مواد منفجره
مواد منفجره موادی هستند که از نظر شیمیایی ناپایدار هستند و در صورت آغاز فرایند انفجار، با سرعت زیاد منبسط میشوند و حجم زیادی گاز و گاهی نور و صدای زیاد تولید میکنند. این آزادشدن گاز به نوبهٔ خود میتواند باعث پرتاب شدن قطعات و اشیاء اطراف و تبدیل شدن آنها به ترکش شود.
هر ترکیب انفجاری از دو بخش اکسید کننده و سوخت تشکیل شدهاست. هر مادهٔ سوختی، در حرارت مناسب و در کنار اکسیژن آتش میگیرد و میسوزد. اما چون در هوا اکسیژن به صورت خالص وجود ندارد، سوختن این مواد به تدریج صورت میگیرد. در مواد منفجره، در کنار سوخت، ماده اکسید کننده افزوده میشود. ماده اکسید کننده، در هنگام واکنش مقدار زیادی اکسیژن آزاد میکند و این اکسیژن با سوخت ترکیب شده و باعث واکنش ناگهانی کل سوخت میشود و انفجار به وجود میآید، بدین دلیل مواد منفجره برای واکنش نیازی به هوا ندارند و اکسیژن مورد نیاز خود را از درون خود تأمین میکنند.
ماده منفجره ترکیب شیمیایی یا مخلوط مکانیکی است. هر ماده سوختنی قابل انفجار است اگر این شرایط فراهم شود:
۱٫ اکسیژن به اندازه کافی باشد.
۲٫ امکان ترکیب سریع اکسیژن با ماده سوختنی فراهم باشد.
شکستن سنگ با استفاده از مواد منفجره از ابتدای قرن ۱۷ و همزمان با ساخت باروت، شروع شد. تی.جی پلانز در سال ۱۸۱۳ نیترو سلولز را ساخت. در سال ۱۷۶۷ آلفرد نوبل برای سادگی حمل نیترو گلیسیرین آن را جذب دیاتومیت کرد و جسمی پلاستیکی شامل ۷۵ درصد نیترو گلیسیرین بدست آمد. این ماده میتواند تا سه برابر وزن خود، نیترو گلیسیرین جذب کند و محصول آن «Guhar Dynamite» نامیده شد. دینامیت برگرفته از کلمه یونانی «dynamits» به معنی نیرو است در سال ۱۸۷۵ آلفرد نوبل نوعی دینامیت از ژلاتین انفجاری ساخت که مخلوط ژلاتینی شکل از ۹۲ درصد نیترو گلیسیرین و ۸ درصد نیترو سلولز بود که هنوز هم از مواد منفجره قوی صنعتی است. به دنبال آن در سال ۱۸۷۹ از مخلوط کردن نیترات سدیم و دیگر مواد به ژلاتین انفجاری مواد منفجره ضعیفتر به دست آمد. انواع زیادی از مواد منفجره بر این اساس ساخته شدهاند. مواد منفجره اکسیژن مایع در ۱۸۹۵ ساخته شد و نیترات آمونیوم بعنوان ماده منفجره در سال ۱۸۷۶ تولید شد؛ اما کاربرد مخلوط آن با سوخت مایع بعنوان ماده منفجره صنعتی از سال ۱۹۵۵ میلادی متداول شد. در سال ۱۹۲۰ از اختلاط دی نیترو گلیکول به دینامیتها از انجماد آنان جلوگیری شد. در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ مواد منفجره ژلهای و در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ مواد منفجره امولیسیون ساخته و به بازار مصرف تحویل شد.
