معاینه سیستم ادراری (1)

1. معاینه کلیه ها: معمولا کلیه ها در معاینه لمس نمی شوند. لمس در مردان نسبت به زنان سخت تر است. گاهی در خانم های لاغر پل تحتانی کلیه راست قابل لمس می باشد. در باقی موارد اگر لمس شود، اکثرا غیر نرمال است.

تشخیص افتراقی های کلیه بزرگ قابل لمس شامل تومور، کلیه پلی کیستیک، هیپرتروفی جبرانی و هیدرونفروز می باشد.

شایعترین علت توده های شکمی در کودکان، هیدرونفروز ناشی از UPJO (انسداد محل اتصال حالب به لگنچه) است. اما شایعترین علت توده های قابل لمس کلیوی در کودکان، تومور ویلمز و در شیرخواران زیر یک سال مزوبلاستیک نفروما است.

2. معاینه مثانه:
اگر حداقل 150 سی سی ادرار داخل مثانه باشد، مثانه قابل لمس می شود. لمس مثانه در کودکان راحت تر است چون به طور نرمال مثانه در اطفال بالای سمفیز پوبیس است.

3. معاینه بیضه:
اگر بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) موجود نباشد، دو علت مهم دارد که یکی کریپتورکیدیسم (UDT) و دیگری بیضه های retractile است.

در بیضه retractile سایز نهایی بیضه نرمال است و تا زمان بلوغ در محل طبیعی خود قرار می گیرد. در معاینه، نیمه ی اسکروتوم مبتلا تکامل پیدا کرده و کوچک شده نیست. در شرح حال، والدین کودک ذکر می کنند که وقتی کودک در مکان گرم قرار می گیرد بیضه سر جای خود می آید ولی در مکان های سرد یا بیقراری کودک، بیضه به سمت بالا می رود. در بیضه retractile بر عکس کریپتورکیدیسم، شخص مستعد تومور یا ناباروری نمی باشد و درمان آن پیگیری است.

در کریپتورکیدیسم، نیمه اسکروتوم مبتلاتکامل پیدا نکرده و کودک در هر مکانی چه سرد و چه گرم و در هر حالتی چه آرام و چه بیقرار، بیضه سر جای خود قرار نمی گیرد. درمان آن جراحی ارکیوپکسی است. بهترین زمان ارکیوپکسی 6 تا 12 ماهگی است. این عمل احتمال تومورال شدن بیضه را در کریپتورکیدیسم کم نمی کند ولی احتمال ناباروری را کاهش می دهد. اگر بیضه تا 4 سالگی در محل خود فیکس نشود، ساخته شدن اسپرم در آن بیضه هیچ گاه صورت نخواهد گرفت، چون به جای لوله های سازنده اسپرم، کلاژن رسوب کرده است.در کریپتورکیدیسم هر چقدر بیضه بالاتر باشد (یعنی بیضه های شکمی نسبت به اینگوئینال)، احتمال نازایی و کانسر بیشتر است. در بیضه های شکمی نسبت به اینگوئینال، 10 برابر بیشتر احتمال تومورال شدن دارند. ارکیوپکسی پس از 4 سالگی فقط به این دلیل انجام می شود که قابل معاینه باشد و اگر تومورال شد، تشخیص داده شود و خارج گردد.

توده بیضه ... لمس هر توده ای بویژه سفت در بیضه، بویژه در آقایان جوان 20 تا 40 ساله و بخصوص اگر بدون درد باشد، تومور بیضه است مگر خلافش ثابت شود.  تشخیص افتراقی توده بیضه هیدروسل نیز می باشد.

بهترین روش تشخیص رادیولوژیک انواع پاتولوژی های بیضه، سونوگرافی است. اگر در سونوگرافی، بیضه سالم و مایع بین لایه های جداری و احشایی تونیکا واژینالیس گزارش شود، تشخیص هیدروسل است. ولی اگر گزارش شود که ساختمان بیضه از بین رفته است و داخل آن خونریزی و نکروز و کلسیفیکاسیون است، چه به همراه هیدروسل باشد و چه نباشد، تشخیص تومور بیضه است.

4.معاینه اپیدیدیم: اگر اپیدیدیم در معاینه سفت و دردناک باشد، معمولا به دلیل عفونت است. تومور اولیه اپیدیدیم بسیار نادر است. تومورهای اپیدیدیم ثانویه به تومور بیضه می باشند. سفتی بدون درد و مزمن اپیدیدیم دو دلیل دارد: سل و شیستوزوما. در اپیدیدیمیت حاد، بیضه و اپیدیدیم را با لمس نمی توان از هم جدا کرد و علاوه بر آن ها اسکروتوم نیز بسیار دردناک و اریتماتو است.


مطالب مشابه :


خبر راه اندازی سایت...

دکتر سید محسن هاشمی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری ناتوانی جنسی ، نازایی ، پیوند کلیه




نقطه جی (G spot)

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک دکتر ماندگار فوق تخصص جراحی




علائم ادراری (1)

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک دکتر ماندگار فوق تخصص جراحی




معاینه سیستم ادراری (1)

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک دکتر ماندگار فوق تخصص جراحی




شعرتنهایی

دکتر رویا امدادی.




سوزاک

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک دکتر ماندگار فوق تخصص جراحی




مراقبت های پس از عمل واریکوسل

دکتر رویا امدادی پایگاه اطلاع رسانی پزشک دکتر ماندگار فوق تخصص جراحی




برچسب :