پانل سه بعدي
پانل سه بعدي
مقدمه
دهها سال است كه صنعت ساختمان سازي در كشورهاي پيشرفته از حالت سنتي خارج و روند صنعتي به خود گرفته است، از تبعات اين تحول ويژگيهايي همچون سبكي، مقاومت، يكپارچگي، عايق بودن، سرعت در نصب، سهولت در اجرا و.... است كه فرايند توليد استاندارد و ايمن را كامل ميكند.
كشور پهناور ايران با دارا بودن شرايط اقليمي، اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي خاص و بالاخص قرار داشتن اكثر نقاط آن در مسير كمربند زلزله خيز جهاني و كمبود شديد مسكن، به واسطه رشد روزان افزون جمعيت كشور و جوان بودن بافت جمعيت ايران، نيازمند اين تحول است تا از مصالح بهينه شده و از سيستم صنعتي توليد مسكن استفاده شود.
در دنباله مطلب به يكي از توليدات ساختماني مناسب براي ساخت و ساز صنعتي اشاره ميشود.
بيش از 40 سال است كه استفاده از پانلهاي سه بعدي در كشورهاي صنعتي متداول گرديده است. استفاده از اين گونه پانلها در دهه 50 در ايران نيز مطرح گرديد كه به دلائلي تا اواسط دهه 70 پيشرفت زيادي نداشته است. اما اخيراً توجه زيادي به آن شده و سازمان محترم زمين و مسكن هم در سالهاي 80 و 1381 با انتشار دو جلد دفترچه راهنما و مشخصات فني پانلهاي سه بعدي، در راه شناساندن آن سعي زيادي نموده است.
پانل سه بعدي چيست؟
پانل سه بعدي يك المان پيش ساخته متشكل از يك هسته عايق پلي استايون قرار گرفته بين دو شبكه ساخته شده از مفتول و اعضاي خرپايي نظري كه دو شبكه فلزي را به طور مناسبي به هم وصل ميكند.
مشخصات فني پانل
شبكه استاندارد از مفتول شماره 5/2 تا 5/3 ميليمتر تا حداكثر 8 ميليمتر ميباشد كه با چشمههاي 5× 5 سانتيمتر ساخته ميشود. پوش بتن از حداقل 3 سانتيمتر تا 5/5 سانتيمتر ميباشد كه با توجه به باربر بودن ديوارها متفاوت ميباشد.
ابعاد استاندارد پانلها به عرض 200/1 متر و ارتفاع 70/2 به بالا ساخته ميشود كه بسته به مورد استفاده قابل تفسير ميباشد بتن پاشيده روي پانلها به مقاومت حداقل mpa20 براي پانلهلي باربر و mpa15 براي ديوارهاي غير باربر استفاده ميشود. مفتول مورد استفاده با مقاومت كششي kg/cm2 4000 براي پانلهاي باربرو kg/cm2 3000 براي پانلهاي غير باربر ميباشد عايق استفاده شده از نوع پلياستايون (يونوليت) منبسط شده با دانستيه تشكيل شده كه حداكثر شاخص گسترش شعله 25 و حداكثر شاخص گسترش دود آن 450 ميباشد.
دلايل استحكام ديوارهاي سه بعدي
استحكام ديوارهاي سه بعدي ناشي از خرپاي موربي است كه از طريق جوش از هر دو طرف به مشي محكم گرديده و امكان انتقال نيروهاي وارده را به صورت عملي به هر طرف ميسر ميسازد.
ويژگيهاي منحصربه فرد ديوارهاي سه بعدي، استحكام بي نظير آن است كه در نتيجه طراحي مناسب سيستم سه بعدي در تحمل وزن و عملكرد صحيح نقطه جوشها در شبكه از طريق خرپاهاي كشيده شده كه كاملاً از هر نقطه به نقطه بعدي جوش شده و تعداد زياد نقاط جوش بين هر دو خرپا و مش باعث تقويت شبكه گرديده است.
استحكام ديوارهاي سه بعدي امكان عمليات نصب را آسان مينمايد زيرا:
1- خم شدن و شكستن ديوارها رخ نميدهد.
2- براي حفظ ديوارها در وضعيت مورد نظر نيروي زيادي لازم است.
3- نصب درب و پنجرهها آسان ميباشد.
4- نصب وسايل مورد نياز از تشكيل لولههاي آب و برق و غيره ساده و سريع ميباشد.
انواع پانلهاي سه بعدي ديواري
1- پانل ديواري باربر
2- پانل ديواري غير باربر
پانلهاي ديواري باربر را در ديواره سولهها و ساختمانهاي صنعتي، ديوارهاي محوطه، ساختمانهاي بدون استفاده از سازه فلزي يا بتن آرمه (كه معمولاً يك يا دو طبقه و عمدتاً در انبوه سازيها ميباشد) و... استفاده مينمايند.
پانلهاي ديواري غير باربر را در ديوارهاي خارجي و داخلي كليه ساختمانهايي كه داراي سازه (اسكلت) فلزي يا بتني هستند، اجرا مينمايند و به دليل سبك و عايق بودن و... در برجها بسيار كاربرد دارد.
پانلهاي سه بعدي سقفي
عرض پانلهاي سقفي بين 80 تا 100 سانتيمتر است و ضخامت عايق پلي استايرن بكار رفته 10 تا 15 سانتيمتر، سقفها به صورت تيرچه و پانل اجرا ميشود. ضخامت بتن روي پانل سقف، 5 تا 7 سانتيمتر ميباشد و ديگر جزئيات طبق نقشههاي محاسباتي مربوطه خواهد بود.