نیترو سلولز ماده منفجره ی با حساسیت کم است، که در ترکیب دینامیتها از آن استفاده میکنند و در صورتی که نیتروسلولز را با مایرول و نیترو گلسیرین مخلوط کنیم ماده منفجرهای بدست میآید که دارای قدرت تخریبی زیادی است. مواد لازم: – اسید سولفوریک ٩٨% صنعتی، ۵٠٠ سی سی – اسید نیتریک آزمایشگاهی ۶۵% یا اسید نیتریک صنعتی، ٣٠٠ سی سی – پنبه ۶٠ گرم – ظرف حاوی آب و یخ وسایل لازم: – دماسنج – همزن شیشه ای – یک ظرف پلاستیکی سر دار ٢ لیتری – ظرف حاوی آب و یخ – دستکش و ماسک شیوه تهیه : ابتدا مقدار ٣٠٠ سی سی اسید نیتریک را درون ظرف ٢ لیتری ریخته و مقدار۵٠٠ سی سی اسید سولفوریک را به آن اضافه می کنیم. سر ظرف پلاستیکی را روی آن میگذاریم و ظرف حاوی اسیدها را در آب خنک میگذاریم و صبر میکنیم تا دمای اسیدها به دمای محیط برسد. سپس ظرف حاوی اسیدها را درون ظرف آب و یخ میگذاریم تا دمای اسیدها به١٠-١۵ درجه برسد. وقتی به این دما رسید، ۶٠ گرم پنبه را کم کم به اسیدها اضافه میکنیم و با همزن شیشهای پنبه را به درون اسید هدایت میکنیم. سر ظرف پلاستیکی را روی آن گذاشته و یک ساعت صبر میکنیم. در این مدت سر ظرف پلاستیکی را سه تا چهار بار، برداشته و پنبه ها را با همزن شیشه ای به هم میزنیم . نیتروسلولز را از درون اسیدها بیرون می اوریم و آن ها را فشار میدهیم تا اسید از درون آن خارج شود. سپس نیتروسلولز را درون ۴ لیتر آب ١٠ درجه میریزیم و با دست نیتروسلولز را فشار میدهیم تا اسید از آن جدا شود. دوباره نیتروسلولز را درون ۴ لیترآب میریزیم و دوباره آن را با دست فشار میدهیم تا مقدار اسیدی که هنوز در نیتروسلولز باقی مانده از آن خارج شود. در آخر نیتروسلولز را فشار میدهیم تا مقدار آبی که درون نیتروسلولز است از آن خارج شود. و نیتروسلولز را درون یک ظرف پهن کرده و صبر میکنیم تا کاملا خشک شود. نیترو سلولز به شعله آتش حساس میباشد. هیچ وقت به مقدار زیاد آن را به شعله آتش نزدیک نکنید. برای اینکه ماده منفجره قدرتمندی بسازید کافی است مقدار ۵٠ گرم نیتروسلولز را با ۵٠٠ سی سی مایرول مخلوط کنید تا ماده ی منفجره ی بدست آید که سرعت انفجار آن ٧٨٠٠ متر در ثانیه است
باروت مادهای است که بهسرعت میسوزد و از همین رو در سلاحهای گرم بهعنوان ماده پیشرانه بکار میرود. باروت از ترکیب مادههای پتاسیم نیترات، کربن و سولفور ساخته میشود. باروت میتواند از ذغال وپتاسیم نیترات نیز ساخته شود ولی نه به کیفیتی که با سولفور مخلوط باشد، زیرا ماده سولفور یکی از مواد فرار و بسیار قابل احتراق و انفجار است. باروت به دو دسته تقسیم میشود.
۱٫ با قدرت انفجار پایین: دارای مواد انفجاری کم قدرت و مواد درونی آن به صورت کامل احتراق نمییابند.
۲٫ با قدرت انفجار فوقالعاده زیاد: این دسته از باروتها دارای قدرت انفجاری بسیار بالا هستند
باروت سیاه نخستین گونه باروت بود که بدست بشر ساخته شد. اختراع آن را نزدیک به قرنهای ۷ تا ۹ میلادی به چینیها، مسلمانان و حتی به راجر بیکن (کیمیاگر انگلیسی سدهٔ ۱۳ میلادی) نسبت میدهند.
در گذشته از کود کبوتر که در کبوترخانه ها جمع آوری میشد، برای تولید باروت استفاده میکردند. به همین دلیل اقتصادی قابل توجه، تعداد کبوتر خانه در دوران صفوی یکباره چندین برابر شد. از این رو شاه عباس صفوی مالیات نسبتاً سنگینی بر کبوتر خانه ها بست. امروزه هنوز در روستا ها از کود کبوتر چنین استفاده ای میشود
ترینیتروتولوئن یا تیانتی (TNT) یا تروتیل یک مرکب هیدروکربن معطر بلوری و زرد رنگ است که در ۳۵۴ درجه کلوین ذوب میشود. تیانتی ماده منفجره است که سرعت انفجار آن ۷۰۲۸ متر در ثانیه میباشد و در بسیاری از ترکیبات انفجاری بکار میرود. تیانتی بهوسیله نیتراسیون تولوئن C6H5CH3 تهیه میشود و فرمول شیمیایی آن (CH3(NO2)C6H2) و نام آیوپاک آن ۲,۴,۶ Trinitromethylbenzene است
نیتروگلیسرین از نیترودار کردن گلیسیرین حاصل می گردد و ماده منفجره بسیار قوی می باشد.
