نگاهی به عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان

نگاهی به عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان

مهندس علی‌عسکر عسکری- عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان ایلام

اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان در هفته‌های آتی، انتخابات مهمی را در پیش رو دارند. اهمیت انتخاب اعضای جدید هیئت مدیره از آنروست که طبیعتاً بایستی آغازگر دور جدید فعالیت‌های مهندسی و عامل تحولات کارآمدی در پروژه‌های شهری باشد.

با توجه به مسایل و مشکلات بنیادی که در بدنه جامعه مهندسان ساختمان نهفته است و به تبع شاهد تأثیر مستقیم آن بر جامعه هستیم بر خود لازم می‌بینیم نگاهی به عملکرد سازمان در سال‌های گذشته و همچنین مشکلات پیش روی آن بیندازیم .

سازمان نظام مهندسی به عنوان یک نهاد قانونی به منظور سازماندهی و رسیدگی به فعالیت‌های مهندسی، بالا بردن كيفيت خدمات مهندسي و نظارت بر حسن اجراي خدمات و با هدف اشتغال مهندسين، خصوصاً مهندسی ساختمان که با بخش عظیمی از سرمایه‌های کشور در ارتباط است، تاسیس شده است.

با نگاهی به کارنامه 17 ساله این سازمان در کشور درمیابیم نه تنها گامی در جهت پیشبرد اهداف تأسیس این سازمان و ارائه خدمات مطلوب و مورد انتظار برداشته نشده است، بلکه قشر مهندسین و خدمات مهندسی که زیرساختارهای جامعه را تشکیل می‌دهد، نادیده گرفته شده است.

در یک دسته بندی کلی  می‌توان عواملی  که سبب ایجاد چنین اشکالاتی در نظامِ مهندسی کشور شده است را به صورت زیر بیان کرد:

مشکلات برون سازمانی و مسائل درون سازمانی.

در این مقاله با اشاره‌ی کوتاهی به مشکلات برون سازمانی، سعی در  بیان معضلات سازمان نظام مهندسی استان ایلام خواهیم داشت. چرا که بررسی موانع و مشکلاتی که در سطح کلان با آن درگیر هستیم فراتر از حوصله این مقاله است.

هم چنین قابل ذکر است، مسایلی که در این نوشتار به عنوان کاستی‌های سازمان نظام مهندسی استان ایلام ذکر می‌شود، تنها دامنگیر جامعه مهندسی شهر ایلام نبوده و یقیناً همکارانمان در سایر استان‌ها نیز به نوعی در مواجهه با مسایل مشابه هستند، چرا که این معضلات ریشه در مشکلات کلان و برون سازمانی دارد.

 لیک می‌دانیم هر کدام از ما به عنوان عضوی از جامعه در هر طبقه، شغل و جایگاهی که قرار گرفته باشیم مکلف به انجام وظیفه هستیم، چه اگر این مهم به انجام برسد و با انسجام بیشتر فعالیت‌ها و همکاری سازمان‌های نظام مهندسی رفع مشکلات بنیادی و برون سازمانی و احقاق حقوق مهندسی‌مان دور از ذهن نخواهد بود.

ساختار نظام مهندسی:

«نظام مهندسی ساختمان در کشور ایران ساختار پیچیده‌ای دارد که نمی‌توان آن را با هیچ یک از ساختارهای تعریف شده و استاندارد جهانی، مطابقت داد. چرا که نظام مهندسی نه ساختار کاملاً غیر دولتی (NGO) دارد و نه ساختار دولتی؛ نظام مهندسی یک نهاد وابسته به دولت است و متأسفانه این وابستگی به دولت باعث گردیده تا نتواند به عنوان یک نهاد مستقل، فعالیت‌های خود را تعریف نموده و به عملکرد نظارتی خود در سطح عالی دست یابد.

ساختار نظام مهندسی ساختمان، به گونه‌ای کاملاً زیرکانه طرح ریزی شده تا بدون هرگونه قدرت نظارتی و توان انتقادی، در صورت لزوم بتوان آن را یک سازمان غیر دولتی (NGO) یاد کرد. غافل از اینکه سازمان‌های غیر دولتی تعریف خاص خود را داشته و در آنها هیچ‌گونه دخالت دولت مجاز نمی‌باشد.»

عدم بازنگری سالیانه دستورالعمل‌ها که متأسفانه عدم توجه به آن باعث وجود مشكلات متعدد در بخش ساخت و ساز و ايجاد چالش‌هاي معيشتي و فني براي مهندسين و كارفرمايان بخش خصوصي شده است، پایین‌ بودن حق‌‌الزحمه مهندسان طراح و ناظر و رابطه مستقیم آن با کیفیت ساختمان، کم‌دقتی در تنظیم شناسنامه فنی ساختمان و عدم اشراف مهندسین و کارفرمایان به اهمیت موضوع، افزایش بیش از پیش فارغ‌التحصیلان مهندسی و رشته‌های فنی و عدم برنامه جهت آموزش و بکارگیری آنها در تخصص‌های مرتبط با رشته تحصیلی و ... زنجیره ایراداتي است که ریشه در ضعف ساختار تشکیلاتی سازمان دارد.

