نمونه سوالات اهل سنت

سوالات مهم ضمیمه دینی اهل سنت سال سوم دبیرستان

 

درس ششم

1- چرا یکی از قلمرو های رسالت  پیامبر اکرم (ص) بر قراری حکومت واجرای احکام الهی است؟ زیرا احکام اجتماعی اسلام و پیاده کردن دستورات الهی بدون تشکیل حکومت امکان پذیر نیست.

2- آیا بعد از رسول الله (ص) نیازی به حکومت اسلامی است چرا؟  بله زیرا دین اسلام آخرین دین الهی و یک دین جاودانه است و احکام آن اختصاص به زمان پیامبر اکرم (ص) ندارد.

3- چرا عده ای با رحلت پیامبر اکرم(ص)  به دادن زکات مخالفت کردند؟ چون فکر می کردند حکومت فقط برای دوران پیامبر (ص) بوده ودیگر نیازی به اجرای احکام اجتماعی از جمله زکات نیست.

4-  چند مورد از اهداف بلند ومتعالی را که با تشکیل حکومت اسلامی ممکن می گردد نام ببرید. حق وعدالت٬ ترویج خیر ومعروف٬ جلوگیری از منکرات٬ یاری مستضعفان ٬ دفاع از سرزمین های اسلامی ٬ اجرای احکام قضایی٬ اقتصادی٬ و سیاسی اسلام ممکن می گردد.

5- چرا ترس از مجازات هم عامل باز دارنده در مقابل قانون شکنان و متجاوزان نیست؟ چون مردمی که قدرت ونفوذ کامل دارند می توانند قوانین را به نفع خود وضع کنند یا آن را مطابق میل خود دستکاری کنند.

6- چرا فقط قوانینی که از طرف خداوند وضع شده اند می توانند نابسامانی ها را سامان دهد و عدالت اجتماعی را محقق سازد؟ زیرا اولا خداوند در وضع قوانین هیچ منفعتی برای خود طلب نمی کند ثانیا عموم انسان ها در مقابل قانون خود را در برابر خداوند مسئول می دانند وبه پاداش ومجازاتی که بر اثر رعایت یا عدم رعایت قانون دریافت خواهند کرد بیشتر توجه می نمایند.

7- حل چه مسائل جدیدی توسط مسلمانان با تشکیل حکومت اسلامی امکان پذیر می شود؟ بانکداری٬ بیمه های اجتماعی ٬ پیوند اعضا و خرید وفروش عضو ٬ نحوه ی ارتباط با کشور های نظام های سیاسی مختلف ٬ ارتباط  با سازمان های بین المللی مانند سازمان ملل و...

8-  دو اصطلاح خلافت وامامت را نام برده توضیح دهید.  خلافت به معنای جانشینی و امامت به معنای رهبری وپیشوایی است که پس از رسول خدا (ص) عهده دار حکومت اسلامی است خلیفه نام دارد زیرا چنین شخصی جانشین رسول خداست و از آن جا که چنین شخصی رهبری و پیشوایی مردم را به عهده دارد او را نیز امام می نامند.

تفکر در آیات

با تفکر در آیات ابتدای درس توضیح دهید که کدام آیه به جانشینی پس از رسول خدا (ص) اشاره دارد ومردم را به چه چیزی فرمان می دهد؟  نساء 59 اطاعت از خدا و رسول و اولو الامر

9 – شروط لازم برای خلیفه یا امام را نام ببرید.1- مسلمان و مومن باشد2- مرد باشد 3- خلیفه باید عاقل وبالغ باشد4- خلیفه باید به احکام دین آگاه باشد و بتواند قدرت اجتهاد و استنباط احکام دین را از منابع دین استخراج کند 5- عادل باشد 6- کفایت داشته باشد 7- سلامتی داشته باشد.

10-  کدام شرط از شروط خلیفه یا امام لازمه ی تحقق حکومت اسلامی است؟ خلیفه باید به احکام دین آگاه باشد و بتواند قدرت اجتهاد و استنباط احکام دین را از منابع دین استخراج کند زیرا تشکیل حکومت اسلامی به این صورت است که قوانین واحکام اسلامی در آن پیاده شود و حاکم آن  مجری احکام الهی باشد.

11- تکالیف خلیفه یا امام را نام ببرید.( خلیفه در برابر امت چه وظایف ومسئولیت هایی دارد؟) 1- اقامه اسلام 2- اداره امور حکومت در چارچوب اسلام

12-خلیفه برای اینکه بتواند مسئولیت های خود را انجام دهد باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟1- مشورت با مردم خصوصا اهل علم و نظر2- در میان مردم باشد وبا آنها زندگی کند3- مراقب کارگزان خود باشد وبر اعمال آنها نظارت کند.

تکمیل کردن

13-  راه انتخاب خلیفه و امام را توضیح دهید. خلیفه از طرف مردم یا خبرگان مردم که نام دیگر آن شورای حل وعقد است انتخاب می گردد.

14-پیامبر گرامی اسلام (ص) در موردانتخاب خلیفه وامام چه فرمودند؟ به خدا سوگند ماکسی را که بر این کار حریص بوده یا درخواست کند متصدی نخواهیم کرد یا فرموده است که خائن ترین شما پیش ما کسی است که آن ( مقام ومنصب) را مطالبه کند.

اندیشه وتحقیق

1- درآیه ی83 سوره ی نساء تفکر کنید و نکاتی را که درباره ی حاکم اسلامی به دست می آورید ، یاداشت کنید. 1- در هنگام ترس و مشکل باید به دستورات پیامبر و اولوالامر مراجعه کرد تا پیرو شیطان نگردد

2- از آیه های 105 سوره ی نساء و 48 سوره ی مائده چگونه می توان بر لزوم تشکیل حکومت اسلامی توسط پیامبر(ص) استدلال کرد. هدف  و فلسفه نزول قرآن داوری وحکمیت بر اساس دستورات آن باشد.

3- با تامل در شروط لازم برای حاکم اسلامی ، ویزگی های مشترک بین پیامبر ، خلیفه و حاکم اسلامی را استخراج کرده ، پیرامون هر کدام توضیح مختصری بنویسید.1- مرد بودن: کار دین سخت وپر خطر می باشد که خداوند زنان از آن معاف کرده است2- آگاهی به احکام دین وقدرت استنباط واستخراج مسائل دینی3-عادل باشد وبر اساس حق وعدالت حکومت کند4- کفایت وتوانایی این کار را داشته باشد.

15- درستی یا نادرستی عبارات زیر را با (ص/غ) مشخص کنید.

