تاریخچه و اهداف بازی های پرورشی


اهداف :

- تاریخچه و اهداف بازی های پرورشی

- تعریف بازی

- تاثیر بازی و ورزش بر یادگیری

- اهمیت و قواعد بازی

- انواع بازی های دبستانی

- معرفی چند بازی پرورشی ( امدادی ، متنوع ) و نکات اساسی آن

- چند پیشنهاد جهت استفاده بهینه از زنگ ورزش

تاریخچه و اهداف بازی های پرورشی :

شروع بازی را می توان به گذشته های دور ، حتی از بدو پیدایش انسان نسبت داد . در حقیقت بازی جزئی از زندگی انسان از بدو تولد تا زمان مرگ بوده و در کل تاریخچه بشریت متدرج است . انسان از نظر فیزیولوژیکی نیاز به جنبش و  حرکت دارد و بازی جزء مهم این جنبش و حرکت است . انسان برای رشد ذهنی و اجتماعی خود نیاز به تفکر دارد و بازی خمیر مایه تفکر است . تشکیل اجتماعات اولیه بشری نحوه و شکل جدیدی از بازی راپدید آورد . بازیهای گروهی به صورت بازیهای نمایشی از عبادت ارواح و پرستش اشیاء گرفته تا رقص شکار و رقص جنگ ، مجموعه ای از راههای برآوردن نیازهای جسمانی و ذهنی افراد را فراهم آوردند ، خواه به این مجموعه بازی نام دهیم و خواه نامی دیگر ، در اصل مطلب تفاوت چندانی پدید نمی آید .

در اجتماعات و تمدنهای مختلف  نوعی از بازی و تفریح وجود داشته که به مناسبت جشن های مذهبی ، مسابقات و بازیها  و سرود خوانی ها ترتیب داده می شده  ، در رم ، مصر و یونان بازیهای پهلوانی خطابه خوانی به طبقات ممتاز اختصاص داده شده و گاه گاه این طبقات از این تفریح استفاده می کردند . در قرون وسطی بازی باز هم مختص به طبقات اشراف بوده و بیشتر مردم از مراسم مذهبی فرصتی برای تفریح بدست می آوردند .

بعد از انقلاب صنعتی تفریح عمومیت یافت و جزئی از زندگی عامه مردم را تشکیل داد و عوامل عمده آن را در دوره های پیشرفت اصل تساوی و تقلیل ساعات کار می توان یافت . اینکه چرا بشر به بازی می پردازد و علت اصلی در این کار چیست مورد بحث بسیاری از علمای تعلیم و تربیت قرار گرفته است . جمعی از دانشمندان پیرو عقاید دور کیم و هارسون بودند که منشاء بازی و حیات تفریحی را مذهب دانسته و بازی و هنر را نشات گرفته از مذهب می دانستند . بدیهی است با توجه به تعریف مذهب در نزد این دانشمندان و قائل بودن به اینکه ریشه مذهب از ترس و زبونی انسان در مقابل حوادث طبیعی است واضح است که ارزش این ریشه یابی در بازی و تفریح متناسب با چنان نظراتی تنزل خواهد یافت .
اسپنسر بازی را وسیله ای برای مصرف انرژی های انباشته و اضافی می داند که همین نظر منجر به این اعتقاد در عده ای از روانشناسان اجتماعی گردید که وجود جنگ و خونریزی در واقع به جهت مصرف همین انرژیهای  اضافی مصرف نشده از ملزومات زندگی بشر می باشد .

عده ای دیگر از روانشناسان بازی را وسیله ای برای ارضای حس تنوع طلبی و لذت جویی افراد می دانند ، در عین حال از فواید بازی به عنوان آموزش دهنده قواعد اجتماعی به شخص و عادت به نظم نیز نام می برند . کارل گروس بازی را وسیله ای برای  آمادگی فرد جهت زندگی در بزرگسالی دانسته ، به همانگونه که یک بچه گربه خود را جهت فعالیتهای غریزه اش آماده می سازد .

