43 سال رقابت مستقيم پرسپوليس و استقلال
43 سال رقابت مستقيم پرسپوليس و استقلال در تاريخ فوتبال ايران (1390-1347)
قسمت دوم دهه 1350
براي ديدن قسمت اول کليک کنيد
نويسنده: احمـد کشفـي
بخـش دوم:
دهــه 1350
گفتار نخست: سال 1350 (1971)- سال سلطه مطلق پرسپوليس بر فوتبال ايران
در نخستين بازي ليگ پرسپوليس 5 بر1 جم آبادان را در هم کوبيد اما در بازي دوم در مسجد سليمان در برابر تاج اين شهر در يک بازي ناجوانمردانه که با جنگ رواني بر عليه بازيکنان پرسپوليس شرايط را به سود تيم ميزبان عوض کرده بود؛ پرسپوليس 0-1 بازي را به ميزبان خود باخت و اين بازي سرآغاز تاريخي ترين رکورد تاريخ فوتبال ايران توسط پرسپوليس بود. 865 روز و 43 بازي پياپي بدون باخت روکورد ديگري از پرسپوليس اقسانه اي در همين سال پايه ريزي شد. پرسپوليس از روز 19 دي 1350 تا 4 خرداد 1353 به مدت 865 روز در مسابقات ليگ بدون شکست باقي ماند. سرخپوشان طي اين مدت در 43 بازي موفق به کسب 32 برد و 11 تساوي شدند و رکوردي را از خود بر جاي گذاشتند که در تاريخ فوتبال ايران بي نظير است. در همين سال و ليگ 1350 پرسپوليس که هيچ گاه موفق به شکست تاج (استقلال) نشده بود؛ موفق شد اين تيم را شکست دهد. در اولين پيروزي خود در برابر اين تيم با نتيجه اي خيره کننده و تکرارنشدني در تاريخ شهرآوردهاي پايتخت 4-1 تاج (استقلال) را به سان ساير تيم ها در هم کوبيد و بازي برگشت را نيز 2-0 تمام کرد تا در دو بازي رفت و برگشت 6-1 تاج (استقلال) را لـه کند. دو نتيجه خيره کننده ديگر پرسپوليس در اين ليگ برد 8-0 برابر تاج نوشهر و برد 6-0 برابر سپاهان اصفهان بود تا به نوعي پرسپوليس دو تيم پرافتخار ايران يعني سپاهان و تاج (استقلال) را در سالهاي 50 و 52 با نتيجه مشابه 6-0 شکست داده باشد. پرسپوليس در ليگ 1350 به جز باخت به تاج مسجد سليمان در دومين بازي؛ همه بازيهاي خود را برد و با اختلافي فاحش در صدر جدول باقي ماند و قهرمان ليگ ايران در سال 1350 شد. جالب اينکه تاج استقلال در حدود نيمي از کل گلهاي خورده خود در ليگ 1350 را از پرسپوليس دريافت کرد. تفاضل گل پرسپوليس بيش از دو برابر تاج (استقلال) شد و همه رکوردهاي آن سال به نام پرسپوليس شد و دو مهاجم اين تيم صفر ايرانپاک و حسين کلاني بطور مشترک با 12 گل زده آقاي گل شدند؛ يعني در حدود يک گل در هر بازي. پرسپوليس از 14 بازي 45 گل به ثمر رساند تا همچنان در ميانگين بازي و گل زده در تاريخ ليگ ايران دست نيافتني مانده باشد. سهم هر بازي چيزي بيش از 2/3 گل زده بود. پرسپوليس در اين سال، در 14 ديدار ليگ صاحب 13 برد و يک باخت شد. بر اين اساس پرسپوليس آن سال موفق شد 93 درصد از کل امتيازات را به خود اختصاص داده و از اين حيث صاحب يک رکورد رويايي شود که همچنان پابرجاست.
تيم افسانه اي پرسپوليس در سال 1350 را اين بازيکنان تشکيل مي دادند: عزيز اصلي (4)، بهرام مودت (2)، هادي طاووسي (4)، کاظم بياتي (4)، مهدي عسکر خاني (4)، محراب شاهرخي (4)، ابراهيم آشتياني (4)، اکبر محمدي (2)، بيوک وطنخواه (4)، رضا وطنخواه (4)، کاظم رحيمي (4)، اصغر اديبي (4)، فريدون معيني (4)، علي پروين (2)، ناصر سليمي (2)، هنريک سرکيسيان (4)، اسماعيل حاج رحيمي پور (2)، اکبر کوکلان (1)، همايون بهزادي (4)، داريوش مصطفوي (2)، ناظم گنجاپور (4)، محمود خردبين (3)، اکبر افتخاري (2)، صفر ايرانپاک (2)، ايرج سليماني (1).
