نگاهي به استان آذربايجان شرقي

در مجموع 4/1 سطح استان را مناطقی با ارتفاع بیش از 2000 متر تشکیل داده است که متجاوز از 6 ماه از سال را در یخبندان بسر می برد، که در کل یک منطقه کوهستانی بوده و دراین مجموعه دشتهای وسیع و حاصلخیزی وجود دارد که بستر فعالیتهای اقتصادی و بارگذاری جمعیت استان را تشکیل می دهد . بطور کلی 9/25 در صد مساحت استان را جنگل های نیمه مرطوب ، نیمه خشک و جنگل های شور پسند تشکیل می دهد . آذربایجان شرقی به علت وجود اختلاف ارتفاع حدود بیش از 3000 متر در بلندترین قله استان یعنی سهند وپست ترین آن در سواحل رودخانه ارس و تحت تاثیز بودن منطقه از جریانات توده هوایی حاره ای ،مدیترانه ای و قطبی دارای تنوع اکولوژیکی متنوعی می باشد که شامل اکوسیستم کوههای بلند ، جنگل های قفقازی به همراه علفزارهای آلپی تا اکوسیستم های دشتی می باشد . از سوی دیگر وجود ، مرتفع ترین دریاچه آب شور ایران زیستگاههای مناسبی را برای حیات گونه های گیاهی و جانوری بوجود آورده است ، بطوریکه بیش از 2000 گونه گیاهی و متجاوز از 345 گونه جانـوری در این استان بسـر می برند که از این تعداد 51 گونه پستاندار ، 222 گونه پرنده ، 37 گونه خزنده ، 6 گونه دوزیست ، 22 گونه ماهی مورد شناسائی قرار گرفته است.

 وضیعت نوپگرافی و اکولوژیکی استان باعث بوجود آمدن تنوع زیستی چشمگیری در این منطقه گردیده و بطوریکه گونه های گیاهی ایران تا ده هزار گونه بر آورده شده است که حدود20 در صد آنها بومی کشور ایران بوده که این تعداد در مقایسه با گونه های گیاهی قاره اروپا که حدود 11 هزار گونه می باشند جالب توجه هستند و یا تعدا گونه های پستاندار وحشی ایران با 160 گونه برابر با تعداد کل گونه های پستاندار در قاره اروپا می باشد . حدود 70000 هکتار یعنی 9/3 در صد از عرصه های طبیعی استان بخاطر داشتن ویژگیهای خاص اکوسیستمی و تنوع گونه های جانوری و گیاهی بعنوان مناطق حفاظت شده ، پناهگاه حیات وحش و یا ذخیرگاه بیوسفر میباشد.

شهرستانهاي آذربايجان شرقي:

آذرشهر

شهرستان آذرشهر با وسعت 840 كيلومتر مربع، سه بخش( گوگان، ممقان و حومه)، سه شهر (آذرشهر، گوگان و ممقان) و هفت دهستان در جنوب شرقي درياچه اروميه قرار گرفته  و از شمال، شرق و غرب با شهرستان اسكو و از جنوب با شهرستان عجب‌شير همجوار است. آذرشهر با پيشينه و سابقه كهن خود، آثار تاريخي ارزشمندي چون مسجد باداميار، مسجد چهارسوق را در خود جاي داده است همچنين با دارا بودن جاذبه ‌هاي طبيعي همانند مناطق ييلاقي خوش آب و هواي قرمزي گل و صغايش، چشمه آبگرم تاپ تاپان از چشم انداز زيبا و بكر برخوردار است. علاوه بر جاذبه هاي فوق ممقان دوزي (سوزن دوزي) آن به عنوان يك صنعت دستي كه توسط زنان و دختران هنرمند خلق مي‌شود ارزش خاصي دارد.

