جزوه روش تحقیق

جزوه روش تحقيق در حسابداري دكتر برادران  

جلسه اول :

منابع : 

روش هاي تحقيق در مديريت، نويسنده : هماسيكران ترجمه : صائبي، شيرازي

روش هاي تحقيق در  علوم رفتاري با رويكرد پايان نامه نويسي، نويسنده : فرهاد نژاد ايراني، بابك هروي

جلسه اول

تحقيق : كنكاش ميار صرف تحقيق در علم نيست. پژوهش ( تحقيق) همان پژوهيدن شامل اين سوالات است كه چرا تحقيق و واكاوي مي كنيم، به دنبال چه چيزي هستيم ؟

معناي علمي تحقيق : تحقيق يا شناخت بيشتر يعني  بهتر بشناسيم به اين دليل كه شناختمان كافي نيست و احساس نيازي بيشتري به شناخت داريم و مي خواهيم در خصوص موضوعي دانش (knowledge)  پيدا كنيم.  فرآيندي منظم و مرتب است كه با انجام مراحل آن به شناخت بيشتري نسبت به موضوعي دست مي يابيم  كه در هر رشته نسبت به رشته اي ديگر متفاوت است مثل در رشته حقوق وصفي است (Discriptive)  كه  اثباتي در آن وجود ندارد. تحقيقي كه مطرح مي كنيم سه هدف دارد و شناخت بشيتر نير در راستاي دستيابي به اين سه هدف صورت مي گيرد‌: 1 ) به كارگيري علم در عمل : تحقيق فرآيندي است كه بتوان با كمك آن علم را در عمل به كار برد و از نوع تحقيقات كاربردي است (Application Research)  2) بسط نظريه هاي موجود (Development Research ) از نوع تحقيقات توسعه اي است به عنوان مثال پايان نامه اي در خصوص تيپهاي شخصيتي بر محتواي گزارش حسابداري  كه موضوع آن از هيچ مقاله بيسي گرفته نشده است از نوع اين تحقيقات است كه در آن حسابداري از طريق ارتباط آن با علوم رفتاري مثل روان شناسي كه تلاش شده است تا افق جديدي باز شود كه در آن 5 تيپ شخصيتي با 5 نوع  هزينه و بسته به  نوع محتوا و در تيجه اثر گذاري آن بررسي شده است، بسط  مي شود   و 3 ) بسترسازي براي پژوهش آتي ( تهيه چارچوب) (Fundamental Research) . مثال خيلي ساده براي اين نوع تحقيق نظريه فاما و فرنچ در خصوص EMH بود كه فاما آن را در روي كاغذ نوشت  و با پژوهش افراد ديگر كارايي آن تاييد يا رد شد. فاما وقتي اين نظريه را مطرح كرد پژوهشي بنيادي  شد و پايه اي براي تحقيقات ديگر گرديد. همچنين بحثي به نام حسابداري مديريت كه توسط كابلان در كاغذ مطرح گرديد و چارچوبي را از عملكرد حسابداري و مديريت  برگرفت. عده اي در جاهايي آن را پياده كردند  ( مثلا BSC  را در نوكيا اجرا كردند ) و مبنايي شد براي تحقيقات بعدي. 

·        اگر به غير از اين سه مورد تحقيقي ديگر انجام شود آن تحقيق غير علمي خواهد بود.

·        در رشته هاي رفتاري گاها تعارضاتي به وجود مي آيد.

تحقيقات حسابداري بر اساس موضوع، هدف، روش انجام كار، ارتباط با محيط پيرامون، متغيرها  مي توان طبقه بندي و بررسي كرد.

تحقيقات بر اساس موضوع ( در پروپوزال در قسمت روش نشاسي تحقيق بايد حوزه موضوع و نوع تحقيق مشخص گردد).

1.        تحقيقات محض (Pure Accounting Resaerch):  در برخي تحقيقات حسابداري مولفه ها، متغيرها و...... به گونه اي است كه فقط و فقط در بحث حسابداري مطرح است و اطلاعات در خود صورت هاي مالي قابل جمع آوري است و تمامي اطلاعات مورد نياز در سيستم حسابداري مشخص است   و ارتباطي به بازار سرمايه نداردمثال پروپوزال تاثير نوسان هاي جريان هاي نقدي و اهرم بر مديريت سود.

2.       بازار سرمايه : ارتباط واكنش غيرعادي سهام با پيش بيني مديران و عدم تقارن اطلاعاتي ( تحقيق بازار سرمايه) بايد پذيرفته شده در بورس باشند.

تحقيقات بر اساس هدف :

1.        كاربردي :  به درد حل مشكل خاصي بخورد مثال : پايان نامه رتبه بندي ريسك اعتباري شركت ها و  همچنين اكثر پايان نامه هاي كارشناسي ارشد از اين نوع هستند.

2.       توسعه اي

3.       بنيادي  :  معمولا رساله هاي دكترا موضوع آن هستند.

تحقيقات بر اساس روش انجام كار (در پروپوزال متودولوژي ) :

1.        توصيفي DISCRIPTIVE)) :

الف) مقايسه اي Comparative : چند موضوع را بين چند جامعه آماري بدون قضاوت ارزشي داشته باشيم كه پايان نامه با موضوع  مقايسه استانداردهاي ايران با استانداردهاي مالزي اگر بدون اعمال قضاوت ارزشي باشد از اين نوع است.