اعداد داخل پراتز سالهاي حضور بازيکنان در پرسپوليس است.
تاج (استقلال) در سال 1350 (1971) در جام باشگاههاي آسيا که در تايلند برگزار شد (بسان اولين حضور پرسپوليس که به تايلند رفت) و اين بار يک تيم درجه دو آسيايي از فوتبال عراق تاج (استقلال) را ناکام گذاشت تا با شکست 2-0 در برابر الشرطه عراق در بانکوک نتواند مقامي بهتر از سومي بدست آورد تا قهرماني نخست خود را مديون ميزباني در ورزشگاه امجديه و بازي با نمايندگان مالزي لبنان و در نهايت اندونزي در نيمه نهايي آن بازيها باشد.
قهرماني جام باشگاههاي آسيا با تحريم سياسي باشگاههاي آسيايي از دست پرسپوليس پريد. پرسپوليس به عنوان قهرمان ايران در مسابقات ليگ سال 1350 خود را براي ميزباني مسابقات جام باشگاههاي آسيا در سال 1972 آماده مي کرد. سرخپوشان يار کمکي خود را پرويز قليچ خاني که لقب سردار را داشت؛ برگزيدند ولي در آخرين روزهاي پيش از شروع مسابقات؛ کشورهاي عربي به علت حضور نماينده اسرائيل کنار کشيدند و بازيها را تحريم کردند و اين بدشانسي سرخپوشان بود که هر بار به دليلي فرصت قهرماني در جام باشگاههاي آسيا را از دست مي دادند و در دوراني که اين بازيها تورنمنتي بسيار ساده بود فقط 2 بار حضور داشتند؛ سال 1348 و 1366. اما استقلال در اين تورنمنت ها 4 بار حضور داشت و يکبار هم ميزبان شد. 1349، 1350، 1370 و 1371 و اما در دوره اي جديد جام باشگاههاي آسيا که تمام تيمهاي آسيايي در آن حاضر بودند (از 1994 تا 2001) و قبل از ادغام دو جام و تشکيل ليگ قهرمانان آسيا، پرسپوليس 4 بار حضور داشت که هر 4 بار نيمه نهايي را در خانه حريفان بازي کرد؛ اما استقلال 2 بار حضور داشت که هر دو بار ميزبان در ورزشگاه آزادي به صورت تک بازي شد و هر دو بار جام را به حريفانش آن هم در حضور 100 هزار هوادار تقديم کرد. استقلال تا قبل از ليگ قهرمانان 8 حضور و 3 ميزباني نيمه نهايي و فينال را در تهران داشت و پرسپوليس با 6 بار حضور هيچ ميزباني از سوي فدراسيون فوتبال ما برايش فراهم نشد. دليل اينکه پرسپوليس 3 بار بيشتر از استقلال در ليگ ايران قهرمان شده بود و 2 بار کمتر از استقلال در جام باشگاههاي آسيا حاضر شده بود؛ عدم برگزاري جام باشگاههاي آسيا در دهه 1350 و سالهايي بود که پرسپوليس 3 بار قهرمان ليگ ايرران شد و هر سه بار بازيهاي باشگاههاي آسيا به هر دليلي برگزار نشد.
تيم ملي ايران در سال 1350در مسابقات جام کوروش و مقدماتي المپيک 1972 مونيخ به مربي گري پرويز دهداري به ميدان رفت و مرداني چون ابراهيم آشتياني - فريدون معيني - اصغر اديبي علي پروين - صفر ايرانپاک - جعفر کاشاني - رضا وطنخواه و داريوش مصطفوي[1] 9 بازيکن پرسپوليس بودند که در تيم ملي فوتبال هم حضور داشتند.