1- احکام اسلامی وپیاده کردن دستورات الهی بدون تشکیل حکومت اسلامی امکان پذیر است. غ

2-مهمترین نیاز بشر برای تشکیل حکومت اسلامی بر قراری عدالت است .ص

3- برقراری عدالت اختصاص به زمان رسول الله (ص) دارد. غ

4-یکی از دلایل تجاوز به حقوق دیگران متخلق نبودن به اخلاق حسنه است . ص

5- تنها با وضع قوانین می توان مانع زورگویی و ستم ستمگران و هرج ومرج اجتماعی شد. غ

6- رهبران حکومت های اسلامی باید با استفاده از قرآن وسنت به حل مسائل جدید بپردازند . ص

7- رهبر اسلامی بدون رای و نظر شورای امت قدرت را در دست می گیرد. غ

8- حاکم اسلامی اگر عدالت وکفایت خود را از دست دهد باز هم حاکم اسلامی است. غ

9- خلیفه از طرف مجلس خبرگان( شورای حل وعقد) انتخاب می شود. ص

10- تشکیل حکومت اسلامی مثل اقامه نماز وزکات لازم است. ص

* جاهای خالی را پر کنید.

خلافت به معنی جانشینی و امامت به معنای رهبری وپیشوایی است.

خلیفه از طرف مردم یا خبرگان مردم که نام دیگر آن شورای حل وعقد است انتخاب می گردد.

کسی که پس از رسول خدا (ص) عهده دار حکومت اسلامی است خلیفه نام دارد

درس هفتم

1- معنی لغوی واصطلاحی شورا ومشورت را بنویسید.شورا بر وزن فعلی اسم مصدر از تشاور و از ریشه ی شور به معنای عسل و یا برداشت عسل از محل آن است . در اصطلاح به معنای مشورت و اظهار نظر و ابراز عقیده و رای در کار است.

2- پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه واله وسلم در چه امری با کسی مشورت نمی کرد؟امر تشریع و احکام اسلامی

هم اندیشی

3- وظایف مجلس خبرگان( شورای حل وعقد)  در حکومت اسلامی چیست؟ شورای است که درباره ی مهمترین مسائل حکومت اسلامی از جمله تعیین خلیفه و امام اظهار نظر می کند و شخصی را که دارای شرایط رهبری است به خلافت انتخاب می کند.

تفکر در آیات

 4- در آیه 159 آل عمران بیندیشید و نکاتی را که درباره ی رابطه ی مردم با رهبر جامعه ی اسلامی است استخراج کنید. درمورد مردم رهبر اسلامی باید با نرم خویی و مهربانی با آن ها رفتار کند  ونسبت به آن ها گذشت داشته باشد و با آن ها مشورت کند و نهایتا به خداوند توکل کند

5- درباره استقلال سیاسی حکومت اسلامی توضیح دهید چگونه باید باشد. بر اساس موازین اسلامی تنظیم گردد و مطابق این موازین به هیچ حکومتی اجازه ی نفوذ و دخالت ندهد .روابط عادلانه و متقابل و در جهت رفع منافع و دفع مفاسد باشد

تفکر در آیات

6- در آیه ی 141 سوره ی نساء بیندیشید و رهنمود آیه را درباره ی دیگر کشورها توضیح دهید.

آیه ولایت و سرپرستی ظاغوت را که در اینجا مصداق آن حکومت کفار و غیر اسلامی است را به شدت رد می کند  و خطر ونفاق منافقین را گوشزد می کند.

7- تفاوت جکومت اسلامی با حکومت به سبک غربی ها را توضیح دهید.حکومت های به سبک عربی که مدعیان دروغین دموکراسی و مردم سالاری هستند حکومت اقلیت ثروتمند و سرمایه داران بر اکثریت مردم است اما حکومت های اسلامی با خواست اکثریت مردم تشکیل می شود مبنای حکومت های غربی تاسیس خواست های دنیوی مردم و بی اعتنایی و گاهی مخالفت با ارزش های الهی است اما بنای حکومت های اسلامی حاکمیت و اراده قانون الهی بر همه ی بخش های جامعه و گسترش عدالت و رشد و تعالی مردم و ارزش های اخلاقی است.

8- نظام مردم سالاری دینی چیست.نظامی که اکثریت مردم بپذیرند که زندگی فردی واجتماعی آن ها مطابق با قانون الهی اداره شود.

 9- رابطه ی متقابل مردم با خلیفه ی مسلمانان را شرح دهید. مردم باید برای دوام نظام و رشد و پیشرفت آن در همه ی ابعاد تلاش کنند و وظیفه ی بزرگ امر به معروف و نهی از منکررا انجام دهند ناصح ومشاور و دلسوز حکومت باشند خلیفه و امام نیز باید نسبت به همه ی مردم مهربان باشد راه استبداد را در پیش نگیرد و با مسلمانان مشورت کند خداوند را حاظر و ناظر خود دانسته و عدل را در جامعه  گسترش دهد وبا عدالت حاکمیت کند.

تفکر در آیات

 10- در آیات ابتدای درس بیندیشید وپیام هایی را که با موضوعات درس ارتباط دارد استخراج کنید.

امت اسلام امتی  میانه  است ، گروهی باید از امت اسلام باید امر به معروف و نهی از منکر بکنند، بعد از آمدن لایل روشن  اختلاف ممنوع و ناپسند است.

اندیشه و تحقیق

11- تاثیرات شورا در حکومت اسلامی و مسائل امت اسلام را با یکدیگرمقایسه نمایید.   شوراها باانعکاس مسائل ومشکلات مردو وارائه مشورت هایی در جهت رفع آن ها حاکمیت را در اجرای اهداف خود یاری می دهند و با ایجاد رابطه ی متقابل میان مردم وحاکمیت پایه های نظام اسلامی را استوار می کنند.

 

12- تفاوت های حکومت اسلامی با حکومت های رایج  در میان انسان ها را از نظر رابطه ی متقابل حاکم با مردم را یافته ویزگی های مثبت حکومت اسلامی را در این میان بیان کنید.  حکومت های به سبک عربی که مدعیان دروغین دموکراسی و مردم سالاری هستند حکومت اقلیت ثروتمند و سرمایه داران بر اکثریت مردم است اما حکومت های اسلامی با خواست اکثریت مردم تشکیل می شود مبنای حکومت های غربی تاسیس خواست های دنیوی مردم و بی اعتنایی و گاهی مخالفت با ارزش های الهی است اما بنای حکومت های اسلامی حاکمیت و اراده قانون الهی بر همه ی بخش های جامعه و گسترش عدالت و رشد و تعالی مردم و ارزش های اخلاقی است. ویژگی های مثبت حکومت اسلامی برقراری عدالت و مهیا کردن زمینه رشد و تعالی مردم و گسترش اخلاق اسلامی است.

