ها براق تر شده و همچنین از کپک زدگى آنها در طول حمل و نقل به کشورهایى که کاکائو در آن نواحى کشت نمى شود، جلوگیرى به عمل مى آید. براى تولید تقریباً نیم کیلو شکلات، به 400 دانه کاکائو نیاز داریم. در کارخانه، پس از این که دانه هاى کاکائو را شسته و برشته نمودند، پوست آنها را دوباره با کمک دستگاهى مى گیرند که در نتیجه ى این عمل، گیاهک آن هم گرفته مى شود.دو ماده عمده کاکائو و شکر ، مواد اولیه اصلی کارخانجات شیرینی و شکلات را به خود اختصاص می دهند ، باید تحت کنترل و ساماندهی قرار گیرند ، و حجم تولید بالای این دو محصول کیفیت عملکرد و سود اقتصادی واحدهای تولیدی شیرینی و شکلات را تضمین می کند.

- محصولات صنعت شیرینی و شکلات

- الگوی مصرف

در ادامه سهم بیسکوئیت، کیک و شیرینی ها از هزینه های خوراکی خانوار در ایران در جدول زیر نشان داده شده است: همانگونه که جدول فوق نشان می دهد هزینه های بیسکوئیت، کیک 2.3 درصد و شیرینی ها 1.4 درصد از هزینه ها در سبد هزینه خانوار خوراکی را تشکیل می دهد.

 

- تولید

میزان تولید صنعت شیرینی و شکلات در سال ۸۹ به رقم یک میلیون و ۴۵۰ هزار تن رسید که پیش بینی می شود این رقم در پایان سال ۹۰ به یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن افزایش یابد.

به طور معمول در فصل تابستان مصرف شیرینی و شکلات حدود50 درصد کاهش می یابد، کارخانه های تولیدکننده نیز در این فصل کاهش تولید داشته یا به تعطیلات تابستانی می روند.اما اوج کاری صنعت شیرینی و شکلات در نیمه دوم سال است به گونه ای که در 6 ماهه دوم سال تولید و فروش کارخانه ها حدود50 درصد افزایش می یابد.

- صادرات

سهم شیرینی و شکلات از کل صادرات صنایع غذایی کشور در سال 1389، ۵۲۰ میلیون دلار بوده و به عبارتی ۵۰ درصد از صادرات صنایع غذایی که در مجموع یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار برآورد شده را به خود اختصاص داده است.
اینکه شیرینی و شکلات در کل صادرات صنایع غذایی کشور سهمی ۵۰ درصدی دارد نشان می دهد که این صنعت بین تمام صنایع تبدیلی و تکمیلی غذایی مانند آبمیوه، کیک و بیسکوئیت، انواع کنسرو و.... توانسته روزهای طلایی برای صاحبان خود به ثبت رساند.

جدول آمار صادرات صنعت شیرینی و شکلات طی سالهای 1389- 1385

ردیف

سال

میزان(هزار تن)

ارزش (میلیون دلار)

1

1385

192

230

2

1386

226

257

3

1387

141

268

4

1388

200

486

5

1389

211

520

صادرات این صنعت در سال 1389 از نظر وزنی 211 هزار تن و از نظر ارزشی 520 میلیون دلار و در سال 1388 از نظر وزنی 200 هزار تن و از نظر ارزشی 486 میلیون دلار بوده که صادرات سال 1389 نسبت به سال 1388 از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 5/5 % و 7% رشد داشته است. با توجه به اینکه کل صادرات بخش صنایع غذایی در سال 1389 از نظر وزنی حدود یک میلیون تن و به ارزش 68/1 میلیارد دلار بوده، سهم صنعت شیرینی و شکلات در سال 1389 از کل صادرات صنایع غذایی از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 21% و 31% بوده است. مقاصد صادراتی صنعت شیرینی و شکلات، عمدتاً کشورهای حوزه خلیج فارس، آسیای میانه، اروپای شرقی و برخی از کشورهای غربی هستند.

میزان صادرات این صنعت در سال 1378 حدود 100 میلیون دلار بوده در حالیکه این میزان طی دو سال یعنی در سال 1380 به 40 میلیون دلار رسید. دلیل اصلی این امر افزایش قیمت مواد اولیه بود. بزرگترین مشکل بر سرراه تولیدکنندگان این صنعت در ایران مساله شکر است. بالا بودن قیمت مواد اولیه در ایران موجب شده تا قیمت تمام شده محصولات شیرینی و شکلات در ایران بالا رفته و توان صادراتی تولید کنندگان را تا حد زیادی کاهش دهد.