چالش‌های نظام مهندسی شهرمان:

عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان در استان ایلام به عنوان مهمترین رکن کنترل ساختمان در ارتباط با لایه‌ها و طبقات عمومی جامعه دارای سوالات زیاد و چالش برانگیزی است. به نظر می‌رسد مسوولین سازمان طی گذشت سالیان متمادی از تأسیس این سازمان تمام هم و غم خود را صرف تشکیلات داخلی آن کرده و هنوز نتوانسته‌اند آن باور و فرهنگ جایگاه حرفه‌ای مهندسی ساختمان را در اذهان عمومی جامعه بسط و گسترش دهند.

هنوز مهندسین معمار و نقش آنها در سیمای شهری استان از دید بسیاری از شهروندان کمرنگ بوده و در حقیقت سیمای شهر به وسیله غیر معماران عینیت میابد و در نتیجه آن، شهر با ملغمه‌ای از سلیقه‌ها و کج سلیقه‌های نامتجانسی تبلور می‌یابد.

در بخش سازه، مهندسانمان در خصوص ابعاد قطعات ساختمانی و میزان میلگرد و مصالح مصرفی در مقاطع تیر و ستون‌های بتنی با کارفرما مشکل دارند و متأسفانه خود ما مهندسان نیز به این مسایل دامن می‌زنیم.

پر واضح است که در طرح‌های مهندسی موضوع صرفه اقتصادی و صیانت از سرمایه‌های ملی بایستی مورد توجه قرار گیرد لیکن تا اندازه‌ای که به رعایت ضوابط و مقررات فنی و ملی خدشه‌ای وارد نشود. در حالی که می‌بینیم به جای توسعه فرهنگ مهندسی در بین عامه همشهریان، جلب رضایت کارفرما در اولویت قرار می‌گیرد و گاهاً به دلیل درک نادرست از مسایل بنیادی و تخصصی مهندسی سازه در بین همکارانمان شاهد ارائه طرح‌های غیر مهندسی هستیم.

آیا زمان آن فرا نرسیده که با فراهم آوردن شرایطی به یک وحدت رویه رسیده تا به این مسئله بیش از این دامن زده نشود و در جهت اجرای عادلانه طرح ارجاع کار قدمی برداشته و امضاهای سوری نقشه‌ها را به امضای متعهدانه بدل کنیم؟!

نقش مؤثر تأسیسات مکانیکی و محاسبات آن توسط مهندسین، موضوع بهینه سازی مصرف انرژی و استفاده از تکنولوژی‌های جدید در بخش تأسیسات برق و مکانیک مورد شک و تردید جامعه است. آیا نمی‌توان قدمی در این بخش که نقش زیادی در حفاظت از منابع و محیط زیست دارد برداشت؟

با گذشت قریب دو دهه از تأسیس این سازمان در این شهر، جامعه ما با اجرای بی‌چون و چرای طرح جامع و تفصیلی شهر بیگانه است و عدم قاطعیت سازمان و سایر ارگان‌های ذیربط سبب شده اکثریت مالکین دو نقشه در دست داشته باشند؛ یک نقشه به عنوان نقشه اجرایی طبق نظر مالک و دیگری نقشه‌ای که طبق ضوابط تفصیلی باید اجرا شود! در این مسئله نقش همکاران مهندس بویژه نقشه‌بردار که مسوولیت تأیید اجرای طرح طبق نقشه را به عهده دارد، چه چیزی می‌تواند باشد؟ آیا گناه این عملکرد بر دوش سازمان سنگینی نمی‌کند؟

چرا بایستی حضور مهندسین عضو سازمان در حد گره گشایی از یک سیستم بوروکراتیک اداری و صرفاً جهت دریافت مجوزهای قانونی و اداری مورد نیاز تنزل یافته و عملاً این سازمان به مرجع صدور برگه مبدل شود؟!

سازمان نظام مهندسی به عنوان تنها ارگان حامی و رابط اعضای جامعه مهندسی استان چه اقدامی برای ایجاد بستر تعامل و همکاری و ارتباط نزدیک‌تر مهندسین با یکدیگر و هم‌چنین با سازمان جهت تبادل نظرات فنی و مهندسی، ارائه راهکارهای مناسب برای ارتقاء سطح کمی و کیفی مهندسین سازمان و ... انجام داده است؟ آیا نیاز به وجود یک نشریه درون سازمانی به عنوان حداقل امکان برای تحقق فعالیت‌های مذکور احساس نمی‌شود؟!