گفتار دوم: سال 1351 (1972)
پرسپوليس در ابتداي سال 1351 و در تاريخ 20 فروردين اين سال برابر تيم ناسيونال اروگوئه که در آن سال قهرمان جام باشگاههاي جهان شده بود در تهران قرار گرفت. پرسپوليس با پيروزي 1-0 بر اين تيم به يکي از بزرگترين افتخارات تاريخ فوتبال خود دست يافت. ناسيونال اروگوئه با تيم کامل خود به تهران آمده بود و از يک دروازبان بسيار مشهور به نام مانگا بهره مند بود و هيچ کس فکر نمي کرد که درميان ايراني ها کسي بتواند دروازه او را باز کند چرا که چند روز پيش هم تيم ملي فوتبال ايران در برابر ناسيونال اروگوئه و دروازبان اين تيم 1-0 مغلوب شده بود و مهاجمان تيم ملي نتوانسته بودند به او گل بزنند. اما در بازي پرسپوليس بي رقيب و ترسناک سال 1350در اواخر بازي ايرج سليماني (فقيد) بازيکن روپاي خط مياني اين تيم با يک شوت زيبا و سرکش موفق شد دروازه ناسيونال اروگوئه را بگشايد و بعد از اين بازي در تمام ايران جشن و سرور و پايکوبي به پا شده بود. در حالي جام باشگاههاي اسيا به تعطيلي چند ساله رفت که پرسپوليس 3 بار قهرمان ليگ ايران در اين سالها شد و اين تيم مي توانست حتي بيش از 4 بار در اين مسابقات حاضر باشد و ميزباني را نيز بدست آورد و بدون ترديد با آن تورنمنت هاي ساده حداقل 2 قهرماني را بدست آورد.
پرسپوليس پيشگام فوتبال حرفه اي در تاريخ فوتبال ايران
علي عبده مدير عامل باشگاه پرسپوليس پروژه حرفه اي سازي پرسپوليس را با آزمايش 10 هزار بازيکن انتخابي در ارودي اين تيم آغاز کرد تا فوتبال را به گفته او از نو در پرسپوليس آغاز کنيم. تعدادي از آنها انتخاب شدند و در تيم هاي جداگانه و پايه که هزينه تعليم و کرايه زمين ها پرداخت مي شد؛ تحت آموزش قرار گرفتند. تاريخ حرفه اي شدن کار در فوتبال ايران، با اين جرقه و طرح باشگاه پرسپوليس در سال 1351 آغاز شد، تا آن زمان فوتبال در ايران اوج مرزهاي آماتوري را مي گذراند. تنها تيم تاج و چند تيم ديگر حقوقي به بازيکنانشان پرداخت مي کردند و در ازاي آن از بازيکنانشان به عنوان تعهد بازي در آن تيم سفته مي گرفتند؛ علي عبده پيشگام حرفه اي شدن در فوتبال ايران همچنين اعلام کرد: «پرسپوليس از اين به بعد در مسابقات باشگاههاي تهران که مخصوص تيم هاي آماتوري است شرکت نخواهد کرد و تيم آماتور پرسپوليس در مسابقات باشگاهي تهران حضور خواهد داشت.» بر اين اساس پرسپوليس برخي از بازيکنان را به عنوان بازيکنان حرفه اي معرفي کرد و سايرين را به عنوان آماتور در نظر گرفت که در تيم اصلي نيز مداوم در ليگ قبل بازي کرده بودند.
از ابتداي آبان ماه فدراسيون فوتبال به منظور آغاز مسابقات قهرماني باشگاههاي ايران، ليگ ايران موسوم به «تخت جمشيد» يک دوره مسابقات بين تيم هاي دسته اول تهران ترتيب داد تا از جمع اين 16 تيم، 6 تيم جواز حضور در مسابقات جام تخت جمشيد را پيدا کنند، جالب است پرسپوليس در اين مسابقات تيم آماتور خود را شرکت داد و در پايان با اين تيم آماتور خود نهم شد. جدي نگرفتن بازيها و ترجيح دادن بازي دوستانه با کريستال پالاس انگلستان باعث از دست رفتن 2 بازي نخست پرسپوليس شد و فدراسيون هر دو بازي را 3-0 به سود گارد و شهرباني اعلام کرد. آماتورهاي پرسپوليس در اين دوره از مسابقات باشگاهي تهران که به نوعي بازيهاي انتخابي تهران براي اولين ليگ تخت جمشيد بود که در سال 1352 آغاز شد؛ در بازي با تاج (استقـلال) 2-0 باخت و تاج در آن مسابقات به مقام قهرماني دست يافت. عقاب دوم و پاس سوم شد.