*صحیح و غلط عبارات زیر را با (ص –غ) مشخص کنید.

پیامبر اسلام (ص) در امر تشریع و احکام اسلامی با یارانش مشورت می کرد .غ

پیامبر در مورد کیفیت اجرای احکام با صحابه مشورت می کرد .ص

شورای خبرگان همان «اهل حل وعقد» می باشند .ص

شورای خبرگان در مورد مهمترین مسائل کشور از جمله تعیین خلیفه و امام اظهار نظر می کنند. ص

چنانچه کسی بدون داشتن شرایط و بدون رای و نظر شورای خبرگان حکومت را به دست بگیرد شاه ، سلطان ، دیکتاتور و... نامیده می شود . ص

پایه های حکومت اسلامی بر پذیرس مردم استوار است. ص

اگر خلیفه مورد قبول مردم نباشد حکومت به  دیکتاتوری واستبداد حرکت نخواهد کرد.غ

 

 

 

 

*جاهای خالی را با کلمات مناسب پر کنید.

 شورا در اصطلاح به معنای مشورت و اظهار نظر و ابراز عقیده و رای در کار است.

نام دیگر شورای خبرگان مجلس حل وعقد است .

حکومت های دموکراتیک  حکومت اقلیت ثروتمندان و سرمایه داران بر اکثریت مردم است.

 

درس هشتم

1- خلفای راشدین را نام ببرید. حضرت ابوبکر صدیق(رض)  حضرت عمر فاروق(رض)  حضرت عثمان ذی النورین(رض) حضرت علی مرتضی(رض)

2- برخی از فضایل حضرت ابوبکر صدیق (رض) را بنویسید. ابوبکر (رض) پیش از اسلام به نیکوکاری مشهور بود و به درماندگان و فقیران کمک می کرد با ظهور اسلام ثروت خود را در راه اعتلای اسلام و آزادی بردگان خرج کرد در میان بزرگسالان مرد اولین کسی بود که به پیامبر اسلام(ص) ایمان آورد تنها همراه پیامبر (ص) در هجرت از مکه به مدینه بود بسیار متواضع بود وزندگی کاملا بی آلایش وبی تکلفی داشت.

3 - برخی از اقدامات حضرت ابوبکر صدیق (رض)  را در دوران خلافتشان نام ببرید. دستور به جمع آوری قرآن توسط کاتبان و حافظان وحی  تجهیز مجدد سپاه اسامه بن زید و اعزام به سرحدات روم مبارزه با پیامبران دروغین و قبایل مشرک ومرتد و فتنه جویان و شکست آن ها  تحکیم پایه های دولت و جمع آوری قبایل پراکنده در زیر پرچم اسلام ومتحد کردن آن ها آزادی قسمت های زیادی از خاک عراق و گرفتن بخشی از شام از رومیان مجبور کردن مانعان زکات به پرداخت زکات و حق فقیران و مستمندان

درس آموزی

4- از شیوه زندگی و ویژگی های حضرت ابوبکر(رض) چه درس هایی می توانیم بگیریم چهار مورد آن را با همفکری با همکلاسی هایتان انتخاب کنید.  صداقت و راستگویی ، سخاوت و نیکوکاری ، سبقت در کارهای نیک ، همراهی وهمکاری در شرایط سخت ، تواضع وفروتنی ، سادگی و بی اعتنایی به دنیا ، سخت گیری در اجرای احکام اسلامی

5- برخی از فضایل حضرت عمر (رض) را بنویسید.  حضرت عمر(رض) فردی شجاع صریح اللهجه عادل متواضع و مورد اعتماد مردم بود از برجستگان کاتبان وحی بود نسبت به زورگویان بسیار سخت گیر و نسبت به عموم مردم فروتن و متواضع بود.

6- برخی از اقدامات حضرت عمر (رض) را در دوران خلافتش بنویسید.  تقسیم قلمرو پهناور اسلام به 23 ایالت 2- تاسیس سازمان پلیس 3- تاسیس گمرک4- تاسیس دبیرخانه و نظام امور مالی5- تعیین تاریخ اسلام بر مبنای هجرت رسول الله(ص) از مکه به مدینه 6- گسترش قلمرو اسلامی به سرزمین های ایران وروم شرقی

 

 

 

 

درس آموزی:

7- در شیوه زندگی وویژگی های حضرت عمر(رض) تفکر کنید و بگویید چه درس هایی برای زندگی امروز خود می توانیم بگیریم.  شجاعت ، صراحت لهجه ، عدالت و مهربانی، رفتار واخلاق حسنه، تواضع وفروتنی ، سخت گیری نسبت به زورگویان

8- برخی از فضایل حضرت عثمان را بنویسید. حضرت عثمان(رض) انسانی خوش قیافه زیبا همراه با شرم و حیا مخصوص بود او در میان مردم به کرم و بخشندگی و سخاوت مشهور بود انسانی بسیار مهربان و فضیلت های انسانی در او عیان بود

9- برخی از اقدامات حضرت عثمان (رض) را در دوران خلافتش بنویسید.1- نشر وتکثیر قرآن کریم : به دلیل گسترش اسلام در سرزمین های مختلف و نیاز مردم آن مناطق و شهرها به قرآن و فراگیری صحیح آن به دستور ایشان نسخه های زیادی از قرآن که دارای یک رسم الخط بود منتشر کردند.2- گسترش سرزمین های اسلامی: در زملن ایشان مناطق دیگری از جمله جنوب شرقی  ونواحی شمال از خاک ایران وبرخی از نواحی تحت تسط روم توسط مسلمانان فتح شد وقلمرو اسلامی از شمال افریقا تا نزدیکی اقیانوس اطلس امتداد یافت.

10- در شیوه زندگی وویژگی های حضرت عثمان(رض) تفکر کنید و بگویید چه درس هایی برای زندگی امروز خود می توانیم بگیریم.اخلاق ورفتار حسنه، تواضع وفروتنی ، سادگی، شرم وحیا ، بخشندگی وسخاوت

11- برخی از فضایل (خصائص) حضرت علی (رض) را نام ببرید.1- شجاعت بی نظیر که سبب پیروزی اسلام در بسیاری از جنگ ها شد2- در علوم و معارف اسلامی بی نظیر بود3- در فصاحت وبلاغت بی نظیر بود3- از زهد و تقوی بسیار بالایی برخوردار بود5- در اجرای عدالت بسیار سخت گیر بود وهر گز کوتاه نمی آمد.

