معرفی رشته بهداشت محیط
بهداشت محیط
رشته بهداشت محیط به مطالعه مسائل زیست محیطی از قبیل آب، فاضلاب، زباله، هوا و کنترل بهداشت مواد غذایی میپردازد تا دانشجویان پس از فارغالتحصیلی بتوانند در اجتماعات کوچک مستقر شده و پس از مطالعه و بررسی مشکلات بهداشت منطقه در جهت رفع این مشکلات قدم بردارند؛ یعنی دانشجویان باید بتوانند با دادن طرحهایی مفید و عملی در زمینه تأمین آب آشامیدنی سالم کمی و کیفی، دفع صحیح زباله، بهسازی اماکن عمومی، مبارزه با حشرات و ناقلین بیماری، مردم را در رفع این مشکلات راهنمایی و کمک کرده و اطلاعات و آمارهای لازم را در موارد فوق جمعآوری و طبقهبندی نمایند.این رشته در مقطع کاردانی مسائل زیستمحیطی را به صورت سادهتری مطرح میکند چون کاردانها در اجتماعات کوچکتری مثل روستاها به مردم خدمت میکنند و به مسائل بهداشتی اولیه آنها از قبیل پاکیزه کردن آب (گندزدایی آب)، مبارزه با حشرات، تصفیه فاضلاب و بهداشت مسکن و اماکن عمومی میپردازند. اما در مقطع کارشناسی تخصصیتر و فنیتر میشود، چون فارغالتحصیلان باید بتوانند برای اجتماعات بزرگتر از قبیل شهرها برنامهریزی بهداشتی کنند. برای مثال طراحی تصفیهخانه آب یا فاضلاب شهرها، نحوه جمعآوری فاضلاب، نحوه توزیع و انتقال آب، شناخت آلایندههای هوا و کنترل آنها در حیطه فعالیت فارغالتحصیلان کارشناسی بهداشت محیط میباشد.
تواناییهای لازم
رشته بهداشت محیط دارای سه جنبه بیولوژی، شیمی، فیزیک و ریاضی است و دانشجوی بهداشت محیط در صورت علاقهمندی به هر یک از زمینههای فوق میتواند در این رشته موفق گردد. برای مثال کارشناس بهداشت محیط که به دروس فنی به ویژه مکانیک سیالات علاقهمند است، میتواند در زمینه طراحی تصفیه خانهها فعالیت کند. کارشناس علاقهمند به بیولوژی نیز میتواند در زمینه انتقال بیماریها به انسان توسط فاکتورهای زیست محیطی مطالعه و تحقیق کند و فردی که به شیمی علاقهمند است میتواند در زمینه فرآیندهای مختلف اعم از فرآیند تصفیه آب یا فاضلاب فعالیت نماید. در واقع این رشته میتواند طیف گستردهای از داوطلبان را که دارای علایق و توانمندیهای متفاوتی هستند، جذب خود کند. قابل ذکر است که زمینههای فوق بیشتر در کارشناسی و مقاطع بالاتر مطرح میشود و در مقطع کاردانی که جنبه کاربردی دارد، آنچه مهم است علاقهمندی به حفظ بهداشت محیط و آموزش این مسأله به عموم مردم است. گفتنی است که رشته بهداشت محیط ابتدا در مقطع کاردانی دانشجو میپذیرد اما دانشجویان میتوانند تا مقطع دکترا در کشور ادامه تحصیل دهند.
موقعیت شغلی در ایران
اگر جامعه و حکومت به بهداشت و سلامتی اهمیت دهد، فرصتهای شغلی این رشته بسیار زیاد خواهد بود چون هر جا انسان وجود داشته باشد، برای حفظ سلامت او، متخصصان این رشته باید حضور داشته باشند، اما متأسفانه در کشور ما توانمندیهای متخصصان بهداشت محیط ناشناخته مانده و از همینرو فرصتهای شغلی فارغالتحصیلان این رشته به طور کاذب کم شده است. برای مثال در کشورهای پیشرفته در هر بیمارستانی یک تیم از کارشناسان بهداشت محیط فعالیت می کند اما در برخی از بیمارستان های کشور ما حتی یک متخصص بهداشت محیط نداریم. با این وجود یک فارغالتحصیل توانمند بهداشت محیط در مقطع کاردانی میتواند در وزارت بهداشت – درمان و آموزش پزشکی و در مقطع کارشناسی در شهرداریها، سازمان آب و فاضلاب، شرکتهای خصوصی طراحی تصفیهخانه آب و فاضلاب و سازمان حفظ محیطزیست فرصتهای شغلی مناسبی داشته باشد.
