دوغ....
دوغ یکی از فرآوردهای مشتق از شیر است که از قدیم در فرهنگ ما جایگاه ویژهای داشته و دامنه نفوذ آن حتی به داستانهاو ضربالمثلهای ما نیز کشیده شده است. مصرف فراوان دوغ بهعنوان یک نوشیدنی همراه با غذا یا بهصورت مجزا بهخصوص در ماههای گرم سال سبب شده تا در سالهای اخیر، اغلب شرکتهای تولیدکننده فرآوردههای لبنی توجه ویژهای به تولید این محصول داشته باشند و بخشی از تولیدات خود را به آن اختصاص دهند. اما دوغ از نظر غذایی چه جایگاهی دارد و چه عواملی بر کیفیت آن موثر هستند؟ دکتر گیتی کریم، متخصص علوم و صنایع شیر و استاد دانشكده دامپزشكی دانشگاه تهران، به این سوال پاسخ میدهد.
ارزش غذایی دوغ تا چه میزانی است؟ آیا دوغ میتواند جایگزین شیر شود؟
دوغ فرآوردهای حاصل از شیر است که از اختلاط ماست و آب با نسبتهای مختلف و افزودن نمک تهیه میشود. در صنعت برای طعمدار کردن آن از اسانسهای مختلف مثل کاکوتی و نعناع یا گلبرگهای خشک و خردشده گل محمدی استفاده میکنند. شاید این طور بتوان گفت که دوغ نوشابه ماست است و حاوی کلسیم و سایر مواد معدنی، ویتامینهای موجود در ماست، پروتئین و چربی است. به همین دلیل ارزش غذایی آن از ماست کمی کمتر است. بنابراین جایگزین کردن آن به جای شیر چندان درست نیست اما برای افرادی که دارای مشکل عدم تحمل لاکتوز هستند، میتواند مناسب باشد.
چرا دوغ اینقدر خوابآور است؟
این فقط مربوط به دوغ نیست. ماست و دوغ به دلیل داشتن برخی پپتیدهای موجود در کازئین و پروتئینهای سرم شیر (مثل تریپتوفان) دارای این ویژگی هستند.
دوغهایی که روی بطریشان نوشته شده: «گرمادیده»؛ چه فرقی با دوغهای معمولی دارند؟
دوغ گرمادیده، دوغی است که بعد از آمادهشدن تحت فرآیند پاستوریزاسیون، دوباره پاستوریزه میشود تا میکروارگانیسمهای مایه ماست موجود در آن کاهش یابد. کم شدن میزان میکروارگانیسمهای موجود در دوغ باعث میشود که فرآیند ترششدن در آن آهستهتر انجام شود؛ در حالی که دوغ معمولی این حرارت را نمیبیند.
چگونه میتوانیم فساد دوغ را تشخیص دهیم؟
عمدهترین عوامل فساد دوغ عبارتند از کپکها و مخمرها. میتوان گفت که مخمرها بهتر میتوانند در دوغ رشد و در آن گاز ایجاد کنند و طعم آن را تغییر دهند. به هر حال، مخمرها تاثیر نامطلوبی بر مصرفکننده نمیگذارند اما برخلاف آنها، کپکها به ندرت دوغ را آلوده میکنند و رشد آنها با تغییر طعم دوغ و سپس تغییر رنگ آن مشخص میشود.
برای جلوگیری از فساد دوغ باید شرایط خاصی فراهم کرد؟
البته این مساله نباید دلیلی بر نگهداری دوغ در دمای محیط باشد. این فرآورده نیز مانند تمام مشتقات شیر و فرآوردههای لبنی بهتر است در دمای یخچال نگهداری شود.
چه نوع میکروارگانیسمهایی در دوغ وجود دارند؟
از نظر میکروبیولوژیک میتوان گفت که دوغ حاوی همان میکروارگانیسمهایی است که در ماست وجود دارد ولی باید به این نکته توجه داشت که میزان این میکروارگانیسمها در دوغ کمتر از ماست است. دوغ علاوه بر مزایای تغذیهای، حاوی باكتریهای مفیدی است كه اثرات زیادی بر سلامت دستگاه گوارش دارند. باكتریهای مفید نظیر استرپتوكوكوس ترموفیلوس و لاكتوباسیلوس وولگاریس موجود در این فرآورده لبنی، در دستگاه گوارش جایگزین میشوند و میتوانند آثار بسیار مفیدی بر سلامت دستگاه گوارش بگذارند. این میکروارگانیسمها همچنین از رشد و تکثیر بسیاری از باکتریهای مضر در دستگاه گوارش جلوگیری میکنند.