اهر

شهرستان اهر با وسعت 3073 كيلومتر مربع، دو بخش (هوراند، مركزي)، دو شهر (اهر، هوراند) و ده دهستان در منطقه زيبا و اسطوره‌اي ارسباران قرار گرفته كه بخشي از از كوههاي قره‌ داغ و دامنه‌هاي قوشا داغ به همراه رود اهرچايي چهره طبيعي آن را تشكيل مي‌دهد. اين شهرستان از شمال با شهرستان كليبر، از غرب با شهرستان ورزقان، از جنوب با شهرستان هريس و از شرق با بخشي از  استان اردبيل همجوار است. اين شهرستان با آثار تاريخي چون مسجد جامع اهر، بازار اهر، بقعه شيخ شهاب‌الدين اهري ( موزه عرفان و ادب )، سنگ نوشته سقندل و كاروانسراي گويجه بئل و آثار طبيعي زيباي چشم انداز زيباي سد ستارخان و صنايع دستي بي نظيري چون ورني بافي و گليم بافي از قطب‌هاي گردشگري استان محسوب مي‌شود.  

اسکو

شهرستان اسکو با 1762 كيلومتر مربع وسعت، دو بخش (ايلخچي و مركزي)، دو شهر (اسكو و ايلخچي) و شش دهستان، در 40 كيلومتري تبريز قرار دارد كه از شمال به شهرستانهاي تبريز و شبستر، از غرب به درياچه اروميه و از جنوب به شهرستانهاي آذرشهر، عجب‌شير و مراغه محدود است. اسكو  به لحاظ واقع شدن در ارتفاعات سلطان‌داغي و جام‌داغي كوهستان سهند و قرار گرفتن در كنار درياچه اروميه از آب و هواي متبوعي برخوردار است. شهرستان اسكو با جاذبه‌‌هايي چون روستاي تاريخي كندوان با معماري منحصربفرد صخره‌اي، مسجد جامع اسكو، مسجد پايتخت، مقبره پير حيدر، زيارتگاه اسامه بن فرقد و جاذبه‌هاي طبيعي زيباي همانند دره كندوان با آب معدني شفابخش، مناطق ييلاقي خوش‌ آب و هوا در دامنه سهند، باغات سرسبز و جزيره اسلامي با گونه‌هاي شاخص جانوري چون قوچ و ميش ارمني، گرگ، شغال، عقاب طلايي و گونه‌هاي شاخص گياهي مانند ارس، بادام كوهي، درمنه  از ويژگي‌هاي تاريخي، طبيعي ارزشمندي برخوردار است. كلاقه‌اي (ابريشم بافي) و چاپ باتيك از صنايع دستي مهم آن است و خشكبار و عسل و لبنيات محلي آن از شهرت خاصي برخوردار است.

بستان آباد

شهرستان بستان آباد با مساحت 2795 كيلومترمربع، دو شهر (تيكمه داش و بستان آباد)، دو بخش (مركزي و تيكمه داش) و نه دهستان در 45 كيلومتري شرق تبريز در مسير ترانزيتي تبريز – تهران و تبريز – سراب– اردبيل قرار دارد. بستان‌آباد منطقه‌اي است كوهستاني كه سراسر قسمت جنوب آن را كوههاي مرتفع و پربرف سهند – شيبلي – بيوك داغ و حيدربابا پوشانده است.  
شهرستان بستان آباد با ويژگي جغرافيايي، اقليمي،‌ تاريخي ممتاز، داراي  جاذبه هاي طبيعي بكري چون تالاب قوري گل با انواع متنوعي از پرندگان نادر و كمياب، پيست اسكي سهند، مجتمع آبدرماني بستان آباد، چشمه آغ بلاغ، چشم ‌انداز زيباي دامنه‌هاي سهند پر آوازه، دره زيباي سعيد آباد و غار اسكندر مي‌باشد و عمارت نايب‌السلطنه از آثار تاريخي آن به شمار مي‌رود.

بناب

شهرستان بناب با وسعتي معادل 778 كيلومترمربع، یک بخش (مركزي)، یک شهر( بناب) و سه دهستان در گوشه غربي استان قرار گرفته و از جنوب با شهرستان ملكان، از شمال با عجب شير، از شرق با مراغه همجوار است. اين شهرستان با آثار تاريخي چون مسجد كبود بناب، مسجد مهرآباد، حمام مهرآباد ( موزه مردم شناسي جنوب سهند)، مسجد ميدان، مسجد اسماعيل بيگ و پل پنج چشمه به همراه  تالاب قره قشون به عنوان يك جاذبه بكر طبيعي و غذاهاي سنتي نظير بناب كبابي از مناطق جذاب گردشگري استان مي‌باشد.

