روزه گرفتن در بارداری
دکتر مريم پوررضا- متخصص زنان و زايمان و استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران:
داشتن تغذيه خوب و مناسب در تمام دوران زندگي ضامن بقا و سلامت ما انسانها است اما برخي از دورههاي آسيبپذير در زندگي ما وجود دارند که بارداري و شيردهي از آن جملهاند و از اهميت ويژهاي برخوردارند. در سه ماهه نخست بارداري ما اصلا جايز نميدانيم که خانمها روزه بگيرند. چون سلولهاي حياتي بدن جنين در حال رشد است و نيازمند تغذيه از خون مادر است. خوشبختانه بيشتر مادران باردار و شيرده متوجه اين اهميت ويژه هستند و خودشان بيشتر از هر چيز، به سلامت جنين در دوران بارداري و کودکي که با شيرمادر تغذيه ميشود در دوران شيردهي اهميت ميدهند. حتي رژيم غذايي دوران بارداري آنقدر پراهميت است که ما به مادراني که رژيمهاي غذايي خاص دارند براي مثال گياهخوار هستند توصيه ميکنيم رژيم متعادلي را در نظر بگيرند که حاوي همه مواد غذايي باشد و جنين بتواند از فوايد همه گروههاي غلات، گوشت، انواع ميوهها و شير بهره بگيرد. البته بعضي مادران هستند که در سه ماهه دوم يا سوم باردارياند و تمايل دارند روزه بگيرند. ما به آنها توصيه ميکنيم در اين خصوص با متخصص مشورت کنند و مخاطرات احتمالي اين کار را بشناسند. وظيفه سلامتي و رشد يک انسان ديگر برعهده آنهاست و بايد تصميم بگيرند.
درباره شيردهي من شخصا منع روزهداري را نميگويم اما به خانمها ميگويم که قطعا براي افزايش شير، بايد در روز مايعات مصرف کنيد و ميوه و سبزي در وعدههاي غذايي خود بگنجانيد تا بتوانيد، کودکتان را از نعمت شير مادر برخوردار کنيد و اگر قرار است روزه بگيريد بايد اين موضوع را در ذهن داشته باشيد که شير شما کم خواهد شدحاملگي 3 دوره دارد كه چون جنين در 2 ماهه اول شكل مي گيرد مادر در اين مدت نبايد روزه بگيرد زيرا احتمال سقط افزايش پيدا مي كند
با توجه به اينكه از ماه چهارم بارداري مقداري از غذاي مادر صرف رشد جنين ميشود بنابراين نيازمند تغذيه بيشتري هستند بنابراين اگر روزهداري به مادر و جنين لطمه ميزند مادر باردار بايد از گرفتن روزه اجتناب كند.در ضمن مادري كه يكي از علائم قند خون از قبيل تعريق ، آب افتادن دهان ، مختل شدن حواس را دارد نبايد روزه بگيرد
مادران باردار و شیرده و مبتلایان به دیابت نوع یك بهتر است از روزه گرفتن اجتناب كنند.
پیش فرض گرفتن روزه به زنان باردار و شيرده توصيه نميشود:
روزه به زنان باردار به دليل اثرات سوء بر روي سيستم عصبي و زنان شيرده نيز به علت كاهش شير توصيه نميشود.
خديجه رحماني كارشناس ارشد تغذيه و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در گفتوگو با خبرنگار سرويس بهداشت و درمان ايسنا، اظهارداشت: روزهداري در سه ماههي دوم اثرات سويي بر جنين دارد. اما در سه ماههي سوم به دليل ايجاد تعديل فيزيولوژيك براي زنان باردار و تامين 50 تا 70 درصد انرژي جنين از گلوكز مادر، لذا مادر براي تامين قند از ذخاير چربي موجود در بدن استفاده كرده كه خود منجر به توليد مواد كتوژنيك در خون ميشود.
وي ادامه داد: روزهداري نيز سبب افزايش مصرف ذخاير چربي و به دنبال آن افزايش تركيبات كتوني يا ستوني در خون ميشود، اين تركيبات از طريق جفت وارد گردش خون جنين و سبب ايجاد آسيب سيستم عصبي جنين شده، بنابراين روزهداري در طي دوران بارداري توصيه نميشود.
يك متخصص: روزه به جنين زنان باردار آسيب ميرساند.
روزه گرفتن زنان باردار موجب تشديد متابوليسم چربي شده و مواد كتوني حاصل از آن با عبور از جفت منجر به بروز عوارض جدي در جنين ميشود.