خواص پانلهاي سه بعدي
پانلهاي سه بعدي با استفاده از نوع نسوز عايق پلي استايرن (يا كندسوز) خواص مفيد بسياري دارند كه فهرستوار به تعدادي از آنها اشاره ميشود؛
1- وزن كم
2- عايق حرارتي و صوتي مناسب (گرمايشي، سرمايشي بين 50 تا 80 درصد)
3- استحكام و يكپارچگي مطلوب
4- سرعت در نصب به ميزان حدود 50%
5- شكلپذيري مناسب
6- مقاوم در برابر زلزله و فشار باد (تا 400 كيلومتر در ساعت)
7- اتصال خوب
8- انبار داري مناسب
9- اشغال فضاي كم در زيربناي مفيذ ساختمان
10- حمل و نقل آسان
11- عدم نياز به نعل درگاه و وال پست
12- استفاده از نيروي انساني كمتر
13- ايمني
14- قيمت بسيار مناسب
15- ايجاد تسهيلات در لولهكشي تأسيسات
· وزن يك متر مربع سقف تيرچه و پانل حداقل 100 كيلوگرم كمتر از وزن سقف تيرچه و بلوك سفالي است.
· وزن يك متر مربع ديوار سفال 20 سانتي با دو طرف ملات ماسه سيمان 3 سانتي حدود 320 كيلوگرم است در حالي كه وزن ديوار پانلي با دو طرف بتن 3 سانتي حدود 140 كيلوگرم است.
· فضاي مفيد قابل استفاده در بناهاي پانل سه بعدي بين 5 تا 10 درصد بيشتر از بناهاي اجرا شده با سفال يا بلوك ميباشد.
· به دليل ايجاد حداقل 3 سانتيمتر بتن ريزدانه در دو روي پانل، آن را ميتوان غير قابل اشتغال در نظر گرفت و گسترش شعله در داخل و خارج پانل رخ نميدهد. مضافاً اينكه مقاومت حداقلي (در برابر آتش) برابر با 50 دقيقه براي سازه پانلي در نظر گرفت.
ضد حريق بودن پانل چه مقدار است؟
مقاومت پانل در برابر آتش به اندازه شبكه سيمي و ضخامت بتن بستگي دارد. مدل پانل بر اساس كد Astm- E84 مورد آزمايش قرار گرفت. نتيجه آزمايش بدين شرح بود كه پانل به ضخامت 5/2 اينچ و روكاري در هر طرف 5/1 اينچ در هر طرف 5/1 ساعت دوام داشت و پانل خارجي به ضخامت 5/2 و روكاري 2 اينچ در هر طرف ساعت دوام داشت.
هر چقدر بتن در هر طرف بيشتر باشد مقاومت در برابر حريق نيز افزايش مييابد ولي هسته به هيچ عنوان نميسوزد.
عوامل اندازهگيري عايق بودن پانل سه بعدي چيست؟
R-Value ميزان مقاومت مواد در برابر جذب گرما است، هر چه مقدار پانلها بيشتر باشد مقدار مقاومت در برابر گرما نيز بيشتر است. در هر شرايط جوي اين ميزان تغييرات بر اساس تراكم هسته پلي استايرن و ضخامت روكاري به كار رفته اين مقدار تغيير ميكند.
ضريب هدايت حرارتي |
مصالح |
35/0 |
اندود گچ |
15/1 |
شات كريت |
038/0 |
فوم پلي استايرن |
5/3 |
سنگ نما (گرانيت) |
1/9 |
هواي سطح داخلي ديوار |
7/16 |
هواي سطح خارجي ديوار |
ضريب هدايت حرارتي |
مصالح |
35/0 |
اندود گچ و خاك و گچ |
15/0 |
آجرسفال |
15/1 |
اندود ماسه سيمان |
5/3 |
سنگ نما (گرانيت) |
1/9 |
هواي سطح داخلي ديوار |
7/16 |
هواي سطح خارجي ديوار |
انتقال صوت (STC) چيست؟
كاهش مقدار انتقال صوت اني پانل فوقالعاده است كه ضريب شاخص برابر است با:
4352/48 از C(0/1304 x38)+43/48 (4/9552)+43/48 = STC = هر طرف 3 سانتيمتر بتن
4352/48 از C(0/1304 x38)+43/48 (4/9552)+43/48 = STC = هر طرف 4 سانتيمتر بتن
محاسبه شده از PCI از پيش قالبريزي شده.
دوام پانل سه بعدي در برابر زمين لرزه و طوفان چطور است؟
اين ديوارها در ساختمانهايي در سواحل شرقي كاريبان و خليج مكزيك و آمريكا بسيار بكار رفتهاند در مقابل طوفانهاي شديد استقامت خوبي از خود نشان دادهاند.
در آزمايشگاه در برابر وزش 400 كيلومتر در ساعت دوام آوردهاند. همچنين در مورد زلزلههاي وحشتناك كاليفرنيا نيز كه به شدت 5/6 و 9/6 رخ داده است، اين پانلها دوام خود را ثابت نمودهاند و تمامي اين ساختمانها بدون كوچكترين ترك بر جاي ماندهاند.
نحوه اجرا سيستم 3D:
الف) ساختمانهاي ويلايي و مسكوني تا دو طبقه
پي: در جاهايي كه پانل هاي ديواري باربر ميباشند دتايل پيوست شناژ افقي ريخته ميشود و در محل تقاطع ديوارهاي باربر استفاده از شناژ قائم طبق دتايل الزاميست (دستورالعمل سازمان ملي زمين و مسكن وزارت مسكن و شهر سازي).
نصب ديوارها: بعد از اجراي پي پانلهاي ديوار با ميلگردهاي انتظار جاگذاري شده در پي متصل ميگردند. پس از اتصال با مهار كردن ديوارها بوسيله پشت بند ديوارها شاقول و تراز ميگردند.
جا گذاري درب و پنجره
پس از اين مرحله مكان درب و پنجرهها علامت زده و با بريدين مش و پلي استايرن جاي درب و پنجره مشخص ميگردد البته ميتوان از قبل نيز هنگام نصب پانل پيش بيني درب و پنجره را نمود.
نصب لولههاي تأسيساتي:
بعد از جاگذاري درب و پنجرهها لولههاي برق و مكانيك توسط گروه تأسيساتي كار گذاشته ميشود براي عبور لولهها بايد لولهها از پشت شبكه مش عبور داده شود.
عمليات بتن پاشي (شاتکريت)
پس از اتمام عمليات لولهكشي با شيشهگيري ديوارها آماده بتن پاشي ميباشد عمليات بتن پاشي بايد به صورت تر انجام شود دستگاهاي بتن ميتواند بصورت نيمه اتومات و تمام اتومات استفاده شود.
