شوره زدگی ساختمان

شوره ماده ای پودری و معمولاًسفید رنگ است که از هزاران سال پیش تاکنون بر روی دیوارهای بنایی ظاهر شده و همواره سبب ایجاد مشکلاتی بودهاست. شوره بسته به نوع نمک می تواند به رنگ های سبز-قهوه ای یا زرد نیز باشد. معمول ترین نوع شوره، شوره سفید یا سفیدک است. از زمان های گذشته تاکنون تلاش های بسیاری برای حل مشکل شوره انجام گرفته، هزینه های زیادی صرف شده و آزمایشات فراوانی صورت گرفته است.هرچند تاکنون هیچ راه حل قطعی برای جلوگیری ازایجاد شوره کشف نشده است اما چگونگی تشکیل، روش های جلوگیری و حذف آن در صورت ایجاد، بررسی شده است.

تعریف شوره:
شوره، رسوب نمک های محلول در آب است که در اثر تبخیر آب بر روی سطح دیوارهای بنایی باقی می ماند. این ماده معمولاً همزمان با ساخت ساختمان یا مدتی پس از اتمام ساخت بر روی نمای ساختمان ظاهر می شود.
انواع نمکهایی که باعث ایجاد شوره می شوند و منابع آنها:
وقتی که شوره بر روی دیوار ظاهر میشود اغلب به اشتباه عامل آن، تنها آجر شناخته می شود.درحالی که نمکهای محلول در ملات و دوغاب، شن و آب مورد استفاده نیز ممکن است باعث ایجاد شوره شوند. شکل 2 برخی از عوامل ایجاد شوره در دیوارهای آجری رانشان می دهند.

مکانیسم ایجاد شوره:
برای ایجاد شوره سه شرط زیر باید فراهم شود
1.    وجود نمک های محلول در دیوار
2.    وجود رطوبت کافی که نمک ها را به محلول های نمکی تبدیل کند.  
3.    وجود مسیری برای حرکت محلول های نمکی به سمت سطح دیوار و تبخیر نمک های محلول در سطح
آنالیز شیمیایی شوره نشان داده است که شوره ها عمدتاً سولفاتهای قلیایی هستند. سولفات های قلیایی در آجر، ملات و دوغاب سیمان یا در هر سه وجود دارند. این سولفات های قلیایی در آب حل می شوند و پس از عبور از منافذ موجود در دیوار به سطح آن می رسند، سپس در اثر تبخیر آب محلول های سولفاته ، رسوب سفید رنگ (سفیدک) بر روی دیوار ظاهر می شود.


انواع شوره ها:

شوره ها انواع مختلفی دارند:شوره های نیتراتی ، شوره های کربناتی، شوره های سولفاتی وشوره های کلروری

شوره نیتراتی:

اگر آجر از خاک شوره دار ساخته شده باشد یا ماسه، شورهداشته باشد این شوره رطوبت دیوار را جذب می کند و به شکل لکه نم بر دیوار ظاهر می شود که پس از خشک شدن دیوار،شوره نیتراتی بر روی دیوار پدیدار می گردد. هرگاه آجر پیش از مصرف به جسم های نیترات دار مانند پهن یا رستنی های پوسیده آلوده شده باشد، در هوای نمناک نیترات آنها آب می مکدو روی دیوار لکه های نم پیدا می شود که پس از خشک شدن، به شکل لکه های سفیدک نیتراتی به جا می ماند.