ویلیام جیمس معتقد به غریزه بازی است و میل به بازی را ناشی از غریزه نزاع و زور آزمایی می داند .
استانلی هال انگلیسی می گوید بازی نوعی یاد آوری و بازسازی آزمایشهای  کهنه نژاد انسانی است . اگر بچه سنگ می اندازد یادگار بازمانده ای است از زمانی که بشر اولیه سنگ پرت می کرد است و این در خمیره نا بخود انسان مانده است .

مسلما بازی را در محدوده مشخصه هایی که در بالا ذ کر شد نمی توان محدود کرد . اما وقتی از بازی ، تربیت بدنی و ورزش در اسلام یاد می کنیم با توجه به تصویر مجموعه ای که از انسان داریم به تعریف و تمجید های یک بعدی درباره او اکتفا نمی کنیم و بازی را نیز به عنوان سرگرمی محسوب نمی نماییم بلکه از بازی در جهت تزکیه ، پرورش و تحول انسان استفاده نموده و به بهانه آن جسم و روح را پرورش می دهیم .

بازی بچه ها در ابتدا :

- آشنایی با محیط است .

- تجربه برای کار گیری کاربردهاست .

- فرهنگ پذیری است .

- بالاخره همه تعلیم است و همه تربیت .

بازی عامل ضروری و لازم برای رشد و تکامل کودک است و از طریق آن می توان پی برد دوره بزرگسالی کودک به چه صورت شکل خواهد گرفت . کودکان بوسیله بازی چیزهایی را می آموزند که هیچ کس قادر نیست آن چیزها را از طریق دیگر به آنها بیاموزد . کودک واقعیت های جهان خارج از ذهن را از طریق بازی مِی آموزد .

پژوهش های مختلفی روشن ساخته اند که بیشتر انواع یادگیری هنگامی با موفقیت انجام پذیرند که کودکان دارای آمادگی لازم باشند . این آمادگی هم رشد عمومی بدن مانند : رشد عضلانی ، عصبی ، تناسب بدنی و هم رشد روانی ، فکری ، عقلی ، عاطفی و همچنین اراده و علاقه را نیز در برمی گیرد . بر اساس این پژوهش ها در میابیم که کودک برای یادگیری بهتر باید جسم خود را قوی تر و نیرومند تر و در تعالیم اسلامی هم به همه افراد به پژوهش جسم و نگاهبانی از آن توصیه شده است و چون معلومات و مهارت های انسان جنبه اکتسابی دارند ، لذا برای به فعالیت در آوردن استعداد ها و قوای خویش اعم از ظاهری و باطنی لازم است به ورزش و بازی اهمیت خاصی داده شود .

تربیت بدنی بخش مهمی از تعلیم و تربیت است که از طریق حرکت جریان رشد و تکامل را در همه ابعاد وجودی انسان ( جسمانی و روانی ) تسهیل و هماهنگ نموده و به رشد و شکوفایی استعدادهای فرد کمک می کند .اهمیت تربیت بدنی و ورزش و بازی در آمادگی برای رسیدن به کمال لایق انساسی در همین جا آشکار می شود .متاسفانه در نظام آموزش و پرورش ما زنگ ورزش خصوصاً در مقطع ابتدایی معنای واقعی خود را از دست داده است و آموزگاران به نا درست حق استفاده مطلوب از این زمان مفید را از دانش آموزان می گیرند و برای تقویت دروس دیگر زنگ ورزش را اشغال میکنند و یا در حیاط مدرسه وقت بچه ها را به بطالت هدر می دهند .