تيم حرفه اي پرسپوليس فارغ از بازيهاي تهران براي آمادگي هر چه بيشتر به بازيهاي دوستانه خارجي گرايش داشت:
پرسپوليس ايران 1 اسلوابودا يوگسلاوي 1 در تهران و با گل همايون بهزادي- پرسپوليس ايران 1 بولدکلوين دانمارک 1 در تهران و با گل همايون بهزادي - پرسپوليس ايران 1 گوراني برزيل 1 در تهران با گل علي پروين - پرسپوليس به کويت رفت و سه بازي را در کويت با العربي - السالميه و القادسيه تيم هاي برتر کويتي انجام داد و به ترتيب 1-1 ، 1-1 و 2-1 با يک برد و دو مساوي به تهران بازگشت. پرسپوليس ايران 2 اسپارتاپراگ 2 در تهران با گلهاي همايون بهزادي و صفر ايرانپاک - پرسپوليس 3 تيم ملي قطر 2 در دوحه قطر با گلهاي صفر ايرانپاک و رضا وطن خواه. پرسپوليس ايران 2 تاج بحرين صفر در منامه با گلهاي بهزادي و ايرانپاک.
گفتار سوم: سال 1352 (1973)
در بهار سال 1352 بازيهاي دوستانه و بين المللي تيم حرفه اي پرسپوليس ادامه داشت و اين تيم حرفه اي به همراه چند بازيکن تيم آماتور و استفاده از اصغر شرفي بازيکن کمک خود از تيم پاس در کشورهاي حاشيه خليج فارس به تدارک خود مي پرداخت. پرسپوليس در اولين نبرد تاريخ فوتبال ايران با يک تيم فوتبال از عربستان در رياض به تساوي 2-2 رسيد. پرسپوليس ايران 2 النصر عربستان 2 در رياض عربستان با گلهاي ايرانپاک. در خط مياني فريدون معيني و علي پروين ياران ثابت پرسپوليس بودند که جمع آنها را مرداني چون اصغر اديبي و رضا وطنــخواه کامــل مي کرد و در خط حمله همايون بهزادي و صفر ايرانپاک مردان ثابت بودند و محمود خردبين و اصغر شرفي در ساخت مثلث آتش به اين دو نفر کمک مي کردند.
پرسپوليس 1 راسينگ لبنان صفر در لبنان با گل ايرانپاک - پرسپوليس ايران 1 ايالت سائوپولوي برزيل 1 در تهران با گل بهزادي اين تيم منتخبي از بازيکنان تيم هاي معروف برزيل پالميراس، کروزيرو، سانتوز و سائوپولو تشکيل شده بود. خشونت فراوان برزيلي ها باعث مصدوميت معيني و بهزادي شد. پرسپوليس ايران 1 چلسي انگلستان 1 با گل ايراج سليماني در تهران.
شکست پروژه حرفه اي سازي عبده با تأثیر تيمسار پرويز خسرواني مدير عامل تاج (استقلال)
در فاصله ميان بازي پرسپوليس و ايالت سائوپولوي برزيل يک اتفاق بسيار مهم رخ داد. طرح حرفه اي شدن مردمي ترين و پرهوادارترين تيم ايران با شکست روبرو شد. و پرسپوليس به ناچار با اعلام انحلال تيم حرفه اي خود، دوباره فعاليت خود را در سطح آماتور ادامه داد. علت اصلي شکست حرفه اي شدن پرسپوليس، تعجيل در پيشگامي و استنباط نادرست از شرايط روز فوتبال ايران بود و دست هايي که هميشه توانايي داشتند تا قوانين محدود فوتبال ايران را دور بزنند. علي عبده در زمان اعلام خبر حرفه اي شدن پرسپوليس گفته بود:
ما هرگز تنها نخواهيم ماند و بعيد است که باشگاههاي ديگر دست روي دست بگذارند و در راهي که به روشني آينده فوتبال ايران را مستحکم و نيرومند مي سازد؛ قدم نگذارند، اما بر خلاف اميدواري عبده، ديگر باشگاهها در اين راه پرسپوليس را ياري نکردند.