درآمد ارزی حاصل از شکلات و شیرینی کشور در سال گذشته بیش از 500میلیون دلار بودکه پیش بینی می شود این رقم در سال 1390به یک میلیارد دلار افزایش یابد.

شکلات ایرانی غیر از کشور های همسایه و حوزه خلیج فارس به اروپای غربی، غرب آفریقا، کانادا، آسیای میانه و استرالیا صادر می شود. براساس آمار سال 1388 صادرات مواد غذایی حدود یک میلیارد و 100 میلیون دلار بوده که از این رقم 530 میلیون دلار به صنعت شیرینی و شکلات اختصاص داشته است.یعنی حدود 40 تا 45 درصد از صادرات مواد غذایی مربوط به صنعت شیرینی و شکلات است.

عمده بازارهای شیرینی و شکلات صادراتی ایران شامل گروه بندی زیر می باشد:

1.     کشورهای اروپایی: انگلستان، آلمان، فرانسه و اسپانیا

2.     کشورهای عربی: عربستان، امارات، قطر، عمان، بحرین و کویت

3.     کشورهای آسیای میانه : تاجیکستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان

در این جا همچنین می توان به بازار بالقوه 500 میلیون نفری و نیز پتانسیل جدید صادراتی در منطقه خاورمیانه و حاشیه خلیج فارس اشاره کرد.

- واردات

جدول آمار واردات صنعت شیرینی و شکلات طی سالهای 1389- 1385

ردیف

سال

میزان(هزار تن)

ارزش (میلیون دلار)

1

1385

12

28

2

1386

22

54

3

1387

7/19

41

4

1388

8/19

50

5

1389

4/27

62

اهم اقلام کالاهای وارداتی مرتبط با این صنعت را برخی مواد اولیه مورد نیاز مانند پودر،کره و خمیر کاکائو، مواد افزودنی، استابلایزرها، امولسیفایرها و همچنین محصولات نهایی مانند آدامس، انواع شکلات، غلات حجیم شده صبحانه ای، بیسکویت، ویفر و غیره تشکیل میدهد. میزان واردات مرتبط با این صنعت در سال 1389 از نظر وزنی 27.4 هزار تن و از نظر ارزشی 62 میلیون دلار و در سال 1388 از نظر وزنی 19.8هزار تن و از نظر ارزشی 50 میلیون دلار بوده که عمده اقلام وارداتی شامل پودر و کره و خمیر کاکائو، است. ضمناً میزان واردات سال 1389 به دلیل افزایش تعداد واحدهای تولیدی نسبت به سال گذشته نسبت به سال 1388 از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 38 % و 24% افزایش داشته است.

 

- تعرفه ها، جوایز، عوارض و مالیات ها

حمایت تعرفه ای از تولیدات داخلی صنعت شیرینی و شکلات: به منظور حمایت از تولیدات داخلی حمایت تعرفه ای از کلیه محصولات تولیدی این صنعت در فصل 17، 18 و 19 تاب مقررات صادرات و واردات با اعمال حقوق ورودی 45، 50، 65 و 75 درصد صورت گرفته است.

طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی در تاریخ 1379/12/10 صادرات کالا و خدمات از پرداختن هرگونه عوارض معاف است و هیچ یک از وزارت خانه ها، سازمان ها، نهادها، دستگاه های اجرایی، شهرداری ها و شوراهای محلی و استانی و کشوری مجاز نیستند از کالاها و خدماتی که صادر می شوند عوارض اخذ نمایند.

تجارت جهانی شیرینی و شکلات

میزان صادرات انواع فراورده های شیرینی، شکلات و کاکائو و سایر فراورده های آن در سال 2009 حدود 75.2 میلیارد دلار در کل دنیا می باشد. همچنین میزان واردات انواع فراورده های شیرینی، شکلات، کاکائو و سایر فراورده های آن در سال 2009 حدود 73.5 میلیارد دلار در کل دنیا می باشد و با توجه به آمار صادرات این صنعت در ایران و مقایسه آن با کل جهان، سهم کشور ایران از کل صادرات دنیا در زمینه صنعت شیرینی و شکلات حدود 0.64 درصد می باشد.