مرحله بتن پاشي ديوارهاي تا يك سوم ارتفاع ديوار انجام ميشود. سپس آماده نصب پانهاي سقفي ميگردد.
پوشش كفها و بام
پس از اين كه بتن پاشي انجام شد (ميتاون پانلهاي سقفي را قبل از بتن پاشي ديوارها نيز انجام داد) نصب پانلهاي سقفي انجام ميشود. پس از نصب پانها با شمع بندي سقف آماده بتن ريزي ميگردد.
قسمت يك سوم بالايي ديوارها با قسمت زير سقف با يكديگر بتن پاشي ميشود تا اين مرحله حدود 80% سقف كاري انجام شد و ميتوان بلافاصله عمليات نازك كاري ساختمان را انجام داد.
ميلگردهاي انتظار
ابتدا ميلگردهاي انتظار به اندازهاي لازم بريده ميشود سپس در مكانهاي لازم در ساختمانهاي فلزي جوش شده و در ساختمانهاي بتني در سوراخهايي كه قبلاً توسط متههاي هيلتي ايجاد قرار داده ميشود.
نصب پانل
بعد از نصب ميلگردهاب انتظار، پانلها به ميلگردها متصل شده و توسط سيم آرماتوربندي محكم ميگردند.
برش مكانهاي درب و پنجره
پس از نصب پانلها جاي درب و پنجره مطابق نقشههاي معماري علامت زده ميشود و بعد ار برش مفتولها و پلياستايرن مشهاي تقويت لازم اضافه ميشود.
عمليات تأسيساتي و شاتكريت نيز مطابق آنچه در ساختمانهاي ويلايي شرح داده شده انجام ميگيرد.
لولهكشي سرد و گرم لولههاي برق اين پانل چقدر است؟
با آوردن هسته پلياستر مجرايي ايجاد ميشود كه براي لولهكشيها و برق كشيها مكان مناسبي است.
بعد از، جاگذاري لولهها پوشيده از ملات سيمان ميشوند كه با اين روش از خوردگي و پوسيدگي لولهها نيز جلوگيري ميشود.
درب و پنجرهها چگونه نصب ميشود؟
اندازه درب و پنجره در داخل پانل بريده ميشود و براي اينكه چارچوب در داخل هسته پلياستر محكم شود دور تا دور آن را بتنريزي شده و با شاخكهاي كارگذاري شده درگير ميشود. يا با كارگذاردن چارچوب فلزي، پنجرهاي بعداً روي آن نصب ميگردد.
موارد استفاده از پانلهاي سه بعدي ديواري و سقفي
· ايجاد ساختمان بدون استفاده از سازه فلزي و يا بتن آرمه جدا
· ايجاد ساختمان با استفاده از سازه فلزي و يا بتن آرمه
· ايجاد ساختمان بدون استفاده از سازه فلزي و يا بتن آرمه جدا: سازههاي ساخته شده با پانلهاي مورد نظر مجموعهاي از پانلهاي ديواري باربر و سقفي به همراه كلافهاي افقي و عمودي، تشكيل دهنده سيستم باربر ثقلي و جانبي اين نوع ساختمانها ميباشد كه بعد از بتن پاشي روي ديوارها و بتنريزي روي سقف، مجموعه پانلها به صورت جعبه درآمده بطوريكه اين گونه ساختمان ها را در گروه TYPEBOX معرفي مينمايند.
با توجه به اين كه سيستم سه بعدي در واقع متشكل از ديوارها و سقفهاي بتني عمود به يكديگر ميباشد لذا صليب جانبي آن در مقايسه با قابهاي خمشي بسيار بالاتر ميباشد.
از مزاياي ساختمانهاي ساخته شده با پانلهاي سه بعدي 3D در مقايسه با ساختمانهاي با اسكت فلزي يا بتن آرمه، متصل بودن تمامي ديوارها و سقف به يكديگر ميباشد.
· ايجاد ساختمان با استفاده از سازه فلزي و يا بتن آرمه: در اين سيستم پس از اجراي اسكلت فلزي يا بتن آرمه ابتدا سقفها بر اساس نقشههاي اجرايي مربوطه اجرا ميگردد، سپس جهت اجراي ديوارها با اتصال ميلگرد نمره 8 يا 10 طبق جزئيات اجرايي به دور تا دور قابها يا محل اتصال ديوار با سازه ساختمان، پانل ديواري با سيم آرماتوربندي به ميلگردهاي اتصال، پس از ترازو و شاقولي كردن، محكم بسته ميشوند و پس از ارجاي لولهكشيهاي تأسيساتي با بتن ريزدانه به ضخامت حدود 3 سانتيمتر بتن پاشي ميگردد. در اين سيستم ديوارها غير باربر ميباشد.
پانل سه بعدي با چه استانداردهايي مطابقت دارد؟
اين پانل منطبق است با كدهاي (CABO يك و دو) از خانواده كدهاي Develing (گزارش شمارههاي NER- 454) مورخ 19/1/93 مطابق با مفاد SBCCI, ICBO, BOCA استانداردهاي ساختمان سازي و HVD تحت كد SEB= 1120- CAB9 شوراي شركتهاي ساختمان سازي آمريكايي ICBO كنفرانس بينالمللي شركتهاي ساختمان سازي و SBCCI كنگره بينالمللي كد ساختمان سازي جنوبي و HUD توسعه خانه سازي شهري و ASI- 310, ASTM- E48 معاونت فني و اجرايي سازمان ملي زمين و مسكن وزارت مسكن و شهرسازي سال 1380.
