نقطه سر به سر و تحلیل نقطه سر به سری

به طور کلی نقطه ی سر به سر (break even point) نقطه ای است که در آن درآمدها با هزینه ها برابر است و این نقطه نشان می دهد که یک سرمایه گذاری چه زمانی می تواند به سود برسد. نقطه ی سر به سر را می توان به صورت برابری فروش و هزینه یا برابری ورودی ها و خروجی ها بیان کرد که همگی یک معنا دارند و به هر شکل در نقطه ی سر به سر نه سودی وجود دارد و نه زیانی . اصطلاحی که شاید در بین فعالان بازار و سنتی ها به صورت « یر به یر » بیان شود ! معمولاً نقطه ی سر به سر برای صاحبان کسب و کارها – چه تولید چه بازرگانی و یا خدماتی – از اهمیت بالایی برخوردار است و از کارمندان خود می خواهند که همواره این نقطه را محاسبه کنند و در نظر داشته باشند.



تحلیل نقطه سر به سری این امکان را فراهم می آورد که ارتباط بین هزینه های ثابت، هزینه های متغیر و سود ناشی از کسب و کار را بشناسیم. همچنین می توان با استفاده از این تحلیل متوجه شد که چه میزان از محصول در قیمت مشخص باید فروخته شود تا کسب و کار به مرز سود دهی برسد. نقطه ی سر بسر را می توان با استفاده روابط بسیار ساده ی ریاضی و یا به صورت نمودار نشان داد. اما برای شناخت و محاسبه ی نقطه ی سر به سر نیاز به دانستن انواع هزینه ها در کسب و کار داریم. در هر کسب و کاری اعم از تولیدی، خدماتی یا بازرگانی هزینه ها یا ثابت هستند یا متغیر.

هزینه های ثابت (fixed costs)

این هزینه های به محض تصمیم گرفتن برای ورود به کسب و کاری به وجود می آیند و مستقیماً ارتباطی با حجم و میزان تولید ندارند. این هزینه های شامل هزینه های سربار مثل هزینه های اجاره و هزینه هایی مثل هزینه ی ماشین آلات و کارگر ... می باشد. البته باید توجه داشت که برخی از هزینه های ثابت کاملاً ثابت نیستند و معمولاً بخشی ثابت و بخشی متغیر دارند.

هزینه های متغیر (variable costs)

این هزینه های ارتباط مستقیم با میزان تولید دارند. هزینه های مثل هزینه های مواد اولیه در کارخانجات تولیدی از جمله ی هزینه های متغیر هستند. در همین جا بد نیست اشاره کنیم که منظور از هزینه ی متوسط متغیر، هزینه ی متغیر به ازای هر واحد محصول است.

معمولاً نمی توان هیچ هزینه ای را به طور کامل متغیر یا ثابت دانست و اکثر هزینه ها در کسب و کار دارای هر دو بخش ثابت و متغیر هستند. مثلاً هزینه های کارگر که اغلب آن را می توان هزینه های ثابت در نظر گرفت زیرا حتی در زمان تعطیلی کارخانه نیز مدیریت این هزینه ها را پرداخت خواهد کرد، اما باز هم بخش کوچکی هزینه ی متغیر دارد (اضافه کاری و ... )

محاسبه ی نقطه ی سر بسرهمان طور که اشاره شد نقطه ی سر بسر نقطه ای است که در آن نه سودی وجود دارد و نه زیانی، بنابراین در نقطه ی سر بسر رابطه ی زیر برقرار است.

(تعداد محصول تولید شده و فروخته شده×قیمت هر محصول)- هزینه های ثابت تولید- (هزینه های متغیر تولید×تعداد محصول تولید شده)

اگر هزینه های ثابت تولید را با F یا همان fixed costs و هزینه های متغیر تولید هر واحد محصول را با V یا variable costs و میزان محصول تولید شده و فروخته شده را با q یا quantity و قیمت فروش هر محصول را با p یا Price نشان دهیم، برای محسابه ی نقطه ی سر به سر (break even) می توان از رابطه ی زیر استفاده کرد.

formula_break_even.gif

مهمترین مزیت آگاهی از نقطه ی سر بسر شناخت رابطه ی موجود بین هزینه های ثابت و متغیر با قیمت فروش و میزان تولید و فروش در کسب و کار است. رابطه ای در کسب و کارهای مختلف با توجه به ماهیت آنها می تواند متفاوت باشد. همچنین در تکنیک های بودجه ریزی و capital budgeting یکی از مهمترین شاخصها همین نقطه ی سر بسر است و در پایان اولین کاربرد این شاخص کلیدی، آگاهی از حداقل میزان تولید و فروش برای جلوگیری از زیان در شرکت است، که عدم آگاهی از آن می تواند بسیار خطرناک باشد !

break_even.jpg
تحلیل نقطه سر به سری یکی از 10 ابزار و مفهوم کلیدی مدیریت است.


مطالب مشابه :


سیلابس کلیه رشته ها (منابع درسی,برنامه نه ترمه ,ساعات تدریس,کلیه رشته ها)

راهنمای سیستم گلستان دانشجویان پیام نور (منابع درسی,برنامه نه ترمه مدیریت بازرگانی.




دانلو برنامه 9ترمه رشته های پیام نور

دانلو برنامه 9ترمه رشته های پیام نور رشته مدیریت بازرگانی: برنامه 9 ترمه رشته




نحوه دسترسی به چارت و منابع درسی پیام نور

نحوه دسترسی به چارت و منابع درسی پیام نور. چارت تحصيلي يا برنامه 9 ترمه؛ و وضعيت منابع




لیست عناوین دورس ؛ وضعیت منابع درسی ؛ برنامه امتحانات 87-88

برنامه 9 ترمه رشته این وب هیچگونه وابستگی و ارتباطی به دانشگاه پیام نور و مدیریت آن ندارد




معرفي جامع رشته ي دانشگاهي مهندسی فناوری اطلاعات (it)

دانشگاه پیام نور مرکز اهواز,پیام نور اهواز بحث‌های مدیریت برنامه نه/9 ترم و




برنامه 8 ترمه رشته مهندسی پزشکی (بیو الکتریک)و پیش نیازها

برنامه 8 ترمه کارشناسی مهندسی پزشکی دکتری مدیریت بازرگانی | مدیریت پیام نور




<<<نکاتي مهمی که دانشجويان باید در هنگام انتخاب واحد رعايت نمايند>>>

دانشگاه پیام نور دروس ۸ ترمه سال ورود خود می باشد کند تا از تداخل در برنامه کلاسی و




راهنمايي جامع براي متقاضيان ارشد فراگير مديريت MBA دانشگاه پيام نور مركز همدان

جواب فقط شهريه بوده تا ترم قبل و هيچ فرقي نه نور‌: برنامه 5 ترمه مدیریت mba دانشـگاه پیام




نقطه سر به سر و تحلیل نقطه سر به سری

انجمن علمی صنایع دانشگاه پیام نور در نقطه ی سر به سر نه سودی مدیریت و برنامه




برچسب :