ساواک در گزارش خود در تاريخ 19/7/1351 مي گويد: سپهبد بازنشسته پرويز خسرواني با کامبيز آتاباي رئيس فدراسيون فوتبال تماس حاصل کرده و اظهار داشته است: ملاحظه مي کنيد اين علي عبده مدير باشگاه پرسپوليس چه جنجالي بپا کرده است؟
گرچه نامبرده با اجازه در پيشگاه شاهنشاه مبادرت به حرفه اي کردن باشگاه پرسپوليس کرده ولي او بايستي اين موضوع را قبلاً با تربيت بدني و فدراسيون فوتبال ايران در ميان مي گذاشت تا چنانچه شما صلاح مي دانستيد اين کار عملي مي شد:
خسرواني مي گفت: عبده و دوستانش که خودت مي داني باندي تشکيل داده اند و خود شاهدي که من در مواقعي که سرپرست تربيت بدني بودم از دست اينها چه زجري کشيدم! ...
کاملاً روشن است که تيمسار خسرواني، همه کاره تيم تاج در جهت اختلال در اهداف علي عبده با او همگام نمي شود تا تيم پرسپوليس در حرفه اي شدن شکست بخورد.
کيهان ورزشي در شماره 967 خود در باره انحلال تيم حرفه اي پرسپوليس از زبان عبده مي نويسد: جبران زمان و شرايط کنوني، فوتبال حرفه اي را نمي پذيرد. ما نمي خواهيم از فوتبال ثروتمند شويم زيرا معتقديم که فوتبال بايد خودش، خودش را اداره کند، او مي افزايد: پرسپوليس در راه فوتبال حرفه اي پيشقدم شد که خواست شاهنشاه آريا مهر بود. اما متاسفانه ما را در اين را تنها گذاشتند و حتي فدراسيون فوتبال هم با ما همکاري نکرد و در شرايط کنوني حتي زمين در اختيار ما قرار نمي دهد.
در ادامه هوشنگ ديده بان دبير وقت فدراسيون فوتبال در پاسخ به عبده مي گويد: تا ده روز پيش هر زميني را که تيم حرفه اي پرسپوليس خواسته است در اختيارش گذاشته ايم. آخرين بار حتي در روز تعطيل جمعه امجديه را در اختيار اين تيم قرار داديم تا با تيم گوراني برزيل روبرو شود و زماني که ورزشگاه يکصدهزار نفري در دست مرمت بود، به خاطر همکاري بيشتر با تيم حرفه اي پرسپوليس از تيمسار حجت خواهش کرديم تا اجازه بدهند پرسپوليس با مونشن گلادباخ در اين ورزشگاه ديدار کند. ديده بان اضافه مي کند: تشکيل تيم حرفه اي نيازمند سرمايه گذاري است و اين کار در شرايط کنوني براي صاحبان تيم هاي حرفه اي که قصد بهـره برداري دارند صرف نمي کند. با يک حساب ساده مي بينيم که باشگاه پرسپوليس از اين کار، کلي ضرر کرده و مي کند و اگر اين باشگاه تصميم به انحلال تيم حرفه اي خود مي گيرد به خاطر همين مسأله است و بس. در حال حاضر هزينه تيم حرفه اي پرسپوليس در حدود هشتصد هزار تومان است و با توجه به سرمايه گذاري که براي ورزشگاه (آپادانا) پرسپوليس به مبلغ 16 ميليون تومان شده است، بهره بانکي اين مبلغ در سال برابر با يک ميليون تومان مي باشد که با آن 800 هزار تومان حدود 2 ميليون تومان در سال خرج تيم حرفه اي پرسپوليس مي شود و اين مبلغ را باشگاه مذکور نمي تواند از فروش بليط و مخارجي که براي تيم هاي ميهمان مي کند؛ تأمين مي نمايد.... اين دليل واقعي انحلال تيم حرفه اي پرسپوليس است.
پس از تساوي 1-1 با چلسي انگلستان که در گذشته بسان چلسي کنوني از قدرت کمتري برخوردار بود؛ پرسوليس در خرداد سال 1352 در تورنمنت دوستانه «جام اتحاد تهران» با شرکت تيم هاي تاج، عقاب و پاس حضور يافت و 3-2 پاس را برد و با عقاب 0-0 مساوي کرد و در نهايت 1-0 به تاج باخت. در بازي با تاج؛ پرسپوليس با تمام قوا و همان تيم حرفه اي سال 51 بازي بسيار عالي را به نمايش گذاشت اما درخشش حجازي کم با چاشني شانس همراه شد تا اين بازي با يک گل به سود تاج خاتمه يابد و اين تيم قهرمان جام دوستانه اتحاد شود که در جدول آماري رقابت دو تيم مسابقات دوستانه و غير رسمي محاسبه نمي شود. در اين بازي همايون بهزادي در دقيقه 85 از زمين اخراج شد.