استانداردهاي مورد استفاده در صنعت پيش ساخته سبك (3D PANELS)
1- آئين نامه ايران (آبا)
2- آئين نامه 2800 زلزله
3- آيين نامههاي ASTM
4- آيين نامههاي ACI
5- استانداردهاي دت 201 و 203 سازمان مديريت و برنامه ريزي براي سنگ دانهها – دفتر امور فني
6- دستورالعملهاي ارجايي سازههاي بتن آرمه
7- پتانسيل گرماي پلي استايرن NFPIA 256
8- آيين نامه اجرايي ارزيابي كيفيت Application Code
9- آيين نامه ساختماني BOCA
10- آيين نامه استاندارد ساختماني
11- آيين نامه ساختماني UBS
12- آيين نامه اتحاد ارزيابي ملي آمريكا nes (January 1998)
13- نتايج تستهاي مقاومت در برابر زلزله Report of Earthquake Resistant Test of Model of ( Nov 1997 Evg- 3D peroject)
14- تستهاي فشاري و خمشي دانشگاه Graz Technical University مراجع 85/47/46 و 85/343/ 56
15- هند بوك مهندسي سازه، آناليز سازهاي پانلهاي ديواري، Insteel و تأييد شده توسط Lesine Martin در فوريه 1991.
16- State of The Art Of Precast / Prestressed Sbndewich Wall Panels (PCI Committee)
مقایسه سیستم تری دی و سایر مصالح سلختمانی
سيستم ساختماني |
پانل 10 سانتي |
ديوار 20 سانتي سفالي |
ديوار 22 سانتي آجري |
ديوار 20 سانتي سبك |
|
خصوصيات |
واحد |
||||
وزن |
kg/m2 |
140 |
200 |
420 |
160 |
ضریب انتقال حرارت |
w/m2C K(u) |
0.39 |
1.81 |
2.75 |
2.82 |
آستانه عبور صدا |
dB |
43 |
28 |
35 |
43 |
سرعت اجرا برای یک گروه چهار نفره در هر شیفت کاری |
m2 |
120 |
40 |
28 |
60 |
پایداری در برابر آتش |
at least 2 hrs |
|
|
|
|
قابلیت باربری |
- |
|
— |
|
— |
قابلیت تحمل بار جانبی |
- |
|
— |
|
— |
درگیری با قاب پیرامون |
- |
|
— |
— |
— |
نیاز به بادبند |
- |
— |
|
|
|
نیاز به نعل درگاه |
- |
— |
|
|
|
نیاز به گچ و خاک |
- |
— |
|
|
|
پرت مصالح |
- |
— |
|
|
|
کندهکاری تاسیساتی |
- |
— |
|
|
|
نياز روزافزون جامعه امروز به مسكن و تبعات ناشي ازآن تعبيري گسترده و عزم ملي را در جهت توليد سريع و ارزان و فني مسكن مي طلبد. در حال حاضر روش سنتي توليد مسكن به هيچ روي جوابگوي نياز اين بخش خصوصاً در شهرهاي بزرگ نمي باشد، ضمن آنكه در بسياري از اين موارد حداقل اصول معماري ،شهرسازي ، تأسيساتي و حتي سازه اي رعايت نمي شود ، لذا رعايت ضوابط فني و سرعت اجرايي در كنار صرفه اقتصادي استفاده از روشهاي جديد ساخت وساز مسكن را ضروري كرده است، روشهاي پيش ساخته و نيمه پيش ساخته اگر از انعطاف كافي در برابر معماري و تأسيسات برخوردار باشد به دليل توليد صنعتي، كيفيت اجرا و سازه بنا در حد متناسب حفظ مي شود.
در همین راستا، بيش از 40 سال است كه استفاده از پانلهاي سه بعدي در كشورهاي صنعتي متداول گرديده است. استفاده از اين گونه پانلها در دهه 50 در ايران نيز مطرح گرديد كه به دلایلی تا اواسط دهه 70 پيشرفت زيادی نداشته است. اما سالهای اخیر،با انتشار دو جلد دفترچه راهنما توسط سازمان محترم زمين و مسكن در سالهاي 80 و 1381 و دستورالعمل طراحی،ساخت و اجرای سیستم پانل سبک پیش ساخته سه بعدی در نشریه 385توسط معاونت محترم امور فنی دفتر ریاست جمهوری در سال 1386 این مصالح نوین ساختمانی مورد توجه روز افزون دست اندر کاران صنعت ساختمان قرار گرفته است. پانل سه بعدي اپكو يكي از چند روش متداول و مجاز پيش ساخته سازه اي در كشور است كه در دو تيپ سقفي و ديواري، با قابليت اجرا به صورت عضو باربر و غير باربر (پارتيشن )، توليد مي گردد. هم اينك در بسياري از پروژه هاي ساختماني در سراسر كشور استفاده از پانل هاي سه بعدي اپكو به دليل سبكي ، عايق بندي مناسب صوتي و حرارتي، سرعت اجرا، سهولت نصب و بالاخره عملكرد مناسب لرزه اي كاربرد عمومي يافته است.
اين روش به دليل عدم نياز به قالب بندي و استفاده از شبكه آرماتور پيش آماده شده و از نظر زمان اجراي پروژه و همچنين پيش ساخته بودن قطعات از جهات اقتصادي بسيار مقرون به صرفه مي باشد. مزيت اين توليدات نسبت به محصولات مشابه بهره مندي از سيستم تمام اتوماتيك از مرحله توليد فوم تا پانل سه بعدي با كيفيت بسيار بالا، جوشكاري اتوماتيك واستاندارد مفصل ها مي باشد.
کاربرد
از پانلهای سه بعدی میتوان هم در دیوارهای محیطی و هم در دیوارهای جدا کنندهداخلی ساختمانها استفاده نمود. همچنین میتوان از این پانلها در ساخت سقف ها، راهپله ها، آرک ها و... نیز استفادهکرد.
بطور کلی موارد کاربرداین محصول را میتوان در بخشهای زیر تقسیم کرد:
·کاربرد در ساختمانهای بلند مرتبه:به علت وزن سبک این پانلهادر ساختمانهای بلند مرتبه به عنوان دیوارهای غیر باربر جدا کننده مورد استفاده قرارمی گیرد و به سبك سازي سازه كه یکی از اهداف آن در جهت مقابله با نيروهاي زلزله ميباشد، كمك مي كند.
کاربرد در شهرک سازی (انبوه سازی):با توجه به سرعت بالاینصب، هزینه کم و عايق بودن در برابر صدا، رطوبت و حرارت این نوع پانل بهترین گزینهموجود برای انبوه سازی می باشد.