ب) تطبيقي :اگر در مورد بالا همراه با قضاوت ارزشي باشد  از نوع تطبيقي خواهد بود. تطبيق يعني اين كه چنديد مورد را با پديده اي به نام قياس يا سنگ محك ( معيار) تطبيق داده و مشخص كنيم كه آيا نسبت به آن ضعف يا قوت  وجود دارد ؟ بهترين مثال آن گزارش حسابرسي است كه عملكرد شركت را با استانداردهاي حسابداري  تطبيق و اظهار نظر مي كند. همچنين پايان نامه اي كه كه مي خواست استانداردبين المللي شماره 7 بانكهاي بين المللي را با بانك صادرات انجام دهد نمونه اي از اين نوع تحقيق است و مثال ديگر اين كه صنعت را در بورس شاخص قرار دهيم  و متوسط صنعت را حساب كنيم و يك شركت را مقايسه كنيم كه اگر بالاتر  بود مناسب مي باشد و اگر پايين تر بود بد خواهد شد. 

ج) موردي : توصيف به شكل موردي خواهد بود  Case Study  كه قابل تعميم به جاهاي ديگر نيست مثال : پايان نامه اي كه بهاي تمام شده سربار واقعي را با محاسبه مجدد سربار بر مبناي ABC  مقايسه نموده است.

2.   همبستگي Corrolative  :  همان ضريب همبستگي موجود در آمار نيست و با آن تفاوت دارد كه سه نوع است :

   الف) رابطه ايRelationship  :  همبستگي  يعني هم راستا و هم جهت بودن يا اصلا همبستگي و همراستايي ندارد. در رابطه اي اثر دو متغير بر همديگر مطرح نيست  مانند پايان نامه اي كه داراي دو متغير ريسك اعتباري و رتبه شفافيت بود كه يك بار بر اساس رتبه شفافيت و بار ديگر بر اساس ريسك اعتباري شركت ها را طبقه بندي نموده  و مي توان گفت كه شركتي كه ريسك اعتباري پايين دارد رتبه شفافيت بالاتر دارد يا پژوهشي كه عوامل موثر بر سرمايه هاي فكري بانكها را بررسي كرده است و براي اثرگذاري عوامل درصدگذاري نموده و امتيازبندي شده است كه بين بانكهاهاي دولتي و غردولتي در اولويت بندي و سنجش فكري بانك ها رابطه معناداري نشان داده شده است.

ب) علي Caution  :  وقتي بحث عليت مي شود تاثير متغيرها را مي سنجد. در فرضيه آن بايد به واژه تاثير  اشاره كرد و سوال اصلي تحقيق در آن عليت است. و هدف آن نيز عليت بوده و آزمون هاي اماري هم عليت را بررسي مي كنند ( ضريب همبستگي براي اين گونه تحقيق مناسب نيست و رگرسيون براي آنها مفيد است. پيش فرض عليت رابطه است چون اگر رابطه وجود نداشته باشد عليتي مفهومي نخواهد داشت. 

ج) پيش بيني : دوره اي را به عنوان دوره آزمون (برآورد) در نظر مي گيرند سپس آزمون نموده  و آن را پيش بيني و بعد تست مي كنند مثل پايان نامه ورشكستگي كه آن را يش بيني و تست نمود تا ميزان دقت آن سنجيده شود كه در يك مورد 89 درصد و ديگري 2/90 درصد جواب داد كه درآنها سه سال اول دوره و مبناي برآورد بود و  براي دو سال آخر پيش بيني سود كرده بود كه نتايج آن در بالا اشاره شد. 

تحقیقات حسابداری در محیط آزمایشی اتفاق نمی افتد. ماهیت  حسابداری بر این است که با محیط اجتماعی سر و کار دارد. از این منظر(ارتباط با محیط پیرامون) تحقیقات حسابداری به  انواع زیر تقسیم بندی می شود :

1.      تحقیق تجربی Exprimental  : تجقیقاتی تجربی اند که پژوهشگر حسابداری در محیط بر اطلاعات شرکت ها تغییرای را ایجاد  یا به منظورها و اهداف خاص، محاسبات خاصی انجام  و متغیرهای خاصی تعریف  و اطلاعات آن را گردآوری می کند. وقتی پژوهش تمام شد این متغیر در آن تحقیق نمود خارجی پیدا نمی کند  مثلا در بحث کیفیت سود که شرکت ها آن را منشتر نمی کنند یا برای شرکتی پس از بررسی های لازم  الگوی بهای تمام شده طراحی می کنند یا در تدوین کنترل های داخلی بر شرکت های بزرگ که کاری به انجام یا عدم انجام آن ندارند. به عنوان مثال دیگر پایان نامه کار شده در خصوص پایان نامه کار شده تاثیر تیپ های شخصیتی نمونه ای از این تحقیقات است. برخی از این تحقیقات روی کذشته کار می کنند  و برخی در زمان حاضر  که به آن تجربی مشاهده ای نیز می گویند چون شاهد تغییرات در محیط هستیم مثل مثال شده شده تی های شخصیتی. گاها تحقیقاتی که انجام می دهیم مبتنی بر گذشته اند و در حال نیستند که به آنها شبه تجربی می گوییم لذا تحقیقات  تجربی را می توان به دو دسته تحقیقات مشاهده ای و تحقیقات شبه تجربی طبقه بندی کرد. مثال برای شبه تجربی این است که فرض کنید داده های سال های 85-90 را به منظور آزمون فرضیات خود  متغیر می دهید و چون زمان از آنها رد شده است مربوط به محیط شرکت نیست که اکثر تحقیقات حسابداری از این نوع است.  

2.      تحقیق اقدامی  Action : این تحقیقات مشابه با تحقیقات تجربی می باشند و تفاوتی که دارند این است که بر عکس تجربی، تغییراتی را که محقق می دهد دارای ماندگاری است و در محیط  خواهد ماند. مثلا در قرارداد ارائه الگو و پیاده سازی آن  تحقیقی اقدامی انجام می گیرد. یا قراردای را که دکتر نمازی برای طراحی و پیاده سازی سیستم بهای تمام شده در دانشگاه شیراز منعقد نمود را می توان برای این نوع تحقیق مثال زد.  