شوره کربناتی:

اگر پس از مصرف کردن آجر، دوغاب آهک ملات آهکی و سیمانی را بمکد،Ca(OH)2موجود در آن باCO2هواترکیب شده،آب و CaCO3 را تولید می کند سپس آب بخار می شود و CaCO3روی دیوار باقی می ماندو شوره می زند. هرگاه آب ملات سخت باشد و بیش از اندازه سنگ آهک داشته باشد پس از گرفتن ملات و بخارشدن آب زیادی، گرد سنگ آهک به شکل سفیدک روی دیوار باقی می ماند. چنانچه باران در دیوار نشت کند، به ویژه اگر دیوار تازه ساخته شده باشد، آب باران که کمی CO2 در خود حل کرده است با کربنات کلسیم مانده در دیوار ترکیبCa (HCO3)2را می سازد که بر روی دیوار ظاهر می-شود. پس از خروجCO2 و آب،CaCO3 به شکل شوره یا سفیدک بر روی دیوار باقی می ماند.

شوره های سولفاتی :
پس از هر بارندگی، آب باران کم وبیش در سطح دیوار نشت می کند، بویژه دردیوارهایی که باران خورشان زیاد است. چون آب باران خالص است، بیشتر جسم ها را در خود حل می کند. اگر دیوار با ملات گچ ساخته شده باشد، یا با ملات گچ بند کشی شده باشد، یا برای ساختن ملات، آب سولفات دار مصرف شده باشد، یا برای زود گیر کردن ملات، ماسه آهک به آن گچ زده باشند، آب باران که با CO2هوا H2CO3 را تشکیل داده است، در ملات دیوار نشست کرده با گچ ترکیب می-شود و به سطح دیوار می آید. پس از بخار شدن آب ، سولفات حل شده در آن، به شکل شوره یا سفیدک در روی دیوار به جا می ماند . این کار تا وقتی ادامه می یابد که همه گچ مصرف شده در دیوار به شکل سفیدک روی دیوار ظاهر شود.

شوره کلروری:

چنانچه برای پاک کردن سفیدک کربناتی نمای دیوار، روی آن را جوهر نمکآبکی کم مایه بپاشند در این صورت جوهر نمک با سفیدک آهکی دیوار ترکیب کلرور کلسیم را می دهد که آن را باید با آب شست.

CaCO3+ 2 HCL       CaCl2+ H2O+CO2

اگر جوهر نمک پر مایه باشد یا خوب پاشیده نشود، یا پیش از پاشیدن ان، نمای دیوار آب پاشی و خیس نشده باشد، جوهر نمک آبکی لای درزها و بندهای دیوار می ماند ، آجر آن را می مکد و با آهک شکفته ملات کلسیم را می سازد. پس از خشک شدن دیوار ، کلرور کلسیم به شکل سفیدک روی دیوار باقی می ماند. اگر در ساختن دیوار ، سنگ یا آجر کلرور دار مصرف شود یا آب کلرور دار در دیوار نشت کند ، روی آن سفیدک کلروری می زند.کلرور کلسیم نم کش است هرگاه آب باران آن را از روی دیوار نشوید ، در هوای نمناک نم می کشد و روی دیوار لکه های نم پیدا می شود. پس از خشک شدن دیوار، کلرور بلوری شده به شکل سفیدک روی دیوار می ماند.کلرور بلوری شده هنگام نمناکی هوا، از نو نم می کشد و روی دیوار لکه ی نم نمایان می گردد. اگر این کار دنبال شود و کلرور پی در پی،بلوری و غیر بلوری گردد، ملات دیوار خراب می شود.

 کنترل شوره:

هرچند از لحاظ اقتصادی امکان حذف کامل هیچ یک از شروط لازم برای شوره وجود ندارد ولی به سادگی می توان با کاهش این شروط از ایجاد شوره جلوگیری کرد.

1.کاهش امکان حرکت رطوبت از داخل دیوار به سطح آن

اگر منافذ طبیعی در دیوار کاهش یابد امکان حرکت محلول های نمکی به سطح و امکان ایجاد شوره کم خواهد شد.

