*شهرستان علی آباد کتول*

*شهرستان علی آباد کتول*  
این شهرستان در حدود ۴۰ کیلومتری شرق شهرستان گرگان واقع شده و با وسعتی در حدود ۱۱۶۰ کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر ۱۳۹۱۲۹ نفر، از شمال به شهرستان های آق قلا و گنبد کاووس، از جنوب به استان سمنان و رشته کوههای البرز، از شرق به شهرستان رامیان و خان ببین واز غرب به شهرستان گرگان محدود است. برپایه آخرین تقسیمات کشوری شهرستان علی آباد شامل دو شهر علی آباد و فاضل آباد، دو بخش مرکزی و کمالان، چهار دهستان ( کتول، زرین گل، شیرنگ علیا و استرآباد ) و ۶۸ روستا است. این شهرستان در سال ۱۳۵۷ از شهرستان گرگان جدا و مستقل گردید.
آب و هوای این شهرستان با توجه به موقعیت طبیعی آن شامل معتدل خزری ، سرد کوهستانی و نیمه بیابانی است. این شهرستان درحدود ۹۰ هزار هکتار جنگل با گونه هایی از درختان نمدار ، توسکا ، بلوط دارد. ارتفاعات در جنوب شهر علی آباد قرار داشته و مهمترین آنان کوههای شاهوار، چلچلی، زردکمر وزیلان است. همچنین رودهای بزرگ وکوچکی در این شهرستان جاری هستند. رودهای زرین گل، کبودوال، محمدآباد و جادره از مهمترین رودهای علی آباد می باشند. که تمامی آنان به رود گرگان می ریزند.
در کتاب سیاسی، اجتماعی کتول ( نوشته محمد ابراهیم نظری ) ، واژه کتول از دو واژه اوستایی کته (kate ) و اول ( eul) تشکیل شده است .«کته » به معنای جا ومکان و «اول » به معنای شیب و دره و گودال است وکتول به مجموعه آبادی هایی گفته می شود که در درون دره و کوه قرار دارند . عقیده دیگر براین است که « کتول » نام یک طایفه می با شد و این نام بعد از مهاجرت عده ای از امراء و بزرگان لشکری سیستانی به این منطقه در اواخر دوره صفویه رایج گردید. چنانکه قسمتی از قشون استرآباد را در زمان شاه طهماسب دوم ( ۱۱۳۵ –۱۱۴۴ ه . ق ) دسته کتول تشکیل می داد در اوایل دوره قاجاریه کتول به ۱۸ تیره اصلی تقسیم می گردید. در دوران ناصرالدین شاه، کتول یکی از ۶ بلوک ناحیه استرآباد بود.
علی آباد فعلی همزمان با سکونت و حاکمیت علی محمد خان به لحاظ اقتصادی و اجتماعی توسعه فزاینده ای یافت در این گزارش تاریخی به سال ۱۳۲۷ ه . ق ( ۱۲۸۸ ه . ش ) علی آباد کتول اینگونه توصیف شده است :
علی آباد حاکم نشین کتول است . عمارت بسیار بزرگ علی محمد خان مفاخرالملک درآن است که دیوانخانه و حیاطهای متعدد و حمام و اصطبل به سبک جدید ساخته شده است. مردمانش جنگی و نسبت به کلانتر خود مطیع هستند اینها با طایفه دوجی و یموت ( ترکمن ) همسایه هستند »
در حال حاضر اقوام بومی و مهاجر متعددی در شهرستان علی آباد زندگی می کنند که از میان آنها می توان به سیستانی ، بلوچ ، ترکمن ، آذری ، شاهرودی، کاشمری و سبزواری اشاره نمود. کشاورزی رکن اصلی این مردم را تشکیل می دهد. و محصولات این ناحیه شامل پنبه، دانه های روغنی، توتون و صیفی جات است. زبان اصلی مردم ، فارسی به گویش کتول است . اقوام مهاجر به زبان و گویش مخصوص به خود تکلم می نمایند.
از صنایع دستی این شهرستان می توان از پالاندوزی ، خورجین دوزی ، قالی بافی ، نمد مالی ، چادرشب بافی ، ابریشم بافی و تولید پارچه های پشمی معروف به چوخا نام برد .
شهرستان علی آباد کتول به سبب دارابودن منابع و چشم اندازهای طبیعی زیبا و متنوع همچون ارتفاعات ییلاقی ، پارک جنگلی ، آبشارها، رودخانه ها، تفرجگا هها، دهکده های ییلاقی در کنار آثار ابنیه و محوطه تاریخی و فرهنگی ارزشمند، زمینه های بسیار مساعدی به منظور جلب گردشگر و معرفی جاذبه های طبیعی و تاریخی و فرهنگی به مسافران را دارا می باشد .