3.      تحقیق رفتاری Behavior  : رفتار یک طرفش بعد روان شناسی است و در طرف دیگر رفتار انسان. در کشورهای خارجی تحلیلگران بورس وجود دارند که  رفتار را  بررسی می کنند.

تحقیقات حسابداری بر اساس متغیرها به دو نوع کمی و کیفی تقسیم بندی می شوند که کیفی نیز باید تبدیل به کمی شود.

گام های تحقیق

ویژپی های یک تحقیق علمی : یک تحقیق علمی از دید هما سکران 8 ویژگی دارد.

1.      هدفمندی تحقیق علمی : از این لحاظ مطرح می شود و به آن پاسخ داده می شود که  تحقیق را انجام می دهیم  تا به چه برسیم. مثلا موضوعی با عنوان  ارتباط واکنش غیر عادی سهام با پیش بینی سود مدیران و عدم تقارن اطلاعاتی. در این موضوع و تحقیق علمیف مواردی مثل عنوان، سوال، هدف یا اهداف، فرضیات،آزمون های اماری باید بصورت به هم پیوسته بوده و به هم وصل باشند به نحوی که اگر یکی از آنها را برداشتید با توحه به موارد قبلی و بعدی آن را بشناسید که در این صورت پروپوزال در شکل صحیح خواهد بود. در فصل اول پایان نامه پس از بیان مساله باید اهداف را بنویسیم.  با توجه به این که حسابداری رشته ای کاربردی است و با لحاط این که حسابدری علمی Practical است در حوزه تحقیقت حسابداری سه هدف عمده داریم :  

الف) آرمانی : انجام این تحقیق علمی چه کمکی به علم حسابداری خواهد کرد؟ جنبه های جدیدی از یک نوع متغیر و بسط علم حسابداری یا موضوعی که در کشورمان کار نشده و می خواهیم آن را بررسی مکنیم لذا بسط علم موجود و کمکی که به علم مجود خواهد کرد در این هدف  جا می گیرد.

ب‌)    اهداف علمی : باید با عنوان تحقیق همخوانی داشته باشد. مثلا تعیین ارتباط واکنش های غیر عادی  در قیمت های سهام  با پیش بینی سود مدیران. اهداف علمی در تحقیق منوط به فرضیات آن تحقیق است.

ت‌)    هدف کاربردی : کاربران تحقیق چه کسانی هستند  و این تحقیق برای چه کسانی مفید است ؟ و کاربران جه استفاده ای از آن خواهند برد. لذا در این هدف، اول کاربران مشخص می شوند سپس نفعی که تحقیق برای کابران خواهد داشت مشخص می گردد.  به عنوان مثال عنوان یاد شده ( موضوع اشاره شده ) هم برای بورس و هم برای سهامداران جزء  کاربرد دارد و عدم تقارن اطلاعاتی نیز همیشه بین سهامداران جزء و عمده حائز اهمیت است. شرکتی که دارای سهامداران جزء دارد بحث عدم تقارن اطلاعاتی آن زیاد است.  در بحث کاربران تحقیق نوع استفاده کاربران از نوع تحقیق مهم است.   

2.      عینیت : به مفهوم  این است که تحقیق قابلیت دفاع داشته باشد  و هر کسی به غیر از محقق هم انجام داد دقیقا به همان نتایجی برسد که محقق رسیده است البته در بازده هایی مشابه با همان مشخصات تحقیق و همان داده ها و بازه های زمانی.  درجمع آوری داده ها و همچنین تحلیل داده ها و اندازه گیری آنها باید عینیت مشخص شود. به عنوان مثال در تحقیقی در سه دوره حباب 82-83 ، رکود 84-87 و رونق مجدد 87 – 89 و همچنین در یک برهه ی دیگر از سال 81-89 که تحقیقی رویدادی است . به این تکه تکه کردن جامعه آماری می گویند.

3.       تعمیم پذیری : بتوان نتایج آن را به جامعه آماری نسبت داد. با روش حذف سیستماتیک از جامعه آماری، مواردی را که مروبط به تحقیق نیست  حذف و شرکت های مطابق با ویژگی های ما را رانتخاب می کند.  حتما باید جامعه و نمونه  تناسب منطقی برقرار شود تا بشود نتایج را به جامعه تعمیم دهیم. برخی وقت ها لازم است نوع کار (پژوهش) را محدود کنین تا تعمیم پذیر شود مثلا کسی که در حوزه سیاست تقسیم سود باید قطعا به تفکیک صنعت کارکند چرا که اگر کل شرکت ها را در نظر بگیریم  به این دلیل که همه صنایع و سیاست های تقسیم سود یکسان نیستند قابل تعمیم نخواهند بود. فیلترکردن داده ها بر اساس عوامل و معیارهایی بر مبنای واقعیت های موجود خواهد بود.  در بعضی از داده ها مجبوریم روی شاخص های خاصی کار کنیم  مثل 50 شرکت فعال. یا مثلا برای نقدینگی سهام به سراغ شرکت هایی می رویم که زیاد معامله شده اند به عنوان مثال شرکت هایی که نمادشان بیش از چهار ماه توقف نداشته است.