تبریز

تبریز مركز استان آذربايجان شرقي است كه در 46 درجه و 25 دقيقه طول شرقي و 38 درجه و 2 دقيقه عرض شمالي از نصف النهار گرينويچ واقع شده است. ارتفاع تبريز از سطح دريا 1340 متر است و با وسعتي حدود 2054 كيلومتر مربع در قلمرو مياني خطه آذربايجان و در قسمت شرقي شمال درياچه اروميه و به فاصله 619 كيلومتري غرب تهران قرار دارد. اين شهر در 150 كيلومتري جنوب جلفا يعني مرز ايران و جمهوري آذربايجان واقع است.
جمعيت شهرستان تبريز حدود يك ميليون و سيصد هزار نفر است. تبريز از سمت جنوب به رشته كوه منفرد و هميشه پربرف سهند و از شمال شرقي به كوه سرخ فام عون بن علي (عينالي) محدود مي شود. رودخانه آجي چاي (تلخه رود) از قسمت شمال و شمال غرب تبريز مي گذرد و بعد از طي مسافتي قابل توجه در دشت تبريز به درياچه اروميه مي ريزد. مهران رود نيز از ميان شهر تبريز مي گذرد، هر چند در  بيشتر فصول سال بي آب است.
برخي مراكز ديدني؛مسجد جامع تبريز، ارك يا مسجد عليشاه، مسجد كبود، بازار بزرگ تبريز كهشامل تعداد زيادي راسته و سرا و چهارسوق و مسجد و مدرسه و حمام است، مجموعه مسجد و مقبره سيدحمزه و بناي يادبود مقبره الشعرا، بقعه عون بن علي(عينالي)، بقعه سيد ابراهيم، مقبره دوكمال(كمال الدين خجندي و كمال الدين بهزاد)، خانه هاي قديمي مانند خانه مشروطه، خانه شربت اوغلي و مجموعه خانه هاي قديمي كه به دانشكده هنرهاي اسلامي تبديل شده اند، و نيز موزه باستان شناسي آذربايجان، موزه مشروطه، موزه قرآن و كتابت واقع در بناي مسجد صاحب الامر، موزه ادبي خانه استاد شهريار، موزه ارامنه، موزه حيات وحش سازمان محيط زيست و …

جلفا

شهرستان جلفا با مساحت 1670 كيلومتر مربع در مرز شمالي استان با جمهوري نخجوان و ارمنستان واقع شده و از شرق با كليبر، از غرب با آذربايجان‌غربي و از جنوب با شهرستانهاي اهر و مرند همسايه است. اين شهرستان طبق تقسيمات سياسي داراي دو بخش مركزي و  سيه رود و  پنج دهستان و سه شهر جلفا، هاديشهر و سيه‌رود مي‌باشد.
شهرستان جلفا در شيب تند دامنه‌هاي شمال غربي كوههاي قره داغ قرار گرفته و قله كيامكي با ارتفاع 3347 متر مرتفع‌ترين نقطه شهرستان است.
جلفا با توجه به ويژگيهاي تاريخي، طبيعي و وجود بازارچه مرزي نوردوز، جلفا و منطقه آزاد تجاري صنعتي از قطبهاي گردشگري و اقتصادي استان بوده و جاذبه‌هاي ارزشمندي را در خود جاي داده كه پذيراي عده‌ كثيري از گردشگران و بازرگانان داخلي و خارجي مي‌باشد. سواحل زيبا و چشم‌اندازهاي بكر حاشيه رود ارس، كليساهاي متعددي چون كليساي سنت‌استپانوس و ‌ننه‌مريم با معماري منحصربفرد، دره‌ها، دشتها و جنگلهاي سرسبز، منطقه حفاظت‌شده كيامكي با گونه‌هاي متنوع گياهي و جانوري، روستاي تاريخي اشتبين مدفن عارف نامدار ابوالقاسم نباتي، آبشار آسياب‌خرابه،‌ حمام و قلعه كردشت، برج دوزال و امامزاده سيدمحمدآقا نوجه‌ مهر و… بيانگر ويژگيهاي تاريخي و طبيعي اين منطقه است.