12- برخی از اقدامات حضرت علی (رض) را بنویسید.1- مبارزه با فتنه ها و آشوب ها داخلی و تحکیم ارکان حکومت اسلامی 2- جلوگیری از نفوذ گروه یا افراد خاص در بیت المال 3- مبارزه با اندیشه ها وگروههای افراطی مانند خوارج4- ایراد خطبه ها و نوشتن نامه هایی حاوی معارف اسلامی 5- شیوه حکومت داری و اخلاق والای انسانی

درس آموزی

13- درشیوه زندگی وویژگی های اخلاقی حضرت علی (رض) تفکر کنید و بگویید چه درس هایی برای زندگی امروز خود می توانیم بگیریم.رفتار واخلاق حسنه ، تواضع وفروتنی ، سادگی، شجاعت ، زهد وتقوای بالا ، سخت گیری در عدالت وکوتاه نیامدن در آن

14- چرا حضرت حسن مجتبی(رض) با حضرت معاویه(رض) صلح کرد؟ چون در دوران خلافت او نزاع وآشوب میان مسلمانان گسترش یافته بود عده ای به پشتیبانی از حضرت معاویه(رض) در شام و مردم کوفه از حضرت حسن(رض) برخاستند و نزدیک بود آتش جنگ میان مسلمانان شعله ور شود ایشان به خاطر جلوگیری از جنگ وخونریزی با حضرت معاویه(رض) صلح کرد.

15- شرط حضرت حسن مجتبی(رض) در صلح با حضرت معاویه(رض) چه بود؟ تا زنده است حکومت کند اما برای خودش جانشین انتخاب نکند

درس آموزی:

16- درسیره ی زندگی و اخلاق حضرت حسن (رض) تفکر کنید و درس هایی را که می توان برای زندگی در دنیای امروز گرفت بیان نمایید.  رفتار واخلاق حسنه ، تقوا وسادگی وفروتنی ، بصیرت و دوراندیشی ، عدم رقبت به مال ومقام دنیا ، مصلحت اندیشی در خلافت

 

* نکته ها و سوالات پاسخ کوتاه درس*

حضرت ابوبکر صدیق (رض) تنها شخصیتی است که خود و پدر وپسر و نوه اش همگی از اصحاب رسول الله می باشند.

اولین مرد مسلمان حضرت ابوبکر صدیق(رض)  اولین زن مسلمان حضرت خدیجه صدیقه (رض)

اولین نوجوان مسلمان حضرت علی (رض)  اولین برده مسلمان حضرت زید بن حارثه (رض)

 دستور جمع آوری قرآن وقتی صادر شد که هفتاد نفر از حافظان قرآن در جنگ با مسیلمه کذاب به شهادت رسیدند.

پیامبر گرامی اسلامی برای مسلمان شدن حضرت عمر (رض) دعا نموند.

 اولین ترور در اسلام با شهادت حضرت عمر (رض) شروع شد.

 حضرت عثمان کسی است که پیامبر اسلام دو دختر او را به عقد خود در آورد.

 نشر وتکثیر قرآن به دستور حضرت عثمان (رض) صادر شد.

کتاب  نهج البلاغه نشان دهنده فصاحت وبلاغت بالای حضرت علی (رض) می باشد.

مبارزه با اندیشه ها و گروههای افراطی مانند خوارج از اقدامات حضرت علی (رض) بود.

حضرت حسن مجتبی (رض) بسیار شبیه پیامبر اسلام  بود.

*تعداد احادیثی که خلفای راشدین روایت کرده اند*

حضرت ابوبکر صدیق(رض) 142 حدیث حضرت عمر فاروق (رض) 539 حدیث

حضرت عثمان ذی النورین(رض) 146 حدیث حضرت علی مرتضی(رض) 586 حدیث

*مدت زمان خلافت خلفای راشدین*

حضرت ابوبکر صدیق(رض)  دو سال وسه ماه حضرت عمر فاروق (رض) ده سال وشش ماه

حضرت عثمان ذی النورین(رض)دوازده سال  حضرت علی مرتضی(رض) چهار سال ونه ماه

جاهای خالی را پر کنید.

رسول خدا (ص) در حق ابوبکر صدیق (رض) فرمود :« انت عتیق الله من النار»- تو از آتش جهنم مصون هستی.

ابوبکر صدیق از جمله بردگانی که آزاد کرد می توان از بلال حبشی ، عامر بن فهیره و نیره ی ام حبس نام برد.

ابوبکر صدیق (رض) با پیامبران دروغین  و قبایل مرتد  وفتنه جویان مبارزه کرد.

لقب فاروق ( جدا کننده حق از باطل) از امیر المومنین حضرت عمر (رض) می باشد.

شورشیان وارد خانه ی حضرت عثمان (رض) شدند و به او در حال خواندن قرآن بود هجوم آورده و شهید کردند.

 حضرت علی (رض) پهلوان کم نظیر عرب عمربن عبدود را از پای در آورد و فرمانده حنگ خبیر بود.

 

درس نهم

1- شخصیت های بزرگ صحابه که به شدت با یزید به مخالفت برخاستند چه کسانی بودند امام حسین(رض) ،عبدالله بن عمر (رض) ، عبدالله بن زبیر، عبدالرحمن بن ابوبکر

 2- گرایشات ودسته جاتی که بعد از خلفای راشدین به وجود آمده اند نام ببرید. الف) فرقه های واحزاب سیاسی که بیشتر برای رسیدن به قدرت و حکومت با یکدیگر یا با حکومت درگیر بودندب) فرقه ها ومذاهب کلامی که در مسائل اعتقادی و فکری با یکدیگر با یکدیگر اختلاف داشتند و برای حل مسائل اعتقادی نظرات خاصی ارائه می کردند ج) مذاهب فقهی که هر کدام برای به دست آوردن احکام شرعی روش های خاصی داشتند و پیروان خود را به آن دعوت می کردند.

بررسی

3- درباره حاکمان بنی امیه و بنی عباس تحقیق کنید و نشان دهید که روش آنان در حکومت داری و زندگی چه شباهت ها یا تفاوت هایی با خلفای راشدین داشته است.