4.      دقت  و اعتماد : در دو مرحله این ویژگی باید رعایت شود. جمع اوری داده ها و تحلیل داده ها. در جمع آوری داده ها دو شیوه وجود دارد اولی اسنادی  و دومی پیمایشی . در اسنادی هر چه هست را به عنوان سند قبول می کنیم و به ضعف و قوت آن کاری نداریم.  ما حق دستکاری در  آنها را نداریم و داده های جمع آوری شده دارای  دقت و اعتماد بالاست  که 99% تحقیقات حسابداری از این نوع است. پیمایشی  نیز از پیمودن می آید. یعنی اخذ نظرات دیگران که با پرسشنامه و مصاحبه و ... انجام می شود. پرسشنامه های پیمانی دو نوع اند : 1. استاندارد : ما آن را درست نکرده ایم، از قبل وحود دارد. دارای تیپ مشخص که در کل دنیا یا سطح یک کشور وجود دارد. اصطاحا می گویند روایت کننده خوبی از واقعیت هستند .2 . محقق ساخته : خود محقق می سازد و سوال طراحی می کند (3 یا 4 یا 5 گزینه ای) که باید از طرف خبرگان هر رشته روایی آن تایید شود.

پایایی : در پرسشنامه طراحی شده، سوالات و پاسخ های اخذ شده تا چه اندازه واقعیات را بیان می کنند و چه اندازه پایدار است که برای سنجش آن آزمون هایی انجام می دهند مانند آزمون آلفای کر و مباخ که عدیی بین صفر و یک میدهد مثلا در دو هفته یک پرسشنامه را می گیرند اگر حداقل a بالای 70 % باشد می گوییم پالایی لازم را دارد.

در بحث تحلیل داده ها نیز بخشی به نام خطا  و سطح اطمینان ( نقطه مقابل خطا) داریم که هر داده ای را بخواهیم تحلیل کنیم باید سطح خطا و اطمینان را مشخص کنیم.   معمولا در آزمون های  کمی ( رگسیون، همبستگی) سه سطح خطا ((یا سطح اطمینان )) وجود دارد.

1.      اگر خطا کمتر از  0.01 باسد با 99 % اطمینان قبول می شود.

2.      اگر خطا کمتر از 0.05 باشد با 95 % اطمینان فرضیه قبول می شود.

3.      اگر خطا کمتر از 0.1 باشد با 90 % اطمینان فرضیه قبول می شود.

فرض کنید sig= 7%  که آن را با 92% اطمینان می توان پذیرفت. هر چقدر ضریب همبستگی دارای توزیع نرمال باشد خطا در آن ها کمتر خواهد بود. دو گروه را فرض کنید که درهر کدام  تعداد نمونه برابر 50 باشد  اگر پراکندگی زیاد باشد شکاف بین داده ها به وحود می آید و در نتیجه خطا ایجاد می شود. فرض کنید v=.15  و sig=.1250 در این صورت همبستکی معنادار نیست. 

برای این که بتوانی تشخیص دهیم داده نرمالند( برای پارامتریک) یا نه از ازمون کولمو گروفت – اسمیرنوف k-s استفاده می کنیم که برای هر کار آماری آن را انجام می دهیم که داده ها توزیع نرمال دارن یا نه. ضریب همبستگی پیرسون اولین شرط آن توزیع نرمال  است.

 

به عنوان مثال نمودار فوق دارای چولگی است که داده ها را از حالت نرمال خارج می کند. پراکندگی رفتار داده ها هر جه قدر زیادتر باشد از نرمال خارج تر می شود. هر داده آماری که کمی شود  و وارد آن شود خطا بیشتر شده و اطمینان کمترمی شود و اطمینان کمتر می شود  و فرضیات رد می شودو قبلیت آزمون پیدا نمی کنند.

هیچکدام از آزمون های رگرسیون،آزمون های تفاوت  و همبستگی را نمی توان برای پراکندگی های زیاد استفاده کرد.

 

در این نمودار خطا زیاد داریم چون رفتارها  پراکندگی بیشتری را دارند اما در نمودار زیر درصد خطا کمتر است:

 

5.      ساله صحت و استحام : پژوهش علمی برای علمی شدن و از لحاظ مقایسه نتایح برای این که درست باشد نیاز به استحکام دارد. استحکام و صحت یک تحقیق علمی منوط به تئوری هایی است که تحقیق را پشتیبانی می کنند. تحقیق بدون تئوری و علم بدون تحقیق نداریم. به عنوان مثال در تحقیقی با عنوان " بررسی تاثیر هماورسازی سود ناشی از مالکیت مدیریتی ( متغیر مستقل) بر عدم تقارن اطلاعاتی ( متغیر وابسته) "  چرایی انجام تحقیق مربوط به مقاله بیس نیست بلکه تئوری هایی که در ذهن مولف شکل گرفته و برگرفته از رساله های دیگر یا کتاب ها  و مقالات تئوری می باشد. لذا اگر عقبه های علمی در خصوص موضوعی وجود نداشته باشد اظهار نظری نیز نمی توان انجام داد و نمی توان گفت که یافته های تحقیق کدام تئوری یا اثبات یا نقض می کنند.  استحکام در فصل دوم پایان نامه مطرح است. این فصل دارای سه قسمت می باشد : الف) ادبیات ب) چارچوب نظری ج) پیشینه پژوهش. لذا  تئوری هایی که در پشتوانه های پژوهش جود دارد باید در این قسمت قرار داد و پاسخ به  این چرایی ها تئوری پایان نامه ها خواهد بود. 

در فصل پنجم تحقیق نیز باید با معیاری یافته ها را مقایسه کنیم که در انجا نیز وجود چارچوب نظری لازم است تا دارای صحت و استجام باشد. مثلا ( بررسی رابطه گربه ها و دانشجویان) که به حای محکمی بند نیست. پایان نامه ای در خصوص نقش مالکیت مدیریتی کار شده است که تمامی تئوری ها را در فصل دو به شکل کاملی آورده و یافته ها را با آن مقایسه نموده است.