سراب

شهرستان سراب با 3452 كيلومتر مربع وسعت، دارای دو بخش (مهربان و مركزي)، چهار شهر (سراب، دوزدوزان، شربيان و مهربان) و نه دهستان است كه با شهرستان هريس در شمال غرب، بستان آباد در غرب، و ميانه در جنوب و از شمال و شرق  نيز با استان اردبيل همجوار است. سراب نيز از شهرهاي تاريخي و قديمي استان بوده و آثار تاريخي ارزشمندي نظير مسجد جامع سراب، حمام جلال سراب (موزه عشاير سراب)، سنگ نوشته نشتبان، سنگ نوشته رازليق را در خود جاي داده است. علاوه بر اين سراب به علت قرار گرفتن در دامنه‌ سبلان داراي چشمه‌هاي آبگرمي چون اسبفروشان، اردها، سراب و الله حق و مناطق ييلاقي با آب و هواي مطبوع كوهستاني، پذيراي گردشگران بوده و لبنيات سراب از شهرت خاصي برخوردار است.

شبستر

شهرستان شبستر با وسعت 2629 كيلومترمربع از سه بخش (انزاب،‌ صوفيان، مركزي) نه شهر (تسوج، صوفيان، خامنه،‌ كوزه ‌كنان، سيس، شبستر، شرفخانه، شندآباد و دامغان) و هشت دهستان تشكيل شده كه از شمال به شهرستانهاي مرند، ورزقان و اهر، از جنوب به تبريز، از شرق به اسكو و از غرب به آذربايجان غربي و درياچه اروميه محدود و در محور ارتباطي تبريز- اروميه قرار دارد.

شبستر با پيشينه كهن تاريخي، فرهنگي و شرايط جغرافيايي و اقليمي داراي جاذبه‌هاي تاريخي، طبيعي و فرهنگي ارزشمندي است كه از جمله آثار تاريخي آن مي‌توان به مسجد جامع تسوج، مسجد جامع شبستر، مقبره شيخ محمود شبستري، كليساي موجومبار، كليساي سهرقه و امامزاده سيس اشاره نمود. همچنين آبشار سركند ديزج،‌ سواحل زيباي بندر شرفخانه با ويژگي لجن‌درماني و بندر رحمانلو و درخت چنار خامنه و آبشار زيباي سركند ديزج از جاذبه‌هاي طبيعي بكر و بي‌بديلي برخوردار است. علاوه بر جاذبه‌هاي طبيعي و تاريخي،‌ سراميك ‌سازي كوزه‌كنان از معروفيت خاصي برخوردار است.

عجب شير

شهرستان عجب شیر با وسعت 738  كيلومتر مربع، یک شهر (عجب‌شير)، دو بخش (قلعه‌چاي و مركزي) و چهار دهستان در 90 كيلومتري تبريز و 80 كيلومتري كرانه جنوب شرقي درياچه اروميه واقع شده كه از شرق به مراغه، از شمال ‌شرق به اسكو، از جنوب به بناب، از شمال به آذرشهر و از غرب به درياچه اروميه محدود مي‌شود. اين شهرستان با جاذبه‌هاي طبيعي بكر و بي بديلي چون سواحل بندر رحمانلو، حيات وحش منحصر بفرد جزيره كبودان، دره كبوتران و سواحل قبادلو و جاذبه‌هاي تاريخي ارزشمندي نظير مسجد جامع عجب شير و قيز قلعه‌سي از قطب‌هاي گردشگري استان به شمار مي‌آيد.