2.کاهش سولفات های قلیایی در رس تشکیل دهنده آجر، ملات و دوغاب سیمان
کاهش سولفات های قلیایی رسی که در آجر به کار برده می شود:
رسی که در پخت آجر به کار برده می شود اغلب دارای سولفات های قلیایی است. جهت خنثی کردن سولفات های قلیایی از کربنات باریم استفاده می شود.جدیدترین آجرهای رسی دارای کربنات باریم هستند.کربنات باریم سولفات های قلیایی را غیرقابل حرکت و نامحلول می کند و به این طریق از ایجاد شوره بر سطح دیوارهای آجری جلوگیری می کنند.
BaCO3 + CaSO4 --------------- BaSO4 + CaCO3    
کاهش سولفات های قلیایی درملات و دوغاب سیمان:
استفاده از سیمان با مواد قلیایی کم (کمتر از 6/. درصد وزنی سیمان) احتمال ایجاد شوره بر روی دیوار را کاهش خواهد داد.
کاهش سولفات های قلیایی در شن ودر آب استفاده شده در ملات و دوغاب سیمان
شن های آلوده با سولفات های قلیایی سبب ایجاد شوره می شوند. لذا شن های شسته شده ای که حامل سولفات های قلیایی نباشند، احتمال ایجاد شوره را کاهش خواهند داد.آب استفاده شده در ملات و دوغاب سیمان می تواند آلوده به سولفات های قلیایی باشد لذا تاحد امکان باید از آب شیرین و بدون نمک استفاده کرد[4].
3.جلوگیری از نفوذ آب به داخل دیوار بنایی
کاهش نفوذ آب به داخل دیوار با معماری خوب و ساخت باکیفیت قابل تحقق است. به این منظور می توان موارد زیر را جهت کاهش نفوذ آب به داخل ساختمان در هنگام ساخت رعایت کرد:
الف: استفاده از حداقل آب مورد نیاز هنگام ساخت دوغاب و سیمان.
ب: استفاده از سایه بانها یا درب پوش های سنگی روی دیوارها
14.jpg
شکل ساخت سایه بانهای مشرف بر دیوارها می تواند از نفوذ آب به داخل دیوار جلوگیری کند

ج: استفاده از مواد پوششی بر روی نمای ساختمان برای ضد آب کردن آن
د: عایق بندی (توسط ایزوگام) در قسمت پایینی دیوار که با زمین مرتبط است.
برخی از سیستم های ساخت، احتمال شوره زنی را کاهش می دهند. این سیستم ها عبارتند از:
الف:دیوارهای حفره دار(Cavity Walls):دیوارهای دارای سیستم زهکشی یا حفره دار برای پایداری در برابر نفوذ باران و حداقل شوره زنی توصیه شده اند.این سیستم زهکشی حفره ای را فراهم می کند که آجرهای بیرونی را از دیگر اجزای دیوار جدا می کند.در این سیستم فضای خالیair space)) اجازه میدهد آب از پشت جداره آجرها زهکشی شود بدون اینکه باعث حرکت نمکهای محلول به سطح دیوار شود.


15.jpg
شکل الف: سیستم زهکشی در دیوار.ب:دیوار حفره دار.

ب) سیستم نمای خشک(cladding system):در این سیستم اجرای نما است برای اتصال اجزای نما شامل آجر، سنگ و غیره از ملات استفاده نمی شود بلکه از تجهیزات فلزی مانند ریل، پیچ و غیره استفاده می-شود.سیستم نمای خشک یکی از بهترین سیستم ها یی است که به میزان زیاد در برابر نفوذ آب مقاوم است.این سیستم مجهز به یک فضای خالی تهویه در پشت نما (بین نما و صفحه عایق) است که به خروج سریع آب کمک می کند[2].اجرای سیستم نمای خشک علاوه برسایر مزایا، به دلیل استفاده نکردن از ملات،وجود فضای خالی تهویه و خروج سریع آب نفوذ کرده، احتمال شوره زنی را شدیداً کاهش می دهد.