6.      آزمون پذیری : در تحقیق علمی فرضیه ها را آزمون می کنیم و به اندازه فرضیات هدف داریم و در فرضیات ما متغیرها خود را نشان می دهند. آزمون پدیری یعنی متغیرهای ما قابلیت آزمون شدن باشند. برای این آزمون پذیری تمامی متغیرها باید کمی باشند و تا متغیری کمی نگردد نمی توانیم آن را آزمون کنیم به این دلیل که  علم آمار به ویژه در مقوله حسابداری کمی است. برخی متغیرها مانند اندازه شرکت یا اهرم مالی شرکت ذاتا کمی اند ولی گاهی  مواردی مانند استقلال حسابرسی را بایاد کمی کرد تا بتوان آن را آزمون نمود و یا به عنوان مثال جنسیت سهامدار یا مدیر قابلیت کمی سازی ندارد.  لذا بسته به نوع متغیر  و شیوه کمی سازی، نوع آزمون آماری مشخص خواهد شد که با آن مطابقت و مناسبت داشته باشد.  به عنوان مثال برای آزمون تفاوت میانگین ، واریانس و .... استفاده می شود و رگرسیون قابل استفاده نیست و یا مثلا در بررسی شش صنعت شماره گذاری آن ها مربوط به  گروه بندی است و در رگرسیون جایی ندارد. 

7.      تکرار پذیری : تحقیق علمی فرآیندی است که همگان می توانند انجام دهند  و قابلیت تکرار دارند و کسان دیگری می تواند همان کار را انجام دهد.  ولی در مقاطع مختلف در جوامع آماری مختلف در شرکت های مختلف متفاوت خواهد بود. برای تکرار پذیری باید به فصل 5 پایان نامه مراجعه نمود. هر چه تحقیق، پیشنهاد آتی برای پژوهش دارا باشد، یعنی قابلیت تکرار پذیری دارد. برخی از پیشنهادات موضوع پابان نامه ای دیگر است ولی برخی دیگر نیست.مقالات پژوهشی هم این پیشنهادات را در پایان خود دارند.

8.      محدود گرایی : برای این که تحقیق علمی نتایج درست و جمع و جور داشته باشد باید هم از بعد زمان و هم از بعد متغیر محدود کنیم.  به عنوان مثال " سنگ بزرگ علامت نزدن است "  اصطلاحی بر این مورد است. در تحقیق باید برهه زمانی را مشخص کنیم  و در بگوییم در موضوعی، این قسمت را کار کنیم. برای مثال حاکمیت شرکتی در آمریکا 110 بُعد  و در ایران 35 بعد دارد که نمی توان همه تحقیقات آن را به دلیل زمانبر بودن و گاها متناقض بودن انجام  دهیم. لذا حتما باید تحقیق را کانالیزه  یا محدود کنیم که چیزی جز محدودیت های تحقیق است چون محدودیت به مفهوم آن  است که مانع کار ما باشد.   مثلا موضوعی پیشنهاد  شده بود که بحران مالی را با 63 متغیر  در دو برهه می خواست بررسی کند  و آنها در یک مدل ریخته بود  در حالی که نسبت های مالی  گاها مکمل همند و گاها همدیگر را خنثی می کنند در نتیجه گرفتار پدیده خود خودهمبستگی یا همبستگی کاذب گردیده اند. لذا در نتیحه متورم شدن کاذب همبستگی، این تحقیق محدود پدیری نداشت  که پیشنهاد شد متغیرهای آن را در 4 مدل دسته بندی  و با اماره های متفاوت آزمون گردد.

·         وقتی موضوع ساختار سرمایه باشد معیارهای ساختار سرمایه حقوق صاحبان سهام/ دارایی و بدهی / دارایی می باشند، به این دلیل که افزایش یکی سبب کاهش دیگری یا بر عکس می شود نمی توان دو موضوع را با هم کار کرد لذا کار کردن این دو موضوع هم دچار خود همبستگی خواهد شد  و محدود گرایی در آن ندارد لذا یکی را باید انتخاب کرد. علم آمار همبستگی خود را با آزمون دوبین – واتسون نشان می دهد. این معیار عددی بین 5/1 و 5/2 نشان می دهد وگرنه احتمال خود همبستگی می دهد. پس برای تشخیص آن باید ضریب همبستگی بین متغیرهای مستقل را بگیرید و اگر رابطه ای پیدا کردید  باید آن را کنار بگذارید تا  دچار این مشکل نشوید.

گام های تحقیق :

گام اول ) مشاهده : تعیین قلمرو تحقیق : در حسابداری به این صورت موضوعیت ندارد چون در حسابداری چه چیزی را مشاهده می کنیم؟ یعنی حوزه یا ناحیه (area)  فرضیه ای که در آن می خواهیم  کار کنیم. لذا برای مشخص شدن موضوع اول باید قلمرو آن را مشخص کنیم. لذا حسابداری قلمرو وسیعی دارد به عنوان مثال قلمرو حوزه حسابداری شامل حسابرسی(کیفیت حسابرسی،محتوای گزارش،اظهارنظر حسابرسی،استقلال حسابرسی،حق الزحمه حسابرسی) ، مدیریت مالی ( ارزیابی پروژه ، ارزیابی شرکت  و .... )، مهندسی مالی  ( صندوق سرمایه گذاری، مدیریت پرتفوی،شرکت های سرمایه گذاری)، حسابداری مالی، حسابداری مالیاتی ، حسابداری مدیریت، حسابداری و حسابرسی دولتی  و ..... می باشد و بستگی به این دارد که در کدام فضای فکری و  چه زمینه ای می خواهیم کار کنیم.    