 شباهت حاکمان بنی امیه وبنی عباس با خلفای راشدین این است که به فتوحات جهان اسلام افزوده اند  ودر مقابل دشمنان ایستاده اند تفاوتشان با خلفای راشدین این است که بیشتر این خلفا لیافت و کاردانی وشایستگی خلافت را نداشته اند  و دستورات اسلام را به درستی انجام نداده اند و به مردم ظلم وستم کرده اند

 4- فقهای نخستین چه کسانی هستند   کسانی که احکام دینی را با مراجعه به قرآن کریم و سنت نبوی و سایر منابع به دست می آورند وبرای مردم بیان می کنند در قرن اول هجری زندگی می کردند مثل عبد الله بن مسعود(رض) عروه بن زبیر (رض)   قاسم بن محمد بن ابی بکر

5- فقهای طبقه دوم را نام ببرید( ن وحدیث دو مکتب بزرگ فقهی را نام ببرید)

مکتب رای وقیاس به مرکزیت عراق : در این مکتب علاوه بر قرآن وسنت پیامبر (ص) به رای واجتهاد فقیه اهمیت فراوانی داده می شد نماینده مکتب اهل قیاس و رای امام ابوحنیفه (رض) بود

مکتب اهل حدیث به مرکزیت حجاز : در این مکتب تاکید زیادی بر ظاهر قرآن وحدیث می شود و توجه کم تری به رای واجتهاد می گردید. امام مالک بن انس(رض) از جمله نمایندگان اهل حدیث به شمار می رود.

6- علم کلام چه علمی است؟ علمی است که درباره ی مسائل اعتقادی مثل توحید، معاد و نبوت بحث می کند.

 

7- قیاس در فقه به چه معناست؟ مقایسه  نمودن مسائلی که از نظر حکم وعلت مجهول باشند با مسئله ای که از نظر حکم و علت معلوم است.

8- معروفترین شاگردان امام ابوحنیفه(رض) را نام ببرید. ابویوسف یعقوب بن ابراهیم محمد بن حسن شیبانی زفربن حزیل تمیمی

9- برخی از تالیفات امام شافعی(رح) را نام ببرید. المبسوط فی الفقه کتاب الامامة کتاب الرسالة احکام قرآن و کتاب الام

10- مذاهب فقهی اهل سنت را نام ببرید. حنفی، شافعی ، حنبلی و مالکی

*صحیح و غلط عبارت های زیر را با (ص- غ) مشخص کنید.

فقهای نخستین ، آن دسته از فقیهانی هستند که در قرن دوم هجری زندگی می کردند. غ

 مکتب رای و قیاس به مرکزیت عراق وبه نمایندگی امام ابوحنیفه(رض) بود.ص

مکتب اهل حدیث به مرکزیت حجاز وامام مالک (رض)  از جمله نمایندگان آن بود. ص

مذهب حنفی با حمایت غزنویان ، سلجویان ، و خوارزمشاهیان و عثمانی ترویج و تقویت شد. ص

منظور علمای روشنفکر از وحدت این است که مذاهب اسلامی با یکدیگر ترکیب شوند. غ

*جاهای خالی را پر کنید .

ابن ندیم حدود 110 کتاب ورساله را به امام شافعی (رح) نسبت می دهد.

یکی از عوامل گسترش مذهب امام شافعی(ره)  شاگردان او بوده است.

نسبت  امام شافعی (رح) به اصول فقه مانند نسبت ارسطو به منطق است.

فقه امام شافعی (رح) قدر مشترک اصحاب حدیث و اصحاب رای است.

استاد مشهور امام ابوحنیفه(رح) حماد بن ابی سلیمان است که 18 سال از او فقه وحدیث آموخت.

درس دهم

1- درباره معنا ومفهوم کلمه امت توضیح دهید(کلمه امت به چه معناست؟)کلمه امت در لغت به معنای اقتدا وپیروی وقصد ورهبری آمده است و در قرآن به معنای جماعت وپیرویک دین وآیین و طریق ومسلک دینی به کار رفته است در کلمه ی امت معنای وحدت مقصد وعقیده و ووحدت پیشوا و جهت نهفته است.

2- اهداف امت اسلامی را نام ببرید.

الف)فلاح ورستگاری: قرآن کریم می فرماید: در راه خدا کوشش کنید باشد که به فلاح ورستگاری برسید.

ب)ترویچ خیر ومعروف و نابودی شر ومنکر:آیات فراوانی از قرآن بیانگر این هدفند از جمله سوره آل عمران می فرماید: شما بهترین امت در میان انسان ها هستید امر به معروف ونهی از منکر می کنید و به خدا ایمان دارید.

ج)استقرار دین خدا در جهان: در آیه 33 سوره توبه آمده است: خداست که رسول خود را با دین حق و هدایت فرستاد تا او را بر همه ادیان عالم برتری دهد.

د)استقرار حاکمیت بندگان صالح خدا در زمین: خداوند در آیه 105 سوره انبیاء می فرماید: زمین را سرانجام به بندگان صالح خواهد رسید.

ه) نجات مستضعفان ومحرومان : خداوند می فرماید: وما اراده کرده ایم که بر مستضعفان جهان منت گذاریم و آنان را پیشوایان و وارثان زمین قرار دهیم.

3- منظور از وحدت امت اسلامی چیست؟منظور علمای روشنفکر از وحدت آن نیست که از میان مذاهب اسلامی یکی انتخاب شود وسایر مذاهب کنار گذاشته شود یا آن که مذاهب مختلف بت یکدیگر ترکیب شوند و مذهب جدیدی ساخته و پرداخته گردد بلکه منظور از اتحاد مسلمان پیرو مذاهب مختلف در عین اختلاف مذهبی آنان در برابر بیگانگان و دشمنان مشترک آن هاست.

تفکر در آیات:

4- در آیات ابتدای درس بیندیشید وپیام های این آیات رادرباره وحدت امت اسلامی استخراج کنید.

امت اسلام یک امت است وخدا هم یکی است پس فقط ترس وتقوا از خداوند باشد 2- مسلمان ها نباید تفرقه داشته باشد بلکه باید به ریسمان الهی چنگ زنگ و به نعمت هایی که خدا داده یاد کند تا میان مسلمانان الف باشد و دشمنی از میانشان برخیزد 3- مسلمانان باید از خدا ورسولش اطاعت کند ودر غیر این صورت سست شده و شان وشوکت آن ها از بین می رود

5- وحدت در سنت حضرت رسول (ص) را توضیح دهید.پیامبر(ص) پس از هجرت به مدینه با بستن پیمان برادری ( مواخات) میان مسلمانان مدینه که از قبیله های مختلف بودند و سال ها با همدیگر درگیری و اختلافات داشتند اتحاد و یگانگی را میان آنان برقرار ساخت ایشان تنها تقوا وارزش های انسانی را معیار برتری و فضیلت می دانستند و با برتری طلبی های قومی و نژادی و قبیله ای مبارزه می کردند.