 16.jpg

شکل سیستم نمای خشک

نقش آجر در ایجاد شوره:

آجر ممکن است محتوی نمکهای محلول باشد و باعث ایجاد شوره شود. پتانسیل آجر برای شوره زدن را می-توان با استفاده از تست شورهمطابق با روش موجود در استانداردآمریکا(ASTM C67)مورد بررسی قرار داد. در این آزمون آجر را برای یک دوره 7 روزه در آب مقطر قرار می دهند.در پایان هفت روز آجر را خشک کرده و ازنظر شوره مورد بررسی قرار می دهند و با آجری که درون آب نبوده (آجر شاهد ) مقایسه می کنند.فرد انجام دهنده آزمون بر اساس مشاهدات چشمی، آجرهای مورد آزمون را شوره زده(effloresced)یا بدون شوره (not effloresced)ارزیابی می کند[3]. در آجرهای رسی که ماده اولیه آنها خاک رس است معمولاً پتانسیل ایجاد شوره وجود دارد، چنانچه میزان این شوره کم باشد و منجر به پوسته شدن آجر نشود و زیبایی نما را تحت تأثیر قرار ندهد، مشکل ساز نخواهد بود و می توان آن را به راحتی بر طرف کرد.

شرایط آزمون شوره مطابق با استاندارد آمریکا، خیلی سخت گیرانه تر از شرایط محیطی نرمالی است که ممکن است آجر را در معرض شوره قرار دهد. آجرهایی که مطابق با این آزمون، شوره زدهارزیابی می شوند، ممکن است در شرایط محیطی نرمال هنگامی که آجر در ساختمان به کار می رود، در معرض شوره نباشند (شروط لازم برای ایجاد شوره برقرار نشود). آجرهایی که مطابق با این آزمون بدون شوره،ارزیابی می شوند، ممکن است در شرایط محیطی نرمال هنگامی که آجر در ساختمان به کار می رود، در معرض شوره باشند (زیرا حرکت نمک های محلول از سایر منابع ایجاد کننده شوره، مانند ملاتها به سمت آجر باعث ایجاد شوره می شود)

 

نقش ملات در تشکیل شوره:

اولین و آشکارترین منبع که باعث آلوده شدن آجر به شوره می شود ملاتاست. ملات حداقل از چهار طرف و گاهی از 5 طرف با آجر در تماس است. ملات در حالت مرطوببا آجر به کار برده می شود که در این حالت رطوبت فراوانی را برای انتقال نمک های محلول از ملات به آجر فراهم می کند. اگر میزان نمکهای محلول ملات، قابل توجه باشد به تناسب مقدار رطوبت انتقال یافته، نمکهای محلول ملات به سمت آجر حمل خواهند شد.


روش های حذف شوره در صورت پدیدار شدن بر روی نما:

استفاده از مواد شیمیایی نیز در حذف شوره مؤثر است. بعد از استفاده از محلول های شیماییبرطرف کننده شوره، دیوار باید کاملاً با آب تمیز شسته شود. یک ماده شیمیایی معمول که برای حذف شوره به کار می رود محلول اسید کلریدریک و آب است این محلول در نسبت 1 به 12 (اسید کلریدریک به آب)به کار می رود. شناسایی نوع نمک ایجاد کننده شوره در برطرف کردن آن بسیار حائز اهمییت است لذا در صورتیکه که نمک ایجاد کننده شوره بتواند با اسید کلریدریک واکنش دهد (مانند نمکهای کربناتی) و موجب ایجاد شوره های دیگری بر روی نما شود، استفاده از محلول های دیگر مانند محلول اسید فسفریک و آب به نسبت 1 به9 ( ا قسمت اسید فسفریک به 9 قسمتآب) می تواند مفید باشد.
اولین گام برای از بین بردن شوره شناسایی نمک است. اگر نمک محلول در آب عامل ایجاد شوره باشد بهترین روش حذف آن استفاده از برس خشک است. یک روش سنتی برای حذف شوره استفاده از شن است. عمل سایش سطح توسط شن، سطح آجر و اتصالات آنها را سایش داده و نمک های رسوب کرده بر سطح را حذف می کند. این عمل باعث افزایش خلل و فرج روی دیوار و افزایش جذب آب خواهد شد بنابراین پس از شن شویی باید دیوار را با استفاده از مواد ضد آب، آب بندی کرد.