گام دوم :

گردآوری  داده های اولیه (بررسی پیشینه موضوع) : پیشینه موضوع باید بررسی شود و بدون آن تحقیق ممکن نخواهد بود. گذشته تحقیق دیگران را خواندن پیشینه ی موضوع است. واژگان کلیدی را در مقالات پژوهشی دیگران باید جستجو کرد.در این بررسی ها به چکیده مقالات نیز کار داریم. پیشینه تحقیق در پابان نامه در فصل دوم بخش سوم  خواهد آمد.   در پیشینه تحقیق دیگران را می نویسیم که آن را از چکیده ها بر می داریم مثلا حسن زاده (1390) طی تحقیقی با عنوان ............ به این نتیه رسید که                     . اگر سه نفر باشند اسم اولی را می نویسیم و بقیه را هماکران می نویسیم.  پیشینه از قدیم به جدید نوشته می شوند.  همچنین  پیشینه های داخلی و خارجی را باید جداگانه  نوشت و هر کدام که زیادتر باشد اول آن را می نویسیم که از قدیم به جدید و موضوعات باید مرتبط با آن باشد.

مجلات پژوهشی داخل کشور :

1.      بررسی های حسابداری دانشگاه تهران

2.      تحقیقات حسابداری انجمن علمی حسابداران

3.      فصلنامه حسابداری مالی دانشگاه آزاد مبارکه

4.      فصلنامه پژوهش های حسابداری  مالی دانشگاه اصفهان

5.      فصلنامه دانش حسابداری دانشگاه باهنر کرمان

6.      فصلنامه پیشرفت های حسابداری دانشگاه شیراز

7.      پژوهش نامه حسابداری مالی و حسابرسی دانشگاه آزاد تهران مرکز

8.      مهندسی مالی و مدیریت پرتفوی  دانشگاه آزاد تهران مرکز – دانشکده مدیریت

9.      فصلنامه مطالعات حسابداری  دانشگاه علامه تهران

10.  فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری دانشگاه الزهرا

11.  فصلنامه حسابداری مدیریت دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات تهران

12.  فصلنامه دانش مالی اوراق بهادار دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

13.  تحقیقات مالی دانشگاه تهران

14.  فصلنامه پژوهش نامه اقتصادی وزارت دارایی ( خصوصی سازی و اصل 14 و ...)

15.  فصلنامه بورس اوراق بهادار ( سازمان بورس)

16.  پژوهش نامه مطالعات بازرگانی ( بازاریابی، رقابت و ... )

17.  فصلنامه راهبردی بازرگانی ( دانشگاه شاهد)

18.   فصلنامه دانش و توسعه ( فردوسی مشهد)

19.  فصلنامه بصیرت ( آزاد نراق)

20.  افق های مالی ( رجا قزوین )

21.   حسابداری سلامت ( حسابداری مراکز درمانی )

 

 

4.      بیان مساله : اولین بخش پروپوزال بیان مساله است.  مقدمه، تعرف موضوع،بیان مساله . مساله اصلی تحقیق چیست؟ ما دنبال پاسخ دادن به چه سوالاتی هستیم ؟بازگویی حرفهای دیگران ادبیات تحقیق است  نه بیان مساله. باید به گونه ای باشد که هنگام باز کردن و خواندن ابتدای پایان نامه حدس بزنیم که موضوع پایان نامه چیست ؟ ( پویا، شفاف و رسا باشد).  فصل اول پایان نامه بسط بیان مساله پروپوزال است. ( کلیات تحقیق). بیان مساله جالشی باشد یعنی ذهن خواننده را مشغول کند به این که این پایان نامه به چه نتیجه ای خواهد  رسید ( به خواننده انکیزه خواندن این تحقیق را بدهد).

استاندارد کلی بیان مساله :

1.      مروری بر کلیت موضوع : برری تاثیر ارزش خطر و سیاست تقسیم سود که دو سه سطر در خصوص ارزش خطر و سه سطر در مورد سیاست تقسیم سود توضیح بدهیم.

2.      معرفی جنبه های معلوم و مجهول موضوع : چیزهایی که کار کرده اند و به نتیجه رسیده یا نرسدیه است.

3.      مستندسازی موضوع با پژوهش های دیگران : دیگران چه کار کرده و من چه کار خواهم کرد.  در صورتی که پیشینه  به یشنهادات برای تحقیقات آتی عمل شده بایستی هنگام طرح پایان نامه به نام آن شخصی که پیشنهاد برای تحقیق اتی  نموده و ما ان را انجام دادیم اشاره شود. 

4.      سوال : سوالات تحقیق : با خواندن بیان مساله موضوع تحقیق دستش بیاید.  مثال : این پژوهش با توجه به نتایج پژوهش های نمازی (1390) ، نوروش (1389) و کوتاری و همکاران (2008)  که به موضوع ............. پرداخته اند در نظر دارد به بررسی موضوع ....... پرداخته  و به این سوال و سوالات پاسخ دهد که

عنوان، زنجیره سوال، هدف، فرضیه و آزمون های فرضیه بایستی با هم همخوانی داشته باشد. 

در تحقیق حسابداری سه نوع سوال داریم : 1. رابطه ای 2. تاثیری 3. تفاوتی

.1. رابطه ای : چه رابطه ای بین رتبه ریسک اعتباری و رتبه شفافیت وجود دارد ؟ جواب این سوال فرضیه خبری است. سوال جهت دار نیست پس به هی عنوان سواتل جهت دار نباید مطرح شود ( رابطه مثبت و منفی داشتن) سوال مثبت و منفی نباید آورده شود  ولی در صورت آوردن باید تئوری اثباتی آن مطرح و آورده شود ( منفی است ؟ چرا منفی است ؟) نباید با آیا سوال شود که جواب این گونه سوالات آماری نیست. و جواب کوتاهی ( بلی یا خیر) دارد. 