کاربرد در ویلا سازی:به علت سبکی پانلها میتوان آنها رادردیوارهای باربر وسقف در ساختمانهای ویلایی بدون اسکلت تا دو طبقه در هر منطقه واقلیمی، از جمله مناطق صعب العبور استفادهنمود.
·کاربرد در ساختمانهایی با شیوه سوله،سیلو:به جهت سبکی پانلها و در نتیجه سرعت زیاد در هنگام اجرا و همچنینایستایی مثال زدنی آنها کاربرد این نوع پانل ها در این نوع سازه ها بسیار منطقی میباشد.
کاربرد در صنعت نفت و پتروشیمی و آب و فاضلاب:با توجه به مقاومت بالای این پانلها میتوان از آنها به عنوان حفاظ بتنی عایق دار بر روی جدارهخارجی مخازن فلزی استفاده نمود.
کاربرد در سردخانههای صنعتی که نیاز به کاهش انتقال حرارت می باشد.
کاربرد در ساخت مدارس،بیمارستان ها ودانشگاه ها:در ساختمانهای یک و دو طبقه، به خاطر صرفه جویی در قیمت، سرعتزیاد احداث، ضریب عایق حرارتی و صوتی بالا و خصوصاً ایمنی بالا در برابر زلزله مورداستفاده قرار می گیرد.
نحوه كار و نمونه پروژه ها:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
مقطع پانل پس از بتن پاشی
ساندویچ پانل چیست؟
ساندویچ پانل یک ساختار سبک و مرکب است که از دو طرف به
دولایه محدود شده و در وسط یک لایه عایق قرار دارد که ماده عایق می بایست بسیار
نرم و سبک و دارای خواص فیزیکی خاص باشد.ساندویچ پانلهای بارون به دو گروه پانلهای
سقفی و پانلهای دیواری تقسیم می شوند. ساندویچ پانلهای دیواری با عایقهای پلی
اوریتان , پلی استایرن و پشم شیشه تولید می شوند.
ساندویچ پانلهای سقفی شامل طرحهای ذوزنقه ایی و کاشی می باشند که طرح ذوزنقه ایی
با انواع عایق شامل (پلی اوریتان ,پلی استایرن و پشم سنگ) و طرح کاشی با عایق پلی
اوریتان تولید می گردند.
کاربرد ساندویچ پانل ها
سردخانه ها
دیوار و سقف سالنهای تولید ،ساختمانهای اداری و هتلها.
کانکس
کانتینرها
برتریهای ساندوچ پانلها:
- وزن سبک بین 12 تا 30 کیلوگرم بر متر مربع که درنتیجه می توان فوندامنت و سازه را نیز به همین نسبت سبک تر در نظر گرفت.
- سرعت حمل و نقل و سهولت نصب پانلهای ساندویچی در ارتفاع.
- مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله.
- عایق در برابر سرما ، گرما ، رطوبت و صدا.
- دستیابی به فضای مفید بیشتر به علت ضخامت ناچیز دیوارهای پانل ساندویچی.
- صرفه جویی در هزینه پی سازی و اسکلت ساختمانهای بلند به دلیل وزن اندک سقف و دیوار از ساندویچ پانل ها.
- صرفه جویی در هزینههای سرمایش و گرمایش ساختمان به دلیل جلوگیری از تبادل سرما و گرماو در نتیجه صرف انرژی کمتر.
- عبوردادن لولههای آب و فاضلاب و کابلهای برق و تلفن به سادگی از زیر شبکههای پانل ها.
- زیبایی محصول و تنوع رنگ.
- سهولت پاکیزگی و نگهداری.
- مناسب برای دیوارهای نما ، سقفهای نما ، دیوارهای میانی
معرفی برخی عایقهای مورد استفاده در ساندویچ پانلها
عایقهای کاربردی شرکت مندكانكس |
|||
نوع عایق |
ضریب هدایت حرارتی (w/mk) |
شرح |
رنگ |
1-پلی اوریتان |
0.025 |
عایق زرد رنگی است که در سردخانه ها برای دیوارها نیز از این عایق استفاده می شود. |
زرد |
2-پلی استایرن |
0.036 |
به صورت صفحات صلبی هستند که از دانههای ریز پلی استایرن تشکیل شده اند. این صفحات هوا را درون خود حفظ می کنند و اجازه عبور آب را نمی دهند. |
سفید |
3-پشم شیشه |
0.039 |
این ماده از ذوب شیشه و تبدیل آن به الیاف ریز تولید می شود. این الیاف به صورت رول یا پانل در آمده. پشم شیشه در مقابل آتش مقاوم است. پشم شیشه به راحتی بریده و نصب می شود. |
زرد |
4-پشم سنگ |
0.039 |
ماده اولیه برای تولید پشم سنگ ، دیاباز یا بازالت است. پشم سنگ از پشم شیشه متراکمتر بوده و دارای مقاومت گرمای بیشتری است. پشم سنگ عایق صوتی خوبی می باشد و در برابر آتش بسیار مقاوم است |
زرد مایل به کرمی |
مندكانكس سعی نموده است تا باور برتری استفاده از ساندویچ پانلها را نسبت به مصالح سنتی ساختمان مانند آجر، گچ، سیمان و ماسه را از طریق نتایج علمی عرضه دارد. که نتیجه این مقایسه را به صورت خلاصه در جدول زیر نشان داده ایم.