کلیبر

شهرستان زيباي كليبر با وسعت 3595 كيلومترمربع، سه بخش (آبش‌احمد، خداآفرين و مركزي)، سه شهر (كليبر، آبش‌احمد و خمارلو) و 13 دهستان در شمال آذربايجان شرقي واقع است. كليبر از شمال به رودخانه ارس و جمهوري آذربايجان،‌ از غرب به شهرستان جلفا،‌ از جنوب به شهرستان اهر و از جنوب شرقي به ورزقان و از شرق به استان اردبيل محدود است. شهرستان كليبر داراي آب و هواي معتدل كوهستاني بوده و سراسر منطقه را جنگلهاي زيبا و مراتع سرسبز پوشانده كه محل مناسبي براي ييلاق عشاير است. يكي از ويژگي‌هاي شاخص كليبر وجود منطقه حفاظت شده ارسباران به وسعت 72000 هكتار است كه در رديف ذخيره‌گاههاي زيست‌كره محسوب مي‌شود.
شهرستان كليبر به دليل وجود آب و هواي مناسب داراي تنوع گياهي بوده و گونه‌هاي شاخصي چون زغال اخته، سماق، انار وحشي و… و حيات وحش غني همانند مرال، كبك، قرقاول،‌ دراج، بلدرچين،‌ خرس و گونه‌ منحصربفرد سياه‌خروس و انواع پرندگان شكاري جلوه‌اي زيبا و خيره ‌كننده از طبيعت به نمايش گذاشته است.
از ارتفاعات مهم آن مي‌توان به كوه‌هاي دلولو، كفتار علي، قلعه،‌ سنگرداشي و هشتاد سر اشاره نمود.
اين شهرستان علاوه بر زيباييهاي بي‌نظير طبيعي داراي آثار متعددي است كه از مهمترين آنها قلعه بابك، قلعه پيغام،‌ قلعه آوارسين، پل كوچك و بزرگ خداآفرين، عمارت تومانيانس، عمارت آينالو،‌ مسجد جامع كليبر، كليساي وينق، بقعه شيخ جابربن انصاري، بقعه شاه‌حيدر، برج هشت ضلعي قارلوجه و قلعه سلسايل را نام برد.
شهرستان كليبر از نظر آبهاي معدني نيز غني بوده كه آبهاي گرم متعلق و يل‌سويي از جمله آبهاي معدني و شفابخش آن است.

 مراغه

شهرستان تاريخي مراغه با وسعت 2185 كيلومترمربع، دو شهر (خواجو و مراغه)، دو بخش (سراجو و مركزي) و شش دهستان در 130 كيلو‌متري تبريز، در مسير راه‌آهن تبريز- تهران قرار دارد به نوشته دياكونوف در حدود سال 715 ق.م ناحيه كنوني مراغه جزو سرزمين دولت مانانا بوده و ايالت ائيشوش ناميده مي‌شود. مراغه در سال 628 هـ . ق به تصرف سپاه مغول درآمد و در سال 656 هـ .ق به‌‌‌ عنوان پايتخت هلاكو‌خان برگزيده شد.
در اين دوره خواجه نصيرالدين طوسي رصدخانه معروف مراغه را تاسيس كرد. شهر مراغه هم ‌اينك در هسته مركزي خود بافت قديمي ارزشمندي را داراست كه از جمله ‌مي‌توان به مسجد ملا رستم، مسجد قاضي، مسجد معزالدين، مسجد شجاع‌الدوله، گنبدهاي (سرخ، غفاريه و كبود)، برج مدور، مقبره اوحدي، موزه ايلخاني، مقبره ‌آ‎قالار (موزه سنگ نگاره‌ ها) و نيايشگاه مهري اشاره نمود. مراغه به دليل قرار گرفتن در دامنه جنوبي كوه سهند داراي دره هاي سرسبزي چون دره گشايش و رودخانه‌‌هاي پر آبي چون صافي، مردوق و گشايش است. از ديگر جاذبه‌هاي طبيعي مراغه مي‌‌توان غار كبوتر، مناظر اطراف سد علويان را نام برد. باسلوق، خشكبار و سيب مراغه از معروفيت ويژه‌اي برخوردار است.

 

مرند

 

شهرستان تاريخي و زيباي مرند با وسعت 3285 كليومتر مربع از دو بخش (مركزي و يامچي)، چهار شهر (زنوز، مرند، كشكسراي و يامچي) و نه دهستان تشكيل شده است كه از طرف شمال با جلفا،‌ از شرق با ورزقان، از جنوب با شبستر و از غرب با آذربايجان غربي همجوار است. اين شهرستان به دليل قرار گرفتن در دامنه‌هاي زيبا و سرسبز ميشو داراي آب و هواي مطبوع كوهستاني بوده كه از جمله جاذبه‌هاي طبيعي آن مي‌توان به ارتفاعات زيباي ميشو، دره زيباي پيام، پيست اسكي پيام،‌ آبشار عيش‌آباد و باغ اميني زنوز اشاره نمود. همچنين مسجد جامع مرند با محراب منحصربفرد خود و كاروانسراي عباسي از جمله آثار تاريخي اين شهرستان به شمار مي‌آیند و  سبدبافي نيز به عنوان یکی از صنایع دستي در آن رواج دارد.

