چگونگي پيدايش بانکداري الکترونيک در جهان
چگونگي پيدايش بانکداري الکترونيک در جهان - گروه مدیریت صنعتی"> موسسه آموزش عالی فن و دانش ساوه - چگونگي پيدايش بانکداري الکترونيک در جهان
موسسه آموزش عالی فن و دانش ساوه
گروه مدیریت صنعتی
چگونگي پيدايش بانکداري الکترونيک در جهان چگونگي پيدايش بانکداري الکترونيک در جهان
زمان شروع پرداخت الکترونيکي در دنيا به سال ???? ميلادي برميگردد، يعني هنگامي که بانکهاي فدرال رزرو امريکا به انتقال وجوه از طريق تلگراف ميپرداختند.
اينترنت در سال ???? توسط متخصصين دانشگاهي، به منظور اشتراک دريافت ها، توسعه يافت و تا سال ???? محبوبيت اينترنت براي عموم و خصوصاُ تجاري که اميد به گسترش مشتريانشان داشتند، افزايش پيدا کرد. عواملي که بانکداران را به سمت اينترنت متوجه ساخت عبارت بود از: مواجه شدن با مبالغ هنگفت، مشتريان زيانده و رقابت بين غير بانکي ها. در سال ????، بانکها شروع به کاوش در اينترنت کردند تابه عنوان يک سيستم تحويلداري پيشنهادي براي محصولات و خدماتشان، از بانکداري اينترنتي استفاده کنند. اين نوع بانک براي هر تراکنشي قيمت کمتري را از بانک هاي شعبه دار پيشنهاد کرد. همچنين به دسترسي بازارهاي جهاني و آسايش بيشتر مشتريان توجه بيشتري نشان داد. تا ژانويه ????، فقط ?? بانک بر روي شبکه اينترنت وجود داشت. ليکن، به فاصله يک سال،??? بانک به اين تعداد افزوده شد، به طوري که کارشناسان بانکهاي صنعتي تخمين زدند که بانک هاي شمال آمريکا تا سال ????، حدود ???? شبکه اينترنت تاسيس خواهند کرد.
تاريخچه دولت الکترونيک
دولت الکترونيک يکي از ضرورتهاي جهان امروز است که بساري از کشورها به دنبال ايجاد آن در کشور خود هستند?
دولت الکترونيکي عبارت است از استفاده سازمانهاي دولتي از فنآوري هاي جديد اطلاعاتي وارتباطي جهت ارائه وتوزيع خدمات و اطلاعات به صورت به هنگام وشبانه روزي در کمترين زمان، با کمترين هزينه و بالاترين کيفيت به شهروندان، بخشهاي تجاري و توليدي و ساير مشتريان دولت مي باشد به گونه اي که انها از طريق سيستمهاي کامپيوتر بتوانند با دولت ارتباط برقرار کنند ومشارکت بيشتري در اداره امور دولتي وفرايندها ونهادهاي مردم سالار داشته باشند?
تلفن اولين فن اوري ارتباطي بود که در اغاز قرن ??سبب بهبود وتسريع دوند در فعاليتهاي دولتي شد? زمانيکه بخشهاي خصوصي درسا ل????به ارائه خدمات الکترونيک پرداختند دولت امريکا از اين لحاظ بسيار عقب افتاده بود لذا توجه به اين مسئله معطوف گشت که ارائه خدمات به شهروندان به صورت الکترونيک بسيار سادهتر است?
تاريخچه بانکداري الکترونيک در ايران
سابقه فعاليتهاي بانکداري الکترونيک در ايران به سال ???? برميگردد. در آن موقع بانک تهران با در اختيار گرفتن بين ? تا ?? دستگاه خودپردازدر شعبههاي خود نخستين تجربه پرداخت اتوماتيک پول را تنها در همان شعبه نصب شده بر عهده داشتند. اواخر دهه ????بانک هاي کشور با توجه به کاربرد کامپيوتر شخصي و احساس نياز به اتوماسيون عمليات بانکي به رايانهاي کردن عمليات بانکي پرداختند. طرح جامع اتوماسيون بانکي پس از مطالعه و بررسيهاي گوناگون در قالب پيشنهادي براي تحولي جامع در برنامهريزي فعاليت هاي انفورماتيکي بانکها به مسئولان شبکه بانکي ارايه شد که با مصوبه مجمع عمومي بانکها در سال ?? طرح جامع اتوماسيون سيستم بانکي شکلي رسمي به خود گرفت. در همان سال بانک مرکزي، شرکت خدمات انفورماتيک را به عنوان سازمان اجرايي طرح جامع انفورماتيک سيستم بانکي تاسيس کرد. طي سال هاي ?? و ?? جرقه هاي ايجاد سوييچ ملي جهت بانکداري الکترونيکي زدهشد و در همان راستا شبکه ارتباطي بين بانک ملي و فروشگا ه هاي شهروند ايجاد شد. در خرداد????مجموعه مقررات حاکم بر مرکز شبکه تبادل اطلاعات بين بانکي موسوم به شتاب به تصويب رسيد. بدين سان اداره شتاب بانک مرکزي در 1381/4/1تاسيس و با هدف فراهم کردن زير ساخت بانکداري الکترونيکي آغاز به کار کرد. شتاب با ايجاد ارتباط بين دستگاه هاي خود پرداز سه بانک رسماً متولد شد(بانکهاي کشاورزي، توسعه صادرات و صادارت ايران درپايلوت اوليه اين طرح حضورداشتند وبانکهاي خصوصي سامان وکارآفرين نيزدرخواست کردند که درآزمايشهاي اوليه شتاب حضورداشته باشند). درحال حاضربيشتربانکهاي ايران بطورمستقيم طرحهاي با نکداري الکترونيکي خود را پيش برده و مي برند. بانک ملي با طرح سيبا، بانک تجارت با طرحSGB، بانک صادرات با طرح سپهر، بانک رفاه با طرح جاري همراه، بانک کشاورزي با طرح مهر، بانک ملت با طرح جام و بانکهاي خصوصي با طرح بانکداري ?? ساعته و به صورت مجزا و منفرد، با نکداري الکترونيکي را درحوزه تحت پوشش خود تجربه کرده و مي کنند.