شروع سومين دوره ليگ ايران (1352)
از روز جمعه 8 تيرماه 1352 با شرکت 7 تيم تهراني و 5 تيم شهرستاني سومين دوره ليگ ايران اينبار با عنوان تخت جمشيد آغاز شد. اين مسابقات بصورتي منظم و عليرغم چند بازي دوستانه تيم ملي براي آمادگي در دور دوم مقدماتي جام جهاني 1974 آلمان؛ به موقع و بر اساس تقويم اعلام شده 6 ماه به طول انجاميد و پرسپوليس با اقتدار کامل و شکست 6-0 تاج (استقلال) در بازي رفت در هفته هفتم و تساوي 1-1 در بازي برگشت[1] و بردن همه تيم هاي قدر از جمله پاس قهرمان دوباره ليگ شد تا از 3 دوره ابتدايي ليگ 2 بار قهرمان شده باشد و اولين تيمي باشد که تو بار پي در پي قهرمان ليگ ايران شده است[2] و از دست دادن يک قهرماني اين ليگ نيز ناشي از رأي 3-0 فدراسيون در بازي با تاج باشد که در غير اين صورت هر 3 قهرماني را مي توانست به دست آورد. پرسپوليس با تفاضل گل 40+ از 22 بازي و 37 امتياز (بازي ها دو امتيازي بودند) و تاج (استقلال با 2 امتياز کمتر و 35 امتياز؛ دوميش فقط در نتيجه باخت 6-0 به پرسپوليس بود و اگر آن بازي را مي برد به جاي پرسپوليس قهرمان مي شد. پاس هم با اقتدار سوم شد. در بازي افسانه 6 تايي ها به گفته تاريخ نگاران ورزشي کشور و مطبوعات پرسپوليس را اگر با آژاکس قهرمان آن روز فوتبال اروپا مقايسه کنيم ره به خطا نرفته ايم، چرا که آتش سوزاني که پرسپوليس در آن روز به پا کرد، سراپاي وجود آبي پوشان را که در بهترين شرايط تاريخ باشگاه تاج (استقلال) از بدو تأسيس تا سال 52 قرار داشتند را به آتش کشيدند. تاج استقلال بسيار تيم توانمندي داشت و چند بازيکن جديد از جمله حسن روشن جوان را نيز در ترکيبش اضافه کرده بود و در بازي گذشته نيز 1-0 پرسپوليس را برده بود و فقط به دليل همان باخت سنگين با اختلاف 2 امتياز قافيه را به پرسپوليس باخت.
[1] - قبلا 5 تايي ها بودند!
قبل از پرسپوليس و تاج(استقلال)، مهم ترين شهرآورد فوتبال ايران شهرآورد شاهين - تاج بود. تا سال 46، حدود 25 بازي بين دو تيم برگزار شد. مهم ترين و بهترين نتيجه ثبتي تا آن زمان برد 5-2 تيم شاهين برابر تاج در سال 1341 بود. اين بازي 49 سال قبل برگزار شد.پس نتيجه مي گيريم که آبي ها قبلاپنج تايي هم شده اند و در گلباران شدن با تيم هجومي شاهين و پرسپوليس يدي طولاني داشته اند.
6تايي هاي دوم در بازي دستگرمي! برويد از خودشان بپرسيد!!!
اين سند را براي اولين بار رو مي كنيم. پرسپوليس برد 6-صفر خود برابر استقلال را 11 سال بعد در زمين گود شهرزاد و در جريان يك ديدار دوستانه در زمين 9-9 تكرار كرد. البته چند نكته اين بازي غيرطبيعي بود، از آن جمله تعداد نفرات داخل ميدان كه 9 نفر بودند و بازي ناصر حجازي در خط حمله آبي پوشان كه باعث شد همه چيز كمي غيرطبيعي جلوه كند. به هرحال در ديدار مورد اشاره پرسپوليس با نتيجه 6-صفر استقلال 9 نفره را با شكست مواجه كرد و ناصر محمدخاني سه گل براي پرسپوليس زد. باور نداريد، برويد از ناصر محمدخاني، سلطاني، رضا رجبي، حميد فرزام نيا و... بپرسيد.