میانه

شهرستان ميانه با وسعت 5595 كيلومترمربع از چهار بخش (تركمانچاي، كاغذكنان، كندوان و مركزي)، چهار شهر (ميانه،‌ تركمانچاي، آق‌كند و ترك) و 17 دهستان تشكيل شده است.
اين شهرستان در گوشه جنوب شرقي آذربايجان شرقي واقع و از شمال به سراب، بستان‌آباد، از غرب به شهرستان‌هاي هشترود و چاراويماق و از جنوب و شرق  به استان اردبيل محدود است. مسجد جامع ميانه، مسجد سنگي ترك ميانه، پل شهرچاي، پل دختر ميانه،‌ قلعه نجف‌قلي‌خان، قلعه دختر ميانه، بقعه امامزاده اسماعيل و كاروانسراي جمال‌آباد از آثار تاريخي ارزشمند اين شهرستان به شمار مي‌آيد.
از جاذبه‌هاي طبيعي آن مي‌توان به رودخانه قزل‌اوزن و باغات سرسبز و مناطق ييلاقي خوش‌ آب و هوا اشاره نمود.

ملکان

اين شهرستان با مساحتي معادل 1006 كيلومتر مربع، دو شهر (ليلان و ملكان)، دو بخش (مركزي و ليلان) و پنج دهستان در جنوبي‌ ترين نقطه استان قرار دارد كه از شمال و شمال شرقي به شهرستان مراغه و از جنوب و غرب به استان آذربايجان غربي و درياچه اروميه و از شمال غرب به شهرستان بناب محدود مي‌شود.

شهرستان ملكان ناحيه‌اي جلگه‌اي در ساحل جنوب شرقي درياچه اروميه و كنار جاده ترانزيتي است كه به عنوان پل ارتباطي آذربايجان شرقي، غربي و كردستان تلقي مي‌گردد. شمال و شرق آن را ارتفاعات آغلاغان،‌ باباگر،‌ قره ‌قشون فرا گرفته است. اين شهرستان با توجه به پيشينه تاريخي ارزشمند و دارا بودن بيش از 50 تپه باستاني و ويژگي‌هاي طبيعي از جاذبه‌هاي گردشگري استان مي‌باشد. از جاذبه‌‌هاي مهم آن مي‌توان به پل قرمزي قلي كندي، زيارتگاه و چشمه علي‌بلاغي، چشمه آرپادره‌سي اشاره نمود.

ورزقان

شهرستان ورزقان با وسعت 2368 كيلومترمربع، از دو بخش (خاروانا و مركزي)، دو شهر (ورزقان و خاروانا) و هفت دهستان تشكيل شده است كه از شمال به كليبر و جلفا و از شرق به اهر محدود است. اين شهرستان به دليل قرار گرفتن در منطقه زيباي ارسباران، داراي مناظر بديع و بكر طبيعي است كه ويژگي‌هاي خاصي به طبيعت ورزقان بخشيده است. روستاي گل‌آخور با آبشاري زيبا،‌ منطقه چيچكلي،‌ دره زيباي سونگون از جمله جاذبه‌هاي طبيعي بكر و بي‌بديل آن است. علاوه بر جاذبه‌هاي طبيعي آثار ارزشمند تاريخي نظير مسجد تاريخي خاروانا، قلعه جوشين، خانه امير ارشد و صنايع دستي بي‌همتايي چون ورني‌بافي و گليم‌بافي، اين شهرستان را به يكي از  قطب‌هاي گردشگري تبدیل کرده است.