فرصت های شغلی موجود برای فارغ التحصیل بهداشت محیط
اصل 43 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بهداشت و درمان را از نیازهای اساسی انسان شناخته است و اصل 3 و 29 قانون اساسی، دولت را مکلف ساخته است که تمام امکانات خود را در جهت بر طرف کردن هر نوع محرومیت در این زمینه بسیج کند. از همین رو پس از انقلاب فرهنگی رشته های بهداشت از جمله رشته بهداشت محیط در مقاطع کاردانی ارائه گردید تا متخصصان رشته های مورد نظر هر چه سریع تر وارد بازار کار شده و جوابگوی نیازهای جامعه گردند. اما به گفته استادان رشته بهداشت محیط امروزه جامعه ما بیشتر نیازمند متخصصان کارشناس و مقاطع بالاتر بهداشت محیط است.
در اوایل انقلاب کشور ما نیاز به متخصصانی داشت که اصول اولیه بهداشت را در جامعه پیاده کنند، چون جامعه ما بیشتر در این زمینه مشکل داشت. برای مثال در سال 1351 تنها 17% از کل روستاهای کشور از آب لوله کشی استفاده می کردند و لیکن در حال حاضر اکثر روستاهای ما از آب آشامیدنی سالم برخوردارند و بیشتر جمعیت کشور نیز در شهرها مستقر شده اند و از همین رو امروزه بیشتر نیازمند کارها و طرح های کلیدی بهداشت هستیم که در حیطه فعالیت متخصصان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای آن رشته است.
درسهای این رشته در طول تحصیل
دروس پایه و اصلی :
فیزیک عمومی، شیمی عمومی، آمار حیاتی مقدماتی، اصول هیدرولیک، نقشهبرداری، آموزش بهداشت، پاتوبیولوژی، اپیدمیولوژی بیماریهای واگیر، جامعهشناسی شهری و روستایی، نظام عرضه خدمات بهداشتی و درمانی.
دروس تخصصی :
شیمی و میکروبیولوژی آب و فاضلاب، کارگاه لولهکشی آب و فاضلاب، اصول تصفیه و بهسازی منابع آب، دفع فاضلاب در اجتماعات کوچک، کاربرد موتور تلمبه در تأسیسات آب و فاضلاب، کارگاه نصب و راهاندازی و تعمیر موتور تلمبهها، حفاری و بهرهبرداری از چاه، اصول بهداشت هوا، بهداشت مواد غذایی، بهداشت مسکن و اماکن عمومی، گندزداها، آشنایی با پرتوهاو پرتوزاها، کاربرد سموم و ناقلین، بهداشت حرفهای، اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری، بهرهبرداری و نگهداری تأسیسات آب و فاضلاب، کارآموزی در عرصه.
منبع: کتاب آشنایی با رشته های دانشگاهی سازمان سنجش آموزش کشورتالیف خانم فیروزه سودایی ونرم افزار سامان رشته ی سازمان سنجش
مطالب مشابه :
معرفی رشته مهندسی طراحی محیط
رشته مهندسی طراحی محیط زیست یک تخصص میان رشته ای است و داوطلبان آن عمدتا از رشته های معماری
معرفی رشته بهداشت محیط
معرفی رشته بهداشت محیط. فاضلاب، شرکتهای خصوصی طراحی تصفیهخانه آب و فاضلاب
معرفی کامل رشته محیط زیست
سبز زندگي كنيم Live Green-_-_-محیط زیست - معرفی کامل رشته محیط زیست در مهندسی طراحی محیط
معرفی کامل رشته محیط زیست
معرفی کامل رشته محیط رشته محیط زیست در ایران زیر شاخه مهندسی مهندسی طراحی محیط
معرفی کامل رشته محیط زیست
معرفی کامل رشته محیط رشته محیط زیست در ایران زیر شاخه مهندسی مهندسی طراحی محیط
معرفی رشته مهندسی فضای سبز
طراحی محوطه و معرفی رشته صداهای آزار دهنده و تعدیل آلودگیهای صوتی، حفاظت و صیانت از
معرفی رشته مهندسی محیط زیست – دانشگاه آزاد اسلامی اهواز
معرفی رشته مهندسی محیط زیست مهندسی طراحی محیط
منابع ارشد مهندسی طراحی محیط زیست
راهنمایی و آشنایی با رشته مهندسی طراحی محیط معرفی شده اند و توصیه می معرفی رشته
معرفی رشته بهداشت محیط
معرفی رشته بهداشت محیط بهداشت محیط. رشته بهداشت های خصوصی طراحی تصفیه
منابع کنکور کارشناسی ارشد رشته مهندسی طراحی محیط
کلیه کتابها و مجلات مربوط به طراحی محیط ، معماری و طراحی منظر » معرفی رشته مهندسی طراحی
برچسب :
معرفی رشته طراحی محیط