امید است که آموزگاران محترم با بکار گیری روش های نوین و خلاق آموزشی با یک برنامه صحیح توانمندی های جسمی کودکان را افزایش بخشند و موجبات رشد و ترقی آنان را فراهم سازند . ورزش برای کودکان فوق العاده لازم و ضروری است . کودک به طور طبیعی و فطری به ورزش ، بازی و تحرک علاقه نشان می دهند و این بازی و تحرک برای رشد و نمو اندام شان مفید است . وظیفه ی مربیان و والدین است که سعی کنند کودکان را به سوی ورزش های و بازی هایی هدایت کنند که فکر ، روح ، جسم و شخصیت آنان را ساخته و آنان را برای زندگی اجتماعی سالم آماده سازد . ورزش هایی که به کودکان داده می شود باید چنان باشد که به تربیت قوای فکری و جسمی و نظم روحی منجر شود . تکوین اخلاقی ، ایجاد منش عادت های مطلوب مورد نظر ،  اطاعت از قانون ، جوان مردی و همکاری را در آنها می توان از طریق بازی افزایش داد . کودک می تواند از دیگران و با دیگران در اثر نگاه کردن ، مقایسه کردن و تقلید کردن بیاموزد . پس بر مربیان و والدین فرض است تا رسیدن به این هدف بزرگ از هیچ کوششی فرو گذار ننمایند ، به طوری که حضرت رسول اکرم ( ص ) می فرمایند :

« هر کس کودکی دارد خود نیز تظاهر به کودکی نماید . »


تعریف بازی :

چون بازی از نظر محتوا و انگیزش متفاوت است برای آن تعریف خاصی ارائه نشده است ولی از بیانات اندیشمندان اینطور برداشت می شود که بازی تمرین های دوران کودکی برای آمادگی فعالیت های جدی در دوران بزرگسالی است و طیف وسیعی از فعالیت های جسمانی ( فردی و گروهی ) و روانی را دربر می گیرد .
بازی بهترین وسیله رسیدن به اهداف تربیت بدنی می باشد ، بازی یک نیاز طبیعی برای کودکان و نوجوانان است .عده ای از روانشناسان بازی را وسیله ای جهت ارضاء تنوع طلبی و لذت جویی افراد می دانند . عده ای آن را وسیله ای برای آمادگی فرد جهت زندگی آینده دانسته و عده ای آن را ناشی از غریزه نزاع و زورآزمایی می دانند ، و بعضی هم از جمله اسپنسر بازی را وسیله ای برای مصرف انرژی انباشته شده و اضافی می دانند .

تاثیر بازی و ورزش بر یادگیری :

بی شک میدانیم که یادگیری خوب مستلزم داشتن یک بدن سالم و با نشاط می باشد . لذا برای ایجاد زمینه خوب جهت یادگیری موفق در فراگیران بهتر است به ورزش و بازی اهمیت زیادی داده شود . قبل از شروع تدریس مطالب در هر زنگ می توان با انجام کمی نرمش و یا یک بازی دست جمعی ساده در دانش آموزان ایجاد نشط کرده و انگیزه ی لازم را جهت کسب آن مطلب در آن ها به وجود آورد . چون با ایجاد این مقدمات خستگی و کسالت را از تن بچه ها دور خواهیم کرد و با روحیه ای مضاعف به یادگیری مطلب خواهند پرداخت و همچنین می شود در آموزش انفرادی افراد که در بعضی از دوس ضعف دارند از توانمندی های جسمی و ورزش آنها استفاده کرد و با تشویق آنان و مهم جلوه قرار دادن این برتر هابر تقویت اعتماد به نفس آن ها افزود و نقایص را بر طرف کرد .

اهمیت و قواعد بازی :

از دیدگاه کارشناسان بازی در :

1. آشنایی با محیط .

2. تجربه برای بكارگيری كاربرد هاست .

3. فرهنگ پذيری .

4. همه تعليم است و همه تعلم .كودک هر رفتاری در بازی دارد وقتی بزرگ ميشود از بسياری جهات در آينده همان همان رفتار را خواهد داشت . كودكی كه فعالانه در بازی شركت ميكند و مسؤليت پذير است  در بزرگسالگی نيز از زير بار مشكلات شانه تهی نمی كند و تجربه های آموخته در كودكی را در مسايل مهم زندگی بكار می بندد .