سازمان بین المللی کاکائو فهرست سالانه 100 شرکت برتر شیرینی و شکلات جهان را منتشر کرد. معیار رتبه بندی این شرکت ها جمع کل فروش محصولات آنها بوده است. در ذیل با استفاده از فهرست مذکور اسامی 10 شرکت برتر تولید کننده در سال 2007 ارائه شده است:

1:شرکت مارس

2:شرکت سهامی کادبری شواپس

3:شرکت نستله

4:شرکت فررو

5:شرکت غذایی هرشی

6:شرکت غذایی کرافت

7:شرکت میجی سیکا کاایشا

8:شرکت لینت و اشپرونگی

9:شرکت بری کالبات

10:شرکت ازاکی گالیک

ویژگی ها و خصوصیات محصولات شیرینی و شکلات در بازار جهانی نیاز به تنوع محصولات تولیدی را بیش از پیش ضروری می نمایاند.

- قیمت

از ابتدای سال ۹۰ تاکنون (آبان 90) تولید کنندگان شیرینی و شکلات با افزایش ۴۰ تا ۵۰ درصدی نرخ مواد اولیه، تعرفه واردات و نیز هزینه دستمزد کارگر روبه رو بودند در حالی که تنها مجاز به افزایش ۱۰ درصدی قیمت انواع محصولات خود شده اند.

لازم به ذکر است که هم اکنون قیمت به نسبت بالای شکلات ایرانی در بازارهای جهانی یکی از مولفه های منفی این محصولات در رقابت با محصولات کشورهای دیگر است.

فناوری

سهم عمده ی تأمین ماشین آلات و تجهیزات کارخانجات در صنایع شیرینی و شکلات در داخل تأمین می شود. دانش فنی مهمترین شاخص در مسیر تولید برای افزایش سطح ارتقای کیفیت محصول همین طور بازار پسندی محصولات غذایی خصوصا شیرینی و شکلات است.

بنگاهها و ظرفیت تولید

در حال حاضر تعداد 1100 واحد با ظرفیت اسمی 1.7 میلیون تن و میزان تولید 1.3 میلیون تن در زمینه تولید انواع محصولات این صنعت شامل انواع کیک، کلوچه، بیسکویت، ویفر، شکلات، آبنبات، غلات حجیم شده، فراورده های کاکائویی، آدامس، تافی، فراورده های حاصل از دانه کاکائو و غیره دارای پروانه بهره برداری بوده و اشتغال مستقیم این صنعت 41 هزار نفراست. تعداد 268 واحد عضو انجمن صنفی تولیدکنندگان شیرینی و شکلات ایران هستند که با توجه به ظرفیت واحدهای عضو انجمن، حدود 80 درصد ظرفیت صنعت شیرینی و شکلات کشور متعلق به این واحدها هستند.

شرکت آیدین ( داداش برادر)

شرکت داداش برادر در سال 1324 توسط دو برادر مهاجر روسى بنامهاى داداش و غایبعلى در شهر تبریز تأسیس گردیده و کار خود را با تولید آبنبات و تافى کره ا‌ى مخصوص بنام ریس آغاز نمود.
در سال 1341 ، با مدرنیزه شدن تجهیزات ، رشد کمى و کیفى قابل توجهى حاصل شده و نقطه عطفى براى تولیدات شرکت بوجود آمد.

در سال 1356 با بدست آوردن دانش فنى لازم، آیدین بعنوان نام تجارى شرکت انتخاب گردید. از آن پس خطوط تولیدى جدیدى از جمله بیسکویت، ویفر، آدامس، شکلات، کره کاکائو، پودر کاکائو و اسنک به خطوط اظافه شد که توسط 1200 نفر زن و مرد جوان و تحصیل کرده تولید و اداره مى شود.

شرکت داداش برادر با مارک تجاری آیدین با 300 نفر فروشنده آموزش دیده و 8 مرکز پخش، بیشترین سهم بازار را در داخل کشور بدست آورده و مورد استقبال بازارهای بین المللى قرار گرفته است.