مصالح ساختمانی |
Thermal conductivity |
نتایج حاصل از مقایسه |
آجر |
0.72 |
ضریب هدایت حرارتی آجر 28 برابرضریب هدایت حرارتی پلی اوریتان، 24 برابر ضریب هدایت حرارتی پلی استایرن و 18، برابر ضریب هدایت حرارتی پشم شیشه می باشد از این مقایسه نتیجه می گیریم که آجر نسبت به این عایق ها دارای انتقال حرارت بسیار بالایی است. پس استفاده از عایق ها نسبت به آجر در بهینه سازی مصرف انرژی بسیار موثر بوده و به کاهش اتلاف انرژی که هم اکنون در کشور ما در جایگاه خاصی می باشد کمک به سزایی می کند. |
ماسه |
0.795 |
ضریب هدایت حرارتی ما سه 32 برابر ضریب هدایت حرارتی پلی اوریتان ، 28 برابر ضریب هدایت حرارتی پلی استایرن و 20 برابر ضریب هدایت حرارتی پشم شیشه می باشد از این مقایسه نیز نتیجه آنچه مربوط به آجر را گرفتیم خواهیم گرفت. |
گچ و سیمان |
0.72 |
ضریب هدایت حرارتی گچ 28 برابر ضریب هدایت حرارتی پلی اوریتان، 24 برابر ضریب هدایت حرارت پلی استایرن و 18 برابر ضریب هدایت حرارتی پشم شیشه می باشد با مقایسه میان این نسبت ها به نتایجی مشابه با آنچه برای آجر رسیدیم خواهیم رسید. |
پلی اوریتان |
0.025 |
ضریب هدایت حرارتی پلی اوریتان 0.035 برابر ضریب هدایت حرارتی آجر و سیمان ، 0.032برابر ضریب هدایت حرارتی ما سه می باشد. با مقایسه میان این دو حالت نیز به نتیجه مشابه می رسیم که این ماده در مقایسه با مصالح سنتی بسیار بهینه در مصرف انرژی می باشد. |
پلی استایرن |
0.029 |
ضریب هدایت حرارتی پلی استایرن 0.04 برابر ضریب هدایت حرارتی آجر و سیمان , 0.0364 برابر ضریب هدایت حرارتی ما سه می باشند. |
پشم شیشه |
0.039 |
ضریب هدایت حرارتی پشم شیشه 0.055 برابر ضریب هدایت حرارتی آجر و سیمان و 0.05 برابر ضریب هدایت حرارتی ما سه می باشد. |
یکی دیگر از نتایج موفقیت آمیزی که مندكانكس با مقایسه میان عایقهای کاربردی ساندویچ پانل ها و مصالح ساختمانی به آن دست یافته است صرفه اقتصادی این محصولات نسبت به مصالح ساختمانی سنتی میباشد که با توضیح یک مثال نتیجه حاصل از این مقایسه را به صورت خلاصه در جدول زیر تشریح می کنیم.
اتاقی را در نظر می گیریم می خواهیم این اتاق را با استفاده از مصالح ساختمانی سنتی و ساندویچ پانلها از نظر صوتی و حرارتی ایزوله نماییم و این انتظار را داریم که نسبت به همه این مواد دارای ایزوله حرارتی و صوتی یکسانی باشد حال می خواهیم بدانیم برای اینکه به این هدف دست یابیم چه ضخامتی از هر یک از این مصالح را باید به کار گیریم. ما نتایج حاصل از این مقایسه را در جدول زیر آورده ایم.
مقایسه میان مصالح ساختمانی و عایقها از لحاظ اقتصادی |
||
مواد ساختمانی و عایق ها |
ضخامت ماده مورد نیاز به ازای ضریب صوتی و حرارتی استاندارد |
نتیجه گیری حاصل از این مقایسه |
آجر |
860mm |
با مقایسه میان ضخامتهای مورد
نیاز |
مزایای استفاده از پانلهای ساندویچی
۱ - سبکی دیوارهای ساخته شده از پانلهای ساندویچی در مقایسه با دیگر مصالح
۲ - سرعت حمل و نقل و سهولت نصب و اجرای پانلهای ساندویچی در ارتفاع
۳ - مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله
۴ - عایق در مقابل حرارت ، برودت ، رطوبت و صدا
۵ - مقاوم در برابر آتش سوزی بعلت وجود قشرهای بتونی طرفین پانل ساندویچی
۶ - نفوذناپذیری ساختمان در مقابل حشرات
۷ - امکان حمل و بکارگیری پانلهای ساندویچی در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان بدون نیاز به کارگران متخصص
۸ - دستیابی به فضای مفید بیشتر بعلت ضخامت ناچیز دیوارهای پانل ساندویچی
۹ - آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته پانلهای ساندویچی
۱۰ - صرفه جویی در هزینه پی سازی و اسکلت ساختمانهای بلندمرتبه بدلیل وزن اندک قطعات سقف و دیوار پانلهای ساندویچی
۱۱ - صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و یا زمستان بدلیل جلوگیری از تبادل حرارت و یا برودت و در نتیجه صرف انرژی کمتر
۱۲ - افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاههای تأسیساتی آن
۱۳ - عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ
۱۴ - بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاهترین زمان
۱۵ - عبور دادن لولههای آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چهارچوب دربها و کلاف فلزی پنجره ها قبل از بتن پاشی و کلاً اجرای تأسیسات ساختمان با کمترین هزینه
۱۶ - عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تأسیساتی دیوارها و سقف و در نتیجه عدم ایجاد نخالههای انباشته که صرفه جویی در هزینه و وقت را بدنبال دارد.
۱۷ - پس از بتن پاشی طرفین پانلها با ضخامت حداقل 3 سانتیمتر ، پانلها بی نیاز از ملات گچ و خاک میباشد و با اجرای پلاستر گچ ( سفیدکاری ) ، دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود.
۱۸ - حذف نعل درگاه در سیستم پیشرفته پانلهای ساندویچی.
۱۹ - حمل و نقل پانلهای ساندویچی با هزینه اندک صورت می گیرد. بطور مثال یکدستگاه تریلر قادر است حدود 1000 متر مربع پانل سانویچی را حمل کند.
۲۰ - استفاده از دیوار و سقف پانلهای ساندویچی در ساختمان سازی ، بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب میگردد. بطور مثال باصرف 17 کیلوگرم در متر مربع فولاد بصورت مفتول و میلگرد می توان یک واحد مسکونی یک طبقه را بنا کرد.
ويستا پنل چيست؟
پنلهای ويستا صفحات پيش ساخته سيمانی هستند که به منظور افزايش خواص مکانيکی از سيليس و الياف سلولزی در ترکيب آنها استفاده شده است.الياف سلولزی ، همچنين تنشهای فشاری و کششی ناشی از تغييرات دما شده و از بروز عيوب مختلف همچون ترک خوردگی و اعوجاج جلوگيری می کنند.