6-  عوامل وحدت اسلامی را نام ببرید.1- وحدت در عقیده:سه اصل توحید ونبوت ومعاد پایه واساس مسلمان بودن یک فرد می باشند و نزد همه ی مذاهب اسلامی مشترک است.2- وحدت در فروع دین: همه ی مسلمانان عبادت ها واعمال ضروری مثل نماز روزه زکات حج و جهاد را می پذیرند و انجام می دهند.3- وحدت در هدایت ورهبری: همه مسلمانان قرآن وسنت را که آن ها را برای عبادت و انجام دستورات خداوند راهنمایی می کند قبول دارند4- وحدت هدف وآرمان های مشترک: اسلام علاوه بر اصول اعتقادی وعملی دارای هدف های است که به صراحت در قرآن وسنت آمده است داشتن این اهاف مشترک از مسلمانان امت واحده می سازد.5-وحدت در فرهنگ وتمدن: اسلام مبنای تمدن پهناوری است که در همه ی جای دنیا از حجاز تا قلب افریقا و جنوب هندو چین و مشرق دور و جنوب اروپا وبالکان و سیبری گسترش یافته و روز به روز در همه جا در حال پیشروی است.

نمونه یابی:

7- زمینه های جدایی امت اسلامی را نام برده توضیح دهید.1- تفاوت های مذهبی قومی و فرقه ای:این گروه ها هم مسلمان هستند و دشمنان همه آنان را مسلمان دانسته با همه مبارزه می کنند2- جهل: جها و نادانی نسبت به موقعیت خود جهل نیست به اعتقادات یکدیگر موجب پندارهای نادرست ودشمنی و تهمت به یکدیگر می گردد3- لقب ها و صفات ناپسند: نامگذاری و نسبت دادن لقب ها و صفات ناپسند از جمله رفتار غلطی است که در گذشته وجود داشته و موجب بر افروختن آتش دشمنی و کینه و نفرت میان مسلمانان شده است.

8- از دیدگاه پیامبر اسلام مسلمان کیست؟ هرکسی که شهادت دهد که خدا یکی است وبه طرف قبله ما رو کند و نماز ما را به جای آورد و از گوشت ذبح شده ی ما بخورد او مسلمان است برای اوست آنچه برای مسلمانان است و علیه اوست آن چه بر علیه مسلمانان است.

 

9- اصطلاحات زیر را تعریف کنید.

ناصبی: گروهی که به حضرت علی (رض) توهین کرده اند وبه ایشان لقب های زشتی داده اند.

غلاة:گروهی که حضرت علی (رض) را به اندازه پیامبرگرامی(ص) یا خداوند متعال بالا می برند ودر حق ایشان غلو زیاده روی می کنند.

بررسی

10- درباره شیوه ی عمل کشورهای استکباری مانند آمریکا و رژیم صهیونیستی مطالع و تحقیق کنید و سپس توضیح دهید که آن ها برای تضعیف امت اسلامی و تفرقه میان آن ها چه برنامه هایی را دنبال می کنند.

اختلاف و دو دستگی میان مسلمین ، دخالت در امور داخلی کشور های اسلامی به بهانه حمایت از آن ها و دموکراسی ، توهین به عقاید اسلامی با ساخت فیلم ها  و کشیدن کاریکاتورها ، حمایت از فرقه های تفرقه انداز

اندیشه وتحقیق

11- با دقت و توجه در مفاهیم « امت اسلامی» و «وحدت» ، تاثیر وحدت در دستیابی به اهداف امت اسلامی را بنویسید.

مسلمانان قدرتمندی وحیات آن ها به دست می آید و می توانند تمدن از دست رفته خود را احیاء کنند و در مقابل  هجوم گسترده و بی امان غرب که خواستار نابودی همه چیز است ایستادگی کنند.

*جاهای خالی را پر کنید.

در کلمه امت معنای وحدت مقصد و عقیده و وحدت پیشوا و جهت نهفته است.

یکی از زمینه های مهم برای رشد تفرقه ی مسلمانان تفاوت های مذهبی وقومی و فرقه ای است.

عقیده نواصب ربطی به اهل سنت ندارد وعقیده غلاة ربطی به شیعیان ندارد.

درس یازدهم

1- اجتهاد در لغت و اصطلاح به چه معناست؟ اجتهاد در لغت به معنای جدیت وتلاش است اما در اصطلاح شرع عبارت است از تلاش برای بدست آوردن واستنباط احکام از روی ادله مانند قرآن وسنت.

2- مجتهد کیست؟ کسی که احکام را از روی قرآن وسنت استنباط می کند وتوانایی این کار را دارد.

3- شخص مجتهد باید به چه اصولی آگاهی داشته باشد؟ 1- علم به کتاب الله(قرآن) 2- علم به احادیث وسنت نبوی(ص)3- آگاهی به اقوال علمای گذشته اعم از اجماع(توافق) علماء و اختلاف نظرشان4- آگاهی برلغت- آگاهی بر قیاس وشرایط آن

4- تقلید چیست ومقلد کیست؟کسانی هستند که به علوم دینی متخصص نیستند وبرای بدست آوردن احکام دینی به مجتهدان مراجعه می کنند این کار تقلید نام دارد وچنین اشخاصی را مقلد می گویند.

5- تقلید در چه چیزهایی جایز نیست؟ اصول دین( توحید معاد نبوت)

6- چرا تقلید در احکام فروع دین جایز است؟  زیرا هرکسی توانایی این را ندارد که بخش مهمی از زندگی خود را صرف تحقیق وتعلیم کند وبه درجه اجتهاد برسد تا بتواند احکام دینی را به دست آورد.

7- منابع اجتهاد را نام ببرید.الف) قرآن کریم ب) سنت پیامبر(ص) ج) اجماع د) عقل وقیاس

8- اهمیت اجماع وفواید آن رانام ببرید. 1- از بین بردن تفرقه ودودستگی در امت2- بازماندن باب اجتهاد وانتخاب بهترین رای3- از بین بردن راه استبداد ودیکتاتوری وسوء استفاده از قدرت

9- حدیث زیر به کدام منبع از منابع اجتهاد اشاره دارد؟ لا تجتمع امتی علی الضلالة  اجماع

10- مکلف چه کسی است؟ کسی که بالغ عاقل قادر ومختار باشد

11- چه کسانی از قید تکلیف آزادند (مکلف نیستند؟) کودک دیوانه وافراد مجبور به اعمال غیر حق وافراد ناتوان

12- احکام تکلیفی بر چند نوع است؟ هر کدام را نام ببرید.