انواع بازی های دبستانی :

بازی های کلاس : معلم با توجه به فصل بارش و سرما و همچنین در نظر گرفتن علایق دانش آموزان بعضی از بازی ها را در محیط کلاس انجام می دهند که این بازی ها باید هد فدار بوده و فقط جنبه سرگرمی نداشته باشند . از جمله این بازی ها می توان به چند مورد اشاره کرد .اجرای پانتومیم ، انواع حرکات شیرین کاری ، حرکات ژیمناستیکی ساده ی قابل اجرا در کلاس،کامل کردن تصاویر ، آشنایی با اصوات مختلف حیوانات ، نقاشی با چشم بسته ، مسابقه شکلات خوری ، مسابقه ماست خوری ، من نفر بعدی ام ، پیام را برسان ، عکس العمل با ضربه ، تقلید صدا و . . . .

بازی در فضای باز :

اين بازی ها با شركت همه بچه ها در هوای خوب در محوطه حياط و در ضمن با نظارت معلم قابل اجرا می باشد .آموزگار طبق علايق و توان مندی های بچه ها آن ها را شناسايی كرده و گروه بندی می كند و زمينه را برایرقابت سالم و سازنده فراهم ميسازد كه بهتر است در زنگ ورزش با درنظر داشتن نكات لازم از توانايی افراد ارزشيابی مستمر به عمل آورد تا استعدادهای دانش آموزان شناخته شود . برای استفاده مطلوب از زنگ ورزش بهتر زمان مورد نظررا به سه قسمت تقسيم كرد . قسمت اول انجام حركات نرمشی ساده جهت ايجاد آمادگی ،  قسمت دوم گروه بندی بچه ها با توجه به علايق و توانمندی های آنان در گروه های مخصوص ورزشی ( فوتبال ، واليبال ، دو ، دوچرخه سواری و . . . . ) و در هر جلسه مرحله به مرحله با هر گروه آموزشهای مربوطه را تكرار و تمرين كرده تا نتيجه مورد نظر گرفته شود‌ قسمت سوم از زنگ ورزش به بازی های دسته جمعی گروهی و امدادی که جنبه سرگرمی و تفريح دارند و اهداف پرورشی خاص را هم به دنبال دارند اختصاص داد .از جمله بازی هایی كه در فضای باز قابل اجرا می باشند كه شرح مفصل آن ها در كتاب بازيهای پرورشی مراكز تربيت معلم آمده است چند مرود را می توان نام برد  : عمل مجروح ، رساندن توپ امدادی ،‌ لی لی امدادی ، مسابقه ی دو ، ‌پرش ، زيگزاگ ،‌ طناب زنی و غيره .

معرفی چند بازی پرورشی ( امدادی ، متنوع ) و نکات اساسی آن :

بازی های امدادی :

بازی های امدادی متداولترین بازی ها در مدارس ابتدایی است که بچه ها این بازی ها را دوست داشته و از آن لذت می برند و این بازی ها بهترین وسیله برای فراگیری مهارت های مختلف گروهی و همچنین عالی ترین وسیله برای تمرین و تکرار و به کار بستن مهارت ها می باشد . یک مربی آگاه و با تجربه با مطالعه حالات گوناگون دانش آموزان می تواند تا حد زیادی شخصیت نهفته و پنهان افراد تحت تربیت خود را بشناسد . در بازی های امدادی یک سری اهداف مشترک پرورشی و ورزشی از قبیل روحیه همکاری و تعاون پذیری ، نظم و انضباط ، انسجام گروهی ، رعایت مقررات ، سرعت ، استقامت ، چابکی و تعادل را تعقیب می کنند که اثرات هر یک در سایه اجرای صحیح بازی های امدادی پس از مدتی شکوفا خواهد شد . در بازی های امدادی کلاس به دو یا چند گروه مساوی تقسیم می گردد تعداد گروه ها در بازی های امدادی بستگی به تعداد دانش آموزان ، محوطه بازی و نوع فعالیت مربوط است .

به طور کلی در انجام بازی های امدادی نکات ذیل ضروری و اساسی است است :

1. تقسیم کلاس به دو یا چند گروه مساوی به لحاظ قد ، وزن ( توجه به تفاوت های فردی ) .