ويژگیهای عملکردی بسيار خوب اين محصول در کاربردهای مختلف مانند نمای بيرونی و داخلی ساختمان ، ديوارهای داخلی و خارجی و پوشش سقف کاذب و کف ، باعث رشد سريع مصرف آن شده است.
پنلهای ويستا تحت استاندارد ASTM C1186 توليد شده و بيمه ايران نيز کيفيت اين محصول را تضمين می نمايد. اين پنل ها ويژگیهای بسياری دارند که از جمله آنها می توان موارد زير را نام برد:
ويژگيها
مقاومت در برابر حريق
پنلهای سيمانی در برابر حريق کاملا مقاوم بوده گازهای سمی نيز توليد نمی کند. لازم به ذکر است مطابق آزمايش انجام شده در يکی از شرکتهای وابسته به شرکت پالايش و پخش فرآوردههای نفتی ايران ، پنل سيمانی ويستا شعله مستقيم آتش با دمای بيش از ۱۰۰۰ درجه سانتيگراد را به مدت ۲ ساعت تحمل کرده است.
مقاومت در برابر رطوبت
از آنجا که مواد اوليه ويستا پنل از الياف سلولزی، سيمان پرتلند و سيليس تشکيل شده ، در مقابل رطوبت کاملا مقاوم است. اگر چه پنلهای ويستا در حالت غوطه وری در آب ۱۸ تا ۳۵ درصد وزن خود آب جذب می کند و در اين حالت مقاومت خمشی آن کاهش پيدا می کند ، بعد از خشک شدن بدون تغييرات ابعادی ، مقاومت خمشی اوليه را بدست می آورد.
مقاومت در برابر شرايط جوي
پنلهای ويستا در مقابل اشعه خورشيد کاملا مقاوم است و در برابر شرايط سخت جوی نيز دوام بسيار بالايی دارد. با تکيه بر اين خواص استفاده از ويستا پنل در فضای خارجی و نمای ساختمان امکان پذير است.
عايق حرارت و صدا
با در نظر گرفتن ضرايب هدايت حرارتی و همچنين شاخص جذب صوت، استفاده از اين محصول می تواند کمک شايانی به کاهش مصرف انرژی و همچنين کاهش آلودگی صوتی در ساختمان ها باشد.
خواص مكانيكي قابل توجه
با توجه به ميزان مقاومت خمشی قابل توجه اين محصول ، می توان کاربردهای گوناگونی برای ويستا پنل در نظر گرفت ، استفاده به عنوان پوشش ديوارها، کف باربر و سقف کاذب ، تنها بخشی از کاربرد اين محصول است.
قابليت اجراي رنگ و روكش ها
با توجه به اينکه ويستا سطح بسيار مناسبی براي اجرای رنگ دارد ، بعد از نصب می توان بدون اجرای نازک کاري سطح پنل را رنگ آميزی کرد. همچنين صافی سطح اين محصول امکان اجرای کاغذ ديواری و يا هرگونه روکش PVC و HPL را فراهم می نمايد.
دوستار محيط زيست
پنلهای سيمانی ويستا عاری از آزبست و مواد مضر برای طبيعت و انسان است و هيچگونه آلودگی ايجاد نمی کند.
مقاومت در برابر حشرات موذي
پنلهای سيمانی ويستا در برابر حشرات موذی ، موش و قارچ ها مقاوم است.
لازم به ذکر است که مرکز تحقيقات ساختمان و مسکن جهت صنعتی سازی ساختمان ، استفاده از سيستم تخته سيمانی اليافی را جزء فناوریهای تاييد شده در راستای جزء ۲-۶ بند د تبصره ۶ قانون بودجه ۱۳۸۶ کل کشور قرار داده است.
سوپر پانل چیست؟
سوپر پانل نوع تکامل یافته سیستمهای قدیم تر(Insulating Concrete Forms) ICF می باشد سیستم قدیمی ICFدیوارهایی است که از چیدن بلوکهای تو خالی استایرن و قراردادن میلگردهای قائم و افقی به صورت محدود در آن، و بتن ریزی در فضاهای خالی داخل بلوکها ساخته می شود.
بلوکها در طرفین به دو جداره به ضخامت حداقل 5 سانتی متر محصور می باشد. صفحات پلی استایرن توسط رابطهای از جنس پلاستیک یا فلز بهم دیگر متصل و از اتصال آن بلوکهایی تو خالی حاصل میشود که در فضای خالی آن میلگرد قرار داده شده و بتن ریزی می شود. حاصل عملیات اجرایی آن شبیه به بلوک چینی است که مستلزم صرف زمان و محدودیتهای سازه ای می باشد.
چند شکل از ICF
سیستم سوپر پانل با اصلاح روش ICF قدیمی در جهت ساختمان سازی به روشهای صنعتی تر، سرعت بالاتر و مقاوم تر در برابر زلزله،با تغییرات اساسی در المانهای آن، ابداع گردید.مبتکر این تکنولوژی کمپانیPLASTEDIL سوئیس می باشدکه سیستم مذکور را با نام ®PLASTBAU در سراسر دنیا عرضه نموده است.
این سیستم متشکل از المانهای باربر و غیر باربر اصلی ساختمان یعنی دیوار باربر، سقف باربر و دیوار پارتیشن است.
با استفاده از این سیستم می توان بیش از 60% عملیات مربوط به اجرای یک سازه بتنی را در کارخانه انجام داد و با انتقال قطعات به سایت اجرایی عملیات ساخت را به سرعت به اتمام رسانید.
سهولت اجرایی عمده در این سیستم حذف عملیات قالب بندی و آرماتور بندی دیوارهای باربر بتن آرمه به میزان حداقل 90% در محل اجرای پروژه است.
قطعات دیوار در ارتفاع طبقه و قطعات سقف به طول دهانه و براساس طرح معماری ساخته و به محل حمل شده و به سرعت در محل خود نصب و عملیات بتن ریزی انجام می گردد.
سیستم سوپر پانل در رده ساختمانهای با دیوار بتن آرمه با قالبهای ماندگار پلی استایرن توسط مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان مورد تایید قرار گرفته است و توسط آن می توان بر طبق آیین نامه زلزله ایران ساختمانهای تا 15 طبقه را طراحی و اجرا نمود.