ظهور شوره بر روی یک دیوار نشان دهنده ی وجود نمکهای محلول در دیوار و امکان انتقال محلول های نمکی از دیوار به سطح می باشد. حال باید از نفوذ آب به دیوار و تبدیل نمکهای جامد به محلول های نمکی ایجاد کننده شوره جلوگیری کرد. اما بهتر است قبل از اقدام به آب بندی دیوار منتظر بمانیم تا ظهور شوره ها بر روی دیوار به حداکثر مقدار خود برسند.باید مراقب بود که نمک در زیر سطح دیوار به دام نیفتند زیرا این وضعیت باعث ایجاد شوره های زیر سطحی می شود. اگر محلول های نمکی توسط یک ماده دفع کننده آب، در زیر سطح بیرونی آجر یا دیوار متوقف شوند،پس از تبخیر آب موجود در این محلول های نمکی، به تدریج این نمکها در زیر سطح دیوار رسوب کرده و سپس تبلور می یابند و انبساط کریستال های نمک باعث خرد شدن یا فروپاشی آجر خواهد شد.

تمیز کردن شوره از دیوار درمان شوره نیست. این کار تنها علائم شوره را از روی دیوار حذف می کند و امکان پدیدار شدن مجدد آن بر روی دیوار وجود دارد مگر اینکه یکی از سه شرط ایجاد کننده آن برطرف شود. استفاده از آب در هنگام اسیدشویی دیوار، باعث می شود شوره در بعضی موارد مجدداً ظاهر شود و این بار شدت آن بیش از دفعه قبل خواهد بود. بنابراین باید بعد از اتمام عمل شن شویی و یا شستشوی دیوار با محلولهای شیمیایی، دیوار را با استفاده از مواد ضد آب،آب بندی کرد.


مطالب مشابه :


تصاویر: راه رفتن روی آب و دیوار توسط این مرد

آگهی نامه از یک هنر رزمی چینی بر روی دیوار و همچنین بر روی نظر اصفهان )




نمایشگاه هفدهم - بخش سوم

مواد اولیه سرامیکی، بدنه های کاشی دیوار، کف و (همانند آگهی های دلیل نصب بر روی دیوار




گلدان های ظریف و زیبا، قابل نصب روی دیوار

گلدان های ظریف و زیبا، قابل نصب روی دیوار آگهی و تبلیغ اصفهان پاتوق. download




میخ هایی بر روی دیوار...

میخ هایی بر روی دیوار (اصفهان) و مدرس روز اول پسر بچه 37 میخ به دیوار کوبید.




طریقه نصب کاغذ دیواری

پس از آن روی دیوار یک دست آهار بزنید. درج آگهی آهنگسازی و تنظیم در اصفهان




دیوار سبک گچی

گروه متاصا تولید کننده،خرید فروش دیوار های سبک wall style ارزان پیش درج آگهی روی دیوار




گنبدها و قوس

شود مثل مسجد اما م اصفهان یا مستقیم بر روی روی دیوار یا ستون و آگهی رایگان |




گشت و گذار با اندرویدبازها در کافه بازار!

باشید، می توانید وارد استان اصفهان آگهی های دیوار از روی سایت این اپلیکیشن به




شوره زدگی ساختمان

این عمل باعث افزایش خلل و فرج روی دیوار و افزایش جذب آب خواهد استان اصفهان. آگهی . قیمت




چرا باید دیوار را در برابر رطوبت محافظت کرد؟

نفوذ رطوبت از طریق روی دیوار : آهن اصفهان آگهی های استخدامی




برچسب :