دولت الکترونيک در ايران
شوراي عالي اداري در مورخ 1381/4/15بنا به پيشنهاد سازمان مديريت وبرنامهريزي در راستاي تحقق دولت الکترونيک يک مصوبه ??ماده اي را تصويب نمود که مهمترين اهداف اين مصوبه را مي توان چنين برشمرد:
الف) دستيابي به اطلاعات دقيق وبه هنگام در بخشهاي مختلف اقتصادي؛اجتماعي؛فرهنگي از طريق اتوماسيون فعاليت ها
ب) تسريع دراجراي امور وبهبود کيفيت ارائه خدمت به مردم
ج) افزايش کيفيت تصميم گيري در سطوح مختلف
د) ارائه خدمات غيرحضوري
ه) کاهش هزينه ها؛افزايش کارايي و اثربخشي دربخش هاي مختلف
و) ايجاد گردش سريع وصحيح اطلاعات بين دستگاههاي اجرايي
اين مصوبه درهشت بخش اصلي تنظيم شده است که شامل اتوماسيون فعاليت اختصاصي ؛اتوماسيون فعاليتهاي عمومي؛فراگير نمودن بهره گيري از شماره ملي وکدپستي ؛سازوکارهاي هدايت وهماهنگي در اجراي مصوبه ؛اموزش کارکنان درزمينه فناوري اطلاعات ؛ايجاد امکانات وتسهيلات زيربنايي ؛فراهم نمودن زيربناي حقوقي ومحل اعتبار اجراي مصوبه مي باشد?
تکامل وتوسعه دولت الکترونيکي
تکامل وتوسعه در دولت الکترونيکي داراي چند مرحله است:
مرحله ظهور:شکل گيري اوليه آن مي باشد که در آن زير ساخت ها ؛ابزارها وامکانات جهت ارئه خدمات مشخص مي شود ولي هنوز شهروندان نمي توانند به صورت دوطرفه با آن ارتباط برقرار کنند.
مرحله تعامل: دومين مرحله است که از طريق وب امکان برقراري ارتباط دو طرفه فراهم است اما هنوز محدوديت هايي وجود دارد و تعامل در سطح انجام کارهاي ابتدايي وساده است مثل امکان ارسال نامه به يک سازمان خاص وامکان دست يابي شهروندان به پاسخ پرسش هاي ساده از طريق پست الکترونيک.
مرحله تراکنش يا اجرا: اين مرحله ؛مرحله اجرا وپياده سازي دولت الکترونيکي است زيرا مشتريان مي توانند کارهاي خود را به شيوه اي کاملا الکترونيکي در هر زمان از شبانه روز انجام دهند? اگرچه سطح تعامل بالاتر است اما هنوز هم ارتباط کامل دو طرفه بين دولت ومشتريان برقرار نيست وجريان اطلاعات اغلب يک طرفه است و جواب هايي که به سوالات مشتريان داده مي شود اکثر انها قبلا با شيوه هاي منظم برنامه ريزي شده است وبه همين دليل داده ها قابل پيش بيني هستند.
مرحله دگرگوني: بالاترين مرحله وتکامل دولت الکترونيکي است در اين مرحله يک ارتباط هوشمند بامشتريان برقرار مي شود وبه طيف وسيعي از مشکلات؛سولات ونيازهاي انان پاسخ داده مي شود که چنين نمونه اي در حا ل حاضر به ندرت وجود دارد در اين مرحله تلاش مي شود که اطلاعات از حالت “سازمان محوري”به حالت “مشتري محوري ” تغيير پيدا کند دراين مرحله دولت اکترونيکي باعث تجديد ساختار؛ترکيب يا حذف سازمان هاي موجود مي گردد وسازمان هاي مجازي جايگزين انها مي شود?