- مهدي حدادپور در نوشته خود در روزنامه اعتماد با عنوان: 20 برش از داربي سرخابي
[2] - پرسپوليس سه بار به صورت پي در پي قهرمان ليگ ايران شده است. دهه 1350 در سالهاي 50 و 52 دو ليگ پياپي و دهه 1370 دو بار 1374 و 1375 و 1377 و 1378. در جام حذفي هم پرسپوليس تنها تيمي است که دو بار پي در پي قهرمان جام حذفي ايران شده است در سالهاي 1388 و 1389. استقلال تاکنون نه در ليگ و نه در جام حذفي تجربه تکرار قهرماني را نداشته است.
نبرد دو مربي خارجي آلن راجرز در برابر رايکوف نيز جذابيت هاي خودش را داشت. نکته جالب اين بازي هوشيار بازيکنان پرسپوليس در دفاع بود که به موقع در زماني که تيم قدرتمند تاج يکپارچه حمله مي شد در دفاع جمع مي شدند و به محض اينکه تاج از حملات بي محاباي خود براي جبران از نفس مي افتاد مثل طوفاني سرخ رنگ از دفاع به حمله تغيير سيستم مي دادند و يکي پس از ديگري تاج (استقلال) را مات و مبهوت قدرت تهاجمي خود مي کردند. در پايان ليگ سوم غلامحسين مظلومي از تاج (استقلال) با 15 گل، غفور جهاني از ملوان با 13 گل و سياوش حيدري از ذوب آهن با 11 گل اول تا سوم بهترين گلزنان ليگ سوم شدند.
پرسپوليس در سومين دوره ليگ ايران بدون باخت قهرمان شد تا نخستين و آخرين تيم تاريخ فوتبال ايران باشد که به اين مهم دست يافته است. رکورد بي شکستي پرسپوليس از سال 1350 در نيم فصل اول ليگ دوم تا نيم فصل اول ليگ چهارم 1353 شکل گرفت و اين تيم در 43 بازي بي شکست ماند
به دليل حجم زياد مطلب و کمبود فضاي کافي براي هر مطلب در سايت ادامه مطلب هر دو يا سه روز يک بار آپ يا بارگذاري خواهد شد. با سپاس از حسن توجه شما عزيزان. احمد کشفي.
[1] - تکرار افسانه 43 بازي بي شکست در دهه 1370 اين بار با مربي گري علي پروين و در بازيهاي ليگ ايران، جام حذفي ايران و جام باشگاههاي آسيا نيز شکل گرفت: حال مي خواهيم به رکوردي بزرگتر از پرسپوليس اشاره کنيم رکوردي که شايد تنها همين پرسپوليس بتواند دوباره به آن دست يابد. بله به 43 بازي متوالي بدون شکست در کل بازي ها (ليگ ، جام حذفي و جام باشگاه هاي آسيا) در سال هاي 77 ، 78 و 79 اشاره مي کنيم. رکوردي که 404 روز ادامه داشت و توسط جوبيليو ايواتا قطع شد. بله جوبيليو ايواتا توانست در نيمه نهايي جام باشگاه هاي آسيا ، در پنجشنبه اول ارديبهشت ماه سال 1379 در ورزشگاه ملک فهد شهر رياض با 2 گل نائوهيرو تاکاهارا و ماساشي ناکاياما به پيروزي برسد تا پرسپوليس رکوردش به همين جا ختم شود. حتي آن روز هم پرسپوليس مستحق شکست نبود و تا دقيقه شصت بازي تيم برتر ميدان بود و اگر گل دقيقه 64 ، تاکاهارا نبود شايد الان اين رکورد بيشتر و بيشتر مي شد. رکوردي که با ملوان بندر انزلي شروع شد و با سايپا پايان يافت. پرسپوليس در اين 43 بازي ، 29 بار در ليگ ، 9 بار در جام حذفي و 5 بار در جام باشگاه هاي آسيا رقيبان خود را از پيروزي محروم کرد. در اين 43 بازي ، 4 بار برابر استقلال تهران قرار گرفت و 2 بار پيروز شد و 2 بار به تساوي رسيد. پرسپوليس با رکوردي جاودانه در فوتبال ايران و در شرايطي غير متعارف عازم شهر رياض شد تا در حرفه اي ترين جام قاره ي کهن و نفسگيرترين مسابقات سال ، شرکت کند. گويا همه چيز و همه کس دست به دست يکديگر داده بودند تا اين رکورد بيش از اين ادامه پيدا نکند. پرسپوليس در اين مدت 9 نفره شد اما باج نداد ، بازي هاي فشرده انجام داد ولي کم نياورد ، گاهي با بيش از 10 غايب (ملي پوش و مصدوم) در بازي ها شرکت نمود و پيروز شد. بدون نفرات ذخيره ي کافي به ميدان رفت و از عهده ي حريف برآمد. 33 بازي بيشکست در ليگ و در امتداد همان 43 بازي بي شکستي بود. اين رکورد طي سال هاي 77 تا 79 در ليگ کشور نصيب پرسپوليس شد. سرخپوشان اين بار از روز 21 اسفند 77 که به تيم پاس با نتيجه 2 - يک باختند تا روز 27 ارديبهشت 79 که برابر صنعت نفت آبادان 3 - صفر باختند در 33 بازي بيشکست ماندند. رکورد 14 بازي و 14 برد متوالي نيز در آخر همين رکورد به ثبت رسيده است.