جاذبه های تاریخی و فرهنگی :
در حال حاضر تعداد آثار تاریخی و فرهنگی در شهرستان علی آباد کتول که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است ۳۵ اثر می باشد . مهمترین آنان عبارتند از :
پل تاریخی رضا شاهی، امامزاده هارون بن موسی، امامزاده الازمن و معصوم آباد، امامزاده سلیمان ( ساورکلاته ) مسجد محمدیه، کاخ قدیمی الله یار خان، تپه های تاریخی یاس تپه، نرگس تپه، تپه قلی، شغال تپه، سرخ تپه تپه پیچک محله ، پلنگ تپه، ازدارتپه، بوزاوغلان تپه، تپه زینب، تپه جان بی بی، شور تپه شرقی غربی، چغندرتپه غربی و شرقی، یونس تپه، گلبن تپه، تپه نوران .

جاذبه های طبیعی
پارک جنگلی کبودوال، دهکده های دهنه محمد آباد کتول(خلیندره .غریب ابادو...) دهکده های ییلاقی و کوهستانی ( افراتخته ، زرین گل و سیاه مرزکوه )، آبشار کبودوال، ذخیره گاه جنگلی ( افراتخته، پونه آرام، الستان، زرین گل و سورکش )، دره تشنه کلان.

مراکز دیدنی 


مطالب مشابه :


فهرست آثار ملی ایران در استان قم

پارس میراث - فهرست آثار ملی ایران در استان قم - بانک اطلاعات گردشگری




ليست اعضا

دامپروري بركت سبز فام توليدي پاكسايش شايان ويستا تجارت پارس شرق آتي نوران صنعت




*شهرستان علی آباد کتول*

این شهرستان در حدود ۴۰ کیلومتری شرق شهرستان گرگان واقع شده و با وسعتی در حدود ۱۱۶۰ کیلومتر




نصب و راه اندازی جدیدترین نسل ماشین XL 75 هایدلبرگ آلمان توسط شرکت ایران روتاتیو در موسسه فرهنگی ه

مبنایی است و هدف ما ارائه تولیداتی است که ماشین آلات دیگر در شمال شرق نوران گرافیک پارس;




نقاشی کارتونی خرسهای مهربون خرس های مهربان خرسک خرس عروسکی عروسک خرسی

شامل شمل شمول مشمول مشمولی مشمولیت مشمولین جهانشمول شمال جنوب شرق پارس پارسي نوران




معرفی شهر صوفیان

این شهر در 30کیلومتری شرق انجمن ارگونومی پارس; وبلاگ آقاي اصغر نوران;




مانی پیامبر نقاش

در منزل گاه نوران. مانی مرا در میان همه ی پیغمبران شرق و غرب تاریخ بیش از همه پارس اندیشی




معرفی شهر صوفیان

بعلت وزش باد از سمت غرب به شرق از بهترین انجمن ارگونومی پارس; وبلاگ آقاي اصغر نوران;




روز کارگر مبارک

وبلاگ مهندس اصغر نـوران . وبلاگ مهندس شرکت جم پارس بهداشت . وبلاگ مهندس




برچسب :