اوره نیترات با فرمول شیمیایی CH۵N۳O۴ یک ترکیب شیمیایی است.
تهیه نیترات اوره:
نیترات اوره در صورتی که بخواهید، نیترات اوره را درست بکنید، به وسائل و مواد زیر نیاز دارید. وسایل لازم: ١- بشر ١ لیتری ٢- همزن شیشه ای ٣- قیف وپارچه صافی ۴- دماسنج ۵- ماسک و دستکش مواد لازم: ١- اسید نیتریک صنعتی ٢٢۵ سی سی ٢- اوره آزمایشگاهی یا کود اوره ٢٠٠ گرم البته اگر از اوره آزمایشگاهی استفاده کنید، قدرت انفجاری آن کمی بیشتر می شود. شیوه تهیه: ابتدا اوره را دربشر ١ لیتری ریخته و ،٣٠٠تا ۴٠٠ سی سی آب را به بشر اضافه می کنیم و آن را با همزن شیشه ای به هم می زنیم تا کاملا در آب حل شود. وقتی اوره کاملا در آب حل شد اسید نیتریک را کم کم به بشر اضافه میکنیم به نحوی که دما از ٣٠ تا ۴٠ درجه سانتیگراد بالاتر نرود. بعد از اضافه کردن کامل اسید نیتریک، ده دقیقه صبر میکنیم. سپس نیترات اوره را که در ته بشر ته نشین شده، با استفاده از قیف و پارچه فیلتر میکنیم. برای شستشوی دانههای نیترات اوره، از نا خالصی، ٢ مرتبه مقداری آب را روی آن میریزیم. مقدار آب نباید زیاد باشد و بیشتر از ٢ بار نیترات اوره را با آب شستشو ندهید، زیرا آب، نیترات اوره را در خود حل می کند و نیترات اوره به هدر میرود. نیترات اوره را درون ظرفی پهن می کنیم (درون ظرف پلاستیکی) تا کاملاخشک شود. رنگ دانههای نیترات اوره سفید متمایل به صورتی میباشد. حساسیت نیترات اوره خیلی کم میباشد. از نظر نگهداری هیچ مشکلی ندارد، فقط برای انفجار آن باید از یک بوستر (تقویت کننده) یا به عبارتی یک بمب کوچک استفاده کرد، زیرا نیترات اوره خیلی غیر حساس میباشد و با یک چاشنی منفجر نمی شود. برای انفجار ١٢ کیلو نیترات اوره میباید از بوستر١٠٠ تا ٢٠٠ سی سی مایرول، یا ١٠٠ گرم ار دی ایکس و یا ١٠٠ گرم پتن استفاده کرد. انفجار ١٠ تا ١۵ کیلو نیترات اوره نسبتا قدرتمند میباشد ولی قدرت انفجاری آن از ۵ تا ١٠ لیتر مایرول کمتر است. برای بدست آوردن مقدار بیشتر نیترات اوره میتوانید نسبتها را چند برابر کنید. مثلا ١ کیلو اوره را در آب حل کنید و ١١٠٠ سی سی نیتریک اسید را به آن اضافه کنید. به جای بشر هم میتوانید از ظروف پلاستیکی بزرگ برای ساخت مقادیر زیاد نیترات اوره استفاده کنید.
مطالب مشابه :
فلزات قلیایی:
معادله واكنش انفجار باروت سیاه را می ی جامد به های مختلف تهیه نمود، دانههای
آزمایش های جذاب شیمی
بعد دوباره باروت سیاه بریزید وفشرده کنید تا روکش به همین نحو پر بشه بعد 8-تهیهی آب
انهدام ترکیبات انفجاری
در شش قسمت آب تهیه می باروت, انفجار, ما معادله ی جهانی و معیارهای اجتماعی و سیاسی ای که
مواد منفجره
سنگ با استفاده از مواد منفجره از ابتدای قرن ۱۷ و همزمان با ساخت باروت، شروع شد.
مواد منفجره
سلام.من سهیل کشاورز هستم و در مدرسه ی باروت سیاه نخستین گونه باروت c6h5ch3 تهیه می
تیرهای ساچمه زنی – Shotgun Shell
فروش,تهیه,مشاوره نرخ سود دهی و نحوه ی پرورش و نگهداری ,پرورش گاو باروت سفید (بدون
برچسب :
تهیه ی باروت سیاه