 واجب : حکمی است که انجام دادن آن لازم است و دارای ثواب می باشد و ترک آن عقاب دارد مانند : وجوب نماز های پنج گانه و روزه ی ماه رمضان

 مستحب: حکمی است که انجام دادن آن حتما لازم نیست اما کاری پسندیده و موجب خشنودی خدا ورسول و دارای اجر و پاداش اخروی و در ترک آن مجازات و کیفری نیست.مانند: روزه ی عرفه عید قربان و دست گیری از فقرا  و مستمندان

 حرام : کاری است که باید ترک شود و انجام دادن آن عقاب دارد مانند: رباخواری ، دزدی، قمار ودروغ

مکروه: حکمی است که انجام دادن آن عقاب ندارد اما انجام ندادن آن بهتر است مانند : نماز خواندن در حمام، خوردن وآشامیدن در حال راه رفتن.

مباح: حکمی است که انجام دادن وندادن آن مساوی است. مانند: ایستادن و نشستن.

13- عبادات بر چند نوع هستند یا خمسه ضروریه دین چیست؟ عبادت بدنی خاصل مانند نماز وروزه مالی خالص مانند زکات ودو نوع دیگر از آن ها هم عبادت بدنی اند هم مالی مانند حج و جهاد

13- اصل حلیت چیست؟ در دین مبین اسلام اصل ومبنا بر حلال بودن ومباح بودن است ومواردی که حرام اند باید دارای دلیلی محکم از قرآن وسنت  پیامبر و سایر ادله ی فقهی باشند.

14- آیه مقابل به کدام اصل از اصول فقهی اشاره دارد؟      هُوَ الَّذِي خَلَقَ لَكُمْ مَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا     اصل حلیت  

15- علمای اسلام اصل مباح بودن( حلیت) را از چه آیاتی از قرآن کریم استنباط کرده اند؟بقره29 و جاثیه13

16- آیات 29 بقره و13 جاثیه به کدام اصل از اصول فقهی دلالت دارد؟ اصل حلیت

17- محرمات شش گانه را نام ببرید.  الف)مسخره کردن ب) عیب جویی کردن ج) لقب زشت به دیگران دادن د) سوء ظن و بدگمانی نسبت به دیگران ه) تجسس در احوال دیگران وغیبت کردن

 

 

تفکر در آیات

18- خوردنی ها وآشامیدنی های حرام را نام ببرید. الف) شراب وهر ماده مست کننده ی دیگر ب) گوشت خوک وسگ ج) گوشت مردار د) مواد مخدر از قبیل تریاک وهروئین و...

19- شرط بندی برای چه کارهای در اسلام جایز است؟  مسابقات تیر اندازی واسب دوانی وشتر دوانی

20- ضرر ها وزیان های قمار و شرط بندی حرام را نام ببرید. به تدریج روحیه تلاش وبروز استعدادها را خاموش می کند اراده را ضعیف می نماید کار وسازندگی را از بین می برد

21- عادت های حرام را نام ببرید. 1- استفاده از طلا برای مردان 2-عکس ها وتصاویر مبتذل

اندیشه وتحقیق

22- منابع اصیل اجکام اسلام کدامند؟ چرا باید احکام را از این منابع دریافت نمود؟ الف) قرآن کریم ب) سنت پیامبر(ص) ج) اجماع د) عقل وقیاس ، چون این منابع از طرف خداوند متعال یا پیامبر گرامی او یا دستورات آن ها می باشند.

23- مجتهد در فهم احکام اسلام باید به جه موضوعاتی آگاهی داشته باشد ؟ ارتباط هریک از این موضوعات با فهم دقیق احکام را بنویسید. 1- علم به کتاب الله(قرآن) 2- علم به احادیث وسنت نبوی(ص)3- آگاهی به اقوال علمای گذشته اعم از اجماع(توافق) علماء و اختلاف نظرشان4- آگاهی برلغت- آگاهی بر قیاس وشرایط آن ، حدیث  و سنت به تشریح و تفسیر قرآن و احکام دیگر می پردازد ،اجماع موجب اتحاد بیشتر بین مسلمین می گردد که قرآن وحدیث وسنت به آن تاکید دارند ، آگاهی به لغت ابزار فهم قرآن وحدیث و سنت هست. قیاس هم به دست آوردن حکم مساله است که صراحتا در قرآن وحدیث وجود ندارد یا تعمیم دادن احکام به حکمی مشابه می باشد.

*صحیح و غلط عبارت های زیر را با (ص-غ) مشخص کنید.

تقلید در اصول دین یعنی توحید معاد نبوت جایز است. غ

 پیروی شخص غیر مجتهد از یک مجتهد مانند مراجعت وپیروی  بیمار به یک پزشک است . ص

حدیث « لا تجتمع امتی علی الضلالة» صراحتا دال بر عصمت امت است. ص

اگر خداند کاری را حرام می کند به خاطر ضرر وزیانی است که به انسان می رساند. ص

حرام با حیله ودسیسه حلال نمی شود و خود آن دسیسه هم حرام است. ص

حسن نیت در یک کار حرام آن کار را حلال می کند. غ

 قمار وشرط بندی به تدریج روحیه تلاش و بروز استعدادها را خاموش می کند. ص

افرادی که به قمار وشرط بندی عادت کرده اند معمولا در عالم رویا برای خود کاخ  های زیبایی می سازند. ص

نگاه کردن به عکس ها و تصاویر مبتذل به تدریج سبب افسردگی روانی افراد می شود. ص

 خرید وفروش مواد مخدر ، مشروبات الکلی ، گوشت خوک و ... موجب زیر سوال رفتن کرامت انسان ها است. ص

 

 

*جاهای خالی را پر کنید .

قمار و شرط بندی منجر به هدر دادن وقت ، تخریب اعصاب و وارد کردن زیان مالی و حیثیتی جبران ناپذیر می شود.

 در اسلام فقط شرط بندی برای مسابقات  تیر اندازی ، اسب دوانی وشتر دوانی جایز است.

ربا فعالیت های اقتصادی سازنده را از بین می برد و افراد فقیر را فقیر تر و گرفتارتر می کند.