 

هشترود

اين شهرستان با وسعت 1990 كيلومتر مربع از شمال با شهرستان بستان‌آباد، از شرق با شهرستان ميانه، از جنوب با شهرستان چاراويماق و از غرب با شهرستان مراغه همجوار است. هشترود براساس آخرين تقسيمات كشوري از یک شهر (هشترود)، دو بخش (مركزي و نظركهريز) و  شش دهستان  تشكيل شده است.
شهرستان هشترود در حد فاصل رشته كوه بزقوش در شمال شرق و توده آتشفشاني سهند در شمال و شمالغرب و رشته ‌كوههاي تخت سليمان در جنوب قرار رفته است.
هشترود با ويژگيهاي تاريخي و طبيعي داراي پتانسيل‌هاي بالفعل و بالقوة گردشگري است و آثار تاريخي ارزشمندي چون قلعه ضحاك، بقعه شيخ بايزيد بسطامي، مسجد جامع هشترود، امامزاده ميركمال‌الدين و ميرجمال‌الدين و تپه‌هاي باستاني را در خود جاي داده است. از چشم‌اندازهاي طبيعي و زيباي اين شهرستان مي‌توان به مناطق ييلاقي خوش آب و هوا، باغات سرسبز و غار آهكي آغبلاغ مهمان در 18 كيلومتري شمال شرق شهرستان هشترود اشاره نمود.

 

هریس

اين شهرستان با وسعتي معادل 2345 كيلومتر مربع و سه شهر (خواجه، بخشايش و زرنق)، دو بخش (مركزي و خواجه)، شش دهستان در 70 كيلومتري تبريز واقع شده و از شمال با شهرستان‌هاي اهر و ورزقان، از شرق با استان اردبيل، از جنوب شرقي با شهرستان سراب، از جنوب با شهرستان بستان آباد و از جنوب غربي با شهرستان تبريز همجوار مي‌باشد. مهمترين ارتفاعات هريس كوه‌هاي سابلاغ داغ، قوشا داغ ، آي ناخلي ،چول داغي، پير داغ و نهند چايي از رودهاي مهم آن مي‌باشد. شهرستان هريس با ويژگي‌هاي جغرافياي و طبيعي داراي چشم اندازهاي بكر و بي نظيري چون  مناطق ييلاقي روستاي چمن زمين، مناظر اطراف درياچه سد نهند و سد اربطان، چشمه‌هاي ارتفاعات اكوز داغي، چشم انداز زيباي ونيار مي‌باشد. هريس به لحاظ پيشينه تاريخي، بناهاي ارزشمندي چون بقعه شيخ اسحاق، مسجد جمال آباد، پل تاريخي ونيار و گورستان تاريخي هيق را در خود جاي داده است.
شهرستان هريس يكي از قطبهاي صنايع دستي استان بوده و فرش هريس به سبب دوام و نقش و طرح از اشتهار برخوردار است.  

 

 

 

 

 

 


مطالب مشابه :


پیش نویس بخش وظایف تخصصی اساسنامه انجمن

انجمن کارشناسان استاندارد آذربایجان شرقی - پیش نویس بخش وظایف تخصصی اساسنامه انجمن - اطلاع




نتایج جلسه

انجمن کارشناسان استاندارد آذربایجان شرقی - نتایج جلسه - اطلاع از جلسات و تصمیمات اخذ شده




دانلود رایگان دوره ISO 9001

انجمن کارشناسان استاندارد آذربایجان شرقی - دانلود رایگان دوره iso 9001 - اطلاع از جلسات و




مدیرکل استاندارد: روغن پالم در لبنیات آذربایجان شرقی استفاده نشده است

خبرگزاری پیشگام نیوز - مدیرکل استاندارد: روغن پالم در لبنیات آذربایجان شرقی استفاده نشده




طرح استانداردسازی آسانسورها در تبریز اجرا می شود

شنبه بیست و هفتم دی ۱۳۹۳ - 23:58 شهریار نیوز: مدیر کل استاندارد آذربایجان شرقی اعلام کرد : برای




نبود استاندارد واحد براي بررسي حقوق‌بشر در عرصه بین الملل

منطقه 7 - استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی ، اردبیل ،زنجان، کردستان و همدان




هاشمی و نجفی برای استانداری آذربایجان شرقی

به نظر شما چه کسی برای استانداری آذربایجان شرقی مناسب است عضو شورایعالی استاندارد




نگاهي به استان آذربايجان شرقي

شرکت شهرک های صنعتی آذربایجان شرقی; موسسه استاندارد و تحقیقات اداره کل پست آذربایجان شرقی;




برچسب :