 

شرکت آیدین نگرش های موفقیت آمیزی هم در قوانین ساختاری خود داشته است که به پیشرفت این کشور کمک شایانی کرده است مانند:

منابع انسانی

    موفقیت هر سازمانیوابسته به مهارت نفرات آن است. اگر شما  بهترین نفرات را داشته باشید، یک شرکت ممتاز خواهید شد. رقابتبر سر جذب نیروی انسانی، موفقیت هر شرکتی را به یقین تبدیل میکند.  ما میخواهیم تمامی  پرسنل شرکت در حفظ، بقاء و ادامه دادن ارزشها، با همدیگر کمک و همکاری کرده و به آنها با دید یکسان نگاه کنند.  در میان اندیشه هایی که آیدین، به آنها بها میدهد، فاکتورهای زیر دارای اهمیت بیشتری هستند، راستی و درستی، صداقت، داشتن یک حس قوی تعلق و تعهد به شرکت، احترام به دیگران و داشتن فرهنگ کار و تلاش. توسعه زیر ساختها. سیستمهای مدیریتی و مهارتهای فردی نیازهای ما را به عنوان یک شرکت تامین نموده و ارزش پول سهامدار را بالامیبرد. در حیطه فعالیت ما کارکنانیوجود دارند که به طور طبیعیدارایقدرت ریسک پذیری، پتانسیل، فرهنگ بالا و ...میباشند. ما برای رسیدن به اهدافمان نیاز به افرادیداریم که تغییر را بعنوان یک چالش تلقیکرده و در ایجاد آینده مشارکت فعال داشته باشند. لذت از کار و دارا بودن درجه بالاییاز هویت درون سازمانی، و اهداف آن برایما بسیار مهم است. و بالاخره اینکه، نقش کلیدیما در شکل دادن به فرآیندهای توسعه، موثر بوده و پیشرفت سریعافراد، غیر قابل انکار است.

کیفیت:
  بشر در همه حال در جستجوﻯبهترین راه برای زندگی، لذّت از بهترین سلامتی و بهترین شرایط زندگی و استفاده از با کیفیت ترین مواد میباشد. در آیدین، نخستین برترﻯ، کیفیت نام دارد. هدف نهائی آیدین ارائه محصولات منحصر به فرد با کیفیت و خدمات بهتر میباشد.
آوازه و بازتاب کیفیت چندین ساله ما بر پایه استانداردهاﻯبسیار عالی مبتنی میباشد. در پس هر محصولی سالها تحقیق و توسعه نهفته است.
وجود مارک آیدین بر روﻯ یک محصول مهر تائیدﻯاست بر سالم بودن و منطبق بودن محصول با استانداردهای کیفی.
تمامی تلاش سازمان به سوﻯیک هدف والا میباشد. کیفیت جزء لاینفک و ضرورﻯهر محصول آیدین میباشد. تحت هیچ شرایطی نمیتوان در مورد کیفیت محصول به یک نقطه مشترک رسید بلکه این مردم، تجهیزات و وسایل هستند که در مورد سالم و مطمئن بودن محصولات آیدین در همه زمانها نظر میدهند.
تضمین بالاترین حد کیفیت محصولات، وظیفه اﻯبر دوش تمامی اعضای خانواده آیدین است. موفقترین محصول ما کیفیت است و این کلید موفقیت ما در امروز و فرداست.

نیازهای مشتری:
  (" از کوزه همان تراود که در اوست" You are what you eat ")، امروزه مشتریان معنی واقعی این گفته معروف را میدانند. مشتریان امروزﻯ، فهمیده و آگاه هستند. آنها خواستار همگونی کیفیت و نو آورﻯهستند. وظیفه ما این است که بفهمیم مشترﻯ چه چیزﻯمی خواهد و به توقعات آنها به طور سریع و مؤثر پاسخ بدهیم. ما با ارائه این راه می خواهیم تلاشمان را در برآورده کردن خواسته های مشتریان متمرکز کنیم. اوّلین و بهترین راه تامین این توقعات، تولیدات بی نظیر همراه با کیفیت ممتاز است.

آزمایشگاه:
  تولیدات این شرکت، تحت شرایط اتمسفریک و در یک محیط تمیز و بهداشتی صورت می گیرند. در این بخش، کنترل کیفیت به صورت جدّﻯبر روی تمامی مواد صورت می گیرد. کنترل سخت آزمایشگاه شرکت مانند تستهای کیفی، و کنترل بچ گیری، هدف نهایی را که همانا رضایت مشترﻯ است، تضمین میکند. تکنسینهاﻯما شایسته، ماهر و با تجربه هستند و وسایل آزمایشگاه نیز با سخت ترین تنظیمات بهداشتی و فنی کنترل میشوند. محصولات نیز به طور منظم در قسمتهاﻯمختلف خط کنترل می شوند و این کار تا آخرین مرحله از تولیدات انجام می شود. کنترل کیفی دقیق بر روی مواد، لذّت مصرف کننده را از محصولاتی فنی و سالم کامل میکند