استفاده از پنلها در خانههای پیش ساخته
صنعت ساختمان و پروژههاي عمراني به گواهي آمار و ارقام، از لحاظ سرمايه و حجم نيروي انساني درگير، بزرگترين صنعت در كشور ميباشد. رشد سريع جمعيت و افزايش تقاضا، نياز به كاهش زمان تحويل پروژههاي عمراني و كاهش زمان برگشت سرماية سرمايهگذاران و عواملي از اين قبيل باعث شدهاند تا ضرورت ايجاد تحول در شيوههاي سنتي صنعت ساختمان روزبهروز بيشتر شود. روش "سازههاي پيشساخته سبك" كه يكي از تكنولوژيهاي نوپا در عرصه ساخت و سازهاي عمراني در كشور است موضوع مصاحبة شبكة تحليلگران تكنولوژي ايران با مهندس احمدي، معاونت اجرايي موسسة سازههاي پيشساختة سبك (SAP) است. در زير نكات مهم آن ملاحظه ميگردد:
صنعت ساختمان در جهان در حدود صد تا صدوده سال قدمت دارد و شروع آن به زماني برميگردد كه اولين تيرهاي بتوني به صورت T شكل، توليد صنعتي شده و قطعات بتوني با اشكال مختلف در مقياس صنعتي توليد شد.
اگر تكنولوژي ساختمان را به معني وارد شدن صنعت در ساختمانسازي بگيريم، از حدود سال47 تكنولوژي ساختمان وارد ايران شد و اوج آن زماني بود كه ساختمانسازي به صورت شهركسازي در بعضي از شهرهاي بزرگ مثل اصفهان(مجتمع ذوب آهن)، اهواز، تبريز، تهران و برخي ديگر از شهرها شروع شد. اين صنعت بيشتر از كشورهاي اروپايي مانند آلمان، هلند، انگليس و فنلاند به ايران وارد شد.
تكنولوژي سازههاي پيشساختة سبك تنوع تكنولوژيهاي ساختمان بسيار زياد است و هر كدام ويژگيها و قاعدتاً محدوديتهاي خاص خود را دارند. سيستم سازههاي پيش ساخته سبك را حدود 34 سال پيش يك آمريكايي ابداع كرد. مرحلة صنعتي شدن آن 5 تا 6 سال به طول انجاميد. عمدهترين شركتهايي كه در دنيا اين تكنولوژي را به كار ميگيرند، شركت E.V.G اتريش و شركتهاي 3D Panel و RAM در آمريكا ميباشند. توجه زياد صنايع اروپايي به تكنولوژي سازههاي پيشساخته سبك به خاطر مشكلاتي بود كه در ساير تكنولوژيهاي پيشساخته وجود داشت. به طور مثال تكنولوژي Large Panel با وجود سرعت بالا و كارخانهاي بودن آن، با مشكل ضعف اتصالات روبروست و همچنين وزن سنگين ساختمان يك معضل جدي در اين تكنولوژي به شمار ميرود. حملونقل قطعات سنگين بتوني، اين فرآيندها را دشوار ميكند. در زلزلهاي كه چند سال پيش در تركيه اتفاق افتاد، ساختمانهاي زيادي كه در آنها از تكنولوژي Large Panel استفاده شده بود به دليل ضعف اتصالات تخريب شدند.
در تكنولوژي سازههاي پيشساختة سبك، اتصالات به صورت يكپارچه است (ديوار به ديوار، سقف به ديوار و ديوار به پي). بر خلاف روش Large Panel كه اتصالات به صورت كام و زبانه است، در روش سازههاي پيش ساخته سبك، اتصالات به صورت جوش نقطهاي است و به جاي اينكه ابتدا قطعات سنگين بتن در كارخانه ساخته شده و بعد به هم متصل شوند، ابتدا سازه به صورت شبكههاي ميلگردي كه بين آنها(بين دو شبكه ميلگرد) يك لايه فوم پلياستايرن قرار ميگيرد ساخته ميشود و پانلهاي سبك در محل احداث ساختمان به فنداسيون جوش داده ميشود و همچنين ديوارها و سقف به هم جوش داده ميشوند و ساختمان با پانلهاي سبك برپا ميشود. سپس در همان محل ديوارها و سقف و محل، اتصالات به صورت همزمان بتن پاشي ميشوند. بتن از طريق پمپ، با فشار هوا به پانلها پاشيده ميشود كه اصطلاحاً آن را "شات كريت" گويند.
اين روش باعث يكپارچگي در اتصالات شده، استحكام و پايداري ساختمان را در مقابل نيروهاي ديناميكي حاصل از زلزله يا طوفان افزايش ميدهد.
بنابراين دليل انتخاب روش سازههاي پيش ساخته سبك استفاده از امتيازات برتر آن نسبت به ساير تكنولوژيهاي پيش ساخته موجود است كه هنوز هم از اين مزايا برخوردار است.
البته همانند صنايع ديگر، در اين صنعت هم ممكن است نوآوريهايي در دنيا ديده شود. اما با توجه به شرايط اقليمي، فرهنگي و اجتماعي، روش سازههاي پيشساخته سبك، مناسبترين روش براي ايران تشخيص داده شده است. به طور مثال تكنولوژيهاي جديد قيمت مسكن را خيلي بالا ميبرند كه اين با نياز اغلب مردم ما به خانههاي ارزانقيمت سازگار نيست ولي روش سازههاي پيشساختة سبك قيمت را
مطالب مشابه :
قابل توجه دانشجویان عناصر و جزئیات ساختمانی 1
عكس از نحوه برخورد تير و ستون. 24. ارائه دتايل اجرايي دتایل اتصال نرده به
نمونه سوالات نقشه کشی در جه 2 سری 2
چگونگی طراحی پلانهای معماری و اطلا عات معماری- مطالب مر بوط به الف- نبشي تير (دتايل
پانل سه بعدي
در جاهايي كه پانل هاي ديواري باربر ميباشند دتايل اتصال ستون به تير يا ستون
برچسب :
دانلود دتايل اتصال تير به ستون