2. استقرار گروه ها در ستون های امدادی در پشت خط شروع .

3. رعایت نوبت و قوانین و مقررات .

4. مشخص کردن مسیر حرکت .

5. انجام بازی ها تا آخرین نفر حتی اگر گروه مقابل برنده شده باشد .

از جمله بازی های امدادی می توان به بازی های حمل مجروح ، مهمات را برسان ، جمله سازی ، حمل کیسه یا توپ
با بدن ، راه رفتن به شکل خرچنگ و . . . . اشاره کرد .

 بازیهای متنوع :

بازیهایی که تا سرحد امکان همه بچه ها در آن شرکت می کنند و با شرکت در این بازیها رفته رفته مشتاق می شوند که محوطه بازی خود را به کل محوطه گسترش دهند . مخصوصاً بازیهای دایره ای مناسبترین بازیها باری کسب تجارب اولیه کلاسهای پایین بوده و این فرم بازی امن ترین بازیها برای آنها می باشد . بی وسیله بودن این بازیها بخاطر این است که بچه ها باید قبل از تسلط بر اشیا ( گرفتن ، حمل کردن ، انداختن ، پرتاب کردن اشیاء ) باید قادر باشند تا اعضا بدن و حرکات خود را تحت کنترل در آورند .

نکات اساسی در این بازیها :

- نوبت هر یک از بچه ها رعایت شود .

- عادات خوب ، روابط دوستانه و روح ورزشکاری رفته رفته آشکار گردد .

- بازی به ترتیب اهداف مورد نظر انجام گیرد .

- بچه ها از صرف وقت خود در زمین بازی بهره مند گردند .

- در صورت انتخاب یک بازی که در آن باید تعداد کمتری شرکت داشته باشند بهتر است که چند بازی پشت سرهم انجام پذیرد .

- به هنگام معرفی بازی بهتر است که خود مربی در آن شرکت جوید و نفر وسط باشد و ضمن شرح دادن روش بازی خود آن را اجرا کند .

- مراتب ایمنی باید به بچه ها گوشزد شود .

- با توجه به روحیه تنوع طلبی بچه ها ی کوچک بهتر است که حداقل دو بازی انجام پذیرد .


مطالب مشابه :


شرح وظایف معاون پرورشی مجتمع آموزشی و پرورشی

شرح وظایف معاون پرورشی مجتمع آموزشی و پرورشی - - تجربه های یک مدیر تجربه های یک مدیر




تجربه ها - قسمت اول ( معرفی)

سلام مربی - تجربه من یک معلمم سالهای زیادی از بزرگ شناخته می شوم – مربی پرورشی




ثبت تجربیات معاون پرورشی و آموزشی

یک معاون آموزشی از تجربه ها و اطلاعات آموزشی و پرورشی خاصی را که در مورد




زندگی در ماخونیک را تجربه خواهم کرد...

زندگی در ماخونیک را تجربه با خودم می گویم من به عنوان یک معلم پرورشی که یک مربی ;




نقش مربیان پرورشی در پرورش خلاقیت و امور هنری فراگیران

اما در تربیت هنری مربی پرورشی، فقط به و خلاقیت را تجربه به یک مربی علاقه




مسابقات هنرهاي نمایشی

خلاقیت و میل به تجربه مربی پرورشی، مربی یک مربی پرورشی جهت هماهنگی




شمای کلی برنامه سالانه مجتمع نبوت

تجربه های یک امور پرورشی در ساعات تفریح مدیر و معاون و مربی تربیتی




تجربیات مدون کارشناس بهداشت مدارس و مربی بهداشت مدارس

و مربی بهداشت پرورشی تجربه های شغلی معلمان تجربه های شغلی فرهنگیان تجربه های یک معلم




تاریخچه و اهداف بازی های پرورشی

یک مربی آگاه و با تجربه با مطالعه حالات گوناگون دانش آموزان می تواند تا حد مربی پرورشی.




برچسب :