 

درس دوازدهم

1- موعود و منجی در ادیان مختلف را توضیح دهید.یهودیان معتقدند که حضرت عیسی(ع) همان منجی و موعود آخر الزمان ایشان معتقدند که شبی ماموران حاکم به مخفیگاهش حمله کردند روز بعد او را به صلیب کشیدند و کشتند اما سه روز پس از مرگ بر صلیب زنده شد وبه آسمان رفت او دوباره ظهور می کند و انسان را نجات می دهد زرتشتیان معتقدند به سوشیانت که معنای منجی و رهاننده است و به ظهور این موعود بشارت داده شده است

2- موعود در اسلام را توضیح دهید.در روایات اسلامی آمده است که در آخر الزمان منجی بزرگ انسان ها از نسل پیامبر اکرم(ص) ظهور خواهد کرد و حکومت واحد جهانی را تشکیل خواهد شد یکی از لقب های این موعود مهدی است.

بررسی

3- پیروان پیامبران الهی چگونه می توانند برای فراهم کردن زمینه ی ظهور منجی جهانی با یکدیگر همکاری کنند ؟ پیشنهادهای خود را عرضه کنید. پیروان پیامبران الهی با مبارزه با ظلم و ستم و فرقه های انحرافی و عم عقیده شدن در توحید ویکتاپرستی و گسترش اخلاق وانسانیت  زمینه را برای ظهور فراهم می کنند.

4- اصطلاحات زیر را تعریف کنید.

جهانی شدن:جهانی شدن به معنای گسترش ارتباطات میان انسان ها  افزایش تاثیر متقابل اقوام ملت ها و کشورها بر یکدیگر است. به گونه ای که کم تر اتفاقی در گوشه ای از عالم رخ می دهد که مردم دیگر سرزمین ها از آن بی خبر بمانند و حیات اجتماعی آن از این اتفاق تاثیر نپذیرد.

جهانی سازی:جهانی سازی یعنی برنامه ریزی قدرت های بزرگ وسلطه گر در جهت تحمیل فرهنگ ، اندیشه و شیوه های زندگی خود بر مردم و جهانی کردن آن است . این طرح و برنامه را جهانی سازی می نامند.

مهدویت: مهدویت یعنی مدیریت واحد الهی وحاکمیت یگانه قانون اسلامی که عامل اصلی فساد و تباهی و ظلم نابود می شود و انسان ها بدون ترس از فشارها برادر و مهربان در کنار یکدیگر زندگی می کنند کمبود ها و عقب ماندگی ها جبران می گردد و امت واحد انسانی تشکیل می گیرد.

دهکده جهانی: پیدایش ابزار های ارتباطی صوتی وتصویری و متنی مانند تلفن ، رادیو ، تلویزیون ، ماهواره ، اینترنت و وسایل نقلیه جدید مانند اتومبیل ، قطار ، هواپیما از طرف دیگر ارتباط میان انسان ها  را در نقاط مختلف کره زمین چنان توسعه داده است که گویی مانند یک دهکده با هم آشنایند از همین جاست که مفهوم دهکده جهانی شکل گرفته است.

5- عقیده با چه شاخص هایی می تواند جهانی شود؟ 1- با فطرت انسان و ویژگی های فطری او سازگار باشد 2- مبتنی بر عقلانیت و قابل دفاع عقلی باشد 3- توانایی پاسخ گویی به نیازهای اصلی دنیای امروز مانند عدالت اجتماعی را دارا باشد 4- از پشتوانه و تایید الهی برخوردار باشد.

*صحیح و غلط عبارت های زیر را با (ص- غ) مشخص کنید.

1-  اعتقاد به موعود ومنجی نشانه ی بینش درست ادیان الهی به تاریخ و سرنوشت انسان است. ص

2- به اعتقاد یهودیان مسیح آمده و شریعت حضرت موسی (ع) را گسترش داده است.غ

3- منجی نهایی آخر الزمان  حضرت عیسی (ع) است که به صلیب کشیده شد. غ

4- منجی آخر الزمان از نسل پیامبر گرامی (ص)  ظهور خواهد کرد. ص

5- منجی آخر الزمان هم نام پیامبر گرامی اسلام (ص) است.ص

6- پشتوانه ابزارهای گسترش فرهنگ جهانی سازی به شیوه ی غربی آمریکاست.ص

7- با تشکیل حکومت جهانی اسلامی آرمان والای جامعه ی بزرگ بشری تحقق می پذیرد. ص

8- آینده جهان از آن حق است چون حق یکی از اسم های خداوند است. ص

9-همه در اصل الهی بودن پایان تاریخ و ظهورمنجی برای برقرای حکومت جهانی اتفاق نظر ندارند. غ

*جاهای خالی را پر کنید.

اعتقاد به موعود ومنجی در ادیان الهی نشانه بینش درست ادیان الهی به تاریخ و سرنوشت انسان  است .

در آیین زرتشتی اعتقاد به  سوشیانت به معنای منجی ورهاننده است .

منبع دانلود:


مطالب مشابه :


پاسخگویی به سوالات شرعی و عقیدتی و مشاوره

سوالات شرعی از قبیل احکام و عقاید ومشاوره و .(با ذکرنام مرجع. تقلید خود )را از طریق ایمیل ghmyas




نمونه سوالات آزمون آداب و اسرار نماز – قسمت 2

فلسفه عبادات و احکام. 33 - آیا احکام فلسفه دارد؟ بله-چون از جانب خدا آمده و بی هدف نیست.و یکی از




نمونه سوالات فصل دوم - قسمت دوم و آخر - کتاب کتاب معجزه تذکر زبانی نوشته محمدرضا اکبری -

قسمت دوم و نمونه ي سوالات انتقال اینکه رعایت احکام خدا امید به خداوند ، امید




دانلود نمونه سوالات استخدامی بانک دی

(عقایداحکام سوالات استخدامی اطلاعات کامپیوتری و icdl سوالات معاونت توسعه مدیریت




شبهه ای پیرامون عقاید بهاییت

پاسخ به سوالات عقاید بهاییت در نیست که احکام مشخص داشته باشد [و اساساً وقتی برای




نرم افزارهای کلامی و اعتقادی

کامل ترین وبلاگ کلام و عقاید و حديث، احکام، تربيتي و خود برنامه سوالات خود




دوره جدید سیر مطالعات اسلامی

سوالات را مشتاقانه و همچین به احکام و برخی مباحث بدانند و هم عقاید و هم در باب مسائل




نمونه سوالات اهل سنت

در امر تشریع و احکام اسلامی * نکته ها و سوالات توهین به عقاید اسلامی با ساخت




برچسب :