چرا این محصول بعد از مدتی باقی ماندن در دمای محیط، گازدار میشود؟
چون برخی میکروارگانیسمها در محیط وجود دارند که میتوانند طی فرآیند رشد و تکثیر خود در محیط به صورت طبیعی گاز تولید کنند. در صورتی که مواد اولیه مورد استفاده درتهیه دوغ یا ظروف مورد استفاده حاوی این میکروارگانیسمها و مخمرها باشند به مرور زمان باعث تولید گاز و در نتیجه گازدار شدن دوغ میشوند و این پدیده در شرایط عادی مشکلی برای انسان ایجاد نخواهد کرد.
دوغهایی که به شیوه مصنوعی گازدار میشوند، چطور؟
این هم یکی دیگر از راههای گازدار کردن دوغ است. افزودن گاز دیاکسیدکربن در صورتی که این کار تحت شرایط استاندارد بهداشتی و با رعایت اصول صحیح و مناسب تولید انجام شود، مانعی ندارد. گازدار کردن این محصول بهصورت مصنوعی، عملی است که مورد تایید کدکس الیمانتاریوس (یک نهاد جهانی تدوینکننده استانداردهای غذا) هم قرار گرفته است. انجام این عمل بستگی به سلیقه و پذیرش مصرفکننده دارد و بهتر است گاز اضافه شده، طبیعی باشد.
آیا مصرف بیش از حد آن میتواند مشکلساز باشد؟
خب، هر ماده غذایی، حتی آب، اگر بیش از اندازه مصرف شود، میتواند بر سلامت انسان اثر منفی و نامطلوب بگذارد . دوغ هم از این قاعده مستثنا نیست. متخصصان تغذیه نیز در این زمینه توصیه میکنند که رژیم غذایی افراد باید به شکلی متنوع و در عین حال متعادل باشد تا تعادل بدن از وضعیت عادی خارج نشود.
رعایت بهداشت در تهیه دوغ چه نقشی در سلامت آن دارد؟
اگر این فرآورده لبنی تحت شرایط مطلوب بهداشتی و مطابق با اصول استاندارد تهیه مواد غذایی (مثل آب مناسب، اسانسهای مجاز و سالم، نمک با ویژگی تاییدشده برای مصرف در غذا) تولید شود، میتواند بهعنوان یک نوشابه سالم و مغذی در اختیار مصرفکنندگان قرار گیرد. باید به این نکته توجه داشت که افزودن هر نوع ماده نگهدارنده به دوغ در فرایند تولید، غیرمجاز است و تخلف محسوب میشود. رعایت اصول استاندارد تهیه این فرآورده نیز از مواردی است که باید توسط نهادهای ذیربط مورد بررسی و کنترل قرار گیرد.
مطالب مشابه :
بررسی رابطه تعهد شغلی با میزان خلاقیت مدیران مدارس متوسطه شهر بوشهر
دانشگاه آزاد داریون. دانشگاه آزاد شیراز. دانشگاه آزاد
اینترنت ایرانسل
دانشگاه آزاد سما شیراز دانشگاه ازاد دانشگاه آزاد داریون بانک
مدل بلوغ مدیریت استعداد
دانشگاه آزاد داریون. دانشگاه آزاد شیراز. دانشگاه آزاد
نظریه های مدیریت آموزشی
دانشگاه آزاد داریون. دانشگاه آزاد شیراز. دانشگاه آزاد
روز دانشجو مبارک !!!
رشته ی مهندسی صنایع غذایی دانشگاه شیراز ورودی 89 اداره می شود و آزاد شیراز واحد داریون.
اولین نمایشگاه تخصصی ماشین آلات و مواد اولیه صنایع غذایی
رشته ی مهندسی صنایع غذایی دانشگاه شیراز ورودی 89 اداره می شود و آزاد شیراز واحد داریون.
آدرس سایت دانشگاهای پیام نور
دانشگاه آزاد داریون. دانشگاه آزاد شیراز. ادره کل آموزش و پرورش مستمری بگیران و
دوغ....
رشته ی مهندسی صنایع غذایی دانشگاه شیراز ورودی 89 اداره می شود و آزاد شیراز واحد داریون.
برچسب :
دانشگاه ازاد داریون شیراز