عدد سمینارها، همایش‌ها و دوره‌های (با اهداف صرفاً آموزشی و نه تبلیغاتی!) برگزار شده در سازمان در طول سال به چند می‌رسد؟

با نگاهی اجمالی به فعالیت سازمان نظام مهندسی سایر استانها در میابیم یکی از دلایل عدم پیشرفت و ظهور نیافتن فعالیت‌های شاخص در سازمان نظام مهندسی شهرمان، نادیده گرفتن بخش نیروی خلاق، مستعد و پر انرژی جوان و فارغ‌التحصیل از دانشگاه‌های معتبر کشور می‌باشد. به کارگیری دانش به روز مهندسین جوان در کنار تجربه پیشکسوتان می‌تواند عامل جهش چشمگیری در فعالیت‌های فنی و علمی مهندسی‌مان باشد.

به وجود آمدن شهرهایی زشت و بی‌قواره، خانه‌های بی‌تناسب و دور از آسایش و اصول مهندسی، ساختمان‌های با مصرف بالای انرژی، حاصل عدم هماهنگی و انسجام سازمان و مهندسین در جهت افزایش دانش روز قوانین ساخت و سازهای شهری می‌تواند باشد.

اگر نیک به مطالب بالا بنگریم لازم است خود را مورد مواخذه قرار داده و هرکدام از ما مهندسان به نوبه خود، خودمان را محاکمه کنیم و سعی در کم کردن مشکلات و کاهش معضلات در جامعه داشته باشیم.

هیئت مدیره، هیئت رییسه و گروه‌های تخصصی که بازوی اجرایی هیئت مدیره است، می‌تواند و باید در این زمینه پویاتر و فعالتر عمل کند و نقش حقیقی خود را در مدیریت شهری نشان دهد.

حضور اعضای سازمان بعنوان هیئت مدیره در بازه زمانی 3 ساله قبول مسوولیت و با پرهیز از دسته بندی‌ها می‌تواند نقش کلان سازمان را در جامعه پر رنگ نماید.

بیایید برای حقظ و صیانت از حرفه‌مان با احترام به تمام تخصص‌های هفت‌گانه، صادقانه و صمیمانه در جهت رعایت قوانین و مقررات ملی ساختمان گامی برداریم. معلومات و دانش فنی خود را با مطالعه بروز کرده و سازمان را با همکاری‌ها، پیشنهادات و انتقادات سازنده یاری دهیم.

امید است مسوولین محترم سازمان به عنوان موثرترین اهرم در جهت پیشبرد اهداف مهندسی و ارتقاء سطح سازمان با رویی‌گشاده از پیشنهادات و نقطه نظرات دوستانه همکاران استقبال نماید تا بتوانیم با افزایش توانمندی اعضای سازمان نظام مهندسی کشور، خواستار تعامل و همکاری بیشتر وزارت راه شهرسازی برای ارتقای جایگاه علم مهندسی باشیم.


مطالب مشابه :


نگاهی به عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان

هفته نامه ی پیک ایلام /peyk-e ilam - نگاهی به عملکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان - هفته نامه ی




اقدام مثبت نظام مهندسی ایلام

سازمان نظام مهندسی کشاورزی ومنابع طبیعی استان ایلام در اقدامی بجا و قابل تقدیر اسامی




سخن شورای نظام‌مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام

عضو شورای نظاممهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام گفت: کشور اکنون در مقطعی از تاریخ




اقلیم وجغرافیا در ایلام

مهندسی آبخیزداری اقلیم وجغرافیا در ایلام اجتماعي پديدآمده است كه امروزه به نظام




افزایش 15 درصدی تعرفه خدمات مهندسی سال 94 / افزایش تعرفه‌ها توجیه منطقی ندارد

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان ایلام با تاکید بر اینکه عملکرد سازمان نظام مهندسی




بانک شماره موبایل پروژه های در حال ساخت کشور بانک شماره موبایل انبوه سازان ، ساختمان سازان ، پیمانکا

بانک شماره همراه اعظای نظام مهندسی کل کشور به تفکیک ( ایلام 1300 - دهلران 600 - مهران 500 )




« اماکن دیدنی استان ایلام»

مهندسی آبخیزداری - « اماکن دیدنی استان ایلام» - ×××(مقالات وتحقیقات در زمینه های مهندسی




دانلود وظایف مجری بر اساس مقررات ملی ساختمان

وبلاگ جامع و تخصصی مهندسی عمرانCivil20 به همت مهندس مهدی جوهری عضو نظام مهندسی استان ایلام.




دانلود شرح خدمات مهندسان ناظر ساختمان

مهندسی عمران معماری شهرسازی Civil 20 تهیه توسط مهندس مهدی جوهری عضو نظام مهندسی استان ایلام.




دانلود طراحی دستی سقف تیرچه و بلوک

وبلاگ جامع و تخصصی مهندسی عمران به کوشش مهندس مهدی جوهری عضو نظام مهندسی استان ایلام




برچسب :