بررسي اثرات دولت الکترونيک
تاثير دولت الکترونيک را در دوسطح خرد و کلان مي توان بررسي کرد:
سطح کلان(دولت)
الف) باعث تغيير کارکرد دولتها مي گردد کالاها وخدمات با هزينه کمتر وسرعت بالاتر ارائه مي شود اگرچه ممکن است در کوتاه مدت هزينه بردار باشد اما در بلند مدت باعث کاهش هزينه ها مي شود? و بسياري از مشاغل در سطح دولتي حذف ونهايتا حجم دولت کوچکتر مي شود?
ب)دومين اثردر شيوه اداره امور دولتي است به اين معنا که شهروندان با دولت در تعامل هستند و رابطه به شکل سنتي يک طرفه نيست اين رويکرد جديد سه پيامد دارد :
?- اولين جز ان شامل گرداوري اطلاعات از جامعه جهت تصميم گيري وسياست گذاري از يک طرف ومطلع ساختن عموم از تصميمات از طرف ديگر مي باشد?
?- دومين جز ان استفاده از فن اوري اطلاعات وارتباطات در جهت تسهيل مشارکت و تبادل نظر عموم مردم در راستاي سياست گذاري عمومي وتعيين اولويت هاي استراتژيک در تصميم گيري هاي دولتي مي باشد?
?- سومين عنصر وپيشرفته ترين ان استفاده از فن اوري اطلاعا ت وارتباطات جهت انتخاب نمايندگان سياسي وفرايندهاي مردم سالار مي باشد که همان دموکراسي الکترونيکي است?
سطح خرد(سازمان ها- کارکنان ومديريت):ساختارهاي سازماني تغيير پيدا مي کنند واز حالت سلسله مراتبي و عمودي به صورت کاملا تخت در مي ايندو مرزها و واحدهاي سازماني کم رنگ تر مي شوند وبه حضور دائمي وفيزيکي کارمندان نيازي نيست ومي توان از نيروي فکر انها بيشتر استفاده کرد?
پيشنهادات
طبق اثراتي که براي دولت الکترونيک برشمرديم مي توان ان را بهترين راه حل براي ايجاد دموکراسي وتحقق عدالت اجتماعي که مورد نظر دولت است است برشمرد?
همچنين با توجه به مشکلاتي که در کشور ما در راه ايجاد تامين خدمات به شهروندان به ويژه در شهرهاي بزرگ وجو دارد دولت الکترونيک کمک مي کند تا بسياري ازانها حل شود و خود گام موثري در ايجاد شهر مجازي مي باشد?که البته ايجاد دولتالکترونيک به صورت صحيح نيازمند اموزش تمام شهروندان است که ابتدا بايد با وسايلي ارتباطي که با ان بيشتر اشنا هستند اين امر صورت بگيرد.
مطالب مشابه :
فن و دانش ساوه / موسسه آموزش عالی فن و دانش ساوه
این وبلاگ در جهت اطلاع رسانی و استفاده هرجه بهتر دانشجویان موسسه آموزش عالی غیر فاران
چرا لبه هاي سکه ها شيار دارند؟
این وبلاگ در جهت اطلاع رسانی و استفاده هرجه بهتر دانشجویان موسسه آموزش عالی غیر فاران
آدر س پستی موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی 2
آدر س پستی موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی 2 موسسه آموزش عالی آزاد عصر فاران
بررسي استانداردهاي دورههاي مجازي در وزارت علوم
دانشجویان دانشگاه مجازی فاران موسسه آموزش عالی فاران. دورهها در آموزش عالي
اصلاحیه دفترچه پذیرش بدون کنکور دانشگاه پیام نور و غیرانتفاعی برای بهمن 92
پيام نور و مؤسسات آموزش عالي غيردولتي ـ غيرانتفاعي فاران ـ تهران. نوع موسسه
شروع ثبت نام بدون کنکور دانشگاه پیام نور و غیرانتفاعی
عنوان رشته و گرايش نام مؤسسه آموزش عالي محل تحصيل موسسه فاران ـ تهران
وب سايت هاي آموزش مجازي
موسسه آموزش عالي الكترونيكي فاران. موسسه آموزش و مشاوره و مدیریت به صورت
تکنولوژى مدیریت در دنیاى امروز
موسسه آموزش عالی نیز آن است که مدیریت عالى منحصراً از فرصت هاى آموزش تکنولوژى
چگونگي پيدايش بانکداري الکترونيک در جهان
موسسه آموزش عالی فن و دانش
متن در 6 و 7 استاد حاجيلو ( زبان تخصصي)
موسسه مذاهب مؤسسه غيرانتفاعي آموزش عالي رايانهاي دانشگاه الکترونيکي فاران.
برچسب :
موسسه آموزش عالي فاران