دكتر نيره فصيحيفرد جراح و متخصص بيماريهاي زنان در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران اظهارداشت: به طور عادي در زنان باردار سالم، هورمونهاي حاملگي مانند استروژن و پروژسترون موجب كاهش قند خون و افزايش چربي در بدن آنها ميشود و هدف از اين مكانسيم تامين مداوم گلوكز براي جنين است.
وي اظهار داشت: چنانچه زنان باردار، حدود 8 ساعت در حالت ناشتا باقي بمانند، اين امر موجب كاهش قند خون آنها نسبت به حد طبيعي شده و با افزايش مدت زمان گرسنگي، احتمال افزايش كتون ناشي از سوخت و ساز چربيها را در خون مادر وجود دارد.
وي تصريح كرد: ورود مواد كتوني از طريق جفت به جنين و از سوي ديگر كاهش قند خون مادر موجب ميشوند تا سنتز بازهاي آلي در سلولهاي مغزي جنين دچار اختلال شده و عوارض جدي براي او پديد آيد.
دكتر فصيحيفرد ادامه داد: در 3 ماهه اول بارداري به علت تشكيل سلولهاي مغزي جنين، گرسنگي مادر، موجب بروز صدمات جبرانناپذير در جنين و تشديد عوارض مغزي او ميشود و نيز حالت ناشتا در مادر، در 3 ماهه سوم ميتواند خطرات جدي براي جنين در برداشته باشد.
اين متخصص يادآور شد: يك زن باردار زماني ميتواند فريضه روزه را انجام دهد كه فعاليت روزانه كمي داشته باشد و از سوي ديگر آزمايشات خون و ادرار او طبيعي گزارش شود.
وي در عين حال خاطرنشان كرد: بهتر است زنان باردار تا حد امكان از گرفتن روزه خودداري كنند و در صورت نياز با متخصص خود مشورت كنند.
پیش فرض زنان حامله و شیرده:
گرچه تحقيقات نشان داده تفاوتي ميان سلامتي کودکان زنان حامله روزه دار و سلامتي کودکان ديگر زنان وجود ندارد، ولي اکثر محققان معتقدند که زنان حامله بهتر است روزه نگيرند.
به نظر بعضي از پزشکان، زنان حامله در سه ماهه اول و سوم حاملگي نبايستي روزه بگيرند و اگر در ماه رمضان در سه ماهه دوم حاملگي واقع شوند با در نظر گرفتن دو مسئله ميتوانند روزه بگيرند، يکي اين که داراي سلامتي کامل جسماني باشند و ديگر اين که از پزشک متخصص اجازه بگيرند و تحت نظارت و کنترل دقيق باشند.هر چند آسيب به جنين ممکن نيست در اثر سوء تغذيه طي ماه رمضان حاصل شود، زيرا موقع افطاري و سحري مواد لازم بدن مي تواند جبران گردد، و لي احتمالا در اثر« هيدراتاسيون» به علت نياشاميدن آب به مدت طولاني ممکن است به جنين آسيب برسد.
مطالب مشابه :
همایش615- بیست و چهارمین کنگره سالیانه جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران
جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران سالیانه انجمن روماتولوژی ایران قلب | زنان
گزارش میدانی از پزشک خانواده در شیراز
اساسنامه انجمن پزشکان عمومی ایران به پزشکان متخصص، کاهش انجمن پزشکان
روزه گرفتن در بارداری
انجمن مامایی ایران. جراح و متخصص بيماريهاي زنان در گفتوگو از پزشکان، زنان حامله در
ضرورت تشخيص بيماري ها از سوي راديولوژيست ها
و به ویژه پزشکان متخصص زنان و مامایی در انجمن رادیولوژی ایران با ابراز
درآمد پزشکان متخصص ایران 7 برابر آمریکا
انجمن مدارس درآمد پزشکان متخصص در ایران بیش از 7 26 برابر، پزشک زنان و زایمان 31
رئیس انجمن سرطان ایران دلیل افزایش سرطان را رشد جمعیت دانست و گفت: افزایش طول عمر و سن
این اعضا متشکل از پزشکان جراح و متخصص زنان و رئیس انجمن سرطان ایران از ایجاد تشکیلات
لیست پزشکان ودندانپزشکان متخصص وبیمارستانها وآزمایشگاههای طرف قراداد بیمه طلایی فرهنگیان گیلان
پزشکان متخصص. 7234568رشت -چهارراه پورسینا -جنب انجمن متخصص زنان وزایمان دکترنسترن
برچسب :
انجمن پزشکان متخصص زنان ایران