چه رابطه ای به معنای این است که آیا رابطه معنا دار است یا نه ؟ اگر غیر معنادار است دیگر مثبت یا منفی  بودن رابطه هیج دردی را دوا نمی کند و خود به خود موضوع را قطع می کند. اگر معنادار وجود داشته باشد  باید مشخص شود که جهت این رابطه مثبت است یا منفی.  

حدس عالمانه است که در مورد متغیرهای یک علم بیان می شوند.

فرضیه : جمله خبری است و حدس علمی است  و حتما بایستی جهت دار نباشد. فرضیه مثال بالا این است که  بین رتبه شفافیت و ریسک اعتباری رابطه وجود دارد. . در این تحقیق سوال رابطه ای به فرضیه رابطه ای است. اگر سوال جهت دار بود فرضیه نیز باید جهت دار باشد.

2. سوال رابطه ای ( تاثیری) : بایستی در پروپوزال متغیر مستقل و وابسته را از هم  جدا کنیم. تاثیر ارزش در معرض خطر به سیاست سود چگونه است یا چه تاثیری دارد؟ گاها تاثیر معناداری نداریم . آزمون تاثیر را انجام می دهیم  ولی معنادار نیست. اگر معنادار است یا مثبت است یا منفی. متغیر وابسته را افزایش می دهد یا کاهش. فرضیه ارزش در  معرض خطر بر سیاست سود تاثیر دارد. ( جمله خبری است). 

H0:b=0H1:b≠0 

3.      سوال تفاوتی :

چه تفاوتی بین رتبه شفایفت شرکت های با سهام رشدی  و شرکت های با سهام ارزشی وجود دارد؟ تحقیق مقایسه ای است و ما تفوات ها و تشابه ها را می خواهیم بسنجیم.  چه تفاوتی بین ارزش در معرض خطر و سیاست تقسیم سود وجود دارد ؟ رتبه شفافیت قیمت شرکت های با سهام رشدی متفاوت از شرکت های با سهام ارزشی می باشد.  مثال برای تفاوت : مقایسه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی با دولتی.  و یا رابطه معنا دار نیست یعنی مشابه همدیگرند و یا معنا دار است. یا بین سطح یادگیری آقایان و خانم ها تفاوت وجود دارد. نمی توانیم بگوییم که یکی بیشتر از دیگری است.  آزمون مستقل ( تعداد آقایان با خانم ها یکی نیست). اگر بیش از دو گروه داشته باشیم از آزمون ANNOVA  استفاده  می کنیم.  یا مثال دیگر سطح یادگیری فرزندان شاغل  با غیر شاغل تفاوت دارد. بررسی می کنیم که شاغل بودن مادر بر پیشرفت تحصیل تاثیر مثبت داشت و یا اینکه شاغل بودن مادر بر پیشرفت تحصیلی  تاثیر منفی داشت.  در فرضیه جمله خبری مثبت مثبت نوشته می شود و بدون این که به نتایج آن توجه شود.  فقط در تحقیقات کیفی می توانیم جای  جمله سوالی را خبری عوض کنیم.

چارچوب نظری تحقیق :  1. ادبیات 2. چارچوب نظری 3. پیشینه ی تحقیق : پشتوانه . عقبه علمی یک تحقیق را چارچوب نظری تحقیق می گویند.  PAT تئوری اثباتی پشتوانه نظری تحقیق است. چرایی تحقیق ارزش در معرض خطر بر سیاست تقسیم سود چارچوب نظری تحقیق است. ( چرا روی این موضوع کار کرده ایم). یعنی هسته اصلی تحقیق چیست و چه چیزی سبب شده تا تحقیق کنیم ؟  ارزش در معرض خطر : میزان ارزشی که شرکتی که پرتفوی دارد که شرکت به چه احتمالی  و چه مقداری آن ارزش را از دست می دهد. این احتمال وجود دارد که شرکت های که پرتفوی بیشتری دارند ارزششان در معرض خطر است. چه میزان از این ارزشها در معرض خطر است ؟ ارزش در معرض خطر بیشتر بودن نشانگر این است که شرکت سود نقدی سهام می توزیع می کند، یافته های تحقیق باید تئوری های تحقیق را تایید کنند. پشتوانه  همه تحقیقات تئوری است. چارچئب نظری تحقیق پشتوانه فرضیات ما قرار می گیرد. یعنی این تحقیق با پشتوانه این چارچوب به عمل امده است. مثال) بررسی توان پیش بینی اطلاعات کراش شده اولیه و تجدیدارائه شده.  ضریب تعیین هر چه به یک نزدیکتر  توان مدل بیشتر و هر چه به صفر نزدیکتر توان مدل کمتر می شود.  مثال پایان نامه آقای بابایی در خصوص تاثیر مکانیزمهای حاکمیت شرکتی بر کیفیت حسابرسی: برای حاکمیت شرکتی چندین نوع متغیر و برای کیفیت حسابرسی چند نوع متغیر وجود دارد.  تعریف متغیرهای عملیاتی در فصل 3 بررسی می شود. افزایش اقلام تعهدی باعث کاهش کیفیت حسابرسی می شود. ( به گونه ای که حسابرس سهوا یا عمدا چشم خود را نسبت به اقلام تعهدی بسته است با دیدگاه افزایش یا کاهش) . داریه المعارف پایان نامه 

ادبیات پژوهش فصل دوم بخش اول – توسیف متغیرهای یک تحقیق را ادبیات تحقیق می گویند. اما توصیف نباید با قضاوت باشد. بی طرفانه بیان می کنیم  و قضاوت نمی کنیم که کدام قوی تر است  و کدام ضعیف تر. 

مثال : بررسی ارتباط بین رتبه شفافیت گزارشگری مالی  و محافظه کاری شرطی و غیر شرطی. 