 

اصول کنترل و تضمین کیفیت در صنعت شیرینی و شکلات را دریابیم

شهد: کاملا"واضح و مبرهن است که پیشرفت صنعتی مانند شیرینی و شکلات تا حد زیادی نیازمند روش های کنترل کیفیت است. موضوعی که در طول دو دهه اخیر که تولید شکلات هر چه بیشتر و بیشتر صنعتی شده و استانداردهای کیفیتی رفته رفته افزایش یافته، پررنگتر شده است. البته در این مدت کنترل کیفیت مواد اولیه و تشکیل دهنده محصولات نیز مطرح گردیده است. این در حالی است که روش های بررسی و کنترل محصولات تولید شده نیز پیشرفت کرده و درک وسیعی از نیاز به تضمین کیفیت در تمامی مراحل فرایند تولید در راستای احساس مسئولیت در ذهن مدیران ایجاد شده است.

می توان چهار حوزه مهم در کنترل کیفیت محصولات این صنعت  را به موارد زیر خلاصه کرد.

1ـ کنترل مواد اولیه و تشکیل دهنده

2ـ کنترل فرآیند تولید

3ـ بازبینی و کنترل محصول نهایی

4ـ کنترل محصول هنگام عرضه به بازار

1- کنترل مواد اولیه و تشکیل دهنده:

مواد اولیه مورد استفاده در تولید محصولات مشتق از شکلات معمولا ریشه طبیعی دارند. بنابراین در راستای تهیه فرمول تولید و یا تنظیم فرآیند تولید، نیاز به منابع مناسب و ایده آل احساس می شود.

دانه کاکائو و شکر مواد اولیه اصلی مورد نیاز در تولید محصولات مشتق از شکلات هستند. کره کاکائو و خمیر کاکائو نیز از دانه کاکائو به دست می آیند. شیر نیز مانند میوه ها و میوه های مغزدار جزء مواد تشکیل دهنده ثانویه محسوب می شود، قابل ذکر است که دستارودهای تکنولوژیک نقش بسزایی در حفظ سطح کیفی محصولات دارند.

الف دانه های کاکائو:

کیفیت دانه های کاکائو به عوامل بسیاری بستگی دارد. دانه کاکائو به عنوان عنصر اصلی تشکیل دهنده تمامی محصولات مشتق از شکلات به دو دسته «معمولی» و «ممتاز» تقسیم می شود. 93% از محصولات تولیدی شکلات کل دنیا از دانه های معمولی تولید شده و دانه


مطالب مشابه :


محصولات کارخانه شکلات سازی آیدین در ایران

محصولات کارخانه شکلات سازی آیدین در محصولات شرکت Kinder. بزرگترین شکلات تخته ای در




تاریخچه کارخانه شکلات سازی آیدین ((در ایران))

فعالیت این شرکت از سال 1324 هجری شمسی با تولید آبنبات و تافی کره ای مخصوص به نام ریس آغاز گردید




شکلات تلخ بخورید

شرکت آیدین (پادشاه شکلات سازی ایران) شکلات تلخ




مصاحبه با مدیرعامل شرکت شکلات سازی آچاچی

مصاحبه با مدیرعامل شرکت شکلات سازی به اسم آیدین مدیر فروش شرکت شرکت شکلات




شرکت آیدین

شرکت آیدین. شركت داداش برادر در سال 1324 توسط دو برادر مهاجر روسى بنامهاى داداش و شفاف سازی




شکلات وکنترل کیفیت در این صنعت

اولین کارخانه شکلات سازی در شرکت آیدین ( داداش برادر) شرکت داداش برادر در سال 1324 توسط دو




لذت های شکلاتی شدن !

در صنعت شکلات سازی دراین بین «آیدین» و شرکت های شکلات سازی شکلات تلخ




لذت های شکلاتی شدن

در صنعت شکلات سازی بین «آیدین» و شرکت های شکلات سازی شکلات تلخ




ترکیه جزو 10 کشور برتر تولید کننده شکلات

کمپانی شکلات سازی لینت اشپرونگلی از جمله شرکت ژاپنی میجی کار خود را در آیدین ادیرنه




برچسب :