جالب است بدانيد که سرمربي اين تيم رويايي در اين برهه زماني کسي نبود جز سلطان علي پروين.حالا فهميديد چرا پروين اسطوره و پادشاه تاريخ فوتبال ايران است.
31 بازي بيشکست : اين رکورد در اواسط دهه 50 ثبت شده است. در روز 5 ارديبهشت 54 پرسپوليس به تاج تهران 3 - يک باخت و تا روز 12 ارديبهشت 55 که برابر ملوان بازنده شد در 29 بازي متوالي بدون شکست باقي ماند. 31 بازي بيشکست: چهارمين رکورد برتر تاريخ پرسپوليس است. پرسپوليس در روز 6 اسفند 85 به تيم پيکان با نتيجه 4 - 3 باخت. از آن پس سرخپوشان هفته آخر نيم فصل اول بيست و پنجمين دوره ليگ ايران که در اصفهان 2-1 به سپاهان باخت در 31 ديدار متوالي از مسابقات فوتبال ليگ کشور بيشکست ماند.
25 بازي بيشکست : از سال 57 تا 68 ليگ تعطيل بود. بنابر اين ، اين بار رکورد بيشکستي 12 سال طول کشيد. پرسپوليس از 30 تير 57 که به شهباز باخت تا روز 4 خرداد 69 که به تاج سابق باخت ، در 25 بازي متوالي بدون شکست ماند.
[1] - داريوش مصطفوي بازيکن سابق تهرانجوان و تاج قصد خداحافظي از فوتبال را داشت كه در سال 49 به دليل كمبود بازيكن در پرسپوليس به جمع سرخپوشان آمد. دو سال براي پرسپوليس بازي كرد و در اين مدت چنان عملكرد خوبي داشت كه پرويز دهداري يك سال بعد او را بار ديگر بعد از سه سال دوري، به تيم ملي فوتبال دعوت كرد.
مطالب مشابه :
برنامه جديد ليگ برتر و جام حذفي
برنامه جديد ليگ برتر و جام حذفي کميته مسابقات سازمان ليگ فوتبال ايران پنجشنبه 29 آبان 93
اعلام برنامه زمانبندي آغاز و پايان رقابتهاي ليگ برتر
ليگ برتر و جام حذفي 92-93 نمايندگان ايران در اين برتر و جام حذفي پايان
رکوردهای پرسپولیس افسانه ای در 30 دوره لیگ ایران:
بر این اساس پرسپولیس آن سال موفق شد 93 درصد از کل جام ليگ ايران و جام حذفي ايران
43 سال رقابت مستقيم پرسپوليس و استقلال
بر اين اساس پرسپوليس آن سال موفق شد 93 درصد از کل ايران، جام حذفي ايران و جام
گهر 0- استقلال 1؛ «ايمان» آوردند و بردند!/ گهر، ميزبان سربلند
جام حذفي باشگاههاي ايران- يادواره آزادسازي خرمشهر. مرحله يك هشتم نهايي. گهر دورود صفر
فينال جام حذفي فوتبال
فينال جام حذفي فوتبال وينگادا روي نيمکت ايران. قرعهکشي مرحله يک شانزدهم نهايي 94-93.
فقط قلعه نویی می تواند استقلال را قهرمان آسیا کند
صفر برابر پگاه كه در وقت اضافي به دست آمد به پنجمين قهرماني خود در جام حذفي ايران 93
تقويم مسابقات ليگبرتر و جامحذفي در فصل92-91
وينگادا روي نيمکت ايران. وبلاگ تقويم مسابقات ليگبرتر و جامحذفي در فصل92-91.
برچسب :
جام حذفي ايران 93