1.      محافظه کاری را توضیح دهید ( در حسابداری جایگاهش کجاست. علت آن چیست ؟ )

2.      محافطه کاری شرطی چیست و مدلهای اندازه گیری آن  کدامند؟ 

3.      محافظه کاری غیر شرطی چیست  و مدهای ان کدامند ؟ که به این ها ادبیات نحقیق ( دایره المعارف پایان نامه) می گویند. مثلا در این پژوهش  تئوری محافطه کاری این است و این گونه تعریف شده است؟  فلانی سرمایه فکری زا هم اینچنین تعریف کرده ، همه تعریف ها ومعیارها را بیاورد  و در آخر هم  بگوید که از بین معیارها کدام معیارها را تعریف کرده است.  رتبه شفافیت یشت ؟ از کجا منتشر می شود ؟ ابعادش جیست ؟  با بررسی ادبیات تحقیق درباره محافظه کاری گلیه اطلاعات حاصل شود.  اگر کسی پرسید رتبه شفافیت یست کی گوییم ادبیات تحقیق را بخوان اگر پس از خواندن متوجه شد می گ.ییم پایان نامه اش کامل است.  در ادبیات تحقیق تنها متغیرها  توصیف می شوند. قطورترین بخش یک پایان نامه  را ادبیات تحقیق می گویند. در تعریف هموار سازی سود باید اول مدیریت سود را تعریف کرد  و در این بخش قضاوت نمی کنیم و فقط توصیف می کنیم.

فصل دو  بخش اول ادبیات بخش دوم چارچوب بخش سوم پیشینه ی تحقیق .

ادبیات را از کجا می نویسیم ؟ از کتاب های تئوری ، مقاله ای توصیفی و پایان نامه های دیگران.  فصل 5 مربوط به تحلیل و تفسیر نتیجه هاست.  پیشینه : این  که دیگران در باره این موضوع به کجا رسیدند؟ هم پایان نامه و هم پروپوزال باید پیشینه داشته باشند. نتایج تحقیق دیگران را از مجله های علمی و پژوهشی  باید جستجو کنیم. نتایج را مطالعه و چکیده در می آوریم که چکیده پیشینه خواهد بود. 

معرفی موضوع  : تعریف ساختار مالکیت سرمایه و همدار سازی سود

احتمال این که سرمایه گذاران تا چه حد در هموار سازی سود تاثیر داشنه باشند جنبه های معلوم و مجهول  می شود. 

سوال تاثیری : ساختار سرمایه جه تاثیری بر سود می گذارد ؟

فصل 3 :  روش شناسی تحقیق ر اینجا بحث متودولوژی تحقیق است.  و نشان دهنده متد یا روشی است که برای تحقیق استفاده کردیم. این فصل را نمی توان از روی دیگران  گرفت و یا کپی کرد. فصل 3 عملیاتی است یعنی ما  در پایان نامه چه کار کردیم؟ آن را چگ.نه تفسیر می کنیم؟ شرکنت ها چه شرکتهایی هستند؟ نمونه آمارسی را از کجا گرفتیم؟ همه این بحث ها در فصل 3 مطرح می شوند. هر فصلی پیش مقدمه ای دارد 1. مقدمه 2. روش تحقیق ( عنوان پژوهش) یعنی این که ما در این تحقیق دنبال چه هستیم؟ همهی طبقه بندی ها ( موضوع، هدف، روش انجام کار، متغیرها، ارتباط با محیط) در این بخش توضیح داده می شود.

1.      مقدمه

2.      روش تحقیق

3.      فرضیه ها : باید با فصل 1 همخوانی داشته باشند. 

4.      روش های جمع آوری داده ها : تحقیقات حسابداری معمولا از لحاظ جمع آوری داده ها انسادی اند و ابزار آ« هم بانک های اطلاعاتس مشخص استو 

5.      جامعه و نمونه آماری :   نمونه چه شکلی است ؟ با حذف سیستماتیک بوده و یا حذف شرکت های مساله دار  یا با نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است. روش های اندازه گیری، مدلها، سال برآورد مدل،سال آزمون مدل،این که چرا شرکت هایی را ذف کردیم و ... در این فصل می آید.

6.      قلمرو ( موضوعی\ حوزه و محدوده حسابداری)، زمانی، مکانی( مثلل یک موقعیت جغرافیایی) )معمولا قلمرو و جامعه و نمونه آماری را با هم ادغام می کنند  و می نویسند.

7.      متغیرهای تحقیق و تعریف عملیاتی آنها : مثلا در بحث عدم تقران اطلاعاتی کدام عرضه و تقاضاها را در نظر بکیریم.  یعنی این که در چه زمان و مکانی  و چظور تعریف می شوند می شود تعریف عملیاتی آنها یا چگونگی محاسبه بازده را توضیح دهید ؟ از بعد زمان چگونه در نظر گرفته اید ( سه ماهه و ... )  یا مثلا در تحقیق محافظه کاری  مدل و ... را در این قسمت می نویسیم. پس از تعریف متغیرها حدولی به شکل زیر می توان طراحی کرد :

ردیف

نام متغیر

نوع متغیر

مطالب مشابه :

جزوه روش تحقیق

ارشد حسابداری دانشگاه آزاد واحد تبریز - جزوه روش تحقیق - مطالب کلاسی




جزوه روش تحقیق

علوم تربیتی - جزوه روش تحقیق - مطالب مربوط به رشته های علوم تربیتی، روانشناسی،امور تربیتی




جزوه : روش تحقیق در حسابداری---مقطع کارشناسی

جزوه : روش تحقیق در حسابداری . دیدگاه ها ی شناختی : 1- دیدگاه های تجربه گرایی : برپایه حواس 5




برچسب :